da pamtis wrote:Banjaluka -- Film "Grbavica" neće biti prikazivan u Republici Srpskoj, odnosno neće ga distribuirati Oskar film.
zasto nisam iznenadjena...
Moderator: _BataZiv_0809
da pamtis wrote:Banjaluka -- Film "Grbavica" neće biti prikazivan u Republici Srpskoj, odnosno neće ga distribuirati Oskar film.film treba spaliti kad su nacisti i milosevicevi cetnici spalili onolike knjige zasto se nebi mogao spaliti jedan film
![]()
"Toops:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ...mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
da li ce gledati film "grbavica" i nakon toga mogu samo reci kao i do sada sto sam mislila: oni se jednostavno
boje pogledati istinu u oci...... to je ta njihova nemoc i medijska propagandna masinerija koja im kaze "da nisu krivi" vec odavno im
dolazi glave![]()
mashenka ovaj forum je samo jedna zraka sunca u jednom velikom mraku. Drago mi je da ima i kod vas dole ljudi koji žele i mogu da vide svojim očima, a ne samo da klimaju glavama šta im njihove vodže kažu ili mediji koji im napune glave neistinama i lažima.mashenka wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ...mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
da li ce gledati film "grbavica" i nakon toga mogu samo reci kao i do sada sto sam mislila: oni se jednostavno
boje pogledati istinu u oci...... to je ta njihova nemoc i medijska propagandna masinerija koja im kaze "da nisu krivi" vec odavno im
dolazi glave![]()
" Budimo neobavesteni, to je tako bezbolno, pa cu vas posle gledati u oci do mile volje.
Krivi smo, a i dalje pokusavamo lazima da menjamo istinu"
"
http://www.zamislisrbiju.org/forum/view ... 6902ba3d52
Jesam i nisam iznenadjen, naprotiv. Po svim dostupnim pokazateljima Srbija i srpsko drustvo, tonu sve dublje i dublje u nacionalizam i ksenofobiju, i ja zaista (iako bih to od srca zelio vidjeti jer znam da su nam oni ovakvi-stalna prijetnja zivotima) ne vidim pomaka na bolje. U nekim trenucima imam cak utisak da je situacija tamo puno gora i od Milosevicevog vremena. Ili je to samo izljev bijesa posto ratni racuni konacno dolaze na naplatu, polako ali sigurno. Velike su frustracije u pitanju (Kosovo, Crna Gora, vrlo utemeljena tuzba za genocid od strane BiH itd...) razumijem potpuno njihovu nervozu i prikrivenu agresiju. Zvijer je najopasnija kad se satjera u cosak.mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
dolazi glave
zar nesto ima sakriveno?helo wrote:mashenka ovaj forum je samo jedna zraka sunca u jednom velikom mraku. Drago mi je da ima i kod vas dole ljudi koji žele i mogu da vide svojim očima, a ne samo da klimaju glavama šta im njihove vodže kažu ili mediji koji im napune glave neistinama i lažima.mashenka wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da gledao sam ja, sta reci, oni nisu ustanju pojmiti da srpski vojnik (cetnik) moze silovati bosnjakinju... To oni nazivaju "politicki nekorektnim" filmovima. ...![]()
" Budimo neobavesteni, to je tako bezbolno, pa cu vas posle gledati u oci do mile volje.
Krivi smo, a i dalje pokusavamo lazima da menjamo istinu"
"
http://www.zamislisrbiju.org/forum/view ... 6902ba3d52
Timotije wrote:Jesam i nisam iznenadjen, naprotiv. Po svim dostupnim pokazateljima Srbija i srpsko drustvo, tonu sve dublje i dublje u nacionalizam i ksenofobiju, i ja zaista (iako bih to od srca zelio vidjeti jer znam da su nam oni ovakvi-stalna prijetnja zivotima) ne vidim pomaka na bolje. U nekim trenucima imam cak utisak da je situacija tamo puno gora i od Milosevicevog vremena. Ili je to samo izljev bijesa posto ratni racuni konacno dolaze na naplatu, polako ali sigurno. Velike su frustracije u pitanju (Kosovo, Crna Gora, vrlo utemeljena tuzba za genocid od strane BiH itd...) razumijem potpuno njihovu nervozu i prikrivenu agresiju. Zvijer je najopasnija kad se satjera u cosak.mashenka wrote:jeste li gledali na "javnoj tajni" pitanje reportera na ulicama Beograda
dolazi glave
Ova rečenica, a u ostalom i čitav tekst koji si napisao je takav, je jedna od najvećih NEBULOZA koje sam u životu pročitao.Propast1 wrote:Prije dva dana i ja pogledah film.
Tema je super, svi su u kinu plakali kako se meni cini.
Tema je stvarno super i milim da smo mi u Bosni i prelako presli preko svega sto se desilo u proteklom ratu. Al o dobrim stranama filma danas govore svi pa tako da mi je malo i dosadilo sve to. Nekako se uvijek nadjemo u zastupanju neke teme ili ideje nakon bitke. A ja licno znam jedno dijete koje je u stvarnom zivotu proslo sudbinu prikazanu u filmu.
I eto bas zbog toga rekoh nije ni odmet neka kritika za film.
Mislim nekako da je snecario za film srednja zalost. Osim dva tri dijela koji direktno govore o silovanju i dijeljenju socijalne pomoci i djecijoj igri, ostali dijelovi filma skoro pa dosadni totalno. Dijalozi (u dijelu kad prvi put Mirjanu dovlaci kuci i kad ona izlazi scena je napravljena ko da ce je silovati opet a on joj govori 'hej mi se znamo sa identifikacije' je tako jeftino napravljena (jer i ja sam prosao te identifikacije i slicna sranja) da je bas nazor ugurano da se eto zna. Cijeli dio scenarija u kojem Luna trazi potvrdu da joj je otac šehid je napravljen isto kao da nisu nikad razgovarali sa djecom šehida (mirjana je donijela novac zar ne, a u snecariju nije bilo nista toliko dramaticno da bi dijete toliko insistiralo na potvrdi - jedna paralela: Svi mi sto smo gledali film mislili smo da bi će je citav razred saznati da je dijete nastalo silovanjem i da ce zbog toga ona traziti potvrdu - paralela sa stvarima koje se vjerovatno desavale toj istoj djeci u stvarnom zivotu). Sve ostale sporedne radnje u filmu su blago receno katastrofa. Sta je bio smisao toga da se dvije snece odvijaju preko puta one dzamije na otoci (valjda je otoka)? Izgleda bas samo da se dzamija pokaze.
Eto malo kritike.