Breaking Bad

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ultima_palabra

#1451 Re: Breaking Bad

Post by ultima_palabra »

Najdraža epizoda, finale 4 sezone i najbolja pjesma (I won :D ) Zanimljivo koliko pjesma otkriva o 5.sezoni...
nema me tamo

#1452 Re: Breaking Bad

Post by nema me tamo »

Scena kad Walt s retardiranim sinom gleda Scarface..
I kad uđe Skylar u sobu i on rešeta mitraljezom..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zatamnjena stakla

#1453 Re: Breaking Bad

Post by Zatamnjena stakla »

Najjače je kad Walt jebe Džesija što je glup :lol:
Erzsebet

#1454 Re: Breaking Bad

Post by Erzsebet »

Biće mi teško ikad išta više pogledati nakon ove serije. Jednostavno, ništa više neće biti toliko dobro. Postavili su zaista nove standarde i svaka im čast. Bukvalno, nema lošeg lika u seriji, od idiota poput Skinny Petea i Badgera, pa sve do kompilkovanih likova kao što su Gus, Mike, Walt, Jesse itd.

Kraj je sjajan jer nije limunada i ne nagovještava šestu sezonu. Treba znati stati i sve najbolje serije su prestale na vrhuncu. Zbog toga smo voljeli Breaking Bad, ali i Vratiće se rode. Jednostavno, ne treba razvodnjivati genijalnu ideju, jer i 62 genijalne epizode su zaista umijeće.

Lik koji je pravio izbor muzike se zove Thomas Golubić. Našao sam njegov kontakt i javio sam mu se. Ako odgovori, javljam :).

Ovo je najbolja stvar iz serije, mada su sve genijalne, sve bolja od bolje...

hopcup

#1455 Re: Breaking Bad

Post by hopcup »

nema me tamo wrote:Scena kad Walt s retardiranim sinom gleda Scarface..
I kad uđe Skylar u sobu i on rešeta mitraljezom..

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
retardiranim sinom? jesmo li gledali istu seriju?
PrtSer

#1456 Re: Breaking Bad

Post by PrtSer »

Image
amidzazeher

#1457 Re: Breaking Bad

Post by amidzazeher »

Zatamnjena stakla wrote:Najjače je kad Walt jebe Džesija što je glup :lol:
:lol: :thumbup:

I scena sa baterijom kada Jesse govori aaaaaaa zica :lol:

@PrtSer citava scena mi je cool, ono standardno neugodna i kao sada on nesto da razbije napetost zapocinje konverzaciju :lol:

Erzsebet

#1458 Re: Breaking Bad

Post by Erzsebet »

Zašto je Breaking Bad najbolja serija svih vremena?

Nakon što pogledate svih pet sezona i vjerovatno izgubite (u najboljem slučaju) dvije - tri sedmice svog života, nećete zažaliti niti jednog jedinog trenutka. Štaviše, nastavićete tražiti po internetu daljnje informacije o Aaronu Paulu, Bryanu Cranstonu i cijeloj ekipi serije koja je kod nas prevedena na dva načina; Na putu prema dolje (hrvatski prevod) i Čista hemija (srpski prevod).

Image

Breaking Bad je, kao što mnogi od vas znaju, najprije trebao biti prodat HBO-u, ali tvorci serije nisu htjeli udovoljiti željama producenata i odlučili su se na jeftiniju, ali sigurniju varijantu; uz pomoć AMC-a snimili su pet sezona najinteligentnije serije u istoriji svijeta, a pritom nisu željeli praviti kompromise, pa je vjerovatno i to utjecalo na savršenost serije. Zašto je ta serija tako genijalna? Pa zato što ima i glavu i rep, i sredinu, i zaplet, i rasplet, i hepi end, i tužan kraj, i sjajne likove, i odličnu glumu, i perfektno lucidan scenario, i fenomenalan soundtrack, te i sve ostalo što vam može pasti na pamet, tako da u 62 epizode, osim nekoliko tehničkih greškica (poput recimo Jessejeviih kristalno bijelih zuba), ne možemo pronaći niti jednu jedinu ozbiljniju manu

Za one koji ne znaju, priča kreće u američkom gradu Albuquerqueu, iz kojeg originalno dolazi glavna glumica Anna Gunn (tačnije, ona je iz Santa Fea, obližnjeg gradića, ali se školovala u Albuquerqueu). Anna glumi Skyler, ženu Walter Whitea (Bryan Cranston), prekvalifikovanog profesora hemije u srednjoj školi, te ovaj bračni par, uz njenu sestru Marie (Betsy Brandt) i zeta policajca po imenu Hank (Dean Norris), žive jedan sasvim običan sirotinjski američki život, gdje se rade po dva posla, zdravstveno osiguranje uglavnom ne pokriva ništa, a životno nezadovoljstvo često dolazi do vrhunca. Cijeli svijet se preokreće kada Walter spoznaje da boluje od raka pluća, te uz svog nekadašnjeg učenika Jessea (Aaron Paul), s kojim će kasnije graditi istovremeno nekoliko različitih vrsta odnosa, odlučuje da počne proizvoditi kristalni met, drogu koju može prodati diljem New Mexica, ali i šire. Naravno, u početku sve to izgleda vrlo traljavo, ali kako vrijeme odmiče, tako Walt spoznaje mračnu stranu sebe, onu koja će ga u potpunosti vratiti u život kao hemičara, profesionalca i nadasve živog čovjeka, dok Jesse, iako po prirodi nije ubica, niti kriminalac, sve više i više odlazi u kriminal, te mu uskoro postaje jasno da povratka nema. I pored nastojanja da izađe iz tog svijeta, Jesse će ostati prisutan do samog kraja, te će preuzeti drugu glavnu ulogu. Njih se dvojica tokom svih epizoda isprepliću u raznim odnosima, kao što su odnosi između profesora i učenika, starijeg i mlađeg prijatelja, šefa i zaposlenika, te čak i oca i sina, jer sve ono negativno što Walt nije mogao podijeliti sa svojim sinom koji pati od atrofije mišića, dijelio je sa Jesseem.

Iako smo mislili da sve znamo o američkim trilerima, Breaking Bad će nam reći kako ustvari ne znamo ništa, te kako je moguće napraviti nešto potpuno nepredvidljivo, nešto što neće vrijeđati inteligenciju miliona gledalaca širom svijeta, te nešto što će nas tjerati da o tome stalno razmišljamo. Tako nas i ova serija uči da je u svijetu droge, narko - kartela i hemije jednostavno sve moguće, od trovanja ljudi ricinom, preko raznošenja bombama, do ubistava koja će činiti čak i djeca. Baš kada pomislite da tačno znate kako će izgledati naredna scena, Breaking Bad vam ponudi nešto potpuno neočekivano i treće, a i pored toga, scenario ostane toliko idealan da se morate zapitati koji ga je genijalac radio. Ipak, scenarista serije kaže kako su određene stvari rješavali u hodu, pa je tako Jesse trebalo da bude ubijen još na početku druge sezone, a ostao je do kraja, što nam govori da teorija o genijalnosti potpuno pada u vodu, s obzirom da je Jesse jedan od dva vodeća lika.

Kada govorimo o likovima serije, možemo slobodno reći da nema nijednog lika viška, niti ijednog koji je loše osmišljen, pa ćemo se tokom prve sezone diviti spomenutoj porodici, a kasnije hladnokrvnom ubici dječijeg lica Gusu, penzioneru Mikeu koji će obilježiti petu sezonu, pa čak i smotanoj Lidyi koja će naručivati ubistva, ali na kraju umrijeti od ricina stavljenog u steviju.

Kako vrijeme odmiče, tako će Walt doživljavati potpunu transformaciju, pa će od brižnog muža koji se plaši svoje žene, postati nešto sasvim drugo; genijalac koji je uvijek deset koraka ispred protivnika, bilo da je protivnik policija, kartel, Jesse, Skyler ili neko deseti. Cijeli New Mexico će se diviti moćnom Heisenbergu, kako će Walt sebe i prozvati, a njegov ego, koji nije uspio iskoristiti tokom karijere genijalnog hemičara, će ga dovesti u neke od najnevjerovatnijih situacija. Ego je upravo i jedna od dominantnih tema tokom radnje, jer će mnogi poginuti upravo radi svog ega, a kako će se to desiti, možete saznati ako već sada odete na svoj omiljeni torrent sajt, uzmete godišnji odmor i uključite seriju. Zatim ćete doći u klub pacijenata poput onih koji su organizovali sahranu fiktivnim likovima serije u njenom rodnog Albuquerqueu, onim koji su napravili stranicu http://www.savewalterwhite.com, te onim koji su ovo remek - djelo ocijenili sa 9.6 na IMDb-u, čime je serija ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najbolje ocijenjen serijal svih vremena. Cijela manija oko Breaking Bada će se teško stišati još godinama, a dokaz tome su i razne fotografije, dokumentarci, materijali, muzika i sve ostalo što se može na internetu naći. Na kraju ćete pjevati pjesmu "it's the end of Breaking Bad, as we know it... we're not fine", i nijedan film ili serijal vam poslije Breaking Bada više neće biti dovoljno dobar.

http://novinar.me/index.php/muzika-i-fi ... ih-vremena
karanana

#1459 Re: Breaking Bad

Post by karanana »

sta mislite, ima li junior potencijal? zna li kuhati? da se nadamo nastavku.
ultima_palabra

#1460 Re: Breaking Bad

Post by ultima_palabra »

karanana wrote:sta mislite, ima li junior potencijal? zna li kuhati? da se nadamo nastavku.
Ja tipujem na Holly... ona naraste i za 20 godina postane beton riba koja pokazaje veliki dar i zanimanje za hemiju :D Kroz cijelo djetinjstvo joj se sakriva istina o ocu i kad je sazna, zanimljive ideje joj padnu na pamet... onda potraži Jesseja koji je upravo bankrotirao po ko zna koji put... :evil:
kakavdanakneiskustvu

#1461 Re: Breaking Bad

Post by kakavdanakneiskustvu »

karanana wrote:sta mislite, ima li junior potencijal? zna li kuhati? da se nadamo nastavku.

ne treba nam nastavak,nek ostane na ovome.
kakavdanakneiskustvu

#1462 Re: Breaking Bad

Post by kakavdanakneiskustvu »

Image
vee-jay

#1463 Re: Breaking Bad

Post by vee-jay »

bit ce Saul. za nadati se da ce biti u tom smjeru :-D
elmirčo

#1464 Re: Breaking Bad

Post by elmirčo »

vee-jay wrote:bit ce Saul. za nadati se da ce biti u tom smjeru :-D
nešta sam čačkao za tu seriju, i biće da će serija pokazivati njegov put od " običnog " advokata do momenta kad je upoznao džesija i hajzenberga...
pa vidjet ćemo, u novembru počinje emitovanje :D
W0LVERINE

#1465 Re: Breaking Bad

Post by W0LVERINE »

Spinoff naziva "Better Cal Saul" :D
Point.

#1466 Re: Breaking Bad

Post by Point. »

A jebemu mladi luk, tacno cu sad da skinem ovu seriju i pocMem gledati, kad ste je toliko nafalili. Nakon The Wire, mora se pogledati nesto kvalitetno.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1467 Re: Breaking Bad

Post by Jimmy McNulty »

Point. wrote:A jebemu mladi luk, tacno cu sad da skinem ovu seriju i pocMem gledati, kad ste je toliko nafalili. Nakon The Wire, mora se pogledati nesto kvalitetno.
Meni je Žica i dalje nešto najbolje ikad snimljeno ali Breaking Bad je opet neopisivo dobra serija. Kad budem obnavljao godinu na faxu opet ću je pregledat :D
W0LVERINE wrote:Spinoff naziva "Better Cal Saul" :D
Spominjalo se da će biti i Meth MILF, spinoff sa Lydiom.

Image
nema me tamo

#1468 Re: Breaking Bad

Post by nema me tamo »

elmirčo wrote:
vee-jay wrote:bit ce Saul. za nadati se da ce biti u tom smjeru :-D
nešta sam čačkao za tu seriju, i biće da će serija pokazivati njegov put od " običnog " advokata do momenta kad je upoznao džesija i hajzenberga...
pa vidjet ćemo, u novembru počinje emitovanje :D

Sjecas se kad su Saula odveli u pustinju...
A on mislio da su ga doveli ljudi iz kartela...
Ima tu dosta materijala...
vee-jay

#1469 Re: Breaking Bad

Post by vee-jay »

Zatamnjena stakla

#1470 Re: Breaking Bad

Jaba, ludilo!
Zatamnjena stakla

#1471 Re: Breaking Bad

Jaba, ludilo!
phillie

#1472 Re: Breaking Bad

Post by phillie »

Konacno i ja pregledah ovo remek djelo. Kao sto neko rece, ne daj Boze da sam iz sedmice u sedmicu cekao epizode, a kamoli sezonske pauze. To bi bile krize vece od Dzesijevih. :D

Sta reci, odlicna prica, odlicna gluma, skoro svaka scena je zanimljivija od prethodne, komedija-drama-triler sve u jednom.
Al, kako mi je u trecoj sezoni Skyler izvlacila zivce sa onim recenicama tipa: "Predaj se Waltere" iskolacenim ocima i zbunjola facom...da sam na mjestu Waltera bio, slijedo bi desni direkt :D ali za kasnije epizode je pobrala moje simpatije :D

Sve u svemu, dosad sto sam gledao serija i ovo sto gledam, Breaking Bad-u nije jedna na ruke ne moze politi.

Vjerovatno su bili ovi snimci, ali :

Cybernetic

#1473 Re: Breaking Bad

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:28, edited 1 time in total.
Zatamnjena stakla

#1474 Re: Breaking Bad

:lol:
Post Reply