Nekoliko nas je vec malo naglabalo o filmu na jednoj drugoj temi, pa cu to sada sve prebaciti ovdje, da bude na jednom mjestu i da se drugi mogu prikljuciti...
INCEPTION - prečišćeno
Moderator: _BataZiv_0809
- darius_maximus
#1 INCEPTION - prečišćeno
Tema za sve one koji hoce da raspravljaju o filmu Inception.
Nekoliko nas je vec malo naglabalo o filmu na jednoj drugoj temi, pa cu to sada sve prebaciti ovdje, da bude na jednom mjestu i da se drugi mogu prikljuciti...
- darius_maximus
#2 Re: INCEPTION
Triple_XXX wrote:Inception? Aj, aj, aj. Bolje da se zove Deception. Nakon Prestigea i The Dark Knighta, nisam mnogo očekivao od Nolana. Nažalost, nije ispunio ni to. Istinski sam se dosađivao i jedva čekao kraj. Ali ne, Nolan uvijek ima još nešto da nam objasni. Nemoj više živ bio.
Iako bi realna ocjena bila negdje 4-5/10, jer su se svi ti ljudi trudili nešto, razumijem i one koji su iz revolta ovome filmu dali 1/10.
Naravno, nije problem u filmu, on je sjajan i genijalan, problem je u meni, koji vazda nešto zanovijetam, kome ništa ne valja itd. Zar ne? Ništa, totem se vrti i vrti, oprostite na smetnji i nastavite da sanjate.
Ili da probamo kick?
Ne kontate!!!, 19 juli 2010
Autor: I_Hate_Almost_Everything iz UK
Postoje tri vrste kino-posjetilaca; glupi ljudi, pametni ljudi i glupi ljudi koji vole da se osjećaju pametno. Ovaj film je namijenjen ovima posljednjima (i ispada da ih ima jako mnogo).
Glupe ljude koji vole da se osjećaju pametno, lako je uočiti. Oni brkaju "komplikovano" i "kompleksno", "zapetljano" i "višeslojno", "pretenciozno" i "provokativno" te "nejasno" i "otvoreno za interpretaciju". Glupost ih sprečava da artikulišu argumente pa su smislili višenamjenski odgovor od dvije riječi koji ispale na svaku moguću kritiku. "Ne kontate".
Zapravo, "kontamo".
itd.
Puna verzija ovdje.
- darius_maximus
#3 Re: INCEPTION
elSaik wrote:KOliko vidim taj "kritičar" je za svaki film koji je komentarisao dao 1. U čemu je problem? Zar ovo boldirano nije upravo ono što on radi, samo obratno? Ja sam jedini koji konta da je film glup, svi ostali ste debili kojima je ovaj film super?Triple_XXX wrote:Inception? Aj, aj, aj. Bolje da se zove Deception. Nakon Prestigea i The Dark Knighta, nisam mnogo očekivao od Nolana. Nažalost, nije ispunio ni to. Istinski sam se dosađivao i jedva čekao kraj. Ali ne, Nolan uvijek ima još nešto da nam objasni. Nemoj više živ bio.
Iako bi realna ocjena bila negdje 4-5/10, jer su se svi ti ljudi trudili nešto, razumijem i one koji su iz revolta ovome filmu dali 1/10.
Naravno, nije problem u filmu, on je sjajan i genijalan, problem je u meni, koji vazda nešto zanovijetam, kome ništa ne valja itd. Zar ne? Ništa, totem se vrti i vrti, oprostite na smetnji i nastavite da sanjate.
Ili da probamo kick?
Ne kontate!!!, 19 juli 2010
Autor: I_Hate_Almost_Everything iz UK
Postoje tri vrste kino-posjetilaca; glupi ljudi, pametni ljudi i glupi ljudi koji vole da se osjećaju pametno. Ovaj film je namijenjen ovima posljednjima (i ispada da ih ima jako mnogo).
Glupe ljude koji vole da se osjećaju pametno, lako je uočiti. Oni brkaju "komplikovano" i "kompleksno", "zapetljano" i "višeslojno", "pretenciozno" i "provokativno" te "nejasno" i "otvoreno za interpretaciju". Glupost ih sprečava da artikulišu argumente pa su smislili višenamjenski odgovor od dvije riječi koji ispale na svaku moguću kritiku. "Ne kontate".
Zapravo, "kontamo".
itd.
Puna verzija ovdje.
Mislim, nisam gledao film, možda on jeste sranje, ali mi je pun qrac ovih filmskih kritičara koji jedini vide da je film loš.
- darius_maximus
#4 Re: INCEPTION
xsk wrote:joj, svaka ti cast, ja sam htjela isto ovo napisati, ali me toliko smorio bullshit ton ovog kriticara da mi je bilo mrsko!elSaik wrote: KOliko vidim taj "kritičar" je za svaki film koji je komentarisao dao 1. U čemu je problem? Zar ovo boldirano nije upravo ono što on radi, samo obratno? Ja sam jedini koji konta da je film glup, svi ostali ste debili kojima je ovaj film super?
Mislim, nisam gledao film, možda on jeste sranje, ali mi je pun qrac ovih filmskih kritičara koji jedini vide da je film loš.
- darius_maximus
#5 Re: INCEPTION
Trasimaco wrote:Smijem li ja sad reci da mi se film sviđa i da ga kontam, a da nekome ne uvrijedim inteligenciju?
Inception jeste neobican i ima puno specijalnih efekata, ali kako pobogu napraviti film koji prikazuje snove koji su sami po sebi iskrivljen i neuredan svijet? I pored svih efekata i cinjenice da ovaj film s pravom pripada zanru Sci-Fi, ipak tu postoji fina prica. A snovi i ljudska podsvijest su oduvijek bili misterija i predmet proucavanja. Ono sto ce film sigurno postici je to da se prica o njemu. Ne na temu da li je neko glup, pa ne moze da ga skonta ili obratno (mada me ovdje slavni kriticar demantuje), vec zbog same tematike i neke buduce ideje o implantiranju određene misli u tuđi um. Pri prvoj pomisli na ovo odlutate daleko. Ovaj kriticar je promasio totalno. Ne znam ni sta tacno on trazi. Ako zeli realizam, to je nesto sasvim drugo, iako Sci-Fi i efekti sudeci po njegovom nicku uopste nisu glavni problem.
- darius_maximus
#6 Re: INCEPTION
Triple_XXX wrote:Pored navedenog "kritičara", ocjenu 1/10 filmu Inception dali su i:elSaik wrote:...Ja sam jedini koji konta da je film glup, svi ostali ste debili kojima je ovaj film super?
imdb2-556-923983 from Australia, leda_ananke from Canada, supah79 from Netherlands, secondchrist777 from United Kingdom, desoutter from United States, thepowerofnow from Norway, Andresedas from Netherlands, Ryan_V from Canada, RIK-22 from Brussels, Belgium, Dylan from Liverpool, UK, zadkine from DogvilleNorth, liamoversion2 from Dublin, Ireland, kattegat from United States, lordfrazer from United Kingdom, kurmiscia from United States, ash-47 from Moscow, Russia, david-1843 from Australia, grumpy-3 from london, rwelch0856 from United States, ye242 from Canada, andrewb-800-364014 from United States, laura_macleod from United Kingdom, mariafan from Tampa, FL, Wayne Malin, ([email protected]) from United States, biohazardehw from Pennsylvania, USA, pauquevedo from Berlin, freshorange from Germany, Rudy Begonia from United States, parolina from United States, Valter Sagrillo from EU, TRONGeek from United States, pefrss from Las Vegas, m_antrim1 from United States, ravenosa from United States, phd_travel from United States, modomofo from Canada, tammyluvsfilm from United States, nirradi from Israel, LovesCaneToads from United States
2/10, 3/10, 4/10, 5/10 i 6/10, što su sve ispodprosječne ocjene da ne navodim. Ovo nije dokaz da je film loš, kao što ni mnogo brojnije pozitivne kritike nisu dokaz da je film dobar. Ovo je samo dokaz da nije istina da "kritičar" jedini konta da film nije dobar. (Narečeni "kritičar", nije čak rekao ni da je film glup).
Osim toga, ako se nekome film sviđa to automatski ne znači da je neko glup, osoba može biti jako mlada, nezrela ili izmanipulisana. Uostalom manipulacijom, indoktrinacijom, PR-om i marketingom se mnogi ljudi već dugo bave i to iz prostog razloga što takve stvari daju rezultate kod svih dobnih skupina; toliko dobre rezultate da su mnogi od toga napravili karijere. A što se mene tiče, ja mislim da je ovdje manipulacija na djelu. Otuda "Deception" kao prijedlog za naziv filma.
Uvijek ista priča, od politike do tzv. Sedme umjetnosti. Dok se mi probudimo, oni napuniše džepove.
Moj post je namijenjen prvenstveno onima koje bi to moglo ohrabriti, da iznesu svoje mišljenje, čak i ako je ono u suprotnosti sa mišljenjem većine. Imate pravo od filma tražiti više.
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:13, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#7 Re: INCEPTION
KPNCTNJAH wrote:@Triple_xxx
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - 16,157 4.2% ocjena 1
The Shawshank Redemption - 16,904 3.3% ocjena 1
The Godfather - 24,410 6.0% ocjena 1
Inception jos uvijek nisam gledao, pa o njemu ne bih, ali postavljam ti ova tri primjera da vidis koliko 'kriticara' misli da ova tri filma zasluzuju najnizu ocjenu...
Osim toga, ako se nekome film sviđa to automatski ne znači da je neko glup, osoba može biti jako mlada, nezrela ili izmanipulisana
EDIT: zaboravih pitati, jel' nick triple xxx po filmu sa Vin Dieselom ? to je vec remek djelo, pa bi mi neke stvari bile puno jasnije
- darius_maximus
#8 Re: INCEPTION
Triple_XXX wrote:Eh Kristijane, kada bi ti još i čitao šta piše, gdje bi ti kraj bio. Hajd' da probamo još jednom:KPNCTNJAH wrote:@Triple_xxx
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - 16,157 4.2% ocjena 1
The Shawshank Redemption - 16,904 3.3% ocjena 1
The Godfather - 24,410 6.0% ocjena 1
Inception jos uvijek nisam gledao, pa o njemu ne bih, ali postavljam ti ova tri primjera da vidis koliko 'kriticara' misli da ova tri filma zasluzuju najnizu ocjenu...Ovo nije dokaz da je film loš, kao što ni mnogo brojnije pozitivne kritike nisu dokaz da je film dobar. Ovo je samo dokaz da nije istina da "kritičar" jedini konta da film nije dobar.Nema problema, udovoljiću tvojoj znatiželji:KPNCTNJAH wrote:EDIT: zaboravih pitati, jel' nick triple xxx po filmu sa Vin Dieselom ? to je vec remek djelo, pa bi mi neke stvari bile puno jasnije
a) Narečeni film nisam ni gledao
b) Što se nicka tiče, dvoumio sam se između XXXXXXXXX, što je malo monotono i
XXX što tehnički nije izvodljivo i završilo je tako kako je završilo.![]()
XXX
XXX
Ako ti još štogod nije jasno, a ja budem u mogućnosti da ti objasnim, stojim ti na raspolaganju. Kao i dosad.
- darius_maximus
#9 Re: INCEPTION
darius_maximus wrote:
Ne znam na koji dio posta bih se prije osvrnuo, na tvoj ili na citirani, ali pocet cu sa citiranim posto on sluzi kao "argument" u tvom postu...
Ne postoji film o kojem vise ljudi nema razlicita misljenja, a sto vise ljudi to vise misljenja. Ova pojava postaje narocito upadljiva kod filmova koji su uspjesni. Ono sto je problem kod te pojave je sto ljudi kao sto je ovaj "I_Hate_Everything" uzmu neki zakljucak, okrenu ga naopacke i misle da su se time izdvojili iz "mase glupih, medijima zatrovanih ljudi" koje toliko preziru...
Obavezno se onda u tom kontekstu prica o ljudima koji su glupi, a vole se osjecati pametnima. Svaka glupa osoba voli se osjecati pametnom, to nije nikakva kategorija, samo je strasno pogodna za ovakvo dokazivanje argumenata. Ako vec neko kritikuje nesto, volio bih da mi kaze nesto o filmu koji je gledao. Kriticar nema obavezu, kao sto je to opsteprihvaceno kod nas, da pod svaku cijenu kaze nesto lose o filmu, on ima obavezu iznijeti svoj kriticki sud, tj. samostalno procijeniti kakav je film i zasto.
Sto se tice tvog dijela posta, mogu ti reci da ja niti mogu, niti zelim nekoga natjerati da voli nesto sto mu se ne svidja, ali i u tvom slucaju se to svodi na "to se meni ne svidja", a da bi to dokazao, pregazio si jos dva Nolanova filma, sto bi kao trebalo ucvrstiti tvoj argument.
Rekao si kasnije da ti je cilj da potaknes iznosenje misljenja, pa eto, rekoh, da i ja iznesem svoje...
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:12, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#10 Re: INCEPTION
irvinx1 wrote:Kritika je nešto što treba razlikovati od komentara-mišljenja ili prostog rivjua.Triple_XXX wrote: Pored navedenog "kritičara", ocjenu 1/10 filmu Inception dali su i:
Po toj logici i oni koji su dali npr. Bergmanu ili Mellvilu u njihovim najboljim filmovima 1 su u pravu... "trebali bi tražiti više". Uostalom, ko još imdb komentare doživljava za ozbiljno...
Svako ima pravo da mu se nešto sviđa ili ne...ko što Dale Watson kaže: "mišljenja su kao analni otvori, svako ih ima"
Što se Inceptiona tiče, nemam pojma, nisam gledao....
- darius_maximus
#11 Re: INCEPTION
Triple_XXX wrote:
darius_maximus, baš me je obradovao tvoj post. Najzad neko ko misli svojom glavom, koja, da stvar bude još bolja, izgleda nije ona koja je već puna kojekakvih "kritičara".
Ako je citirani dio posta zaista moj argument, onda je on lažan, nepostojeći, navodan i zaslužuje da bude pod navodnicima kao "argument". Jedini je problem što nije. To otkriva prethodna rečenica koja glasi: "Ili da probamo kick?"
Ovo ti je ili promaklo, ili jednostavno nisi gledao film pa ne znaš šta kick znači.
Post koji sam naveo nije ugodan i nije moj argument, nego kick, namijenjen ponajprije onima koji su gledali Inception, i koji, po meni, još duboko sanjaju o veličini Nolanovog filma.
Možda si u pravu ali ja nemam taj dojam. Uzeo sam neku staru lokalnu štampu i od 3 kritike, 2 puta 5 i jedna čvrsta trojka. Po lokalnim portalima uglavnom čitam pozitivne kritike, čak i oduševljavajuće i za nedjelo kao što je Srpski film.I na ovom forumu puno je veći broj pozitivnih prikaza nego negativnih. Pogledaj samo broj postova na Gledali ste film, preporucite ga drugima i Gledali ste, ne preporucujete. Pa i ja sam dao više pozitivnih prikaza (preporuka za gledanje) nego negativnih. Ukratko, gdje god da pogledam, ne vidim to o čemu pričaš.
Prvo, nisam pregazio još dva Nolanova filma. Rekao sam da nakon što sam ih gledao, nisam mnogo očekivao od Nolana. To može značiti da jednostavno tim filmovima nisam oduševljen i da ni od ovoga nisam očekivao mnogo te da moja posljedična razočaranost ne proizilazi iz prevelikih očekivanja, nego iz ne zadovoljavanja ne baš prevelikih očekivanja. Činjenica je da jednostavno Prestigeom nisam zadovoljan, a da mi je The Dark Knight donedavno bio najprecjenjeniji film svih vremena. Tu "titulu" je sa lakoćom izgubio od jednog drugog filma o kome sam već naširoko pisao. Tvrdnja da se sve svodi na "to se meni sviđa", izgleda kao valjan argument. Jedini je problem što nije. Obrati pažnju na sljedeće tri rečenice. Istinski sam se dosađivao i jedva čekao kraj. Ali ne, Nolan uvijek ima još nešto da nam objasni. Nemoj više živ bio.
Ono čega mi je bilo dosta to je ponovno i ponovno objašnjavanje.
Istina je da ja nisam ništa govorio kada su preporučivani i lošiji filmovi od ovoga, ali njegov nedostatak stvarnog sadržaja nije njegov najveći problem. To je ponajprije pretencioznost jer se ovaj film predstavlja kao triler za osobe koje razmišljaju (odnosno, za inteligentne osobe) što je manipulacija, barem kako je ja shvatam. A ko se ne bi volio osjećati inteligentnim? Ako gledate ovaj film i u njemu uživate, intelignetni ste, a ako ne, onda ne kontate, ili ste se vi jedini našli da vam ne valja, a svima ostalima valja! Možda bi vrijedilo ispitati mogućnost da li se ovdje radi o manipulaciji.
A u međuvremenu, brojke rastu a neki ljudi zadovoljno trljaju ruke. Doviđenja do sljedećeg blockbustera kada ćemo vam prodati novi "inteligentni" triler.
Ukratko, zahvaljujem ti darius_maximus, što si sa nama podijelio svoja razmišljanja na ovu temu.
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:15, edited 2 times in total.
- darius_maximus
#12 Re: INCEPTION
Triple_XXX wrote:Pa gde si bre burazeru! Nema te sto godina!irvinx1 wrote:Kritika je nešto što treba razlikovati od komentara-mišljenja ili prostog rivjua.Triple_XXX wrote: Pored navedenog "kritičara", ocjenu 1/10 filmu Inception dali su i:Mislim, stvarno, radi se o samo jednom retku, to čak ni za tebe ne bi trebalo biti preteško. "Kritičar", je kao što vidiš, napisano pod navodnicima a zapravo znači Mudroser ili KretenJedanUobraženiKojiMisliDaSveZnaISviSuMuGlupiSamoOnEtoNije.
Koja je to logika nije mi jasno ali hajde da je probamo slijediti. Na krilima ranijih uspjeha ubacimo hobotnicu Paula u akvarijum sa deset posudica sa hranom, koje na dnu imaju brojeve od 1 do 10 i upitajmo: Paule, koju bi ti ocjenu dao Bergmanovom Sedmom pečatu. I Paul krene da žvaće iz posudice sa brojem 1. U jeee... bote! Al' je ovaj Paul oštar filmski kritičar! I ima pravo da od rahmetli Bergmana traži više. Pa bojim se ni da sve jedinice nisu iste, jer Paul u najmanju ruku ima upitnu argumentaciju. Možda ipak nije do ocjene, nego do argumentacije koja iza nje leži.irvinx1 wrote:Po toj logici i oni koji su dali npr. Bergmanu ili Mellvilu u njihovim najboljim filmovima 1 su u pravu... "trebali bi tražiti više".Ruku na srce, meni ne manjka arogancije, al' ti ga burazeru, baš pretera! Pa zar od iljada komentara iz celog sveta, sa cele planete, ej, nema baš niko ništa pametno da kaže niti o jednom filmu. Ili možda kvalitet pisanija prvenstveno zavisi od toga šta pomenuto sadrži a ne gde je objavljeno.irvinx1 wrote:Uostalom, ko još imdb komentare doživljava za ozbiljno...
irvinx1 wrote:Što se Inceptiona tiče, nemam pojma, nisam gledao....![]()
![]()
![]()
![]()
A što me to ne iznenađuje, burazeru?
- johnnykola
#13 Re: INCEPTION
hvala, darioca, sto ne postavi nijedan moj post.:*
apeliram na sve jos jedared, koliko god dobar ili ne (triple rulz!
)
inception bio ovo je 10 puta vise must see film:

apeliram na sve jos jedared, koliko god dobar ili ne (triple rulz!

- darius_maximus
#14 Re: INCEPTION
Triple_XXX, hvala na odgovoru, nije problem nikada razmijeniti pokoje misljenje... 
Hajd' da i ja krenem redom sa odgovorima...
Pazi, ti si u svom postu o Inceptionu upakovao izmedju redova da tebi i jos neka druga dva filma nisu Bog zna sta. Iako zelim da ovo ostane tema o Inceptionu, mogu ti reci slijedece. I Prestige i TDK su, meni, dobri filmovi. Oba su sto se filmadzijskog zanata tice super uradjeni, nijedna scena nije viska, narocito TDK. Ono sto ljudi mozda i zaboravljaju, a cemu je Nolan prvenstveno kriv, je cinjenica da se u slucaju TDK, a i prvog Batmana, radi o adaptacijama stripova. Nolan je, posto je opsjednut time da svaki film ima jaku vezu sa stvarnoscu, skoro uveo Batmana u stvarnost, pa bi TDK mogao biti isti film i da u njemu glume Al Pacino i Robert de Niro, a ne Batman i Joker ( sem sto Al Pacino ne bi skakao sa krovova nego se vozio u nekom starom Chevroletu
). Ja uvijek kazem, svakom svoje, ali morao sam samo malo prokomentarisati.
*************************************SPOILER ALERT*******************************
Nolan je objasnjavanje odradio u prvom dijelu filma u kojem se kroz lik arhitekte upoznajemo sa osnovnim principima svijeta u koji ulazimo. U sceni o kojoj ti govoris, i u filmu opcenito, postoje tri lika koja nikada nisu bila "u akciji". Mala Ariadne, koja obavlja prvi posao i koje je do sada radila samo u "simulatoru", Saito, kojeg cak i u filmu zovu "Turist", te dobavljac droga za spavanje Yusuf, koji se razumije u sanjanje ali nije "operativac" koji radi na terenu. Ako u to ubrojimo Cobba koji objasnjava sta se desava, ostaju samo mali Arthur, koji je bio na terenu, ali nikad na ovako zahtijevnom zadatku, jer on i ne vjeruje da se Inception moze uraditi, kada razgovaraju o tome, i nikada nije isao tako duboko kao Cobb i drugi veteran Eames, koji jedino moze biti upucen u sve sto se desava.
relasci u dublje nivoe nikada nisu repetativna eksploatacija, jer se od samog pocetka zna koliko ce se nivoa ici u dubinu, da bi se ideja usadila u najdublju podsvijest Fischera Jr. Cilj je da se na svakom naknadnom nivou dodaje po jos jedan sloj ideji, da bi na zadnjem nivou Fischer Jr. dozivio "epiphany" tj. dosao do zakljucka da je on sam dosao do te ideje. Jos je Nolan fino sve objasnio kroz scenu pripremanja akcije...
Dakle, nivoi nisu Deus Ex Machina, jer su planirani od samog pocetka, na njima se zasniva film, sad da li se to nekome svidja ili ne je drugi par cipela.
***************************************************************END OF SPOILER****************************************************
Danas nije nikakvo cudo da film zaradjuje pare, pa sto ne bi i ovaj.
Dijelit cu ja i dalje svoja razmisljanja, ako ti budes to i dalje zelio, a ja ti savjetujem da ni "kriticarima" ne vjerujes na prvu, nego se sam zadubis i stvoris svoju viziju filma ( ne samo ovog, nego opcenito...
)
Hajd' da i ja krenem redom sa odgovorima...
Pazi, ti si u svom postu o Inceptionu upakovao izmedju redova da tebi i jos neka druga dva filma nisu Bog zna sta. Iako zelim da ovo ostane tema o Inceptionu, mogu ti reci slijedece. I Prestige i TDK su, meni, dobri filmovi. Oba su sto se filmadzijskog zanata tice super uradjeni, nijedna scena nije viska, narocito TDK. Ono sto ljudi mozda i zaboravljaju, a cemu je Nolan prvenstveno kriv, je cinjenica da se u slucaju TDK, a i prvog Batmana, radi o adaptacijama stripova. Nolan je, posto je opsjednut time da svaki film ima jaku vezu sa stvarnoscu, skoro uveo Batmana u stvarnost, pa bi TDK mogao biti isti film i da u njemu glume Al Pacino i Robert de Niro, a ne Batman i Joker ( sem sto Al Pacino ne bi skakao sa krovova nego se vozio u nekom starom Chevroletu
*************************************SPOILER ALERT*******************************
Nolan je objasnjavanje odradio u prvom dijelu filma u kojem se kroz lik arhitekte upoznajemo sa osnovnim principima svijeta u koji ulazimo. U sceni o kojoj ti govoris, i u filmu opcenito, postoje tri lika koja nikada nisu bila "u akciji". Mala Ariadne, koja obavlja prvi posao i koje je do sada radila samo u "simulatoru", Saito, kojeg cak i u filmu zovu "Turist", te dobavljac droga za spavanje Yusuf, koji se razumije u sanjanje ali nije "operativac" koji radi na terenu. Ako u to ubrojimo Cobba koji objasnjava sta se desava, ostaju samo mali Arthur, koji je bio na terenu, ali nikad na ovako zahtijevnom zadatku, jer on i ne vjeruje da se Inception moze uraditi, kada razgovaraju o tome, i nikada nije isao tako duboko kao Cobb i drugi veteran Eames, koji jedino moze biti upucen u sve sto se desava.
relasci u dublje nivoe nikada nisu repetativna eksploatacija, jer se od samog pocetka zna koliko ce se nivoa ici u dubinu, da bi se ideja usadila u najdublju podsvijest Fischera Jr. Cilj je da se na svakom naknadnom nivou dodaje po jos jedan sloj ideji, da bi na zadnjem nivou Fischer Jr. dozivio "epiphany" tj. dosao do zakljucka da je on sam dosao do te ideje. Jos je Nolan fino sve objasnio kroz scenu pripremanja akcije...
Dakle, nivoi nisu Deus Ex Machina, jer su planirani od samog pocetka, na njima se zasniva film, sad da li se to nekome svidja ili ne je drugi par cipela.
***************************************************************END OF SPOILER****************************************************
Danas nije nikakvo cudo da film zaradjuje pare, pa sto ne bi i ovaj.
Dijelit cu ja i dalje svoja razmisljanja, ako ti budes to i dalje zelio, a ja ti savjetujem da ni "kriticarima" ne vjerujes na prvu, nego se sam zadubis i stvoris svoju viziju filma ( ne samo ovog, nego opcenito...
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:19, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#15 Re: INCEPTION
Nemoj tako johnnykola, iskren da ti budem, pokusao sam diskusiju koja se izmedju Triple_XXX i mene prvenstveno ( sad za sadjohnnykola wrote:hvala, darioca, sto ne postavi nijedan moj post.:*![]()
apeliram na sve jos jedared, koliko god dobar ili ne (triple rulz!)
Sto se Synecdochea tice, ja nisam veliki obozavatelj tog filma, iako mu moram odati pocast i reci da se vidi da je puno truda ulozeno u prikazivanje besmislenosti Hoffmanovog zivota. Film nije los, da se mi razumijemo, ja inace preporucujem da se svaki film pogleda, ali jednostavno nije moja vrsta filma...
- johnnykola
#16 Re: INCEPTION
postivam.darius_maximus wrote:Nemoj tako johnnykola, iskren da ti budem, pokusao sam diskusiju koja se izmedju Triple_XXX i mene prvenstveno ( sad za sadjohnnykola wrote:hvala, darioca, sto ne postavi nijedan moj post.:*![]()
) ukloniti sa teme o preporukama filmova...
![]()
Sto se Synecdochea tice, ja nisam veliki obozavatelj tog filma, iako mu moram odati pocast i reci da se vidi da je puno truda ulozeno u prikazivanje besmislenosti Hoffmanovog zivota. Film nije los, da se mi razumijemo, ja inace preporucujem da se svaki film pogleda, ali jednostavno nije moja vrsta filma...Nestanak granica izmedju stvarnosti i predstave je super predstavljen, samo meni nije legao, tako da ne mogu reci da je los, ali nije kompatibilan sa mnom...
![]()
![]()
znaci, i nasi su besmisleni.
- darius_maximus
#17 Re: INCEPTION
Pa dobro, drug moj, zivot je takav da pociva na nekoliko stubova koje je covjek postavio kao sto su zdravlje, porodica, djeca, karijera, novac, a kada se sve to oduzme, kao sto je to slucaj sa ovim filmom, covjekov zivot i jeste u sustini besmislen. Filozofsko pitanje otkud mi ovdje i sta mi ustvari ovdje radimo nece tako skoro rijesiti niko, pa nije ni Kaufman, samo sto mene zna smoriti to bukvalno prikazivanje besmislenosti, o kojoj kada ljudi pocnu razmisljati upadnu u filozofski bandak i pokusavaju pronaci to rijesenje koje je jedino objavljeno u "Autostoperskom vodicu kroz galaksiju"...johnnykola wrote:postivam.darius_maximus wrote:Nemoj tako johnnykola, iskren da ti budem, pokusao sam diskusiju koja se izmedju Triple_XXX i mene prvenstveno ( sad za sadjohnnykola wrote:hvala, darioca, sto ne postavi nijedan moj post.:*![]()
) ukloniti sa teme o preporukama filmova...
![]()
Sto se Synecdochea tice, ja nisam veliki obozavatelj tog filma, iako mu moram odati pocast i reci da se vidi da je puno truda ulozeno u prikazivanje besmislenosti Hoffmanovog zivota. Film nije los, da se mi razumijemo, ja inace preporucujem da se svaki film pogleda, ali jednostavno nije moja vrsta filma...Nestanak granica izmedju stvarnosti i predstave je super predstavljen, samo meni nije legao, tako da ne mogu reci da je los, ali nije kompatibilan sa mnom...
![]()
![]()
no, hoffmanov zivot je isto tako i tvoj i moj manje-vise.
znaci, i nasi su besmisleni.
- johnnykola
#18 Re: INCEPTION
hahahaha, kralju!
da nadodam, eventualno se moze naci i u:

- Triple_XXX
#19 Re: INCEPTION
Kratko javljanje. Trenutno sam na putu, vraćam se uskoro.
@johnnykola Moje izvinjenje za neodgovaranje na tvoj raniji post.
@Generalissimus Obećavam ti fajt kakav ne pamtiš.
@johnnykola Moje izvinjenje za neodgovaranje na tvoj raniji post.
@Generalissimus Obećavam ti fajt kakav ne pamtiš.
- Zox
#20 Re: INCEPTION
Nisam gledao film, ne mogu nista reci, osim da mi je nevjerovatno da je, i pored svih niskih ocjena koje je Triple_xxx nabrojao trenutno NA TRECEM MJESTU imdb-a. Odmah ispod Kuma.
(baj d vej, na osnovu jedne druge interesantne diskusije sa Triple_xxx, skoro sam siguran da ce film koji se njemu ne svidja mene oduseviti
(baj d vej, na osnovu jedne druge interesantne diskusije sa Triple_xxx, skoro sam siguran da ce film koji se njemu ne svidja mene oduseviti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: INCEPTION
mene se nije dojmio
mada da obranim film
bio sam smoren i vruće mi je bilo u kinu pa sam većinu vremena pokušavao da se hladim i brišem maramicama
tako da opet moram gledati jednog dana
mada da obranim film
bio sam smoren i vruće mi je bilo u kinu pa sam većinu vremena pokušavao da se hladim i brišem maramicama
tako da opet moram gledati jednog dana
- ultima_palabra
#22 Re: INCEPTION
Mislim da nas režiser/scenarista pokušava impresionirati svojim zanatskim umijećem, koje nije malo...gradi kompleksnu strukturu koju uspijeva dovesti do kraja a da se ne uruši
I to je uspjeh, film je ok...ali ne mislim da će ga iko pamtiti za 2-3 godine, priča, koliko god bila kompleksna, nije "ljudska", nije nešto za što se svi možemo uhvatiti, i zato nije na nivou velikih filmskih ostvarenja.
A ocjene na imdb-u su relevantne k'o i brojke sa box officea
- johnnykola
#23 Re: INCEPTION
auuuuuuuuuu!!! sta ima nije "ljudska"!!! kao, niko odultima_palabra wrote:Mislim da nas režiser/scenarista pokušava impresionirati svojim zanatskim umijećem, koje nije malo...gradi kompleksnu strukturu koju uspijeva dovesti do kraja a da se ne urušiI to je uspjeh, film je ok...ali ne mislim da će ga iko pamtiti za 2-3 godine, priča, koliko god bila kompleksna, nije "ljudska", nije nešto za što se svi možemo uhvatiti, i zato nije na nivou velikih filmskih ostvarenja.
nas nije imao vezu od 2-3-4-5-6-7-8-9 godinica pa
iza nje znao ostati u limbu bar jos koju. da ne pisem o drugim stvarima...
- ultima_palabra
#24 Re: INCEPTION
Pa piši, slobodnojohnnykola wrote:auuuuuuuuuu!!! sta ima nije "ljudska"!!! kao, niko odultima_palabra wrote:Mislim da nas režiser/scenarista pokušava impresionirati svojim zanatskim umijećem, koje nije malo...gradi kompleksnu strukturu koju uspijeva dovesti do kraja a da se ne urušiI to je uspjeh, film je ok...ali ne mislim da će ga iko pamtiti za 2-3 godine, priča, koliko god bila kompleksna, nije "ljudska", nije nešto za što se svi možemo uhvatiti, i zato nije na nivou velikih filmskih ostvarenja.
nas nije imao vezu od 2-3-4-5-6-7-8-9 godinica pa
iza nje znao ostati u limbu bar jos koju. da ne pisem o drugim stvarima...
Ma taj mi dio nije uopšte prikazan na pravi način, plus Di Kapricio i ova Marion nemaju nikakve hemije
- johnnykola
#25 Re: INCEPTION
sta ima!!!
idmeo dalje:
******spoiler alert****
za kemiju i mendljejev sustav elemenata
se, naravno zekis.
imali su ju 50 dugih godinica. izgradili svoj svijet, halo!
takav da vise nisu znali sta je san, a sta java.
zahvaljujuci ovom betonu:

i onome sto gospon zizek u njemu o hickokovom psihu govori, skontao
sam (istina, dosta prejednostavnu
- na to vjerojatno i triple puca - ali
zivot jest jednostavan i u njemu nema romantike osim one koju si sam organiziras
) sliku odnosa mal i lea.
kao i u psihu, kuca u kojem se sva radnja odvija jeste u biti prikaz
osobe putem frojdovske psihoanalize. nisam strucnjak, pa ako ko jest neka me ispravlja.
daklem, u psihu imamo id - sto je podrum, ego, sto je prizemlje i superego sto je
prvi kat. id su osnovni porivi - najogoljeniji, ego je ono sto si za javnost, mahalu,
dok je prvi kat ono sto bi stio biti - superego. u psihu, djecko na prvom katu zeli biti njegova majka sam.
isto je i u inceptionu. superego: zena i nejac na plazi. kat nize liftom, kuca i
limb u kojem su mal i leo (cista reala
),
te podrum tj. apartman i 5 puta slomljena casa
(nije li to u nekim kulturama
(zidovskoj?) obicaj s vencanja
) pred bacanje na glavu malove poslije ispustanja
postole s odboja.
da, imamo i medjukat kano u being john malkovich
(a sve je generalno i krenulo od genija kaufmana
u eternal sunshine s brisanjem sjecanja...
) izmedju plaze i kuce, a to je vlakic na cije tracnice
mal i leo postavljaju glavice.
a sta li je tek onaj vlakic na prvoj razini sna?
.......
ako treba dalje, tuj
sam. 
idmeo dalje:
******spoiler alert****
za kemiju i mendljejev sustav elemenata
imali su ju 50 dugih godinica. izgradili svoj svijet, halo!
takav da vise nisu znali sta je san, a sta java.
zahvaljujuci ovom betonu:

i onome sto gospon zizek u njemu o hickokovom psihu govori, skontao
sam (istina, dosta prejednostavnu
zivot jest jednostavan i u njemu nema romantike osim one koju si sam organiziras
kao i u psihu, kuca u kojem se sva radnja odvija jeste u biti prikaz
osobe putem frojdovske psihoanalize. nisam strucnjak, pa ako ko jest neka me ispravlja.
daklem, u psihu imamo id - sto je podrum, ego, sto je prizemlje i superego sto je
prvi kat. id su osnovni porivi - najogoljeniji, ego je ono sto si za javnost, mahalu,
dok je prvi kat ono sto bi stio biti - superego. u psihu, djecko na prvom katu zeli biti njegova majka sam.
isto je i u inceptionu. superego: zena i nejac na plazi. kat nize liftom, kuca i
limb u kojem su mal i leo (cista reala
te podrum tj. apartman i 5 puta slomljena casa
(zidovskoj?) obicaj s vencanja
postole s odboja.
da, imamo i medjukat kano u being john malkovich
u eternal sunshine s brisanjem sjecanja...
mal i leo postavljaju glavice.
.......
ako treba dalje, tuj