na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mirnisan

#51 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by mirnisan »

Pitarrr82 wrote:Cuj cuvajte se...

Pa vec je receno nije nesto historijski serijal, jeste po godinama desavanja i jos nekim stvarima ali nije prema svim desavanjima u seriji i to je to :-D
ma pusti,nekima je dzaba pricati. jos tridesetak minuta i mi gledamo novu epizodu.
uostalom, da je serija toliko losa ne bi se tako dobro prodavala i gledala. :thumbup:
Pitarrr82

#52 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

mirnisan wrote:

Pa vec je receno nije nesto historijski serijal, jeste po godinama desavanja i jos nekim stvarima ali nije prema svim desavanjima u seriji i to je to :-D
ma pusti,nekima je dzaba pricati. jos tridesetak minuta i mi gledamo novu epizodu.
uostalom, da je serija toliko losa ne bi se tako dobro prodavala i gledala. :thumbup:

Samo vi gledajte, ja sam to odgledao a nova sezona pocinje 12.09. cini mi se :mrgreen:
rajv0sa

#53 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by rajv0sa »

hrastov zizak wrote:mogu mislit koja falsifikacija historije se sprovodi u ovoj kreaciji :lol:
Ogromna :D
irac300

#54 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

Do Hurrem sultanije, na prijestolje su se penjala djeca koju su rađale Turkinje. Ta tradicija je tada dokinuta. I osmanski nazadak je ovako i počeo.
E jakog historičara u p.m. ako misli da je osmansko nazadovanje počelo zato što ''Turkinje'' nisu više rađale nasljednike. :-) Nema veze što se nisu htjeli odreći feudalnog sistema, što im se vojska zasnivala na staromodnom srednjovjekovnom sistemu, što su izmuzli sve provincije pa više nije bilo prihoda, dok je Evropa za to vrijeme grabila ogromnim koracima ka industrijskoj revoluciji...al' jok, sjebaše ih Sultani kojma Turkinje više nisu rađale nasljednike, nego ''kjafirke''. :lol:
hrastov žižak

#55 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by hrastov žižak »

sigurno našli nekog nacionalnog istoričara, nešto puput našeg E. Imamovića :lol: :lol: :lol:
kusur

#56 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by kusur »

irac300 wrote:
Do Hurrem sultanije, na prijestolje su se penjala djeca koju su rađale Turkinje. Ta tradicija je tada dokinuta. I osmanski nazadak je ovako i počeo.
E jakog historičara u p.m. ako misli da je osmansko nazadovanje počelo zato što ''Turkinje'' nisu više rađale nasljednike. :-) Nema veze što se nisu htjeli odreći feudalnog sistema, što im se vojska zasnivala na staromodnom srednjovjekovnom sistemu, što su izmuzli sve provincije pa više nije bilo prihoda, dok je Evropa za to vrijeme grabila ogromnim koracima ka industrijskoj revoluciji...al' jok, sjebaše ih Sultani kojma Turkinje više nisu rađale nasljednike, nego ''kjafirke''. :lol:
inace jako volim Osmanlije i Tursku, al cak i meni je zapalo za oko ova glupost :-)
Pitarrr82

#57 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

To su inace tvrdnje turskih historicara koje je on samo preuzeo...
It_is_a_Leclerc

#58 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by It_is_a_Leclerc »

Serija se, za razliku od ostalih sapunica, ističe vrhunskom produkcijom i pričom s kojom, realno, ne možeš omašiti. Navodne historijske greške koje je neko pobrojao su u najmanju ruku sumnjive jer su bile dijelom tradicija perioda pojedinog sultana, nikako cjelokupnog osmanskog sistema. Ono što je bitno jeste vrlo objektivna, precizna i realna radnja u smislu tačnosti podataka kada je riječ o pohodima, ratovima i drugim znamenitim ličnostima tog doba.

Sve u svemu, ovo je daleko od klasične sapunice. Rekao bih da se radi o jednom fenomenalno osmišljenom, do tančina razrađenom projektu kakvog samo Turci znaju napraviti.

Ono što je zanimljivo da su u Srbiji poludjeli za ovom serijom. Interesantno s obzirom na činjenicu da su mnogi od "poludjelih" među prvima trčali da potpale Bajrakli džamiju u Beogradu, napravljenu za vrijeme i u ime Sulejmana I. El-Kannunija.

Dražesno ! :lol:
Pitarrr82

#59 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

Jbg imali su neogranicen budzet :mrgreen:
Ingot

#60 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ingot »

It_is_a_Leclerc wrote: Sve u svemu, ovo je daleko od klasične sapunice. Rekao bih da se radi o jednom fenomenalno osmišljenom, do tančina razrađenom projektu kakvog samo Turci znaju napraviti.
Samo da ti se zahvalim sto mi produzi zivot, oplakah od smijeha kad sam ovo procit'o :D
p206

#61 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by p206 »

mirnisan wrote:

Loše je i ono smeće iz Mcdonaldsa pa ga jede i kupuje ko stigne, pola ih ne zna šta valja, a drugo pola furke radi... tako je i sa serijama.

Ako se vec baviš historijskim likovima, daj da to bude istinito i uvjerljivo a ne sa milion grešaka kao film Fetih 1453.
Ljuska_u_BaklaFi

#62 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Sulejman Velicanstveni na RTL traje dva sata a na OBN samo sat, haman ovi prvi po dvije epizode pustaju :D
It_is_a_Leclerc

#63 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by It_is_a_Leclerc »

Ingot wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Sve u svemu, ovo je daleko od klasične sapunice. Rekao bih da se radi o jednom fenomenalno osmišljenom, do tančina razrađenom projektu kakvog samo Turci znaju napraviti.
Samo da ti se zahvalim sto mi produzi zivot, oplakah od smijeha kad sam ovo procit'o :D
Lijepo.

Mada, ne vidim razloga za smijanje, a kamoli za plakanje nad činjenicom da su Turci narod koji vrlo ozbiljno pristupa svojoj historiji i njenoj projekciji u ovakvim filmovima i seriji. Uostalom, najbolji filmovi turske produkcije su upravo na temu njihove bogate historije.
Ingot

#64 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ingot »

Mal' ne rekoh nesto u vezi Turske istorije. Bili su na Balkanu 500 godina i iza njih su ostali pita i dzem. Ali dobro, tvoje je pravo da formiras misljenje o narodu na osnovu televizijskih serija i filmova koje sami snimaju.
jasko_ba

#65 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by jasko_ba »

Mahidevran :dance:
Image
Image
:thumbup:
Last edited by jasko_ba on 30/08/2012 20:29, edited 1 time in total.
irac300

#66 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Sulejman Velicanstveni na RTL traje dva sata a na OBN samo sat, haman ovi prvi po dvije epizode pustaju :D
Nema na OBN-u tek tako da se ispucaju epizode. :D Dali su basnoslovnu cifru eura za ovu seriju, tako da će oni ovo maksimalno ćeJfit. :D
StupskaBitanga

#67 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by StupskaBitanga »

Meni je Alexandra prelijepa
hrastov žižak

#68 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by hrastov žižak »

irac300 wrote:
Ljuska_u_BaklaFi wrote:Sulejman Velicanstveni na RTL traje dva sata a na OBN samo sat, haman ovi prvi po dvije epizode pustaju :D
Nema na OBN-u tek tako da se ispucaju epizode. :D Dali su basnoslovnu cifru eura za ovu seriju, tako da će oni ovo maksimalno ćeJfit. :D
na ftvu bi bila reprize dva puta poslije premijernih epizoda, jednom u punoć i jednom prije podne idućeg dana. I onda reprize čitave sezone 2 puta za redom, 3x dnevno :mrgreen:
irac300

#69 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

hrastov zizak wrote:
irac300 wrote:
na ftvu bi bila reprize dva puta poslije premijernih epizoda, jednom u punoć i jednom prije podne idućeg dana. I onda reprize čitave sezone 2 puta za redom, 3x dnevno :mrgreen:
Ma jadne su nam televizije, kako god da okreneš. :D
hrastov žižak

#70 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by hrastov žižak »

irac300 wrote:
hrastov zizak wrote:
irac300 wrote:
Ma jadne su nam televizije, kako god da okreneš. :D
jedino tv alfa valja zbog nazifa :D
miskin

#71 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by miskin »

ne znam sve su mi turske serije nekako amaterski odrađene, bar one sto sam gledio pomalo sad ne znam ali gledas reklamu na ovim nasim stanicama, pa oni to reklamiraju godinu dana unaprijed, i na kraju ispadne glupost zesca, ali eto svakom svacije meni moje
Tkd

#72 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Tkd »

Čisti primjer kada se historija stavlja u drugi plan da bi se zaradilo keša na nekim lažima. Ova serije je također čisti primjer kako medij "plasira" netačne informacije o jednom od najvećih osvajača svih vremena.

Sramota.
Paul F.

#73 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Paul F. »

Gluma je odlična, barem ona glavnih likova.
Nema preskupih scena bitki i slično.
Koliko ja znam nema odstupanja od istorijskih
činjenica. Fokus je na spletkama na dvoru u kojima
dominira Hurem. Ona je povjesni lik o kojem turci
uče u školi na časovima istoije. Od obične ukrajinske
robinje je postala "glavna" na turskom dvoru.
U Ukrajini je danas relativno poznata.
O njoj postoji sinfonija kao i serija.
Pitarrr82

#74 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

Ima par tezih odstupanja i vec su nabrojani ovdje, uostalom da nije tako zasto bi se i sami pojedini turci bunili...
zateznistub

#75 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by zateznistub »

E ako neko gleda seriju zbog istorijskih cinjenica, neka uzme knjigu.

Pustite nas da uzivamo u trebama :skoljka:
Post Reply