Grbavica

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Vingo

Post by Vingo »

A i to nesto govori o nama...Beograd trazi umjetnike poput Hanke. Sarajevo - poput Mire.
I mirna Bosna. I ovce gdje trebaju!
radiogaga33

Post by radiogaga33 »

Vingo wrote:A i to nesto govori o nama...Beograd trazi umjetnike poput Hanke. Sarajevo - poput Mire.
Ma Hanku nije niko trazio, nemojmo pretjerivat. :D Ja se malo nasalio samo.
Stvarno kako se nije niko mogo domaci naci, nego navukli Karanovicku.
Jel to namjerno ili slucajno :?
Prenj

Post by Prenj »

radiogaga33 wrote:
Vingo wrote:A i to nesto govori o nama...Beograd trazi umjetnike poput Hanke. Sarajevo - poput Mire.
Ma Hanku nije niko trazio, nemojmo pretjerivat. :D Ja se malo nasalio samo.
Jel to namjerno ili slucajno :?
:shock:
"Navukli"?
Mirjana je jedna od najboljih glumica predratne Yu, jos od njenog prvog filma , Petrijinog venca.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Jel to namjerno ili slucajno
Po meni, Mirjana Karanovic nije "jedna od najboljih" vec "najbolja" glumica na prostoru ex-yu u zadnjih 25 godina. Prije Grbavice osvojila je nekoliko nagrada za ulogu majke hrvatskog vojnika koji cini ratne zlocine u filmu "Svjedoci" Vinka Bresana.
Ali, kad malo prokontam, treba zadovoljiti nase "patriote", nase Bore Corbe, Smiljanice i ostalu bagru. Zato mi se cini da bi za ovu ulogu primjerenija bila Riletova sestra, Glamocakova zena iz 'Vize za buducnost', jel se zove Meliha Fatkic?
klif

Post by klif »

Podici tuzbu je legalna i legitimna stvar, ukoliko gosp. Smiljanic smatra da su predmetnom izjavom njegova, ili prava neke skupine ljudi koju zastupa, povrijedjena.

Medjutim, ostaje nam duzan odgovor na pitanje koji sudski organ i koje drzave, odnosno medjunarodne institucije on smatra nadleznim, te sta bi se desilo ukoliko bi izgubio parnicu, odnosno ukoliko bi tuzba bila odbacena bez rasprave.
Edin H.

Post by Edin H. »

Ko bi rekao da ce Jasmila sa dobijanjem nagrade navuci sebi belaj na kosti.

Smiljanic ce joj dohakat :D
Timotije

Post by Timotije »

Dabar wrote:
Edin H. wrote:Dabar, Timotije je rekao pojedini hrvatski, a o srpskim da i ne govorimo komentari.

Timotije svaka cast za post :D
u biti odnosilo se na moderatora i potezanje glupe priče o janici koja uopće nema veze s tim.

Timotije svaka čast za post :D
Hvala obojici :-D

Znam ja to moj Dabre da ima puno normalnih ljudi (i politickih stranaka, za razliku od Srbije) u Hrvatskoj, koji misle dobro ovoj nasoj nesretnoj zemlji, samo su oni drugi uvijek glasniji i nazalost efikasniji.
Pooll

Post by Pooll »

Evo dobih sada tekst iz Kurira... nista me vise ne moze iznenaditi... :cry:
edu

Post by edu »

sinoc je bila gosca u centralnom zatvoru..(a bit ce i u dnevniku u subotu..centralnom..dakako.. ..garant..za dnevnik periferni ne znam.. )..moram reci da je pametna..jednostavna..i lafica!..nisam citao taj kurir..ali pretpostavljam da je to neko "expressno" smece..no druga stvar me nervira..tumacenje dogadjaja..jednog dogadjaja na razlicite nacine..uzet cu za primjer snimak ubijanja sestorice srebrenicana..na jednoj strani..odluka da se prikaze taj snimak je patriotski potez..(ljudski!)..a sa druge strane ko se odluci na to smatran je za izdajicu..tako je i sa grbavicom..no cinnjenica je da je jsamila napravila dobar film..iako ga nisam gledao..no citao sam kritike..a medo je tu majka mu stara...

prebacih ga ovdje..da i mene ne ruze.. :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

quark wrote: Poslano: 23/02/2006 09:53
Jasmilin govor u Berlinu pokrenuo je pravi pravcati linč protiv nje, njenog filma i glumaca u njemu. Od pjevača, glumaca, novinara, pa do političara, svi napadaju njenu osudu što se tandem Mladić / Karadžić još uvijek mirno šetkaraju Srbijom. Najžešći je "Kurir" koji je objavio cijeli članak o tome. Ne radi im link, pa sam spomenuti članak našla negdje drugo. stvarno sam bez komentara:

http://www.vrisak.info/index.php?option ... &Itemid=28

edu wrote: Poslano: 23/02/2006 10:04
sinoc je bila gosca u centralnom zatvoru..(a bit ce i u dnevniku u subotu..centralnom..dakako.. ..garant..za dnevnik periferni ne znam.. )..moram reci da je pametna..jednostavna..i lafica!..nisam citao taj kurir..ali pretpostavljam da je to neko "expressno" smece..no druga stvar me nervira..tumacenje dogadjaja..jednog dogadjaja na razlicite nacine..uzet cu za primjer snimak ubijanja sestorice srebrenicana..na jednoj strani..odluka da se prikaze taj snimak je patriotski potez..(ljudski!)..a sa druge strane ko se odluci na to smatran je za izdajicu..tako je i sa grbavicom..no cinnjenica je da je jsamila napravila dobar film..iako ga nisam gledao..no citao sam kritike..a medo je tu majka mu stara...
Pooll

Post by Pooll »

Upravo prije 20 min je pocela premijerna projekcija za novinare... Poslje je press... :-)

edu, tekst iz kurira imas ovdje na forumu na nekoj od predhodnih stranica ove teme...
Reina

Post by Reina »

http://www.vrisak.info/index.php?option ... &Itemid=28

pa jesu li ljudi u Srbiji svi listom tupani, blesavi, pa ljudi pogledajte istinu u oci mozda je to tesko ali nije bilo tesko vasim sunarodnjacima biti agresori unistavati sve pred sobom, ne mogu da svare da su njihovi sunarodnjaci silovali 20000 hiljada zena medju kojima djevojke i djevojcice, ne mogu razluciti da je rediteljka Jasmila prikazala sta su uradili zlocinci, kako ostecene (silovane zene) i danas imaju problema i kakav im je zivot. Je li to sav svijet lud a eto oni pametni…. stvarno ljudi pa nije ni cudo sto im se sve ovo desava…. oni stvarno svojim ponasanjem i dijeleci ljude "mi i oni" tjeraju ljude da kazu pa eto svi ste isti…. a kad kazes svi ste isti bune se , pa ako niste svi isti onda se pokazite na djelu, tako sto necete osudjivati jednu rediteljku koja je rekla istinu, odrzala govor u kojim zali sto nisu jos nakon toliko godina uhiceni ratni zlocinci, govorila je o patnjama tih zena i u kojem se i sada groznom polozaju one nalaze….. gdje necete osudjivati ljude zato sto mrze ratne zlocince, ili pisati ovdje kako se drugi raduju jer je nekom u komsiluku crkla krava aludirajuci na trenutnu situaciju zbog hvatanja zlocinca mladica, pa mislim stvarno….. citate li sebe sta pisete…. je li to znaci da ja (Bosnjakinja) i moja prijateljica (Srpkinja) onaj dan kad smo se radovale jer smo cule neprovjerenu vijest da je Mladic uhvacen , sta sad, je li ona kao Srpkinja i zato sto je zlocinac Srbin, nije trebala po vama da se raduje…. hhahaha pa dozovite se , stvarno…..

ili napisati ovo " Ono sto je Karanovićeva uradila je sraman čin veleizdaje, njeno nemoralno ponašanje vredja sve istinoljubive ljude, naglasila je Petrušićeva."

hejjjjj pa koga je ona izdala ?

osudite zlocince pa ma kako se oni zvali, vi preko Drine dozovite se napokon !!!
Last edited by Reina on 23/02/2006 17:22, edited 1 time in total.
3per

Post by 3per »

Oni ti ga puse Jasmila :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zaista bih volio, da je kako moguce, na Drini postaviti zid...
Koliko god mi zdrav razum govori da nisu svi Srbi isti i da jedan narod ne treba stavljati u isti kos sa neodgovornim pojedincima, toliko srpski intelektualci, mediji i zvanicna politika svojim pisanjem i postupcima to demantuju.
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Jasmila je sinoc na CZ fino rekla TO GOVORE LJUDI KOJI JOS NISU VIDJELI FILM.
BTW, juce je bila pretpremijera za prosvjetne radnike, pedagoge skola itd.
Malo ko je neuplakan izasao.
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

Friško... Medo u Sarajevu... pomalo izlazi napolje i tek se navikava na klimu...

Image
Reina

Post by Reina »

nadamo se da ce ovo naslutiti da ce ona dva medjeda otici u Hag
izvinjavam se medama :roll:
Timotije

Post by Timotije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zaista bih volio, da je kako moguce, na Drini postaviti zid...
Koliko god mi zdrav razum govori da nisu svi Srbi isti i da jedan narod ne treba stavljati u isti kos sa neodgovornim pojedincima, toliko srpski intelektualci, mediji i zvanicna politika svojim pisanjem i postupcima to demantuju.
Na zalost u pravu si. Zdrav razum na jednu stranu, Srbe na drugu, jer su oni stvarno slucaj za sebe. Trebace im tri generacije da priznaju Srebrenicu, Turke naravno nece preboliti nikad. Da makar imam kakve veze sa tim Turcima pa bih rekao, hajde dobro i zasluzili smo...
Generacije se radjaju i umiru ostajuci u istom mentalno/mitolosko/nebeskom sklopu, i sto sam stariji sve vise mi je jasnije da se oni nikad nece promijeniti. Svi narodi, kad-tad uvide svoje greske i barem se pokusaju izvinuti i vratiti na kolosijek civilizacije....oni uvijek imaju onu:"A sta nama uradise Turci, a ustase, a.....i tako u nedogled".
Ima ih naravno jako normalnih i finih ljudi, sto pojedinaca ili okupljenih u pojedina gradjanska drustva u Srbiji, ali je to u domenu incidenta kad se zna da ih je desetak miliona, nazalost!
Domaci Srbi sve ovo puta dvaput, zbog nostalgije za otadjbinom, treba se dokazati braci!
Macuser

Post by Macuser »

Srbi se nikada nece promijeniti. Istu pricu pricaju od 1389. Ne treba generalizovati, ali kada su Srbi u pitanju...recimo samo da im ne vjerujem. Poslije ovoga rata ja ne vjerujem ni jednome srbinu. Uvijek primam ono sto mi kazu sa rezervom. 80% mojih predratnih jarana bili su Srbi. Svi su se ispalili iz Sarajeva, bez rijeci upozorenja, a odrasli zajedno. Hvala im, ta me skola puno naucila.

P.S.
Pa, evo, lazu i varaju cjelokupnu bjelosvjetsku javost vec 10 godina, po pitanju patoloskog ratnog zlocinca Ratka Mladica.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

sudnjidan wrote:U svim ovim pricama i reakcijama na Grbavicu, da izvinete, zaboli me neka stvar kako ce nase komsije primiti film i nagradu. Neka laju psi, nasi karavani prolaze, svijet se podsjeca na ono sto se desavalo u ne tako davnoj proslosti. Ipak, ono sto pise jedan od najtiraznijih srpskih dnevnih listova Kurir ne moze se zaobici, ne zbog toga sto ce nanijeti neku stetu Grbavici ili Jasmili nego da se podsjetimo s kim granicimo na istoku, odnosno sa kakvim psihopatskim kolektivitetom treba da "normalizujemo odnose" i gradimo neku novu integraciju "zapadnog Balkana". U njihovom jeziku postoji izraz "daleko im lepa kuca od nase". Onda u tekstu vidimo da ovaj ljudski olos svoj bijes usmjerava, izmedju ostalog, i ka Mirjani Karanovic i samo je njeno ime na "listi za odstrel" dovoljno da ne treba generalizirati i sve Srbe stavljati u isti kos. Citajte i "uzivajte"...
PAS LAJE, VETAR…
Skandalozni govor bosanske rediteljke Jasmile Žbanić na dodeli Zlatnog medveda u Berlinu šokirao Srbe
Životna želja mlade bosanske rediteljke Jasmile Žbanić bila je da se, kad joj se prvi put tutne mikrofon u ruke, verbalno obračuna sa Srbijom, Srbima i svime što ima veze sa našom zemljom. Priliku je dobila zahvaljujući pobedi filma "Grbavica" na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu. Film govori o muslimanki (igra je Mirjana Karanović) koju siluju srpski vojnici.
Nakon što joj je uručen Zlatni medved, Jasmila je uzela mikrofon i viknula da "iako je rat završen pre 11 godina, ratni kriminalci Ratko Mladić i Radovan Karadžić su još na slobodi!"
- Organizovali su silovanje 20.000 žena u Bosni i iz domova proterali 100.000 ljudi. Ovo je Evropa, a još niko nema interesa da ih uhapsi - u dahu je izjavila ova rediteljka.
Ovaj skandalozni govor šokirao je Srbiju, pa i njene umetnike. Ipak, kako za Kurir kaže muzičar Bora Đorđević, kakav festival, takva i priča.
- Šta drugo da očekujemo od jednog političko-propagandnog festivala kakav je Berlinski? Treba ignorisati sve što se radi tamo. S druge strane, jedna stvar mi nije jasna u stavu te rediteljke - kako su, majku mu, naši vojnici fizički mogli da postignu to da siluju 20.000 žena, pita se Bora Čorba.
Međutim, naši poznati glumci ili nisu želeli da pričaju o "Grbavici" i govoru ili nisu smeli da se zamere "koleginici". Tako je Dragan Nikolić samo odsečno izjavio da "film još nije gledao, tako da ne može da kaže ništa na tu temu, a pogotovo na deo govora koji se odnosi na Mladića ili Karadžića". Za razliku od Nikolića, Ivan Bekjarev i Bogdan Diklić nisu želeli da kažu ni reč, ističući kako "ne pričaju za novine", dok se Velimir - Bata Živojinović fokusirao samo na film.
- Teško je govoriti o svemu pošto je film samo umetničko delo i ne treba umanjivati njegov uspeh. Što se tiče Mirine uloge, mora da je to volela, čim je pristala da igra, kaže Bata.
Organizatori Festa rekli su nam da film neće naknadno ubacivati u program, a i distributeri su nam naglasili da niko od njih još nema u planu da "Grbavicu" uzme pod svoje. Ipak, ima i onih koji po ovom pitanju neće sedeti skrštenih ruku. Prema rečima pisca, ali i osnivača i predsednika Akademije "Ivo Andrić" Radomira Smiljanića ova institucija će pokrenuti tužbu protiv Žbanićeve zbog izazivanja mržnje na verskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi.
- Mnoštvo svetskih medija prenelo je besedu zahvalnicu ove rediteljke pred ogromnim auditorijumom, čime je ona uspela da ponovo pokrene medijski i moralni linč prema Srbiji. Prikupićemo 100 potpisa ne samo naših umetnika već i ljudi drugih zanimanja i ne samo Srba, kojima je dosta govora mržnje i poziva na moralni i svaki drugi odstrel srpskog naroda, kaže Smiljanić.

Svetlana Petrušić - novinarka, politički analitičar i autor u Srbiji zabranjenog dokumentarnog filma o srpskim žrtvama tokom rata u BiH "Pobij, pokrsti i proteraj" - takođe kaže da ova odluka žirija ne treba da čudi.
- To je deo antisrpske propagande, koja posle nekoliko godina doživljava svoj trijumf. Političkom odlukom Srbi su osuđeni da budu agresori koji su počinili genocid, a muslimani i Hrvati žrtve. Zbog toga se iz Srbije traže ljudi koji će biti plaćeni funkcijom ili novcem da tu priču podrže i uspešno ih pronalaze u korumpiranim i frustriranim ličnostima poput Gorana Paskaljevića, Mire Karanović, Vesne Pešić, Sonje Biserko, Čede Jovanovića, Gordane Suše, Vojina Dimitrijevića, Bojane Lekić i Verana Matića. Ono što je Karanovićeva uradila je sraman čin veleizdaje, njeno nemoralno ponašanje vređa sve istinoljubive ljude, naglasila je Petrušićeva.
(I. Đ. - FIS)
spucaj im atomsku u sred BGa :x
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

jasmili svaka cast za nagradu

a i za muda da im slozi bez dlake na jeziku :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Vozdra_123 wrote:
sudnjidan wrote:U svim ovim pricama i reakcijama na Grbavicu, da izvinete, zaboli me neka stvar kako ce nase komsije primiti film i nagradu. Neka laju psi, nasi karavani prolaze, svijet se podsjeca na ono sto se desavalo u ne tako davnoj proslosti. Ipak, ono sto pise jedan od najtiraznijih srpskih dnevnih listova Kurir ne moze se zaobici, ne zbog toga sto ce nanijeti neku stetu Grbavici ili Jasmili nego da se podsjetimo s kim granicimo na istoku, odnosno sa kakvim psihopatskim kolektivitetom treba da "normalizujemo odnose" i gradimo neku novu integraciju "zapadnog Balkana". U njihovom jeziku postoji izraz "daleko im lepa kuca od nase". Onda u tekstu vidimo da ovaj ljudski olos svoj bijes usmjerava, izmedju ostalog, i ka Mirjani Karanovic i samo je njeno ime na "listi za odstrel" dovoljno da ne treba generalizirati i sve Srbe stavljati u isti kos. Citajte i "uzivajte"...
PAS LAJE, VETAR…
Skandalozni govor bosanske rediteljke Jasmile Žbanić na dodeli Zlatnog medveda u Berlinu šokirao Srbe
Životna želja mlade bosanske rediteljke Jasmile Žbanić bila je da se, kad joj se prvi put tutne mikrofon u ruke, verbalno obračuna sa Srbijom, Srbima i svime što ima veze sa našom zemljom. Priliku je dobila zahvaljujući pobedi filma "Grbavica" na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu. Film govori o muslimanki (igra je Mirjana Karanović) koju siluju srpski vojnici.
Nakon što joj je uručen Zlatni medved, Jasmila je uzela mikrofon i viknula da "iako je rat završen pre 11 godina, ratni kriminalci Ratko Mladić i Radovan Karadžić su još na slobodi!"
- Organizovali su silovanje 20.000 žena u Bosni i iz domova proterali 100.000 ljudi. Ovo je Evropa, a još niko nema interesa da ih uhapsi - u dahu je izjavila ova rediteljka.
Ovaj skandalozni govor šokirao je Srbiju, pa i njene umetnike. Ipak, kako za Kurir kaže muzičar Bora Đorđević, kakav festival, takva i priča.
- Šta drugo da očekujemo od jednog političko-propagandnog festivala kakav je Berlinski? Treba ignorisati sve što se radi tamo. S druge strane, jedna stvar mi nije jasna u stavu te rediteljke - kako su, majku mu, naši vojnici fizički mogli da postignu to da siluju 20.000 žena, pita se Bora Čorba.
Međutim, naši poznati glumci ili nisu želeli da pričaju o "Grbavici" i govoru ili nisu smeli da se zamere "koleginici". Tako je Dragan Nikolić samo odsečno izjavio da "film još nije gledao, tako da ne može da kaže ništa na tu temu, a pogotovo na deo govora koji se odnosi na Mladića ili Karadžića". Za razliku od Nikolića, Ivan Bekjarev i Bogdan Diklić nisu želeli da kažu ni reč, ističući kako "ne pričaju za novine", dok se Velimir - Bata Živojinović fokusirao samo na film.
- Teško je govoriti o svemu pošto je film samo umetničko delo i ne treba umanjivati njegov uspeh. Što se tiče Mirine uloge, mora da je to volela, čim je pristala da igra, kaže Bata.
Organizatori Festa rekli su nam da film neće naknadno ubacivati u program, a i distributeri su nam naglasili da niko od njih još nema u planu da "Grbavicu" uzme pod svoje. Ipak, ima i onih koji po ovom pitanju neće sedeti skrštenih ruku. Prema rečima pisca, ali i osnivača i predsednika Akademije "Ivo Andrić" Radomira Smiljanića ova institucija će pokrenuti tužbu protiv Žbanićeve zbog izazivanja mržnje na verskoj, rasnoj i nacionalnoj osnovi.
- Mnoštvo svetskih medija prenelo je besedu zahvalnicu ove rediteljke pred ogromnim auditorijumom, čime je ona uspela da ponovo pokrene medijski i moralni linč prema Srbiji. Prikupićemo 100 potpisa ne samo naših umetnika već i ljudi drugih zanimanja i ne samo Srba, kojima je dosta govora mržnje i poziva na moralni i svaki drugi odstrel srpskog naroda, kaže Smiljanić.

Svetlana Petrušić - novinarka, politički analitičar i autor u Srbiji zabranjenog dokumentarnog filma o srpskim žrtvama tokom rata u BiH "Pobij, pokrsti i proteraj" - takođe kaže da ova odluka žirija ne treba da čudi.
- To je deo antisrpske propagande, koja posle nekoliko godina doživljava svoj trijumf. Političkom odlukom Srbi su osuđeni da budu agresori koji su počinili genocid, a muslimani i Hrvati žrtve. Zbog toga se iz Srbije traže ljudi koji će biti plaćeni funkcijom ili novcem da tu priču podrže i uspešno ih pronalaze u korumpiranim i frustriranim ličnostima poput Gorana Paskaljevića, Mire Karanović, Vesne Pešić, Sonje Biserko, Čede Jovanovića, Gordane Suše, Vojina Dimitrijevića, Bojane Lekić i Verana Matića. Ono što je Karanovićeva uradila je sraman čin veleizdaje, njeno nemoralno ponašanje vređa sve istinoljubive ljude, naglasila je Petrušićeva.
(I. Đ. - FIS)
spucaj im atomsku u sred BGa :x
Pa kad bi im spuco atomsku u sred BGa onda bi ubio i Miru Karanovic, koja je brilijantno odglumila Esmu, spuco bi i Natasu Kandic i ostale ljude koji se bore da istina izadje na vidjelo.
Nemojte tako, nisu ni oni svi isti, a taj Kurir je tabloid i to nacionalisticki, sta ocekivati onda od njega. Pa to je nesto ko Express.
helo

Post by helo »

Film nisam još gledao a jedva čekam da ga pogledam. Dobio je zlatnu nagradu jednog velikog festivala filmskog u Berlinu, što znači da nemože da nevalja. A što se tiče srba i njihove štampe i medija još jednom sam se dobro nasmijao. Nemogu da vjerujem da cjeli svjet nije u pravu a da oni jesu u pravu šta se desilo i kako se desilo. Pa samo da kažem evo da jesu oni u pravu i da oni što govore i tvrde da su "upravu" 100% a da he cjeli svjet laž (A NIJE TAKO). Pa ljudi kako nemožete da skontate da veča riba jede manju ribu, kada vam cjeli svjet kaže da niste u pravu onda niste u pravu i tačka! Možete da na glavi dubite za traženje vaše "pravde" i istine, ali kada vas neko veči opali čvoku ima da šutite jer ste veoma mali i nebiti svjetu.
helo

Post by helo »

Sta radi Bosanac kad hoce da pogleda dobar film ???

Napravi ga :kravata:

Ne moze nam niko nista jaci smo od srbije mogu samo da nam puse grobari i delije :lol:
Post Reply