Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Moderator: _BataZiv_0809
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#1577 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
https://www.imdb.com/title/tt10915286/?ref_=ext_shr
Tell Me Who I Am
Još jedan šokantan dokumentarac.
Tell Me Who I Am
-
kakavdanakneiskustvu
#1578 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Hitler and the Nazis: Evil on Trial 
- Digla_da_kreci
#1579 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Joj, ja sam ovo gledala poodavno i znam se da sam bila dosta zbunjena kako je moguce da se sve tako odigralo i x stvari mi je bilo nejasno oko roditelja, druge djece i rodjaka, pa i komsija.. onda sam trazila vijesti i clanke i bilo sta da dobijem odgovore i time sam ujedno i shvatila da je dokumentarac ustvari fokusiran iskljucivo na odnos izmedju njih dvojice i njihove emocije i bez zelje da nama ista drugo objasnjavaju.suad-sarajevo wrote: ↑14/05/2025 18:55 https://www.imdb.com/title/tt10915286/?ref_=ext_shr
Tell Me Who I Am
- Sanjarko
#1580 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
zjbn dokumentarac na Viasat History o Nacistima koji su tada ubijali, eksperimentisali i otimali djecu. Ubijali i eksperimentisali na djeci s posebnim potrebama i zaostalima u razvoju, a otimali djecu po onom nekom njihovom zakonu o rasnoj cistoci i rasi, djecu za koju su mislili po njima da su porijeklom Arijevci iz okolnih drzava
strasan dokumentarac
strasan dokumentarac
- dale cooper
#1581 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Tek sam počeo gledati, ali čini mi se da je riječ o još jednoj Curtisovoj uspješnici. Podsjeća najviše na njegov prethodni dokumentarac o
Rusiji - TraumaZone, samo što Shifty govori o sporom padu Britanije počev od kasnih 70-tih i dolaska Thatcherove na vlast.
- Digla_da_kreci
#1583 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Titan OceanGate
Kakav egomanijak i korporativni psihopata je bio ovaj CEO Stockton Rush
Svjedocenja bivsih zaposlenika su sokantna, ignorisao je svako upozorenje eksperata i ljudi su davali otkaze ili ih je on otpustao. Svjestan je bio svega, ali i dalje odlucio da to uradi. Steta samo sto nije u ovoj kanti zaronio sam.
https://www.imdb.com/title/tt35628853/?ref_=rt_t_3

Kakav egomanijak i korporativni psihopata je bio ovaj CEO Stockton Rush

- suad-sarajevo
#1584 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Dobar, odličan.Digla_da_kreci wrote: ↑28/06/2025 17:53 Titan OceanGate
Kakav egomanijak i korporativni psihopata je bio ovaj CEO Stockton RushSvjedocenja bivsih zaposlenika su sokantna, ignorisao je svako upozorenje eksperata i ljudi su davali otkaze ili ih je on otpustao. Svjestan je bio svega, ali i dalje odlucio da to uradi. Steta samo sto nije u ovoj kanti zaronio sam.
![]()
-
kakavdanakneiskustvu
- zomri
#1586 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Prošli vikend BBC je emitovao odlični dokumentarac o Srebrenici - The Srebrenica Tape. Nađite ga pod tim imenom...znate gdje

- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- Sanjarko
#1589 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Nije los ovaj serijal Divlji Zapad sa Kevin Kostnerom, imaju jos nekih poznatih licnosti te serijale, samo drugacijeg tipa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1590 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Back to Bosnia (2005)
https://www.imdb.com/title/tt0470985/
A family returns to post-war Bosnia to reclaim their stolen property and are forced to examine their past.
Strasan dokumentarac. Prvi put cujem za njega, vidio reel na instagramu i ostao zakovan
@banjaluka078 znas li za Emira Varjaču?
Koliko sam skontao iz filma on je cijeli rat bio u Banja Luci u Merhametu?
Mozda je ovo i za banjalucku temu.
- banjaluka078
- Moderator
#1591 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Spominjali smo film nekad ovdje prije sto godina. Znam neke od te porodice, iz Novoselije._BataZiv_0809 wrote: ↑06/09/2025 13:32
Back to Bosnia (2005)
https://www.imdb.com/title/tt0470985/
A family returns to post-war Bosnia to reclaim their stolen property and are forced to examine their past.
Strasan dokumentarac. Prvi put cujem za njega, vidio reel na instagramu i ostao zakovan![]()
@banjaluka078 znas li za Emira Varjaču?
Koliko sam skontao iz filma on je cijeli rat bio u Banja Luci u Merhametu?
Mozda je ovo i za banjalucku temu.
- dječak sa šibicama
#1592 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Pogledao ovaj dvodjelni o Carliju, nisam znao mnoge detalje ko kad je to daleko, nisam pratio americke medije, znam samo da je "bio problematican".
Uglavnom, nije lose uradjeno, mada nedostaje tu neki osvrt ili misljenje strucnjaka. Ovako je uradjeno eto cisto da se taksativno navedu cinjenice, svjedocenja, i jedino se Cryer usudio reci neki svoj sud o liku i djelu doticnog degenerika. I dobro, Hajdi, ali ona je uvrijedjena.
Da je Hercog rezirao, bila bi bar tri psihijatra sa misljenjima. Jer za ovakve likove psihijatri su nuzni, da pojasne gledaocima koja je to sila, bolest, poremecaj koji covjeka navodi da bude toliko autodestruktivan. Je li razlog prevelika slava, previse novca, nesredjeno djetinjstvo iako ne razumijem sta je to tako grozno u djetinjstvu u relativno bogatoj porodici u Malibuu i sa svim mogucim povlasticama. Mozda ga mama nije dovoljno milovala.
Takodje bar jedan strucnjak, socilog recimo, da pojasni cime su to ljudi opcinjeni kod ovakvih pojava. Sta je to sto obicne penzionere, radnike, ucenike, domacice, fascinira kod Charlie Sheena pa mu odusevljeno skandiraju woohooo bro i viiining.
On je meni drag glumac, Platoon je jedan od meni najdrazih filmova u mladosti, ali da je debil, debil je.
Uglavnom, nije lose uradjeno, mada nedostaje tu neki osvrt ili misljenje strucnjaka. Ovako je uradjeno eto cisto da se taksativno navedu cinjenice, svjedocenja, i jedino se Cryer usudio reci neki svoj sud o liku i djelu doticnog degenerika. I dobro, Hajdi, ali ona je uvrijedjena.
Da je Hercog rezirao, bila bi bar tri psihijatra sa misljenjima. Jer za ovakve likove psihijatri su nuzni, da pojasne gledaocima koja je to sila, bolest, poremecaj koji covjeka navodi da bude toliko autodestruktivan. Je li razlog prevelika slava, previse novca, nesredjeno djetinjstvo iako ne razumijem sta je to tako grozno u djetinjstvu u relativno bogatoj porodici u Malibuu i sa svim mogucim povlasticama. Mozda ga mama nije dovoljno milovala.
Takodje bar jedan strucnjak, socilog recimo, da pojasni cime su to ljudi opcinjeni kod ovakvih pojava. Sta je to sto obicne penzionere, radnike, ucenike, domacice, fascinira kod Charlie Sheena pa mu odusevljeno skandiraju woohooo bro i viiining.
On je meni drag glumac, Platoon je jedan od meni najdrazih filmova u mladosti, ali da je debil, debil je.
- suad-sarajevo
#1593 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Može li naziv filma? Hvala.dječak sa šibicama wrote: ↑17/09/2025 11:43 Pogledao ovaj dvodjelni o Carliju, nisam znao mnoge detalje ko kad je to daleko, nisam pratio americke medije, znam samo da je "bio problematican".
- dječak sa šibicama
#1594 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Na netflixu, aka Charlie Sheen
- suad-sarajevo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1596 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
sinoc sam skinuo ili preksinoc
americki PBS dokumentarac o Francisku Franku
imam gomilu knjiga o ŠGR-u ali rijetko sam kad gledao dokumentarce
npr ko o 2.sv.ratu.
uopce nemam vizualnu predstavu kakve su topove imali kakve tenkove ili avione osim nekoliko slika
ovako na preskok izgleda kvalitetna produkcija
americki PBS dokumentarac o Francisku Franku
imam gomilu knjiga o ŠGR-u ali rijetko sam kad gledao dokumentarce
npr ko o 2.sv.ratu.
uopce nemam vizualnu predstavu kakve su topove imali kakve tenkove ili avione osim nekoliko slika
ovako na preskok izgleda kvalitetna produkcija
- suad-sarajevo
#1597 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez
Dobar. Drži pažnju.
Dobar. Drži pažnju.
- DaysleepeR
#1598 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Pretpostavljam da je ovaj doc za Trump-ovu vlast ono što je bio The Power Of Nightmares za Bush-ovu.Naslovnica wrote: ↑04/11/2024 21:01 Strašan, otvara oči, mnoge stvari postaju jasnije, svaka preporuka!
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1599 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
Zar nije Jesus Camp bio?
- suad-sarajevo
#1600 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!
https://trakt.tv/shows/devil-in-the-fam ... uby-franke
https://www.imdb.com/title/tt35309276

Preporuka. Obavezno štivo za mnoge kojima je status na internetu važniji od svega.
https://www.imdb.com/title/tt35309276
Fakat, ima li iko normalan u ovoj ameriKi?
Kada je popularna vlogerica Ruby Franke uhićena zbog zlostavljanja djece u kolovozu 2023., to brzo postaje jedna od najvećih trendi priča u Americi. Godinama je Frankesov YouTube kanal dokumentirao zdrav, sretan obiteljski život, s gotovo 3 milijuna pretplatnika na svom vrhuncu. Ali kad su se pukotine počele pokazivati, obitelj se obratila savjetnici Jodi Hildebrandt za smjernice – i ubrzo su se našli zarobljeni u noćnoj mori.
Preporuka. Obavezno štivo za mnoge kojima je status na internetu važniji od svega.