Ken Loach

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
seln

#1 Ken Loach

Post by seln »

Drugarice i drugovi,
ima li medju vama stovatelja opusa Ken Loacha?
Ima li jos neko ko misli da stara komunjara pravi dobre filmove, a ne jeftinu zabavu za mase, panem et circensi?
Taj covjek valjda nikad u zivotu nije napravio film samo onako, za zabavu...uvijek sa message.
I uvijek na strani slabijih.
Budala

#2 Re: Ken Loach

Post by Budala »

Ken Loach pitas...Genije. Covjek koji je promjenio poimanje filmskog realizma. Reziser koji nikada nije izdao svoju ideologiju i jedan od rijetkih koji je svojim filmovima uspio da pokrene odredjene drustvene promjene (Cathy Come Home). Njegove doku-drame koje su prikazivane 60-tih na BBC-u u okviru Wednesday Plays su imale nevjerovatan rejting i uticaj na javno mijenje. Njegov filmski jezik je se izmedju ostalog odlikuje time da kamera prati i dokumentuje scenu (dogadjaj) na nacin koji je slican televizijskom "news" dokumetovanju dogadjaja. Mis-en-scena gotovo nikada nije prilagodjena kameri vec je kamera ta koja se prilagodjava. To je isti jezik koji odlikuje realizam na filmu danas. U vecini slucajeva kamera je na ramenu, udaljena od glumaca da im ne smeta (cesto tele), i pomjeranje kamere je gotovo uvijek oko jedne ose. Da bi dobio zeljenu autenticnost glumci su vecinom non-actors koji imaju slicna zivotna iskustva kao i likovi u scenariju. Glumci takodjer cesto nisu upoznati sa scenarijom i tek na samom setu znaju o cemu se radi u sceni ili u dijelu scene.
Ukratko, tko god nije upoznat sa ovim genijalnim reziserom toplo preporucujem.
Meni najdrazi filmovi su :
My name is Joe
Sweet Sixteen
Kess
It's a free world
RIff Raff

Eto
Last edited by Budala on 23/05/2009 19:32, edited 2 times in total.
seln

#3 Re: Ken Loach

Post by seln »

Srecom, nisam sam. :thumbup:
Budala

#4 Re: Ken Loach

Post by Budala »

Bas nas puno ima :-)
seln

#5 Re: Ken Loach

Post by seln »

Budala wrote:Bas nas puno ima :-)
Dobro, treba ljude razumjeti. Nije bas lako gledati njegove filmove. Nema smijeha, nema akcije, nema golotinje...
to sto su dobili tamo nekakve palme u kanu i slicne gluposti...sta to vrijedi bez ogromnih plakata i reklame na tv.
Da ne zaboravimo i ove

Fatherland
Land and Freedom
Sezam

#6 Re: Ken Loach

Post by Sezam »

Ken Loach je najbitniji reziser u zadnjih 30 godina. Licni favoriti:

Bread & Roses (o strajku meksickih cistacica u USA)
Land and freedom (o spanskom gradjanskom ratu)
Wind that shakes barley (o Irskom oslobodilackom ratu)

Sad mu je izisao novi, "Looking for Eric", o postaru koji tripuje da se druzi sa Eric Cantonom. Iako mrzim ManUtd, film je vrlo dobar.

Ken Loach :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Ken Loach

Post by Truba »

moja arhiva veli da imam samo 2 njegova filma

Land and Freedom (1995)

i Kes

s tim da kes odavno zelim pogledati ali nikako da dođe na red a ovaj drugi... ne znam ni odakle mi ali sad kad ga hvalite ima da pogledam barem kes sto prije :bih:
Post Reply