40 Godina Kuma(ko bi reko)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

alijagoro

#1 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by alijagoro »

Dakle 40-ta godisnjica Kuma,sta mislite o ovom kultnom filmu.Koliko je ustvari dobar,gdje je na vasoj listi najboljih filmova,niste gledali(planirate li,ili jok)gledali ste, ne svidza vam se zasto?Zasto treci dio nije bio toliko dobar(jel zbog glumaca,lose price,ili jednostavno gubitak identiteta iz prva dva dijela).Ko je bio bolji Al Pacino ili Rober De Niro.
Sta mislite jel ovaj film precjenjen ili zasluzuje sve ono sto mu je dato(proglasen za najbolji film svih vremena u Engleskoj,drugi na listi najboljih americkih filmova po Americkom Filmskom Institutu).Eto toliko :D .
silver testelone

#2 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by silver testelone »

nisam ga još gledo, ne znam ni sam zbog čega, možda nekad se i natjeram, kad je gledo svako živ, red bi bio i ja da vidim o čemu se tu radi :D onako jbg ne sviđaju mi se baš takve teme, al ko zna čega sve tu ima opet, nije džaba toliko hvaljen sigurno... bila je ona tema negdje o tim "kultnim" filmovima koji neobjašnjivo odbijaju gledaoce, pa vidim dosta ljudi nije gledalo tog Kuma iz istih neobjašnjivih razloga kao i ja...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Truba »

nema se šta posebno reći što već nije rečeno
stvarno je dobar prvi dio
meni bolji od drugog
najbolji mi je paćino i scena kada on preuzima ulogu glavnog
nije kome je namjenjeno već kome je suđeno i tako to
johnnykola

#4 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by johnnykola »

al' najbolja je gabica sinoc pred drugi dio:
"dobar film o tome kako se famailija treba drzati zajedno."
o, zevse!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vicious2

#5 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by vicious2 »

ne znam ... prije 5-6 godina sam gledala sva tri za redom ... i sinoc sam imala dojam kako gledam potpuno novi film. nakon gledanja prvog dijela bavila sam se mislju da je mogao trajati jos tri sata ... i da, trajao je jos tri sata u drugom dijelu ... sve nedorecenosti prvog dijela su dopunjene pricom o Vitu u drugom dijelu ... bilo bi zanimljivo od ova dva dijela spojiti jedan film, onako u cijelo :D poceti s pricom o Vitu itd...

BTW, Diane Keaton mi je neprepoznatljiva ... tek na kraju drugog dijela po nacinu price se vidi da je ona :D
headbanger

#6 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by headbanger »

Black swan wrote:nema se šta posebno reći što već nije rečeno
meni bolji od drugog
najbolji mi je paćino i scena kada on preuzima ulogu glavnognije kome je namjenjeno već kome je suđeno i tako to
i kada pocunju sa ljubljenjem a vrata se zatvarju
koja poruka zeni
ono odavde vise nista ne treba da te zanima
do vrata mozes dalje nije za tebe, dalje treba da budes savrsena zena i da ne pitas puno
ma ima jos tih scena
prvi jeste nabolji pa treci pa tek onda drugi, drugi je peglativan ali morao je biti takav da bi nam se sto bolje ispricala prica
dok je treci vec ono modernizacija mafije, u neku ruku djelimiican uvod u sporanose
ali ono savrseno pokazuje dokle mafija moze dokuciti
Qler

#7 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Qler »

Meni je opet drugi dio najbolji. Jedan od rijetkih nastavaka gdje je drugi dio bolji.

Po meni ide drugi, prvi pa treci dio. I gledao sam ih vise puta, pogotovo prva dva dijela, i svaki put se odusevim filmom :D

Ne znam da li sam gledao i jedan drugi film da je tako dobar svaki put kad ga gledas. Nekako mi ko sevdalinka, svaki put kad je pjevas dobro ti, a ne kao ove nove pjesme, dobra je dok je popularna, i za godinu dana je se niko ne sjeca.
Tako mi nekako i Kum dodje, vjecno dobar, nije prolazan..
medvjed23

#8 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by medvjed23 »

Odavno kontam da ih pogledam... al ne mogu da se natjeram... nekako... imam neku odbojnost prema filmovima koji se kuju u zvijezde... obično za moj ukus budu prosječni...
silver testelone

#9 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by silver testelone »

medvjed23 wrote:Odavno kontam da ih pogledam... al ne mogu da se natjeram... nekako... imam neku odbojnost prema filmovima koji se kuju u zvijezde... obično za moj ukus budu prosječni...
o tome govorim :D potpuno isti slučaj... i Kum nije jedini...
dječak sa šibicama

#10 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by dječak sa šibicama »

Film klasa za sebe. Prva dva dijela, trecim nisam odusevljen.

Bilo jednom u Americi, recimo, spada u taj rang.

To su filmovi koji zasluzuju poseban zanr, kao sto su filmovi Leonea i Eastwooda dobili zanr spageti western.

Filmska antologija. Po meni, ne mozes se nazvati poznavateljem filma, a nisi gledao takve filmove.
alijagoro

#11 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by alijagoro »

Black swan wrote:nema se šta posebno reći što već nije rečeno
meni bolji od drugog
najbolji mi je paćino i scena kada on preuzima ulogu glavnog
nije kome je namjenjeno već kome je suđeno i tako to
Mislim da nije dobio Oskara,ni za jedan dio,po meni daleko bolji bio od De Nira.Gledao sam jednom intervju sa Pacinom,pa sam upamtio par stvari koje su mi bile zanimljive.Pacinov dedo je rodzen u Siciliji u jednom mjestu zvanom Corleone :D ,dok je bio mali(Pacino)zvali su ga Sonny :D ili Sonny Boy,puno prvo ime Pacina je Alfredo :D .
To i jeste najzanimljiviji dio filma,transformacija od obicnog mladog vojnika do nemilosrdnog mafijasa.Valjda je to tako kod svakoga,zlo i dobro,samo ceka pravo vrijeme da se aktivira.
Atticus Finch

#12 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Atticus Finch »

Zaista je treći dio, gotovo u svim raspravama o Kumu, uvijek na margini, opravdano ili neopravdano smatran stranim tijelom. Često se može čuti da je on samo loš nastavak fantastičnog prvog dijela (pod prvim dijelom bih u ovom slučaju podrazumijevao prva dva filma, što možda i nije tako daleko od istine). S tim u vezi prvi dio je među najboljim filmskim ostvarenjima ikada, a puno je razloga zašto je to tako. Prvi i osnovni je da mu se ne može spočitati niti jedna mana, film, dakle, ima sve. Majstorski adaptiran scenarij, glumu, kostimografiju, scenografiju, fotografiju, muziku itd. I ta atmosfera, boje su toliko prepoznatljive i unikatne da je to istinska rijetkost filmske umjetnosti. Scena vjenčanja je, pored toga što je tehnički dovedena do savršenstva, sjajna simbolička uvertira, djelo apsolutnog genija.

Image

Istina je da ko voli film, mora voljeti i Kuma.
dale cooper

#13 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by dale cooper »

Treći dio nije toliko loš koliko su prva dva neponovljivo dobra i koliko zajedno čine
jednu zaokruženu cjelinu. Ali ipak treći dio je dobar epilog i prikladan kraj za sagu.
Na jedan poetski način pokazuje da se ne može pobjeći i iskupiti od grijeha prošlosti
i da je cijena obično previsoka. Zadnja scena to upečatljivo prikazuje.
Michael Corleone kao ostarjeli sami starac, jedno dijete mrtvo, drugo ga odbacilo
i ostavljen od svih žena koje je ikada volio. Samo su ostali duhovi prošlosti.
Scena kada umire sam na stolici je kao eho scene smrti njegova oca iz prvog filma.
It always ends the same.
Qler

#14 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Qler »

dale cooper wrote:Treći dio nije toliko loš koliko su prva dva neponovljivo dobra i koliko zajedno čine
jednu zaokruženu cjelinu
. Ali ipak treći dio je dobar epilog i prikladan kraj za sagu.
Na jedan poetski način pokazuje da se ne može pobjeći i iskupiti od grijeha prošlosti
Michael Corleone kao ostarjeli sami starac, jedno dijete mrtvo, drugo ga odbacilo
Scena kada umire sam na stolici je kao eho scene smrti njegova oca iz prvog filma.
It always ends the same.

Ovo boldirano je tacno. Inace citav post je dobar :D
LSD

#15 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by LSD »

Najjaca trilogija u historiji Holivuda...nema boljeg opisa jedne mafijaške porodice, sve uspone i padove, turbulencije unutar familije, smjenu generacije, smrti članova porodice, sva ta dinamika cini ovu trilogiju posebnom.
Trece dio je odlican film koji je majstorski zatvorio citavu pricu , samo je problem što je neminovno u sjeni prva dva dijela.
Qler

#16 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Qler »

Evo gledam na HRT-u treci dio... ne mogu da prestanem :) sve neka jos malo :)

Fakat, ko nije pogledao Kuma-a ne zna sta propusta. Vrh.
XXS

#17 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by XXS »

Steta sto nema Nobel za filmska ostvarenja. Toliko su sva tri dobra.
Better Man

#18 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Better Man »

Kad imaš jednog Pachina, Branda, De Nira kako da film bude loš! Kum je klasika filmske umjetnosti, jednostavno genijalna triologija. Možda se nekima treći dio manje sviđa, jer je ipak on snimljen 16 godina nakon drugog dijela. Vjerovatno Coppola nije u početku zamislio tri filma. Kad smo već kod gangsterskih filmova, onda ne smijemo zaboraviti još jedno remek djelo i možda najbolji film ne samo gangsterskog žanra, već uopće najbolji film u istoriji kinematografije, a riječ je o epskoj sagi Sergia Leona koja predstavlja njegov vrhunac Once Upon A Time In America - Bilo jednom u Americi sa legendarnim Robertom De Nirom, a tu su i James Woods, Joe Speci.
sheilak

#19 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by sheilak »

Zaista, zaista odlicno djelo. Iako se dvoumim izmedju prvog i drugog dijela. O trecem ne bih :D

Inace, kao dijete sam htjela biti Tom Hagen :-D , dakle baviti se njegovim poslom. Bio mi je (a i sad je) tako cool. :-D

Najdrazi lik, pored Hagena-Sonny.
JThomas

#20 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by JThomas »

ja se ne slažem da je treći dio lošiji. savršeno logičan kraj svega i dobra obrada stvarnih događaja.
sheilak

#21 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by sheilak »

Mozda je problem zbog vremenske distance. Mozda je magija prva dva dijela bila prejaka. Ne znam, ali treci dio odudara, barem sto se osjecaja tice. Dakle, čisto subjektivno, bez analiziranja režije, slike, scenarija, kompozicije, itd. :-D
zulfo83

#22 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by zulfo83 »

S obzirom da je sve receno o De Niru,Pachinu i Marlon Brandu.Zelio bih vas podsjetiti na jos jednog glumca koji je ostavio dobar trag u KUM-u i jos ponekim filmovima a vec je mrtav preko 30 godina.Lik se zove John Cazale,to je onaj glumac koji glumi blago retardiranog brata Al Pacina imenom Fredo.John Cazale je glumio mislim samo u 5 filmova u zivotu i pazite sad ovo, pored Kuma koji je pobrao pregrst filmskih nagrada,nakon toga je glumi u Pasjem popodnevu opet sa Al pachinom,pa je glumio u Lovcu na jelene sa Meryl streep i De nirom.Lik je umro prilicno mlad od raka ali zaista iza sebe je ostavio dobre role i filmove koji su u samom vrhu..............
BHF_Manijak

#23 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by BHF_Manijak »

Glumacka postava je beton betona, no ono sto mene evo vec godinama odbija od tog filma je sama tematika! Inace se grozim na filmove o mafiji, mafijaskim porodicama i maksmialno izbjegavam te filmove, dakle gansterske u globalu.
Jel se bas sva prica na fazon mafije fokusira ili ga ipak mogu pogledati iako ne gotivim takve tipove filmova? :mrgreen:
Woman

#24 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by Woman »

jedno od rijetkih filmskih ostvarenja koje moze stati uporedo sa knjigom po kojoj je radjeno. marlon brando prvi, zatim al pacino. u trecem je garsia zgodan, i jedino on valja u tom dijelu.
ultima_palabra

#25 Re: 40 Godina Kuma(ko bi reko)

Post by ultima_palabra »

dale cooper wrote:Treći dio nije toliko loš koliko su prva dva neponovljivo dobra i koliko zajedno čine
jednu zaokruženu cjelinu. Ali ipak treći dio je dobar epilog i prikladan kraj za sagu.
It always ends the same.
To je to :thumbup:
Post Reply