Ateista wrote:
Ne mislim ni da ima sad neke pretjerano dubinske poruke, ali ima odredjene poruke (koje meni nisu nista novo ali mi je zanimljivo da ih je neko prikazao u filmu) koje cini mi se nekima smetaju.
ja jos cekam odgovor sta to nekome smeta
Moderator: _BataZiv_0809
Ateista wrote:
Ne mislim ni da ima sad neke pretjerano dubinske poruke, ali ima odredjene poruke (koje meni nisu nista novo ali mi je zanimljivo da ih je neko prikazao u filmu) koje cini mi se nekima smetaju.
Potaknut ovim postom, krenuh da vidim dal' se i u Čačku, u bioskopu ''Sutjeska'', prikazuje ''Avatar'' u 3D varijanti...Jučer dobih dvd ''Avatar'', al sam toliko lijen da ga još nisam stigao pogledatMascherano wrote:U kakvom mi selu zivimo... U Banjaluci, Uzicu i jos nekim gradovima po Srbiji se prikazuje "Avatar 3D", a u Sarajevu samo 2D
RAMALA - Palestinci na Zapadnoj obali ovih dana su dobro iskoristili blokbaster "Avatar" da bi skrenuli pažnju na svoje probleme, poslužvši se tim filmom kao simbolom borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma. Učesnici jednog protesta protiv podizanja zida na granici sa Izraelom maskirali su se poput pripadnika plemena Navi iz filma Džejmsa Kamerona koji se na svojoj planeti bore protiv ugnjetača koji žele da ih proteraju sa njihovih ognjišta i dokopaju se njihovih prirodnih resursa, preneli su strani mediji. Slika palestinskih demonstranata iz sela Bilina, na Zapadnoj obali, tela obojenih u plavo, ogrnutih samo kratkim suknjicama i duge kose, izazvala je veliko iznenađenje jer niko nije očekivao da bi inspiraciju za skretanje pažnje na svoju borbu mogli da nađu u Kameronovoj super produkciji koja obara rekorde gledanosti širom sveta. Još od 2005. godine žitelji tog palestinskog sela organizuju protestne povorke protiv bezbednosne barijere koja ih deli od Izraela. Selo Bilin postalo je simbol te borbe, a njegovi stanovnici nedavno su, ipak, uspeli da se izbore za izmenu pravca pružanja zida kojim su bili lišeni 230 hektara zemlje. (Tanjug)
Moram malo da ti protivrijecim...ja volim SF filmove bez daljenjeg ali sad nemozemo trpat npr Avatar i District 9 u istu kategoriju. Avatar je film koji je napravljen sa ciljem da sokira tehnologijom i tu je uspjeo 100%...gledao sam ga neku noc u IMAX 3 D i stvarno je bilo dozivljaj. To sa tehnoloske strane medjutim ako cemo da gledamo koji je bolji u globalu ja bih uvijek glasao za Distiric 9....barem ja smatram tako.hogshead wrote:Volim inteligentan film sa razrađenim likovima.
Volim SF.
Sa svim dužnim poštovanjem prema ljudima kojima se Avatar sviđa, za mene je film jedan veliki holivudski luna park u kojem je ogromna većina truda uložena na kreiranje softvera u cilju udara na osnovna čula. Kada se to oduzme, ostaje tako nemaštovit film da je to jezivo.
Kompjuteri u specijalni efekti uništavaju film kao umjetnost.
Je li nam to sada dovoljna samo zabava? I prije su ljudi gledali filmove radi zabave, ne zato što su morali. Ali prije nije bilo tih "svjetala" iza kojih se mogla skrivati činjenica da je film jednostavno loš.
Da se razumijemo, priča nije loša. Ali takva trivijalna priča je bila prihvatljiva kada su ljudi tek počeli snimati filmove prije 100 godina. Sada je to jednostavno izlizano, nemaštovito i 1000 puta ispričano.
Zasto je District 9 lakrdija?LSD wrote:District 9 je lakrdija od filma...Avatar je ipak bolji i barem drži pažnju 3 sata.
Big Boy wrote:Fakat neobicno... ovolika rasprava o tome dal' nesto valja ili ne valja. A ja mislio da se o ukusima ne raspravlja.![]()
Za mene je Avatar sasvim pristojan SF film koji odskace od prosjeka po mnogo cemu. Sa zanimanjem sam ga pogledao u dahu i osjetio da ima cak i finu poruku koja se prozima kroz samu radnju. S druge strane, ocito je da smo postali moderna razmazena publika koja bi samo htjela nesto novo, nevidjeno... necuveno da bi dala salve hvalospjeva ako bi se takvo sto desilo.
Kad samo pogledam neki stari kaubojac i pomislim koliko je godina proslo od dana kad su isti bili hitovi... tako naivni filmovi a ipak i dan danas se daju pogledati.
Mozda tako lakse skontas kako nam je u "okrsajima" vjernici VS nevjernici.Ateista wrote:Ne bih ja inace raspravljao toliko o nekom filmu, ali mi smeta ova moda da se po Avataru toliko pljuje pa zato.
Govorio sam vec o tome, ali evo opet cu, malo detaljnije.Neelix wrote:Ateista wrote:
ja jos cekam odgovor sta to nekome smeta
jah, Ateista ako nisi pogledao film "Ples sa vukovima" de pogledaj, ne trebaju specijalni efekti da bi film prenio jaku poruku, a svaka slučajnost Avatara i ovog film je slučajnaAteista wrote:
Govorio sam vec o tome, ali evo opet cu, malo detaljnije.![]()
Prica o tome ide jako daleko, ljudi vole da pripadaju nekoj grupi i da se vezu za tu grupu, te tesko priznaju negativne strane te grupe jer se identifikuju sa njom. Kada su u pitanju sukobi, zavisno od vrste sukoba, ljudi biraju odredjenu stranu kojoj pripadaju. Nekad je ta strana vezana za religiju, nacionalnost, drzavu, grad, skup drzava, nekad za jednu regiju, komsiluk, porodicu i slicno. Nekad se taj sukob svodi na jako male grupe, recimo dvije porodice koje su u velikoj svadji i u toj situaciji oni mrze sve pripadnike te druge porodice. Ako se u prvi plan stavi neki sukob sirih razmjera, recimo izmedju dvije drzave, tada se recimo i ta neprijateljska porodica moze smatrati "nasom" zato sto su u tom konkretnom sukobu na istoj strani. Kada idemo dalje, ako bi nekad covjecanstvo bilo u sukobu sa nekom drugom vrstom, recimo vanzemaljskom, tada bi pod "nase" spadalo cijelo covjecanstvo.
E sad, kljucno je idealizovanje "nasih" sto je tipicno za vecinu sukoba, i sto je sukob ozbiljniji to je iedalizovanje svoje strane vece. Znaci, u odredjenim okolnostima mi smo svjesni mnogih negativnih strana ne samo ljudi nego i puno uzih grupa kojima pripadamo, i svoje drzave, svoje nacionalnosti, svoje porodice i slicno, ali se u okolnostima sukoba te negativne strane zanemaruju i grupa se idealizuje.
Mislim da ti je vec jasno, svi smo mi svjesni da ljudi cine strasne stvari, da unistavaju prirodu , da su koristili nuklearno oruzje, zapocinjali ratove i radili razna sranja, ali to se uvijek prebacuje na "njih", na neku grupu kojoj ne pripadamo. Uvijek stoji ogradjivanje kako to nismo "mi" uradili vec "oni", i tako je lakse nositi se sa tim.
U ovom filmu, dolazimo u situaciju da gledamo sukob ljudske vrste kojoj htjeli ili ne pripadamo i koja je prikazana vise kao negativna, te druge vrste koja je prikazana vise kao pozitivna. Koliko god bili svjesni sta su mnogi pripadnici nase vrste spremni da urade, od toga se ogradjujemo svrstavanjem u neke manje grupe, a u ovom filmu to ne mozemo jer je sukob sirih razmjera, te kao "svoje" moramo prihvatiti puno siru grupu - cijelu ljudsku rasu koja je prikazana u losem svjetlu.
Mislim da je nekima tesko da gledaju, makar i potpuno izmisljen, sukob gdje je "njihova" strana rikazana kao negativna, te zbog toga odbacuju film. To je naravno jedan od razloga.
Nisam ni ja, ali mislim da je to podsjvesno. Ljudima u tom filmu nesto smeta i onda se to svaljuje na vec izlizani trend o jednodimenzijonalno prici i slicno.dr.Gonzo wrote:Ja nisam primjetio niti jednu kritiku Avatara, u kojoj se filmu zamjera to sto si upravo naveo![]()
Zamjerke se obicno svode na jednodimenzionalnu pricu, stereotipne likove. To je OK za bajku, ali u stvarnom zivotu stvari nikad nisu bas tako crno-bijele.
Gledao sam film, slazem se i da ima slicnosti te da je dio poruke koju nosi avatar vec prikazan i u tom filmu, ali je avatar prikazao i neke druge.Chmoljo wrote:
jah, Ateista ako nisi pogledao film "Ples sa vukovima" de pogledaj, ne trebaju specijalni efekti da bi film prenio jaku poruku, a svaka slučajnost Avatara i ovog film je slučajna![]()
i da, inače za "Ples sa vukovima" ti garantujem da će se više svidjeti ljudima nego Avatar...
ateista, druže, pričaš napametAteista wrote:
Gledao sam film, slazem se i da ima slicnosti te da je dio poruke koju nosi avatar vec prikazan i u tom filmu, ali je avatar prikazao i neke druge.
Mislim da si ti mene nesto pogresno shvatio u ovoj prici o biranju strana, ne mislim da je to poruka avatara, avatar prikazuje ljude kao negativne a ova prica je moje misljenje zasto neki to odbijaju.
Jedna od razlika izmedju plesa s vukovima i avatara je sto u plesu s vukovima se prikazuje sukob indijanaca i evropljana (danasjih amerikanaca), dvije puno manje grupe u odnosu na avatar. Ne znam kakav stav imaju amerikanci prema tom filmu, ali vjerovatno ga odbijaju zato sto njihovu stranu prikazuje kao negativnu.
A meni da ce se poljubiti.arzuhal wrote:Za mene je nepredvidljivo bilo kada Džejk pipne onaj cvijet, a on se uvuče u zemlju, odnosno u pandoruA konto sam da će ga napast
Iskreno me cudi.Chmoljo wrote:ateista, druže, pričaš napametAteista wrote:
Gledao sam film, slazem se i da ima slicnosti te da je dio poruke koju nosi avatar vec prikazan i u tom filmu, ali je avatar prikazao i neke druge.
Mislim da si ti mene nesto pogresno shvatio u ovoj prici o biranju strana, ne mislim da je to poruka avatara, avatar prikazuje ljude kao negativne a ova prica je moje misljenje zasto neki to odbijaju.
Jedna od razlika izmedju plesa s vukovima i avatara je sto u plesu s vukovima se prikazuje sukob indijanaca i evropljana (danasjih amerikanaca), dvije puno manje grupe u odnosu na avatar. Ne znam kakav stav imaju amerikanci prema tom filmu, ali vjerovatno ga odbijaju zato sto njihovu stranu prikazuje kao negativnu.![]()
http://www.imdb.com/title/tt0099348/awards
Ne, to je tvoje misljenje a ne cinjenice.Neelix wrote:Druze, ne zamjeri, ali mislim da preeedaleko i preeeeduboko ides u analiziranju ovog, generalno plitkog filma(podsvjesne sugestije?
kamaaan ). Na poceku teme, kad sam ga gledao, napisao sam kako sam se uhvatio u jednom trenutku da im psujem "mater ljudsku"
ali to apsolutno nema veze sa ocjenom koju mu dajem.
Shvatam sta zelis reci, ali to ne mijenja cinjenicu da je film Pocahontas u svemiru - odnosno jako predvidljiv, PRICA mu je nemastovita, nezanimljiva, i generalno ga vade jedino efekti. To su cinjenice