Jim Jarmusch o Kusturici

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
3per

#1 Jim Jarmusch o Kusturici

Post by 3per »

http://www.dopmagazin.com/file.asp?area ... rint=print

Film "Broken Flowers" je zaslužio priznanje, a Kusturica nije

Pitala sam Jima Jarmuscha, o ulozi ovogodišnjeg predsjednika žirija u Cannesu, te njegovoj ulozi u « aferi » prema kojoj je spriječio novi Jamroushev film dobijanja nagrade?

"Iskreno mislim da je ostvarenje "Broken Flowers", zaslužilo jedno priznanje na festivalu, i to smo uspjeli. Jeste da Kusturica i ja, budući da smo istih godina pa sličnog pogleda na svijet filma, na jednakim "valovima", ako tako mogu reći? Međutim, meni se njegovi nacionalistički stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Kako može biti protiv vlastitog naroda? Negirajući svoju zajednicu, porijeklo i korijene, negira sam sebe! Ali, on je veliki cineast, posjeduje negraničen talent, a sposoban je i drugima priznati vrijednosti! Ako sam uradio dopadljivo djelo, poput izvjesnog broja drugih cineasta, ne razumijem zašto neki hoće, još uvijek, negirati tu istinu? Činjenica je da je film prvi u gotovo svim evropskim,"box officeima"!
alek

#2 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by alek »

3per wrote:meni se njegovi nacionalistički stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Ali, on je veliki cineast, posjeduje negraničen talent
moj-film-je-bio-bolji prica je na stvari, ali mi je zanimljiviji ovaj citat. vazno je razdvojiti ove dvije stvari (ali vazno je biti i dobar drug :D )
radeljas

#3 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by radeljas »

3per wrote:http://www.dopmagazin.com/file.asp?area ... rint=print

Međutim, meni se njegovi nacionalistički stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Kako može biti protiv vlastitog naroda? Negirajući svoju zajednicu, porijeklo i korijene, negira sam sebe! Ali, on je veliki cineast, posjeduje negraničen talent, a sposoban je i drugima priznati vrijednosti!
svaka cast, jime, a i film ti je odlican. gledao sam ga na sffu. neka je neko sa strane rekao ono sto svi znamo. mozda oni koji gledaju drugacije razmisle. ili tu nema pomoci.
Isa

#4 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by Isa »

radeljas wrote:

Međutim, meni se njegovi nacionalistički stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Kako može biti protiv vlastitog naroda? Negirajući svoju zajednicu, porijeklo i korijene, negira sam sebe! Ali, on je veliki cineast, posjeduje negraničen talent, a sposoban je i drugima priznati vrijednosti!
svaka cast, jime, a i film ti je odlican. gledao sam ga na sffu. neka je neko sa strane rekao ono sto svi znamo. mozda oni koji gledaju drugacije razmisle. ili tu nema pomoci.
"ono sto svi znamo"...opasne formulacije.
koliko "ja znam", covjek uradio bas suprotno...vratio se svojoj zajednici, porijeklu i korijenima...svako ima prvo na izbor, kakve to ima veze sa filmskim festivalom i talentom...
dugi

#5 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by dugi »

Isa wrote:
radeljas wrote:

koliko "ja znam", covjek uradio bas suprotno...vratio se svojoj zajednici, porijeklu i korijenima...svako ima prvo na izbor, kakve to ima veze sa filmskim festivalom i talentom...
Tacno, vratio se zajednici u kojoj se postuje zakon jaceg, u kojoj treba pobiti sve one koji nisu kao ti i gdje je uvijek u trendu izgled pecinskog covjeka, tako da se i on prilagodio onako mastan i chupav. :cry:
Vratio se u svoju ( prvobitnu :D )zajednicu, ovo savrseno opisuje "to" tamo gdje se on vratio.
Sarafcina

#6 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by Sarafcina »

Isa wrote:
radeljas wrote:

Meðutim, meni se njegovi nacionalistièki stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Kako mo¾e biti protiv vlastitog naroda? Negirajuæi svoju zajednicu, porijeklo i korijene, negira sam sebe! Ali, on je veliki cineast, posjeduje negranièen talent, a sposoban je i drugima priznati vrijednosti!
Sva sreca pa covjek nije ekstremista ;)
mogo je na Karpate otici ;)
jer mu je to jedino sigurno porijeklo ;)
za sve ostalo :D .. neko mu je dobro prodo mpb :D
zlata

#7 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by zlata »

Isa wrote:
radeljas wrote:

Pa vracam se i ja "svojoj zajednici". Svojim korijenima! Idem zivit s'africkim gorilama!
a r

#8 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by a r »

zlata wrote:
Isa wrote:
radeljas wrote: svaka cast, jime, a i film ti je odlican. gledao sam ga na sffu. neka je neko sa strane rekao ono sto svi znamo. mozda oni koji gledaju drugacije razmisle. ili tu nema pomoci.
Pa vracam se i ja "svojoj zajednici". Svojim korijenima! Idem zivit s'africkim gorilama!
priznaj da se lozis na crnce...
zlata

Post by zlata »

Ma znas sta su mnogi govor'li nakon rata: "Nek je i crnac...samo nek'nije Vlah?" :roll:
a r

Post by a r »

zlata wrote:Ma znas sta su mnogi govor'li nakon rata: "Nek je i crnac...samo nek'nije Vlah?" :roll:
ma sretna bi ti bila kad bi te htjeo i kinez a kamoli crnac ili vlah, zar ne.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zlata wrote:Ma znas sta su mnogi govor'li nakon rata: "Nek je i crnac...samo nek'nije Vlah?" :roll:
Ne valja svasta zeliti :D
moze se i ostvariti :shock:
;)
List

#12 Re: Jim Jarmusch o Kusturici

Post by List »

3per wrote:Međutim, meni se njegovi nacionalistički stavovi ne dopadaju, nerazumljivi su mi. Kako može biti protiv vlastitog naroda? Negirajući svoju zajednicu, porijeklo i korijene, negira sam sebe!
On se odrekao polovine vlastitog porijekla. :wink:
zlata

Post by zlata »

a r wrote:
ma sretna bi ti bila kad bi te htjeo i kinez a kamoli crnac ili vlah, zar ne.
Image
More bit'i 'vakav???!!! Al'je ipak malko premlad! :P
alek

Post by alek »

ovaj sat kvari ionako mlak utisak :D
Post Reply