Marvel i DC filmovi

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Memory

#1 Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Nisam naišao na istu temu, pa ako je već ima izbrišite je :)

Najpoznatiji DC heroji su naravno Batman i Superman, dok sa druge strane imamo Spiderman-a, Iron Man-a, Hulk-a, X-men (svi dijelovi), Wolverine, Blade itd.

Ko je po vama najbolji superheroj, tj. koji film. Lično sam pregledao skoro sve filmove koji postoje od Marvel i DC-a, od 1966. godine pa nadalje. Nisam našao japanske verzije :)
zoza

#2 Re: Marvel i DC filmovi

Post by zoza »

Hancock :-D
Batman nije superheroj, nema ni jednu supermoć. :roll:
Memory

#3 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Superman je najjači, uz Hulk-a. Green lantern ima dobre sposobnosti, a dobro, Batman ima inteligenciju :D
Memory

#4 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Idemo po redu :)

Batman (1966)

Image

Legendarni Batman film sa Adam West-om kao glavnom ulogom, te Burt Ward-om kao Robinom. Zanimljivo je da su se Batman i Robin borili protiv četiri protivnika i to Pinguin-a, Joker-a, Catwoman-a te Riddler-a. Glavni kod "zlikovaca" je bio Pinguin. Lee Meriwether kao Catwoman je zakucala film samom pojavom.

Uzimajući u obzir vrijeme nastanka ovog filma i više nego odličan i on je a must see movie za sve ljubitelje Marvel i DC filmova. Batman je naravno DC film.
Averus

#5 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Averus »

Spider-Man mi je od malih nogu omiljeni superjunak, tako da mi je praaaaaavo drago da su počeli ispočetka s ovim Amazing Spider-Man, jer su ona prethodna tri filma bili užasni! Treći pogotovo! :oops:

Tako da mi je sad Amazing Spider-Man najdraži (ubacili Gwen Stacy, Lizarda, boljeg glumca za Petera itd.)

Od MARVEL filmova, nekako mi je, kao film, najbolji X-Men (prvi dio). Nije loš ni Avengers za, onako, mozak na pašu :)
Od DC-a nisam gledao ništa osim Super-Man, pa ne mogu suditi (a svakako nisam obožavatelj DC comicsa)

Sad jedva čekam ASM2 :izet:
zoza

#6 Re: Marvel i DC filmovi

Post by zoza »

:-D :-D
Memory

#7 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

@Zoza

Da, da, to je ta muzika koja se pojavljuje par puta i u fimu 1966. godine :)

@Averus

Spider-Man animirana serija je prejaka. Tobey Maguire kao Spider-man je bio jako dobar. Prva dva filma su odlična, treći malo slabiji. The Amazing Spider-Man je pomalo tinejdžerski ali Emma Stone je razlog što se sve zaboravi :)

Inače od svih filmova, najodvratnija ženska uloga je Lois Lane. Došlo mi je par puta da razbijem laptop gledajući film, posebno u starijim Superman filmovima. Superman Returns je pravi film za hejtanje Lois, kako je samo odvratna, ah, ali malo kasnije o Superman-u i filmovima u vezi njega od 1978. godine pa do danas.
Averus

#8 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Averus »

Spider-Man animirana serija je jedina dostojna kvalitetu Stripa! Definitivno!

Po mom mišljenju, Toby nije glumac za tu ulogu. Ako zanemarim sve mane koje sam mu našao, opet moram ostaviti onu glavnu - ni ne liči na Petera iz stripova. Prva dva filma su bila OK, samo to. Dobri filmovi za nekoga ko nije pročitao Spider-Man stripove.

Amazing Spider-Man mi se više sviđa baš zato što su ubacili mnogo više elemenata iz klasičnog Spider-Mana, a ne nekakve nove varijante sa Venomom od 35kg i činjenicom da Spidey ubije svakog protivnika na kraju i cijeli New York otkrije njegov identitet.

Svejedno, uživam gledati bilo šta o ovom superjunaku, tako da i najlošiji film mogu gledati i uživati :D

Ipak, animirana serija iz '94. je nenadjebana do dan danas, iako je bilo veoma dobrih pokušaja (TAS, Ulti itd.)

Samo da dodam:

MARVEL's Kick-Ass je takođe odličan film! :thumbup:
Memory

#9 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Oba dijela Kick-Ass su odlična.

Superheroji su tu da pobjede :D

Meni je Iron Man prejak, hladno na kraju prvog filma kaže I'm Iron Man :lol:

Nemam sada vremena, kasnije napišem nešto više o Batman-u i početak sa Michael Keaton-om. Hoću da idem hronološki :evil:
Bodkin

#10 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Bodkin »

Iron man nenadjebiv. Dobar je i wolverine

Sent from my Lumia
lilah

#11 Re: Marvel i DC filmovi

Post by lilah »

Marvelove likove više volim nekako su mi zabavniji, iako ni DC nije za odbaciti npr Arrow se dosta popravio u II sezoni.
I naravno ceka se august i X-Men: Days of Future Past
PristavilaVoduZaKafu

#12 Re: Marvel i DC filmovi

Post by PristavilaVoduZaKafu »

zoza wrote:Hancock :-D
Batman je bogat. Dovoljno. :D
Averus

#13 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Averus »

PristavilaVoduZaKafu wrote:
zoza wrote:Hancock :-D
Batman je bogat. Dovoljno. :D
Onda su Izetbegović, Lagumdžija, Lijanović, Radončić superheroji :zoka: :oops:

Arrow je dobar... Prva sezona je bila taaaaaaaaaako očajna :lol: gluma na nivou doš'o dedo iz njemačke, ali u drugoj sezoni su se dosta popravili samo [SPOILER]nisu trebali vraćati merlina među žive[/SPOILER]
So What!

#14 Re: Marvel i DC filmovi

Post by So What! »

Mada se o ukusima ne raspravlja, ali evo ja i dalje ne kontam zašto se raja toliko loži na ekranizacij ustripova. Ovako meni lično su fino legli Iron Man, SPiderman, ali čisto za neku zabavu, ali za loženje na ovakve filmove.

U zadnje vrijeme pokušava da se ekranzuje sve i svašta, Thor mi je odron žešći, ali kad sam vidio da su ekranizovali Battleship društvenu igru, onda stvarno ne znam. Ovi filmovi su precijenjeni i nekako mi je normalno da se djeca lože na njih, ali ozbiljnija polemika o njima mi je zaista glupa.
Averus

#15 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Averus »

Pa ako se nekome sviđa film, ne mora značiti da se loži na njega... :roll:

Neću ja, 27-godišnjak, sad skinut' mamin štrik s balkona i zabacivat' ga preko bandere da glumim Spider-Mana :lol:
SVI filmovi su tu da se gledaju i, u zavisnosti od ukusa i intelektualnog razvoja, da se u njima uživa ili ne uživa. To što uvijek ima debila koji se lože i furaju na bilo šta, nema veze sa ekranizacijom stripova. Otiđi na Alipašino, Mojmilo, Bistrik itd. Lože se ljudi i na lopove, gangsterske filmove i repere...

Vraćamo se na temu :D

Moram spomenuti igre Spider-Man i Spider-Man: Enter Electro sa PlayStation 1 - fa.mo.zne! :D
Memory

#16 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Sve je to usko povezano sa mladosti pojedinca. Filmovi su hitovi što pokazuje i box office. Imaš na desetine miliona ljudi širom svijeta koji su veliki ljubitelji ovakve vrste filmova, igrica, crtanog (ne bi baš rekao anime). Anime je poseban žanr koji također ima veliku bazu ljubitelja. Pogledaj samo po kojoj se cijeni prodaju pojedini stripovi, posebno ako su jako dobro očuvani ili još bolje za kolekcionare da nisu nikako otpakovani.

Pa Batman sa Bale-om je čisti masterpiece, jedan od najbolje ocjenjenih filmova svih vremena (drugi dio).

Što se igrica tiče, Superman 64 :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=1dJXgJ1c4vY

Enjoy Averus :)
Memory

#17 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Batman (1989)

Image

Michael Keaton kao Batman je bio odličan izbor. Jack Nicholson je kao Joker zaradio između 60 - 90 miliona dolara. Kim Basinger kao novinarka Vicki je začinila film, posebno sa scenom na radnom stolu u novinarskoj agenciji. Film je svakako jedan od najbolji Batman filmova, a sam Keaton je uz Bale-a najbolji Batman.

Tim Burton je napravio odličan film. Ne pričam toliko o filmu radi spojlera jer ima možda ljudi koji nisu gledali ovaj film a gledaće ga nekad.
yoda82

#18 Re: Marvel i DC filmovi

Post by yoda82 »

Inače pravo gotivim filmove sa superjunacima, pa da napravim neku podjelu prema mojim preferencijama.

Batman sa Baleom najbolji, i to 2,1,3, X-Man svi prilično dobri (uključujući i oba Wolverine-a), Avengersi dobri, Iron Man dobar (posebno ove filmove izvlači Robert Downey Jr.), Watchmen odličan, blade dobar (svi dijelovi - osim trećeg koji je onako),

Thor onako (drugi bolji od prvog), Batman onako ( prvi dobar, drugi i treći onako, a četvrti i peti loši), Capetan America solidan, Spiderman onako (mada su meni bolji oni sa Tobyem nego ovaj novi), ghost rider solidan (dvica dno-dna),

Punisher odron oba ''nova'' dijela (solidan je samo onaj iz 89), Hulk odron (oba dijela),green lantner loš,

Ovo je ono na prvu, a kad se sjetim još, dopunim :D
Last edited by yoda82 on 17/01/2014 15:19, edited 1 time in total.
Memory

#19 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Meni je Hulk definitivno najslabiji odrađeni film, dok je Incredbile Hulk sa Norton-om odličan.

Kasnije napišem neku veliku podjelu dok dodam još par filmova.
Memory

#20 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Batman Returns (1992)

Image

Keaton je opet odlično odglumio Batman-a, s tim da sam to već ranije spominjao da je upravo on, uz Bale-a najbolji Batman. Danny DeVito glumi Pinguina, pomalo bolesno ali perfektno. Michelle Pfeiffer je zamijenila Kim Basinger, te u ovom filmu postaje Catwoman. Michelle i Lee Meriwether su bolje kao Catwoman bili nego što je to Anne Hathaway u filmovima sa Bale-om.

Film je odličan, Burton je pokazao još jednom svoje umijeće. Problemi su usljedili upravo nakon njegovog odlaska, te Keaton-a kao Batman-a. O tome malo više drugi put.
Memory

#21 Re: Marvel i DC filmovi

Post by Memory »

Batman Forever (1995)

Image

Dolaskom Joel Schumacher-a na poziciji direktora filma se pokazao kao veliki promašaj. Batman Forever je odličan film u usporedbi sa onim što je uslijedilo nakon njega ali o tome drugi put. Keaton nije glumio u filmu iako se spominjala cifra od tada nevjerovatnih 14 miliona dolara. Ljudi su htjeli gledati veselijeg Batman-a, da nije tako "dark" i na poziciju Keaton-a je došao Kilmer. Da odmah riješimo dilemu, Kilmer je odlično glumio Batman-a, ali priča sama od sebe je u dječijem fazonu. Film je nekako izvukao odličnom glumom Jim Carrey kao Riddler. Chris O'Donnell kao Robin solidan, previše djetinast. Nicole Kidman je nastavila niz atraktivnih glumica u Batman filmovima. Sa ovim filmom je počeo pad Batman-a kome će završni udarac dati sljedeći film Batman & Robin kao najslabiji od svih Batman filmova.
Post Reply