FID sklopka

kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#1 FID sklopka

Post by kuli1961 »

Molio bih nekog od elektricara, ako ih ima ovdje, da mi pojasne:

Ljetos sam izgradio vikendicu- brvnaru, a tokom ove zime sam u fazi kupovine potrebnog elektromaterijala i osnovnog polaganja kablova u samogasivim bužirima. Pitanje za FID sklopku mi je vec sada vazno, ne samo sa sigurnosnog aspekta, vec i zbog cinjenice- koju rasteretnu plocu (plasticni ormaric za osigurace) da kupim, tj. sa koliko mjesta za osigurace. Nisu preskupe, ali ako sad kupim premalenu kutiju, kasnije ce biti problem vracati, mijenjati.
Stanje stvari je ovakvo:
Od bandere (na banderi je brojilo) do objekta sam polozio podzemni bakreni vod 4 x 16 mm2. Posto su 4 zile, neka mi prosta logika govori da se radi o 3 faze i 1 nuli, nema voda za uzemljenje?
Kroz temelje (u toj fazi gradnje) je provucena ona Fe-Zn traka, i krajevi od po cca 1 m trenutno vire na dva suprotna coska objekta.
Pitanja su:
Da li je potrebno u zemlju poloziti jos jednu traku, duzine nekih 10-20 m od objekta (kako mi neki govore), spojiti je na jedan od postojecih izvoda i tu traku spojiti na barem 1,5 m dubine vertikalno ukopan L ili T profil (takodje Fe-Zn ili cisto Fe), i kasnije elektroinstalaciju povezati sa ovom trakom (dobiti uzemljenje)?
Da li u buducu elektroinstalaciju vikendice (brvnara) ugraditi FID sklopku ili nema potrebe?
Da li preko krova treba takodje postaviti ovu Fe-Zn traku (Faradejev kavez?) i spojiti je sa ostalim uzemljenjem?
Citao sam brojne rasprave oko FID i sto vise citam, to manje razumijem. Naravno da ce spajanje inistalacije raditi majstor, no htio bih da na vrijeme nabavim (gotovo) sve sto mi treba, i ako je potrebno da sto prije iskopam kanal i postavim ovu traku za uzemljenje. Time ne bih gubio vrijeme kada se struja bude radila.
Svako misljenje je dobrodoslo.
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#2 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

Ovo šta ću napisati je samo u svrhu toga da imaš neku predstavu o tim stvarima, nikako savjet ili uputstvo da tako uradiš. Uzemljenje i razvod elektroinstalacija bih prepustio profesionalcima. Ipak je život u pitanju. Ili požar.

Prvo, trebao bi imati projekat električnih instalacija, to će ti pomoći da izračunaš koliko ti treba osigurača. U suštini, ti možeš imati za svaku utičnicu i svaki prekidač poseban osigurač, ali to je neracionalno. Pa se projektom objekat podijeli u zone. I jedan osigurač "upravlja" svim utičnicama u toj zoni, drugi svim rasvjetnim tijelima u toj zoni, treći svim utičnicama u drugoj zoni, četvrti svim rasvjetnim tijelima u drugoj zoni itd.

Na primjer, imaš stan sa 4 sobe, dvije lijevo od hodnika i dvije desno. Jedan osigurač reguliše sve utičnice u lijevim sobama, drugi u desnim, treći svu rasvjetu u lijevim sobama, četvrti svu rasvjetu u desnim. Ili po principu slova X, pa jedan osigurač reguliše sve utičnice u bližoj lijevoj i daljnjoj desnoj sobi, drugi u bližoj desnoj i daljnjoj lijevoj itd.

Ali, možda bi bilo najbolje da ti neko stručan napravi projekat elektroinstalacija za tvoj objekat.

Ja bih bojler, mašinu za veš, šporet, ako imaš klima uređaj, električno grijanje, sigurnosne alarme i slične uređaje stavio na posebne osigurače za njih, bez obzira na podjele u zone.

FID sklopku bih svakako stavio. Ja na razvodniku koji koristim da prikopčam gitarsko pojačalo koristim ovu https://www.brennenstuhl.com/en-DE/prod ... -2-30-ip55

Kako mi je pojačalo cijevno, a to znači uzemljeno preko šasije (kutije pojačala), a u pojačalu se naponi dižu i do 800 V, svaki nepredviđeni prodor, neisprava instalacija, uz stajanje na mokrom i dodir žica gitare bi mogao značiti smrt od strujnog udara. Kako ne znam kakve su instalacije na mjestima na koje ponesem pojačalo, prikopčavam ga preko spomenute prenosne FID sklopke koja je pravljena upravo da se koristi na razvodnom kablu.

A to znači da bih u instalacijama u kući, vikendici, specijalno u kupatilu, obavezno korstio FID sklopku. Video koji ću postaviti će ukratko objasniti za šta FID sklopka služi. Na videu je spomenuta FID sklopka od 30 mA za kupatilo, ja bih možda išao i na osjetljiviju, od 10 mA. Naime, literatura kaže da je čak i 3-5 mA dovoljno da ubije, izazove srčani zastoj. A koliko znam, noviji propisi i u Evropi i u regionu naređuju staavljanje FID skopke.

Dakle, ispod je video koji će pokazati, ali još jednom napominjem samo informativno, ne kao uputstvo, ne predlažem da se tako radi, kako se postavlja i prikopčava tabla sa osiguračima koja sadrži FID skopku i objašnjava ukratko namjene i vrste osigurača, FID sklopki itd:



Što se tiče uzemljenja, da li je u pitanju uzemljenje električnih instalacija ili uzemljenje gromobrana, zaštita od groma?

Opet video koji samo informativno, ne kao uputstvo, neka to urade stručnjaci, pokazuje uzemljenje električnih instalacija...



Tekstualno: https://nastava.info/zgrada/tehniki-sus ... ureaj.html

...kao i uzemljenje gromobrana:



Opet ću napomenuti, ovaj moj post je samo informativan, samo da da opštu sliku i pokaže otprilike kako to izgleda i o čemu se radi. Nikako ga nemojte shvatiti kao uputstvo ili savjet. Za sve radove oko elektroinstalacija, gromobrana, pitanja i sve ostalo obratite se stručnjacima.

Na kraju: Ja imam ovaj uređaj, koštao me je 6 KM u OBI-ju, kojim provjeravam da je meni nepoznata utičnica korektno prikopčana, specijalno da li je greškom na konektor za fazu prikopčano uzemljenje, što bi moguće izazvalo smrt prilikom korištenja takve utičnice:

Image

Uključiš ga u utičnicu i ako zasvijetle sijalica 2 ili zajedno sijalice 4 i 6 ili samo sijalica 6, ta utičnica može ubiti. Ako zasvijetli sijalica 2 to znači da uzemljenja nema ili je prekinuto, ako zasvijetle zajedno sijalice 4 i 6 to znači da je neko prikopčao kabl faze na konektor uzemljenja i kabl uzemljenja na konektor faze (pomiješao kablove), a ako zasvijetli sijalica 6, to znači da ili kabl ili konektor faze ima spoj sa nečim sa čim ne bi smio imati.

Ima različitih verzija ovog uređaja, ovaj sa slike je bio u OBI-ju kada sam impulzivno ga kupio. Radi šta treba, nije skup bio i to je to.

Ako te interesuje, na Njemačkom ga možeš tražiti pod Tester zur Fehleranzeige von Steckdosen, na Engleskom pod Socket tester. Onaj prenosni FID je isto kupljen u OBI-ju. Schneider ima predstavništvo u BiH. Evo ti u Banjoj Luci: https://eliosbl.com/dobavljaci/schneider-electric/
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#3 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

@Hakiz :
Prije svega, hvala ti na ulozenom trudu i sadrzaju tvog misljenja, i narocito na "ogradi" da napisano m+nije savjet (logicno: waiver of liability, disclaimer).
Kao odgovor na misljenje, ovako stvari stoje:
Svakako da imam projekat instalacija, kao dio cjelokupnog projekta, na temelju cega sam i dobio gradjevinsku dozvolu. No, nije mi dobar/dovoljan, tj. siromasan je, jer ne sadrzi dovoljan broj uticnica i jedan dio vanjske rasvjete. Prema projektu, potrebno mi je 12 osiguraca+3 rezerve, sto je ocito malo. I kao laik, iz seme vidim da je na nekim osiguracima nagurano malo vise potrosaca,bez potrebe. Pitanje FID- da ili ne, jeste vezano za pitanje o uzemljenju ali i za velicinu RO, jer po gabaritima, FID sklopka zauzima psrostor od 3 osiguraca...
Svakako da ce konacno spajanje instalacija raditi majstor profesionalac, a da ce se po zavrsetku posla uraditi i kontrola/ atest, iz najmanje dva razloga: 1. da bih bio siguran da je sve OK, narocito ona razlika potencijala, oko koje se sve vrti i 2. taj atest mi je obavezna isprava u fazi tehnickog prijema.
Pisao sam o osnovnom razvodu instalacije, tj . osnovnom polaganju kablova do razvodne kutije 150x100 mm (ne RO, tj. razvodnog ormara, osiguracke kutije!) i tu stajem. Naime, svaki kabl, i to bas svaki, ce biti provucen kroz samogasivi buzir (sto majstori bas i ne vole da rade), obujmicama fiksiran za drveni zid, pravilno polozen po zidovima (ona prica- 90 stepeni, nista dijagonala), i to tako da imam sto manje problema u postavljanju potkonstrukcije (letva) za unutrasnju, zavrsnu drvenu oblogu. Dakle, puno cistog manuelnog rada, sto meni nije problem uraditi. Zamislimo sad jednu etazu, npr. nmansardu. Na njoj je planirano da smao dvije uticnice budu pod ocekivanim opterecenjem- radijator od max 2 kw,(jer ono sto ima dimanjaka u mansardi, ne moze je ugrijati), i jos jedna zasebna uticnica za mozda buduce postavljanje A/C. Ostale uticnice- potrosaci su nocna/stona/lampa, punjac za telefon, neki radio- dakle, relano mali potrosaci. Takodje, svaki kabl, od npr, uticnice do kutije ce biti obiljezen (npr. Ut1, Ut2,Ut 3 i tako redom), da se bi gubilo vrijeme kod spajanja u kutiji. Na mansardi je predvidjeno da bude ukupno dvije ove kutije (zato su vecih dimenzija, a imam i nesto vece 200x 150 mm, ako ove prve budu premalene, jer u svaku kutiju treba spakovati, smotati poprilicno kablova)
Osnovno polaganje kablova do razvodne kutije je u sustini vrlo jednostavan posao, zavisno na sto ce investitor opredijeli-svaki potrosac ima svoj osigurac (sto je, naravno neracionalno, bacanje materijala)- ili "zoniranje" kako si ga nazvao. E, kod mene je upravo rijec o zoniranju, tj. nekoliko istovrsnih potrosaca (npr. jedan skup uticnica) su L1 (tj. jedna faza),pa drugi skup uticnica su L2, a treci skup (rasvjeta) je L3. I tako po etazama. Trenutno, kupatilo je u funkciji, a "zašticeno" je sa 5 osiguraca!Iz opisa L1, L2 i L3 se vec vidi da ce kod mene instalacija biti odvojena po etazama. Ne zelim da mi se desi da npr izbije jedan osigurac za rasvjetu i da cijeli objekat nema rasvjetu.
"Podrazumijevajuca je vrijednost" da jaci potrosaci-A/C, norveski radijator, ves masina, stednjak/sporet idu svaki na svoj osigurac, s tim sto se sporet raterecuje na sve tri faze, minimalno na dvije.
Dalja "razrada" je da od RO (dakle, razvodnog ormara, kutije sa osiguracima) pa prema ovim razvodnim kutijama idu kablovi od 5 x 2,5 mm2, i tako da se instalacija maksimalno rastereti.
no svim ovim sto pisem ,a i sto si iznio, nije mi bas puno pomoglo u trazneju odgovora.
Raspitao sam se kod relevantnih ljudi i rekose mi da je u BiH opsteprihvaceni sistem da je uzemljenje u distributivnoj mrezi izvedeno sa nulovanjem (zato je u ormaru na banderi, nakon sata i pancera postavljenja redna stezaljka sa 4 konektora, pa je zato glavni napojni kabl 4 x 16mm2),pa da zato dodatno uzemljenje u obliku Fe/Zn trake ukopane u kanalu i odvedene uod kuce nije potrebno. I ujedno da je to razlog sto se kod nas (BiH) u vecini slucajeva ona zuto zelena zica u suko uticnici i ne spaja...
Ovo dalje proizvodi i pitanje/dilemu da li ce kod takvog uzemljenja preko nule, FID sklopka ispuniti funkciju. Jedno forumsko "znanje" (iznose ga elektricari, ne ja) je da nece, a drugi (isti izvor) da hoce.
Inace, kod mene je uzemljenje provedeno upravo kao u tvom drugom videu- kroz temeljne trake i armaturu, sa izvodima na suprotnim coskovima i u jednom AB stubu je ostavljen prostor za montazu kutije zam jerenje razlike potencijala. Iz tog videa-sematski prikaz- vidim da se i uzemljenje gromobrana kopca na uzemljenje iz temeljnih traka, tj na izvodima,
Ako sam dobro razumio tvoj prvi video ("Kako uraditi uzemljenje..") taj objekat NEMA uzemljenje u temeljnim trakama, pa je zato bio neophodno uraditi sve te radove. Ovo, naravno iz razloga, sto se instalacija MORA uzemljiti. Posto je kod mene drveni objekat, cak mi je preopruceno da vod za uzemljenje /zutozeleni) bude ne 6 mm2, vec 10mm2- licnasti. To ce se uraditi,bez dileme.
NO, i dalje ostaju pocetne dileme- FID- da ili ne, i koliko ih? Jacina struje u FID ne smije preci 30mA, a i tada je ta struja zivotno opasna, pogotovo ako udari u lijevu polovinu tijela.
Ostaje i pitanje da li pored postojeceg treba uraditi i dodatno uzemljenje, a sto se tice uzemljenja krova, mislim da vise nemam tu dilemu, pogotovo sto je kod mene limeni pokrov, a na vrhu dimnjaka imam limenu kapu od inoxa.
Ako jos neko ima kakvo iskustvo ili konkretno znanje, cijenio bih da se ovdje javi.
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#4 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

Koliko sam ja shvatio, FID obavezno za kupatilo, ostatak objekta ne moraš, ali možeš istim FID-om. Znači jedna FID sklopka za cijeli objekat.

U mom stanu, građenom početkom ili sredinom 1960-ih, su dvožilni kablovi "u zidovima", nisu trožilni i utičnice nisu bile šuko, nisu imale uopšte konektore za uzemljenje, imale su samo 2 rupe, za fazu i nulu. Ovakve kao na slici:

Image

To jeste, "nulovana" je instalacija.

Usput, kabl nema različite boje za fazu i nulu, oba voda su crne boje :cry:

Na takvoj instalaciji moja prenosna FID sklopka radi, barem kada pritisnem test dugme na sklopki.
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#5 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

Aham, znam o cemu se radi- crni pljosnati dvozilni kablovi.
Ok, okolnost da ti prenosna FID preko testa reaguje, u nekoj mjeri potvrdjuje pricu jedne forumske grupe elektricara.
Ne znam kakvo je stanje cijena kod tebe, no kod mene, elektromaterijal je po cijeni jos tu"negdje", osim kablova, no njima sam se najvjerovatnije namirio... Osiguraci- Legrand, ETI izmedju 4,5-5,5 KM/komad, kao i proljetos...
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#6 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

Jedna stvar je za pripaziti kod FID sklopke. Kažu, ako se stavi previše osjetljiva tamo gdje ne treba, može iskakati i kada nema potrebe. Zato na onom videu kaže da se za kupatilo stavlja 30 mA, a za ostatak objekta može i 300 mA ili ne stavljati uopšte. Ili samo jednu od 30 mA za cijeli objekat. Kao što sam ranije napisao, ima ih i osjetljivijih, 10 mA, a ima i manje osjetljivih, 500 mA itd.

Za kupatilo treba je staviti, da ne zasvijetli neko ko se kupa, a ostavi uključen bojler, u instalacijama nešto se desi, negdje neka žica dotakne cijevi od vode itd.
User avatar
Danguba
Posts: 12106
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

#7 Re: FID sklopka

Post by Danguba »

Iz iskustva, prosle godine bio primoran da izbacim FID sklopku jer je preosjetljiva.
Ovo se pogotovu odnosi na objekte gdje se povremeno boravi. Kada god dodjem kuci ona je izbacila. Imam par uticnica vani i par sijalica. Dovoljno je malo vlage i ona izbaci. Struje nema ni u jednom uredjaju dok neko ne dodje da je ponovo ukljuci. Za takve objekte nije prakticna.

Negdje sam cuo da postoje neke automatske koja se ponovo ukljucuje nakon nekog vremena ako je otklonjen ili prestao uzrok izbacivanja.
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#8 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

Da, i tome imam saznanje, izgleda je vjestina odabrati osjetljivost FID-ovke, tako da ima zastitnu funkciju a i da ne izbacuje usljed atmosferske vlage u objektu.
User avatar
Danguba
Posts: 12106
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

#9 Re: FID sklopka

Post by Danguba »

Srecom pa su i automatski osiguraci jedan vid zastite, zastite od dodira. Nekada je i to dovoljno.
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#10 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

Danguba wrote: 14/12/2021 00:41 Srecom pa su i automatski osiguraci jedan vid zastite, zastite od dodira. Nekada je i to dovoljno.
Ne, osigurači nisu zaštita od dodira. Osnovna razlika je da osigurači štite instalacije (ili uređaj u slučaju osigurača ugrađenih u električne aparate), dok FID sklopka štiti osobu koja koristi uređaje ili objekat u kojoj se nalaze instalacije ili uređaji. Osigurač neće iskopčati dok se ne pređe struja za koju je predviđen, dakle, kako su kod nas u stanovima i kućama uobičajeni osigurači od 10, 16 ili 20 A, osigurač neće iskopčati dok struja koja prolazi kroz osigurač, a time i čovjeka koji je imao nesreću da mu se dogodi udar, ne pređe najmanje 10 A. A to sigurno ubija. FID sklopka izbacuje na mnogo manjoj struji, najosjetljivije su od 10 mA, možda čak i 5 mA, i to je mnogo manje opasno za čovjeka.
Sada gotovo svaki objekat ima ima FID sklopku, praktično ne postavlja se električna instalacija bez nje, što je sada i propisano zakonom. Funkcija FID (RSD) sklopke je zaštita od električnog udara (od neposrednog i posrednog dodira) te dodatna zaštita (zaštita od požara). Pod neposrednim dodirom se podrazumeva npr. osoba se uhvati za goli provodnik pod naponom, a posrednim dodirom npr. osoba dodiruje provodne delove koji su se pod naponom našli u slučaju kvara.

RCD sklopke se u strujnim krugovima koriste samo kao dopunska zaštita. Ali, ova dopunska zaštita je vrlo bitna. Naime, automatski zaštitni prekidači, imaju funkciju zaštite električne instalacije, dok RCD sklopke imaju funciju zaštite osobe ili objekta. Dolaze u 2 ili 4-polnoj izvedbi, mogu se naći sa diferencijalnim strujama od 0.03, 0.1, 0.3, 0.05A i druge.

Osnovni princip rada FID-a je da meri ravnotežu između struje koja uđe i izadje kroz njega. Ako negde dođe do gubitka struje – dodir na masu, na potrošača, bilo šta, dovodi do neravnoteže, do razlike u navedenim strujama i on izbacuje...

...Evo nekoliko korisnih napomena vezanih za FID sklopke:

*Preporučuje se da u ”mokrim” čvorovim kao što su kupatila, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, ugrade posebne FID sklopke manjih osetljivosti. Takva sklopka trebala bi biti osetljivosti oko 20 – 50 mA.

*Glavna FID sklopka obično i najčešće oznake 25/500mA (normalno domaćinstvo). To znači da je ona dimenzionisana za snagu od 25 A, a reaguje na 500 mA.

Ovo kako radi zaštitna FID sklopka prostim rečima:

Sigurno radite sa uređajima kao što je ubodna testera, bušilica, brusilica, itd. koji su sada uglavnom bez uzemljenja. A imamo kabl koji je malo oštećen i on je pod naponom. Ako nemate FID sklopku i dodirnete tu žicu, a pritom nemate zaštitnu obuću ili ste bos, onda ste u velikoj opasnosti, jer osigurač ne reaguje sve dok struja koja protiče kroz njega ne pređe određenu vrednost, najčesće 16 i 20 ampera, što je za čoveka neverovarno velika jačina struje.

U slučaju kad imate zaštitnu FID sklopku i dodirnete onu istu žicu, u zavisnosti od osetljivosti zaštitnog uređaja (FID sklopke), on će isključiti pri daleko manjoj struji koja počne da prolazi kroz čoveka. Osetljivost se kreće u nekim standardnim granicama od 5mA do 500mA. Struja jačine od 0.5A isto tako nije bezazlena struja, ali je ipak daleko manje opasna od nekih 16 ampera, na koliko reaguje osigurač.
User avatar
pezzar
Posts: 595
Joined: 14/07/2009 13:16

#11 Re: FID sklopka

Post by pezzar »

FID je strujna zaštita, što znači da će djelovati i ako "osjeti" naglo povećanje protočne struje koje se dešava u ljudskom tijelu (zbog malog otpora a konstantnog napona struja naglo poraste). Planiraj da zauzima 2 mjesta u kutiji (za monofazni priključak) i 4 mjesta (za trofazni). Veličinu razvodne koliko god staviš, malo je :D. Ne bih išao ispod 18, taman 5 ostalo neiskorišteno u sadašnjoj fazi gradnje. Naumpadne čovjeku kasnije da nešto doda, pa je jebada ako nema mjesta nego moraš nešto raspoređivati. Ja bih FID obavezno stavio. Koliko je dobra reći će ti moj zec koji je pregrizao naponski kabl od lampe i ostao živ. :D

Dolazni naponski kablovi (priključak od elektroprivrede) nemaju u sebi žilu za uzemljenje, ali su uzemljeni, čini mi se svako 200 m.
nikeze
Posts: 575
Joined: 07/12/2018 12:57

#12 Re: FID sklopka

Post by nikeze »

Čitao sam da FID sklopka ne može biti ugrađena u nulovanoj mreži. Na utučnice dolaze samo dvije žice nula i faza.
Nulovanje je u starijim zgradama izgrađenim recimo 1970 godine, a i svi metalni predmeti su povezani žicom u kupatilu, jer su paralelno spojeni pa je otpor manji od najmanjeg u mreži. Utičnica za veš mašinu je izvan kupatila, a utičnica za elektirčni brijač ima u sebi transformator
Kako postupiti u tom slučaju? Kako ugaditi FID sklopku. FID sklopka traži uzemljenje, a vod uzemljenja nisam vidio u razvodnom ormariću na ulazu u stan.
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#13 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

pezzar wrote: 14/12/2021 08:47 FID je strujna zaštita, što znači da će djelovati i ako "osjeti" naglo povećanje protočne struje koje se dešava u ljudskom tijelu (zbog malog otpora a konstantnog napona struja naglo poraste). Planiraj da zauzima 2 mjesta u kutiji (za monofazni priključak) i 4 mjesta (za trofazni). Veličinu razvodne koliko god staviš, malo je :D. Ne bih išao ispod 18, taman 5 ostalo neiskorišteno u sadašnjoj fazi gradnje. Naumpadne čovjeku kasnije da nešto doda, pa je jebada ako nema mjesta nego moraš nešto raspoređivati. Ja bih FID obavezno stavio. Koliko je dobra reći će ti moj zec koji je pregrizao naponski kabl od lampe i ostao živ. :D

Dolazni naponski kablovi (priključak od elektroprivrede) nemaju u sebi žilu za uzemljenje, ali su uzemljeni, čini mi se svako 200 m.
Hvala ti na mišljenju. Postavljeno pitanje je upravo direktno vezano za velicinu kutije. Osim staranja o bezbjednosti, u smislu da instalacija bude sto je moguce vise rasterecena a opterecenja po fazama izbalansirana, pokusavam voditi racuna i o estetici. Naime, nasao sam estetski lijepu kutiju (RO) za 18 osiguraca, u nizu, ali mi se sad cini da ce i ona biti nedovoljna, obzirom na boldirani tekst, a kod mene je 3-fazni prikljucak. Naravno, nije problem kupiti dvoredni RO, ali su ruzne, gotovo sve na isti kalup, a kod nekih je cak upitan kvalitet prilozenih sabirnica.
U medjuvremenu sam saznao da je kod nas sistem (ako ne grijesim) TNCS, tj, nula je negdje u distributivnoj mrezi uzemljena, pa je zato od glavnog ormara na banderi (gdje mi je i brojilo) do objekta predvidjen 4- zilni napojni kabl 3 faze i nula.
User avatar
mk ultra
Posts: 19696
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14 Re: FID sklopka

Post by mk ultra »

U distributivnom sistemu nula je uvijek uzemljena

Ugl, moze se i fid izvesti i bez lokalnog uzemljenja, samo je to nasim majstorima enigma, pa urade slijedece:
Sve nule svede na nul sabirnicu
Sva uzemljenja svede na PE sabirnicu
Nulu poveze sa sata preko fid sklopke
Uzemljenje je enigma i ostane u zraku (nisam imao na sta da spojim) :mrgreen:
Pa u velikoj vecini slucajeva takvi obekti ostanu bez uzemljenja totalno ili poveze direkt tu nulu i PE poslije fid pa onda fid nema funkciju

Pogotovo se odnosi na maistore sto ateste dobijaju na lijepe oci preko svojih sto i ne izlaze na teren... :mrgreen:

Hvala bogu pa se vise ne susrecemo
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#15 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

@mk ultra:
kako bi trebalo uraditi za moju situaciju- od bandere sa satom ide 4 zilni napojni vod- 3 faze i 1 nula, imam uzemljenje temelja (Fe/Zn traka, viri iz temelja na dva supotna coska po cca 1 m?
zelio bih staviti jednu FID sklopku za kupatilo i jos jednu za ostatak instalacije, objekat je drveni (brvnara)?
Da li je bi ovo bilo OK ili je nepotrebno?
Koje FID sklopke kupiti, (da li je OK 40/0,03 A za kupatilo i 40/0,3 ili 0,5 A za ostatak, koji proizvodjac?
Napominjem, ne pada mi na pamet da sam petljam, laik sam, zelim se prije otpocinjanja radova dobro informisati, kako treba uraditi, da me majstori ne bi mogli ni pokusati vozati. Tj. ako uocim da im je FID "prica" slabija strana, da im se "zahvalim na trudu" na vrijeme i trazim druge.
EDIT: podrazumijeva se da atest trazim/uradim legalno, nista na muljanje, podmicivanje
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#16 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

Mali update, ako koga zanima:
kontaktiro sam jednog znalca struje, inzinjer je a i ima i visegodisnje prakticno iskustvo i ovako mi predlaze:
FID SKLOPKA:
kupatilo pokriti sa cetvropolnom FID sklopkom 4P 25/0,03 A ili 0,005 A
a svaku etazu (prizemlje i mansarda) sa 4P 25/0,3 A
FID se kaci prije potrosaca ("prije"-gledano od izvora- bandera, tj brojilo)
umjesto jednopolnih autmatskih osiguraca, staviti dvopolne- prednost je; u slucaju proboja nule, lako i brzo se detektuje u kom strujnom krugu je doslo do proboja
novcano posmatrano, to predstavlja neko povecanje troskova za cca 120 KM za dodatne dvije FID sklopke- nebitno
dvopolni osiguraci su neznatno skuplji od jednopolnih
Jedino sto u slucaju 2P osiguraca, treba staviti duplo vecu kutiju, jer jedan 2P osigurac zauzima 2 mjesta standardnih osiguraca
nacin spajanja 2P osiguraca- klasika, kao da se radi o 1 P, dakle, ne treba nista mijenjati u razvodu instalacije
UZEMLJENJE
postojece uzemljenje- Fe/Zn traka kroz temeljne trake, izvodi na suprotnim krajeivma brvnare- OK je, ne treba nista dodatno
GROMOBRANSKA ZASTITA
potrebna, predlaze Al sipke sa pripadajucim fitting-om, spojiti na uzemljenje
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#17 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

:thumbup:

To "prije potrošača" isto kao na onom videu. FID prije osigurača u objektu. Samo pretpostavljam da ide poslije sata? Imaš li "glavni" osigurač, onaj koji štiti ostatak mreže ako u tvojoj brvnari nastane velika havarija? Ide li poslije tog osigurača?
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#18 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

Naravno, poslije brojila, a prije potrosaca. Nisi mi jasan za taj "glavni osigurac", na sta tacno mislis- na osigurac koji stiti strujni krug, svaki krug po osigurac?
Ako mislis na takve osigurace, pa naravno- to ce biti opisani dvopolni
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#19 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 17/12/2021 21:37 Naravno, poslije brojila, a prije potrosaca. Nisi mi jasan za taj "glavni osigurac", na sta tacno mislis- na osigurac koji stiti strujni krug, svaki krug po osigurac?
Ako mislis na takve osigurace, pa naravno- to ce biti opisani dvopolni
Ja sam u zgradi i u ormaru sa brojilima potrošnje imaju osigurači preko kojeg idu faze, idu kablovi, koje ulaze u svaki stan (na tablu sa osiguračima u stanu). Ako taj osigurač iskoči, cijeli stan nema struju. Ulaz ima 12 stanova pa tih osigurača ima 12, svaki stan ima jedan svoj osigurač. Osigurač koji je između mreže (trafo-stanice u naselju koja spušta napon na 230 V) i stanova, prije table sa osiguračima u stanu. Osigurač koji štiti da havarija u nekom stanu, koja "preskoči" osigurače u stanu, ne našteti trafo-stanici, mreži elektrodistribucije. Na taj osigurač mislim.
User avatar
arman1
Posts: 5361
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG
Contact:

#20 Re: FID sklopka

Post by arman1 »

Večinu ovog sam već iznio na drugim temama ali nije zgoreg ponoviti.
SA STRUJOM NEMA IGRE!!!
Ovo naglašavam jer sam završio elektro-školu i kroz nastavu, prije rata vidio koliko struja može biti destruktivna.

Mislim da je već neko rekao, prvo napraviti plan objekta i skontati šta će sve od potrošača bit uključeno. I uvijek na kraju morate pribječi največem zlu, s aspekta sigurnosti, produžnim kablovima i "razvođačima". Otprilike skontati gdje treba da budu tasteri, sijalična grla i soketi(utičnice) te koliko jaki će biti potrošači.
Kad to sve skontate platiti stručnoj osobi da isplanira:
- kuda treba da idu vodovi,
- pravu vrstu i dimenziju vodova,
- broj i snagu osigurača,
- dodatne sigurnosne elemente (FID sklopke, prenaponke prekidaće, razne senzore s uklopnicima td.).
Koliko sam skontao u pitanju je brvnara, a po meni MUST HAVE je senzori za dim povezani s sklopkom kao i bužiri i kanalice predviđeni za takve objekte.
FID sklopk više nije opcija nego standard.
Pošto je u pitanju vikendica vidi da li možeš nabaviti NT skopku (Susjedov taster) vanjski taster kojim neko van objekta može ugasiti stuju u objektu, a da ne provaljuje vrata.
Kablovi i osigurači se uvijek dimenzioniraju tako da kablovi trpe vršno opterečenje (laički struja nije dovoljno jaka da izbaci osigurač ali dovoljno jaka da žice u kablovima pretvori u grijač). Postoje tablice po kojima se sve to dimenzionira, a školovani majstori ih znaju napamet.
Nisam elektroinstalater ali sam svašta nešto sklapao, provodio i montirao, i svaki put kad drugom uradim to iz usluge kažem "ovo je najbolje što znam, čim stigneš zovni nekog stručnog da ovo pregleda".
Za @Hakiz znam da su me u školi učili da postoje standardi po kojima se u objektu nakon nekog vremena moraju sve elektroinstalacije zamjeniti. Taj period se kreće negdje 20 - 30 godina, zavisno od vrste objekta. Izolacija na kablovima nije trajna kategorija i vremnom gubi na kvaliteti (raspad materijala, grijanje, vlaga, hemijski uticaj materijala okolo - čak i beton uz atmosfersu vlagu nagriza izolaciju). Smatram da se kod tebe već 2 - 3 puta trebala mijenjati izolacija. U svim strateškim objektima bivše JNA kablovi ne idu kroz zidove nego po njima.
Prije 2 godine sam renovirao vikendicu i zamijenio sve instalacije(struja, voda i kanalizacija). Vidio sam na šta liće stari kablovi(položeni sredinom 70-tih), da se prapadneš.
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#21 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

arman1 wrote: 17/12/2021 22:03 Večinu ovog sam već iznio na drugim temama ali nije zgoreg ponoviti.
SA STRUJOM NEMA IGRE!!!
Ovo naglašavam jer sam završio elektro-školu i kroz nastavu, prije rata vidio koliko struja može biti destruktivna.

Mislim da je već neko rekao, prvo napraviti plan objekta i skontati šta će sve od potrošača bit uključeno. I uvijek na kraju morate pribječi največem zlu, s aspekta sigurnosti, produžnim kablovima i "razvođačima". Otprilike skontati gdje treba da budu tasteri, sijalična grla i soketi(utičnice) te koliko jaki će biti potrošači.
Kad to sve skontate platiti stručnoj osobi da isplanira:
- kuda treba da idu vodovi,
- pravu vrstu i dimenziju vodova,
- broj i snagu osigurača,
- dodatne sigurnosne elemente (FID sklopke, prenaponke prekidaće, razne senzore s uklopnicima td.).
Koliko sam skontao u pitanju je brvnara, a po meni MUST HAVE je senzori za dim povezani s sklopkom kao i bužiri i kanalice predviđeni za takve objekte.
FID sklopk više nije opcija nego standard.
Pošto je u pitanju vikendica vidi da li možeš nabaviti NT skopku (Susjedov taster) vanjski taster kojim neko van objekta može ugasiti stuju u objektu, a da ne provaljuje vrata.
Kablovi i osigurači se uvijek dimenzioniraju tako da kablovi trpe vršno opterečenje (laički struja nije dovoljno jaka da izbaci osigurač ali dovoljno jaka da žice u kablovima pretvori u grijač). Postoje tablice po kojima se sve to dimenzionira, a školovani majstori ih znaju napamet.
Nisam elektroinstalater ali sam svašta nešto sklapao, provodio i montirao, i svaki put kad drugom uradim to iz usluge kažem "ovo je najbolje što znam, čim stigneš zovni nekog stručnog da ovo pregleda".
Za @Hakiz znam da su me u školi učili da postoje standardi po kojima se u objektu nakon nekog vremena moraju sve elektroinstalacije zamjeniti. Taj period se kreće negdje 20 - 30 godina, zavisno od vrste objekta. Izolacija na kablovima nije trajna kategorija i vremnom gubi na kvaliteti (raspad materijala, grijanje, vlaga, hemijski uticaj materijala okolo - čak i beton uz atmosfersu vlagu nagriza izolaciju). Smatram da se kod tebe već 2 - 3 puta trebala mijenjati izolacija. U svim strateškim objektima bivše JNA kablovi ne idu kroz zidove nego po njima.
Prije 2 godine sam renovirao vikendicu i zamijenio sve instalacije(struja, voda i kanalizacija). Vidio sam na šta liće stari kablovi(položeni sredinom 70-tih), da se prapadneš.
Trebalo je, naravno. Ali, treba imati da se to plati.
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#22 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

ahaaa....vjerovatno mislis na rastavljac, on je keramicki, a polovi su mu nasuprot, i on se utisne u leziste. Obicno se nalazi u metalnoj kutiji (zove se GRO- Glavni Razvodni Ormar) na fasadi objekta, pa se sa njega dalje struja provodi na RO (razvodni ormar, sto mi u zargonu zovemo osiguracka kutija/kutija sa osiguracima). Obzirom kako opisujes- 1 osigurac, to bi onda znacilo da je instalacija bila monofazna, to je u biti pancer (danas je to limitator, sa nesto drugacijom fukcijom).
Ne, taj ili ti osiguraci nisu potrebni- zbog vrste objekta propisi ga ne zahtijevaju. Pored toga instalacija ce mi biti vise nego zasticena- panceri nakon sata, za svaku fazu po 1 od 32 A, pa FID za zastitu faza po etazama od struje dodira/proboja na fazi, pa onda na koncu 2P osigurac za svaki strujni krug.
Gledano od bandere, FID se postavlja PRIJE ovog 2P osiguraca /time i prije potrosaca), jer struja na koju FID reaguje je bitno manja od struje na koju reaguje osigurac. Dakle, ako se desi neka "pogresna" struja proboja faze dodrim na bojler, slavinu, stednjak ili bilo koju drugu metalnu povrsinu, struja koja tako nastane je dovoljna da FID reaguje- iskljucuje cijeli taj krug, a osigurac u tom slucaju nece reagovati, jer je "prejak" za tako nastalu struju kratkog spoja. Poznati su slucajevi npr. kada osobu pecka stednjak, a osigurac ne izbija. To peckanje moze ubiti, a FID je tu da izbaci taj falični strujni krug.
Kako god bilo, dobio sam sve bitne informacije, sada znam sta treba ugraditi, koja je funkcija i kako fukcionise. Drugim rijecima receno, ni u snu me elektricar nece moci muljati- " ma ne treba ti, sta ce ti, ne bacaj pare.." Ako i htio- ne moze.
Jos mi preostaje da potrazim Sneider ili Legrand, ABB (ovo malo teze)
Hakiz
Posts: 40897
Joined: 30/07/2015 20:01

#23 Re: FID sklopka

Post by Hakiz »

User avatar
arman1
Posts: 5361
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG
Contact:

#24 Re: FID sklopka

Post by arman1 »

Hakiz wrote: 17/12/2021 22:06
arman1 wrote: 17/12/2021 22:03 Večinu ovog sam već iznio na drugim temama ali nije zgoreg ponoviti.
...
...
Za @Hakiz znam da su me u školi učili da postoje standardi po kojima se u objektu nakon nekog vremena moraju sve elektroinstalacije zamjeniti. Taj period se kreće negdje 20 - 30 godina, zavisno od vrste objekta. Izolacija na kablovima nije trajna kategorija i vremnom gubi na kvaliteti (raspad materijala, grijanje, vlaga, hemijski uticaj materijala okolo - čak i beton uz atmosfersu vlagu nagriza izolaciju). Smatram da se kod tebe već 2 - 3 puta trebala mijenjati izolacija. U svim strateškim objektima bivše JNA kablovi ne idu kroz zidove nego po njima.
Prije 2 godine sam renovirao vikendicu i zamijenio sve instalacije(struja, voda i kanalizacija). Vidio sam na šta liće stari kablovi(položeni sredinom 70-tih), da se prapadneš.
Trebalo je, naravno. Ali, treba imati da se to plati.
Znam i mene ponekad boli ta boljka, ali belaj je kad plane.
Kod prijatelja smo razvodili kablove po zidu kanalicama(četvrtaste), nema male djece. To je trebalo da bude privremeno rješenje ali on već 7 godina to gleda, kaže i on i hanuma navikli, a neki seronja od rođaka, dijasporac ga ubijedio da mu je tako sigurnije i da i švabe tako rade.
kuli1961
Posts: 2472
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#25 Re: FID sklopka

Post by kuli1961 »

arman1 wrote: 17/12/2021 22:03 Večinu ovog sam već iznio na drugim temama ali nije zgoreg ponoviti.
SA STRUJOM NEMA IGRE!!!
Ovo naglašavam jer sam završio elektro-školu i kroz nastavu, prije rata vidio koliko struja može biti destruktivna.

Mislim da je već neko rekao, prvo napraviti plan objekta i skontati šta će sve od potrošača bit uključeno. I uvijek na kraju morate pribječi največem zlu, s aspekta sigurnosti, produžnim kablovima i "razvođačima". Otprilike skontati gdje treba da budu tasteri, sijalična grla i soketi(utičnice) te koliko jaki će biti potrošači.
Kad to sve skontate platiti stručnoj osobi da isplanira:
- kuda treba da idu vodovi,
- pravu vrstu i dimenziju vodova,
- broj i snagu osigurača,
- dodatne sigurnosne elemente (FID sklopke, prenaponke prekidaće, razne senzore s uklopnicima td.).
Koliko sam skontao u pitanju je brvnara, a po meni MUST HAVE je senzori za dim povezani s sklopkom kao i bužiri i kanalice predviđeni za takve objekte.
FID sklopk više nije opcija nego standard.
Pošto je u pitanju vikendica vidi da li možeš nabaviti NT skopku (Susjedov taster) vanjski taster kojim neko van objekta može ugasiti stuju u objektu, a da ne provaljuje vrata.
Kablovi i osigurači se uvijek dimenzioniraju tako da kablovi trpe vršno opterečenje (laički struja nije dovoljno jaka da izbaci osigurač ali dovoljno jaka da žice u kablovima pretvori u grijač). Postoje tablice po kojima se sve to dimenzionira, a školovani majstori ih znaju napamet.
Nisam elektroinstalater ali sam svašta nešto sklapao, provodio i montirao, i svaki put kad drugom uradim to iz usluge kažem "ovo je najbolje što znam, čim stigneš zovni nekog stručnog da ovo pregleda".
Za @Hakiz znam da su me u školi učili da postoje standardi po kojima se u objektu nakon nekog vremena moraju sve elektroinstalacije zamjeniti. Taj period se kreće negdje 20 - 30 godina, zavisno od vrste objekta. Izolacija na kablovima nije trajna kategorija i vremnom gubi na kvaliteti (raspad materijala, grijanje, vlaga, hemijski uticaj materijala okolo - čak i beton uz atmosfersu vlagu nagriza izolaciju). Smatram da se kod tebe već 2 - 3 puta trebala mijenjati izolacija. U svim strateškim objektima bivše JNA kablovi ne idu kroz zidove nego po njima.
Prije 2 godine sam renovirao vikendicu i zamijenio sve instalacije(struja, voda i kanalizacija). Vidio sam na šta liće stari kablovi(položeni sredinom 70-tih), da se prapadneš.
Jasno da nema igre, na to niko normalan ni ne pomislja. A makar na ovom PF svi su normalni, skupljamo i dijelimo saznanja i iskustva.
Bas vodjen tim iskustvima, a moja su takva da sam muku mucio sa raznoraznim majstorima, ukljcujuci elektricare u rekonstrukciji kuce, odlucio sam se da se prvo raspitam o bitnim elementima el.instacije.
Vec sam ranije rekao- imam projekat stuje, dat je u sklopu projekta za gradjenje, no siromasan je i nigdje nema ni traga npr FID-u. Sklepan, ocito, ali dovoljno dobar za vlasti da ga ovjere i izdaju mi dozvolu za gradnju. Ali meni nije dovoljno dobar.
Stoga sam taj projekt struje zanemario i dugo vremena razmisljao koje i kakve potrosace cu imati. Stona lampa, punjac za mobitel, Tv, unutrasnja i vanjska rasvjeta, video nadzor, kabl satelitsske antene (pretpriprema- kablaza) pa sve do kupatilske grijalice bojlera, stednjaka, kablova za A/C- struja, odvod kondenza(opet samo pretpriprema)... A tu je stvar jasna- uticnice PPY 3 x 2,5 mm2 (narodski receno PGP ejac ili OG, pa sta god da se ukljuci monofazno), 5 x 2,5 stednjak i tako redom ,a rasvjeta 3 x 1,5 mm. Svaki kabl ponaosob je u samogasivom buziru, jer sva instalacija ide ispod zavrsne obloge zida (obradjena daska, ususkano i termoizolaciju-kamena vuna).Instalacija se polaze pod pravim uglovima sa sto je manje moguce razvodnih kutija, koje ce biti 150 x100 mm (da ima mjesta za slaganje ufrkanih kablova- necu spojnice, makar bile i Wago!!!). Planirane su svega po 2 kutije po etazi- to znaci veci utrosak kabla,ZNAM TO VRLO DOBRO, ali manje spojnih rtacaka, koje su uvijek najslabija mjesta. Prvo pozicioniram ove kutije pa kutije za uticnice, prekidace i onda planiram kuda ce se provlaciti instalacija. Potom od tih razvodnih kutija idu zasebni kablovi do RO, tako da svaki strujni krug ima svoju fazu i nulu pa i osigurac, da ne dodjem u situaciju da sve nule sa npr, jedne etaze svedem u jednu nulu do RO- eto hrkljusa! Kako se god faza raterecuje, tako se i nula rastrecuje, tj ne preopterecuje se. Razvucenu instalaciju detaljno fotografisem, sa oznakom visina (npr- uticnica na 40 cm netto od poda, prekidac za svjetlo 120 cm netto od poda).
Sve ovo planiram, razmisljam crtam i zapisujem, jer hocu da su svi kablovi u zidu a ne da mi se vuku uz lajsnu poda. Nije zidanje pa da se moze ustemati i dodati, zakrpati da se ne vidi.. drvo je sto sad isplaniram i postavim sakriveno je, nevidljivog dodatka nema.
Za tu NT sklopku, nije losa ideja, ali gdje je fizicki postaviti?? Na vanjski zid ili na banderu gdje mi je mjerno mjesto? Nesto mi se ne sijece glavni napojni vod koji je u bakru 4 x 16 mm pa onda od tog spoja ponovo isti kabl voditi do RO? Kako se to rjesava?
Post Reply