dokumentarni o bosni

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

danas

#1 dokumentarni o bosni

Post by danas »

nemam pojma gdje da pitam, pa evo ovdje cu -- nadam se da nije problem...

zadnji put kada sam bila kuci u sarajevu, gledala sam neki dokumentarni o bosni na TV... u filmu je intervjuisan i neki UN vojnik iz afrike, koji kaze nesto ovako: "bosna je bogata zemlja, cak i krave zive u kuci" (valjda misli na stale)... ili "ne znam zasto ovdje plemena ratuju, jer em' su svi bijelci em' svi imaju vodu"...

nisam uhvatila citav film niti njegovo ime, jer su mi neki gosti bili u kuci, ali ako neko zna o kojem se filmu radi, bila bih vise nego zahvalna :)
Saian

Post by Saian »

ja ne znam :)
danas

Post by danas »

Saian wrote:ja ne znam :)
hebi ga sayo... :-) ne znam ni ja... :D
Saian

Post by Saian »

danas wrote:
Saian wrote:ja ne znam :)
hebi ga sayo... :-) ne znam ni ja... :D
eto onda nas je dvoje, vec se bolje osjecam :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

MIslim da se film zove "Hotel Bosna". Taj jeAfrikanac po povratku kuci otvorio hotel "Bosna", na rubu pustinje. :) Fina barakica jedna. Mislim da je dokumentarac sniman od strane BBC-a, ali nisam sigurna.

Dokumentarac inace otkida, da se covjek dobro zamisli!
danas

Post by danas »

sad cu izgleda da zachatam :D svoju temu :D :D :D

al' trebo si gledat ovog tipa... :-) kad rece "ne znam sto ratuju, pa svi imaju vodu"... :roll: :sad:
danas

Post by danas »

hvala shoshana :), sad cu da progooglam...

hocu da pogledam kako treba, jer tada nisam stigla, a ucinio mi se vise nego zanimljiv film...
Shoshana

Post by Shoshana »

Ako nadjes neki link, molim te postavi, i ja bih voljela ponovo pogledati :)
danas

Post by danas »

izgleda da nema da se nabavi u US, ali evo sta sam nasla...

Bosnia Hotel
Kenyan Warriors in Bosnia

Directed by Thomas Balmes for Quark Productions

The United Nations peace keeping force in Bosnia included soldiers from nations and cultures that did not know where Bosnia was, or what the conflict was about. Among them was a force from Kenya which included several Samburu warriors. Bosnia Hotel films these warriors after their return to their ancestral land. It shows their present life as cattle herders on the African plain. They tell of their experience in the "white man's war."In many ways, their confusion about what was going on between the Serbs, Bosnians and Croats was not very different from many in the Western world who had full access to news reports. Why were neighbors killing one another, and why were women and children being killed?

By "turning the tables", the indigenous people get to speak of their impression of the white man's civilization... a place where people blow one another up with explosives without "even seeing their faces." If all the people were white, they ask why did they have such differences that could only be resolved in devastation.

The film juxtaposes Samburu practices that are looked upon askance by "civilized" people -- animal sacrifice, the ritual drinking of blood from the freshly slaughtered animal, and circumcision of adolescent males-- with the warrior's observations of the white man's world in which, though there was much progress, neighbor killed neighbor and many large houses were shattered. The warriors earned money and now have material aspirations, but they still maintain their traditions. Theirs is a society with strong communal ties and deep faith. In the end, one warrior says of Bosnia, "it's a country much different than ours, but no better or worse." One wonders.

http://www.filmakers.com/indivs/BosniaHotel.htm

Bosnia Hotel: Kenyan Warriors In Bosnia
1997 - USA

Type: Documentary
Rating: NR
Running Time: 52 minutes
Directed by: Thomas Balmes
PLOT DESCRIPTION
When Samburu warriors of Kenya served in Bosnia as part of the U.N. peacekeeping forces, they found a world quite different from their pastoral existence in their homeland. They did not understand the reasons for the conflict, and upon their return, filmmakers recorded their candid impressions of a culture so remote from their own. Bosnia Hotel: Kenyan Warriors in Bosnia contrasts their stark world, frequently seen as primitive, with that of an advanced society where people ruthlessly killed one another, and even found targets among women and children. ~ Alice Day, All Movie Guide

http://movies2.nytimes.com/gst/movies/m ... _id=188123
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:al' trebo si gledat ovog tipa... :-) kad rece "ne znam sto ratuju, pa svi imaju vodu"... :roll: :sad:
Zamisli da smo imali naftu. :D Koja bi to marisana bila. :-)

Pa ti ne zapali naftu. :D:D:D:D:D
Shoshana

Post by Shoshana »

Vidi, ne znam gdje zivis u US, ali sam sigurna da ovi ljudi jos uvijek imaju kopiju. Ili, u najgorem slucaju, mogli bi da te upute na pravo mjesto?

http://www.rochester.edu/news/show.php?id=1679

Hvala za tekstove :)
danas

Post by danas »

pa to ti kazem, i ja se sjecam samo kad govori lik kako je bosna bogata zemlja jer i krave imaju kuce, i kad se pita sto su ratovali jer su svi bijelci i svi imaju vodu... :-? :roll:
pitt

Post by pitt »

neki dan je bio neki dokumentarac na Sundance Channel o zeni iz Srebrenice koja je izgubila muza i sina. :(
danas

Post by danas »

pitt wrote:neki dan je bio neki dokumentarac na Sundance Channel o zeni iz Srebrenice koja je izgubila muza i sina. :(
ma gledala sam djelove, kad nisam precrkla... :(
mada, meni je i dan-danas najtezi onaj "crvene cizmice", joj ne znam jel' neko to gledao, ma da se ubijes... :( :sad: :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Imam taj film vec nekoliko godina...

Od sveg mi je najbolje kad mu tamo neki "schuster" kroji djon za nekakve sandale...

Eto... sta nam vrijedi sto imamo vodu kad nemamo pameti?
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ne znam gdje drugo da zakacim, ali evo sto ja znam dokumentaraca o BiH i ratu...

Izbjeglice i raseljena lica - 83 MB

Ne radi - Krik iz groba - 1032 MB

Otpor Bosne čuo se do neba... - 562 MB

Sarajevski proces - 511 MB

Srebrenica - zemlja zločinaca - 160 MB

Škorpioni u zločinačkom pohodu - 284 MB
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Bas me obradovala ova tema.

Nekad davno mi je prijatelj pricao da je to gledao, ali nisam znao ni naziv, a ni autore. I pomirio sam se s tim da to necu nikad ni vidjeti.

Eto mozda sad neko postavi i kakav link za download...
lopov_78

Post by lopov_78 »

Posjetite

http://www.genocid.org/naslovna.php

imate tamo neke videos za download...
winetou

Post by winetou »

Lukomir :D
wanderer

Post by wanderer »

Fair Life wrote:Imam taj film vec nekoliko godina...

Od sveg mi je najbolje kad mu tamo neki "schuster" kroji djon za nekakve sandale...

Eto... sta nam vrijedi sto imamo vodu kad nemamo pameti?
Fair, bi li ga ikako mogao rippovati i postaviti negdje?
danas

Post by danas »

wanderer wrote: Fair, bi li ga ikako mogao rippovati i postaviti negdje?
i ja se pitam :-) da odgledam ponovo, kako treba ovaj put...

PS

neki dan na sundance-u:

http://www.sundancechannel.com/film/?ixFilmID=3568
Fair Life

Post by Fair Life »

wanderer wrote:Fair, bi li ga ikako mogao rippovati i postaviti negdje?
Film je na video kaseti... skinut sa SBS programa prije neku godinu.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ko god ima DirectTV u USA barem onaj basic dobijete sa njim i World Link TV network. Ja sam na tom kanalu gledao ovu emisiju, nekoliko puta. Inace kanal je jedan od rijetkih u USA koji je owned by independed media group i imaju na njemu vijesti sa Deutchewelle i isto tako Al Jezeer-a. Zajedno sa PBS tj Public Broadcastin Stations koji prikazuju BBC-jev dnevnik, to mi je kicmeni stub za informacije. Evo internet linka za tv stanicu, ima kontakt, ako hoces da pitas gdje ima kupiti taj film ili ako nema, da li ima koji drugi nacin da ga vidis....

http://www.worldlinktv.org/
DIRECTV ch. 375
DISH Network ch. 9410

Ti Kenijci su u stvari bili smjesteni u Kninu ili negdje u Republici Srpskoj Krajini. Jer na slikama koje imaju su vojnici RSK. Najbolje od svega, je kad pricaju o tome kako je sve izgradnjeno, nemas vise sta ni izgraditi. E, ako je u Kninu izgradjeno, mogu misliti kako je drugdje.....
Od njih toliko, ne zna nijedan Engleski. Onaj Kunta Kinte nosao glavu u torbi dvije godine, da bi napravio Hotel Bosnia tj. dascara neka Bogu iza nogu, niko mu ni ne dolazi, al' on se vodi ko neki burzoazijac. Onda ih vidis, kako onim svojim kravama, probadaju vrat i piju krv, onako vrisku, dok se nije ugrusala. Eto koga je svijet nasao, da nama dodje u pomoc.

Sjecam se u toku rata, u Bihacu je napocetku bio smjesten Francuski bataljon. Oni su bili profesionalna voljska, onako drzali su se neutralno ali je sverc cvjetao a bilo je i humanitarne. Kad, zamjenise oni taj bataljon sa bataljonom UNPROFOR-a iz Bangledesa. Dosli ti iz Bangledesa, taman kasna jesen, zima, a oni u bermudama. Zimska uniforma njihova ko nasa ljetna. Kad odjednom, presjekose se svi pravci za dovod humanitarne pomoci, i od sve svoje muke, jos su gradjani Bihaca morali hraniti ove UNPROFORC-e. Niti ih je ko zarezivao dva posto, niti ih je ko stitio, niti su oni ista od posla uradili, ama to je bio kolaps samo takav. Oni iz RS/RSK tretirali ih kao muslimane, a svi muslimani njima potpadaju pod isto. Jos kad su ovi prezivjeli par granatiranja i napada, ama, da si sa cakijom ustetao u njihovu kasarnu, predali bi svoe oruzije jos te u ruku poljubili i pitali u kojem pravcu za Bangledes, da mi krenemo pjeske....
danas

Post by danas »

Nesferatu wrote:Ko god ima DirectTV u USA barem onaj basic dobijete sa njim i World Link TV network.
:)
pogledacu cim dodjem kuci...
Post Reply