"Cloverfield" u Sarajevu!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Tisina

#1 "Cloverfield" u Sarajevu!

Post by Tisina »

Akcijski triler "Cloverfield",koji postao je poznat mnogo prije nego li je došao u kina, prošlog je vikenda bio prvi na američkoj top-listi sa zaradom od 46 mil dolara, Konačno I kod nas….
Od velikog projekta producenta J.J. Abramsa očekivanja su bila velika, zahvaljujući tajnovitosti i neobičnom materijalu snimljenom u promotivne svrhe. Abrams je scenarist i kreativni pokretač serije Izgubljeni (Lost), a sklonost neobuzdanim nadnaravnim događajima isplivala je i u projektu Cloverfield. Iako priča o golemom nepoznatom stvoru koji terorizira grad nije nova, sličnost s Godzillom ili korejskim The Hostom postoji tek na razini početne ideje. Cloverfield je daleko originalniji zbog tehnike naracije i inovativnog vizualnog karaktera filma, koji je, uvjetno rečeno, sasvim u duhu ovog vremena.

Od četvrtka 28.02. 2008. u Sarajevu, kino Apolo u terminima 1700 I 2000.

Image
koma

Post by koma »

Naaaajs.. mada su kritike so-so, ali mislim da cu otici da pogledam 'cudo' :)
bibliotekar

Post by bibliotekar »

ovaj film je po mom misljenju jedan od kandidata za najgori film svih vremena....gore i pateticnije ne moze...film koji traje neshto preko sat vremena nemre valjat
Last edited by bibliotekar on 25/02/2008 16:14, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ovo se mora ici gledati
sulesavic

Post by sulesavic »

bibliotekar wrote:...film koji traje neshto preko sat vremena...
Vjeruj da me raduje ovaj podatak...
iceman ze

Post by iceman ze »

vec sam gledao, nista novo i posebno, inace nevolim ovaj zanr filmova, ali opet sam ga pogledao, bas zbog nekog njegovog marketinga. Film je raden iz "first person" ugla kao i "The Blair Witch Project" snimano kamerom jednog od aktera u filmu......nista novo, vec videno......opet drago mmi je da koliko toliko da hitovi dolaze u nasa kina, s obzirom da je ovaj film poceo se prikazivati u januaru ove godine.........ali stvarno nam je potrebno definitivno multiplex kino, jer stvarno nema smisla da i dalje gledamo hitove na drvenim stolicama..... :-)
van Basten

Post by van Basten »

kao što nije normalno ni da nam jedan dokumentarac kao npr Sisco ili kako se već piše (od Moore-a) u kina dolazi nakon više od godine dana ... mislim, šta onda očekivati od velikih hitova... dok dođu, direktno u kinoteku prebaciti?
d2

Post by d2 »

eh da mali renno nije zezno sve, sad bi sve bolje bilo
galama

Post by galama »

Ovdje protagonist filma digitalnom kamerom bilježi događaje radi dokumentiranja stvarnosti,. On snima užas i razaranje Manhattana, jer ne može ne snimati. U jednom trenutku poviče: "Ljudi moraju vidjeti", jer u današnjoj vizualnoj kulturi ono što nije snimljeno i pohranjeno na memorijsku karticu – ne postoji. To svakako odgovara teoriji da je vizualno postalo jedina vrijednosna kategorija. Kolektivna ovisnost prema digitalnom bilježenju, kako banalnosti tako i kurioziteta, prikazana je i u sceni gdje, umjesto da se spašavaju od smrti, ljudi mobitelima na ulici snimaju odrubljenu glavu Kipa slobode.

Prijateljstvo se neće održati. U ljubavi nije spas. Čovjek neće preživjeti. To su poruke filma .Da je ovaj film snimljen ranije, dosegao bi status kulta. Danas, kada nema avangarde, kultova i revolucija, već sve supostoji u postmodernističkoj nivelaciji, ovaj film je po svojem flash video karakteru suglasan s time. Jedan je kritičar napisao da je stvor iz Cloverfielda čudovište za MySpace generaciju. Sukladno tome, Cloverfield je film za Youtube generaciju, koja smak svijeta prati putem interneta.
perke

Post by perke »

d2 wrote:eh da mali renno nije zezno sve, sad bi sve bolje bilo
:lol: :lol: :lol: :D

moooooooo
Truba

Post by Truba »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: faking brilijant

remek djelo za svoju branšu

9/10

tako sam se super osjecao
tako sam bio mali tajni litl posmatrač :-? :-? :-? :-?

brrrrr ovo treba u kinu gledati
Neelix

Post by Neelix »

ne znam vala komi :)

gledao sam neku noc u apolu

nista ne skontah, ko je onaj stvor? odakle je dosao? jesu ga uspjeli unistit? odakle mu oni "mali" stvorovi? toliko toga neodgovoreno.

ona cura probijena zeljezom, pa trci ko luda. frajeru pred kraj filma noga sjebana skroz, pa trci ko budala.

a glavno je kad su ljohnuli sa kilometar visine sa helikopterom, i samo njih cetvero prezivjelo, a nijedan vojnik. nidje veze, ne volim filmove s takvim propustima. primjer: rat svjetova.
Truba

Post by Truba »

Neelix wrote: nista ne skontah, ko je onaj stvor? odakle je dosao? jesu ga uspjeli unistit? odakle mu oni "mali" stvorovi? toliko toga neodgovoreno.
:roll: :( a joj što mene tako ovo rastuži

pa mora li biti sve objašnjeno

pa daj malo mašte... eto

si čuo za Godzilu? imal veze što glavni junak ide u japan?
jel godzila u japanu? dolazi iz dubina?

japan dolazi u njujork?

možda je prethistorijska neman...

neko reče da je možda čak i kakav vanzemaljac istopio se led

možda je pao satelit s pokusima mutanata

mala bića su paraziti... na tom velikom biću... ili su njegova mladunčad... najdraže mi je kad nije sve objašnjeno ... pa malo filozofiras :D

vidis da je biće isto tako zbunjeno kao i ljudi... niko nema pojma šta da radi...
očito mu je oklop jak kad bu ništa ne mogu...

nisam biolog... ali kakva je mogućnost da dolazi s dna mora?

krava ima parazite na sebi veličine od jednog milimetra do 3 centa

:D veće biće ima veće parazite :D očito?

mediji... što nije snimljeno ne postoji... moramo zabilježiti naš trag postojanja zato snimamo rodjendane i svadbe :D

helikopter nije pao nego je padao... dakle brze se spustao nego sto treba ali je sporije padao nego gravitacija :D

ha ja :D

dolazi nastavak... možda i više njih... :D biće objašnjeno nešto ? valjda?

ha ja?
Truba

Post by Truba »

Neelix wrote: primjer: rat svjetova.
pretpostavljam da mislis na ovajs tomislavom kruzom

zar si gledao to??? :shock:
Neelix

Post by Neelix »

ma taj i mislim :D jesam, zbog specijalnih efekata, koji su fantasticni

al kad se avion srusi na kucu, i sve rusevine budu okolo a razgrnut put da moze auto proc.....onda ti je jasno o cemu se radi :D i to je samo jedan propust koji mi je ostao u glavi :D a sjecam se nakon gledanja da sam ih znao 10ak nabrojat :roll: na taj fazon sve.

gledajuci nisam primjetio, mozda ti ako imas na dvd mozes premotat...procitao sam da se u zadnjem kadru, nakon sto su oni poginuli pa se kaseta vrati na ono kad su oni u nekom parku...navodno vidi kako u daljini nesto pada u more iz svemira :D
karanana

Post by karanana »

Neelix wrote:ma taj i mislim :D jesam, zbog specijalnih efekata, koji su fantasticni

al kad se avion srusi na kucu, i sve rusevine budu okolo a razgrnut put da moze auto proc.....onda ti je jasno o cemu se radi :D i to je samo jedan propust koji mi je ostao u glavi :D a sjecam se nakon gledanja da sam ih znao 10ak nabrojat :roll: na taj fazon sve.

gledajuci nisam primjetio, mozda ti ako imas na dvd mozes premotat...procitao sam da se u zadnjem kadru, nakon sto su oni poginuli pa se kaseta vrati na ono kad su oni u nekom parku...navodno vidi kako u daljini nesto pada u more iz svemira :D
ja sam gledo na dvd-u ali mi snimak nije bas bio najbolji, ali fino se uklapalo u ambijent amaterski izradjenog filma na digitalnoj kameri.

onako, nije los film, moze se pogledat. ne kontam na koji dio mislis da se vidi da nesto pada u more iz svemira? jeli na dio kad oni poginu i onda se nastavi snimak onog frajera i bet snimljen ranije kako se voze u vozu i pricaju?
Neelix

Post by Neelix »

bas to, evo

The pair then take shelter under a bridge in Central Park as air raid sirens begin to blare in the distance, possibly indicating that hammer down protocol is about to occur. Numerous explosions occur as Rob and Beth take quick turns leaving a last testimony on the camera and saying they love each other before the bridge collapses and the recording suddenly ends.

The tape then cuts to footage recorded during Rob and Beth's Coney Island date several weeks prior to the incident. As they talk on a Ferris wheel, a distant object can be seen falling into the sea

http://en.wikipedia.org/wiki/Cloverfield
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Zali boze 1 sat i 10 minuta potroseno u nepovrat :sleep:
dadoka84

Post by dadoka84 »

Sinoc gledao u apolu. Prvih 20 minuta sam cekao da film pocne, jer se sve odvija na nekoj zabavi. ;D
Po meni skroz konfuzna, nedovrsena prica koja me ostavila sa upitnikom iznad glave i glupim pitanjem "Jel to sve" ;D
Prekratko...
I, usput, smrznuh se u kinu sinoc ko koka u zamrzivacu.
Post Reply