na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Pitarrr82

#76 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

zateznistub wrote:E ako neko gleda seriju zbog istorijskih cinjenica, neka uzme knjigu.

Pustite nas da uzivamo u trebama :skoljka:

To sigurno stima :mrgreen: :thumbup: , pogotovo u sporednim zenskim ulogama djevojaka iz harema :D
LeonardoAC

#77 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by LeonardoAC »

Jedini razlog zbog kojeg je ova serija u Turskoj doživjela uspjeh jeste nakaradno predstavljanje ličnosti Sulejmana veličanstvenog, kao razvratnika i seksualnog manijaka (manje-više), i to je turcima povrijedilo njihov "ponos". Serija k'o serija - srednja žalost, i na ovim prostorima neće ni zaživjeti, nit' biti gledana... zdra'o :D
Pitarrr82

#78 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

LeonardoAC wrote:Jedini razlog zbog kojeg je ova serija u Turskoj doživjela uspjeh jeste nakaradno predstavljanje ličnosti Sulejmana veličanstvenog, kao razvratnika i seksualnog manijaka (manje-više), i to je turcima povrijedilo njihov "ponos". Serija k'o serija - srednja žalost, i na ovim prostorima neće ni zaživjeti, nit' biti gledana... zdra'o :D

Kad se gledaju mnogo jadnije i losije produkcije ne vjerujem da nece i ova biti gledana...
zateznistub

#79 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by zateznistub »

Pitarrr82 wrote:
zateznistub wrote:E ako neko gleda seriju zbog istorijskih cinjenica, neka uzme knjigu.

To sigurno stima :mrgreen: :thumbup: , pogotovo u sporednim zenskim ulogama djevojaka iz harema :D
Da mi je onaj harem unajmiti na jedno pola sata :razz:
Pitarrr82

#80 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

zateznistub wrote:
Pitarrr82 wrote:

Da mi je onaj harem unajmiti na jedno pola sata :razz:

Jos ih je ondje malo koliko ih je tada stvarno bilo, prema nekim podatcima preko 300 :mrgreen:
zateznistub

#81 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by zateznistub »

Pitarrr82 wrote: Jos ih je ondje malo koliko ih je tada stvarno bilo, prema nekim podatcima preko 300 :mrgreen:
Ne znam koliko ih je bilo, al znam da kad god prikazuju scene harema, mene zena pocne nesta propitkivati, fol nema radnje pa da prozbori koju...
Pitarrr82

#82 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

zateznistub wrote:
Pitarrr82 wrote: Jos ih je ondje malo koliko ih je tada stvarno bilo, prema nekim podatcima preko 300 :mrgreen:
Ne znam koliko ih je bilo, al znam da kad god prikazuju scene harema, mene zena pocne nesta propitkivati, fol nema radnje pa da prozbori koju...

Namazano nema sta :lol: :lol:

P.S. Pojavice se nesto kasnije lik u seriji koji ce vjerujem ocarati nase zene kao sto je nas onaj harem :lol: :lol:
mirnisan

#83 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by mirnisan »

irac300 wrote:
Ljuska_u_BaklaFi wrote:Sulejman Velicanstveni na RTL traje dva sata a na OBN samo sat, haman ovi prvi po dvije epizode pustaju :D
Nema na OBN-u tek tako da se ispucaju epizode. :D Dali su basnoslovnu cifru eura za ovu seriju, tako da će oni ovo maksimalno ćeJfit. :D
koliko mi je poznato u turskoj serija traje 90minuta,plus reklame,izadje negdje oko dva sata. obn svaku epizodu dijeli na pola kao sto je uradila i tv prva.ako serija bude gledana eto njima dobre zarade od reklama.
ja se prebacujem na rtl...pa nek mi onda neko kaze gledajte domace. :lol: uvijek od nas prave levate.e,nece moci. :D
mirnisan

#84 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by mirnisan »

Pitarrr82 wrote:
zateznistub wrote:

Namazano nema sta :lol: :lol:

P.S. Pojavice se nesto kasnije lik u seriji koji ce vjerujem ocarati nase zene kao sto je nas onaj harem :lol: :lol:
:D :D :D :D ko ce njemu da odoli??? :kiss:
Image
Pitarrr82

#85 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

Eto vec se zna na koga sam i mislio :lol: :lol:
Natalie_28

#86 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Natalie_28 »

Vec imamo macana a to je Sulejman :D
mirnisan

#87 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by mirnisan »

Natalie_28 wrote:Vec imamo macana a to je Sulejman :D
moj je bolji,ja mu ne bih oprostila .... :lol:

ovo je pjesma koju ibrahim svira na violini
http://www.youtube.com/watch?v=_vDHhvTbdNY
sujmivac

#88 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by sujmivac »

sere mi se kad vidim seriju na tv-u ubise u pojam
Tkd

#89 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

“Veličanstvenih 20 grešaka”

1.U seriji je sultan u pantalonama. Kod Osmanlija su pantalone zabilježene tek od vremena sultana Mahmuda II 1800-tih godina.

2.Odjeća žena na dvoru je francuska moda iz 19. stoljeća. Nema veza sa stilom odijevanja iz 16. stoljeća.

3.Kod Osmanlija, prinčevi nisu puštali brade. Tako je bilo i sa sultanom Kanunijem kad je došao na tron. U seriji, on ima bradu prilikom ulaska u Istanbul.

4.U seriji, komandant moranrice Džafer-paša je ubijen mačem. Međutim, kod Osmanlija su se visoki dužnosnici, nakon presude, vješani omčom oko vrata (svilen gajtan).

5.Smrtne presude su se izvršavale pomoću balte (helebarda-vrsta sjekire) i osoba na dvoru zadužena za to se zvala baltadžija.

6.U seriji kamen na kojem je ubijen spomenuti paša je ibret-kamen, i nije imao tu funkciju već funkciju iznošenja na vidjelo, objavljivanja i proglasa (tešhir).

7.Sultan nije gledao likvidacije, kao što je to prikazano u seriji. Samo mu je, nakon smaknuća, bila pokazivana ukrvavljena košulja.

8.Sultana Sulejmana su “veličanstvenim” prozvali zapadnjaci, a ne Osmanlije.

9.Prilikom ustoličenja sultana bila bi upriličena paljba iz 121 topa. U seriji je prikazan vatromet. U tom vremenu, Osmanlije nisu imale takav običaj.

10.U seriji se Nasuh Matrakčija pojavljuje kao neki izgubljen i lud čovjek na ulici. Međutim, to je bio jedan od najučenijih ljudi u to doba (usput da kažemo porijeklom iz Visokog). Bio je zajedno sa Kanunijom u Manisi. A u seriji se sa sultanom upoznaje u Istanbulu.

11.Kada je sultan Sulejman zasjeo na tron, imao je 26 godina, a u seriji glumac ima 41 godinu.

12.Hurrem sultanija se rodila 1506. Imala je 14 godina kada je došla na dvor. Glumica u seriji ima 27 godina.

13.Kada je sultan Sulejman došao na tron, bio je u starom dvoru, a ne na Topkapiji.

14.Nije primao strane izaslanike na način koji je prikazan u seriji – tako što se vuku po podu.

15.Nijedan izaslanik (osim iz turskog svijeta ili iz turkijskih plemena) nije mogao ući u sobu u kojoj je zasjedao Divan, a u seriji je ušao.

16.Na zasjedanju Divana, kada sultan priča, niko nije smio govoriti. U seriji je to slučaj.

17.U Haremu nisu bile samo sultanove robinje. A u seriji je to slučaj.

18.Odjeća jeničera ne odgovara odjeći tog vremena.

19.U seriji glavni čuvar Has odaje i neki veziri šetaju bez kape. To je nemoguće.

20.Djevojke koje bi došle u Harem, jednu ozbilju školu, prvo bi prošle obuku i školovanje od tri godine, pa tek onda se upoznavale sa sultanom. U seriji se Hurrem sultanija odmah upoznaje sa sultanom.
Natalie_28

#90 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Natalie_28 »

bla bla bla...ko me se ne gleda nek ne gleda i prica sranja.
Tkd

#91 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

Natalie_28 wrote:bla bla bla...ko me se ne gleda nek ne gleda i prica sranja.

Hajde idi heklaj i gledaj sapunice.

Nemaš pojma ko je on uopće bio, kakva historijsko važna ličnost, a ovdje pišeš bla bla bla. Bosanski mentalitet proradio :-)
ole69

#92 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by ole69 »

Dobra ova Suljina hanuma :D
biserna zvoncica

#93 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by biserna zvoncica »

:mrgreen:
Last edited by biserna zvoncica on 29/08/2012 19:43, edited 1 time in total.
biserna zvoncica

#94 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by biserna zvoncica »

biserna zvoncica wrote:
sujmivac wrote:sere mi se kad vidim seriju na tv-u ubise u pojam
Kultura nasa nasusna. :lol:
It_is_a_Leclerc

#95 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by It_is_a_Leclerc »

Tkd wrote:“Veličanstvenih 20 grešaka”

1.U seriji je sultan u pantalonama. Kod Osmanlija su pantalone zabilježene tek od vremena sultana Mahmuda II 1800-tih godina.

2.Odjeća žena na dvoru je francuska moda iz 19. stoljeća. Nema veza sa stilom odijevanja iz 16. stoljeća.

3.Kod Osmanlija, prinčevi nisu puštali brade. Tako je bilo i sa sultanom Kanunijem kad je došao na tron. U seriji, on ima bradu prilikom ulaska u Istanbul.

4.U seriji, komandant moranrice Džafer-paša je ubijen mačem. Međutim, kod Osmanlija su se visoki dužnosnici, nakon presude, vješani omčom oko vrata (svilen gajtan).

5.Smrtne presude su se izvršavale pomoću balte (helebarda-vrsta sjekire) i osoba na dvoru zadužena za to se zvala baltadžija.

6.U seriji kamen na kojem je ubijen spomenuti paša je ibret-kamen, i nije imao tu funkciju već funkciju iznošenja na vidjelo, objavljivanja i proglasa (tešhir).

7.Sultan nije gledao likvidacije, kao što je to prikazano u seriji. Samo mu je, nakon smaknuća, bila pokazivana ukrvavljena košulja.

8.Sultana Sulejmana su “veličanstvenim” prozvali zapadnjaci, a ne Osmanlije.

9.Prilikom ustoličenja sultana bila bi upriličena paljba iz 121 topa. U seriji je prikazan vatromet. U tom vremenu, Osmanlije nisu imale takav običaj.

10.U seriji se Nasuh Matrakčija pojavljuje kao neki izgubljen i lud čovjek na ulici. Međutim, to je bio jedan od najučenijih ljudi u to doba (usput da kažemo porijeklom iz Visokog). Bio je zajedno sa Kanunijom u Manisi. A u seriji se sa sultanom upoznaje u Istanbulu.

11.Kada je sultan Sulejman zasjeo na tron, imao je 26 godina, a u seriji glumac ima 41 godinu.

12.Hurrem sultanija se rodila 1506. Imala je 14 godina kada je došla na dvor. Glumica u seriji ima 27 godina.

13.Kada je sultan Sulejman došao na tron, bio je u starom dvoru, a ne na Topkapiji.

14.Nije primao strane izaslanike na način koji je prikazan u seriji – tako što se vuku po podu.

15.Nijedan izaslanik (osim iz turskog svijeta ili iz turkijskih plemena) nije mogao ući u sobu u kojoj je zasjedao Divan, a u seriji je ušao.

16.Na zasjedanju Divana, kada sultan priča, niko nije smio govoriti. U seriji je to slučaj.

17.U Haremu nisu bile samo sultanove robinje. A u seriji je to slučaj.

18.Odjeća jeničera ne odgovara odjeći tog vremena.

19.U seriji glavni čuvar Has odaje i neki veziri šetaju bez kape. To je nemoguće.

20.Djevojke koje bi došle u Harem, jednu ozbilju školu, prvo bi prošle obuku i školovanje od tri godine, pa tek onda se upoznavale sa sultanom. U seriji se Hurrem sultanija odmah upoznaje sa sultanom.
Ako je to što neko nosi hlače, a trebao bi nositi nešto drugo, spada u veličanstvene greške koje, i u milimetru, mogu pomjeriti cijelu priču, ja onda stvarno ne znam.
Uostalom, ko smo mi da Turke podučavamo njihovoj kulturi, tradiciji i historiji ?! Nešto nevjerujem da su producenti i režiseri bili toliko neuki, pa da ne angažuju odličnog historiografa i historičara za potrebe snimanja serije...
Tkd

#96 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

Ovo je od njih ocjena, samo prevedeno na bosanski jezik :D

Drug, zarada ispred istine.
Ljuska_u_BaklaFi

#97 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Cek ,cek sa'ce Mahidevran da vidi prsten na Huremkinoj rucici :D
dječak sa šibicama

#98 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by dječak sa šibicama »

Jel na kraju serije umire na Sigetu, ili kako? :-)
theTruePath

#99 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

Tipicno sultanski ,birali su robinje pored muslimanski :x :D

za ove koje ne znaju Mahidevran je dakle iz albanske muslimanske porodice dolazila
Pitarrr82

#100 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

dječak sa šibicama wrote:Jel na kraju serije umire na Sigetu, ili kako? :-)

Pa tako je umro u stvarnosti ako to pitas :mrgreen: , u seriji je to jos daleko...
Post Reply