Kolorit SF filma

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

botulin

#1 Kolorit SF filma

Post by botulin »

Image

Cini mi se na osnovu par filmova koje pogledah u zadnje vrijeme, da u zanru naucne fantastike novijeg datuma preovladava sasvim specifican kolorit i ambijentalnost drugacija od one na koju smo navikli u osamdesetim i devedesetim.

Ako ste gledali Equilibrium, Artificial inteligence i Minority report, mogli ste primjetiti sasvim drugaciju paletu neobicnih tonova sa kojima je sniman gotovo citav film. Ta neuobicajena kontrasna igra daje samoj fabuli neki novi prizvuk i svakako poboljsava efekat filma. Ne bih ulazio u samu fabulu sva tri filma i par dodirnih tacaka u njima, a posebno onu koja cini emocionalnu okosnicu u sva tri, i to prepustam vama u nekom od gledanja.

Ovdje bih samo skrenuo paznju na boje i kontraste SF filmova nove generacije koji su sem nadrealne fabule ipak nosili i neku poruku. A ta poruka je uz spomenute boje i tonalitet kadrova mnogo bolje iskazana.

Jos jedan jednako bitan element je i sam enterijer u sve tri filma. Mada se fabula prilicno kratko zadrzavala na enterijerima SF domacinstava, bilo je to dovoljno da nam priblizi jedan svijet svakodnevne intime, doma i domacinstva, ali po uzusima SF tematike.

Ova dva motiva svakako treba zapaziti u SF filmovima od kojih sam nabrojao posljednja tri koja odgledah i koji kao po istom kliseu mozda S.Spilberga /reziser 2 od 3/ nose ove motive.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

hm kolorit...svega čega se trenutno mogu sjetiti jeste Cypher
vizualno me opčinio taj film i odmah sam shavtio da je riječ o instant remek djelu
Hart

Post by Hart »

Iskreno, ne zelim govoriti ni o kakvim "porukama" (!?!?!?!) jer mislim da je besmisleno na takav nacin gledati filmove. Neko je rekao : "kome je do poruka, nek ide u postu a ne u kino". Ista je stvar i sa knjizevnoscu, muzikom, umjetnoscu uopste...
ali pustimo to, glavni razlog"kolorita" treba potraziti u SF pravcu koji dominira SF knjizevnoscu (prema tome i SF filmom) zadnje dvije decenije: cyberpunku. da ne bih sad potrosio trosio previse prostora, istinskim poznavaocima SF bice jasno, onima kojima to nije neka proguglaju o cyberpunku. :)
Zox

Post by Zox »

Mislim da ovo o cemu engram prica vec ide korak dalje od cyberpunk ikonografije.
Previse bi bilo opsirno ulaziti u temu kolorita i scenografije u sadasnjim SF filmovima i njihovom odnosu sa savremenom umjetnoscu, jer bih morao krenuti od Paklene Narandze, pa evo samo par konsideracija: masovna kultura se oduvijek hrani izumima "avangarde" (termin danas neprikladan), i obrnuto.
Avangarda istrazuje, nalazi nove solucije, masovna kultura ih poslije sazvace i rasiri.
Ja uvijek uzimam za primjer jedan italijanski casopis za savremenu umjetnost, Flash Art, i jedan za filmove, Ciak. Ciak uvijek vizualno izgleda kao Flash Art od prije 3 godine.
Vremenski raskorak je po mom misljenju prilicno velik, bar u odnosu na danasnji tempo sirenja informacija. Avangardne solucije se ne mogu odmah uklopiti u kolektivni vizualni ukus.
Izuzetak su upravo SF filmovi, i to je upravo ono o cemu engram po meni prica. SF u pokusaju prikazivanja buducnosti, dakle neceg jos nevidjenog, moze sebi dopustiti da "kupi" od avangarde i ono jos neprovareno u okvirima sireg ukusa.
Malo sam se spetljao, ali nema veze.
botulin

Post by botulin »

Zox wrote:Mislim da ovo o cemu engram prica vec ide korak dalje od cyberpunk ikonografije.
Previse bi bilo opsirno ulaziti u temu kolorita i scenografije u sadasnjim SF filmovima i njihovom odnosu sa savremenom umjetnoscu, jer bih morao krenuti od Paklene Narandze, pa evo samo par konsideracija: masovna kultura se oduvijek hrani izumima "avangarde" (termin danas neprikladan), i obrnuto.
Avangarda istrazuje, nalazi nove solucije, masovna kultura ih poslije sazvace i rasiri.
Ja uvijek uzimam za primjer jedan italijanski casopis za savremenu umjetnost, Flash Art, i jedan za filmove, Ciak. Ciak uvijek vizualno izgleda kao Flash Art od prije 3 godine.
Vremenski raskorak je po mom misljenju prilicno velik, bar u odnosu na danasnji tempo sirenja informacija. Avangardne solucije se ne mogu odmah uklopiti u kolektivni vizualni ukus.
Izuzetak su upravo SF filmovi, i to je upravo ono o cemu engram po meni prica. SF u pokusaju prikazivanja buducnosti, dakle neceg jos nevidjenog, moze sebi dopustiti da "kupi" od avangarde i ono jos neprovareno u okvirima sireg ukusa.
Malo sam se spetljao, ali nema veze.
mislim da te mogu pratiti i hvala na korisnom komentaru ;)
Truba

Post by Truba »

Zox wrote:Mislim da ovo o cemu engram prica vec ide korak dalje od cyberpunk ikonografije.
:shock: :shock: :shock: jesam li što propustio?
botulin

Post by botulin »

islamsku revoluciju u 25 kadrova :oops:
Truba

Post by Truba »

Hard SF koji je propao i tamo gdje je pokrenut...

elem onaj koji smatra da Kubrik nije genije opet spominje neke Mehaničke pomarandže :D :D :D
botulin

Post by botulin »

ja sam pokusao pogledati clockwork orange .. i odustao na trecem kadru :(

no prosljedio sam ga djevojcici sa pricom o jedinstvenom ostvarenju

do danas nisam dobio recenziju :-?

bice da je i djevojcica poklekla

:oops:

moze li mi neko u kratko nacrtati sta je clockwork orange zapravo :zzzz:
Truba

Post by Truba »

Pročitao i knjigu
i gledao film barem 4 puta

mehanička narandža je.... pogrešno prevedena :D

to je kao neka vrsta riječi za spoj biološkog organizma i mehaničkog... kao organizam koji u sebi ima nešto neorgansko..strano mu

ako me sjećanje dobro služi...

Zox što kaže redatelj u vezi sa Narandžom?
Hart

Post by Hart »

mozda si u pravu za prijevod Komi a mozda opet i nisi ... Paklena Pomorandza je analogija na izraz paklena masina (izraz koji se kod nas koristio za bombu sa satnim mehanizmom). S druge strane "mehanicka narandza" ne odgovara u potpunosti znacenju originala jer ne upucuje na bombu. ...
....Treba pitati Burgessa :-)
botulin

Post by botulin »

ok, apsolvirali smo naslov

a fabula...
sinopsis...
radnja...

:zzzz:
Truba

Post by Truba »

Hart wrote:mozda si u pravu za prijevod Komi a mozda opet i nisi ... Paklena Pomorandza je analogija na izraz paklena masina (izraz koji se kod nas koristio za bombu sa satnim mehanizmom). S druge strane "mehanicka narandza" ne odgovara u potpunosti znacenju originala jer ne upucuje na bombu. ...
....Treba pitati Burgessa :-)
:D:D:D nešto sam čitao... :D:D:D malo se informirao :D:D:D

pa što čekamo...pitajmo ga :D
Truba

Post by Truba »

botulin wrote:ok, apsolvirali smo naslov

a fabula...
sinopsis...
radnja...

:zzzz:
dječak od 15 godina siluje, pravi nered, tuče ... i na kraju ubije "nesretnim slučajem" ženu sa kako da kažem ogromnim penisom koji je napravljen od porculana :D:D:D
policija ga uhvati i osude ga na veliku kaznu
u zatvoru proučava bibliju i pukom srećom biva izabran za pokus vlade
kojim će smanjiti stopu kriminala

njemu puštaju slike nacističkih zločina, silovanja ubijanja... ali fora je da ne može zatvoriti oči... :D:D:D i uz to ide glazba... Betoven...9 simfonija

kad se "izliječi" puste ga na ulicu gdje su policajci... njegovi jarani bivši lopovi - problematični isto kao i on.... sad on postaje žrtva policijskih metoda... :D:D:D i nevladine organizacije se brinu za prava bivših robijaša i na kraju mu vlada se ispriča što mu je to učinila... dobije oštetu i izliječen je... ponovno se vraća na staze silovanja i kriminala

fora je u tome što postoje 2 kraja... jeda u kojem je dobar postao nakon što je odrastao i dobio sina... i drugi srezani kraj u kome je kriminalac ponovno postao
...
ukratko

čitaj knjigu i gledaj film FENOMENALNI SF
botulin

Post by botulin »

ok, ubjedio si me

tu mi je negdje divx

mozda ga danas svarim...
Truba

Post by Truba »

samo znaj ja sam ti bog za SF/horor :D
barem se trudim biti :roll:

a knjiga je odlična... nabavi je... ima u skenderiji u onoj antikvarnici
a izbrisani kraj možeš naći u jednom od prvih Alefa :D
botulin

Post by botulin »

komi wrote:samo znaj ja sam ti bog za SF/horor :D
haj` se potrudi da bar jednu temu ne useres svojim napadima besmisla :-?

za ostali info, hvala
Zox

Post by Zox »

Komi, ja stvarno ne kontam zasto si toliko zapeo za tog Kubricka, koji se moze uzeti za primjer i pozitivnog i negativnog bez da smatras da je "najveci" ili da je bezveze, stvarno vidim da sam te malo precijenio, mislio sam da nisi toliko zatucan, da bar ti mozes shvatiti da nisu sve vrijednosti apsolutne, da nije sve crno i bijelo. Ali ti kazes da si BOG za SF, vidim :D :D :D , sto znaci da ne diskutujes, vec vodis sveti rat :D Neargumentovano, naravno, jer to mozes sebi dozvoliti, u svojstvu BOGA :-?
"Bog, ili barem se trudim biti", ovako nerdovsku izjavu nikad nisam procitao na ovom forumu, a vidim da te ni na "nerdovskim" forumima bas ne uzimaju zaozbiljno.
Usput, u OVOM KONTEKSTU uzimam Paklenu Narandzu kao LOS primjer, da bude jasno. Vec vidim da cu MORATI otici daleko, ode dan u prepucavanju :D
Vizualno, Kubrick je uzeo ono sto je u tom momentu bilo ZADNJE na polju dizajna, savremene umjetnosti (avangarde), scenografije, da bi stvorio sliku neke "apsolutne" buducnosti, pokazavsi se(komi, U OVOM KONTEKSTU) prilicno naivan, jer obicno ono sto je ZADNJE je samo prolazna moda.
Zato taj film (komi, sa VIZUALNE STRANE) jako lose stari. Sad je vec PREVISE "seventies", dok su PRAVA remek-djela SF-a (sta ja znam, Odiseja :D , sirokih smo shvatanja pa ne moramo gledati filmove "navijacki", ono kao ja NAVIJAM za ovog rezisera, sve cega se njegove ruke dohvate je sveto, a ovog drugog pljujem sta god da uradi), ili Solaris su vizualno VANVREMENSKI.
Paklenu narandzu sam nekad volio, kad mi je bilo 16, danas je cijenim kao jednu od najvjernijih ekranizacija knjige (i to KOJE knjige!), ali me to apsolutisticko, skuceno vidjenje opusa "najveceg rezisera svih vremena" ne sprecava da u njoj vidim masu limita.
Isto kao i u Shiningu.
Valjda se vremenom covjek malo otvori, malo prestane uzimati zdravo za gotovo apsolutne vrijednosti, shvati da ipak nije BOG :D
Truba

Post by Truba »

uh da mi je znati odakle ti snage za toliko njesra po tipkovnici :D :D
majke mi Stalker je fenomenalan Solaris također
evo nabavio sam i Planetu Burg isto tako ruski film... kažu raritet

očito je da si teoretski potkovaniji od mene i da nemam snage ni znanja da se raspravljam s tobom...ali vjeruj što hoćeš... i Narandžu sam tek uspio pogledati prije 4 godine na TV-u daklem sa 20 godina...tako da ta teorija o djetinjoj napaljenosti....
još si u prednsoti što živiš tamo daleko :D:D:D

uostalom :D što se i trudim/š
Truba

Post by Truba »

Zox wrote:Komi, ja stvarno ne kontam zasto si toliko zapeo za tog Kubricka, koji se moze uzeti za primjer i pozitivnog i negativnog bez da smatras da je "najveci" ili da je bezveze, stvarno vidim da sam te malo precijenio, mislio sam da nisi toliko zatucan, da bar ti mozes shvatiti da nisu sve vrijednosti apsolutne, da nije sve crno i bijelo.
klap klap klap (dlan o dlan) :D:D:D

upravo si napisao klasični primjer gebelsove propagande po sustavu
Prvo pohvališ čovjeka/narod, kažeš da smo borci za istu stvar, da imamo iste vrijednosti,
a onda u drugom planu izneseš podatak da je on izdajica/ razbio je ono u šta smo vjerovali/ nije onakav za kakvim smo misli da jeste... i udri

nije profa dr. Tucaković džabe trubio 2 semestra o Propagandi :D:D:D

službeno se taj vid propagande zove: Stvaranje pozitivnih i negativnih stavova i osjećanja

:D:D:D

zato ne volim da me hvale :D:D:D a kada me banovani kude jači sam... SF i Kubrik su zadnje postaje nakon kojih nema povlačenja... branit ću svoje stavove do posljednje sekunde pristupa na internetu
Zox

Post by Zox »

Nije da nemas snage, nisam ni ja bio nesto horan pa sam ipak napisao koju. Nemas argumenata :D
A ja te ne hvalim. Ti sam kazes da si bog :oops:

A djetinja zanesenost kod nekih ljudi potraje malo duze :D
Truba

Post by Truba »

Zox wrote:Nije da nemas snage, nisam ni ja bio nesto horan pa sam ipak napisao koju. Nemas argumenata :D
A ja te ne hvalim. Ti sam kazes da si bog :oops:
da bog sam kao onaj iz nadrealista

profesore čuo sam da ste bog za kompjutore i elektrotehniku :D

ali treba završiti 2 faxa da bi se komuniciralo sa skromnim komijem :D

elem

argumenti se nalaze u seminarskom i diplomskom... možda ti pošaljem nekad :D ako želiš
dinash

Post by dinash »

ja se taman htio ukljuciti u debatu, jer mislim da je tema prilicno zanimljiva, kad vidim vec sve otislo u helach ...

elem, sto se kolorita SF filma tice tu je stvar prilicno dobro pogodjena. ovako, na prvu loptu mi na pamet padaju primjeri poput matrix-a, to je film u kojem zapravo nema crne ... ono sto se nama cini crnim je zapravo vrlo vrlo tamno zelena. isto tako je recimo gattaca namjerno ofarbana rumenkastim tonovima ... itd. ali ja bih tu pojavu pripisao iskljucivo trendu (neki mladji reziseri dolaze iz svijeta advertisinga, muzickog MTV videa tako da je koketiranje sa tovrsnom grafikom sasvim logicno, dok drugi reziseri i producenti kontaju kako je to kul pa onda se i oni malo poigraju color management opcijama na kompjuterima u postprodukciji - recimo, gorespomenuti, spilberg - najocitiji primjer je bas minority report).

sto se samog kjubrika tice, danas kad gledam klokvrk orandz mi, zapravo, izgleda odlicno. i cini mi se da bas zbog tog svog zeitgeist looka djeluje toliko ne-SFovski, toliko timeless ... uhhh... kao suprotan primjer mogao bi se navesti recimo Star Wars (pa dont get me wrong ja sam VELIKI fan SW-a) ili Star Treck - cinjenica da nova serija koja se hronoloski desava PRIJE capt. kirk serije IZGLEDA ... pa previse cyber, ili da svako toliko stare epizode SW-a moraju malo napucati... ufff ... vidim da bih trebao malo objasniti sta je pisac htio reci ... ali ne da mi se kuckati.

sto se tice spomutog odnosa avantgardi na danasnju popularnu (masovnu) hiper medijsku kulturu predlazem odlican tekst Leva Manovicha"Avant-garde as Software" (pazi, ako kliknes otvara se Word .doc fajl, pa predlazem right click->save as) ... kao i druge njegove tekstove (besplatno na njegovom sajtu)...

hm ... jesam se raspisao ... necu vise. basta.
dinash

Post by dinash »

baj d vej, mislim da bi, za ovu temu, puno bolji primjer bila alien serija od paklene narandze.
Hart

Post by Hart »

slazem se, jeste otislo u helach :-)

a komi, samozvani boze za SF, mozda to jesi ali u "maloj raji" :D
Post Reply