filmovi iz hrvatske

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
bach

#1 filmovi iz hrvatske

Post by bach »

Zanima me mišljenje forumške javnosti o modernom hrvatskom filmu, te filmovima nastalim u ovoj zemlji od '92 pa na ovamo.

Da se pokušam sjetiti nekih:

"Kako je počeo rat na mom otoku", "Rusko meso", Maršal, Što je muškarac bez brkova, Mondo Bobo, itd.

Moje mišljenje, a i to se mišljenje može naći i na njihovim forumima, da su hrvatski filmovi, užasno dosadni, te u suštini nerealni. Svi glumci govore savršenom dikcijom kao da su se dešava u centru Zagreba gdje razgovaraju dav purgerska profesora.

Sinić sam gledao na HRT "Ne zaboravite Vukovar". Iz tog filma izbija nevjerovatna hladnoća i neinventivnost, kao da je teško pretpostaviti kako je u ratu nemoguće. Glumci govore savšeno zagrebački, obučeni u odjeću iz 2008. Novinari sjede u podrumu, tri mjeseca bez vode, a glavna cura u filmu ima savršenu frizuru, kao da je tek došla iz salona.

Scene borbe smiješne, četnici smiješni, Izudin Bajrović kao Veselin Šljivančanin i još jedan glumac iz Tuzle takođe glumi četnika, jedne te iste statiste strijeljaju na Ovčari osam puta. Fadil Hadžić režija - katastrofa, kao da je režirao lošu pozorišnu predstavu.

Šta je to što naš film ima a filmovi iz "Lijepe njihove" nema, i pored toga što Hrvatska makar podsjeća na državu, za razliku od naše dejtonske kreature. Njihovi filamaši mogu samo sanjati o Oskaru, medvjedima, tigrovima, leopardima, cezarima, iako imaju više para, studije, tehniku, osoblje.
karanana

#2 Re: filmovi iz hrvatske

Post by karanana »

pa tako ti i idu neki stereotipi. bosancima dobro idu ove scenske umjetnosti film i muzika, a hrvatima sport.

slazem se da su hrvatski filmovi bas beze i sa losim pricama i samom egzekucijom snimanja.
mada ima i nasih karanana na pretek.
sjever76

#3 Re: filmovi iz hrvatske

Post by sjever76 »

gledao sam taj film sinoc i mogu reci na je ono meni u rangu partizanske eskadrile dakle totalno nerealno.
od njihovih uradaka mi se svidjala serija "Duga mracna noc" sve dok nisu poceli sa jeftinim izjednacavanjem uloge partizana i ustasa kao boraca za hrvatsku stvar i stim su usrali skorz ok ideju.
drame im se i mogu gledati nekako ali komedije nikako.
bach

#4 Re: filmovi iz hrvatske

Post by bach »

Priča bi valjda trebala da prati proboj iz Vukovara. Na pocetku filma tip se po rusevinama pistoljem ganja sa cetnicma. Jarana mu ulove, a jaranica sa super frizurom sretna stigne van obruca, mada mi to ne vidimo. Na livadi prezivjele snima televizijska ekipa.

"Bacili su bombu 10 metara od nas" - opisujue curica novinarka eksploziji MIGOVE krmace, naravno niko ni da zijevne, kao da je odjeknula petarda.

Mislima da cak nisu ni snimali u Vukovaru, cak ni u Slavoniji. Cisti amaterizam.

Duga tamna noc, tehnicki nije loša, dobra kamera montaza, ali ima neku skrivenu poentu koja mi se ne sviđa, a to je izjednačavanje partizana i ustasa, neki zal koji postoji u Hrvatskoj da je NDH bila normalan drustvena pojava, sa popratnim losim događanjima, recimo Jasenovcem.
in33sa

#5 Re: filmovi iz hrvatske

Post by in33sa »

Nisam gledao hrvatski film snimljen u zadnjih 15 godina, a da valja.

Realno, i malo koji bosanski je dobar. A bogami ni srpski. Osim ako se pod dobar film ne racuna sirovi srpski siledzijski humor, ali dobro, ukusi su razliciti.

U principu, najvise dobrih filmova ima nasa kinematografija, ali realno radi se o par dobrih filmova. Recimo Grbavica, ima ono nesto, skoro pa i nema amaterizma i diletantizma. Koji je jos dobar, Kod amidze Idriza hajmo reci, i mozda jos jedan ili dva. Ali i to je cetiri-pet puta vise nego Srbija i Hrvatska, koji su na nuli.

Nicija zemlja meni je glup film, Lepa sela su zabavan ali ogavan politicki "mir mir niko nije kriv" pamflet. Navodim one poznatije... da ne idem dalje. Rane :-) brateeeee ej breeeee brateeeee kakosmomizajebanisvinamzavide brateeee :roll:

Koji je dobar hrvatski film, H7, Sokol ga nije volio, serija Kuda idu divlje svinje, Ne okreci se sine, ali to je iz nekih proslih vremena.
Neelix

#6 Re: filmovi iz hrvatske

Post by Neelix »

meni je bio smijesan "Kako je poceo rat na mom otoku" :D
Aleksaaaaaaaaaaaa vrati se doma, skuvala san ti pastasutu :lol: :D

Ostalo...nisam puno gledao ali mi nije zanimljivo :roll: a hajd da se sa in33sa i ja slozim jednom :-) srpski (srbijanski, da budem precizan) izgovor za humor mi uopste nije smijesan. mene maltene svi koje poznajem u cudu gledaju kad kazem da nisam pogledao "Rane" npr. :roll:

nadam se da se maca :D nece naljutiti sto sirim temu i na humoristicke (lafo) serije...u hrvatskoj bas vlada hiperprodukcija tog sadrzaja, a nema bas nijedna da me moze nasmijat (ista situacija je u BiH i Sr). Dobra ideja (po meni) je bila otkupljivanje prava na "Bracne vode" (kako je kod nas prevedeno "Married, with children") od strane Nove TV i snimanje serije sa istim scenariom kao original...rekoh ideja je dobra, ali izvedba ocajna. Izbor glavnog glumca....onaj chicha treba da bude smijesan kao Al Bundy? Ma daaaaaj... :roll:

Isto ne kontam domacu fascinaciju sa Izetom Fazlinovicem i LZN :shock:
sjever76

#7 Re: filmovi iz hrvatske

Post by sjever76 »

rane i lepa sela nisu jedina ostvarenja srpske kinematografije tako da je stalno navodjenje istih bezveze.ima tu more dobrih i manje dobrih filmova i govoriti da ni jedan nevalja je glupo a vecinu tih neizvikanih filmova necete naci u videoteci.sa nasim filmovima je situacija nesto drugacija jer treba pogledati budzete sa kojima su snimani nasi o odnosu na hrvatske i srpske filmove da bi se doslo do realnog poredjenja.
na kraju se sve svodi na stvar licnog ukusa a za dublju analizu nekog ostvarenja ipak treba imati malo vise znanja a to znanje posjeduje mozda 2% gledalaca.
zabava i samo zabava je ono sto se prodaje.
1941.

#8 Re: filmovi iz hrvatske

Post by 1941. »

Mislim da se hrvatski film znatno popravlja.
Dva igrača s klupe,oprosti za kung-fu i Muškarac bez brkova znatno su bolji od prijašnjih hrv. filmova.
U hrvatski film može se svrstati i Karaula.
Ja bih želio da pogledam film Dejana Aćimovića "moram spavat' anđele" iz 2007.,ali ga ne mogu naći u SA ni uz pomoć trikova.
in33sa

#9 Re: filmovi iz hrvatske

Post by in33sa »

Od novijih serija "domace" produkcije gledati se mogu tek Bitange i princeze, meni je taj humor prihvatljiv, mislim to je to sto se tice hrvatskih serija. Sve drugo je toliko zanimljivo da nisam uspio pogledati ni jednu cijelu epizodu. Bracne vode necu gledati ni sekundu, necu da kvarim dojam pravog Al Bandija. Mada cujem da onu Kovac vrijedi gledati :D

Sa srbijanske strane Rode su bile fenomenalna serija, do zadnje epizode. Onaj epilog je rijetko vidjen preseritis.

Kod nas je LZN vrijedna spomena, solidno uradjena serija, zanimljiv scenarij, dobra gluma, ali nista vise od toga.

Sve ostalo je cista glupost. Covjeku je dovoljno da se sjeti Taleta i razocara se u kvalitetu modernih tv serijala. Nikada vise onakvih projekata, Tale je najjaca serija u Jugoslaviji, ne BiH, ikada snimljena.
zemo_online

#10 Re: filmovi iz hrvatske

Post by zemo_online »

u hrvatskoj izmedju 1990-2000 nije snimljen ni jedan dobar film,a nakon toga perioda hrvatski film je buknuo i ima niz dobrih filmova:

"fine mrtve djevojke"
"dva igraca s klupe"
"sex,pice i krvoprolice"
"armin"
"duga mracna noc"
"sve dzaba"

nezahvalno je porediti bosanski i hrvatsku kinematografiju,ali bi rekao da je hrvatski sustigao bosanski.
u svakom bosanskom filmu pojavljuju se hrvatski glumci.
dalmatinka

#11 Re: filmovi iz hrvatske

Post by dalmatinka »

Čudno, zaboravili ste film koji je meni osobno jedini dobar. Kad mrtvi zapjevaju. Ostalo, ajme majko.
amrica

#12 Re: filmovi iz hrvatske

Post by amrica »

Malo je off topic, ali ipak je loko kinematografija, nas film, zove se nesto kao Mljecni put....(?) Žan Marolt, Dragan Bjelogrilic, ne sjećam se više ko još, ali baš mi je "legao". Težak, naravno, ali ima nešto što me držalo pred tv-om sat i po.

Što se tiče hrvatskih filmova, nisam gledala ni jedan, pokušala sam, ali ne ide.... Mislim da sam samo Armina gledala.

Grbavicu sam gledala u kinu Meeting point, pola filma nemam pojma šta sam gledala, ton je bio oko 2 miliona db, ništa razumjela nisam, samo me zaboljela glava.... Da li je tako u svim kinima? Čula sam od još raje da je ton u svim kinima katastrofa i preglasan.
rado_vidjen

#13 Re: filmovi iz hrvatske

Post by rado_vidjen »

ne valja im ni jedan film, mada nismo ni mi puno bolji (gori vatra, grbavica, nicija zemlja)

rode su odlicna serija, moracu zbavit na dvd-u. meni je djekna najjaca serija s ovih prostora :-D... radosav, legenda :D
Miki123

#14 Re: filmovi iz hrvatske

Post by Miki123 »

Zaboravljate Svjedoke po romanu Jurice Pavičića. Meni odličan film.
Također Tu, Zrinka Ogreste.

I filmovi dalibora matanića blagajnica ide na more i volim te su mi skroz ok.
Post Reply