Filmsko-serijska svaštara

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#1326 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 26/04/2026 17:58
dale cooper wrote: 26/04/2026 15:18 Ako se neki mogu buniti zbog ubacivanja crnih osoba u Lord Of The Rings ili Game Of Thrones može i Boyega zato što ih ne ubacuju.
Drugačija vremena bila, kolega. Današnji standardi se ne mogu i ne trebaju primjenjivat' na nešto što je davno napravljeno, kad su stvari u svijetu izgledale drugačije.
Pa ni Lord Of The Rings ni Game Of Thrones nisu napravljeni tako davno.
kakavdanakneiskustvu

#1327 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by kakavdanakneiskustvu »

Je li nekome problem što su Uruk haiji i orci u LOTR tamne boje kože?
Tito_i_Partija

#1328 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote: 26/04/2026 18:12
dale cooper wrote: 26/04/2026 15:18 Ako se neki mogu buniti zbog ubacivanja crnih osoba u Lord Of The Rings ili Game Of Thrones može i Boyega zato što ih ne ubacuju.
Drugačija vremena bila, kolega. Današnji standardi se ne mogu i ne trebaju primjenjivat' na nešto što je davno napravljeno, kad su stvari u svijetu izgledale drugačije.
Fellowship of the Ring napravljen 2001 godine, kad reprezentacija manjina još nije bila počela.

A Game of Thrones možda nisi gled'o, jer u njoj ima masa glumaca koji nisu bijelci, pogotovo onda kada je se radnja razvijala u Essosu.

Boyega je već neko vrijeme teški serator koji izvlači stvari iz naftalina onako kako njemu pašu, jer, sudeći po njegovom imdb-u, ne dobija baš puno visokoprofilnih uloga. A to je ustvari ono što mu najviše smeta.
dale cooper

#1329 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote: 26/04/2026 20:53

Fellowship of the Ring napravljen 2001 godine, kad reprezentacija manjina još nije bila počela.

A Game of Thrones možda nisi gled'o, jer u njoj ima masa glumaca koji nisu bijelci, pogotovo onda kada je se radnja razvijala u Essosu.

Boyega je već neko vrijeme teški serator koji izvlači stvari iz naftalina onako kako njemu pašu, jer, sudeći po njegovom imdb-u, ne dobija baš puno visokoprofilnih uloga. A to je ustvari ono što mu najviše smeta.
Game Of Thrones zaista nisam gledao, Lord Of The Rings je kao što kažeš izašao 2001, znači u ovom vijeku, prije nekih 20+ godina. I tad još nije
bila normalizovana diversifikacija. I ne bi ni bila da nije bilo pritiska raznih građanskih pokreta kao i činjenice da su razne svinjarije počele izlaziti na
vidjelo vezane za holivudske moćnike tipa Harvey Weinstein, pa su se počeli da peru obraze sa novom, "modernom" socijalnom svješću.

Boyega je možda i serator i govori ovo iz razloga zbog kojeg kažeš. Ali ne znači da nije u pravu. Sjećam se kada je ovdje najavljena ona Amazonova
Lord Of The Rings serija prvi komentari su bili vezani upravo za boju kože jednog od vilenjaka, kao gdje će biti crni vilenjak, woke je uništio
Lord Of The Rings i slično pizdenje. A najmanji problem serije su bile te stvari, a najveći kao i uvijek kvalitet priče.
darius_maximus

#1330 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 26/04/2026 21:18

Game Of Thrones zaista nisam gledao, Lord Of The Rings je kao što kažeš izašao 2001, znači u ovom vijeku, prije nekih 20+ godina. I tad još nije
bila normalizovana diversifikacija. I ne bi ni bila da nije bilo pritiska raznih građanskih pokreta kao i činjenice da su razne svinjarije počele izlaziti na
vidjelo vezane za holivudske moćnike tipa Harvey Weinstein, pa su se počeli da peru obraze sa novom, "modernom" socijalnom svješću.

Boyega je možda i serator i govori ovo iz razloga zbog kojeg kažeš. Ali ne znači da nije u pravu. Sjećam se kada je ovdje najavljena ona Amazonova
Lord Of The Rings serija prvi komentari su bili vezani upravo za boju kože jednog od vilenjaka, kao gdje će biti crni vilenjak, woke je uništio
Lord Of The Rings i slično pizdenje. A najmanji problem serije su bile te stvari, a najveći kao i uvijek kvalitet priče.
Boyega jede govna.
Isto tako je mogao reći da nije nikada gledao Twin Peaks jer nema dovoljno crnaca.
I LOTR i GOT su inspirisani srednjovjekovnim evropskim okruženjima u kojima nije bilo crnaca (pogotovo LOTR).
Ne znam zašto bi to nekome bilo neobično?

Isto kao da ja gledam Memorare jedne gejše ili Sinners i čudim se što nisu zastupljeni Bosanci i da pričam kako se ne mogu identifikovati s likovima.
Ljudi bi mi rekli da sam moron.
Ako nešto gledaš, ili ne gledaš, samo zbog boje kože glumca, onda imaš problem.

Diverzifikacija čisto radi diverzifikacije je inače glupost.
Dati nekome ulogu zbog boje kože je rasizam, isto kao što je ne dati nekome ulogu zbog boje kože.

Boyega je u tom svijetu i niko mu ne brani da snima filmova sa crncima, o crncima, itd.
Ne znam zašto bi npr. Scorcese ili Peter Jackson (ili eto rahmetli Lynch) morali snimati filmove o crncima?
dale cooper

#1331 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 26/04/2026 23:11
dale cooper wrote: 26/04/2026 21:18

Boyega jede govna.
Isto tako je mogao reći da nije nikada gledao Twin Peaks jer nema dovoljno crnaca.
I LOTR i GOT su inspirisani srednjovjekovnim evropskim okruženjima u kojima nije bilo crnaca (pogotovo LOTR).
Ne znam zašto bi to nekome bilo neobično?

Isto kao da ja gledam Memorare jedne gejše ili Sinners i čudim se što nisu zastupljeni Bosanci i da pričam kako se ne mogu identifikovati s likovima.
Ljudi bi mi rekli da sam moron.
Ako nešto gledaš, ili ne gledaš, samo zbog boje kože glumca, onda imaš problem.

Diverzifikacija čisto radi diverzifikacije je inače glupost.
Dati nekome ulogu zbog boje kože je rasizam, isto kao što je ne dati nekome ulogu zbog boje kože.

Boyega je u tom svijetu i niko mu ne brani da snima filmova sa crncima, o crncima, itd.
Ne znam zašto bi npr. Scorcese ili Peter Jackson (ili eto rahmetli Lynch) morali snimati filmove o crncima?
Ma vjerujem da sere i pretjeruje kad kaže da nikada neke stvari nije gledao zato što nema pripadnika njegove rase. Jer to je mnogo filmova
i serija i mislim da je ta izjava tu da skrene pažnju na druge stvari. Mislim da ta izjava ima dosta veze i sa njegovom ulogom u Star Warsu
i načinu na koji ju je on doživio.

Ali kao što sam rekao ranije zašto bi danas bio problem da u Lord Of The Rings glumi glumac ili glumci koji su druge rase i boje kože.
Lord Of The Rings je naposlijetku samo djelo fikcije, bez obzira koliko bilo inspirisano srednjovjekovnom Evropom, u kojoj su usput rečeno
u nekim svojim dijelovima crnci bili itekako prisutni, u različitim ulogama. Opet kažem kvalitet serije živi i umire u načinu na koje su
priča i likovi napisani, ne koje su boje kože ili bilo čega drugoga. A to je nešto sa čime holivudski pisci i producenti kubure. Hoće da pokažu
da su progresivni, a ne znaju ponuditi ništa više od "token" crnca ili homoseksualca ili čak i žene jer su više vođeni tome da daju privid
diversifikacije umjesto da napišu kvalitetan lik.
Last edited by dale cooper on 27/04/2026 00:53, edited 2 times in total.
dale cooper

#1332 Re: Filmsko-serijska svaštara

Post by dale cooper »

...
Post Reply