film 'turneja'
Moderator: _BataZiv_0809
-
be highirly
#1 film 'turneja'
poslije silnih pozitivnih kritika, odgledah ovaj film....malo je reci da sam se razocarao, mozda sto sam vidio jako dobru glumacku ekipu pa sam ocekivao vise, medjutim meni je komplet film nazor, od glume pa do 'naivne' price...kakvi su vasi utisci
- Erzsebet
#2 Re: film 'turneja'
Gledajući cijelu istoriju jugoslovenskih filmova, ja sam nekako navikao da ne očekujem uvijek film za Cannes ili Oscara ili šta već. Meni je film "Turneja" prilično dobar, iako nije u rangu nekih velikih remek djela. Takođe, ne volim pretjerane kritike na naše filmove, kao što je bio slučaj npr. s filmovima Srđana Vuletića, koji uopšte nisu loši koliko su ih raja popljuvala. Ne možemo svaki put očekivati "Ničiju zemlju" ili nešto slično tome. Skoro svaki naš film je scenariom, režijom, scenografijom i po svemu ostalom, bolji od pola holivudskih gluposti koje nam se serviraju.
Tako i film "Turneja"... Priča bolja od mnogih koje izjednačavaju krivicu svih, ova je nekako sofisticiranija, ako ništa drugo. Film nije seljački urađen, kao npr. "Nafaka", ima dosta humora, prikazan je dosta realno (s izuzetkom scena kad padaju granate oko njih dok se voze) itd.
Što bi rekao Srđan Vuletić, "jednostavno, film, za pogledati i sjećati ga se".
Tako i film "Turneja"... Priča bolja od mnogih koje izjednačavaju krivicu svih, ova je nekako sofisticiranija, ako ništa drugo. Film nije seljački urađen, kao npr. "Nafaka", ima dosta humora, prikazan je dosta realno (s izuzetkom scena kad padaju granate oko njih dok se voze) itd.
Što bi rekao Srđan Vuletić, "jednostavno, film, za pogledati i sjećati ga se".
- karanana
#3 Re: film 'turneja'
ja bih se slozio s tobom.be highirly wrote:poslije silnih pozitivnih kritika, odgledah ovaj film....malo je reci da sam se razocarao, mozda sto sam vidio jako dobru glumacku ekipu pa sam ocekivao vise, medjutim meni je komplet film nazor, od glume pa do 'naivne' price...kakvi su vasi utisci
- johnnykola
#4 Re: film 'turneja'
na ovu scenu:
se najezih. dosta da se sve manjkavosti zanemare.
opet, generalno, li-la filmcek.
se najezih. dosta da se sve manjkavosti zanemare.
opet, generalno, li-la filmcek.
- kiwi4u
#5 Re: film 'turneja'
Turneja (2008)
otvori sa HJ Split
Code: Select all
http://rapidshare.com/files/162665266/Turneja_2008_Novo.avi.001
http://rapidshare.com/files/162665268/Turneja_2008_Novo.avi.002
http://rapidshare.com/files/162711297/Turneja_2008_Novo.avi.003
http://rapidshare.com/files/162711302/Turneja_2008_Novo.avi.004
http://rapidshare.com/files/162823137/Turneja_2008_Novo.avi.005
http://rapidshare.com/files/162823139/Turneja_2008_Novo.avi.006
http://rapidshare.com/files/162946876/Turneja_2008_Novo.avi.007
http://rapidshare.com/files/162946877/Turneja_2008_Novo.avi.008-
Aleksandar86
#6 Re: film 'turneja'
Ogorcen sam na ovaj film.
Prvo sto su obrukali Bosance,tj kada glumci ulaze u BIH i kad im onaj vojnik pregleda pasose ili licne karte,kad procita ulicu i pita ko je ovaj musliman.
Isto kao da mi u BIH ne znamo gdje na pasosu pise ime a gdje ulica.Htjeli su da kazu da smo mi glupi.
Prvo sto su obrukali Bosance,tj kada glumci ulaze u BIH i kad im onaj vojnik pregleda pasose ili licne karte,kad procita ulicu i pita ko je ovaj musliman.
Isto kao da mi u BIH ne znamo gdje na pasosu pise ime a gdje ulica.Htjeli su da kazu da smo mi glupi.
- johnnykola
#7 Re: film 'turneja'
Aleksandar86 wrote:Ogorcen sam na ovaj film.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#8 Re: film 'turneja'
Za mene je film cisto sranje,nula bodova!
-
ChupoJasa
#9 Re: film 'turneja'
Ma htjeli su da kažu koliko moraš glup biti pa da učestvuješ u jednom ovakvom ratu...Aleksandar86 wrote:Ogorcen sam na ovaj film.
-
Risto Kuglarić
#10 Re: film 'turneja'
taaako je aco, ako išta znamo, to je gdje na pasošu piše ime, a gdje ulica, i ponosimo se time!Aleksandar86 wrote:Ogorcen sam na ovaj film.
- johnnykola
#11 Re: film 'turneja'
veceras na federalnoj ili bht-u, mrsko mi trazit dje.
- ProS
#12 Re: film 'turneja'
Radio Televizija Federacije BIH » 19.04.2009.
20:50 TURNEJA, IGRANI FILM /RP/ film
20:50 TURNEJA, IGRANI FILM /RP/ film
- stochar
#13 Re: film 'turneja'
vidim sve strucnjak do strucnjaka koji su se nasli da kazu kako je film 'los'. ja ne mogu reci je li los ili dobar jer nisam kriticar, ali mogu nreci da se meni svidja. ne svidja mi se - predobar je!
mislim da ovim prostorima treba vise ovakvih filmova, a, ne moze svaki biti za Oscara, jebi ga! Markovic je stari maher koji potpisuje neke od najjacih ex-yu filmova, i s ovim nije podbacio!
mislim da ovim prostorima treba vise ovakvih filmova, a, ne moze svaki biti za Oscara, jebi ga! Markovic je stari maher koji potpisuje neke od najjacih ex-yu filmova, i s ovim nije podbacio!
- karanana
#14 Re: film 'turneja'
obrazlozi sta ti se to konkretno svidja u ovom filmu? amaterska prica, stereotipi prikazani onako nekako djecije.
btw. kakav trosak tv vremena - air timea. PTPC: Turneja, nedjelja 20:00; FTV: Turneja, nedjelja 20:50.
btw. kakav trosak tv vremena - air timea. PTPC: Turneja, nedjelja 20:00; FTV: Turneja, nedjelja 20:50.
- stochar
#15 Re: film 'turneja'
nemam vremena za obrazlaganje, odo' jos jednom pregledati film.karanana wrote:obrazlozi sta ti se to konkretno svidja u ovom filmu? amaterska prica, stereotipi prikazani onako nekako djecije.
-
The Silent Man
#16 Re: film 'turneja'
hrabri i nestasni "oslobodioci" dervente docekuju zbunjene i infantilne beogradjane...
mrzim "ratne komedije" ,pogotovo istocne...
ti ljudi sto ih prave jednostavno nisu svjesni u koliku barustinu od teme ulaze,onak nonsalantno... haj nek se raja nasmije...
:smajli sto ispovraca svu iznutricu:
mrzim "ratne komedije" ,pogotovo istocne...
ti ljudi sto ih prave jednostavno nisu svjesni u koliku barustinu od teme ulaze,onak nonsalantno... haj nek se raja nasmije...
:smajli sto ispovraca svu iznutricu:
- ProS
#17 Re: film 'turneja'
ko ce sad meni vratit protraceno vrijeme
kud nabasah temu
nisam filmofil niti kriticar i niti glumacki niti produkcijski niti zabavno mi nije nista godilo veceras
ko kad stranac snimi film o ovim prostorima,onako na svom terenu i bez odgovarajucih tablica iz tog perioda
one eksplozije,ko da sam ih ja stavljo na sliku sa particle illusions
ideja o umjetniku u ratu bi mogla biti lijepa,al od nekog drugog
kad se sjetim shvatanja granica zijaha sokolvica eh..
nisam filmofil niti kriticar i niti glumacki niti produkcijski niti zabavno mi nije nista godilo veceras
ideja o umjetniku u ratu bi mogla biti lijepa,al od nekog drugog
kad se sjetim shvatanja granica zijaha sokolvica eh..
- cyprus
#18 Re: film 'turneja'
Film mi se svidio, al mu radnja vala nije nešto...
- karanana
#19 Re: film 'turneja'
film je barem geografski mogao biti tacan. pa nisu ga pravili tamo neki amerikanci pa da bubaju po imenima i lokacijama.
glumci idu na predstavu u srbobran iliti ga donji vakuf koji je u srednjoj bosni. odjednom kroz region prolazi 5. korpus koji vodi zarobljene abdicevce. nidje veze. i komentar je da se babini muslimani tuku sa muslimanima iz tuzle i bihaca. ima i jos dosta propusta. cas su u derventi, cas u srbobranu, ko da govorimo o ilidzi i lukavici a ne o udaljenim mjestima.
ali poruka filma je ok, s obzirom da dolazi sa istoka, mislim da je realna.
glumci idu na predstavu u srbobran iliti ga donji vakuf koji je u srednjoj bosni. odjednom kroz region prolazi 5. korpus koji vodi zarobljene abdicevce. nidje veze. i komentar je da se babini muslimani tuku sa muslimanima iz tuzle i bihaca. ima i jos dosta propusta. cas su u derventi, cas u srbobranu, ko da govorimo o ilidzi i lukavici a ne o udaljenim mjestima.
ali poruka filma je ok, s obzirom da dolazi sa istoka, mislim da je realna.
-
The Silent Man
#20 Re: film 'turneja'
poruka?
pa vidjeli smo pjevanje hrvatima da su kukavice...
vidjeli smo muslimane koji sami sebe ubijaju...
vidjeli smo hrabre srpske borce ko u ratnim montazama...
vidjeli smo eto i ideologe koji su "za sve krivi" (ne nije kriva publika sto ih je poslusala)
vidjeli smo mudzahedine kojima je iscitarana troja ...
vidjeli smo beograd koji zaista nije bio umjesan u tom besmislenom ratu...
...i ministra...
vidjeli smo eto i ideologe koji su "za sve krivi" (ne nije kriva publika sto ih je poslusala)
...i ministra...
- karanana
#21 Re: film 'turneja'
ma ja sam na pocetku teme rekao da mi je film onako beze, ali odgledavsi ga drugi put skontao sam neke stvari. ja zaista ne vidim neku tendecioznost i nastranost na srpsku stranu iako je film gledan iz ugla srba. recimo vidimo unutar srpski konflikt izmedju cetnika i komunista - ovo moze biti konflikt seselj-mladic. vidimo onoga pisca koji pretstavlja mozda milosevica ili dobricu cosica koji svojim pisanjem izaziva rat. vidimo ministra emira koji je srpski ratni profiter ali vidimo i da je pored toga sto je srbin i bosanac, onako tvrdoglav drzi do sebe i svoje kulture ma kako primitivno ona izgledala za beogradjane. vidimo bezdusnog arkana.....The Silent Man wrote:poruka?
...i ministra...
a jesmo vidjeli i muslimane kako se ubijaju medjusobno. pa jeli to netacno, ne racunajuci geografku pogresku? vidjeli smo i mudzahedina. jeli i on izmisljen? ali smo u istoj sceni vidjeli i bosanca, valjda sarajliju nekog, koji mi onako malo lici na nasera, koji kaze da smo volili sve srpsko i emisije i filmove i fudbalske timove. u njemu sam vidio pozitivan karakter.
-
VjecitiStudent
#22 Re: film 'turneja'
Potpuno iznenadjenje. Turneja je definitivno medju pet najboljih filmova na temu koja je u vezi sa proslim ratom.
Izvanredna gluma, a posebno Mira Furlan koja je odglumila jednu od najboljih uloga novijeg domaceg filma.
Zanimljivo da je RTS Turneju prikazao na Vaskrs, ko biva, film je toliko povoljan za "nasu" stvar da ga treba na vjerski praznik prikazivati. Medjutim, Turneja je u sustini itekako antiratni film, u kojoj je, na kraju, jedna strana ipak prikazana pozitivnije od druge dvije.
Koja?
Izvanredna gluma, a posebno Mira Furlan koja je odglumila jednu od najboljih uloga novijeg domaceg filma.
Zanimljivo da je RTS Turneju prikazao na Vaskrs, ko biva, film je toliko povoljan za "nasu" stvar da ga treba na vjerski praznik prikazivati. Medjutim, Turneja je u sustini itekako antiratni film, u kojoj je, na kraju, jedna strana ipak prikazana pozitivnije od druge dvije.
Koja?
- cyprus
#23 Re: film 'turneja'
karanana wrote:ma ja sam na pocetku teme rekao da mi je film onako beze, ali odgledavsi ga drugi put skontao sam neke stvari. ja zaista ne vidim neku tendecioznost i nastranost na srpsku stranu iako je film gledan iz ugla srba. recimo vidimo unutar srpski konflikt izmedju cetnika i komunista - ovo moze biti konflikt seselj-mladic. vidimo onoga pisca koji pretstavlja mozda milosevica ili dobricu cosica koji svojim pisanjem izaziva rat. vidimo ministra emira koji je srpski ratni profiter ali vidimo i da je pored toga sto je srbin i bosanac, onako tvrdoglav drzi do sebe i svoje kulture ma kako primitivno ona izgledala za beogradjane. vidimo bezdusnog arkana.....
a jesmo vidjeli i muslimane kako se ubijaju medjusobno. pa jeli to netacno, ne racunajuci geografku pogresku? vidjeli smo i mudzahedina. jeli i on izmisljen? ali smo u istoj sceni vidjeli i bosanca, valjda sarajliju nekog, koji mi onako malo lici na nasera, koji kaze da smo volili sve srpsko i emisije i filmove i fudbalske timove. u njemu sam vidio pozitivan karakter.
Al ne, nekima film mora nosit jasnu i neupitnu poruku o ukidanju RS-a, da bi bio mogo proć...
Po meni, "Ničija zemlja" više izjednačava strane nego "Turneja"
A btw, slažem se da je radnja katastrofalno geografski postavljena, a ima i još nekih gluposti, ali kako rekoh, film je za mene zadovoljavajući, posebno uzimajući u obzir poruku.
- mirzazmaj
#24 Re: film 'turneja'
meni dobar film
- stochar
#25 Re: film 'turneja'
Ljubiću, jes' to ti? Znao sam da ce biti ideologa koji ce se prepoznati... nekako me Ljubicevo izlaganje o Srbima kao nebeskom narodu podsjetilo na ubjedjivanje jednog lika koji negira da u Bosni postoje Bosanci:The Silent Man wrote: vidjeli smo eto i ideologe koji su "za sve krivi" (ne nije kriva publika sto ih je poslusala)
The Silent Man wrote:nije postojala nijedna nacija u srednjem vjeku ...![]()
postojao je narod Bosnjani - od kojeg se nakon oslobadjanja od visevjekovne represije i odvajanja velikog djela pripadnika po raznim osnovama - katolika koji su prihvatili hrvatstvo,pravoslavaca sto su prihvatili srpstvo,Muslimana koji su htjeli ostati Muslimani,te evo sad i "bosanaca" razvila se nacija Bosnjak - vrlo jednostavna je nasa prica,samo ljudi kenjaju na sve strane...
Ostao je Bosnjak ko istinski to osjeca,svako ko ne osjeca,postao je (prenaglaseno i naprasno) nesto drugo i to je to...