Najveci reziseri Evrope i njihovi najbolji filmovi

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

krelac

#1 Najveci reziseri Evrope i njihovi najbolji filmovi

Post by krelac »

Za pocetak, naravno, nadcovjek zvani Fellini, i njegov tour de force 'Amarcord'. Njegov 'najlaganiji' film, za um i na oci. Savrsen prikaz nostalgije kroz oci mladosti u nezaboravno lijepom talijanskom selu. Fellini je pravio vaznije, mozda bolje filmove, ali ovaj je tonik za dusu.
Amarcord je inspirisao mnoge rezisere, Woody Allenov Radio Days na primjer, a mozda najvise Cinema Paradiso, Tornatoreov seminalni film o ljubavi prema filmu i sve ono sto svileno platno donosi.

Bergman, naravno, Divlje Jagode i Fanny i Alexander su strasna djela, ali za samu hrabrost i ambiciju , za vjecnu sliku Smrti i Viteza i igre saha, za kompleksnu dekonstrukciju vjere i jos toga puno, za mene je Sedmi Pecat nenadmasiv.

Truffaut - Jules et Jim, film koji uzima ljubav i razvlacije do granica ljudskog razumijevanja. Jules, za mene najveci (ne)heroj od Joyceovog Leopold Bloom-a. I spominje se otok na jardanu! Sta covjeku treba vise?

Znaci Fellini, Tornatore, Bergman i Truffaut. E hajmo sad raja, dajte nam dragulje a mi picimo odmah u videoteke!
Zox

Post by Zox »

To su otprilike ista cetvorica koje bih i ja izdvojio.
Ako trazis vise, meni je Malle, francuz, super. Pretty Baby, film sa trinaestogodisnjom Brooke Shields koja glumi prostitutku je nezaboravan.
Zakon mi je i Fasbinder, manje-vise sta god da uzmes od njega neces se zeznuti.
krelac

Post by krelac »

Kaze mi prijatelj (mada je strogo homofobican) da je Querelle najgori film koji je u zivotu vidio! To bi bila luda tema - Najveca disproporcija velicine rezisera i loseg filma. Pada mi odma napamet ona komercijala prije jedno godinu dana od brace Coen. Inace je ovaj njemac jak, jeli? potrazit cu.
mag

Post by mag »

Fasbinder je skroz zanimljiv- sto se neke analize 'nesrecnih' veza
A sto se tice Querelle- hm...opet jedna izmisljena situacija za analizu, samo mi se cini da je malo pretjerao sa stilizacijom- previse se trudi da gledaoc razmislja o navadenom problemu i da mu uz to nista ne smeta ( dekoracije, sporedne teme,...)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

argento (zox kako je ovo ispravno čitati)

a sta je s bunuelijem on je mexikanac ali je snimao u europi
Zox

Post by Zox »

argento, "ge" se cita nesto izmedju dje i dze, mada vise vuce na "dje" :)
Fasbinder je meni jak pravo.
Pade mi napamet, Vigo je isto prva liga, mislim da se film zove "Atlas", iz trideset i neke, Kusta krade od njega (i od Fellinija) opasno.
mag

Post by mag »

hm....
Tisina

Post by Tisina »

ove sto navedoste:) dodala bih Amoldovara :)
CiCiban

Post by CiCiban »

sjeca li se neko filma <nepoznato remek djelo> i ko bi mogao biti reziser? jednom sam ga gledala.i sumnjam da cu ga ikada vise naci... film je francuski, sa emanuelle beart, mislim da je jedne godine nagradjen lavom.... postoji li sansa da se to kupi u sa :( ?
maher

Post by maher »

jean vigo je francuski reziser koji je 1934 snimio film atalanta, a ne atlas.
vigo je umro jako mlad, u tridesetoj godini. mislim da je snimio samo dva filma. film atalanta svi ubrajaju u remek djela.
ne bih se slozio da kusta krade od njega. radije bih to nazvao posvetom vigou i filmu atalanta. atalanta je u filmu sleper koji plovi rijekom, a tu smo mogli vidjeti u kustinom filmu crna macka-bijeli macor, koji je po meni mozda i najbolji kustin film izuzimajuci dolly bell.
Zox

Post by Zox »

Da, naslov sam preveo sa italijanskog, i naravno ispostavio se pogresan.
Mislim da Kusta ima neki smek koji mu se provlaci kroz filmove koji je jako blizak Vigou, neovisno o konkretnim posvetama.
maher

Post by maher »

CiCiban wrote:sjeca li se neko filma <nepoznato remek djelo> i ko bi mogao biti reziser? jednom sam ga gledala.i sumnjam da cu ga ikada vise naci... film je francuski, sa emanuelle beart, mislim da je jedne godine nagradjen lavom.... postoji li sansa da se to kupi u sa :( ?
to je vjerovatno "Grosse Fatigue" - rezija Michel Blanc. mislim da je snimljen prije desetak godina.
irfan2

Post by irfan2 »

Tisina wrote:ove sto navedoste:) dodala bih Amoldovara :)
hm koji si film gledala
i mogul se igdje nabaviti divx-i
en_jackal

Post by en_jackal »

naravno fellini je odlican i takodjer se slazem da bi se osim amarcorda mogli izdvojiti i neki "jaci" radovi kao osam i po ili la dolce vita...
tu su takodjer antonioni, pasolini, bertolucci itd.

bergmanu ne mogu izdvojiti niti jedan fillm ali od rezisera sa "sjevera" tu su dreyer, kaurismaki, vinterberg, von trier itd.

truffaut-u kao jedan od najboljih filmova mogu izdvojiti 400 udaraca dok je fahrenheit 451 jedan od najlosijih filmova koje sam gledao..
svakako tu je i neizostavni godard ...

polanski- repulsion, cul de sac, noz u vodi itd.

bunuel je takodjer jedna od najvecih pojava u filmskoj umjetnosti ikad...komi--on je spanac tj. rodjen je u spaniji ali je kasnije emigrirao u US i onda u mexico...!!sta je sa ---bunuelom ne bunuelijem

svankmajer, menzel, chytilova, jakubisko.......

.....
odlican topic krelac. ovdje bi moglo biti lijepih rasprava...nadam se samo da nas-ljubitelje filma nece pocastiti prisustvom oni koji ovaj podforum koriste da bi putem pljuvanja po likovima rezisera (pa nekada i sasvim neopravdano, nepotrebno i bestidno ---pljuvanja njihovih dijela) izrazili svoju ogranicenost licnosti... cak sam zbog spomenutih dosao u nedoumicu da li da na listu najboljih rezisera evrope stavim ime emira kusturice kojeg bi u svakoj prilici, uvjek, stavio medju najbolje rezisere evrope pa prema tome i svijeta (naravno govorim o emiru kusturici-!reziseru!)
mag

Post by mag »

ako mogu jedno pitanje- ti si u Cehi ili se zanimas o njihovu kulturu?

vidim da imas dobar izbor sto se tice njihove kinematografije samo ova chytilova....koji film ti se od nje svidja?
dodala bih jos bar jednog- Juraj Herz
Zox

Post by Zox »

Cesi su zakon. Sa jednom prijateljicom cehinjom ponekad pogledam neki njihov film i iako ne razumijem jezik kadriranje tako dobro objasnjava radnju da se moze covjek uziviti pravo.

Pao mi je na pamet i Tarkovski, njegov Solaris je ipak nesto legendarno.
mag

Post by mag »

u pravu si- NJEGOV Solaris je legendaran
Zox

Post by Zox »

Da, naravno, o ovom novom nema potrebe ni da se prica.
mag

Post by mag »

Soderbergh ima zanimljvih filmova, ali ovim je kod mene opau u kursu
en_jackal

Post by en_jackal »

pitanja o licnim stvarima mi ne smetaju ali o tome radije preko
privatnih poruka...

hvala za kompliment o izboru-moram reci da sam davno primjetio da imamo slican ukus i ramisljanja o filmu--samo sto ja ne ucestvujem toliko u ovim diskusijama--sto zbog tema-sto zbog vremena...

chytilova ili kako je jos zovu "prva dama ceskog filma" je izuzetna rediteljica i vrlo zanimljiva, karizmaticna zena....ima orginalan pristup filmu koji se meni vrlo svidja. trenutno predaje na FAMU. njen najdrazi film mi je sedmikrasky iliti tratincice...tu je takodjer i igra za jabuku, jedemo plodove rajskog voca itd. neke od ovih filmova nedavno si mogla pogledati na hrt-u u ciklusu filmova vere chytilove. ja mislim da sam snimio par...mogu ti posuditi da pogledas ako si zainteresovana.

ne znam kako sam zaboravio tarkovskog koji je sigurno jedan od meni najdrazih reditelja. pored ivanovog djetinjstva, rubljeva, nostalgije moram izdvojiti (ako je medju ovakvim remek dijelima to moguce) stalker. zapravo kad bolje razmislim i sjetim se filmova stvarno je
neprimjereno bilo sta izdvajati...tarkovsky je sigurno jedan od besmrtnika.

nismo spomenuli eisensteina koji svakako zasluzuje biti najvecim...i od mladje generacije sokurova-koji prilicno uspjesno pokusava pratiti stope velikog tarkovskog...

herz je odlican,
jesi li mozda gledala film uho od karela kachyne?????
Stari

Post by Stari »

Kieslowski, Visconti, Lean....ima ih jos koje ste zaboravili spomenuti.
mag

Post by mag »

hahaha...stvarno me iznenadjujes- sto se tice ceske kinematografije, sam toga vidila dosta a Uho- naravno- Kachyna ima osobiti stil

izvini radi ovog privatnog pitanje- ponekad se zaboravim i postavljam previse privatna pitanja

za Chytilovu sam te pitala- radi ovih posljadnjih filmova- meni ne svidjaju, ali ovo sto si vec spomenou- nisu losi, ali...

Drago mi je sto si spomenou i Eisensteina- covjek je legenda- iako sa njim imam malo problema- njegovi filmovi se tesko nabavljaju- tako da o vecini sam citala

a ako primjetis- jeste da sam ovde na filmu cesto, ali i ja napisem vecinom recenicu, dvije, jer nisam sigurna da li bi vrijedilo pisati duge price- kad vecinu stvari covjek moze nabaviti, pogledati, procitati koju rijec
krelac

#23 uzak

Post by krelac »

koincidencija - citam 'sight and sound' i forum paralelno, i jackal ugledam kako spominjes tarkovskog, pa spustim pogled i vidim reviju Ceylanovog novog filma 'Uzak', u kojem se spominje tarkovsky kao veliki uticaj na ovog turka. Pricaju o Uzaku kao istinskom remek-djelu poeticnog realizma. Jeli neko gledao njegove prijasnje filmove? Covjek je dokaz da sa sasvim uskim budzetima talentovani reziseri mogu cuda praviti. krajnje je vrijeme da nasi mladi reziseri poprate kustu u pravljenju ozbiljnih i kompleksnih filmova, koristeci platno nase kolektivne sudbine u pravljenju 'balkanskog magicnog realizma'. 'Gori Vatra' je bila savrsena prilika da se na jedan inteligentan nacin prikazu dualizmi sela i grada, gradjanske i nacio-analne svjesti itd. ono sto smo dobili je banalni humor i proslava muzickog i dusevnog sunda a la 'iznad tesnja zora svice...'. imamo prilicno dostojan festival filma, koji bi sigurno ugostio kratke i jeftine artisticne poduhvate nasih rezisera. umjesto toga dobijamo filmove kao 'ljeto u zlatnoj dolini', izlizane teme i totalno nereprezentativan pogled grada. Ceylan koristi svoju okolinu, u filmovima glume familija i prijatelji, te snima i sjece svoje filmove. 'Al, jarane, nemoze to tako kod nas, nema se para, sredstva, previse birokratije...'
mag

Post by mag »

:lol:
dinash

Post by dinash »

mag wrote:Soderbergh ima zanimljvih filmova, ali ovim je kod mene opau u kursu
novi solaris nisam ni htio gledati ... ali nedavno mi je u ruke dospio soderbergov film za koji prije nisam nikad cuo: "Schizopolis", 1996 ... jel' iko gledao? ako ne, preporucujem.
Post Reply