FIFA i UEFA - We care about nothing

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

A1fa

#26 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by A1fa »

komeba wrote:Ja opet mislim da je dobro da na EP ucestvuju 24 ekipe.Sada u Evropi postoji jako mnogo kvalitetnih reprezentacija i grehota je ne gledati neke vrhunske igrace na prvenstvu.Evo npr. Ibrahimovic sada nece igrati na svjetskom,pa Hrvatska,a grehota je i da ne gledas na prvenstvu Dzeku,Misketa itd..
A posebno se radujem jer ucestvovanjem 24 ekipe se drasticno povecava mogucnost da se BiH kvalivikuje,samim tim da se nas fudbal podigne na visu razinu,da se igraci lakse prodaju itd.
Upravo tako i zbog toga bismo mi u BIH trebali da budemo najsretniji i da sutimo jer nama ovo ide samo u korist! ;) Meni je bitnije sto ce nasa reprezentacija i nas nogomet napredovati sa jednom ovakvom odlukom, nego sto ce mozda vecim brojem reprezentacija na zavrsnici navodno opasti kvalitet, sa cime se ja ionako ne slazem. U nogometu nema vise hokejaskih rezultata ni kad Spanije igra sa Armenijom, interesovanje za nogomet bi se jos vise pojacalo u svim tim ,,malim'' drzavama a to moze biti samo pozitivno!
elSaik

#27 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Zna li neko kako misle organizovati grupe sa 24 ekipe?
Dammme

#28 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Dammme »

elSaik wrote:Zna li neko kako misle organizovati grupe sa 24 ekipe?
Kao nekad na SP. 6 grupa po 4. Dalje idu prva 2 i 4 najbolje trećeplasirane ekipe.
elSaik

#29 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Dammme wrote:
Kao nekad na SP. 6 grupa po 4. Dalje idu prva 2 i 4 najbolje trećeplasirane ekipe.
Pretpostavih. Hvala. :thumbup:
cyprus

#30 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by cyprus »

Dammme wrote:
Ma bezveze. Nek su nam šanse duplo već za plasman, meni je takav format loš.
elSaik

#31 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Ma dajte, ako mogu gledati Honduras, Novi Zeland, Ganu, Sjevernu Koreju, zašto ne bih mogao Irsku, Škotsku, Sloveniju, Mađarsku?
jeza u ledja

#32 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by jeza u ledja »

mostarac wrote: ja mislim da je to usko povezano sa stanjem klupskog fudbala u evropi. Ibrahimovic ne gleda prvenstvo jer im je i svedska liga tu negdje na nivou nase, a to je zato jer sve sto vrijedi voli vise igrati u drugoj engleskoj ligi nego u prvoj svedskoj jer u svedskoj ligi nema apsolutno mogucnosti napredka, jer im je plafon neko pretkolo ili nekim cudom da se uguraju u grupnu fazu. Maribor je jos uvijek uz Grcku najveca senzacija evropskog fudbala u posljednjih 20 godina, jer ovaj nacin rada klubova doslovno male klubove baca na koljena. U zelji su Dzeku smatrali klocem, al vidite Zeljo je u tog Dzeku ulozio i rad i vrijeme i trud i Wolsfburg ga dobije kao gotovog igraca i tako u nedogled. Ono je u Jugi bilo genijalno pravilo. Ne mozes do 27. godine napustiti zemlju i onda je i domaca liga bila jaka, a ni Zvezda nije bas imala mogucnost da kupi sve sto valja. Isto tako da je jedan Ibrahimovic igrao u Svedskoj do 27. godine uz njega i njegov kvalitet bi stasalo jos bar 4-5 igraca. Ovako su propali kao repka, jer nema ko da povuce.
Ja mislim da imas mnogo pogresnih tvrdnji i pretpostavki.
Ibrahimovic nikad ne bi postao igracina kakva jeste da nije otisao u Ajax, ostao bi samo talentovana nada. Dzeku nije stvorio Zeljo vec Jiri Plisek i poslije Magath. On bi bez toga ostao 'kloc' i 'stangla' sa Grbavice. Ne vidim vezu izmedju Ibrahimovica i napretka drugih igraca u njegovoj repki.
Stari komunisticki zakon od 27 godina je nepravedan prema igracima i njihovoj mocunosti zarade. (Da napomenem, nisu tu samo u pitanju milioneri tipa Dzeko, vec stotine igraca koji svoj kruh zaradjuju po lijevim ligama Evrope i svijeta, a da su ostali u BiH valjali bi se u blatu ko neki dan na Grbavici). Taj zakon je sluzio da bi klubovi poput Zvezde mogle praviti dream-team od ukradenih igraca iz SFRJ zarad promovisanja i zarade raznoraznih guzonja i politicara. (To je isto, samo jos izrazenije, vazilo za Steauu onomad.)

mostarac wrote:Znaci sve je povezano. Veliki klubovi sistemski i kontinuirano unistavaju fudbal u ostatku evrope, a uefini celnici zbog novca naravno to im dopustaju. Platini se bori, ali je usamljen, jako usamljen i pod strasnim pritiscima, ali je apsurdno da su klubovi uspjeli legalizovati trgovnu djecom pa kupuju djecu od 10-12 godina.
Svim klubovima je cilj - zarada. Ne bih rekao da je velikim klubovima u cilju unistavanje malih klubova. Ja to ne bi rekao tako. Njima je u cilju dovodjenje sto boljih igraca za sto manje pare.
Fudbal je novac, i dok god stotine miliona kupuje karte, placa pretplatu i kupuju dresove i kojekakve dzidze - klubovi ce imati para. Nije problem velikih klubova to sto su drugi mali.

mostarac wrote: Kakav je motiv isto tako jednom Velezu, Zelji, Dinamu, Partizanu da imaju omladinsku skolu, kad im najveci talenti i izgradjeni igraci za veoma male novce ili ako su ispod 18 godina, bez ikakve nadonknade odu vani?
Motiv im je takav da od svakog buduceg transfera tog igraca originalni tim dobija pinku, kao sto Zeljeznicar dobija od Dzeke. Valjda znas za to pravilo?
Erzsebet

#33 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Erzsebet »

Siguran sam da je samo pitanje vremena kad će se i SP proširiti na 40 ekipa. Po mom mišljenju bi bilo bolj EP prvo napraviti sa 20 ekipa (4 grupe po 5 ekipa, gdje samo dvije idu u četvrtfinale), jer bi se mogao napraviti testni period, pa ako bude dobro, eventualno proširiti i na 24. Takođe, mislim da je i u tom slučaju mnogo bolje napraviti 4 grupe po 6 ekipa, gdje prve četiri idu dalje.
jeza u ledja

#34 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by jeza u ledja »

Cetiri grupe po sest ekipa. :)
mostarac

#35 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by mostarac »

jeza u ledja wrote:
mostarac wrote: ja mislim da je to usko povezano sa stanjem klupskog fudbala u evropi. Ibrahimovic ne gleda prvenstvo jer im je i svedska liga tu negdje na nivou nase, a to je zato jer sve sto vrijedi voli vise igrati u drugoj engleskoj ligi nego u prvoj svedskoj jer u svedskoj ligi nema apsolutno mogucnosti napredka, jer im je plafon neko pretkolo ili nekim cudom da se uguraju u grupnu fazu. Maribor je jos uvijek uz Grcku najveca senzacija evropskog fudbala u posljednjih 20 godina, jer ovaj nacin rada klubova doslovno male klubove baca na koljena. U zelji su Dzeku smatrali klocem, al vidite Zeljo je u tog Dzeku ulozio i rad i vrijeme i trud i Wolsfburg ga dobije kao gotovog igraca i tako u nedogled. Ono je u Jugi bilo genijalno pravilo. Ne mozes do 27. godine napustiti zemlju i onda je i domaca liga bila jaka, a ni Zvezda nije bas imala mogucnost da kupi sve sto valja. Isto tako da je jedan Ibrahimovic igrao u Svedskoj do 27. godine uz njega i njegov kvalitet bi stasalo jos bar 4-5 igraca. Ovako su propali kao repka, jer nema ko da povuce.
Ja mislim da imas mnogo pogresnih tvrdnji i pretpostavki.
Ibrahimovic nikad ne bi postao igracina kakva jeste da nije otisao u Ajax, ostao bi samo talentovana nada. Dzeku nije stvorio Zeljo vec Jiri Plisek i poslije Magath. On bi bez toga ostao 'kloc' i 'stangla' sa Grbavice. Ne vidim vezu izmedju Ibrahimovica i napretka drugih igraca u njegovoj repki.
Stari komunisticki zakon od 27 godina je nepravedan prema igracima i njihovoj mocunosti zarade. (Da napomenem, nisu tu samo u pitanju milioneri tipa Dzeko, vec stotine igraca koji svoj kruh zaradjuju po lijevim ligama Evrope i svijeta, a da su ostali u BiH valjali bi se u blatu ko neki dan na Grbavici). Taj zakon je sluzio da bi klubovi poput Zvezde mogle praviti dream-team od ukradenih igraca iz SFRJ zarad promovisanja i zarade raznoraznih guzonja i politicara. (To je isto, samo jos izrazenije, vazilo za Steauu onomad.)

mostarac wrote:Znaci sve je povezano. Veliki klubovi sistemski i kontinuirano unistavaju fudbal u ostatku evrope, a uefini celnici zbog novca naravno to im dopustaju. Platini se bori, ali je usamljen, jako usamljen i pod strasnim pritiscima, ali je apsurdno da su klubovi uspjeli legalizovati trgovnu djecom pa kupuju djecu od 10-12 godina.
Svim klubovima je cilj - zarada. Ne bih rekao da je velikim klubovima u cilju unistavanje malih klubova. Ja to ne bi rekao tako. Njima je u cilju dovodjenje sto boljih igraca za sto manje pare.
Fudbal je novac, i dok god stotine miliona kupuje karte, placa pretplatu i kupuju dresove i kojekakve dzidze - klubovi ce imati para. Nije problem velikih klubova to sto su drugi mali.

mostarac wrote: Kakav je motiv isto tako jednom Velezu, Zelji, Dinamu, Partizanu da imaju omladinsku skolu, kad im najveci talenti i izgradjeni igraci za veoma male novce ili ako su ispod 18 godina, bez ikakve nadonknade odu vani?
Motiv im je takav da od svakog buduceg transfera tog igraca originalni tim dobija pinku, kao sto Zeljeznicar dobija od Dzeke. Valjda znas za to pravilo?

Ti si upravo potvrdio sve moje tvrdnje, a to je da UEFA i FIFA uopste ne razmisljaju o fudbalu, nego samo o novcu i uslovima koje im diktiraju veliki. Zeljo bi vise profitirao sa Dzekom u spicu svog napada nego sto ce dobit love od njegovog transfera. Isto kao i Velez sa Vladavicem.
Znaci osnovna tvrdnja je ta da UEFA ne brine o fudbalu i da joj se za isti zivo jebe ukoliko pocinje da ugrozava finansijske interese velikih.
To i jeste problem, a sa tim pravilom 27 godina u Jugi su Zeljo i Radnicki iz nisa igrali polufinale kupa UEFA, Velez cetvrtfinale, Rijeka je razjebala Real iz Madrda koji je uspio izbaciti tek nakon sto su Rijeci iskljucili 3 igraca i dosudili penal za Real sto je ocjenjeno jednom od najvecih fudbalskih blamaza i sudijskih kradja ikad u Evropi, Sarajevo je igralo cetvrfinale kupa sampiona i slicno. Gdje su danas ti klubovi? Nigdje ih nema. Naravno ima i drugih razloga, ali da se tako moglo ici iz Juge vani u druge klubove ni tad ih ne bi bilo nigdje i imao bi samo C. Zvezdu, Partizan i Dinamo. Ni Hajduk tu ne bi mogao nista, kao sto i danas moze tesko da parira Dinamu jer se nema soldi. Ovako si ti u Jugi imao veliku cetvorku, ali bi se tu upleli i Velez i Zeljo i Radnicki i Rijeka i Olimpija, pa Borac uze kup, pa Vojvodina i Vardar postase prvaci. Nista to ne bi moglo biti da su im Milan i Man Utd kupovali klince. Da je ostala Juga Hajduk bi imao strasne sanse da ponovi zvijezdin uspjeh iz 1991. jer je imao u to vrijeme jednu strasnu ekipu koja je dolazila i ekipu carobnjaka, al se raspala i otisla da igra vani.
To pravilo 27 godina nije dakle bilo samo radi Zvezde nego i radi drugih klubova koji su u svemu tome napredovali. Ovako danas cim imas talenta snimi ga skaut i pa-pa. Dzaba rad, dzaba lova, dzaba sve sto si ulozio u dijete i sve nade koje su u njega polagane, ode mali. Ne moze tebi to nikakav njegov transfer nadoknadit. Ne moze Velezu 50.000 eura koliko bi trebao dobit od Vladavica nadoknadit to sto je Vladavic otisao vani. Evo sad ove godine, Velez ima jednog super veznjaka, 19 mu godina, al na polusezoni ode u holandsku prvu ligu. Ko ce Velezu to nadoknadit? Niko, jer mnogo se vise gubi nego se dobija. I nasa liga bi bila mnogo jaca da se onemoguci odlazak nasih igraca u poluklubove za male pare i imao bi kvalitetnije timove i sve, a ovako samo skolujes igrace za druge. Cemu onda uopste imati omladinske skole, jer sve sto zna sutnut loptu ti skolujes i napravis igraca i on ode igrat vani. To je sistem koji ubija sve koji nisu giganti, jer im uopste ne ostavlja nikakvu sansu i mogucnost da mogu da se nose sa tim i da mogu da napreduju. Nekad je Videoton igrao finale Kupa UEFA, a danas madjarski klubovi sluze ko kante za napucavanje i mogu samo da sanjaju o cetvrtfinalu, a kamoli finalu. Tu je problem drug. Ne igra se fudbal samo u pet zemalja. Ima i nas ostalih i zasluzujemo ravnopravne sanse. Fudbal se igra radi publike i navijaca, a nije mu novac smisao. UEFA je to zamjenila. Novac je uefi smisao, a navijaci? Ko jebe navijace, daj lovu. Ima ljudi i van Nou Campa i Anfielda koji prate fudbal, a tragicno je pratiti klubove i ligu i znati da nikad neces moci doci u mogucnost da igras makar polufinale nekog kupa ma sta da ti ucinis. Nekada to nije bilo tako. Igralo se svuda i ekipe iz svih dijelova Evrope su igrale velike utakmice. Sad je najveca utakmica koju tim iz BiH moze odigrati nekakvo pretkolo lige sampiona u kojoj se nalazi sve sama bogata elita koja nema veze sa sampionima. Najbolji primjer je Liverpool. Ljudi su posljednji put bili sampioni prije 20 godina, a svake godine igraju ligu sampiona. To jednostavno nema nikakvog smisla.
Pa i prije su mogli tako nagurati u kup sampiona po pet engleza, spanaca, njemaca i italijana, a ostale sta zapadne. To onda nije UEFA jbg.
Shvatam ja da si ti u Americi dobio malo drugaciju filozofiju sporta, al zato u njih fudbal nikad nije ni bio popularan :D Fudbal kao najpopularniji sport na svijetu ne moze stajati na takvim osnovama jer ga to cini besmislenim i jer odstupa od one izvorne ideja fudbala kao sporta.
battan-

#36 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by battan- »

Ti si upravo potvrdio sve moje tvrdnje, a to je da UEFA i FIFA uopste ne razmisljaju o fudbalu, nego samo o novcu i uslovima koje im diktiraju veliki. Zeljo bi vise profitirao sa Dzekom u spicu svog napada nego sto ce dobit love od njegovog transfera. Isto kao i Velez sa Vladavicem.
Nije istina, da je on osto u Zeljeznicaru on bi danas bio konobar. Ako mislis da on ima iste uslove u Bundesligi ko u Premijer Ligi, eh onda...

Znaci osnovna tvrdnja je ta da UEFA ne brine o fudbalu i da joj se za isti zivo jebe ukoliko pocinje da ugrozava finansijske interese velikih.
To i jeste problem, a sa tim pravilom 27 godina u Jugi su Zeljo i Radnicki iz nisa igrali polufinale kupa UEFA, Velez cetvrtfinale, Rijeka je razjebala Real iz Madrda koji je uspio izbaciti tek nakon sto su Rijeci iskljucili 3 igraca i dosudili penal za Real sto je ocjenjeno jednom od najvecih fudbalskih blamaza i sudijskih kradja ikad u Evropi, Sarajevo je igralo cetvrfinale kupa sampiona i slicno. Gdje su danas ti klubovi? Nigdje ih nema.
Mislim da ukidanje tog zakona nije jedina stvar sto je se tim klubovima desilo zadnji 20 godina. Zaboravljas rat, korupciju, saban-lige...
To pravilo 27 godina nije dakle bilo samo radi Zvezde nego i radi drugih klubova koji su u svemu tome napredovali. Ovako danas cim imas talenta snimi ga skaut i pa-pa. Dzaba rad, dzaba lova, dzaba sve sto si ulozio u dijete i sve nade koje su u njega polagane, ode mali. Ne moze tebi to nikakav njegov transfer nadoknadit. Ne moze Velezu 50.000 eura koliko bi trebao dobit od Vladavica nadoknadit to sto je Vladavic otisao vani. Evo sad ove godine, Velez ima jednog super veznjaka, 19 mu godina, al na polusezoni ode u holandsku prvu ligu. Ko ce Velezu to nadoknadit? Niko, jer mnogo se vise gubi nego se dobija. I nasa liga bi bila mnogo jaca da se onemoguci odlazak nasih igraca u poluklubove za male pare i imao bi kvalitetnije timove i sve, a ovako samo skolujes igrace za druge.
To nije do Uefe nego do naseg saveza, kod komsija igraci ostaju malo duze. Na primjer Modric i Eduardo.
Cemu onda uopste imati omladinske skole, jer sve sto zna sutnut loptu ti skolujes i napravis igraca i on ode igrat vani. To je sistem koji ubija sve koji nisu giganti, jer im uopste ne ostavlja nikakvu sansu i mogucnost da mogu da se nose sa tim i da mogu da napreduju. Nekad je Videoton igrao finale Kupa UEFA, a danas madjarski klubovi sluze ko kante za napucavanje i mogu samo da sanjaju o cetvrtfinalu, a kamoli finalu. Tu je problem drug. Ne igra se fudbal samo u pet zemalja. Ima i nas ostalih i zasluzujemo ravnopravne sanse. Fudbal se igra radi publike i navijaca, a nije mu novac smisao. UEFA je to zamjenila. Novac je uefi smisao, a navijaci? Ko jebe navijace, daj lovu. Ima ljudi i van Nou Campa i Anfielda koji prate fudbal, a tragicno je pratiti klubove i ligu i znati da nikad neces moci doci u mogucnost da igras makar polufinale nekog kupa ma sta da ti ucinis. Nekada to nije bilo tako. Igralo se svuda i ekipe iz svih dijelova Evrope su igrale velike utakmice. Sad je najveca utakmica koju tim iz BiH moze odigrati nekakvo pretkolo lige sampiona u kojoj se nalazi sve sama bogata elita koja nema veze sa sampionima. Najbolji primjer je Liverpool. Ljudi su posljednji put bili sampioni prije 20 godina, a svake godine igraju ligu sampiona. To jednostavno nema nikakvog smisla.
Pa i prije su mogli tako nagurati u kup sampiona po pet engleza, spanaca, njemaca i italijana, a ostale sta zapadne. To onda nije UEFA jbg.
Shvatam ja da si ti u Americi dobio malo drugaciju filozofiju sporta, al zato u njih fudbal nikad nije ni bio popularan :D Fudbal kao najpopularniji sport na svijetu ne moze stajati na takvim osnovama jer ga to cini besmislenim i jer odstupa od one izvorne ideja fudbala kao sporta.
Kakve veze ovo ima sa 24 ekipa na evropskom? Guzonje odluce da povecaju prvenstvo, ne zbog Spanije i Njemacke nego zbog Slovenije, Svedske, Bosne i Madjarske i opet nevalja
mostarac

#37 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by mostarac »

hm.. ne bi se slozio s tobom o razlozima povecanja broja repki na prvenstvu al dobro. Mislim da je glavna ideja vodilja bila finansijski gubitak ako jedna engleska popusi na wemblyu od hrvatske pa ne ode na prvenstvo. E da se to ne bi vise desilo prosiricemo na 24 repke, a ako neka od jacih i bude treca stavicemo je ko nosioca u barazu protiv talentovane ekipe Izraela ili Finske.
Sto se tice Dzeke bio bi konobar mozda jer sve sto valja ode kontas? Talenti odlaze i ne mozes da sastavis ekipu i to je to. Nemaju Hrvati taj zakon o ostanku koliko znam jer cini mi se da im Delach ode sa 18 god.
A nije samo slucaj ovo sa nasom saban ligom koja ima rat za posljedice. Nije rat bio u Rumuniji, Madjarskoj, Poljskoj, Ceskoj, Slovackoj :)
Sounder

#38 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

Ideja sa 24 drzave zvuci veoma zanimljivo i super za drzave kao sto su Irska, BiH, Estonija, Slovakia (jbg do jucer su bili jad i cemer kao mi) itd, posto bi dobili sansu da se pojave na tom prvenstvu. Medjutim, sta ce tamo? Koliko su god drzave kao sto su San Marino, Andora, itd kante za punjenje u kvalifikacijama, tako ce drzave poput nas ili nekih drugih biti kante za punjenje u EP. Naravno uvijek se desi neka pepeljuga itd itd, moze se sanjati :-D.

Isti je problem sa LS bio i sada su uveli ove manje timove. Fino je vidjeti nova imena, ali da li stvarno neko zeli da gleda dvoboj Barce i nekog tima iz Kipra? 16 ekipa je taman i sve vise bi pocelo da izgleda ko neki cirkus.

Sto se tice San Marina, Andore, Luksemburga itd itd, te drzave po meni bi trebale se kvalifikovati za kvalifikacije. Prvo neka se igraju izmedju sebe i onda najbolje dvije drzave prodju u regularne kvalifikacije gdje ce dobiti jednu od grupa.
studeni76

#39 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by studeni76 »

24 tima je puno ako gledas iz perspektive nekog amerikanca il azijata koji voli evropski fudbal i zeli da gleda samo najbolje na svom TVu.
al kad pogledas iz nase perspektive, perspektive jedne srednje jake evropske repke, ovo pravilo je odlicno. mnogo lakse je izboriti plasman a to odma sa sobom nosi finansijsku dobit,medijsku eksponiranost. pa i psiholoski se sve popravlja. daj hljeba i igara :thumbup:
vjerovatno bi se povecao i broj grupa u barazu barem na 10,al svakako bi dva prva isla. pa lakse je proc kad ti prolaz zavisi od mozda jedne ekipe koja je u drugom sesiru,nego kao sad kad smo se borili protiv dvije pa plus imamo i baraz (Spaniju neracunam).
Sve je to dobro,sto se nas tice odlicno :thumbup:

jedina mana je da se male zemlje nemogu nadat organizaciji. slabo da koja mala zemlja moze da obezbjedi 10 i vise stadiona po svim standardima koje UEFA trazi.
fini dečko

#40 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by fini dečko »

studeni76 wrote:24 tima je puno ako gledas iz perspektive nekog amerikanca il azijata koji voli evropski fudbal i zeli da gleda samo najbolje na svom TVu.
al kad pogledas iz nase perspektive, perspektive jedne srednje jake evropske repke, ovo pravilo je odlicno. mnogo lakse je izboriti plasman a to odma sa sobom nosi finansijsku dobit,medijsku eksponiranost. pa i psiholoski se sve popravlja. daj hljeba i igara :thumbup:
vjerovatno bi se povecao i broj grupa u barazu barem na 10,al svakako bi dva prva isla. pa lakse je proc kad ti prolaz zavisi od mozda jedne ekipe koja je u drugom sesiru,nego kao sad kad smo se borili protiv dvije pa plus imamo i baraz (Spaniju neracunam).
Sve je to dobro,sto se nas tice odlicno :thumbup:

jedina mana je da se male zemlje nemogu nadat organizaciji. slabo da koja mala zemlja moze da obezbjedi 10 i vise stadiona po svim standardima koje UEFA trazi.
Ma nije ni to mana, i onako je moderno da EP organizuju dvije zemlje skupa. Tako da recimo Srbija i Rumunija mogu bez problema organizovati EP.
elSaik

#41 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by elSaik »

Na svakom kontinentu na njihovim prvenstvima učestvuje i više nego po 3 puta više reprezentacija nego što predstavnika imaju na WCu. Zašto da jedino u Europi taj omjer bude 13 (nekad i 15) : 16?
Erzsebet

#42 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Erzsebet »

Meni je bezveze da dvije ogromne zemlje, sa mnogo stadiona, organizuju prvenstvo zajedno. Drugo je to ako su u pitanju Hrvatska i BiH, ali Ukrajina i Poljska bi trebale moći same organizovati prvenstvo. Takođe, automatski se dvije ekipe ne takmiče u kvalifikacijama i ostali su u podređenom položaju u odnosu na njih.
studeni76

#43 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by studeni76 »

Eh sve to mnogo kosta,pogotove ove zemlje sa istoka.Vecina infrastrukture je stara i sve se mora nanovo raditi. Ukrajina se pati da napravi ova 4 stadiona i sve ostalo sto ide.Nema sanse da bi mogli uradit 8,il cak i vise kad budu 24 ekipe ucestvovale. bolje i ovako nego da se par zemalja sa zapada mijenja u organizaciji,plus Rusija.
IlijaLadin

#44 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by IlijaLadin »

Mostarac, bez obzira na poneki minus u ideji da 24 zemlje budu predstavljene na sljedećem Euru, ja sam za nju. I neka konačno ima razlike između kontinentalnog i svjetskog prvenstva - pa i u težini kvalificiranja ako ćemo...
U tome pogotovo ne vidim poseban plus za Velike nauštrb malih. Naprotiv.

A, vremena se mijenjaju...
cyprus

#45 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by cyprus »

A što ne bi učestvovale 32 ekipe? Broj je puno pragmatičniji :-)
Erzsebet

#46 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Erzsebet »

Ili 40 ekipa, u 8 grupa po 5 ekipa...

Onda ne bi učestvovali jedino Andora, Malta, Farska Ostrva, San Marino, Malta, Lihtenštajn, Armenija, Kazahstan, Moldavija, Azerbejdžan i Albanija (ne zbog snage, nego bi prodali sve utakmice). Ponekad tu ne bi bilo ni Gruzije, Litvanije, Estonije ili Luksemburga, a mijenjali bi ih upravo neko od prvonabrojenih zemalja (recimo, Kazahstan je milionska zemlja i vrlo lako može nekad biti dobra u fudbalu).
studeni76

#47 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by studeni76 »

Hajde eto nek vi znate da je to lose. najbolje je sa 8 ekipa,pa da onda i neigramo kvalifikacije dzaba. svakako ce samo par istih zemalja stalno igrati.
mostarac

#48 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by mostarac »

fakat

#49 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by fakat »

Meni je definitivno ranije bilo interesantnije pratiti fudbal nekada nego sada. Nisam toliko star da sjecam sedamdesetih, ali se sjecam uspjeha Veleza i Zelje u Evropi osamdesetih. Danas nezamislivo. A bilo je tada godina kada ni jedan jugoslovenski klub ne bi prosao prva dva kola evropskih kupova, ali je bilo i onih kada bi neko daleko dogurao, igrao spektakle sa najboljim, i ta nepredvidivost je davala toliku draz, svaka sezona je donosila neko veliko "iznenadjenje" iz neke zemlje.

A sto se tice reprezentacija, izgleda pitanje vremena je kada ce "veliki" poceti da imaju zagarantovan prolaz na EP ili SP kao nosioci, i taj status zadrzavati sve do druge "velike" repke. Minimalan rizik.
Sounder

#50 Re: FIFA i UEFA - We care about nothing

Post by Sounder »

Ne moze se reci da UEFA gleda interes velikih klubova. Samo pogledajte Ligu Sampiona ove godine. Platini je uveo da bude vise sampiona i dobro ga je krenulo barem ove sezone. Moze se desiti po prvi put u istorji LS da sampion Evrope ispadne u grupnoj fazi.
Post Reply