Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Najava Trece sezone!
Hürrem opet mrsava (Bila bolesna nesh ,valjda)
U ovoj sezoni Ibrahim Pasa bit ce ubijen ,ja mislim ,kad vec nisu A mocne mu frizure
Ovo sto sjedi Ibrahim snjima je sigurno dio Fetve koju je izdao Sulejman.
7 noci vecerat ce sa Pashom da bi Ibrahim imao priliku da ga ubije!
theTruePath wrote:Inace od sada ce Hurrem i ostale zene u seriji biti u hidzabu jer je tako naredio Erdogan
Pa valjda je to tako i prije bilo Cudio sam se kad sam im vidio haljine ,isto kao da nisu Osmanlije
U 19 stoljecu su se onako oblacile,zapadna moda je tada vec imala veci uticaj,zadnji sultani su cak otvoreno pili vino i alkoholna pica,u Bosni je Abdulmedzid sultan bio poznat kao kaur-sultan(cafir sultan)
ali sultan Sulejman je zivio u 15 stoljecu tako da serija nije pravilna ipak,serija je serija,i ja ne znam otkud erodganu pravo da naredjuje bilo sta sto se tice produkcije jedne klasicne sapunice
Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Ibrahim-Paša,Nigar-kalfa,Bali-Beg,Majka Sultanija,Nasuh Matrakči...
Samo čekam da ustvrde i za Kristofera Kolumba da je bio zapravo Bošnjak iz Jajca,pravog imena Kenan Alikolumbović.
SkyLimit wrote:Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Samo čekam da ustvrde i za Kristofera Kolumba da je bio zapravo Bošnjak iz Jajca,pravog imena Kenan Alikolumbović.
Pa kako nisi znao za Nasuha matrakcija,iz Visokog,to je opce poznato..neko bjezao s casova??
a ovo ostalo je glupost,nigar kalfa nije ni postojala,izmisljen lik,ibrahim pasa je iz grcke a bali beg je turcin jer dolazi iz poznatr turske porodice
theTruePath wrote:Inace od sada ce Hurrem i ostale zene u seriji biti u hidzabu jer je tako naredio Erdogan
Pa valjda je to tako i prije bilo Cudio sam se kad sam im vidio haljine ,isto kao da nisu Osmanlije
U 19 stoljecu su se onako oblacile,zapadna moda je tada vec imala veci uticaj,zadnji sultani su cak otvoreno pili vino i alkoholna pica,u Bosni je Abdulmedzid sultan bio poznat kao kaur-sultan(cafir sultan)
ali sultan Sulejman je zivio u 15 stoljecu tako da serija nije pravilna ipak,serija je serija,i ja ne znam otkud erodganu pravo da naredjuje bilo sta sto se tice produkcije jedne klasicne sapunice
Sulejman je rođen u 15. stoljeću, ali većinu svog životnog vijeka je proživio u 16-om, tako da se i sama radnja serije odvija u 16-om stoljeću. Što se tiče nošnje, mora se uzeti u obzir da se većina radnje odvija u haremu, gdje muškarci nisu imali pristup (osim sultana i aga/kastriranih) tako da ne treba čuditi ova nošnja koju prikazuju u seriji, jedino ako se obrati pažnja na prikaz života izvan harema, tj. u čaršiji, vide se pokrivene žene. Znači vodilo se računa i o tome. A pijančevanje sultana se pojavilo mnogo ranije, tj. već sa Sulejmanovim nasljednikom Selimom II, kojeg su i prozvali Pijanica.
A sto se tice serije ,Ibrahim mi je najjaci,mrzim Hürrem
A ono sto su uradili sa Ibrahimom i Nigar Kalfom je nidje veze
Odkad je serije sve me vise intersesuje o Osmanskom Carstvu ,pogotovo o likovima iz serije
Jedva cekam trecu sezonu
SkyLimit wrote:Svaki dan saznam za novog lika iz serije za kojeg naši historičari ustvrde da igra pravu historijsku ličnost koja je bila zapravo iz Bosne i Hercegovine.
Nigar je izmisljena licnost a Bali Beg je bio iz Smedereva ,procackajte malo Istoriju
Nigar je izmisljena licnost a Bali Beg je bio iz Smedereva ,procackajte malo Istoriju
Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
Kapri wrote:Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
Kakvo Smederevo ba
Rodjen je u poznatoj Osmanljiskoj porodici Malkoçoğlu (Oni su bili Akindzije) mozda mislis da je iz Smedereva jer porodica se sastajala od Begova,Sandzakbegova,Beglerbeg i Pase koji su bili po najvise na Balkanu. I jednog jedinog Velikog Vezira
Kapri wrote:Neznam odakle sam vadila podatak .iz biblioteke iz neke knjige sumirala podatke i tamo je pisalo da je on bio iz Smedereva i da se poslije vratio i ozenio tamo.I sto posto je da je iz Smedereva.
Kakvo Smederevo ba
Rodjen je u poznatoj Osmanljiskoj porodici Malkoçoğlu (Oni su bili Akindzije) mozda mislis da je iz Smedereva jer porodica se sastajala od Begova,Sandzakbegova,Beglerbeg i Pase koji su bili po najvise na Balkanu. I jednog jedinog Velikog Vezira
i ja mislim da je ovo totalno irelevantna informacija.... Malkocoglu begovi, pase itd jesu ratovali i bili u sluzbi uglavnom na Balkanu, al tvrditi da su porijeklom odavde bez nekih konkretnih dokaza je zato i pitam otkud ta info da je iz Smedereva....
Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey
Porodica Malkočolu je bila jedna od vođa akinči trupa i porijeklom je iz Male Azije. U seriji se govori o Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey koji je rođen 1495. (Sulejmanov vršnjak, znači), oženio se unukom Bajazita II, tj. kćerkom Ajnišah-sultane, Selimove sestre. Bio je sandžak-beg Smedereva, Beograda i Bosne. Najpoznatiji je po svom junaštvu na Mohačkoj bitci. Za vrijeme osmanske vladavine, najveći trg u Budimpešti je nosio je njegovo ime. Umro je 1548. godine.
Ford_Fiesta wrote:Pogledah do 55 epizide druge sezone..Gdje se moze skinut ostatak serije? znam da se moze gledati online al ja bih da gledam na plazmi... hvala