Nisam ja ni rekao da je bio loš, ono malo glume što je imao, dobro je odradio (osim one prve scene poslije sudara, gdje mi i on i Leon djeluju nekako izvještačeno), nego da ne vidim svrhu veličanja njegove fantastične glume, a ustvari lik bio sporedna uloga, pojavio se 3-4 puta i da nije bilo onog učenja Kur'ana, ne bi niko ni primjetio tu glumu.don01 wrote:Nije los bio,ali sto se tice glume ostalih cista katastrofa,onako bez emocija da pricaju o vjeru,Boga mi vide se da nije Jasmila upoznala bit,i sve u svemu film pokazuje vise njen pogled na neke stvari nego sto je to u sustini.Bez obzira cijenim njen pokusaj da napravi jedan objektivan film sa realnim vidjenjem...hz__semir wrote:Ne kontam oduševljenost glumom Ermina Brave, lik se tri put pojavljuje u filmu, a ovdje ga hvale k'o da je ne znam ti kakvu ulogu imao...
Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Moderator: _BataZiv_0809
- Obuca9
#551 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
- bez_ideje
#552 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Mislim da Jasmila nije ni imala namjeru da prikaze Bajram na skroz autentican i vjerodostojan nacin zbog samog Bajrama, ta scena ustvari sluzi kao uvod za incident koji izaziva Amar tako da se alkohol i muzika prenaglasavaju kako bi se naglasila suprotnost Amarovom poimanju svijeta, vjere i Bajrama.[/quote]Mislim da ti grijesis,za Ramazan prodji Sarajevom pa ces vidjeti koliko ljudi posti,pa puni kafici,i niko se ne stidi,da ih strah Allaha bude,u mojoj carsiji oni koji ne poste makar to ne ispoljavaju javno da svi vide......don01 wrote:
A suvisno je reci to da li se pije za Bajram,ne da se malo pije nego se popiju i cisterne i vagoni rakije,ne budite smjesni,pogledajte ko su gosti u diskotekama,ili jos bolje udjite u te diskoteke pa ce te vidjeti kakav je to tradicionalni bosanski islam koji vecina ovdje podrzava....[/quote]
Ljevlje,ljevlje bolan
Ode ti opet u kukuzuze
Nije stvar u ramazanu u Sarajevu,zasto bi neko skrivao da ne posti......to mi je morbidno,svacija privatna stvar.
Nije fol u lokanju po diskotekama ,to je opste poznato i niko ne osporava.
Fol je u porodicnom okupljanju.....koje prati rakija,a ja to iskreno ne vidjoh nigdje!
-
palermo
#553 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Fantastično. Čovjek napiše toliki post i namah ga ocijeni a da ga nije gledao. E da je meni tak'u pamet koliko bi samo vremena uštedio. Al jebi ga, nema je, ja nažalost moram pogledati film da bi znao valja li ili ne valjasa obzirom na... wrote:Nisam pogledao film, nisam ni Grbavicu. Vidio sam trailere za oba filma, gluma, dialozi, dragi Bože, ja mislim da gore ne moze biti. To mi je skroz u kontradikciji sa Jasmilom kao licnoscu. intervui sa njom vise nego korektni, djeluje kao inteligentna osoba. Inace dobar/los reditelj se prepoznaje u nekoliko detalja bez da pogledate film. Ako reditelj uzima ekspolzivne ,uzbudljive teme (silovanje, vehabije) a i pored toga napravi los film znaci da iza snaznih tema pokusava skriti, sto bi Ozren Kebo rekao, svu raskos svog nekvaliteta.Molim vas, recite mi da li je do mene, ali meni su apsolutno svi posljeratni filmovi smeće, dno dna, bez smislenih dialoga, losi klišei, uglavnom isto kao da ti filmovi i filmovi kao Otac na sluzbenom putu ili Ovo malo duse (neprevaziđeni dialozi, primjer kako se od male price pravi veliki film)nisu pravljeni u istoj drzavi.
- cyprus
#554 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Mislim da malo pretjerujete sa bajramskom scenom
. Vjerovatno je istina da na većini porodičnih okupljanja za Bajram alkohol se ne pije, ali mi je poznato i nekoliko slučajeva gdje se pije. A sve i da nije tako, Jasmila je kroz tu scenu pokušala valjda najočiglednije prikazat odnos "starih" i "novih" muslimana. Koliko joj je uspjelo ... diskutabilno je
Iako nisam fan nejasnih završetaka, takav je jedini bio ispravan za ovaj film i mislim da u njemu leži najveći plus ovog filma. Sve u svemu, moja laička ocjena filma je 3-
Ja nemam ništa protiv prikazivanja i toga, ali mi nikako nije jasno koja je to funkcija Bijeljine u tematici ovog filma. Bijeljina, odnosno ono što se tamo dogodilo, mi djeluje kao apsolutno zasebna priča, koja se po ničemu ne dodiruje glavne radnje filma. Mišljenja sam da je to Jasmila na silu uradila kako bi možda omekšala kritike tipa "film je antibošnjački"... Opet, trebala je uspostavit neku vezu sa radnjom.Richard Sorge wrote:a josh je u backgroundu dala sliku rata i zlocina, Bjeljina, e tu salonci tek dolaze na svoje da popizde kako film ne valja, jer su " kadrovi loshi ", " dijalozi ne valjaju " ......
Ali je opet bio bolji nego u čitavom Remakeuhz__semir wrote:Ne kontam oduševljenost glumom Ermina Brave, lik se tri put pojavljuje u filmu, a ovdje ga hvale k'o da je ne znam ti kakvu ulogu imao...
Iako nisam fan nejasnih završetaka, takav je jedini bio ispravan za ovaj film i mislim da u njemu leži najveći plus ovog filma. Sve u svemu, moja laička ocjena filma je 3-
-
sa obzirom na...
#555 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
palermo, vjerovatno si u pravu, glupo je tvrditi da je film los bez da sam ga i pogledao. Ono sto sam htio reci da je meni bilo dovoljno da vidim jednu scenu, tako jadno amatersku i neautenticnu do bola, i da ne pozelim film uopste da ga pogledam, to mi se isto desilo i za Grbavicu, gledao sam Jasmilin jedan film, neke Cipelice, vjerovatno diplomski, koje su me uvjerile da je ona definitivno promasila profesiju. Ovo je forum i svako imas pravo na svoje misljenje,ali sam primjetio da isto misljenje o filmu imaju i ljudi do cijeg misljenja drzim,( od forumasa cije postove pratim i cijenim sa nekih drugih tema, nijedan se nije pozitivno izjasnio o filmu, meni dovoljno)
-
Mikany
#556 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Kako god,film je 50% za pogledat a 100% bezveze! 
- Cyber-harambashica
#557 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
odoh da gledam
-
Richard Peti
- Cyber-harambashica
#559 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
evo, vratila sam se..inace sve nadjem na netu...film nisam nasla.
A posto sam smotana palacinka...ja nemam pojma kako da iskoristim link od Dzemmo
A posto sam smotana palacinka...ja nemam pojma kako da iskoristim link od Dzemmo
-
palermo
#560 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Mislim, svejedno je meni šta ti misliš i o Jasmili i o filmu, kao što reče svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ovo šo ti pišeš je i smiješno i neozbiljno. Al eto, i to je tvoj izbor....ne mora se na forumu ni biti ozbiljansa obzirom na... wrote:palermo, vjerovatno si u pravu, glupo je tvrditi da je film los bez da sam ga i pogledao. Ono sto sam htio reci da je meni bilo dovoljno da vidim jednu scenu, tako jadno amatersku i neautenticnu do bola, i da ne pozelim film uopste da ga pogledam, to mi se isto desilo i za Grbavicu, gledao sam Jasmilin jedan film, neke Cipelice, vjerovatno diplomski, koje su me uvjerile da je ona definitivno promasila profesiju. Ovo je forum i svako imas pravo na svoje misljenje,ali sam primjetio da isto misljenje o filmu imaju i ljudi do cijeg misljenja drzim,( od forumasa cije postove pratim i cijenim sa nekih drugih tema, nijedan se nije pozitivno izjasnio o filmu, meni dovoljno)
-
Richard Peti
- Cyber-harambashica
#562 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
pa ti si super!
Hvala ti puno
Hvala ti puno
- plejka2
#563 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Hvala razabu.Jel ovo tv verzija?dzemmo wrote:
Code: Select all
http://rapidshare.com/files/409362946/Na_putu.part1.rar http://rapidshare.com/files/409363693/Na_putu.part2.rar http://rapidshare.com/files/409364132/Na_putu.part3.rar http://rapidshare.com/files/409364275/Na_putu.part4.rar
-
nekoeko
#564 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Najbolji poso u filmu je za mene odradio dedo kojeg je Bahrija sreo ispred dzamije
I jos da se zahvalim BHT1 za odlicnu sliku, film u HD kvaliteti
I jos da se zahvalim BHT1 za odlicnu sliku, film u HD kvaliteti
-
Richard Peti
-
Karmen86
#566 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Jao, jao, hvala care 
Znas koliko ga trazim, danima, mjesecima, svaki dan
)) Sreća pa mi je ostalo jos par giga limita pa mogu odmah skinuti, nema spavanja dok ga ne pogledam veceras
)) 
Znas koliko ga trazim, danima, mjesecima, svaki dan
- plejka2
#567 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Skidam ja buraz inace nemam limita evo 2 vec fura diodzemmo wrote:veze nemam, ako hoces sacekaj da skinem pa ti javim (da limit ne trosis)
- plejka2
#568 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Da sam sebi odgovorim jeste tv verzija je 
- Jack Be Nimble
#569 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
To je i meni zapalo za oci i bilo tesko za povjerovati, pogotovo to da se alkos promjeni u jednoj sedmici. Jedino sto mi se svidjelo u filmu je to sto me nana podsjeca na majku Oliviu iz Sopranosa.sofist wrote:Meni ovaj film i nije toliko loš samo je površan. Scene seksa je mogla da skrca sve u pola minute a da malo vise posveti paznje ispiranju mozga na Jablanickom. Amar alkos dobio posao na jezeru i nakon par dana vraca se kao druga osoba.![]()
Mirjana Karanovic skine nikab kad ono frizura po posljednjoj modi, kao da je sad izasla iz "Šabića"...
Preticanje na punoj
![]()
-
dezurni_ucenik
#570 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
.
Last edited by dezurni_ucenik on 20/03/2016 12:41, edited 1 time in total.
- piupiu
#571 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Moram se sloziti sa vecinom komentara da je film povrsan. Gledala sam ga u Narodnom, pa sam poslije razgovarala sa nekoliko stranaca o njihovim utiscima -- univerzalni komentar -- aha, bas zanimljivo nauciti o vehabizmu, posto je to dio vase kulture. Eh, to je rezultat povrsnosti scenarija (ili politickog hodanja po jajima, vjerovatno i jednog i drugog) koji predstavlja BiH u svjetlu koje Islamu nenaklonjenom zapadu zapravo daju jednu neuvjerljivu i nedorecenu pricu koja ne pravi pravi socioloski presjek stvari.
S obzirom da ja vehabizam ne smatram nikakvim pravim putem, vec jednim kolonijalnim projektom punim arapskih vanovovremenskih kulturoloskih nijansi koje, po mom skromnom misljenju nemaju puno veze sa Islamom, mislim da se film svojim romantiziranjem nije osvrnuo na drustveni znacaj istog. Poanta je za mene upravo to sto vehabizam NIJE dio nase kulture i da on kod vecine stanovnistva ne izaziva lagodne i romanticne osvrte na Bahriju koji pjeva ilahije kraj jezera. Taj dio price je odradjen na individualnom nivou, ali prilicno neuvjerljivo.
Isto tako mislim da je bajramska scena poprilicno jeftin nacin dodvoravanja i komunikacije sa zapadnom publikom, rakija i dernek tokom bajramskog rucka se ne moze smatrati bosanskom tradicijom, i scena mi je u tom smislu (koliko god da razumijem sta je htjela postici) nekako jeftino politikantska -- eto, mi smo muslimani, ali vidite kako smo mi normalni ... i da je film u tom smislu jako lako pogresno razumjeti -- bas onako kako ga razumjese ovi stranci.
Treba biti fer prema Jasmili i priznati da ovaj film uopste nije lako napraviti i zadovoljiti sve kriterije i strane, i rezultat je vjerovatno ovakav kakav je upravo iz tog razloga. Gluma je odlicna, ali stvarno mislim da i u Bosni ima sasvim dovoljno glumaca koji su mogli odraditi posao (iako obozavam Leona i Zrinku) ... sve u svemu, mislim da su odradili ono sto su mogli odraditi.
S obzirom da ja vehabizam ne smatram nikakvim pravim putem, vec jednim kolonijalnim projektom punim arapskih vanovovremenskih kulturoloskih nijansi koje, po mom skromnom misljenju nemaju puno veze sa Islamom, mislim da se film svojim romantiziranjem nije osvrnuo na drustveni znacaj istog. Poanta je za mene upravo to sto vehabizam NIJE dio nase kulture i da on kod vecine stanovnistva ne izaziva lagodne i romanticne osvrte na Bahriju koji pjeva ilahije kraj jezera. Taj dio price je odradjen na individualnom nivou, ali prilicno neuvjerljivo.
Isto tako mislim da je bajramska scena poprilicno jeftin nacin dodvoravanja i komunikacije sa zapadnom publikom, rakija i dernek tokom bajramskog rucka se ne moze smatrati bosanskom tradicijom, i scena mi je u tom smislu (koliko god da razumijem sta je htjela postici) nekako jeftino politikantska -- eto, mi smo muslimani, ali vidite kako smo mi normalni ... i da je film u tom smislu jako lako pogresno razumjeti -- bas onako kako ga razumjese ovi stranci.
Treba biti fer prema Jasmili i priznati da ovaj film uopste nije lako napraviti i zadovoljiti sve kriterije i strane, i rezultat je vjerovatno ovakav kakav je upravo iz tog razloga. Gluma je odlicna, ali stvarno mislim da i u Bosni ima sasvim dovoljno glumaca koji su mogli odraditi posao (iako obozavam Leona i Zrinku) ... sve u svemu, mislim da su odradili ono sto su mogli odraditi.
- tranquil
#572 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Dok ovo pričamo, pijem kolu kupljenu kod "vehabija", ne znam zašto misliš da je kod "vehabija" zabranjena koka kola?CVIKERASH wrote:dvije zamjerke za film
1. vehabijska kafana gdje se toci koka kola
2.vehabije uce ilahije,u sustini vehabije ne vole ilahije
i jos jedna stvar mi je ostala nejasna,kad leon lucev klanja u fahdovoj dzamiji..jel njegov lik namjerno kasni za drugim ili je tako jasmila zamislila??
u svakom slucaju,jasmila je ipak trebala pripaziti na takve stvari u filmu..vidi se da joj islam nije jaca strana
Kada su u pitanju ilahije, oni ne vole samo sa instrumentalnom pratnjom, i to je sve. Vjerovatno si ti taj koji bi se mogao malo informisati o Islamu.
Ono "kašnjenje" kod klanjanja je namjerno urađeno da bi prikazalo Amarovo neiskustvo u prakticiranju Islama.
Sve ovo "smeta mi jedna scena" naklapanje mi je smiješno i žalosno koliko smo postali uvredljivi, znam tipa koji je proglasio Danisa maltene za četnika jer mu je smetalo kako borac ARBiH ne zna engleski, a Srbin zna, drugom je smetalo što je "naš" pod prijetnjom oružja rekao "mi smo počeli rat" (đesi Rambo, nisam te prepozn'o), a treći danas govori kako je "Danis šupak, nije uzeo naših glumaca za novi film" - uči patriotizmu čovjeka koji je dižući Oskara rekao "Ovo je za moju zemlju, Bosnu i Hercegovinu".
Dakle ljudima smetaju trivijalnosti, ništa novo.
Kada je u pitanju "Na putu" - mada mi smetaju ove površne kritike, to ne znači da ga smatram za remek djelo - nije mi sjela baš gluma svih glumaca, o čemu je već bilo riječi, a da budem iskren, sit sam više i "umjetničkih tišina" - znate one scene kada se ne progovara niti riječ, akter ili akteri sjede i šute, gledaju se, puše cigaru i otresaju dim i slično, jednostavno nije uvijek efektno, pogotovo što više produžavaš - treba biti baš jebeno dobar da bi se to kvalitetno uradilo, u suprotnom dobićemo scenu u kojoj par minuta gledamo nju kako se snima telefonom i tiho mrmljamo "ajde više".
Dosta komentara je bilo i na "nedorečenost", sa tim kritikama se ne bih složio. Osnovni problem je to što je zadnja scena prekinuta, tj. autor nam je dao da "sami kreiramo završetak".
Recimo da to nije uradila. Moguća su dva kraja:
1. Luna se okreće i vidi Amara - cheesy završetak, novine bi bile pune naslova kako je prikazala kako "ljubav pobjeđuje vjerski fanatizam" i slično
2. Luna se okreće, a Amara nema - defetistički završetak, u svakom intervjuu bi odgovarala na pitanje da li vehabizam zaista vidi kao problem koji razara privatne živote.
Oba završetka sam izvrtio u glavi i nisu mi se svidjeli, tako da sam i ja ostao pri Jasmilinoj verziji.
Ne znam kako je film nastajao, ali sasvim je moguće da je u nekom trenutku neka od ovih opcija zaista razmatrana ili čak snimljena, i da je vjerovatno odbačena u korist sadašnjeg završetka filma, koji se završio tačno gdje treba - ne ulazivši niti u jedan od mogućih lošijih završetaka.
Jedno od najstarijih djela literature, ono koje opisuje trojanski rat, se ne završava drvenim konjem i razaranjem Troje, nego smrću najvećeg trojanskog junaka. Dalji razvoj situacije je ostavljen čitaocu na zamišljanje.
Film je jednostavno takav, i s drugačijim krajem bi vjerovatno bio gori. Zašto radnja u "Mementu" ide "unazad"? Pa zato što ništa ne bi valjao kada bi se radnja dešavala hronološki. Zašto je "Pi" u crno-bijeloj tehnici? Pa zato što bi u boji to bio drugačiji, manje atmosferičan film. Eto zato ste uskraćeni za zadnju scenu u filmu "Na putu" - kraj je možda čak i snimljen, ali jednostavno nije valjao, i nije ušao u "final cut".
Na kraju mogu finalno reći da film nije niti nešto posebno dobar niti loš niti kontroverzan, to što ljudima smeta kada im neko prikaže kakvo smo mi društvo i kakvi smo mi pojedinci, to nije niti problem niti nedostatak ovog filma.
- minjonja
#573 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
sad se sjetih da ima posebna tema po ovom filmu, pa da kopiram svoje misljenje sa druge teme:
da ponovim, sebastian cavazza izvlaci film

ovo je bio neki prvi dojam, odmah nakon gledanja u narodnom. kako vrijeme prolazi i kako razmisljam o filmu, sve mi se manje svidja i sve vise i vise jasmila pada u mojim ocima. a to sto ona dobija nagrade, nista strasno. svako vece selo ima neki filmski festival i slijepa kokos nadje zrno. nadam se da ce se u buduce jasmila malo vise potruditi jer ovo je sad smijesno sto radi. svasta nesto nabacala: vehabije, bracne probleme, rat, zelju za djecom... od svega uzela po prstohvat i smlatila nesto. za pocetak je trebala uzeti samo jednu temu pa je razradit svojski. ne volim povrsne i nedorecene filmove, a takav je upravo "na putu".eto i ja gledala "na putu". cini mi se da se jasmila htjela pomalo ulizati evropu jer je izabrala "kontroverznu" temu
nedoradjen film, a ima potencijala. mozda da se vise raspitivala o tim vehabijama, da je mozda nasla nekoliko pravih parova koji su kroz to prolazili. ispade da su svi vjernici postali tako sto su im se mozgovi prali u nekakvim kampovima. nije ni cudo sto misle da sam zaostala i sto me pitaju jesam li ja u bosni pokrivena.
i nervira me sto film ocigledno nije za nase trziste napravljen. vidi joj nene... zna se kako izgleda bosanska nenako je jos vidio da se bajram slavi uz gitaru, ili obicaj da se ljubi ruka pa na celo. isto ko da nisam odavde
ne mogu da se identificiram sa filmom.
al onaj sebastian cavazza je odlicankoliko ima godina, jel ozenjen?
da ponovim, sebastian cavazza izvlaci film
-
dezurni_ucenik
#574 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
.
Last edited by dezurni_ucenik on 20/03/2016 12:41, edited 1 time in total.
- ProS
#575 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
film je tolki shit da sam presmijo vecinu
hoce li imati iko snage od buducih generacija da napravi nesto novo,temom neovisno o pisanju dnevne stampe ili desavanja ovdje,a da je bosanski film,film,bas film,da ne podsjeca na propagandni ratni dnevnik,ovo su sve stalni alegorijski pokusaji uzaludnog samodopadanja nazovi umjetnika
shit

hoce li imati iko snage od buducih generacija da napravi nesto novo,temom neovisno o pisanju dnevne stampe ili desavanja ovdje,a da je bosanski film,film,bas film,da ne podsjeca na propagandni ratni dnevnik,ovo su sve stalni alegorijski pokusaji uzaludnog samodopadanja nazovi umjetnika