Fidel Castro RIP

Post Reply
dale cooper

#1176 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

jefferson wrote: Kao sto je bolio qrtz prosjecnog radnika u Bratstvu u Novom Travniku sto nase haubice se dilaju zaracenim stranama, sve dok plaCa lijeze svakog mjeseca.
Jbt, mi smo G4 prodali jednom od najgorih rezima na svijetu. kada su ispitivali G4 vojska Mijanamara je striktno bila zainteresovana za specifikacije dejstvovanja po zemlji jer su tako se rjesavali neposlusnih stanovnika.
Naravno, bolio je nekog qrtz u Mostaru sto mi dilamo G4 takvim ljudima.
Hocu reci, sve je inetres, a stanovnici i njihova briga? Jedini razlog sto se kod nas eto ljudi ko slomise od brige je sto ako bi raspravljali o domacima temama i situacijama gdje ljudi imaju nekog uticaja, onda bi mroali pricati i o spostvenoj odgovornosti. Ovako amerika, rusija, fidel pa u nedogled....
Teško da se Jugoslavija može porediti sa Amerikom i po snazi ali i po transparentnosti. Prosječan radnik
u Jugoslaviji nije ni znao kome sve prodajemo oružje, te informacije su se tajile.
U Americi je ipak drugačije, prosječan Amerikanac je mnogo informiraniji i ima bolju predstavu o ulozi
svoje zemlje u svjetskim dešavanjima.
jefferson

#1177 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jefferson wrote: Kao sto je bolio qrtz prosjecnog radnika u Bratstvu u Novom Travniku sto nase haubice se dilaju zaracenim stranama, sve dok plaCa lijeze svakog mjeseca.
Jbt, mi smo G4 prodali jednom od najgorih rezima na svijetu. kada su ispitivali G4 vojska Mijanamara je striktno bila zainteresovana za specifikacije dejstvovanja po zemlji jer su tako se rjesavali neposlusnih stanovnika.
Naravno, bolio je nekog qrtz u Mostaru sto mi dilamo G4 takvim ljudima.
Hocu reci, sve je inetres, a stanovnici i njihova briga? Jedini razlog sto se kod nas eto ljudi ko slomise od brige je sto ako bi raspravljali o domacima temama i situacijama gdje ljudi imaju nekog uticaja, onda bi mroali pricati i o spostvenoj odgovornosti. Ovako amerika, rusija, fidel pa u nedogled....
Teško da se Jugoslavija može porediti sa Amerikom i po snazi ali i po transparentnosti. Prosječan radnik
u Jugoslaviji nije ni znao kome sve prodajemo oružje, te informacije su se tajile.
U Americi je ipak drugačije, prosječan Amerikanac je mnogo informiraniji i ima bolju predstavu o ulozi
Jbt, jesil ti ikad gledao Dozvolite da se obratimo i slicno?
Sta je danas? Prave se granate za te iste amerikance i jos brdo drugih stvari, i koji je komentar: konacno namjenska industrija proradila.
Daj molim te. Sutra da nam amerikanci kazu trebamo 2 miliona granat da zavrsimo neki posao, sasrali bi se od srece.
Prosjecan amerikanac je manje informisan od prosjecnog bosanca, zato sto ga cisto zaboli sta se desava sve dok se to njega ne tice. Mi s druge strane volimo da pametujemo o svemu i nema moralnije nacije od nas, a drugi smo po siromastvu u evropi i vjerovatno prvi u korupciji. jbt, mroal kipti na sve strane.
Nema nista lose u tome sto se gledaju svoji interesi. Ono sto hocu reci je da se ne pretvaramo da eto mi ko sjebasmo se od brige, jer kada je ans interes u pitanju, koliko god mal on bio u svjetskim trendovima, i nas isto tako zaboli qrtz.
jeza u ledja

#1178 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Ma najlakse drzat moralne lekcije drugome, a sam traziti svaki moguci izgovor da se ne drzis istih principa. Postoje totalno razliciti standardi za razlicite zemlje, pa onda ljudi lako izgube dodir s realnoscu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1179 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

Jadni Amerikanci svi ih napadaju. :place1:

Evo malo sam povratio u usta.
jeza u ledja

#1180 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Sad znas kako se drugi osjecaju svaki put kad vide tvoj avatar.
dale cooper

#1181 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

jefferson wrote:
dale cooper wrote: Teško da se Jugoslavija može porediti sa Amerikom i po snazi ali i po transparentnosti. Prosječan radnik
Sta je danas? Prave se granate za te iste amerikance i jos brdo drugih stvari, i koji je komentar: konacno namjenska industrija proradila.
Daj molim te. Sutra da nam amerikanci kazu trebamo 2 miliona granat da zavrsimo neki posao, sasrali bi se od srece.
Prosjecan amerikanac je manje informisan od prosjecnog bosanca, zato sto ga cisto zaboli sta se desava sve dok se to njega ne tice. Mi s druge strane volimo da pametujemo o svemu i nema moralnije nacije od nas, a drugi smo po siromastvu u evropi i vjerovatno prvi u korupciji. jbt, mroal kipti na sve strane.
Nema nista lose u tome sto se gledaju svoji interesi. Ono sto hocu reci je da se ne pretvaramo da eto mi ko sjebasmo se od brige, jer kada je ans interes u pitanju, koliko god mal on bio u svjetskim trendovima, i nas isto tako zaboli qrtz.
Govorili smo o Jugoslaviji u kojoj dilovi vezani za prodaju oružja nisu bili dio javnog diskursa nego su rađeni u tajnosti.
Bosnu i ne računam kao bilo kakvog ozbiljnog igrača u globalnoj vojnoj indsutriji.

Naravno da nema ništa loše u gledanju i štićenju svojih interesa. Ali Amerika kao svjetska supersila broj 1 ima
mnogu veću odgovornost od bilo koje druge države. Njeno djelovanje ili nedjelovanje uvijek ima globalne
reperkusije. I ne tvrdim ja ovdje da su Ameri neka zla imperija. Naprotiv, mislim da su vjerovatno najnaprednija
demokratija i civilno društvo koje trenutno postoji. Ali neke njihove odluke i akcije na vanjsko političkom planu su
u gruboj suprotnosti sa načelima i vrijednostima koja se propagiraju unutar same Amerike.
jeza u ledja

#1182 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Da, ali ti si spomenuo kako obicne ljude boli kurac, a jeff ti odgovara u vezi toga.
dale cooper

#1183 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote:Da, ali ti si spomenuo kako obicne ljude boli kurac, a jeff ti odgovara u vezi toga.
Izabrani predstavnici, kongresmeni, senatori i naravno predsjednik predstavljaju običan svijet, zar ne?
Nisi li i ti zato popizdio kada je nedavno Donald Trump izabran za predsjednika jer si mišljenja da on ne predstavlja
tvoje političke, ekonomske ali i moralne vrijednosti i stavove?
Connaisseur Karlin

#1184 Re: Fidel Castro RIP

Post by Connaisseur Karlin »

prije 20plus godina se pisalo da su snakcije nonsense ,a jesu trajale predugo
jefferson

#1185 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jefferson wrote:
dale cooper wrote: Teško da se Jugoslavija može porediti sa Amerikom i po snazi ali i po transparentnosti. Prosječan radnik
Govorili smo o Jugoslaviji u kojoj dilovi vezani za prodaju oružja nisu bili dio javnog diskursa nego su rađeni u tajnosti.
Bosnu i ne računam kao bilo kakvog ozbiljnog igrača u globalnoj vojnoj indsutriji.

Naravno da nema ništa loše u gledanju i štićenju svojih interesa. Ali Amerika kao svjetska supersila broj 1 ima
mnogu veću odgovornost od bilo koje druge države. Njeno djelovanje ili nedjelovanje uvijek ima globalne
reperkusije. I ne tvrdim ja ovdje da su Ameri neka zla imperija. Naprotiv, mislim da su vjerovatno najnaprednija
demokratija i civilno društvo koje trenutno postoji. Ali neke njihove odluke i akcije na vanjsko političkom planu su
u gruboj suprotnosti sa načelima i vrijednostima koja se propagiraju unutar same Amerike.
Naravno da su u suprotnosti sa nacelima koji Amerikanci propagiraju kod kuce (inace o dilovima bivse Juge se znalo dosta toga unutar drzave jer smo bili vrlo ponosni na to). Americki ustav vazi u granicama Amerika. Medjunarodni odnosi su nista drugo nego anarhicni teatar u kojem postoje neka pravila sve dok se ta pravila ne ticu velikih sila.
jefferson

#1186 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jeza u ledja wrote:Da, ali ti si spomenuo kako obicne ljude boli kurac, a jeff ti odgovara u vezi toga.
Izabrani predstavnici, kongresmeni, senatori i naravno predsjednik predstavljaju običan svijet, zar ne?
Nisi li i ti zato popizdio kada je nedavno Donald Trump izabran za predsjednika jer si mišljenja da on ne predstavlja
Izbarani predstavnici i senatori (daj jebe mu da jednom vise dodjemo do zakljucka da su senatori i predstavnici ustvari kongresmeni), imaju SAMO jedan pravi zadatak: uciniti svoje glasace zaposlenima! Njihovim glasacima se cisto jebe sta se desavalo u Cileu ili Panami i slicno sve dok imaju posao.
Nasi glasaci s druge strane vole brojati krvna zrnca umjesto da im isto tako se izbor svede na onoga ko ce zastiti njihove zivotne interese.
To ti je kao ona prica: idem autobuskom stanicom u Zadru, i WC smrdi na kilometar, ne mzoes stajati kako treba na stanici, a glavna prica u kafani je rat u Iraku.
jeza u ledja

#1187 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote:
Pa znaci ipak pricamo i o vladama i o obicnim gradjanima. Znaci onda i ti kao neko ko zivi u BiH snosis odgovornost za sve ono sto tvoji izabrani predstavnici rade, ukljucujuci i prodaju naoruzanja ili opreme nekim sumnjivim drzavama i likovima. Znaci dilovi od kojih direktno dobija placu i posao sigurno stotine porodica u BiH, ako ne i hiljade. Ili se ti ne osjecas odgovornim za zagadjenje koje proizvodi bh industrija, ili gomila plastike... Ili mislis da prosjecnog Bosanca vise boli kita za koraljnim grebenima u Australiji ili plastiku u Pacifiku?
Kad je u pitanju vlastita guza, onda su pravila malo drukcija. Kad to skontas, onda i malo drukcije razmisljas.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1188 Re: Fidel Castro RIP

Post by Truba »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1189 Re: Fidel Castro RIP

Post by Truba »

ova je dobra

Image
Hakiz

#1190 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

jefferson wrote:Americki ustav vazi u granicama Amerika. Medjunarodni odnosi su nista drugo nego anarhicni teatar u kojem postoje neka pravila sve dok se ta pravila ne ticu velikih sila.
S tim što Amerika, za razliku od drugih država, može zaobići svoj Ustav.

Pa, tako, otvarati tajne zatvore od Afganistana, preko Egipta do Poljske i gdje sve ne, stasus zatvora u Gvantanamu itd. Pa čak uskratiti pravnu zaštitu nekim ljudima na svojoj kopnenoj, uskoj, teritoriji time što će im izmišljati statuse koji ne potpadaju pod Ustavne odredbe.

U pravu si sa posljednjom rečenicom citata.

A šta znači kada najnaprednija demokratija traži načine da zaobiđe demokratske procese kada joj treba? Da li je to onda najnaprednija demokratija? Ili su, u suštini, isti kao i najveće diktature. CIlj opravdava sredstvo, a ako je sredstvo neustavno, nismo diktatura pa ne možemo direktno, ali nije problem, zaobići ćemo nekako Ustav.

Mene, recimo, interesuje slijedeće: Ako sada razne službe u demokratskim zemljama same ili preko internet i GSM provajdera prate i špijuniraju sve, kako ih to razlikuje od, recimo, STASI-ja u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj koji je to isto radio, samo drugačijim, primitivnijim, metodama?

Pročitajte prijedlog novog zakona u UK što se tiče praćenja internet i GSM prometa, pa će vam 1984. izgledati kao šala.

Sve je farsa.
jeza u ledja

#1191 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote:

Pa, tako, otvarati tajne zatvore od Afganistana, preko Egipta do Poljske i gdje sve ne, stasus zatvora u Gvantanamu itd. Pa čak uskratiti pravnu zaštitu nekim ljudima na svojoj kopnenoj, uskoj, teritoriji time što će im izmišljati statuse koji ne potpadaju pod Ustavne odredbe.

A šta znači kada najnaprednija demokratija traži načine da zaobiđe demokratske procese kada joj treba? Da li je to onda najnaprednija demokratija? Ili su, u suštini, isti kao i najveće diktature. CIlj opravdava sredstvo, a ako je sredstvo neustavno, nismo diktatura pa ne možemo direktno, ali nije problem, zaobići ćemo nekako Ustav.

Mene, recimo, interesuje slijedeće: Ako sada razne službe u demokratskim zemljama same ili preko internet i GSM provajdera prate i špijuniraju sve, kako ih to razlikuje od, recimo, STASI-ja u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj koji je to isto radio, samo drugačijim, primitivnijim, metodama?

Pročitajte prijedlog novog zakona u UK što se tiče praćenja internet i GSM prometa, pa će vam 1984. izgledati kao šala.

Sve je farsa.
jeza u ledja wrote:Ma najlakse drzat moralne lekcije drugome, a sam traziti svaki moguci izgovor da se ne drzis istih principa. Postoje totalno razliciti standardi za razlicite zemlje, pa onda ljudi lako izgube dodir s realnoscu.
Po tebi je znaci Amerika isto sto i najvece SSSR pod Staljinom, a tajne sluzbe SAD isto STASI. Mislim ono, nema problema, ako tako stvarno mislis. Ali ne mislis, a to izjavljujes. Efekta radi, sta li? Ne vidis sumu od drveta.

Ovo cesto danas vidim uopste u politickom razmisljanju ljudi. Neko se u nesto razocara, pa onda konstatuje meh, sve je to isto. Svi su politicari isti. Meh. E to je kad udjes u vrijeme kojeg treba da se plasis, kada stvarne hulje preuzmu vlast. A onda, kad shit hits the fan, onda se momentalno razaznaju razlike izmedju dobrog i loseg kao nebo i zemlja. No tada bude kasno.
jefferson

#1192 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Hakiz wrote:
jefferson wrote:Americki ustav vazi u granicama Amerika. Medjunarodni odnosi su nista drugo nego anarhicni teatar u kojem postoje neka pravila sve dok se ta pravila ne ticu velikih sila.

Sve je farsa.
Ne zalijeci se. Ustav vazi za Americke gradjane. Ti si Bosanski drzavljanin i BH drzava te stiti a ne SAD.
jeza u ledja

#1193 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Ma krsi americka vlada i americki ustav koji se tice americkih gradjana. No besmisleno je reci da ga ne krse druge zemlje, tj. vlade tih zemalja. Ha jel.
Hakiz

#1194 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

jefferson wrote:
Hakiz wrote:

Sve je farsa.
Ne zalijeci se. Ustav vazi za Americke gradjane. Ti si Bosanski drzavljanin i BH drzava te stiti a ne SAD.
Ustav takođe određuje da ti kao državljanin neke zemlje nešto moraš ili ne smiješ uraditi.

Banalno, na primjer, ako mene Ustav tvoje države ne štiti od mučenja, ali tebi i/ili instituciji u kojoj radiš zabranjuje da kao državljanin te države mučiš bilo koga (a to znači i mene), ili zabranjuje mučenje na teritoriji tvoje države, tvoja država mora nekako zaobići Ustav da bi ti i/ili institucija u kojoj radiš mene mogli mučiti pri ispitivanju.

Zato su oni ljudi bili pozatvarani u Gvantanamu a ne u drugim zatvorima i zato je tom zatvoru dat status koji mu je dat. Da bi SAD izbjegle situaciju u kojoj institucija ili građanin SAD drugu osobu podvrgava tretmanu zabranjenim po Ustavu SAD i njegovim amandmanima na teritoriji SAD. To jeste, da ne bi jednog dana neki advokat ili organizacija za zaštitu ljudskih prava i slično iz samog SAD-a tužili te ljude, institucije ili samu administraciju zbog kršenja Ustava SAD.
Hakiz

#1195 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote:Ma krsi americka vlada i americki ustav koji se tice americkih gradjana. No besmisleno je reci da ga ne krse druge zemlje, tj. vlade tih zemalja. Ha jel.
Samo što se druge države ne reklamiraju kao zaštitnici demokratije i ljudskih prava.
Hakiz

#1196 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote:
Hakiz wrote:

Sve je farsa.
jeza u ledja wrote:Ma najlakse drzat moralne lekcije drugome, a sam traziti svaki moguci izgovor da se ne drzis istih principa. Postoje totalno razliciti standardi za razlicite zemlje, pa onda ljudi lako izgube dodir s realnoscu.
Po tebi je znaci Amerika isto sto i najvece SSSR pod Staljinom, a tajne sluzbe SAD isto STASI. Mislim ono, nema problema, ako tako stvarno mislis. Ali ne mislis, a to izjavljujes. Efekta radi, sta li? Ne vidis sumu od drveta.

Ovo cesto danas vidim uopste u politickom razmisljanju ljudi. Neko se u nesto razocara, pa onda konstatuje meh, sve je to isto. Svi su politicari isti. Meh. E to je kad udjes u vrijeme kojeg treba da se plasis, kada stvarne hulje preuzmu vlast. A onda, kad shit hits the fan, onda se momentalno razaznaju razlike izmedju dobrog i loseg kao nebo i zemlja. No tada bude kasno.
Ja samo pitam: Da li je špijuniranje svojih građana ako ga radi zapadnodemokrastska država prihvatljivo, a ako ga radi istočnokomunistička država neprihvatljivo?

I NSA i STASI špijuniraju (špijunirali su) svoje građane zbog zaštite države, Ustava, borbe protiv i unutrašnjeg i stranog neprijatelja. I jedni i drugi imaju iste razloge i izgovore za istu radnju.

Da su zločin, kriminalni akt, nemoralni akt, bilo šta dopustivi ako to radimo mi, a nedopustivi to ako rade "oni"?

Da li kralj kada siluje podanicu zbog svog zadovoljstva to je zločin, pa ćemo kralja ubiti, a ako je siluje jer mu žena ne može imati dijete pa mora napraviti nasljednika kruni, to nije zločin nego državničko ponašanje pa ćemo kralja slaviti?

Ako jeste tako, onda je zaista sve relativno i nema dobra, nema zla, nema ništa i svi filozofski, humanistički itd principi su farsa.
jefferson

#1197 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Ustav takođe određuje da ti kao državljanin neke zemlje nešto moraš ili ne smiješ uraditi.

Banalno, na primjer, ako mene Ustav tvoje države ne štiti od mučenja, ali tebi i/ili instituciji u kojoj radiš zabranjuje da kao državljanin te države mučiš bilo koga (a to znači i mene), ili zabranjuje mučenje na teritoriji tvoje države, tvoja država mora nekako zaobići Ustav da bi ti i/ili institucija u kojoj radiš mene mogli mučiti pri ispitivanju.

Zato su oni ljudi bili pozatvarani u Gvantanamu a ne u drugim zatvorima i zato je tom zatvoru dat status koji mu je dat. Da bi SAD izbjegle situaciju u kojoj institucija ili građanin SAD drugu osobu podvrgava tretmanu zabranjenim po Ustavu SAD i njegovim amandmanima na teritoriji SAD. To jeste, da ne bi jednog dana neki advokat ili organizacija za zaštitu ljudskih prava i slično iz samog SAD-a tužili te ljude, institucije ili samu administraciju zbog kršenja Ustava SAD.
Americki ustav upste ne spominje mucenje stranih drzavljana i slicno. Americki Ustav ima 4 amandman "Ureasonable searches and seizures," ali to SAMO vazi na suverenom teritoriju SAD, kao sto drugi ustavi vaze samo na teritoriji drugih zemalja i mozda neki regulisu i stavke o kojima ti govoris, ali cisto sumnjam.
Medjutim, ne kontam sta hoces da kazes? Amerika odgovorna za Abu Graib i ostale iracke zatvore (za koje je Guantanamo mila majka)? Ko je rekao da nije? Medjutim, razlika izmedju Amerike i recimo Rusije je sto novinar koji napise nesto o tome ce dozivjeti da sunce opet izadje, u Rusiji nece.
Sta pisac hoce da kaze?
Ali jedna stavr je na ovim forumima uvijek prisutna, da posmatrac sa strane bi dobio utisak da su bosanci fakat jebene moralne vertikale.
jeza u ledja

#1198 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

Pa nije sve crno-bijelo. Pitanje je do koje mjere se nesto radi. Mislis stvarno da je najveci problem sa STASI-jem bilo spijuniranje, ili je bio problem do koje se mjere to radi i sta rezultuje kao posljedica tog spijuniranja?
Isto vazi za krsenje ustava ili medjunarodnih povelja. Da li stvarno mislis da "najvece diktature" krse svoj ustav u istoj mjeri kao Amerika? Naravno da se oni ne nude kao "zastitnici demokratije" (mada, kad malo detaljnije pogledas vidis da su se mnogi diktatori nudili kao toboznji zastitnici ljudskih prava, drzave, ili necega slicnog), jer njihov rekord im to ne dozvoljava. Ili predlazes da se kutarisemo navodnih zastitnica demokratije i reda u svijetu i da idemo svako po sebi, pa ko koga stigne?
Kad je rat u Siriji, ili kad je zemljotres na Haitiju, da zaboravimo da postoje drzave poput Amerike koje su toboznji zastitnici bilo cega, i da ih ne pitamo za pomoc? Zasto bi? Pa zar ne mislis da mnogi u Americi vec tako razmisljaju? Ha ja. Zasto da licemjerni Amerikanci glume dobrocinitelje? :oops: Koga lazu ba? Fino, svi su isti, i svaki sljedeci konflikt svako za sebe. Fino Amerika nastavi isto, jer moze im se, ali bez i trunke izvinjavanjama bilo kome radi svojih poteza. Zamisli Ameriku sa istom vojnom i ekonomskom moci, ali sa mentalitetom Nazi Njemacke. :skoljka:
Last edited by jeza u ledja on 02/12/2016 20:02, edited 3 times in total.
jeza u ledja

#1199 Re: Fidel Castro RIP

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Americki ustav
Ma dobro, malo brkamo ustavne i statutorne zakone, al nije bitno. :D

Kladim se da ce na ovu zadnju recenicu iz mog prethodnog posta neko odgovoriti sa "pa nije daleko od toga". Da zatvorim i forum i internet i kompjuter i kazem ustani Orvele da ja legnem.
Connaisseur Karlin

#1200 Re: Fidel Castro RIP

Post by Connaisseur Karlin »

Zasto je tesko priznati da su snakcije trajale preeeduuugooo? 5 decenija definitvno nije normlano :-)
Post Reply