Ljeto u zlatnoj dolini

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
admin-x
Forum administrator

#1 Ljeto u zlatnoj dolini

Post by admin-x »

Image

Evo već mjesec i po prvijenac Srđana Vuletića igra u našim kinima. Većina vas je imala priliku gledati Ljeto u zlatnoj dolini, želio bih čuti vaše komentare, kritike i pohvale. Da li vam je bolji od Gori vatre, od Ničije zemlje, od Remakea?
Last edited by admin-x on 18/03/2004 20:18, edited 1 time in total.
Glumica

Post by Glumica »

meni je iskreno, losiji od svih navedenih
dariosa

Post by dariosa »

Bolji-gori to je ne bitno. Bitno je da smo napravili 4 veoma kvalitetna i svjetski priznata filma. Mislim da su ovi filmovi previse razliciti da bi se tek tako mogli porediti i svaki ima svoje dobre i lose strane, ali sve u svemu veliki nivo kvalitete postoji u sva cetiri filma.

Meni je licno Ljeto extra dobar film, moderan, urban, sa jakim metaforama, odlicnom rezijom i scenama, fenomenalnom muzikom i relativno dobrom glumom. Svidja mi se i sto nije stereotipicni Bosanski film. Svidja mi se to sto je Srdjan dao jednu novu dimenziju i direkciju Bosanskom filmu. Svidja mi se i sto je najurbaniji Bosanski film ikad napravljen... Ja sam prezadovoljan.

Cinjenica da su ova 4 filma uzeli vise nagrada nego sva Srpska i Hrvatska kinematografija zajedno u 50 godina (minus Kusta) mislim da puno govori.
manijak1

Post by manijak1 »

Napokon da se složim sa :mrgreen: kazališnom radnicom - Zriki opet si glup - ovo je ista varijanta parabole :mrgreen: glede komunikativnog čvora zvanog jezik.
Mada - neka i država učini da ovakvi kao Srle Danis Pierre :mrgreen: mogu snimati filmove .
dario-x

Post by dario-x »

Po vama, najbolji od navedenih filmova je...?

Ničija zemlja. 47%
Remake. 20%
Gori vatra. 20%
Ljeto u zlatnoj dolini. 13%

Glasova: 1614

Izvor: SX Anketa: http://www.sarajevo-x.com/film
debela

Post by debela »

gluma losa, muzika odlicna.
BECHO

Post by BECHO »

Pa kad Edo legenda pravi muziku, nemere bit da ne valja! Sto se samog filma tice, nazalost nisam imao prilike da ga pogledam u dijaspori ali mi je scenarijo privlacan, nesto poput srpskog filma "Rane"!

8)
dariosa

Post by dariosa »

Puno jaci od "Rana" a bez i jednog ubistva i sa puno jacom porukom.
Babsy

Post by Babsy »

Glumica wrote:meni je iskreno, losiji od svih navedenih
I agree
Alen

Post by Alen »

Ja bih porucio ovima iz Refresha da sto prije film izdaju na dvd i poberu pare, dok za ovaj film postoji interes.

Isto tako Gori Vatra!

Remake se prije mozda pola godine mogao ovdje u dijaspori prodati u vise hiljada primjeraka, dok se u medjuvremenu euforija stisala.

Jednostavno nemamo smisla za biznis.

U SiCG svaki film nakon 6 mjeseci na DVD-u. I onda u distribuciju sirom planete npr. na http://www.balkanmedia.com. Zona Zamfirova na ovom portalu prodata 11.000 puta!!!
zensko

Post by zensko »

film je totalno bezveze (da ne kazem sranje) kao sto debela rece..jedino muzika valja!
hey

Post by hey »

ja ga bas sinoc gledala.........
vako..........heheh
muzika je OOOOdlicna........radnja, pa zaintrigira......al fakat mi glavni glumac ima neku polustupidnu polubezizrazajnu facu.....pa valjda se gluma cita i sa lice a ne samo sa usana....al eto 3+ (u rangu od 1 do 5)
!smar

Post by !smar »

Meni nije los...

1. Nicija Zemlja
2. Gori Vatra
2. Remake
2. Ljeto u Zlatnoj Dolini
yuppy

Post by yuppy »

Meni se film svidio ali su drugi pomenuti filmovi bolji. Ljeto je fina promjena jer nema ratnu tematiku.

drina sarajevska

drina sarajevska

drina sarajevska

ljepilo univerzal :mrgreen:
sojka

Post by sojka »

I meni se chini da su glumci mogli biti bolji..sve u svemu tuzhna realnost :(
mrak

Post by mrak »

Nerviraju me ova poredjenja sa Nicijom Zemljom, film je (u odnosu na Remake i Vatru) totalno drugi zanr, druga dimenzija. Nisu filmovi na nekoj linearnoj skali (ko kad atleticari trce 100m pa ko prije stigne) pa da je to tako lako ocjeniti. Isto kao sto ni muzika koju slusamo nikada nece moci biti poredana na linearnoj skali (uvijek nam sjeda nesto drugo ovisno od filinga) isto je i sa filmovima. Mislim da je u krajnju ruku nekulturno povlaciti takva (najcesce neargumentovana poredjenja).

Nakon ovog jako opasnog stavog za koji cete me vjerovatno naruziti, da se osvrenm i na Ljeto u zlatnoj dolini. Nista. 1 od 10 za trud i muziku. Film izgleda kao u najboljem slucaju diplomski uradak studenta rezije, studenata glume (u stvari kad se sjetim ja sam gledao genijalne diplomske na sceni ASU). Ne shvatam tu potrebu za patriotizmom i da se sve sto se snimi kod nas dize u nebo. Iako ne pravimo cesto filmove, ne treba gubiti krtierije! Ne mogu ja sada reci e neka je bolje nek ima Edwin Po na muzickoj sceni nego da nema nista. Nekad je bolje nista nego da ima Edwin Po.

Onakve filmove (Ljeto) bolje televizije snimaju kao seriju.

Jos bih molio da mi neko objasni onu scenu sa avionom ciji ja smisao uopste nisam shvatio, jel ono ismijavanje metafore kao stilske figure ili ... hajmo napraviti avion pa nesto on leti pa nek bude misticno.

Eto, fino je sto ponovo pravimo filmove, ali nemojte gubiti kriterij.
sojka

Post by sojka »

Jel mi ovo mrak pred ochi pade ?! :)
U pravu si ne treba gubiti kriterije.

Scena sa avionom : Ona stjuardesa na pochetku govori da nije vrijedan pogleda, da putnici i ne gledaju, zatim je malo optimistichnija, zatim plache..tragedija. Dakle metafora za visinu, koliko je "Zapad" iznad nas.

(Tako bih ja to interpretirala. Ispravite me ukoliko se varam)
Babsy

Post by Babsy »

Ljeto u Zlatnoj Dolini nije loš film.
Ljeto u Zlatnoj Dolini nije odličan film.
Leto u Zlatnoj Dolini je,...

Prvo sam mislila da sam razočarana kada sam pogledala (na festivalu, sa paunovima Sijarićem i Čebom koji su također bili prisutni negdje u masi) prvi igrani cijelonocni Vuletićev film. Inace je radio potpuno drugacije filmove, teze filmove.

Kad sam prodrmala tikvom,... bilo mi je malo jasnije zasto bas taj i takav film... :?
DeXteR

Post by DeXteR »

zivijio kriticar!
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Slika je prebachena na temu o filmu kojem i pripada (The Passion of the Christ).
Babsy

Post by Babsy »

DeXteR wrote:zivijio kriticar!
DeXteR, de ne zaj*bavaj :twisted:
Post Reply