FIFA i UEFA - We care about nothing

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Erzsebet

#51 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Erzsebet »

Sounder wrote:Ne moze se reci da UEFA gleda interes velikih klubova. Samo pogledajte Ligu Sampiona ove godine. Platini je uveo da bude vise sampiona i dobro ga je krenulo barem ove sezone. Moze se desiti po prvi put u istorji LS da sampion Evrope ispadne u grupnoj fazi.

Odakle ti da je to uvedeno o čemu govoriš? Samo je promijenjen sistem pretkola, odnosno uvedeno je i četvrto pretkolo, radi više mjesta u Ligi šampiona. Ove godine smo imali nosioce i nenosioce u tom famoznom četvrtom pretkolu, što dosad nije bio slučaj, pa su se recimo sastajali Everton i Villareal, a to sada nije bilo moguće. Lige petice su zadržale broj timova (po 4) u Ligi prvaka, čak im je i olakšano, jer su trećem timu iz Španije, Italije i Engleske ukinuli pretkolo. Jedino što se ove godine desilo je da su lošiji timovi izbacili loše, kao npr. kiparski tim je pobijedio belgijski ili tako nekako.

#52 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

Erzsebet wrote:
Sounder wrote:Ne moze se reci da UEFA gleda interes velikih klubova. Samo pogledajte Ligu Sampiona ove godine. Platini je uveo da bude vise sampiona i dobro ga je krenulo barem ove sezone. Moze se desiti po prvi put u istorji LS da sampion Evrope ispadne u grupnoj fazi.

Odakle ti da je to uvedeno o čemu govoriš? Samo je promijenjen sistem pretkola, odnosno uvedeno je i četvrto pretkolo, radi više mjesta u Ligi šampiona. Ove godine smo imali nosioce i nenosioce u tom famoznom četvrtom pretkolu, što dosad nije bio slučaj, pa su se recimo sastajali Everton i Villareal, a to sada nije bilo moguće. Lige petice su zadržale broj timova (po 4) u Ligi prvaka, čak im je i olakšano, jer su trećem timu iz Španije, Italije i Engleske ukinuli pretkolo. Jedino što se ove godine desilo je da su lošiji timovi izbacili loše, kao npr. kiparski tim je pobijedio belgijski ili tako nekako.
Vjerovatno je mislio na to da su se u trece i cetvrto pretkolo sastojalo od dvije sekcije, jedna onih klubova koji su bili prvaci (20 u trecem, a 10 u cetvrtom) a druga od onih koji nisu bili prvaci svojih zemalja. To je garantovalo da se ti prvaci nece sastati sa jakim klubovima koji nisu bili sampioni u svojim zemljama, a igraju pretkolo. To automatski znaci da ne mogu igrati protiv klubova iz Engleske, Italije, Spanije, Francuske, Njemacke, Rusije, Portugala, Holdandije, Turske, Ukrajine, Rumunije i Belgije, ciji su se prvaci ove sezone plasirali direktno. Ovo garantuje da ce pored ovih gore, liga prvaka imati i pet prvaka iz slabijih zemalja, sto se jasno vidi ove sezone. Jedan od boljih poteza, koji vraca pravi smisao nazivu liga prvaka.
Sounder

#53 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

Da, mislio sam to sto je profil napisao.
Petit_Beurre

#54 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Petit_Beurre »

http://www.jeu-de-main.com/

malo se igrajte rukomta sa hanrijem :mrgreen:
elSaik

#55 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Erzsebet wrote:

Da to nije uradio, kiparski loši tim bi ispao od Evertona, a belgijski loši tim od Villareala. ;-)

Sitni koraci, ali ipak korac. Baš sinoć sa haverom pričam "sjećaš li se ti one priče sa Sa-xa da će ovi "mali timovi" biti samo vreća za napucavanje?". VIdim kako su... :thumbup:
Sounder

#56 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

Pa na kraju je ispalo da su tu samo da im se mreza napuni ili da se bore za cetvrto mjesto respektivnih 3 boda ili za trece.

Jedini novi timovi koji su napravili uspjeh ili barem napravili svoju grupu zanimljiviju za gledati je Rubin i Unirea. Eh sada da li se moze smatrati Rubin kao mali tim? Ruski nogomet se u zadnjih pet-sest godina podigao na velike visine tako da me uopste ne iznenadjuje sto Rubin, CSKA, Zenit itd u zadnje vrijeme igraju mnogo bolje.
Zato mi se jedino Urinea tu svrstava kao iznenadzenje ovog ciklusa.

Macabi - 0 bodova
Debrecin - 0 bodova
Apoel - 1 bod
Zurich - 3 boda

Iako je fino vidjeti nova imena u grupnoj fazi itd, ipak na kraju balade zavrse pri dnu tabele i ako imaju srecu izbore trece mjesto. Prema tome mozda nisu svi bili kanta za punjenje, ali nisu nista ni puno promjenuli.
Ajatolah_

#57 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Ajatolah_ »

Male reprezentacije bi se trebale ujediniti i igrati kao jedno, sa stranim selektorom i rotacijom domaćeg stadiona. Tako bi recimo imali jednu reprezentaciju sačinjenu igračima iz San Marina, Lihtenštajna, Malte, Andore, Farskih ostrva, Luksemburga i eventualno još nekom državicom. Ako opet ne budu barem konkurentni jednoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Kipru, pridružiti im još nekog sa dna ljestvice.

Edit: Evo sabrao sam, ovaj selektor bi imao izbor od oko 1.106.000 ljudi.
Sounder

#58 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

EdoI wrote:Male reprezentacije bi se trebale ujediniti i igrati kao jedno, sa stranim selektorom i rotacijom domaćeg stadiona. Tako bi recimo imali jednu reprezentaciju sačinjenu igračima iz San Marina, Lihtenštajna, Malte, Andore, Farskih ostrva, Luksemburga i eventualno još nekom državicom. Ako opet ne budu barem konkurentni jednoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Kipru, pridružiti im još nekog sa dna ljestvice.

Male drzave bi trebale imati kvalifikacije za kvalifikacije. Samo odigrati po jednu utakmicu izmedju drzava i prve dvije a moze i samo prva idu u sesir sa ostalim evropskim drzavama. Tako bi se smanjio broj utakmica.

#59 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

Druga je stvar to sta ce oni napraviti. To je sada do njih. Ono sto je bitno je da su oni tu, a rezultati ce polako doci. Ipak su i previse dugo favorizirani timovi iz "jacih" zemalja, tako da treba malo vremena proci. Prvi stepen, je da neki od "slabijih" prvaka, budu konstantni par sezona u ligi prvaka. Nakon toga, knock-out faza je neminovnost. Ili ako vec ispadnu, trece mjesto ih vodi u ligu uefa, u fazu u koju bi teze dosli da su se morali boriti kroz pretkola i grupe.

Evo kako je ove sezone izgledalo zadnje (cetvrto) pretkolo

Prvaci
Sheriff Tiraspol Mol Olympiakos Piraeus Gre
FC Salzburg Aut Maccabi Haifa Isr
FK Ventspils Lat FC Zürich Sui
FC København Den APOEL Nicosia Cyp
Levski Sofia Bul DVSC Debrecen Hun

Ostali
Olympique Lyon Fra Anderlecht Bel
Celtic Sco Arsenal Eng
FC Timisoara Rom VfB Stuttgart Ger
Sporting CP Lisbon Por Fiorentina Ita
Panathinaikos Gre Atlético Madrid Esp

Dakle, ako si prvak, ne igras protiv drugih, trecih i cetvrtih iz 13 najjacih liga, sto je, priznacete, poprilicno olaksanje. Ako nisi prvak, onda se moras debelo potruditi da zasluzis mjesto. Sta mislite koliko bi ovih gore, sto su prosli, ispalo od ovih dole, sto su ispali? Ovdje se onome ko je odgovoran za ovo, mora skinuti kapa, jer ovo garantuje 18 prvaka u grupnoj fazi, sto opet znaci da je "Liga prvaka" sada pretezno liga prvaka.

Ostaje da vidimo kako ce ovo iskoristiti slabije rangirane zemlje.

#60 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

Sounder wrote:
EdoI wrote:Male reprezentacije bi se trebale ujediniti i igrati kao jedno, sa stranim selektorom i rotacijom domaćeg stadiona. Tako bi recimo imali jednu reprezentaciju sačinjenu igračima iz San Marina, Lihtenštajna, Malte, Andore, Farskih ostrva, Luksemburga i eventualno još nekom državicom. Ako opet ne budu barem konkurentni jednoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Kipru, pridružiti im još nekog sa dna ljestvice.

Male drzave bi trebale imati kvalifikacije za kvalifikacije. Samo odigrati po jednu utakmicu izmedju drzava i prve dvije a moze i samo prva idu u sesir sa ostalim evropskim drzavama. Tako bi se smanjio broj utakmica.
Upravo. Nesto slicno kao u drugim konfederacijama. Koliko god ovo cudno zvucalo, ovako bi sigurno bilo teze vecim reprezentacijama, jer bi se morale dokazati samo protiv jacih, a manje reprezentacije, ne bi mogle kiksati protiv nekog od ovih slabijih. Mi smo izuzetak, i mi nismo prosli zato sto smo bili dobri, vec zato sto smo bili dobri protiv slabijih, i zato sto smo imali srece da jaci kiksaju protiv slabijih. Ali generalno, jednoj Turskoj bi vise znacila pobjeda protiv Spanije, jer je veca vjerovatnoca da ce Turska kiksati protiv slabijih nego Spanija. Dakle sto manje slabijih, to veca sansa za srednje reprezentacije da dokazu kvalitet, ako ga imaju, u direktnom okrsaju sa jacima.
elSaik

#61 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

profil wrote:
Sounder wrote:

Upravo. Nesto slicno kao u drugim konfederacijama. Koliko god ovo cudno zvucalo, ovako bi sigurno bilo teze vecim reprezentacijama, jer bi se morale dokazati samo protiv jacih, a manje reprezentacije, ne bi mogle kiksati protiv nekog od ovih slabijih. Mi smo izuzetak, i mi nismo prosli zato sto smo bili dobri, vec zato sto smo bili dobri protiv slabijih, i zato sto smo imali srece da jaci kiksaju protiv slabijih. Ali generalno, jednoj Turskoj bi vise znacila pobjeda protiv Spanije, jer je veca vjerovatnoca da ce Turska kiksati protiv slabijih nego Spanija. Dakle sto manje slabijih, to veca sansa za srednje reprezentacije da dokazu kvalitet, ako ga imaju, u direktnom okrsaju sa jacima.
Mislim da ne govorite o istom. ;-)

#62 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

elSaik wrote:Mislim da ne govorite o istom. ;-)
Nisam siguran kako mislis. Mada sam ja vise za to da ove slabije razigravaju, konkretno u nasem primjeru ove godine, recimo umjesto sto smo imali Estoniju i Armeniju , da imamo samo jednu od te dvije koje odigraju pretkvalifikacije. Isto i u ostalim grupama. Ali ni neke grupne kvalifikacije nisu iskljucene, poenta je ista, a to je da je manje slabijih ekipa.
Sounder

#63 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

profil wrote:
elSaik wrote:Mislim da ne govorite o istom. ;-)
Nisam siguran kako mislis. Mada sam ja vise za to da ove slabije razigravaju, konkretno u nasem primjeru ove godine, recimo umjesto sto smo imali Estoniju i Armeniju , da imamo samo jednu od te dvije koje odigraju pretkvalifikacije. Isto i u ostalim grupama. Ali ni neke grupne kvalifikacije nisu iskljucene, poenta je ista, a to je da je manje slabijih ekipa.
profil i ja se slazemo :D

Npr. na kraju ovog ciklusa kvalifikacija za SP pogledati tabelu evropskih zemalja i zadnjih deset drzava staviti u baraza i pet kojih prodju dalje imaju pravo da se ubacu u nekih pet grupa za kvalfikacije za EP. U cemu je poenta ako Njemacka moze dati 13 golova San Marinu?
profil wrote:Druga je stvar to sta ce oni napraviti. To je sada do njih. Ono sto je bitno je da su oni tu, a rezultati ce polako doci.
Slazem da je bitno da su tu i da treba vremena da predju iz grupe timova koji su samo tu da bi grupa imala 4 tima u one timove koji ce ipak nesto moci napraviti.

#64 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

To je to. Zbunio se elSaik posto vodimo diskusiju o dvije teme paralelno :D
cyprus

#65 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by cyprus »

profil wrote:
Sounder wrote:

E ja se ne slažem. Ako kažemo "uklonimo male selekcije", neko će se nekad sigurno sjetit i da kaže "uklonimo i osrednje selekcije i ostavimo samo najjače da igraju". Tako ćemo dobiti stvaranje A, B i C divizije (slično kao u košarci, tenisu itd.), što bi svakako podosta unazadilo fudbal.

#66 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by profil »

cyprus wrote: E ja se ne slažem. Ako kažemo "uklonimo male selekcije", neko će se nekad sigurno sjetit i da kaže "uklonimo i osrednje selekcije i ostavimo samo najjače da igraju". Tako ćemo dobiti stvaranje A, B i C divizije (slično kao u košarci, tenisu itd.), što bi svakako podosta unazadilo fudbal.
Slazem se u tome sto se ne slazes :D Gledajuci tako sigurno da ne bi valjalo. Ovdje niko ne govori o nekom ekstremnom "uklanjanju" malih selekcija. Recimo, umjesto sto smo imali grupe sa razlicitim brojem timova, da su sve grupe imale isto timova, sto bi znacilo samo osam selekcija manje.
El_comadante

#67 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by El_comadante »

ma sistem kvalifikacija je uvijek nepravedan odnosno ovim kvalitetnijim je olakšano u svakom slučaju nego i srednjim a da nekažem malim. ipak bi možda i dobro bilo kad bi male reprezentacije igrale kvalifikacije i kad bi imali neke standardne grupe u kvalifikacijama da znaš unaprijed šta treba da napraviš da bi ušo u jaći šešir nego vako iz mjeseca u mjesec se haman mjenja ko je u kom šeširu.
El_comadante

#68 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by El_comadante »

što se tiče LP bez obzira na ove promjene teško če neko od ovih slabijih eikipa proći gurpu jer ipak pare sve igraju. nikad recimo ovi sa kipra neće sastavi koliko toliko kvalitetnu ekipu jer i 10ti iz recimo Engleske ima dovoljno para da im kupi igraća ako imalo valja a ta ekipa neče nikad igrati u Lp i tako to ide ukrug. znaći ovo im je krajniji domet pa eto timovi iz bogatiji zemalja tipa Austrija, Švicaraska pa nemogu ništa napraviti u LP. i to je ralnost. teško čemo gledati timove poput Steaue, CZ dalje od recimo četvrt finala. i tako če biti dok je sve oko para odnosno kada padne gledanost radi dosade onda če biti manje para i onda neki drugi timovi imaju naku šansu a za sada se sve zna
elSaik

#69 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

profil wrote:To je to. Zbunio se elSaik posto vodimo diskusiju o dvije teme paralelno :D
Do mene je. Pogrešno sam razumio drugi post. :thumbup:

Jedine poštene kvalifikacije su južnoameričke, i donekle sjeverno-srednjeameričke. Svako sa svakim, pa kom opojci kom opanci.
elSaik

#70 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

El_comadante wrote:što se tiče LP bez obzira na ove promjene teško če neko od ovih slabijih eikipa proći gurpu jer ipak pare sve igraju. nikad recimo ovi sa kipra neće sastavi koliko toliko kvalitetnu ekipu jer i 10ti iz recimo Engleske ima dovoljno para da im kupi igraća ako imalo valja a ta ekipa neče nikad igrati u Lp i tako to ide ukrug. znaći ovo im je krajniji domet pa eto timovi iz bogatiji zemalja tipa Austrija, Švicaraska pa nemogu ništa napraviti u LP. i to je ralnost. teško čemo gledati timove poput Steaue, CZ dalje od recimo četvrt finala. i tako če biti dok je sve oko para odnosno kada padne gledanost radi dosade onda če biti manje para i onda neki drugi timovi imaju naku šansu a za sada se sve zna

Meni lično nije poenta u tome mogu li oni nešto napraviti već u tome da takmičenje koje se zove liga PRVAKA mora pružiti svim prvacima jednake šanse. Nikada mi neće biti jasno na osnovu čega je omogućen lakši ulaz 4. iz Engleske u grupe nego prvom iz, primjera radi, Austrije.

Ili vrati format približan Ligi Šampiona ili promijeni naziv lige u Liga bogatih/Liga G24...
cyprus

#71 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by cyprus »

elSaik wrote:
El_comadante wrote:što se tiče LP bez obzira na ove promjene teško če neko od ovih slabijih eikipa proći gurpu jer ipak pare sve igraju. nikad recimo ovi sa kipra neće sastavi koliko toliko kvalitetnu ekipu jer i 10ti iz recimo Engleske ima dovoljno para da im kupi igraća ako imalo valja a ta ekipa neče nikad igrati u Lp i tako to ide ukrug. znaći ovo im je krajniji domet pa eto timovi iz bogatiji zemalja tipa Austrija, Švicaraska pa nemogu ništa napraviti u LP. i to je ralnost. teško čemo gledati timove poput Steaue, CZ dalje od recimo četvrt finala. i tako če biti dok je sve oko para odnosno kada padne gledanost radi dosade onda če biti manje para i onda neki drugi timovi imaju naku šansu a za sada se sve zna

Meni lično nije poenta u tome mogu li oni nešto napraviti već u tome da takmičenje koje se zove liga PRVAKA mora pružiti svim prvacima jednake šanse. Nikada mi neće biti jasno na osnovu čega je omogućen lakši ulaz 4. iz Engleske u grupe nego prvom iz, primjera radi, Austrije.

Ili vrati format približan Ligi Šampiona ili promijeni naziv lige u Liga bogatih/Liga G24...
Pa nisu sve lige jednako kvalitetne, logično. Mislim moglo bi se sredit i da prvak Lihtenštajna ima istu poziciju kao i Manchester United, ali koja korist od toga, kad će rezultat između njih bit 9:0?

Što se mene tiče formati evropskih klupskih i reprezentativnih takmičenja su dobri, i mislim da ne bi trebalo praviti nikakve krupne izmjene. Postoji dovoljan balans između jačih i slabiji, na način da slabi nisu odstranjeni i imaju priliku da se takmiče sa najvećima (do njih je kako će tu priliku iskoristiti), a s druge strane najjači da bi se dokazali ipak moraju igrat sa sebi sličnima, a ne prolaziti veći dio takmičenja kantajući male, što bi bio slučaj recimo da je CL stvarno Liga PRVAKA. Tako bi već spomenuti Manchester mogao doći do polufinala i sa B timom.

Dakle, zamislimo put recimo engleskog prvaka kroz takvu Ligu Prvaka:

grupa A* (lupio)
Manchester United
APOEL
Debrecen
Slovan Bratislava

1/8 finala
Man Utd - Standard Liege

1/4 finala
Man Utd - AZ Alkmaar

1/2 finale
Man Utd - Inter Milan

finale
Man Utd - Barcelona

Iskreno koliko bi manja bila interesantnost,a samim tim i gledanost ovog takmičenja?
elSaik

#72 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Time što bi svi imali jednaku poziciju (tj. da su nekada kada su trebali imali jednaku poziciju) spriječilo bi se fudbal postane ovo što je danas. U Ligi prvaka vrti se 15ak klubova svake sezone. Primjera radi, iz Engleske SVAKE godine idu Arsenal, Chelsea, ManU i Liverpool. Šta to znači? Zači da će od svih engleskih timova svake godine ta 4 dijeliti milionske zarade. I tako, ponavljam toga iz godine u godinu, nastane ono što je danas stvarnost, a to je da u Engleskoj prvak može biti samo 1 od ta 4 tima. Zapravo, više ne može ni to. Danas, prvak samo mogu biti ManU i Chelsea. I tih 15ak klubov između sebe dijeli lovu i tako postaju sve bogatiji. Naravno oni nastoje svake godine pripadati tom elitnom krugu što dovodi do toga da, što žele više para zaraditi, moraju više i trošiti. I onda dođeš u situaciju da se za jednog igrača plati fucking 100.000.000€. U poređenju sa periodom od prije 10 godina, kada je Vieri bio najskuplji, a plaćen je nešto malo ispod 50.000.000€, znači da je došlo do 100% povećanja. Šta to za budućnost znači, možemo svi sami skontati.

Vjerovatno sam jedan od rijetkih, možda i jedini na ovome forumu, koji smatra da je promjena Liga Šampiona > Liga Prvaka unazadila fudbal i da žali što nije živio u vrijeme (ili ga hvata nostalgija za vremenima) kada su finala igrali PSV i Benfica, Marseille i C. Zvezda (dobro, ovaj drugi baš i ne mora) ili Villa i Bayern, ali nikakvi "fantastični dueli" Barce i Intera, ili svakogodišnji dueli Liverpoola i Chelsea, neće ništa promijeniti na ovom mom skromnom mišljenju. :)
elSaik

#73 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

cyprus wrote:
elSaik wrote:

Pa nisu sve lige jednako kvalitetne, logično. Mislim moglo bi se sredit i da prvak Lihtenštajna ima istu poziciju kao i Manchester United, ali koja korist od toga, kad će rezultat između njih bit 9:0?

Što se mene tiče formati evropskih klupskih i reprezentativnih takmičenja su dobri, i mislim da ne bi trebalo praviti nikakve krupne izmjene. Postoji dovoljan balans između jačih i slabiji, na način da slabi nisu odstranjeni i imaju priliku da se takmiče sa najvećima (do njih je kako će tu priliku iskoristiti), a s druge strane najjači da bi se dokazali ipak moraju igrat sa sebi sličnima, a ne prolaziti veći dio takmičenja kantajući male, što bi bio slučaj recimo da je CL stvarno Liga PRVAKA. Tako bi već spomenuti Manchester mogao doći do polufinala i sa B timom.

Dakle, zamislimo put recimo engleskog prvaka kroz takvu Ligu Prvaka:

grupa A* (lupio)
Manchester United
APOEL
Debrecen
Slovan Bratislava

1/8 finala
Man Utd - Standard Liege

1/4 finala
Man Utd - AZ Alkmaar

1/2 finale
Man Utd - Inter Milan

finale
Man Utd - Barcelona

Iskreno koliko bi manja bila interesantnost,a samim tim i gledanost ovog takmičenja?
Pitaj navijače APOELA, Debrecena i Bratislave da li bi se žalili na gledanost. ;-)
cyprus

#74 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by cyprus »

elSaik wrote:Pitaj navijače APOELA, Debrecena i Bratislave da li bi se žalili na gledanost. ;-)
Ma možemo postavit i Mladost iz Župče pa isto pitat njihove navijače :D
Sounder

#75 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

Pitaj navijače APOELA, Debrecena i Bratislave da li bi se žalili na gledanost. ;-)
Ne pitaju se navijaci tih klubova niti navijaci Barce, Milana, Arsenala itd. Pita se citava Azija i Amerika. Koda bi Joe Amerikanac htjeo da gleda Debreceni i Apoel. Zele samo da gledaju najkvalitetnije igrace i timove. Prema tome UEFA i FIFA im to trebaju ponuditi.
Post Reply