kratka lista antiutopijskih filmova u lokalnim videotekama

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

Post by johnnykola »

to je samo jedan lik - ed. a brada su nam uvalili da bi dodali
malo zacina filmu. :-D ako i jest podvojen (k'o sto nije), podvojen je za lijep cilj, a ne zato eda bismo mi pricali kako se u filmu radi
o sizofreniji. dajte, molim vas. :-D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

johnnykola wrote:o fight club-u, imamo totalno suprotna misljenja.
po meni, u tom filmu je potpuno irelevantna cinjenica
da je ed podvojen. u biti, on uopce nije podvojen.
on jest brad.
za ovu razliku sam pitao zbog:
kroz mersoove akcije promislja se smisao zivota (vrlo grubo sam ovo okarakterisao) sto je odlika egzistencijalisticke fikcije, dok se kroz akcije jozefa k. promislja smisao postojanja, ali dobro. ni mene ne zanima teolosko objasnjenje i oko smislova :-D slazem se s tobom.
isto tako, i ovo potpisujem:
mene mnogo vise interesuje mogucnost umjetnosti i estetike da polemisu o ovozemaljskim temama i problemima koji su rezultat/posljedica politike, ekonomije, napretka nauke i slicno.
zivio!
:-D
malo si ofalio citirajuci me:
dok se kroz akcije jozefa k. promislja smisao postojanja i mehanizmi drzave, te psihologija pristanka ili mirenja s drzavom kao aparatom.

dakle smisao postojanja drzave (i ostalo pobrojano), a ne smisao postojanja...doduse i ja sam se malo trapavo izrazio, ali definitivno nisam mislio na smisao postojanja kao metafizicku, filozofsku ili teolosku kategoriju, vec na smisao postojanja drzave kao politicki cilj ili svrhu,a to je jedno od glavnih pitanja koja se postavljaju u totalitarnim i birokratskim antiutopijama.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

dokopah se juce filma B13 Luca Besona. film ima sve elemente antiutopije i naglasenu politicku poruku u duhu posljednjih etnickih i rasnih nemira u francuskoj.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

nasao sam i dr.strangelove u videoteci...nisam mogao da vjerujem!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

King Kikapu wrote:nasao sam i dr.strangelove u videoteci...nisam mogao da vjerujem!
pa ja sam to u pinkiju našao prije 3 -4 godine
:D
ni ja nisam mogao vjerovati...ali to je ona kolekcija njegovih filmova u bijelim kutijama... pa sve dolazi u paketu :D
Post Reply