Gledate seriju - preporučite je
Moderator: _BataZiv_0809
- Babsy
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#502 Re: Gledate seriju - preporucite je
to ti je jarane nešto najbolje što je TV ikad dala...BuckScrotum wrote:Skinuo "The wire", pregledao prvih 5 epizoda - svidja mi se
Snimana je 2002, pa je tehnika malo u q*cu ,malo monotono, heheh, al sve u svemu nije lose
a za policijske drame je vrh...
kao da si tamo... i s jedne i druge strane zakona
ako ima strana
postoje dvije skupine ljudi
oni koji misle da je wire najbolja serija i oni koji će je pogledati i to misliti
- alibaba_i_30_godina
#503 Re: Gledate seriju - preporucite je
I meni je 5. sezona bila jedna od najboljih ... jedva cekam da se ponovo pocne prikazivati za 2 sedmice.chino wrote:Vala zadnja sezona je odlicna kao i prethodne, ne znam po cemu se razlikujuSerija je predobra
Btw. Meni je Alias isto super serija, pa ko voli serije o spijunima, CIA i svjetskim zavjerama spojeno sa prorocanstvom nece se pokajati ako pregleda svih 5. sezona.
- chakany
#504 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ja pratim Bones, pregledao sam 2. sezone.Kazu da ima oko 6. sezona do sada.Nije mi losa ni Privatna praksa.
-
omar little
#505 Re: Gledate seriju - preporucite je
il' sto bi rek'o kolega englezkomi wrote: to ti je jarane nešto najbolje što je TV ikad dala...
ako ima strana
oni koji misle da je wire najbolja serija i oni koji će je pogledati i to misliti![]()
![]()
there are two kinds of people in the world. those who love the wire and those who haven't seen it yet.
- zomri
#506 Re: Gledate seriju - preporucite je
ne znam jel neko čekirao the shield. uz wire najbolja policijska serija zadnjih deset godina.komi wrote:to ti je jarane nešto najbolje što je TV ikad dala...BuckScrotum wrote:Skinuo "The wire", pregledao prvih 5 epizoda - svidja mi se
Snimana je 2002, pa je tehnika malo u q*cu ,malo monotono, heheh, al sve u svemu nije lose
ako ima strana
oni koji misle da je wire najbolja serija i oni koji će je pogledati i to misliti![]()
![]()
što se rubicona tiče: fulao sam jedan detalj pa ne mogu pohvatati radnju te moram zadnje 3 ponovo pogledati
- vicious
#507 Re: Gledate seriju - preporucite je
Rubicon odličan!zomri wrote:ne znam jel neko čekirao the shield. uz wire najbolja policijska serija zadnjih deset godina.komi wrote:to ti je jarane nešto najbolje što je TV ikad dala...BuckScrotum wrote:Skinuo "The wire", pregledao prvih 5 epizoda - svidja mi se
ako ima strana
![]()
što se rubicona tiče: fulao sam jedan detalj pa ne mogu pohvatati radnju te moram zadnje 3 ponovo pogledati![]()
![]()
![]()
Pregledao svih 6 koje su do sad prikazane, sad ne mogu dočekati da se sljedeća epizoda pojavi na torrentima
Zato sam sinoć počeo gledati The Wire, da prekratim vrijeme
- zomri
#508 Re: Gledate seriju - preporucite je
još jedna serija koju vrijedi čekirati

ima odličnih izvala. scena sa helikopterom iz pilot epizode je za antologiju

Code: Select all
Louie (1. sezona)
autor: Marijan Butković
Hvala Bogu što me Serijala ne plaća dovoljno da poštujem rokove jer da sam ovo krenuo pisati kada je trebalo, recenzija bi izgledala potpuno drugačije. Klasificirao bih Louiea kao Mozarta među komedijama i ne bih uopće trepnuo na sve ostale elemente koji su, u moju obranu, u početku bili suptilni. U međuvremenu postao je još bolji tako da sam morao svoju poredbu unaprijediti na veće glazbeno ime. Dakle, Mišo Kovač među serijama.
Uštedit ću vam dugi put do Wikipedije i reći kako je Louis CK američki komičar poznat po svojem pisanju za Lettermana, Conana, Carveya i Chrisa Rocka. Osobno sam ga prvi put vidio na YouTubeu u odličnom standupu i kasnije pogledao njegov HBO uradak zvan Lucky Louie (2006.). Moram vam napomenuti kako Lucky dosta posuđuje iz standupova što daje dojam recikliranja materijala. To vam ne smije smetati jer zabavu garantiraju Louijevi prijatelji, menineobičnoprivlačnaimlađahna Pamela Adlon (Californication), posebna kombinacija sitcoma i otvorenog rječnika (HBO, jel) te najčudnije scene seksa ikad. Lucky Louie je odlična serija i zaslužuje svoju recenziju.
Lucky je bio netipičan, ali nova serija Louie (FX) svoj format gura do samih granica dvadesetminutnih humorističnih serija. Serija nam pokazuje scene iz Louisovog života, odnosno života srednjovječnog razvedenog oca jebivjetra koji nema ništa osim kćeri, posla i neminovne smrti od usamljenosti (Špica veselo ponavlja “You’re gonna die“). Biografski look nije neobičan jer Louis sam režira, piše scenarij i montira. Dakle, što se tiče priče, stara i nova serija imaju mnogo toga zajedničkog jer se sve vrti oko stvarne osobe, Louisa CK-a.
Koncept unošenja osobnog života u seriju nije nam stran. Sjećate se onog Seinfelda i njegovog “It’s a show about nothing”? Ja sam to prihvatio kao dobar vic, ali kritičari, u svom nastojanju da pronađu orgazmičan naslov, redovito tepaju Louieu kao seriji o svemu i svačemu. Voljeli Židova ili ne, ne možete mu osporiti uspješnost, ali sličnost s Louiem vrlo je površna i uglavnom sadržana u načinu „pripovijedanja“. U pilotu ćete iskusiti samo nekoliko odlika Louisove osobnosti. Samokritičan kao Japanac među crncima, originalan kao štand sa zamrznutim bananama i izravan kao tajnica na koljenima, ubrzo se metamorfira u prekrasnog leptira koji s visoka komentira sve gnojne čireve našeg društva.
Teme epizoda su različite i djeluju nepovezano, ali istina je kako su povezane kroz Louisa i prepričavaju scene iz njegovog života, njegove failove i njegov standup. Sad, je li to vama smiješno ili nije, Louisa nije briga i zato je teško ljudima reći o čemu se u seriji radi i po čemu je posebna. Mreža mu je osigurala potpunu slobodu u određivanju tema i on to koristi u cijelosti. Međusobna ljubav je očita jer su mu već osigurali drugu sezonu.
Ogledni primjer neobičnosti ove serije je epizoda u kojoj gostuje Ricky Gervais. Smijeh izbija iz vas kao voćka poslije kiše (rakija, tulum), a ako se malo odmaknete, vidjet ćete da razgovaraju o ozbiljnim stvarima. Nakon toga, u priču se upliće rasizam, obamasizam, nacizam, starost, brak, neimaština. Da se u tom trenutku uključite u seriju, rekli bi da je to ozbiljna drama. Istina je kako Louie najviše liči na reality show, samo je prerealan. Nemojte da vas šokira tolerantnost i fleksibilnost FX mreže jer ona prikazuje i Uvijek je sunčano u Philadelphiji. Čak sam u jednom trenutku htio usporediti prikaz ozbiljnih tema u Louieu i Sunnyju, ali, budimo realni, Sunny ih ne prikazuje toliko ozbiljno.
Kroz njegove serije i standupove brzo ćete uočiti Louisov stil koji bi bio depresivan da nije toliko smiješan. Stvar je u tome da ljudi vole gledati patnju i bol. U svakom od nas se krije sadist i željeli vi to priznati ili ne, volimo gledati ljude koji su na rubu života kakvim se Louis prikazuje. On to majstorski iskorištava jer njegova snaga leži upravo u tom osobnom, iskrenom pristupu s kojim se onda mnogi mogu poistovjetiti. Louie je bolan, odvratan i odvratno iskren i smatram ga jednim od najoriginalnijih serija ove godine. To morate pogledati.
Prva sezona završava 7. rujna sa dvije epizode.
TLDR Louie je čudna serija. Gledati!
http://www.serijala.com/izdvojeno/predstavljamo-louie/
- Phosphorus
#509 Re: Gledate seriju - preporucite je
komi wrote:to ti je jarane nešto najbolje što je TV ikad dala...
ako ima strana
![]()
- Dasi
#510 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ima li negdje prevod za Ergo Proxy?elSaik wrote:Gantzdoduše, njega nisam gledao već čitao, do onog dijela kad odu u Italiju na zadatak, pa sam prestao. Morat ću obnoviti.
Ergo ProxyVrhunski anime.
- aNTropocentrio
#511 Re: Gledate seriju - preporucite je
Dobro si to rekaoJWD02 wrote: Od komedija, It's always sunny, definitivno najbolja, čini mi se da ljudi nisu čuli za nju. Bila je na HRT-u jedno vrijeme i onda je ukinuli, ili je samo prva sezona puštena. Prva sezona je najblaža, ostale jebu mater....i to jebu mater svim dosadnim, napravljenim po sigurnoj formuli komedijama.
The Shield je baš odlična serija. U odnosu na Wire ima manjak dubine, al to nadoknađuje zabavnošću.zomri wrote: ne znam jel neko čekirao the shield. uz wire najbolja policijska serija zadnjih deset godina.
Inače David Simon ima još dvije serije osim Wirea, fantastični Homicide: Life on the Street i novu HBO seriju Treme (koju nisam gledao, al priča se da je dobra).
- Babsy
#512 Re: Gledate seriju - preporucite je
Nova Nikita.. nije tak razočaravajuća. 
Mislim da bi mogle biti zanimljive od novih koje sad nekad kreću:
- The Whole Truth
- Body of Proof
- $#*! My Dad Says
- Chase
- alibaba_i_30_godina
#513 Re: Gledate seriju - preporucite je
Skinuo sam prvu epizodu al' jos uvijek nisam stigao da je pregledam ... jel' nesto kao Alias i stara Nikita ili?!Babsy wrote:Nova Nikita.. nije tak razočaravajuća.
- The Whole Truth
- Body of Proof
- $#*! My Dad Says
- Chase
-
elSaik
#514 Re: Gledate seriju - preporucite je
Sumnjam. Doduše, nisam nikad ni tražio.Dasi wrote:Ima li negdje prevod za Ergo Proxy?elSaik wrote:Gantzdoduše, njega nisam gledao već čitao, do onog dijela kad odu u Italiju na zadatak, pa sam prestao. Morat ću obnoviti.
- JWD02
#515 Re: Gledate seriju - preporucite je
Dasi wrote:Ima li negdje prevod za Ergo Proxy?elSaik wrote:Gantzdoduše, njega nisam gledao već čitao, do onog dijela kad odu u Italiju na zadatak, pa sam prestao. Morat ću obnoviti.
http://www.podnapisi.net/en/ppodnapisi/ ... sY=&sAKA=1
Samo engleski prijevod ako si skinuo japanski audio.
- zomri
#516 Re: Gledate seriju - preporucite je
u odnosu na wire sve ima manjak dubineaNTropocentrio wrote:The Shield je baš odlična serija. U odnosu na Wire ima manjak dubine, al to nadoknađuje zabavnošću.zomri wrote: ne znam jel neko čekirao the shield. uz wire najbolja policijska serija zadnjih deset godina.
Inače David Simon ima još dvije serije osim Wirea, fantastični Homicide: Life on the Street i novu HBO seriju Treme (koju nisam gledao, al priča se da je dobra).
osim ovih serija koje si pobrojao david simon ima još dvije miniserije The Corner i Generation kill od kojih nijednu nisam još čekirao pa ne mogu reći više. ni Treme ne stignem pogledati jer su me ohladili komentarima s neta kako nije ni do koljena Wire-Tu
kad smo već kod njega i miniserija paz' ovo:
"Simon is collaborating with Tom Fontana (Oz) on a new HBO mini-series called Manhunt that will focus on the 12 days after the Lincoln Assassination while John Wilkes Booth was on the run."
veri najs
-
omar little
#517 Re: Gledate seriju - preporucite je
the corner je preteca the wire. nakon kreiranje te serije david simon & ed burns su dobili ideju i zelju da dublje i kompleksnije analiziraju i predstave baltimore kao i degradaciju americkog drustva, sistema i sve ono sto je the wire. the corner je teska serija, snimana u dokumentarnom stilu, adaptirana po simonovoj knjizi, brutalna, crna i beznadezna...realna. gluma i rezija odlicni, kao uostalom i u svemu drugom sto ovaj dvojac dotakne. meni fenomenalna ali ja volim tragediju.
treme je sjajna serija. i nije, niti pretendira biti, the wire: new orleans. varijable ukljucene u proces kreiranja su drukcije te je i rezultat drukciji. new orleans ne slici baltimoru (osim velikog broja crnacke populacije i cinjenice da su oba grada luke u silaznoj ekonomskoj putanji) i nema razloga da se primjenjuje isti pristup prikazu i analizi kao u the wire. drukcija povijest, ljudi, razina izmjesanosti i multikulture, ekonomski i politicki uvjeti, geografski polozaj...i odnos kreatora. treme je kompleksna, elokventna, zanimljiva, istovremeno ostra, kriticna i topla, loving prica o jednom gradu (sa tragicnom sudbinom) i njegovim ljudima. i new orleans ima nesto sto niti jedan drugi grad na svijetu nema a to je muzika. muzika je u seriji, kao i u samom gradu, utkana u sve zivo, kicma i arterija... ko god voli muziku samo zbog nje ova serija je vrijedna gledanja.
iskreno, nejasni su mi ljudi koji porede the wire sa treme ili bilo cim drugim. the wire je roman koji se napise jednom. ne ponavljaju se lako knjizevni klasici tako nece ni the wire. sto nikako ne znaci da treme ne moze biti odlicna serija.
treme je sjajna serija. i nije, niti pretendira biti, the wire: new orleans. varijable ukljucene u proces kreiranja su drukcije te je i rezultat drukciji. new orleans ne slici baltimoru (osim velikog broja crnacke populacije i cinjenice da su oba grada luke u silaznoj ekonomskoj putanji) i nema razloga da se primjenjuje isti pristup prikazu i analizi kao u the wire. drukcija povijest, ljudi, razina izmjesanosti i multikulture, ekonomski i politicki uvjeti, geografski polozaj...i odnos kreatora. treme je kompleksna, elokventna, zanimljiva, istovremeno ostra, kriticna i topla, loving prica o jednom gradu (sa tragicnom sudbinom) i njegovim ljudima. i new orleans ima nesto sto niti jedan drugi grad na svijetu nema a to je muzika. muzika je u seriji, kao i u samom gradu, utkana u sve zivo, kicma i arterija... ko god voli muziku samo zbog nje ova serija je vrijedna gledanja.
iskreno, nejasni su mi ljudi koji porede the wire sa treme ili bilo cim drugim. the wire je roman koji se napise jednom. ne ponavljaju se lako knjizevni klasici tako nece ni the wire. sto nikako ne znaci da treme ne moze biti odlicna serija.
- vee-jay
#518 Re: Gledate seriju - preporucite je
u nedelju pocinje "Boardwalk Empire"

- stachu
#519 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ima li neko da preporuci neku dobru akcionu seriju da tek pocinje, ili mozda da je sezona prosla, mrsko mi sad hvatati po nekoliko sezona zaostatka! Jer 24 mi se zavrsio
i sad samo Fringe gledam! Unaprijed hvala.......
- aNTropocentrio
#520 Re: Gledate seriju - preporucite je
Znam za ovo, kent vejtzomri wrote: kad smo već kod njega i miniserija paz' ovo:
"Simon is collaborating with Tom Fontana (Oz) on a new HBO mini-series called Manhunt that will focus on the 12 days after the Lincoln Assassination while John Wilkes Booth was on the run."
veri najs![]()
- InstruktorRonjenja
#521 Re: Gledate seriju - preporucite je
Pocelo, ovo ce se gledati godinama...vee-jay wrote:u nedelju pocinje "Boardwalk Empire"![]()
- JWD02
#522 Re: Gledate seriju - preporucite je
Human Target, sinonim za akcijustachu wrote:Ima li neko da preporuci neku dobru akcionu seriju da tek pocinje, ili mozda da je sezona prosla, mrsko mi sad hvatati po nekoliko sezona zaostatka! Jer 24 mi se zavrsioi sad samo Fringe gledam! Unaprijed hvala.......

- stachu
-
tanjush
#524 Re: Gledate seriju - preporucite je
od ovog što sam gledao nedodirljivi su:
twin peaks
six feet under
odlični:
sopranosi
život na sjeveru
oz
lost (mada se ne mogu natjerati na 5.sezonu, to mi više nije to, fakat su se stvarno izgubili, bar za mene
)
los seranos (španska simpatična humoristička serija)
mad men (uspio pogledati samo prvu sezonu)
dr.house
NIP Tuck (mi je zvali NIP Fuck
)
prison break me smorio nakon prve sezone, ono je komercijalizacija do bola...
sad me natjerali hvalospjevi na taj famozni the wire, pogledao 1.epizodu 1.sezone - ocjena: dobro, čujem da tu sve polako ide svojim tokom, kao i naši životi, ta velika dubina dođe vremenom
tako da ću imati strpljenja taj početak...
twin peaks
six feet under
odlični:
sopranosi
život na sjeveru
oz
lost (mada se ne mogu natjerati na 5.sezonu, to mi više nije to, fakat su se stvarno izgubili, bar za mene
los seranos (španska simpatična humoristička serija)
mad men (uspio pogledati samo prvu sezonu)
dr.house
NIP Tuck (mi je zvali NIP Fuck
prison break me smorio nakon prve sezone, ono je komercijalizacija do bola...
sad me natjerali hvalospjevi na taj famozni the wire, pogledao 1.epizodu 1.sezone - ocjena: dobro, čujem da tu sve polako ide svojim tokom, kao i naši životi, ta velika dubina dođe vremenom
-
leeloo
#525 Re: Gledate seriju - preporucite je
U posljednje vrijeme
Lie to Me http://en.wikipedia.org/wiki/Lie_to_Me
Tim Roth je odlican u serji, sa onim svojim cudnim hodom i grimasama i akcentom I love him. Imam prve dvije sezone, pa ako je neko zainteresovan, mozemo se dogovoriti.
Humoristicna The Big Bang Theory http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory
Genijalan sitcom za geekove. Imam sve tri prikazane sezone. Nova pocinje sljedece sedmice
I svako malo ponovo pogledam Monty Python's Flying Circus
Lie to Me http://en.wikipedia.org/wiki/Lie_to_Me
Tim Roth je odlican u serji, sa onim svojim cudnim hodom i grimasama i akcentom I love him. Imam prve dvije sezone, pa ako je neko zainteresovan, mozemo se dogovoriti.
Humoristicna The Big Bang Theory http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory
Genijalan sitcom za geekove. Imam sve tri prikazane sezone. Nova pocinje sljedece sedmice
I svako malo ponovo pogledam Monty Python's Flying Circus