na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
RedJohn

#301 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by RedJohn »

Najava Trece sezone!
Hürrem opet mrsava (Bila bolesna nesh ,valjda)

U ovoj sezoni Ibrahim Pasa bit ce ubijen ,ja mislim ,kad vec nisu :D A mocne mu frizure :D
Ovo sto sjedi Ibrahim snjima je sigurno dio Fetve koju je izdao Sulejman.
7 noci vecerat ce sa Pashom da bi Ibrahim imao priliku da ga ubije!

Ibrahim FTW :D
Chuckie

#302 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Chuckie »

Sad će ga zakuhati Ajbige. :D
Ford_Fiesta

#303 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Ford_Fiesta »

Ima na youtube al nema prevod.. :-)
AmiĐa_Idriz

#304 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by AmiĐa_Idriz »

ne gledah večeras..jel to ajbige napokon nasrnula na Bala bega :D :D
Pitarrr82

#305 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Pitarrr82 »

@RedJohn

Mrsavija jer je zele pokazati starijom, godine prolaze i u seriji jbg :) i valjda je 7 noci vecerao Ibrahim sa Sulejmanom ili sta li si vec htio reci :D
RedJohn

#306 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by RedJohn »

Pitarrr82 wrote:@RedJohn

Mrsavija jer je zele pokazati starijom, godine prolaze i u seriji jbg :) i valjda je 7 noci vecerao Ibrahim sa Sulejmanom ili sta li si vec htio reci :D
Ma ja ,Ibrahim sa Sulejmanom :D A ne fkt citao sam da je nesh bolesna bila ili je jos uvijek :)

Evo kako prave seriju :-D

Kapri

#307 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Kapri »

Ja dosla do 82 :) .Sad ce mislim i pauza u Turskoj i ko ce to iscekati :sad:
theTruePath

#308 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

Inace od sada ce Hurrem i ostale zene u seriji biti u hidzabu jer je tako naredio Erdogan :D

Image
RedJohn

#309 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by RedJohn »

theTruePath wrote:Inace od sada ce Hurrem i ostale zene u seriji biti u hidzabu jer je tako naredio Erdogan :D

Image
Pa valjda je to tako i prije bilo :D Cudio sam se kad sam im vidio haljine ,isto kao da nisu Osmanlije :D
theTruePath

#310 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

RedJohn wrote:
theTruePath wrote:Inace od sada ce Hurrem i ostale zene u seriji biti u hidzabu jer je tako naredio Erdogan :D

Image
Pa valjda je to tako i prije bilo :D Cudio sam se kad sam im vidio haljine ,isto kao da nisu Osmanlije :D
U 19 stoljecu su se onako oblacile,zapadna moda je tada vec imala veci uticaj,zadnji sultani su cak otvoreno pili vino i alkoholna pica,u Bosni je Abdulmedzid sultan bio poznat kao kaur-sultan(cafir sultan)

ali sultan Sulejman je zivio u 15 stoljecu tako da serija nije pravilna :D ipak,serija je serija,i ja ne znam otkud erodganu pravo da naredjuje bilo sta sto se tice produkcije jedne klasicne sapunice
SkyLimit

#311 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SkyLimit »

Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Ibrahim-Paša,Nigar-kalfa,Bali-Beg,Majka Sultanija,Nasuh Matrakči...
Samo čekam da ustvrde i za Kristofera Kolumba da je bio zapravo Bošnjak iz Jajca,pravog imena Kenan Alikolumbović.
theTruePath

#312 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

SkyLimit wrote:Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Samo čekam da ustvrde i za Kristofera Kolumba da je bio zapravo Bošnjak iz Jajca,pravog imena Kenan Alikolumbović.

Pa kako nisi znao za Nasuha matrakcija,iz Visokog,to je opce poznato..neko bjezao s casova?? :lol:

http://www.visoko.co.ba/vijesti/visoko/ ... soko-daloq

a ovo ostalo je glupost,nigar kalfa nije ni postojala,izmisljen lik,ibrahim pasa je iz grcke a bali beg je turcin jer dolazi iz poznatr turske porodice
SkyLimit

#313 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SkyLimit »

Znam ja za njeg,ali nisam odvajao u nabrajanju one za koje postoje zaista dokazi da i jesu iz Bosne od onih za koje nema.
theTruePath

#314 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

postoji jedan Bali beg Malkocevic iz Bosne,po njemu i jedna dzamija u SA nosi ime,ali nije to taj
irac300

#315 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by irac300 »

theTruePath wrote:
RedJohn wrote:

U 19 stoljecu su se onako oblacile,zapadna moda je tada vec imala veci uticaj,zadnji sultani su cak otvoreno pili vino i alkoholna pica,u Bosni je Abdulmedzid sultan bio poznat kao kaur-sultan(cafir sultan)

ali sultan Sulejman je zivio u 15 stoljecu tako da serija nije pravilna :D ipak,serija je serija,i ja ne znam otkud erodganu pravo da naredjuje bilo sta sto se tice produkcije jedne klasicne sapunice
Sulejman je rođen u 15. stoljeću, ali većinu svog životnog vijeka je proživio u 16-om, tako da se i sama radnja serije odvija u 16-om stoljeću. Što se tiče nošnje, mora se uzeti u obzir da se većina radnje odvija u haremu, gdje muškarci nisu imali pristup (osim sultana i aga/kastriranih) tako da ne treba čuditi ova nošnja koju prikazuju u seriji, jedino ako se obrati pažnja na prikaz života izvan harema, tj. u čaršiji, vide se pokrivene žene. Znači vodilo se računa i o tome. A pijančevanje sultana se pojavilo mnogo ranije, tj. već sa Sulejmanovim nasljednikom Selimom II, kojeg su i prozvali Pijanica.
RedJohn

#316 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by RedJohn »

Nasuh Efendi je izmislio sport Matrakci

A sto se tice serije ,Ibrahim mi je najjaci,mrzim Hürrem :D
A ono sto su uradili sa Ibrahimom i Nigar Kalfom je nidje veze :-)
Odkad je serije sve me vise intersesuje o Osmanskom Carstvu ,pogotovo o likovima iz serije :)
Jedva cekam trecu sezonu :D

Najjace ove trube
Kapri

#317 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Kapri »

SkyLimit wrote:Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Nigar je izmisljena licnost a Bali Beg je bio iz Smedereva ,procackajte malo Istoriju
rudy81

#318 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by rudy81 »

Kapri wrote:
Nigar je izmisljena licnost a Bali Beg je bio iz Smedereva ,procackajte malo Istoriju

gdje ovo za bali beya konkretno pise?
Kapri

#319 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Kapri »

Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
theTruePath

#320 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by theTruePath »

A pijančevanje sultana se pojavilo mnogo ranije, tj. već sa Sulejmanovim nasljednikom Selimom II, kojeg su i prozvali Pijanica.

Ali nije bila prihvacena praksa tada,vec kasniije je postalo
RedJohn

#321 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by RedJohn »

Kapri wrote:Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
Kakvo Smederevo ba :-)
Rodjen je u poznatoj Osmanljiskoj porodici Malkoçoğlu (Oni su bili Akindzije) mozda mislis da je iz Smedereva jer porodica se sastajala od Begova,Sandzakbegova,Beglerbeg i Pase koji su bili po najvise na Balkanu. I jednog jedinog Velikog Vezira :)
rudy81

#322 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by rudy81 »

RedJohn wrote:
Kapri wrote:Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
Kakvo Smederevo ba :-)
Rodjen je u poznatoj Osmanljiskoj porodici Malkoçoğlu (Oni su bili Akindzije) mozda mislis da je iz Smedereva jer porodica se sastajala od Begova,Sandzakbegova,Beglerbeg i Pase koji su bili po najvise na Balkanu. I jednog jedinog Velikog Vezira :)

i ja mislim da je ovo totalno irelevantna informacija.... Malkocoglu begovi, pase itd jesu ratovali i bili u sluzbi uglavnom na Balkanu, al tvrditi da su porijeklom odavde bez nekih konkretnih dokaza je :-) zato i pitam otkud ta info da je iz Smedereva....
Kapri

#323 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by Kapri »

U dvije enciklopedije koje sam citala pise da je iz Smedereva.Ako oni lazu,lazem i ja
SoundersFC

#324 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SoundersFC »

Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey
Porodica Malkočolu je bila jedna od vođa akinči trupa i porijeklom je iz Male Azije. U seriji se govori o Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey koji je rođen 1495. (Sulejmanov vršnjak, znači), oženio se unukom Bajazita II, tj. kćerkom Ajnišah-sultane, Selimove sestre. Bio je sandžak-beg Smedereva, Beograda i Bosne. Najpoznatiji je po svom junaštvu na Mohačkoj bitci. Za vrijeme osmanske vladavine, najveći trg u Budimpešti je nosio je njegovo ime. Umro je 1548. godine.

Bali-begova džamija u Nišu (1521-1523)
Image

BALI BEGOVA-BIJELA DŽAMIJA u Gornjoj Tuzli (1533)
Image

Image
SoundersFC

#325 Re: na OBN-u Sulejman Veličanstveni

Post by SoundersFC »

Ford_Fiesta wrote:Pogledah do 55 epizide druge sezone..Gdje se moze skinut ostatak serije? znam da se moze gledati online al ja bih da gledam na plazmi... hvala :)
Poslao sam ti linkove u posti! Pozz
Post Reply