Fiat Stilo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Frutek

#1 Fiat Stilo

Post by Frutek »

Image

Novi Fiat Stilo. Meni odličan auto, urađen po osnovi Audija A3-jke ili Golfa 5-ce (podsjeća na njih svojim dizajnom) ali sa Talijanskim ukusom.

Da li neko ima prilike da ga vozi? Dizel je ponuđen 1.9 JTD od 80 konjskih snaga i još jedan 1.9 JTD od 115 KS. Drugi je skuplji za oko 2000 eura :shock: . Da li drugi pomenuti motor vrijedi razlike u cijeni? Prvi dizelaš od 80 KS se čini nekako slabim gledano da je cijeli model urađen u sportskom dizajnu :?
U globalu, šta kažete na Stila 8-)
zzzzz

Post by zzzzz »

Dizajnerski korak unazad u odnosu na Bravo i Brava, pogotovo kad je rijec o modelu sa cetvoro vrata.

Razocarali su me Talijani
neko iz mase

Post by neko iz mase »

pa ni nogu nebi mogao u to staviti
Qler

Post by Qler »

meni se svidja, pogotovo onaj sa 3 vrata! On mi je extra! Po meni nije uopste dizajnerski korak unazad u odnosu na Bravo/Brava!
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

neko iz mase wrote:pa ni nogu nebi mogao u to staviti
:? mislish da je malo auto? :?

:D ili ti se ne svidja? :D
felichi

Post by felichi »

vozio, extra
bila zima, par puta se izokretao po cesti ali neces voziti trke :D
unutra je extra, puno prostora, fancy feeling, muzika super. u ovom mom je bio woofer pozadi, fabricki ugraden!!!
servis nije skup bar u sarajevu, mislim da je super auto za ugodnu voznju
ako ces jurcati, ne znam bas
i da, ljulja se poput broda iako je moj imao niski profil gume
pitam se zasto?
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

sa 3 vrata je zakon.

usporedi ga sa ostalim u toj klasi
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14993
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:
neko iz mase wrote:pa ni nogu nebi mogao u to staviti
:? mislish da je malo auto? :?

:D ili ti se ne svidja? :D
ma ne, prilicno fino izgleda za razliku od ostalih auta, ima prilicno cist dizajn. al je licno za mene malen
nineac

Post by nineac »

Ja vozio verziju 1.9 jtd sa 115 ks, ide fino, troši isto fino, tj. malo. Sasvim korektno auto. Porodično prije svega. ja jedinu zamjerku imam na očajno lagan upravljač, ali to zato što volim direktniji i "teži" volan!
Zadig

Post by Zadig »

nineac wrote:Ja vozio verziju 1.9 jtd sa 115 ks, ide fino, troši isto fino, tj. malo. Sasvim korektno auto. Porodično prije svega. ja jedinu zamjerku imam na očajno lagan upravljač, ali to zato što volim direktniji i "teži" volan!
jel mu prejak servo?

Zar nema onu opciju CITY / HIGHWAY, pa se na HIGHWAY smanjuje ucinak, a na CITY modu povecava!~
ado-šampion

Post by ado-šampion »

zzzzz wrote:Dizajnerski korak unazad u odnosu na Bravo i Brava, pogotovo kad je rijec o modelu sa cetvoro vrata.

Razocarali su me Talijani
Meni je baš korak unaprijed što se tiče dizajna, Bravo/Brava su mi bili kao igračka! Stilo izgleda dobro pravo!
nineac

Post by nineac »

Nema veze, opet je prelagan, tj. prejak servo.
Pooll

Post by Pooll »

Ja ne volem fijate inace... ne izgleda lose ali nista posebno...

Image

Image

ovaj rejsing je kul

Image
Anell

Post by Anell »

Fait Stilo je super auto! Znam samo da se jedan prodaje u oglasima,
benzinski motor 1.6 16V sa 105KS, posjeduje full opremu, i kosta 16.500KM.
Anell

Post by Anell »

Image
Anell

Post by Anell »

Ovako bi trebao da izgleda novi Fiat Stilo, koji se vise nece zvati Stilo, jer su iz Fiat-a najavili da nece cak ni ime zadrzati jer je Stilo bio potpuni neuspjeh!
IxxxS

Post by IxxxS »

Ma meni je stylo o.k....upravo sam u velikim premisljanjima oko kupovine "novog" auta...izmedju ostalog i stylo je u kombinaciji...ali mislim da ce pobjediti "focus"....to je zavisno i od vasih komentara u mom topic-u ;-)

...ili ipak mozda peugeot307??? Ma nisam pametan...sva tri su mi O.K...jedino u vezi fiat-a imam nekih predrasuda koji mi ipak prave neku prepreku....ne znam, zato bih volio i cuti vise komentara na ovu temu...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

evo nekoliko testova sto sam mogo naci na nasem u vezi stila

FIAT Stilo 1,8

KRIZA ILI NE?

Da li i koliko se kriza jednog proizvođača manifestuje na proizvodu, pokušali smo da otkrijemo testirajući Fiat Stilo, za koji su mnogi tvrdili da je slamka potencijalnog spasa torinskog giganta

--------------------------------------------------------------------------------

Agresivan prednji deo Stila odgovara njegovom temperamentu

Klasična instrument tabla i udobna sedišta, te dosta prostora čini i duža putovanja prijatnim

Automobil dugo ostaje neutralan, a kada se približi granici stabilnosti dolazi do podupravljanja

Naslednika tandema Bravo/Brava, sreli smo po prvi put još 2001. godine na Salonu automobila u Ženevi. Već tada Stilo je ostavio snažan utisak na automobilsku javnost, a ujedno i podelio mišljenja. Dok su jedni odobravajući klimali glavama, drugi su već tada Stilo proglasili za ”germanizovanog Italijana”. Zluradi su tvrdili da od italijanskog šarma nije ostalo ništa, da se koketira sa oštrim linijama bliskijim punokrvnim Nemcima nego toplokrvnim Napolitancima i tako dalje. Međutim, ako su novinari ti koji prenose prve zaključke, kupci su ipak ti koji donose one manje racionalne a više realne. Stilo se sasvim dobro snašao na tržištu u obe hatch back varijante, a u međuvremenu im se pridružila i upotrebljiva karavan verzija poprilično definisanog stila.

Praktično u drugoj godini života na tržištu, na naš test je stigao Fiat Stilo u verziji sa petoro vrata i praktično najjačim benzinskim agregatom, naravno, ukoliko ne računamo moćnu Abarth kombinaciju sa pet cilindara.

Spletom maštovitih i sretnih okolnosti test-ruta koja često predstavlja dobar deo gradske ili međugradske vožnje ovoga puta zamenjena je mnogo zahtevnijom.

Relacija Novi Sad-Krf-Novi Sad morala je biti pređena za četiri dana. Orijentaciono to je nešto manje od 3000 kilometara uključujući i dva prelaska trajektom. Sasvim dovoljno za pravu proveru onoga što nas zanima, doduše, uključujući i izdržljivost test ekipe.

Nazad na početak
U kratkoj analizi dizajna lako je doći do zaključaka. Iako je direktni naslednik prethodnog modela Brava, Fiat Stilo se dobrano distancirao od starijeg rođaka. Zaoštren i pomalo namrgođen 4,25 metara dugi Stilo šalje poruku veće snage i agresivnosti, pa i sportskih afiniteta, možda bližih modelima Alfa nego Fiat. Trendovi, važeći tada, a i sada, su ispoštovani. Prozirni farovi i zadnje svetlosne grupe, pa i neobična poziciona svetla za maglu daju dovoljno stila Stilu.

Revolucija je izostala
Iako je na ženevskoj predpremijeri Fiat skrivao unutrašnjost zatamnjenim staklima, najavljujući revolucionarne promene, na kraju se ipak nije dogodilo previše toga. Ili bar delimično. Stilo se svakako može pohvaliti sa dosta unutrašnjeg prostora koji je bez problema sposoban da prihvati i visoke osobe kako napred, tako i pozadi. Pri tome prtljažnik ostaje na upotrebljivih 410 litara zapremine, u koju je stalo podosta jedriličarske i snimateljske opreme.

Malo mašte moglo je biti primenjeno na istrumentaciju kojoj se definitivno nema šta prilagoditi po pitanju preglednosti. Štaviše, dnevnu nezanimljivost noću preuzima odlična osvetljenost. Čistu desetku, dajemo i veoma prijatnom debelom obruču upravljača. Već odavno Fiat pravi solidna sedišta. Poprilično tvrda i dobro, čak veoma dobro, oblikovana uz koristan naslon za laktove između prednjih. Ista ocena važi i za zadnju klupu, koju smo proverili u situaciji kada se napred nalaze dve osobe visine od preko 1,90 m, a pozadi preko 1,80 m. Primedbi nakon mnogo sati i kilometara jednostavno nije bilo.

Preko 130 konjskih snaga na prednjoj osovini obećava agilnost kod svakog automobila koji težinu zadrži ispod 1300 kilograma. U slučaju Stila iz 1,8 litara zapremine je izvučeno 133 KS, koji se pokažu pri visokih, ali za Fiat tipičnih, 6400 obrtaja. Oslonjen je preko udvojenih trouglastih ramena napred i, za klasu odomaćene, polukrute osovine pozadi. Pored poprečnih stabilizatora u paket standardne opreme spadaju elektronika stabilnosti i kontrola proklizavanja. Prenos ostaje na nivou manuelnog petostepenog.

Kako funkcioniše paket
Sa modelom Stilo smo pomenutu distancu prešli brzo i efikasno. Na auto-putu se ne protivi ni brzinama od preko 170 km/h pri kojima sigurno savlađuje duge krivine i neravnine na njima.

Kočioni sistem ne ostavlja nedoumice, vozaču obezbeđuje koristan osećaj samouverenosti i kontrole nad brzinom. Stilo je tvrd automobil, tu diskusije nema, i naše, ne previše uglađene, dilatacione spojnice na nadvožnjacima pri velikim brzinama u direktnom prenosu javlja putnicima.

Isto tako, ni malo prijatna deonica kroz Grdeličku klisuru, predstavlja izazov na temu udobnosti koju ne možemo previše pohvaliti. Sa druge strane, istu deonicu superiorno apsolvira snagom i elastičnošću motora, lakim promenama stepena prenosa i ubedljivim kočnicama.

Prave kvalitete podvozja pokazuje na planinskom putu prema Janjini i Meteorima.

Mnogo kombinacija krivina, ali i dobre putne podloge su teren za uživanje u Stilu, pa čak i poprilično natovarenom kao u našoj situaciji.

Pitomo neutralno klizanje pretvara se u lagano podupravljanje koje ostavlja dovoljno prostora za korekciju dodavanjem upravljača. Po putnike neprijatnog ljuljanja nema. Dvostepeno elektrohidraulično servo-pojačanje je odmereno i potpuno adekvatno.

Ocena prikazanog
Kriza u Fiatu? Pa, možda i jeste možda i nije, kao što se i razlozi njenog nastanka mogu posmatrati iz raznih perspektiva. Na Stilu se ona ne oseti. Ovaj hatch back niže srednje klase je dobro izbalansirano vozilo solidnog pogona i upravljačke mehanike. Na neravnoj podlozi kao ni većini savremenih automobila udobnost mu nije jača strana, ali jednostavno, meko trimovanje je u suprotnosti sa dobrim voznim osobinama, tu se ne može ništa izmeniti. Potrošnja? Stilo se zadovoljio sa 11,7 litara na 100 pređenih kilometara izrazito oštre vožnje.

Zamerke? Nađe se po koja, ali se prevashodno odnose na malo više stila i kvaliteta završne obrade unutrašnjosti. Cena sa carinom 16.350 evra. Mnogo ili malo? Za taj iznos se može dosta toga pogledati. Konkurencija iz klase je tu negde, što znači da preostaje još samo stvar ukusa kupca. A o ukusima se ne raspravlja...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

RENAULT Megane Grandtour,
PEUGEOT 307 Break,
FIAT Stilo Multi Wagon i
MITSUBISHI Lancer Kombi

ŽIVAHNI KARAVANI

Karavanski obik karoserije ne mora da podrazumeva činjenicu da vozilo ima dizel motor, što je inače prilično čest slučaj.
Međutim, ima i izuzetaka, a koliko je ova kombinacija dobra, to će nam pokazati ovaj test?

--------------------------------------------------------------------------------

Ako izuzmemo nedovoljno osetljiv upravljač, Megane je dobar u slalomu

Peugeot izuzetno voli krivine, ali je osetljiv na promene opterećenja

Zbog dosta velike visine Stilo se znatno naginje

Najbrži u slalom vožnji je Lancer sa tvrdo trimovanim ogibljenjem

Kad se obori klupa Megane raspolaže sa skoro potpuno ravnim podom prtljažnog prostora

Model 307 ima najveći prtljažnik, a u serijsku opremu spada i mreža za odvajanje putničkog od prtljažnog prostora

Stilo nudi veliki prtljažnik i velika peta vrata, ali je pod prtljažnog prostora neravan

Prtljažni prostor Lancera ima ubedljivo najmanji utovarni kapacitet, svega 1079 litara

Moramo priznati da predrasude protiv dizel motora polagano izumiru, tako da i najokorelije pristalice benzinskih agregata počinju da uviđaju da ”naftaši” ne moraju biti nešto tromo i loše. No, uprkos sve savremenijim automobilima sa dizel agregatima, još uvek postoje kupci koji zadovoljstvo nalaze isključivo u vozilima sa benzinskim motorima, koji rade uglađeno, ali traže visoke obrtaje i imaju nešto veći utrošak goriva. Isti ti kupci, naravno, ne žele da se odreknu praktične strane automobila, pa svoj izbor usmeravaju ka karavanima.

Zato smo odlučili da testiramo četiri karavana, dužine oko 4,50 metara, sa četvoroventilskim motorima koji imaju najmanje 130 konjskih snaga. ”Koplja su ukrstili” Mitsubishi Lancer Kombi, Renault Megane Grandtour, Fiat Stilo Multi Wagon i Peugeot 307 Break.

Uglasti zadnji deo i varijabilni prtljažni prostor čine ove automobile pogodnim za transport svake vrste. Dva bicikla plus poneki kofer, bez problema mogu stati u prtljažnik bilo kojeg od ovih automobila. Jedino biste mogli imati poteškoća u slučaju da želite preneti neki glomazni orman, na primer, no za to se već iznajmljuju kamioni.

Najmanji kapacitet prtljažnog prostora nudi Mitsubishi Lancer, 1079 litara, dok je najvelikodušniji Peugeot 307 sa svojih 1675 litara. Serijska mreža za odvajanje prtljažnog od putničkog prostora čine Peugeot pogodnim i za prevoz divljih zveri, ako neko ima baš tu želju. Mitsubishi takvih ambicija nema, ali zato se sam pomalo pretvara u divlju zver, jer su njegovih 135 KS povezani sa sportskim paketom opreme, što podrazumeva za 30 milimetara spuštenu karoseriju, unutrašnjost u reli izgledu i zatamnjena zadnja stakla. Uz sve to, u opremu spadaju i korisne stvari kao što su klima uređaj, električni podizači prozora, kao i prednji i bočni vazdušni jastuci. U serijsku opremu ne spadaju ni sistem protiv proklizavanja točkova ni ESP.

Renault Megane Grandtour 2,0 16V, nasuprot tome, svog vozača časti sa setom vazdušnih jastuka i sistemom ESP. Francuski automobil inače možda deluje povučenije od svog prethodnika, ali je zato pun elegantnih i atraktivnih rešenja u unutrašnjosti. Pre svega se to odnosi na top model Luxe Privilege koji ima cenu od 21.800 evra na nemačkom tržištu i od opreme sadrži između ostalog bord-kompjuter, automatski klima uređaj, kod karticu za otvaranje vrata, senzore za kišu, za svetla itd.

U odnosu na ovu raskoš čak ni inače bogata oprema Fiata Stilo ne deluje toliko impresivno. No, daleko od toga da nije zadovoljavajuća, jer podrazumeva ESP, prednje i bočne vazdušne jastuke, klima uređaj, radio, elektropomične prozore napred, centralnu bravu sa daljinskim upravljačem i još po nešto. A sve to po ceni od 19.650 evra.

Uz doplatu će Fiat ponuditi čitav niz komandi, kojima se može upravljati električnim pomeranjem zadnjih stakala, automatskom klimom, navigacionim i telefonskim uređajem pod nazivom ”ConnectNav+”. To preporučujemo samo onima koji rado čitaju, jer uputstvo za taj uređaj sadrži čitavih 306 stranica! ”Pritiskom na dugme dnevnu kilometražu postaviti na nulu...” - glasi citat iz uputstva za upotrebu bord-kompjutera, koji se isporučuje serijski - ”Predlažemo da pre svakog pokušaja korišćenja uređaja detaljno pročitate ovaj deo...”.

A umesto da čitate uputsvo, vi biste radije u vožnju? Onda vam predlažemo Peugeot 307 Break. Cena mu je 19.900 evra. On raspolaže velikim, preglednim instrumentima, velikim i uočljivim dugmićima, jasnim indicijama kako koristiti uređaje u kolima. U serijsku opremu varijante Tendance spadaju ESP, vazdušni jastuci, klima uređaj, bord-kompjuter, električni podizači prozora i tako dalje i dalje...

Za radio treba doplatiti, mada je u ovom automobilu za ”muziku” zadužen motor i njegovih 135 konjskih snaga. Iznad 4000 obrtaja on reži upravo kao jedan pravi lav.

Za 9,7 sekundi Peugeot već dostiže ”stotku”, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h. I Mitsubishi Lancer je isto toliko brz, a njegov agregat uz to spontano reaguje na naredbe pedale za gas i rado zalazi u područje sve do 7000 obrtaja u minuti.

Moramo dodati da tvrdo ogibljenje verno prenosi sve neravnine do putnika. Momo volan doprinosi sportskom utisku, no, ne možemo reći da je Lancer mnogo agilniji od konkurencije.

Uz to, Mitsubishi ne raspolaže ESP-om, za razliku od rivala, čije ogibljenje je svakako mekše. Oni neravnine ne prenose u tolikoj meri do putnika, a istovremeno zadržavaju i dobar kontakt sa podlogom.

Jedino Fiat reaguje na dugačke talasaste neravnine sa izraženim vertikalnim pomeranjem karoserije. Renault na sve ”provokacije” putne podloge reaguje nonšalantno, dok je Peugeot pomalo osetljiv na kratke neravnine. Model 307 se za to iskupljuje odličnim ponašanjem u krivinama, kada ostajemo pošteđeni neprijatnih iznenađenja bilo koje vrste.

Na dobro ponašanje ovih automobila ne utiče negativno čak ni kada su opterećeni. Najmanje može da se optereti Lancer sa 412 kilograma, a najviše Peugeot sa 562.

Bez problema, četiri karavana, savlađuju i slalom. Pri brzoj promeni pravca Fiat i Peugeot se doduše naginju, dok se upravljač Lancera ukruti, no sve to ne utiče bitno na sigurni prolaz među čunjevima.

Stvar na koju treba da se naviknemo, je elektrohidraulični odnosno mehaničko pojačani upravljač Fiata i Renaulta, koji baš ne omogućuju najdirektniji kontakt sa podlogom. U praksi to znači da se i pri manjim korekturama putanje treba snažno koncentrisati.

Kočnice svih konkurenata su odlične, mada one kod modela Megane deluju najsigurnije, iako je Renault jedini koji je pri testu kočnica kada su točkovi na različitim podlogama, pokazao neznatno zanošenje karoserije.

Megane se za to iskupljuje subjektivno najmanjim nivoom buke, što bi se moglo pripisati i štednom šestom stepenu njegovog menjača. On je uz Lancer sa izmerenom potrošnjom od devet litara i najštedljiviji automobil na testu. Stilo i 307 troše oko litru više.

Budući da motor Fiata od 1,8 litara ima manju radnu zapreminu od konkurenata, morao je i više da se napreže da bi održao korak sa njima. Treba reći da preko 4000 obrtaja i konkurenti izlaze iz faze štedljive vožnje.

Što se unutrašnjosti tiče, najprefinjenije deluje skupi Megane, sedišta su delimično obložena kožom, ima mnogo prostora za odlaganje sitnica, ali su plastične površine osetljive na ogrebotine. U Mitsubishi Lanceru padaju u oči komande za klimu i sat koji već desetak godina isto izgledaju u japanskim vozilima. Zato sedišta nude dobar bočni oslonac, a i ružica menjača je precizna.

Peugeot 307 ima, takođe, precizan menjač. Po pitanju prostranosti igra u istoj ligi sa modelom Stilo, čija visoka pozicija za sedenje i upotrebljeni plastični materijali skoro da podsećaju na neki transporter. Pri tome, sedišta ne nude dovoljno bočnog oslonca.

Putnici na zadnjoj klupi u Fiatu zato putuju u potpunom komforu. Kao, uostalom, i u konkurentskim automobilima.

Udobna je zadnja klupa čak i u modelu Megane, gde je par centimetara koji bi trebali pripadati glavama putnika, žrtvovano zarad moderne linije krova.

No, to je mala žrtva, s obzirom na ubedljiv nastup Renaulta, koji je ovaj uporedni test rešio u svoju korist...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Fiat Stilo 1.9 JTD
Bučan nasljednik neuspješnog dvojca

Fiatov nasljednik neuspješnog Brava i Brave mora ispuniti mnoga očekivanja i čini se kako bi mu to moglo poći za rukom. Poboljšan na svim područjima, novi Stilo smo testirali sa snažnim, ali bučnim JTD turbodizelskim motorom

Fiatovi čelnici imaju velika očekivanja za Stila, nasljednika modela Bravo i Brava. Zasad se čini kako dosad najkvalitetnijem automobilu u povijesti najvećeg talijanskog proizvođača ide mnogo toga u prilog - ponuda motora i mjenjača je u najmanju ruku raskošna, spomenuta kvaliteta gotovo je na razini konkurenata, a pojedini paketi opreme nude elemente o kojima mnogi drugi proizvođači još razmišljaju. Iz dizajnerskog aspekta, Stilo je teško od prvog pogleda prepoznati kao pripadnika talijanske škole dizajna, no neovisno o tome, izgled je, osobito onaj modela s troja vrata, dinamičan i atraktivan, dok model petora ipak djeluje prilično monovolumenski. U unutrašnjosti novog Fiatovog predstavnika kompaktne klase učinjen je veliki korak naprijed u pogledu kvalitete i završne obrade materijala, premda poneki detalji, primjerice pojedini prekidači, djeluju preosjetljivo. Sve su kontrole logički i funkcionalno raspoređene, dok je sam dizajn ugodan, ali nesmion u odnosu na druge talijanske automobile, poglavito Alfine modele. Ponuda prostora je vrlo dobra te se čak i straga odrasli putnici mogu udobno smjestiti. Po interijeru se mogu naći mnogi korisni pretinci od kojih su najimpresivniji oni ispred suvozača - postoji uobičajeni donji pretinac, koji je doslovno ogroman, te dodatni gornji pretinac popriličnog obujma. Prtljažnik obujma 370 litara u skladu je sa zahtjevima kompaktne klase. Testirani Stilo pokretao je 1.9 litarski JTD turbodizelski motor, snažniji od dva moguća modela, koji razvija 115 KS pri 4000 o/min. Solidan okretni moment od 255 Nm razvija od 2000 o/min. Motor se rado vrti i postiže vrlo dobre performanse, no ima veliku manu - buka i vibracije, osobito u leru, poprilično su izraženi te iako ne dostižu iritantnu razinu, konkurencija te probleme rješava mnogo bolje. Snažniji Stilo JTD ubrzanje s mjesta do 100 km/h postiže za odličnih 10.5 sekundi, dok je i maksimalna brzina od 190 km/h vrlo dobra. Peterobrzinski mjenjač dobro je proračunat, a tvrda ručica je precizna ne pretjerano duga. Premda je ovjes više prilagođen lagodnoj nego sportskoj vožnji, Stilo se može vrlo brzo voziti. Naginjanje karoserije prilično je izraženo, no ležanje je sigurno i zabavno. S druge strane, veliku zamjerku upućujemo servoupravljaču, koji iako ima vrlo korisnu City opciju za vožnju gradom, jednostavno nije prilagođen dinamičnoj vožnji - preciznost je još prihvatljiva, no zato je vrlo neizravan pa gotovo uopće ne pruža povratne informacije. Sve to rezultira vozačevim oklijevanjem pri brzim ulascima u zavoje te katkad zahtjeva korigiranje putanje. Kočnice s ABS-om i EBD-om dobro funkcioniraju, premda bi osjećaj na pedali mogao biti bolji. Stilo je po mnogim pitanjima daleko poboljšan u odnosu na svoje prethodnike (osobito po kvaliteti, ponudi prostora, opremljenosti) te se dodatno približio njemačkim konkurentima, no nije ostao imun na talijanske mušice kad su u pitanju nekvalitetno izvedeni detalji koji kvare ukupni dojam.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Fiat Stilo 1.2 16V Active 3vrata
Mnogo bolji od svog imidža

Iako je svojom cijenom od 13.850 eura mnogo iznad one na koju smo do sada navikli od fiatovih kompaktnih automobila u osnovnoj izvedbi, Stilo je isplativa investicija.

O krizi u Fiatu ovih se dana govori na veliko. No, iako neki talijanskoj tvornici bogatoj tradicijom prognoziraju i najgore, definitivno je sigurno samo jedno – Fiat ne može propasti. Krizu i Fiatu skrivili su prije svega «grijesi iz prošlosti», a ne aktualni modeli koji uopće nisu loši ili suviše neuspješni. Istina je da prodaja Stila krenula mnogo lošije nego što se to očekivalo, no pravi razlog toga je loš glas marke, a ne sam automobil. U to smo se uspjeli uvjeriti tijekom sedmodnevnog druženja s osnovnim i najjeftinijim modelom u ponudi Fiat Stilo 1.2 16V Active s troja vrata.

Privlačnost troja vrata

Vanjskom dizajnu Fiata Stilo nema se što prigovoriti. Pogotovo ako se radi o modelu s troja vrata koji se osjetno razlikuje od onoga s petora vrata. U Fiatu su ovaj model pokušali učiniti što atraktivnijim mlađim i sportski orijentiranim vozačima. To je najbolje vidljivo po mišićavom stražnjem kraju s atraktivnim svjetlima «obučenim» u prozirnu plastiku. Svjetla posebno dojmljivo djeluju po noći kada njihov crveni dio oblikuje efektne strelice. Što se nas tiče model s troja vrata djeluje mnogo atraktivnije od onoga s petora vrata. Iako mnogi talijanskih auta prigovaraju kako je unutrašnjost Stila previše «germanizirana» mi nismo tog mišljenja. Iako u unutrašnjosti nećete naći atraktivne dizajnerske detalje kao kod Alfe, na prvi pogled je jasno – ovo je čistokrvni Fiat. Posebno lijepo je izvedena središnja konzola na kojoj se nalaze komande ventilacije te serijski audio uređaj s kasetofonom. U serijsku opremu spada i putno računalo. Ono što nam je najviše zasmetalo je nepotrebno velika količina prekidača lijevo od volana. Ovdje se nalaze po dva prekidača za namještanje intenziteta osvjetljenja instrumenata te visine snopa svjetala i čak tri za namještanje osnovnih parametra putnog računala (jetik, jedinice i slično…), audio sustava i još nekih detalja. Vrlo lako se čitava stvar mogla riješiti sa barem dvostruko manje prekidača. Samim putnim računalom upravlja se putem tipke koja se nalazi na desnoj mutifunkcionalnoj ručici što je i najinteligentnije rješenje.

Lijeni motor i šest brzina

Sportski profilirana sjedala djeluju vrlo atraktivno, no nama je zasmetala izbočina na lumbalnom dijelu koju je moguće regulirati ali ne i u potpunosti ukloniti. Vozačko sjedalo je moguće namještati i po visini, a volan po dubini i visini tako da je vrlo lako naći idealni vozački položaj. Iako je ulaženje na stražnja sjedala ovog modela teže nego kod izvedbe s petora vrata to je cijena koju moraju platiti oni koji žele jeftiniji i atraktivniji model. Na stražnjoj klupi ima i više nego dovoljno mjesta, a i prtljažnik je svojim volumenom «u prosjeku klase». Kvaliteta završne obrade u unutrašnjosti se u odnosu na prve modele znatno popravila te sada zadovoljava. Neke detalje za koje bi mogli reći da su «tipični grubi talijanski šlamperaj» nismo uspjeli pronaći. Testirani model pokretao je osnovni motor s 1,2 litara obujma koji razvija 80 KS. Nekada je ovolika snaga bila više nego dovoljna za automobil kompaktne klase, no danas je to za relativno teški Stilo premalo namjeravate li se nešto češće voziti izvan grada. Ako vam automobil pretežno služi za gradsku vožnji i ovako lijen Stilo zadovoljiti će vaša očekivanja za komfornom i ne pretjerano brzom vožnjom. Svio modeli s ovim motorom serijski su opremljeni s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. U Fiatu su se na taj potez odlučili kako bi zahvaljujući kraćim stupnjevima prijenosa dobili na ubrzanju, ali i na krajnjoj brzini te potrošnji ovog relativno slabog automobila. Misija ipak nije u potpunosti uspjela jer su stupnjevi i dalje relativno dugi što ne omogućava neka bolja ubrzanja. I maksimalnih 172 km/h nije nešto iznad prosjeka za automobil te klase i te snage. Profitiralo se jedino na potrošnji koja prema tvorničkom podatku iznosi zaista povoljnih 6,3 litara. Naš testni model je ipak, radi agresivnije vožnje i 80% gradskih relacija trošio 8,2 litre što i dalje smatramo jako dobrim. Ponašanje Stila u zavojima je vrlo neutralno, no ovjes ne omogućava neke sportske egzibicije. Mnogi konkurenti su na tom području mnogo bolji. Udobnost ovjesa je nešto iznad prosjeka što zaista zaslužuje pohvalu kada su u pitanju talijanski automobili.

Nova filozofija cijena

Iako je svojom cijenom od 13.850 eura mnogo iznad one na koju smo do sada navikli od fiatovih automobila (radi se o najjeftinijem modelu u ponudi), Stilo je isplativa investicija. U serijsku opremu testiranog modela spadaju dva zračna jastuka, ABS+EBD, centralno zaključavanje (bez daljinskog upravljanja), električno pokretani prozori, putno računalo, audio sustav sa šest zvučnika i dualdrive servo volan (s «city modeom» poznat iz Punta). Dakle ni traga od spartanske opreme tipične za osnovne izvedbe Punta.Testirani je model dodatno bio opremljen manualnim klima uređajem koji stoji relatino visokih 1177 eura. Ukupna mu se cijena tako penje na 15.027 eura. što je zaista neobično visoka svota za osnovni model Fiata kompaktne klase. Kupcima će biti potrebno neko vrijeme da se naviknu na činjenicu da su kod Fiata pojmovi «grubi šlamperaj» i «spartanska oprema» prošlost. Barem što se Stila tiče…
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Fiat Stilo 1.9 JTD Active
Stilo poput deve

Iako je garantiranu autonomiju od 1280 km sa spremnikom goriva (58 l) moguće postići samo u idealnim uvjetima, Stilo zaista ostavlja dojam deve koja izuzetno teško prazni svoje zalihe.

Najnoviji Fiatov model Stilo zamjenjuje ne odviše uspješne modele Bravo i Brava. Malena tržišta, poput Hrvatskog, oduvijek su bila naklonjena povoljnim Fiatovim automobilima no novi takmac Fabrice Italiana di Automobili Torino dobio je zadaću nametnuti se na bogatim tržištima poput njemačkog gdje upravo niža srednja klasa zauzima najveći tržišni postotak. Fiat je, nažalost, trenutno u najvećoj krizi od svog postojanja, a jedan od spasitelja trebao bi biti i Stilo. Može li Stilo u tome uspjeti, provjerili smo na testu s najnovijim dizelskim motorom od 80 KS.

Kvalitetan interijer

Predstavljanje novog Fiatovog modela gotovo uvijek znači i potpuni novi dizajn nespojiv s modelom kojeg zamjenjuje. U odnosu na Bravo/Bravu Stilo je kockastiji s izraženim oštrim linijama po uzoru na neke njemačke konkurente. Peterovratna izvedba dizajnerski nije toliko uspješno izvedena poput one s troja vrata, najneobičniji je stražnji kraj, no ovaj model ionako je namijenjen obiteljima, a ne mlađim vozačima koji pate na dizajn. Ona je nešto duža i viša od trovratne verzije čime je dobiveno i osjetno više prostora u kabini. Mjesta zaista ima dovoljno, kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima, te Stilo u odnosu na Bravo/Bravu ostavlja dojam kao da je riječ o automobilu više klase. Sama unutrašnjost vrlo je atraktivno dizajnirana. Odličan dojam ostavlja kompletan kokpit čime je novi Fiatov model postao konkurentan njemačkim i francuskim rivalima. Dapače, od nekih je Stilov interijer puno atraktivnije dizajniran. Osim samog dizajna oduševila je kvaliteta ugradbenih materijala što nismo očekivali kod jednog Fiata. Kokpit je presvučen vrlo kvalitetnom gumiranom plastikom, a i svi detalji od plastike zaslužuju najvišu ocjenu. Uz to svi prekidači djeluju na “soft-touch” principu te su vrlo ugodni za korištenje.

Najveći prtljažnik u klasi

Sjedala su još jedna svjetla točka ovog automobila. Vrlo dobro drže tijelo u zavojima, izuzetno su udobna i presvučena kvalitetnim presvlakama. Iste takve presvlake nalaze se i na vratima što će cijeniti svi vozači koji vole odmarati ruku na vratima. U modelu s pet vrata sjedi se povišeno na što se treba priviknuti, no stvar donekle spašava volan podesiv po visini i dubini. Donekle, jer je hod po visini ipak premalen pa volan zna zaklanjati displej inače odličnog putnog računala. Testirani model bio je opremljen Active paketom opreme koji uključuje ABS+EBD, BAS i ASR sustave, prednje zračne jastuke, središnje zaključavanje, električne podizače prednjih prozora, odličan audio sustav sa šest zvučnika i dr, a na testiranom modelu bila je i dodatna oprema ukupne vrijednosti 1941 Eura (ručni klima uređaj, alu naplaci i metalik boja). Valja pohvaliti i odličnu iskoristivost prostora. Fiatovi inženjeri tako su konstruirali čak dva pretinca ispred suvozača (onaj klasični izuzetno je dubok), ladicu ispod vozačkog sjedišta, te ostale pretince za sitnice i boce pića. Uz to, jedan otvor ventilacije nalazi se između stražnjih sjedala kojim putnici mogu samostalno upravljati. Prtljažnik je obujma čak 410 litara što je najbolji rezultat u klasi.

Solidne performanse uz mizerno malu potrošnju

Testirani model pokretao je novi Fiatov common rail turbo dizelski agregat snage 80 KS. Motor je u stvari izveden iz poznatog JTD-a od 1.9 litara, no snaga mu je smanjena za čak 35 KS izbacivanjem intercoolera i Garretttovog turbo punjača koji je zamijenjen originalnim Fiatovim. Logično, manji je i okretni moment no vrijednost od 196 Nm nikako nije mala. Iako 80 KS na 1305 kg teškoj karoseriji ne zvuči obećavajuće dojam je upravo suprotan. Stilo vuče vrlo dobro čak i kada je u vozilu troje putnika i upaljen klima uređaj. Dodamo li tome kako se maksimalni moment ostvaruje već na niskih 1500/min jasno je kako Stilo vuče “od početka” i kontinuirano. Upravo zahvaljujući velikom okretnom momentu Stilo je izuzetno elastičan pa ga je u gradu gotovo konstantno moguće voziti u trećoj brzini. Čak i na 900/min u trećoj brzini Stilo lagano klizi bez naznake da će se ugasiti. Performanse su sasvim solidne obzirom na “konjicu” – 13.3 sekunde za ubrzanje do 100 km/h i 170 km/h najveće brzine. Mi smo pak na autoputu uspjeli dosegnuti 185 km/h na brzinomjeru, što bi otprilike odgovaralo pravoj vrijednosti. Jedino što je smetalo je buka koja je u ovom automobilu prilično izražena. Ovjes je vrlo udobno podešen, a i veliki kotači dimenzija 195/65-15 pomogli su upijanju neravnina. Ležanje u zavojima je zadovoljavajuće, a kočnice zahvaljujući ABS-u i BAS-u (pomoć pri kočenju u kritičnim situacijama) omogućuju vrlo brzu i sigurnu vožnju. Mjenjač je oduševio lakoćom upravljanja, čak i pri hladnom startu, no za brže izmjene brzina ipak nije dovoljno precizan. No to i nije neki nedostatak jer je Stilo s ovim motorom ipak predviđen za laganu, a ne sportsku vožnju. Potrošnja je najsvjetlija strana ovog automobila. Iako je garantiranu autonomiju od 1280 km sa spremnikom goriva (58 l) moguće postići samo u idealnim uvjetima, Stilo zaista ostavlja dojam deve koja izuzetno teško prazni svoje zalihe. U gradu smo uspjeli voziti sa 6.3 litre, no lako je moguće voziti i sa 8.5 l/100 km. Van grada pak Stilo JTD prolazi tek sa 4.7 litara što su sve izvanredni rezultati.

Zaključak

U odnosu na Bravo Stilo je sada kompletan automobil napravljen od vrlo kvalitetnih materijala, nudi obilje prostora, vrlo dobru opremljenost i udobnost, a zahvaljujući novom JTD motoru od 80 KS postao je i prosječno brza deva koja vrlo teško troši svoje zalihe.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Fiat Stilo Multi Wagon 1.6 16V Dynamic
Kad narastem…

Pohvale zaslužuje vrlo veliki prtljažnik u kojeg bez preklopljenih stražnjih sjedala stane čak 510 litara. Njihovim preklapanjem dobivate ravnu površinu dugačku gotovo dva metra...

Iako se u Fiatu svom snagom marketinški trude da Stilo Multi Wagon smjeste u neku drugu, odnosno višu klasu, ne može se pobjeći od istine da se ovdje u osnovi radi o sasvim običnom i uobičajenom kompaktnom automobilu u karavanskoj izvedbi. Naime, kako Fiat trenutno uopće nema predstavnika u srednjoj klasi ta se rupa pokušava pokrpati pozicioniranjem Stila na stepenicu više. Stepenicu koja je za popularnog kompakta možda i previsoka. Testirali smo Fiat Stilo Multi Wagon 1.6 16V s bogatim Dynamic paketom opreme.

Atraktivnost u drugom planu

Kod kompaktnih karavanskih automobila atraktivnost nikada nije bila najvažniji faktor. I Stilo Multi Wagon ovdje nije iznimka. Jednostavno, dizajneri su se trudili koliko je to bilo moguće, a konačan proizvod je dopadljiv automobil koji zasigurno neće dobiti neku nagradu za dizajn. Jednostavno, kompaktima ne paše velika stražnjica, a tako je i sa Stilom.

Unutarnje vrijednosti

U ovoj klasi automobila unutarnje vrijednosti mnogo su važniji faktor od dizajna. Kako smo mogli zamijetiti na propagandnim porukama Stilo Multi Wagon reklamiraju sloganom – «iznutra monovolumen». I to je još jedna činjenica koja jednostavno ne «drži vodu». Multi Wagon je i ovdje ipak samo karavan. Ni traga od monovolumenskih detalja poput mogućnosti vađenja sjedala, njihove individualnosti. Ipak, daleko od toga da je Stilo nepraktičan ili neinventivan u svojoj unutrašnjosti. Primjerice, svidjela nam se mogućnost obaranja suvozačevog sjedala. Središnji pretinac koji istodobno služi kao naslon za ruke kojeg je moguće namještati ili jednostavno ukloniti između naslona sjedala također je detalj koji zaslužuje pohvale. Sama prednja sjedala koja su identična onima u običnom Stilu, nikako da nam «legnu». Grba na lumbalnom dijelu je jako izražena te zahtijeva navikavanje. Ovdje napominjemo kako je to naše individualno mišljenje a do sada smo se susreli s mnogo onih koji s nama dijele, no i s onima koji misle sasvim suprotno.

Sitnice za «razbijanje glave»

Pohvale zaslužuje vrlo veliki prtljažnik u kojeg bez preklopljenih stražnjih sjedala stane čak 510 litara. Njihovim preklapanjem dobivate ravnu površinu dugačku gotovo dva metra te volumen od 1480 litara. Dovoljno za svaku potrebu. Za ugodan boravak u unutrašnjosti brine se i serijski klima uređaj, te auto radio s CD-om i šest zvučnika čiji zvuk valja pohvaliti. Radio je dio dodatne opreme. U unutrašnjosti Stila nađe se i pokoji detalj koji baš i ne zaslužuje pohvale. Konfuzna nakupina prekidača koji su kolonizirali područje s lijeve strane volana mogla se uz mrvicu razmišljanja barem upola smanjiti. I izbornik automobila (namještanje sata, mjerne jedinice, jezik itd…) u koji se ulazi pomoću prekidača iz spomenute nakupine djeluje također konfuzno. Pokudu zaslužuje i nevjerojatna činjenica da u vozačevom štitniku za sunce nema ogledala, dok je u suvozačevom ono čak i osvijetljeno. Visoka klasa susreće najnižu… Naposljetku tu je i stražnja klupa koja u sredini ne posjeduje naslon za ruke. Dobro rješenje za udobnost petog putnika u vozilu, a to je uvijek onaj nesretnik koji se mora žuljati straga u sredini. U Stilu će mu ipak biti nešto udobnije. Kada smo već kod udobnosti, prostranost je zadovoljavajuća, no prostor za noge na stražnjoj klupi odaje kako se ovdje radi samo o kompaktu.

I najslabiji je jak

Za pogon testiranog modela brinuo se najslabiji motor u ponudi: 1,6 –litreni četverocilindraš sa 103 KS. To je sasvim dovoljno za pogon 1296 kilograma teškog Stila, no želite li se brže voziti morati ćete stalno težiti prema visokim okretajima. Motor naime najbolje diše u području od otprilike 4000 do 5500 okretaja. Ispod toga je prilično anemičan. Potvrda o dovoljnoj snazi motora je i ubrzanje do 100 km/h koje traje 11,4 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 183 km/h, dok je potrošnja tijekom testa iznosila 8,8 litara. Želite li brže vozilo u ponudi je i 1.8-litreni benzinac, a želite li štedljivije tu su i dva JTD motora s 80 i 115 KS. Pohvale zaslužuje i mjenjač koji je, iako dugog hoda, vrlo precizan. Upravljač kao i kod običnog Stila te kod Punta nudi takozvani City režim rada u kojem je dodatno laganiji tako da parkiranje ne zahtijeva nikakvo naprezanje čak ni za one najnježnije. Ovjes je vrlo udoban, te se jako dobro nosi s našim, lošim, prometnicama.
Povoljno?

Dynamic je najbogatiji paket opreme koji se nudi za Stilo Multi Wagon. Automobil tako serijski dolazi s klima uređajem i radio kazetofonom te nekim estetskim dodacima koji ga izdižu od ostalih razina opreme. Testirani je model dodatno bio opremljen metalik bojom, upravljačem i ručicom mjenjača obloženim kožom, aluminijskim kotačima od 16 cola, autoradio uređajem s CD-om, te bočnim zračnim zavjesama. Ta oprema konačnu cijenu s osnovnih 17.250 eura diže na 18.515 eura. Korektna cijena za korektan automobil.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

VOZILI SMO - FIAT STILO 1,6 16V ACTIVE 3v
Talijan s dozom njemačkog stila
Fiat Stilo najnoviji je model slavnog talijanskog proizvođača. U Hrvatskoj se prodaje od veljače i još kao da nije potpuno "sjeo" potencijalnim kupcima. Testirali smo sportskije orijentiranu karoserijsku izvedbu s troja vrata i poznatim 1,6 16V-benzinskim motorom koji se ugrađivao i u Stilove prethodnike Bravo/Brava Talijani poznati po razigranom dizajnu pustili su mašti na volju pri oblikovanju nekoliko posljednjih modela, prije svega Punta, Multiple i Dobloa. Zbog relativnog neuspjeha prethodnika koji su se većinom dopali mlađoj klijenteli sa Stilom se nije puno eksperimentiralo i riskiralo s dizajnom. Izvedba s pet vrata je za Fiat neubičajeno konzervativno klasična, dok testirana s troja ipak pruža nešto više vizualnog zadovoljstava i talijanskog temperamenta.

DETALJI OTKRIVAJU DINAMIČNOST

Stilo s troja vrata izgleda kompaktno i posjeduje određenu sportsku notu. Svjetla su klasičnog oblika s integriranim pokazivačima smjera, a niti maska nije pretjerano maštovita i da nema Fiatova znaka na sredini, moglo bi se pomisliti da se radi o njemačkom ili konkretnije Volkswagenovom automobilu. Ipak situaciju bitno poboljšavaju tri ogromna usisnika za zrak u donjem dijelu branika čime Stilov nos postaje sportski agresivan i onakav kakav se od Fiata očekuje. Dizajn karakteriziraju razlomljene površine i oštri rubovi očito naglašeni na poklopcu motora, gornjem dijelu bočne površine, te osobito na stražnjem dijelu. Branik je vrlo masivan s tri udubljenja u donjem dijelu, izvučen u odnosu na poklopac prtljažnika. Svjetla su nepravilnog oblika, velikih dimenzija i integrirana u gornji dio branika. Vanjski retrovizori su dopadljivog sportskog oblika, nešto manji, ali dovoljno pregledni. Testirani auto je imao 15" aluminijske naplatke sa šest krakova koji pridonose sportskijem izgledu. PROSTRANA I KVALITETNA UNUTRAŠNJOST

Stilova unutrašnjost je vrlo prostrana djelujući bogato i luksuzno. Talijani su se odlučili za kvalitetne materijale. Ploča s instrumentima je od mekanog gumiranog materijala, a kvalitetom ne zaostaje niti tkanina na sjedalima. Priče o ne tako davnoj šlampavoj i površnoj izradi talijanskih automobila kod Stila ne vrijede, jer sve je kako treba i bez najmanjeg škripanja ili bilo kakvog iritirajućeg zvuka. Prostora ima dovoljno na prednjim i stražnjim sjedalima. Kod automobila s troja vrata određen problem predstavlja ulazak na stražnju klupu, no kod Stila je to riješeno easy entry sutavom oba prednja sjedala čime je ulazak bitno olakšan. Prednja sjedala su jako udobna i dobro drže tijelo u zavojima čemu pripomažu i izbočenja za bedra u donjem dijelu. Površina gornjeg dijela armature je velika kao u jednovolumenu. Ploča s instrumentima lijepo je i moderno oblikovana ostavljajući utisak skupljeg automobila. Ispred vozačevih očiju su čitki mjerači, najrazličitije signalne lampice i velik display putnog računala kojim se rukuje komplicirano. Po pitanju izračuna prosječne potrošnje ne može se pohvaliti preciznošću, jer griješi više od 0,5 l/100km. Na vrhu središnje konzole su otvori ventilacije, integriran radio i ispod njega veliki kružni prekidači ventilacije i klima uređaja koji kao i aluminijski naplaci nije serijska oprema Active paketa. Na prvi pogled se čini da Stilo obiluje raznim tipkama i prekidačima, ali sve je logično složeno i nema poteškoća sa snalaženjem. Pored ručice mjenjača su prekidači City programa i ASR-a. Stilova unutrašnjost obiluje raznim pretincima po cijeloj duljini vrata, na ploči s instrumentima, središnjem tunelu, u krovu, ispod vozačevog sjedala.... Obujam prtljažnika je 305 litara i to je sasvim prosječan rezultat koji već nude i automobili manjih dimenzija. U gradu i pri parkiranju jako dobro funkcionira koristan City program. Jednostavnim pritiskom na tipku City upravljač postaje vrlo lagan za okretanje. Isključivanjem City moda upravljač s električnim servom postaje direktniji, ali još uvijek previše lagan i mekan za bržu vožnju.

Testirani Stilo bio je opremljen Active paketom opreme koji sadrži neke detalje na koje smo navikli kod skupljih paketa i automobila. Prije svega mislimo na ASR koji je može isključiti, te četiri zračna jastuka i bočne zračne zavjese za prednja sjedala. Tu je i ABS s EBD-om, upravljač i vozačevo sjedalo podesivi po visini, svjetla za maglu, središnje zaključavanje i električno podizanje prednjih prozora.

PROSJEČNE PERFORMANSE POZNATOG MOTORA

Stilo je pokretao benzinski motor 1,6 16V snage 103 KS koje postiže pri 5750 o/min. Pri 4000 okretaja na raspolaganju je najveći moment od 145 Nm. Motor radi mirno i tiho. Ne može se pohvaliti elastičnošću, jer je do okretaja pri kojima isporučuje najveći moment vrlo trom. Želite li voziti polako, to vam možda i neće smetati, ali pri pretjecanju treba promijeniti u stupanj na niže, ponekad čak i dva. Osjetnije se ubrzanje popravi iznad 4000 okretaja, ali tada se osjetno poveća potrošnja. Stilo 1,6 16V do 160 km/h ubrza bez poteškoća, a do najvećih 185 km/h pri 5000 o/min nešto sporije. Pri višim okretajima čuje se i karakterističan Fiatov, pomalo sportski zvuk. Stilo je na testu trošio od 8,0 - 13,2 l/100km ili prosječno 9,7 l/100km pri čemu je putni kompjutor pokazivao 10,3.

Stilo s troja vrata, benzinskim 1,6 motorom i paketom opreme Active košta 14.300 eura.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ima jos ali mrsko mi.
Post Reply