Pedofilija u katoličkim školama

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
St.Germain

#1 Pedofilija u katoličkim školama

Post by St.Germain »

Iako je film moguće vidjeti samo u španskim bioskopima, brojne i burne reakcije, koje su, istina, bile i očekivane, nisu izostale. La mala educacion (Loše obrazovanje ili Loše vaspitanje, kakav je mogući prevod) izaziva komentare, pa i osude, više nego ijedan Almodovarov film do sada. Scene silovanja djece u katoličkim školama od strane vjerskih lica, probudile su moraliste sa svih strana. I ne samo njih.

Čime je to Almodovar naljutio? Iako se Almodovar ogradio od toga da je film generalna osuda katoličanstva, bez sumnje riječ je o jednoj vrsti implicitne osude dvostrukog morala u vjerskim školama. Radi se o najangažovanijem filmu do sada koji potpisuje ovaj režiser, a ako se može reći da se u prethodnim radovima bavio posljedicama, ovo djelo baca svjetlo i na korijene i pozadinu miljea koje uvijek slika u svojim filmovima.

Almodovar je namjeravao da snimi La mala educacion još početkom 2001., ali se umjesto toga posvetio režiranju filma Pričaj s njom, pošto je imao problema oko angažovanja dvojice glavnih glumaca. Od tada je načinio prepravke u scenariju i priči o seksualnom zlostavljanju u doba frankizma.

"Poput svih Pedrovih filmova, i ovaj će imati autobiografske crte, ali ne može se uistinu opisati kao ličan", izjavio je producent Augustin Almodovar, rediteljev brat.

Priča prati odrastanje dva dječaka, Ignacija i Enriquea, počev od šezdesetih godina i pohađanja katoličke škole, sve do njihovog zrelog doba. Oni u katoličkom internatu upoznaju ljubav, život i strah. Otac Manolo, direktor škole i profesor literature, svjedok je i dio ovog razvoja. I ne samo to... Tri učesnika srest će se još dva puta krajem sedamdesetih i sredinom osamdesetih. Ali ponovni susreti donijet će novi život, promjene i smrt.

Juan/Angel Andrade je mlađi Ignacijev brat, koji zavidi svom starijem bratu jer sve radi bolje nego on. Dva dječaka žele da budu glumci, ali je Ignacio talentovaniji, što izaziva veliku ljubomoru kod Juana. Juan će potajno mrziti starijeg brata, sve dok mu Ignacio ne da razlog da ga mrzi bez pretvaranja - u trenutku kada počinje da se drogira i da oblači žensku odjeću. Kontakt sa porodicom za Juana postaje pakao zbog Ignacija, do trenutka kada se Ignacio overdozira i svojom smrću omogućava Juanu zamjenu identiteta…

Nekoliko paralelnih priča osvjetljava različite uglove Madrida, kako šezdesetih, u vrijeme Francove diktature, tako i osamdesetih, kada ponovo vidimo junake, ali sada kao vlasnike svojih sudbina, tijela i želja. Sve u prepoznatljivom koloritu, almodovarovskoj ogoljenosti, uz pristupanje društvenim i socijalnim fenomenima posve iskreno i prirodno.

Autobiografija ili ne? Pedro Almodovar je rekao kako je ovaj film pravio deset godina i da bi ga mogao praviti još deset, a da je stavio tačku na priču tek u montaži.

"Veoma je intiman, ali zapravo nije autobiografski. Film ne slika moj život u školi, niti moje učenje tokom prvih godina. Ipak sam ja živio u sredini i u vremenu u kojima su se ovakve stvari dešavale, ali i prolazile pored nas."

Ovoga puta javnost se glasno zapitala koliko često su se ovakve stvari zaista dešavale i da li su vjerske škole bile samo vjerske škole.

Almodovar je takođe naglasio da La mala educacion nije analiza ukupnog stava prema svećenicima, niti njegova pozicija prema svećenstvu generalno. "Mene nije zanimala Crkva, ni kao neprijatelj."

"Film nije komedija, iako ima dosta humora, niti priča o dječijoj muzici, iako postoji dijete koje pjeva. To je film o onome što je mene tjeralo na razmišljanje", rekao je Almodovar, napravivši još jednu priču punu paradoksa unutar relacija na prvi pogled utvrđenih određenim normama ili kanonima.

Dežurni ovog proljeća Almodovar je inače stari gost Festivala u Cannesu: 1992. bio je član žirija, a 1999., na 52. festivalu, za film Sve o mojoj majci dobio je nagradu za najboljeg reditelja. U istoriji Kanskog festivala La mala educacion je prvi španski film koji će otvoriti festival, pa je iz tog razloga ovaj čuveni reditelj rekao da se osjeća "mnogo više kao tinejdžer nego kao odrastao". Pedro Almodovar je i prvi Španac koji je dobio dva Oscara: prošle godine za scenarij (Pričaj s njom / Hable con ella), a 2000. za najbolji inostrani film (Sve o mojoj majci).

Nakon filma La mala educacion, najavljeno je da će Almodovar u drugoj polovini 2004. početi da radi na dugo pripremanoj adaptaciji francuskog romana Tarantula. Prva verzija scenarija već postoji, a Antonio Banderas je vrlo zainteresovan za glavnu ulogu, čime bi ponovo radio sa rediteljem koji je od njega i napravio svjetsku zvijezdu.

BHDANI
Pooll

Post by Pooll »

ne treba nista generalizovati/generalizovati/generalizirati...

Bas bih volio ovo pogledati :-?
dariosa

Post by dariosa »

garant ce biti na SFF
Pooll

Post by Pooll »

Nadajmo se! ;)
Saian

Post by Saian »

Pooll wrote:ne treba nista generalizovati/generalizovati/generalizirati...

Bas bih volio ovo pogledati :-?
Pool ova prva dva generalizovati se krate ili? :D :D
Pooll

Post by Pooll »

ne krate, Saian... to su sve tri jezicke norme :D

Ustvari sam ze zezno ide generalizovati/generalizirati/generalizirati :D

:P
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Mala education je nedavno igrao na HRT2. Prica je tipicna za Spanjolsku: obracun sa frankistickom prosloscu. Neka mjesta su mi nelogicna (da ne kazem nebulozna) kao recimo otac Manolo koji se skida i zeni te postaje gospodin Berenguer. Jedini manje-vise normalan lik je redatelj Enrique. Juan (Bernal) je do krajnjih granica beskrupulozan, a Ignacio, opet, totalno unisten drogama. Homoseksualne ljubavne scene su vrlo eksplicitne (za razliku od njeznosti Brokeback Mountain) i prilicne degutantne obzirom da je Juan hetero koji se prodaje prvo za lovu (Berengueru), a onda za ulogu (Enriqueu).

Todo sobre mi madre ostaje definitivno moj omiljeni Almodovar-film
Post Reply