Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Neelix

#251 Re: Avatar

Post by Neelix »

eh, da i ja podijelim svoje utiske :)

na pocetku da kazem da svakako preporucujem svima da ga pogledaju. ali ne radi price, nego bas radi pandore, i radi tog nekog osjecaja pobjede dobra nad zlom koji film stvara nakon sto se zavrsi.

sto se tice same radnje, besmislena je totalno. nakon prvih 15 minuta kad upoznas sve likove, vec mozes predvidjeti i kako ce se radnja odvijati, i kako ce se film zavrsiti. identicnu pricu smo svi po 200 puta gledali u vesternima, i tu nema nikakve misterije. vrhunac je nastupio kad dzejk sleti sa crvenim zmajem u pleme, i treba da odrzi govor :-) covjek ocekuje sta ce rec, a on izvali "bracho, ovo je nasa zemlja, skypeople su dosli i hoce da nam je otmu, moramo se boriti, bla bla bla..." :lol:

ukratko - pogledati svakako, ali da je neko remek djelo kakvim ga proglasavaju na temi, daleko od toga.

i ne, ni ja nisam "elita", ne volim evropske filmove, narodnjake volim vise od dzeza, i ne idem u pozoriste ni pod razno :P
zomri

#252 Re: Avatar

Post by zomri »

arzuhal wrote:
zomri wrote:avatar je super dok ga gledaš, a sranje kad ga se sjećaš.
Jel ovo Spasoje Tuševljak, na avataru ti? :shock: :D
aha, gigant :D :D :D
ovo što rekoh za film u prenesenom značenju vrijedi i za mog avatara avatara
Risto Kuglarić

#253 Re: Avatar

Post by Risto Kuglarić »

Neelix wrote:eh, da i ja podijelim svoje utiske :)

na pocetku da kazem da svakako preporucujem svima da ga pogledaju. ali ne radi price, nego bas radi pandore, i radi tog nekog osjecaja pobjede dobra nad zlom koji film stvara nakon sto se zavrsi.

sto se tice same radnje, besmislena je totalno. nakon prvih 15 minuta kad upoznas sve likove, vec mozes predvidjeti i kako ce se radnja odvijati, i kako ce se film zavrsiti. identicnu pricu smo svi po 200 puta gledali u vesternima, i tu nema nikakve misterije. vrhunac je nastupio kad dzejk sleti sa crvenim zmajem u pleme, i treba da odrzi govor :-) covjek ocekuje sta ce rec, a on izvali "bracho, ovo je nasa zemlja, skypeople su dosli i hoce da nam je otmu, moramo se boriti, bla bla bla..." :lol:

ukratko - pogledati svakako, ali da je neko remek djelo kakvim ga proglasavaju na temi, daleko od toga.

i ne, ni ja nisam "elita", ne volim evropske filmove, narodnjake volim vise od dzeza, i ne idem u pozoriste ni pod razno :P
nako nevezano za film, drug, ako tražiš priču koju nisi vidio 200x u vesternima, probaj pozorište, neš se zajebat :)
anoush
Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.

#254 Re: Avatar

Post by anoush »

Risto Kuglarić wrote:nako nevezano za film, drug, ako tražiš priču koju nisi vidio 200x u vesternima, probaj pozorište, neš se zajebat :)
:thumbup:

Filmo k'o film :D šaren, pun ekplozija i glupih amerikanaca. Specialni efekti 10 (pretpostavljam da su u 3D još bolji), priča 2-3, jedino u hororima zlo na kraju pobijedi :-)
uvjek dobar gost

#255 Re: Avatar

Post by uvjek dobar gost »

Meni je nako film, možda u 3D varijanti.. no zamjerka radi nezrazrađene priče, likova i radi predvidive i nadasve već viđene radnje. Vizuelno naravno skoro pa savršeno no ... zar je fakat publika toliko plitka u očima filmaša i vlasnika filmskih studija !
-Romeo-

#256 Re: Avatar

Post by -Romeo- »

film je sasvim prosjecan, pa mozda i nize.
arzuhal

#257 Re: Avatar

Post by arzuhal »

Avatar je ispod prosjeka, vehdo pravo...al' više ću reći kada ga pogledam :D (kad stigne na pijacu na Otoci, da ne plaćam 4 km samo za njega, već da uzmem 3 dvd-ija za 10 KM).
atko

#258 Re: Avatar

Post by atko »

Film saren fino uradjen ... zavalis se u kino i malo se zabavis i to je to :wink:
U pozadini ista stara americka ofucana prica kauboji-indijanci, ona i on se mrze pa se na kraju plah ozavole, zlo i dobro ... na kraju ovaj glavni istjera zlo a ucera dobro i eto :D

Sad ove grupe sto padaju u trans ili se samoubijaju ili sto pricaju iskljucivo na-vi jezikom ... debilizam na kvadrat :lol:
Zox

#259 Re: Avatar

Post by Zox »

Scenario za Avatara se moze naci online, jucer sam ga pregledao letimicno i moram priznati da je prilicno traljavo napisan, cak i za moje poimanje engleskog. Recenice poput "njegov pogled je otvrdnuo od mnogobrojnih borbi kroz koje je prosao" tacno govore o tome koliko je Cameronu sama prica u stvari bitna (nimalo, ne smijemo zaboraviti da je njegov najuspjesniji film, Titanic, baziran na prici ciji kraj apsolutno svi znaju).
Sto kaze moj bivsi scenarista, linearna i jednostavna prica je u slucaju Avatara poput Karonta, skelara koji te prebacuje u drugi svijet, u dozivljaj drugog svijeta. Imax, 3d, CGI, sve to sluzi dozivljaju, jer poenta Avatara je upravo dozivljaj.
stochar

#260 Re: Avatar

Post by stochar »

izvinjavam se ako je vec bilo, ali ja sam cuo da je to u stvari 3D film i da je tek sa 3D cvikama full fazon. ako je to tacno, onda ovi u Sarajevu varaju publiku. cuo sam da se u BL i u BG prikazuje sa 3D cvikama i da su raja odusevljena.

ja sam gled'o svojevremeno film "spy kids" koji se u meeting pointu prikaziv'o i za koji su se uz kartu dobijale cvike. film ne da je kita, ali je zato u 3D tehnici bio prezanimljiv za gledanje...
Neelix

#261 Re: Avatar

Post by Neelix »

Zox wrote:Scenario za Avatara se moze naci online, jucer sam ga pregledao letimicno i moram priznati da je prilicno traljavo napisan, cak i za moje poimanje engleskog. Recenice poput "njegov pogled je otvrdnuo od mnogobrojnih borbi kroz koje je prosao" tacno govore o tome koliko je Cameronu sama prica u stvari bitna (nimalo, ne smijemo zaboraviti da je njegov najuspjesniji film, Titanic, baziran na prici ciji kraj apsolutno svi znaju).
Sto kaze moj bivsi scenarista, linearna i jednostavna prica je u slucaju Avatara poput Karonta, skelara koji te prebacuje u drugi svijet, u dozivljaj drugog svijeta. Imax, 3d, CGI, sve to sluzi dozivljaju, jer poenta Avatara je upravo dozivljaj.
hm, sta se desilo?
Zox wrote:Prica ne samo da nije zapostavljena, vec je potpuno savrseno izbrusena, linearna, zapanjujuca, prepuna duha, dirljiva.
:)
Zox

#262 Re: Avatar

Post by Zox »

Jedno je originalni scenario, drugo je prica koja je na kraju i zavrsila u filmu :wink:
Rekao sam da je scenario traljavo napisan, ne da je prica u filmu traljava.
Izbrusio Cameron u medjuvremenu :)
Zox

#263 Re: Avatar

Post by Zox »

stochar wrote:izvinjavam se ako je vec bilo, ali ja sam cuo da je to u stvari 3D film i da je tek sa 3D cvikama full fazon. ako je to tacno, onda ovi u Sarajevu varaju publiku. cuo sam da se u BL i u BG prikazuje sa 3D cvikama i da su raja odusevljena.

ja sam gled'o svojevremeno film "spy kids" koji se u meeting pointu prikaziv'o i za koji su se uz kartu dobijale cvike. film ne da je kita, ali je zato u 3D tehnici bio prezanimljiv za gledanje...
Upravo tako. Cameron je htio zabraniti da se film uopste i prikazuje bez cvika, ali su ga ubijedili da ce ovako vise zaraditi :)
Inace, Spy Kids je film zamisljen u 2D kojem su nadodali 3D, dok je Avatar originalno zamisljen upravo za 3D tehnologiju, tako su postavljeni kadrovi, tako je shvacena dubina, znaci dozivljaj bi trebao biti nevidjen.
Baltazar_khan

#264 Re: Avatar

Post by Baltazar_khan »

anoush
Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.

#266 Re: Avatar

Post by anoush »

krenuh jučer ujutro napraviti pletenicu pa odustadoh :D da se ne ofiram bezze ;) a i nemam se na šta prištekati tom, jel'... pletenicom

negoooo jel' IKO ŽIV primjetio da Na'vi imaju ČETIRI prsta, a avatari PET?
SOMA

#267 Re: Avatar

Post by SOMA »

anoush wrote:
krenuh jučer ujutro napraviti pletenicu pa odustadoh :D da se ne ofiram bezze ;) a i nemam se na šta prištekati tom, jel'... pletenicom

Ma pletenica je bezze, al onaj USB-Stick na kraju nje je bas kul :lol:

Ja sam primjetila - barem kod Jakea, kod ostalih nisam. Samo ne kontam zasto.
Ateista

#268 Re: Avatar

Post by Ateista »

Posto sam konacno pogledao film, zelio bih da iznesem svoje misljenje. :D

Kao prvo, ovo je SF film i tako ga treba posmatrati. Ne treba ocekivati da ce se pravo svidjeti onima koji ne vole taj zanr smo zbog efekata.

-Primijetio sam da se puno govori o efektima kao o jedinom kvalitetu ovog filma, sa cim se ne bih slozio. Efekti su odlicni i slazem se da ne trebaju biti jedini kvalitet filma, ali s obzirom na samu ideju, u ovom slucaju su potpuno opravdani i nisu na silu ubaceni, cak je tesko zamisliti da se ovakav film sa ovakvom idejom ozbiljno uradi bez koristenja animacija.

-Sama prica, mozda na prvi pogled nije originalna, bar jedan aspekt price koji nije jedini, borba dobra i zla, asocijacija na americku politiku i protjerivanje inidijanaca, ali se ne odnosi samo na to, odnosi se na kompletan ljudski rod, pokazuje dvije krajnosti, kakvi smo mogli postati (navi) i kakvi smo postali (ljudi). Sto moja djevojka kaze, gotovo sve ono prikazano na planeti pandori mozemo dozivjeti i na zemlji, osim sto je u filmu dosta prenaglaseno. I nasa planeta ima toliko prirodnih vrijednosti, samo sto smo se udaljili od svoje prirode i unistavamo plantetu, umjesto da uzivamo u onome sto imamo. Povezanost navi-a sa svojom "planetom" (u stvari nije planeta vec satelit) je prenaglaseno prikazana povezanost zivih bica na zemlji medjusobno, cak su i ljudi vjerovatno nekad bili na taj nacin povezani ali su se udaljili od toga. To je po mom misljenju jedna od poenti ovog filma.

-Zacajno je za spomenuti i sama vizija ovog svijeta, jako matovita i originalna. U vecini filmova se prikazivanje zivota na drugim planetama banalizuje. U avataru je ta ideja jako razradjena, sa puno aspekata i detalja.
Jako mi je zanimljiva ideja da zivot ne mora biti razvijen na planeti vec moze biti i na satelitu. Nije tesko primijetiti da pandora nije planeta vec da kruzi oko znatno vece planete, tipa jupitera. To je omogucilo one odlicne prizore na nebu koje nije "prazno" kao nase. :)
Jos jedna zanimljivost je to da je planeta relativno mala, manja od zemlje, te da ima manju i gravitaciju. Nigdje u filmu nije spomenuto, ali definitivno nije slucajnost velicina svih zivih bilca na planeti sto ima smisla jer bi manja gravitacija vjerovatno omogucila takav tok evolucije.

Tu je jos toliko detalja i utisaka da je to nemoguce sve napisati.
Sve u svemu, mislim da film sa svakog aspekta zasluzuje najbolje ocjene, ostalo je samo stvar ukusa ko voli i ko ne voli ovakvu vrstu filmova.

Oni koji misle da film nema pricu i poentu, mogu samo reci da ga nisu dovoljno ozbiljno gledali i da ga nisu shvatili. :D
Ateista

#269 Re: Avatar

Post by Ateista »

shaqqa wrote:
Chmoljo wrote: inače, i sam bih volio otići pogledati ovaj Avatar, ali ipak mislim da će biti kućna opcija :mrgreen:
Mislim da ćeš pogriješiti jer onakav film se ubio za gledanje u kinu (efekti, zvuk, blabla)...
Ja mislim da bih ga u kućnoj varijanti gledanja ugasio nakon 45 minuta...
:shock: :shock:

Pokusaj film gledati malo dublje, a ne samo zbog efekata.
Slazem se da je dozivljaj puno bolji u kinu, ali to nije jedino.
Vrijedi ga pogledati i zbog samo price i poente.
Svemirco

#270 Re: Avatar

Post by Svemirco »

SOMA wrote:
anoush wrote:

Ma pletenica je bezze, al onaj USB-Stick na kraju nje je bas kul :lol:

Ja sam primjetila - barem kod Jakea, kod ostalih nisam. Samo ne kontam zasto.
Razlog za razliku u broju prstiju je vrlo jednostavna - Na'viji imaju 4 prsta i 0% ljudskog DNK. avatari imaju 5 prstiju i Bog zna koliko ljudskog DNK :)

Objašnjeno je da su avatari nastali rekombinacijom Na'vi i humanog DNK tako da je očekivati neke razlike ;)
astralsys

#271 Re: Avatar

Post by astralsys »

Ateista wrote: ...
Jos jedna zanimljivost je to da je planeta relativno mala, manja od zemlje, te da ima manju i gravitaciju. Nigdje u filmu nije spomenuto, ali definitivno nije slucajnost velicina svih zivih bilca na planeti sto ima smisla jer bi manja gravitacija vjerovatno omogucila takav tok evolucije.
...
Sjecas li se scene gdje nabrijani pukovnik u teretani dize tegove i razgovara sa bogaljem... u tom dijalogu ima recenica gdje kaze nesto ovako: "...to je do ove proklete gravitacije. ako se covjek opusti moze postati mlohav..." implicira da je gravitiacija slabija-manja od zemljine.

nisi dobro pazio. mora da te je djevojka pripitkivala :)

uglavno efekti, grafika, zvuk, inovacija u onim bicima i to je sve vecinom 4-5. al prica je i vise nego slaba 2-3. haman pa je skoro jadno. kao u nekom jako losem akcijskom stiven segal filmu :) sve se i previse lahko moglo predvidjeti. mislim da se mogla prica malo bolje uraditi. kad se sve zbroji-gledljivo je.
Neelix

#272 Re: Avatar

Post by Neelix »

Mislim da Ateista uzaludno trazi dubinu tamo gdje je nema :) film svakako treba pogledati, ali je strasno plitak, prica je ispricana 3 miliona puta, kraj se nazire nakon 15 minuta filma. da nije efekata, odnosno da je snimljen u western settingu (a sto je komotno mogao biti), ne bi zaradio ni desetinu novca koju je zaradio :)

uostalom, mislim da je ovo vec neko postavio na temi:
Image
Ateista

#273 Re: Avatar

Post by Ateista »

astralsys wrote:
Ateista wrote: ...
...
Sjecas li se scene gdje nabrijani pukovnik u teretani dize tegove i razgovara sa bogaljem... u tom dijalogu ima recenica gdje kaze nesto ovako: "...to je do ove proklete gravitacije. ako se covjek opusti moze postati mlohav..." implicira da je gravitiacija slabija-manja od zemljine.

nisi dobro pazio. mora da te je djevojka pripitkivala :)
Sjecam se toga, znam da je pomenuo da je manj gravitacija, mislio sam na to da nigdje nije pomenuto to da je zbog toga sve puno vece, zivotinje, biljke, a vjerovatno nije slucajno. :)
uglavno efekti, grafika, zvuk, inovacija u onim bicima i to je sve vecinom 4-5. al prica je i vise nego slaba 2-3. haman pa je skoro jadno. kao u nekom jako losem akcijskom stiven segal filmu :) sve se i previse lahko moglo predvidjeti. mislim da se mogla prica malo bolje uraditi. kad se sve zbroji-gledljivo je.
Predvidivo jeste, opet valjda zavisi ko sta trazi. Meni ne smeta to sto je prica predvidiva ako je dobra ideja i ako ima dobru poruku.
Ateista

#274 Re: Avatar

Post by Ateista »

Neelix wrote:Mislim da Ateista uzaludno trazi dubinu tamo gdje je nema :) film svakako treba pogledati, ali je strasno plitak, prica je ispricana 3 miliona puta, kraj se nazire nakon 15 minuta filma. da nije efekata, odnosno da je snimljen u western settingu (a sto je komotno mogao biti), ne bi zaradio ni desetinu novca koju je zaradio :)

uostalom, mislim da je ovo vec neko postavio na temi:
Image
Dubine ima, samo je treba vidjeti. :D

Opet kazem, to sto su odredjeni elementi podjonjeni i sto je ocigledan rasplet, ne znaci da film nema dubinu i poruku, samo je treba znati naci. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#275 Re: Avatar

Post by Chmoljo »

Ateista, ho'š to konvertirati u Na'vi narod?
Post Reply