FETVA na Zapadnom Krajinom!?

Post Reply
Fratris

Post by Fratris »

Prosli su mnogi puno. Malo tko ima da je zivio u Bosni sve vrijeme rata i da je ostao nedirnut tragedijama. No, problem je u necem drugom. Problem je u vremenu, kontekstu, situaciji koju nasa djeca nece moci razumjeti.

Onaj tko je prosao ovaj rat ima uvid u situaciju i svu njenu kompleksnost. Zna kako su prijatelji postajali naprijetalji, a neprijatelji saveznici, kako se svasta dogadjalo zbog prezivljavanja. Ali, kako to objasniti djeci koja nisu bila ni rodjena? Kako objasniti djeci da im je djeda HVO odveo u logor, i da im je babo ratovao protiv tog HVO-a u januaru 1994., a u ljeto 1995. s istim tim HVO-om zajedno ratovao kod Jajca? Kako da dijete, koje svijet vidi u crno-bijelom, to razumije? Kako je babo mogao poslije svega toga ratovati zajedno s onim koji su toliko zla nanijeli? Lijepo je biti dijete, i gledati svijet kao nesto gdje postoji samo dobro i zlo, koji su iskljucivi?

Bez konteksta, sve sve svodi samo na krajnosti. Dijete koje rata nije vidjelo nece razumjeti. I kad im ti stalno ponavljas da su Babini koljaci, ubojice, izdajnici, zlocinci, kako da ih ne mrze? A ako ih mrze, sta ostaje osim osvete? A pravedna osveta ne postoji, postoji samo ona krvava, nepravedna. Zbog tog se sve na Balkanu uvijek vrti u nekom zacaranom krugu mrznje i osvete. Meni je toliko sokantno kad se sretnem sa ljudima iz RS koji iskreno, duboko vjeruju, da je svo etnicko ciscenje bilo u redu jer je osveta za Jasenovac i Boj na Kosovu. I ne znas da li da places ili da se smijes kad to cujes i shvatis da je ovo poslijedica neke zelje da se ne zaboravi. I da se nije zaboravilo 600 godina. I zapitas se, dokad?

Ne zelim ulaziti u to sto sam ja prosao, i sto se meni dogodilo u ratu. Nije ni vazno. Rat mi je nanio manje zla nego nekim, a opet vise nego nekim drugim. Ali sam svima oprostio. I opet bi. Jer ne zelim uciti svoju djecu da im proslost pise buducnost.
trlica

Post by trlica »

Phantea wrote:
trlica wrote:
Rottweiler wrote: Jednom davno su pitali Krajisnika. Za koliko para bi pristo biti Musliman???
Njegov odgovor je glasio:
Nema tih para za koje bi pristo biti Musliman, ali cu biti svima vama IZ INATA!!!
I od tada do danasnjeg dana i do kraja svijeta ce Krajisnici iz inata dusmanima biti ponosni Bosnjaci i Muslimani.
Krajisnici se ni dan danas nedaju nazivati Bosnjacima nego mild muslimanima.

u Krajini nikad bosnjastvo nece zazivjeti.
Trlica, to sto rece je uvreda za svakog Krajisnika, stoga....ne mlati praznu slamu. :roll:
odi u Veliku Kladusu i na podrucje koje je drzala NO-APZB pa ih upitaj sta su po nacionalnosti..da dalje ne mlatimo praznu slamu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

trlica wrote:rotvajlere,po tvom iskrenom misljenju ko je kriv za taj sukob medju Krajisnicima?

okani se samo srbijanske DB i prebacivanja vlastite odgovornosti na druge.
Ovo zadnje bi trebalo biti moto svih diskusija na forumu!
trlica

Post by trlica »

Phantea wrote:
Odavno nisam posjecivao ovaj forum i nakon toliko vremena dodjem i nadjem ovoliku glupost. Ovoj gluposti nema kraja. Pretpostavljam momak da si iz VK jer vam je babo dao kruh, a kako vam ga je dao. Zavrsis 8. razreda a dosta njih i 4. i babo kaze evo ti njiva evo ti koke radi imas kruh. Vi glupi naravno prihvatate, jebo skolu i ostale derivate. E ba imas poso sa cetiri razreda ili osam razreda osnovne skole. AFERIM BABO. Tako vas je unazadio i zaglupio da vam nije bilo ravnih na Balkanu. Taj isti babo da vam je zelio dobro dao bi poso vasim ocevima a ne i vama djeci nego bi vas skolovao, ali jarane njemu nisu bili potrebni skolovani ljudi, ne njemu su trebali nepismeni seljaci da moze njima da diriguje. Uzeo vam je najbolju zemlju koju ste imali. Dali ste je babi bagatela. Babu odvedose u zatvor. Vi ga spektakularno iz Bihaca do Kladuse dovedoste nazad, po tepisima perzijskim je babo gazio. Ja sam ubjedjen da je to sve dio plana velikosrpske masinerije koji su pripremali teren i imali su odlicnog covjeka za to i jos bolje podrucje kojim su uspjeli da zavladaju. Dobro se sjecam pred sami rat u hotelu u B.Krupi je bila organizovana neka proslava u svezi sa nekom godisnjicom rodjenja rahmetli Dzemaludina Causevica i tu je bio babo. Nakon vecere se je ucila dova i fatiha, babo je i tu pokazao da nije musliman nego da je krmak. Dok su svi ucili fatihu on je ko krme oborio ruke i smjeskao se. Dabogda mu se tjelo raspadalo 30 godina u zatvoru i bolnu smrt da okusi za sve ono zlo koje je nanio ponosnim krajisnicima.
Potpisujem.

Kazu, treba oprostiti autonomaskim izdajnicima?!
Kako ce oprostiti majka sina koji je imao 21 godinu a koji je streljan pred skolom na Skokovima-streljali ga tetkini sinovi.
Kako ce oprostiti zena kojoj je brat ubio muza, ostavio je sa 3 male djece?!
Kako cu oprostiti ja kad su mi pobili pola porodice?!
I kaze neko, zakopali njihova vojnika u dvoristu pod grozdjem, i? Zar su ga trebali na tabutu odnijeti do sehidskog mezarja u Donjoj Koprivni ?I zakopati ga do sehida na koje je on pucao i koje je ON pobio.
Ne, mi ih ne mrzimo, naprotiv sazaljevamo ih jer nikad nece shvatiti i nikad se nece pokajati. Zaboga, pa Fikret ih je pridobio za vrecu brasna i tako je skupio vojsku. Dijelio im je po 50 kg brasna i kilu banana, i da umalo zaboravih, sepet agrokomercevih narezaka. Obecao im je kraj rata ako pobiju oslabljenu bracu. Pa nije ih ni slagao, bio bi kraj rata jer bi oni pobili nas a Mladic njih...i pade Krajina.
Al ne dade se Krajina tako lako.

Da Krajina je blize Zagrebu no Sarajevu, ali nemaju svi domovnice. Ruku na srce i Sarajevo zapostavlja Krajinu desetljecima.
A sto se tice Reisa postovanog, on je zavadjenim Krajisnicima najmanja briga. Taj konflikt i bratoubilastvo je dublje i od Reisove fetve, i od odnosa Sarajeva prema nama a i od Alijine politike.
Kad se sve zbroji uvijek prevagne to da su oni na nas digli pusku i drzali nas u logorima i tu se svaki vid oprosta zakopa duboko u zemlju.
Stoga, ostanite pod grozdjem, u Kuplenskom ili sakriveni po dragoj vam Americi jer vam ljuta Krajina nikad nece oprostiti.
:bih:
samo da znas da su i sa one linije tamo postojale majke,ocevi i sinovi.

za sukob u Krajini je jedini krivac Alija Izetbegovic,Veladzici i reis -ceric.

o dubini sukoba u Krajini ti neznas nista jer si bio balavac a i nije ti bas zelja da saznas pravu istinu.

istina je jedna i to ona najtragicnija a to je da je Krajisnike najlakse zavaditi,jer je to narod s kojim treba znati, kod njih sila i prijetnja ne pomaze.silom uzvracaju na silu.

ko pronikne u njihov karakter i dusu taj kod njih moze poluciti neki uspjeh.

da nisu bili takvi nikad se ne bi ni odrzali u tom kraju.
Vares City

Post by Vares City »

trlica wrote:
Phantea wrote:
Odavno nisam posjecivao ovaj forum i nakon toliko vremena dodjem i nadjem ovoliku glupost. Ovoj gluposti nema kraja. Pretpostavljam momak da si iz VK jer vam je babo dao kruh, a kako vam ga je dao. Zavrsis 8. razreda a dosta njih i 4. i babo kaze evo ti njiva evo ti koke radi imas kruh. Vi glupi naravno prihvatate, jebo skolu i ostale derivate. E ba imas poso sa cetiri razreda ili osam razreda osnovne skole. AFERIM BABO. Tako vas je unazadio i zaglupio da vam nije bilo ravnih na Balkanu. Taj isti babo da vam je zelio dobro dao bi poso vasim ocevima a ne i vama djeci nego bi vas skolovao, ali jarane njemu nisu bili potrebni skolovani ljudi, ne njemu su trebali nepismeni seljaci da moze njima da diriguje. Uzeo vam je najbolju zemlju koju ste imali. Dali ste je babi bagatela. Babu odvedose u zatvor. Vi ga spektakularno iz Bihaca do Kladuse dovedoste nazad, po tepisima perzijskim je babo gazio. Ja sam ubjedjen da je to sve dio plana velikosrpske masinerije koji su pripremali teren i imali su odlicnog covjeka za to i jos bolje podrucje kojim su uspjeli da zavladaju. Dobro se sjecam pred sami rat u hotelu u B.Krupi je bila organizovana neka proslava u svezi sa nekom godisnjicom rodjenja rahmetli Dzemaludina Causevica i tu je bio babo. Nakon vecere se je ucila dova i fatiha, babo je i tu pokazao da nije musliman nego da je krmak. Dok su svi ucili fatihu on je ko krme oborio ruke i smjeskao se. Dabogda mu se tjelo raspadalo 30 godina u zatvoru i bolnu smrt da okusi za sve ono zlo koje je nanio ponosnim krajisnicima.
Potpisujem.

Kako ce oprostiti majka sina koji je imao 21 godinu a koji je streljan pred skolom na Skokovima-streljali ga tetkini sinovi.
I kaze neko, zakopali njihova vojnika u dvoristu pod grozdjem, i? Zar su ga trebali na tabutu odnijeti do sehidskog mezarja u Donjoj Koprivni ?I zakopati ga do sehida na koje je on pucao i koje je ON pobio.
Ne, mi ih ne mrzimo, naprotiv sazaljevamo ih jer nikad nece shvatiti i nikad se nece pokajati. Zaboga, pa Fikret ih je pridobio za vrecu brasna i tako je skupio vojsku. Dijelio im je po 50 kg brasna i kilu banana, i da umalo zaboravih, sepet agrokomercevih narezaka. Obecao im je kraj rata ako pobiju oslabljenu bracu. Pa nije ih ni slagao, bio bi kraj rata jer bi oni pobili nas a Mladic njih...i pade Krajina.

Da Krajina je blize Zagrebu no Sarajevu, ali nemaju svi domovnice. Ruku na srce i Sarajevo zapostavlja Krajinu desetljecima.
A sto se tice Reisa postovanog, on je zavadjenim Krajisnicima najmanja briga. Taj konflikt i bratoubilastvo je dublje i od Reisove fetve, i od odnosa Sarajeva prema nama a i od Alijine politike.
Kad se sve zbroji uvijek prevagne to da su oni na nas digli pusku i drzali nas u logorima i tu se svaki vid oprosta zakopa duboko u zemlju.
Stoga, ostanite pod grozdjem, u Kuplenskom ili sakriveni po dragoj vam Americi jer vam ljuta Krajina nikad nece oprostiti.

o dubini sukoba u Krajini ti neznas nista jer si bio balavac a i nije ti bas zelja da saznas pravu istinu.

istina je jedna i to ona najtragicnija a to je da je Krajisnike najlakse zavaditi,jer je to narod s kojim treba znati, kod njih sila i prijetnja ne pomaze.silom uzvracaju na silu.

Ako si(i neka si)babin-a previse je!
Pa cime ti to opravdavas ovo ,.....brat na brata,....
Pa jel`to ljuta Krajina ikad zapamtila?
Ne trba opravdavati ovakav najpoganiji nacin zavadanja bilo koga,..
Sta mislis sto su bas LJUTU KRAJINU izabrali,.....?
trlica

Post by trlica »

Rottweiler wrote:Trlica ja sam ponosni Krajisnik i Bosnjak sam od glave do pete, nepisi nebuloze i kojekakve gluposti. Ako se iko u ovoj drzavi ponosi svojim Bosnjanstvom i pripadnosti DRZAVI BiH onda dobro znaj da su to Krajisnici. KAzes evo mesa a jel bilo salate. Nemas pojma sta se je desavalo u Krajini i pisanja novina tipa SB i Dani i jesu pisanja za tipove poput tebe koji krivicu vazda traze na strani ponosnih boraca Armije BiH i ponosnih sinova jedine nam drzave. Zlocina je garantovano bilo od strane pripadnika petog korpusa i treba ih procesuirati to je fakt i cinjenica. Ali isto tako znaj da su ti zlocini kap u moru zlocina koje su pocinili babini autonomasi i srbocetnicke horde u Krajini. Svako ko se je mogo udruziti sa onima koji su napravili pokolj u Srebrenici, pokolj u Prijedoru, pokolj u Bratuncu, pokolj u Visegradu, pokolj u Kozarcu, pokolj u Foci i inim drugim gradovima BiH, sa onima koji su silovali nase majke, nase sestre, nasu djecu nezasluzuje bolju kaznu od smrti. Dabogda im se sjeme zatrlo u Kanadi i Americi. Ja nemrzim ali nemogu ni da nijemo gledam i sutim na ono sto su oni pocinili. Mogu osobe poput tebe koje zaboli ona stvar za ono sto se desilo jer mozda neznaju sta znaci izgubiti mnostvo rodbine od strane takvih gadova kakvi su bili ti babini.
Neznas ti prijatelju kakav je osjecaj kad ti na liniji sa druge strane stoji dajdza i doziva te da mu se predas pa kad to odbijes on ospe paljbu po tebi, e pa jebem ti ja takvog dajdzu i takve ljigavce.
Koju mi to vlastitu odgovornost prebacujemo na druge. Jeli to neka odgovornost sto smo se branili da nas nepokolju.
Mozda bi im i mogli halaliti da danas uvide koje su greske cinili, ali ti babini i dan danas nakon svega sto se desilo, nakon svih zlocina koje su pocinili i danas stoje iza te ideologije. E takvima netreba halaliti. Jer ko halali zlocincima da Bog da ga vlastita djeca proklinjala.
rotvajlere,ja tebi znam ime i prezime.

sitna si ti ribica za politiku.koliko si ti Bosnjak,to mozes samo za sebe tvrditi,ja ti garantujem da polovica Krajisnika sebe ne smatra Bosnjacima,nego muslimanima a nije im mrsko da se deklarisu i kao Bosanci. o Bosnjastvu ne zele da ciju slovo"b" . nesumnjam ja nimalo u pripadnost Krajisnika drzavi ali to sto tvrdis za bosnjastvo kod svih Krajisnika to ti jedna debela laz.pusti te suplje fore.

ponosni rotvajlere, citas li ti cijima se sad sudi na Sudu BiH.

nema cvjecke u ovom ratu.ti si vise ovdje u ulozi zavadjanja naroda jer si se napusio prica samo iz jednog izvora i kao maloljetnik koji si tada bio nije te sram da siris mrznju medju vlastitim narodom.borci koji su prosli i ucestvovali u tom strasnom sukobu(a jest bio strasan i krvav) nerado pricaju o tom dogadjaju.

siroko je sarajevsko prkno zavrsices ti u njemu kad tad.

vasa je vlastita odgovornost sto ste izazvali sukob u Krajini medju muslimanima.medjutim ja bi volio da si ti relevantna osoba i ucesnik rata pa da polemisemo,ali nisi ti si tad bio maloljetan i petljas se u neke stvari koje te ne bi uopce trebale zanimati.

cinjenica je da ste i danas tamo podijeljeni da imate DNZ stranku koja je reprezent jednog dijela Krajisnika a i SDA je tamo skoro dozivjela debakl.

moj ti je savjet da se prihvatis humanijih stvari u zivotu a ne da siris mrznju u vlastitom narodu.
trlica

Post by trlica »

Vares City wrote:
trlica wrote:
Phantea wrote: Potpisujem.

Ako si(i neka si)babin-a previse je!
Pa cime ti to opravdavas ovo ,.....brat na brata,....
Pa jel`to ljuta Krajina ikad zapamtila?
Ne trba opravdavati ovakav najpoganiji nacin zavadanja bilo koga,..
da bi ti ista znao o tom sukobu ti bi morao biti Krajisnik i provesti cijelo vrijeme tokom tara na tom podrucju a ako nisi onda se uputi u misiju ispitivanja svih ucesnika u tom sukobu.

cij njega..Babin,jasta sam nego babin nisam valjda kopile,a i ono ima babu samo cesto slucajeva nezna ko mu je.

ja znam ime i prezime svog babe.
u jednom postu sam dao odgovor na ovo!
trlica

Post by trlica »

gorkaz wrote:
boergoat wrote:
bonik wrote:Fikret je za razliku od Alije omogucio hiljadama krajisnika radno mjesto i podignuo je na noge nekad jako siromasnu Cazinsku krajinu dok je Alija trunuo u nekom zatvoru mastajuci o Islamu.Alija je vrlo dobro znao ko su cetnici i Srbija i namjerno je gurnuo goloruki narod u rat protiv zvijeri.U njemu nije bilo uopste nikakve pameti niti politicke lukavosti.Ceric je sramota za Islamsku zajednicu jer taj covjek se bas zahvaljujuci ratu obogatio na veliko.Fikret jeste pogresio osnivajuci pokrajinu zapadna bosna ali opet to nije ucinio da zavadja narod vec da ga izvuce iz rata.Oruzane sukobe u krajini nisu pocele fikretove pristalice vec peti korpus i mudžehadini.U drugoj autonomiji Fikret je napravio jos vecu glupost i udruzio se sa cetnicima i za to treba da odgovara.Drago mi je da je Suljo Krajic koji je kao pripadnik petog korpusa pilio svojim komsijama kladuscanima glave pilom i mucio ih na razne nacine zavrsio nakon toliko godina u zatvoru a sve se vrijeme setao po Kladusi kao nekakav gospodin.Trenutno njegovi ratni prijatelji i zlocinci bjeze iz Krajine bojeci se snage zakona.Ne branim uopste Fikreta jer i on je napravio velike gluposti ali opet su njegove pogreske manje od onih koje je napravio Alija.
Pa covjece ti uopste ne treba da se izvinjavas, potpuno je ocito da ti Fikreta ne branis. Koliko vidim ti ne branis ni cetnike ni Srbiju.... Iz koje rupe si se ti izvukao ?
Npr, ja sam imao (ne)srecu da budem pripadnik petog korpusa i do decembra 1995 nikada nisam ocima vidio mudzahedina. Mozda su bili nevidljivi infiltrirani u nasim redovima. Cuo sam da su usred rata neka trojica arapa preko SAO Krajine dosla u 505 Buzimsku brigadu ali su nakon par mjeseci nestali bez traga jer tamo nisu mogli realizirati nista od svojih nauma i borci su ih uglavnom ismijavali. Dakle, ti ili lazes ili si poluinformisan.
I sta je nekome cudno ako je Peti korpus zapoceo vojna dejstva protiv odmetnika? Pa 5 korpus je bio legalna vojna sila tadasnje Republike BiH i izvrsavao je naredbu Predsjednika predsjednistva da se na teritoriji zapadne bosne uspostavi ustavni poredak i sprijeci njegovo dalje rusenje. Pa to nije tajna, naredba je bila javna, emitovana na radiju BiH, ja sam je slusao i svi drugi su je mogli cuti.
No, ja se nakon ovog tvog posta pitam kako ti uopste funkcioniras, odakle ti takva beautifull mind, kako si uopste naucio da koristis alate na ovom forumu? :x :x :x
Pa sto se ne izdade naredba da se uspostavi ustavni poredak u dolini Nerteve i Herceg -Bosne nego jos gosp. Izetbegovic ponudi Franceku citavu Hercegovinu i onda rece "ja se salio"
ne moj im bolan to poturati pod nos,odmah dobiju zgaravicu i stucanje danima..DEDO to nikad nebi zaozbiljno uradio,DEDO ko Dedo on se vazda sali.
trlica

Post by trlica »

StarScream wrote:
foreigndude wrote: Kada ti neko ponudi hranu, izlaz iz govana i eventualno povratak u normalu, ti se braco fatish toga i ne pustas. E to je ono sto se desilo sa obicnom kladuskom i cazinskom rajom. To da smo mi odozgo bili posebna vrsta stoji.
Sta mislis koliko je jos ljudi u Bosni bilo gladno i zedno, i molilo Boga da nadje izlaz u krizi, pa opet nisu presli na agresorsku stranu, nisu poceli klati svoj narod!
To sto ste bili gladni vam apsolutno ne daje nikakvo pravo niti opravdanje za ono sto su autonomasi uradili. Kad smo bili napadnuti sa svih strana, Abdicevci su nam i ono malo sto smo imali otezali!
Gradjani Sarajeva su bili bez vode, struje, gasa, vatre itd..., pa jesu li i oni trebali(imali opravdanje) preci na cetnicku stranu, pa da i oni stvore svoju autonomnu oblast? :x
Kada ti se desi, ono sto se nama desilo, ostane se zajedno! Ma kako gladan bio, bolje biti gladan ali ponosan(kao sarajlije, gorazdani...), nego stati na stranu djenerala Mladica! :x

Kad sve ovo bude juce, kad na krilo stavis unuce, ti reci; ja sam bio tu kad je bilo najteze, ja sam bio s Bosnom kad je bilo najteze?

A sta ce te vi svojima reci...? :x
a sta ce reci,

reci ce da su dvaput bili istjerani iz svojih kuca,da su popaljeni,opljackani,mnogi ubijeni ni krivi ni duzni.da su ih ti isti cetnici primili i nahranili a ti kazi sad ko ih je dvaput istjerao iz njihovih kuca.

borci petog korpusa sami priznaju kad su usli(oslobodili V.Kladusu) od Kladuscana da nisu zatekli nikog zivog u Kladusi,svi su napustili Kladusu,mislim to dovoljno govori o povjerenju tog naroda prema ideoloski zatrovanoj komandi gdje su hodze imale glavnu rijec u islamiziranju petog korpusa Armije R-BiH.
Vares City

Post by Vares City »

trlica wrote:
StarScream wrote:
foreigndude wrote: Kada ti neko ponudi hranu, izlaz iz govana i eventualno povratak u normalu, ti se braco fatish toga i ne pustas. E to je ono sto se desilo sa obicnom kladuskom i cazinskom rajom. To da smo mi odozgo bili posebna vrsta stoji.
Sta mislis koliko je jos ljudi u Bosni bilo gladno i zedno, i molilo Boga da nadje izlaz u krizi, pa opet nisu presli na agresorsku stranu, nisu poceli klati svoj narod!
To sto ste bili gladni vam apsolutno ne daje nikakvo pravo niti opravdanje za ono sto su autonomasi uradili. Kad smo bili napadnuti sa svih strana, Abdicevci su nam i ono malo sto smo imali otezali!
Gradjani Sarajeva su bili bez vode, struje, gasa, vatre itd..., pa jesu li i oni trebali(imali opravdanje) preci na cetnicku stranu, pa da i oni stvore svoju autonomnu oblast? :x
Kada ti se desi, ono sto se nama desilo, ostane se zajedno! Ma kako gladan bio, bolje biti gladan ali ponosan(kao sarajlije, gorazdani...), nego stati na stranu djenerala Mladica! :x

Kad sve ovo bude juce, kad na krilo stavis unuce, ti reci; ja sam bio tu kad je bilo najteze, ja sam bio s Bosnom kad je bilo najteze?

a sta ce reci,

reci ce da su dvaput bili istjerani iz svojih kuca,da su popaljeni,opljackani,mnogi ubijeni ni krivi ni duzni.da su ih ti isti cetnici primili i nahranili a ti kazi sad ko ih je dvaput istjerao iz njihovih kuca.

borci petog korpusa sami priznaju kad su usli(oslobodili V.Kladusu) od Kladuscana da nisu zatekli nikog zivog u Kladusi,svi su napustili Kladusu,mislim to dovoljno govori o povjerenju tog naroda prema ideoloski zatrovanoj komandi gdje su hodze imale glavnu rijec u islamiziranju petog korpusa Armije R-BiH.
Ma nemo bolan ne bio samo neku svoju "istinu" podastirati!!!!!
StarScream

Post by StarScream »

trlica wrote:
StarScream wrote:

a sta ce reci,

Ih da je vama bio jedan poput Dudakovica ili Nanica - ljiljana!!
Ali vi ste imali Babu. Lidera neprikosnovenog. :D

Image Image
Dobro pogledaj ove oci!!
Rottweiler

Post by Rottweiler »

trlice moja ti si ociti primjer osobe iz moga prvog posta, prelistaj ovu temu pa ces znati na sta mislim.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Bosnski Uncle Sam vas zove--Pogledajte Oči

:D

Image

pa pogledajte njegove oči i zamislite šta bi rekao na vase naklapanje polupatriotsko:

Image

A došlo je vrijeme za njih,usput rečeno...gdje im god očevi bili u to vrijeme.

Image
osa

Post by osa »

Proveo sam 1995 i 1996 nekih 6-7 mjeseci u kampu Kuplensko (kao pripadnik sjp mup rh), i stekao sam dojam da ljudi u tom kampu nisu bili nešto previše vjerski zadojeni. Imao sam prilike kontaktirati s fazilom abdić i ibrahimom đedovićem (jedan od glavnih ljudi u kampu, nisam siguran ali mislim da je jedno vrijeme bio zatvoren u sarajevu, nakon izbora za zastupnika u bih parlamentu) i ne mogu ne primjetiti da su ti ljudi ostali uz svoje sunarodnjake iako su realno mogli bez problema otići dalje u hrvatsku, pogotovo fikretova supruga, ne znam možda je to bila samo poza ali oni su definitivno ostali uz narod u dosta teškim uvjetima.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

trlica wrote:
Krajisnici se ni dan danas nedaju nazivati Bosnjacima nego mild muslimanima.

u Krajini nikad bosnjastvo nece zazivjeti.
Ove budalestine ostavi za sebe. Ako iko voli ovu zemlju, i ako se iko ponosi svojom BiH to smo onda mi Krajisnici. Sta nas je po svijetu rasutih, al Bosna nam je u krvi sto pokazuje masovna izgradnja porusenog te i samog povratka u nasu Bosnu i Hercegovinu. Kod nas je inat i kapric uvijek zivio, ponosni smo sto smo i Krajisnici, Bosnjaci, a najvise to smo BOSANCI! To smo i u ratu pokazali, a i u miru.
Koliko je samo Bosanaca i Hercegovaca koji su se svoje zemlje odrekli u dijaspori, medju njima je i veliki broj Sarajlija, a vala ces rijetko naci bosanskog Krajisnika koji u svojoj Bosni i sad nesto nije zaceo.

U srcu mi Krajina,
a u dusi Bosna! :bih:
mensurbh

Post by mensurbh »

zlata wrote:
mensurbh wrote:Fetva nema nikakve veze sa "kletvom", kada proučite pitanje donošenja i izdavanja fetvi - mislim da tek onda možete raspravljati o tome.

Nešto o fetvi možete pročitati OVDJE.
Ama fetva, kletva....kakve veze! :-) Zivimo u 21-om stoljecu...i sto se hodze i popovi ne pozabave s ovim BiH lopovima...koji trenutno pljacakaju narod i drzavu. Babo je vec u zatvoru!
Prvo,

ne znam kako ste razumjelai - pokušao sam reći da fetva nema ništa sa "kletvom", kako su neki aludirali.

Drugo,

vaša izjava da živimo u 21. stoljeću ništa ne govori i ne dokazuje. Vjerovatno ste mislili da u prvom stoljeću nema "fetvi" i "kletvi".
Za ovo drugo se u potpunosti slažem.

Što se tiče fetvi, na osnovu vaše izjave "da živimo u 21. st." zaključujem da ste pokušali reći da je fetva nešto arhaično, zastarjelo, prevaziđeno i da mi koji živimo u vremenu (liberalne) demokratije nemamo "potrebe" za fetvama.

Cijeli islamski svijet njeguje instituciju fetve. Međutim, to je slučaj i sa zemljama u kojima žive muslimani i u kojima nije na snazi Šerijat.
Tako je i sa Bosnom i Hercegovinom.

Problem je, po mome mišljenju, što tek "otkrivamo" stvari koju su tu nekoliko stoljeća.
osa

Post by osa »

mensurbh wrote:
zlata wrote:
mensurbh wrote:Fetva nema nikakve veze sa "kletvom", kada proučite pitanje donošenja i izdavanja fetvi - mislim da tek onda možete raspravljati o tome.

Nešto o fetvi možete pročitati OVDJE.
Ama fetva, kletva....kakve veze! :-) Zivimo u 21-om stoljecu...i sto se hodze i popovi ne pozabave s ovim BiH lopovima...koji trenutno pljacakaju narod i drzavu. Babo je vec u zatvoru!
Prvo,

ne znam kako ste razumjelai - pokušao sam reći da fetva nema ništa sa "kletvom", kako su neki aludirali.

Drugo,

vaša izjava da živimo u 21. stoljeću ništa ne govori i ne dokazuje. Vjerovatno ste mislili da u prvom stoljeću nema "fetvi" i "kletvi".
Za ovo drugo se u potpunosti slažem.

Što se tiče fetvi, na osnovu vaše izjave "da živimo u 21. st." zaključujem da ste pokušali reći da je fetva nešto arhaično, zastarjelo, prevaziđeno i da mi koji živimo u vremenu (liberalne) demokratije nemamo "potrebe" za fetvama.

Cijeli islamski svijet njeguje instituciju fetve. Međutim, to je slučaj i sa zemljama u kojima žive muslimani i u kojima nije na snazi Šerijat.
Tako je i sa Bosnom i Hercegovinom.

Problem je, po mome mišljenju, što tek "otkrivamo" stvari koju su tu nekoliko stoljeća.
u većini islamskih zemalja šerijat nije na snazi, jednostavno se ne uklapa u današnje vrijeme i vrijednosti.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ja ne znam, i zato pitam: Imaju li pravo "fetvovani" Muslimani Bos.Krajine na otcjepljenje od IZ BiH i priključenje nekoj drugoj IZ, ili formiranje vlastite ?
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Ljudi vise ne znaju sta ce vise od sebe pa tako sad samo gledaju neka otcjepljena i sto kakve budalestine.
Drzava je Bosna i Hercegovina, to treba da jednom svi shvate, kome ne pase neka kupi kuskune i nek ide tamo gdje ce mu biti bolje!
Rottweiler

Post by Rottweiler »

homo_sapiens wrote:Ja ne znam, i zato pitam: Imaju li pravo "fetvovani" Muslimani Bos.Krajine na otcjepljenje od IZ BiH i priključenje nekoj drugoj IZ, ili formiranje vlastite ?
Na osnovu serijatskog prava nemaju to pravo, ali posto danas niko nepostuje ni ovo ustavno pravo a kamli sereijatsko kod nas u BiH svako ima pravo na sve
boergoat

Post by boergoat »

trlica wrote: samo da znas da su i sa one linije tamo postojale majke,ocevi i sinovi.

Vala trlice vidim da si ti posebno hiperaktivan na ovome forumu i uporno se predstvaljas kao neko ko zna "pravu istinu". Samo te nebuloze koje siris okolo pokazuju da si najobicnija lujka koja iz inata zamijenjuje teze i ne zeli se pomiriti sa cinjenicom da je bila na pogresnoj strani.
O kakvoj ti to dubini sukoba pricas, pa nije valjda da ocekujes filozofsku raspravu o tome zasto je medju bosnjacima izbio rat kad je to i maloumnome potpuno jasno. Jedino sto nije jasno do dan danas, barem meni, je to sta je bio konacni cilj tog ludjaka Fikreta. Sve vise mislim da on cilj nije imao uopste, da covjek uopste nije znao sta radi ....
Pises nekakve luckaste hvalospjeve o mitskom karatkeru i dusi krajisnika, zvuci kao da ih uzdizes iznad ostalih, da se ponosis sto si dio njih, a ustvari ih samo brukas i pljujes po njima.
Tipovi kao ti, koji uporno izvrcu cinjenice zeleci postici samo njima znane ciljeve, jesu stvarni razlog zasto jos nije doslo do pomirenja. Ta grupacija koju zastupas jednostavno ne zeli nikakav oprost, jer misli da nista nije pogresno ucinila, a jeste - rusila je ustavnopravni poredak vlastite zemlje i sklapala savez sa neprijateljem. To se zove izdaja. Vlast svake zemlje na takve stvari odgovara samo na jedan nacin, a tako je odgovorila i tadasnja vlast Republike BiH. Sve sto je uslijedilo iza toga je rat - a rat sa sobom nosi sva covjeku poznata zla i tu vise nema nevinih. To sto su tvoji prijatelji nakon rata kolektivno amnestirani ne znaci da nisu pocinili akt izdaje. Amnestija je, valjda se sjecas, bila rezultat ultimativnog pritiska medjunarodne zajednice na vlasti BiH, samo sto ste vi to pogresno razumjeli.
Neko je u ranijem postu pitao kako to da naredba za uspostavu poretka nije izdata za dolinu Neretve, i neke druge dijelove zemlje. Naravno da je izdata, samo na nekim mjestima nije bilo snage da se to ucini, ali zato na drugima jeste - npr. u Vel. Kladusi.
Ja sam Krajisnik i u doba desavanja sam bio punoljetan i aktivni ucesnik cijele price. To pisem jer vidim da si to zamjerio rotweilleru - kao bio je maloljetan. Mogu ti se i predstaviti, pa javi ako ti je bas stalo da znas s kim razgovaras.
Cini mi se da si ranije pisao (izvini ako grijesim) kako se krajisnici ne osjecaju Bosnjacima jer u vel Kladusi kazu kako su samo muslimani - jadni oni, zaista ih zalim. Ako si i ti dio toga trebalo bi da stidis, a ne da takve informacije siris po cijeloj BiH jer to sigurno nije nesto cime bi normalan covjek mogao da se ponosi. Dakle, ljudi znaju kojoj vjeri pripadaju - odlicno, ali ne znaju kojoj naciji - tuzno - totalna dezorijentacija. Nadam se da ce nesto vec skontati. Geneza takvih osjecaja se moze biti jasnija ako se zna da je SDA bila ta koja je inicirala promjenu naziva Musliman u Bosnjak. Obzirom da je SDA = Alija Izetbegovic onda je sve jasno - autonomasi ne mogu prihvatiti nesto sto im namece njihov "smrtni neprijatelj" Alija Izetbegovic. Ali avaj, neko bi ih trebao podsjetiti da je inicijator toga prvo bio Adil Zulfikarpasic (cini mi se 1991). U tom momentu Izetbegovic i njegov dio SDA su Adila proglasili neprijateljem muslimana pa je uslijedio raskol. Tek kasnije, u toku rata, Izetbegovic i SDA su skontali da je Adil bio u pravu i pokrenuli ponovo istu pricu. Dakle olaksanje autonomasima - ideja originalno nije Alijina, nego Adilova.
Bilo bi lijepo da se ubuduce ne predstavljas kao glasnogovornik krajisnika jer to ne mozes biti. Budi malo iskren pa reci kome stvarno pripadas (nemoj da se stidis) - jedanoj relativno maloj grupaciji zalutalih krajisnika koji ne znaju ko su i sta su, ali jedno sigurno jesu - autonomasi.
A sto se tice fetve, popisaj je, ko jos normalan to uzima za ozbiljno.
trlica

Post by trlica »

Rottweiler wrote:
homo_sapiens wrote:Ja ne znam, i zato pitam: Imaju li pravo "fetvovani" Muslimani Bos.Krajine na otcjepljenje od IZ BiH i priključenje nekoj drugoj IZ, ili formiranje vlastite ?
Na osnovu serijatskog prava nemaju to pravo, ali posto danas niko nepostuje ni ovo ustavno pravo a kamli sereijatsko kod nas u BiH svako ima pravo na sve
kad je inat i kapric u pitanju ko moze sprijeciti te ljude da ne osnuju svoju islamsku zajednicu i otkazu poslusnost reisu-Cericu. oni tako i tako ne drze do reisa ko ni do pisljiva boba.
boergoat

Post by boergoat »

gorkaz wrote:
Pa sto se ne izdade naredba da se uspostavi ustavni poredak u dolini Nerteve i Herceg -Bosne nego jos gosp. Izetbegovic ponudi Franceku citavu Hercegovinu i onda rece "ja se salio"
Naravno da je naredba izdata, samo sto na nekim dijelovima zemlje nije bilo snage za takvo nesto, ali zato na drugima jeste. Srecom, za vel. Kladusu je bilo snage.
A sto se tice Alijinih sala poznato je da je on bio saljiv covjek :-) :-) :-)
boergoat

Post by boergoat »

trlica wrote:
kad je inat i kapric u pitanju ko moze sprijeciti te ljude da ne osnuju svoju islamsku zajednicu i otkazu poslusnost reisu-Cericu. oni tako i tako ne drze do reisa ko ni do pisljiva boba.
Pa ko ih to sprijecava u tome. Good luck. Kad vec nemaju drzave neka imaju islamsku zajednicu. Ako se to desi bicemo toliko tuzni da ce nam suze teci niz ledja. :( :( :(
trlica

Post by trlica »

boergoat wrote:
trlica wrote: samo da znas da su i sa one linije tamo postojale majke,ocevi i sinovi.

Vala trlice vidim da si ti posebno hiperaktivan na ovome forumu i uporno se predstvaljas kao neko ko zna "pravu istinu". Samo te nebuloze koje siris okolo pokazuju da si najobicnija lujka koja iz inata zamijenjuje teze i ne zeli se pomiriti sa cinjenicom da je bila na pogresnoj strani.
O kakvoj ti to dubini sukoba pricas, pa nije valjda da ocekujes filozofsku raspravu o tome zasto je medju bosnjacima izbio rat kad je to i maloumnome potpuno jasno. Jedino sto nije jasno do dan danas, barem meni, je to sta je bio konacni cilj tog ludjaka Fikreta. Sve vise mislim da on cilj nije imao uopste, da covjek uopste nije znao sta radi ....
Pises nekakve luckaste hvalospjeve o mitskom karatkeru i dusi krajisnika, zvuci kao da ih uzdizes iznad ostalih, da se ponosis sto si dio njih, a ustvari ih samo brukas i pljujes po njima.
Tipovi kao ti, koji uporno izvrcu cinjenice zeleci postici samo njima znane ciljeve, jesu stvarni razlog zasto jos nije doslo do pomirenja. Ta grupacija koju zastupas jednostavno ne zeli nikakav oprost, jer misli da nista nije pogresno ucinila, a jeste - rusila je ustavnopravni poredak vlastite zemlje i sklapala savez sa neprijateljem. To se zove izdaja. Vlast svake zemlje na takve stvari odgovara samo na jedan nacin, a tako je odgovorila i tadasnja vlast Republike BiH. Sve sto je uslijedilo iza toga je rat - a rat sa sobom nosi sva covjeku poznata zla i tu vise nema nevinih. To sto su tvoji prijatelji nakon rata kolektivno amnestirani ne znaci da nisu pocinili akt izdaje. Amnestija je, valjda se sjecas, bila rezultat ultimativnog pritiska medjunarodne zajednice na vlasti BiH, samo sto ste vi to pogresno razumjeli.
Neko je u ranijem postu pitao kako to da naredba za uspostavu poretka nije izdata za dolinu Neretve, i neke druge dijelove zemlje. Naravno da je izdata, samo na nekim mjestima nije bilo snage da se to ucini, ali zato na drugima jeste - npr. u Vel. Kladusi.
Ja sam Krajisnik i u doba desavanja sam bio punoljetan i aktivni ucesnik cijele price. To pisem jer vidim da si to zamjerio rotweilleru - kao bio je maloljetan. Mogu ti se i predstaviti, pa javi ako ti je bas stalo da znas s kim razgovaras.
Cini mi se da si ranije pisao (izvini ako grijesim) kako se krajisnici ne osjecaju Bosnjacima jer u vel Kladusi kazu kako su samo muslimani - jadni oni, zaista ih zalim. Ako si i ti dio toga trebalo bi da stidis, a ne da takve informacije siris po cijeloj BiH jer to sigurno nije nesto cime bi normalan covjek mogao da se ponosi. Dakle, ljudi znaju kojoj vjeri pripadaju - odlicno, ali ne znaju kojoj naciji - tuzno - totalna dezorijentacija. Nadam se da ce nesto vec skontati. Geneza takvih osjecaja se moze biti jasnija ako se zna da je SDA bila ta koja je inicirala promjenu naziva Musliman u Bosnjak. Obzirom da je SDA = Alija Izetbegovic onda je sve jasno - autonomasi ne mogu prihvatiti nesto sto im namece njihov "smrtni neprijatelj" Alija Izetbegovic. Ali avaj, neko bi ih trebao podsjetiti da je inicijator toga prvo bio Adil Zulfikarpasic (cini mi se 1991). U tom momentu Izetbegovic i njegov dio SDA su Adila proglasili neprijateljem muslimana pa je uslijedio raskol. Tek kasnije, u toku rata, Izetbegovic i SDA su skontali da je Adil bio u pravu i pokrenuli ponovo istu pricu. Dakle olaksanje autonomasima - ideja originalno nije Alijina, nego Adilova.
Bilo bi lijepo da se ubuduce ne predstavljas kao glasnogovornik krajisnika jer to ne mozes biti. Budi malo iskren pa reci kome stvarno pripadas (nemoj da se stidis) - jedanoj relativno maloj grupaciji zalutalih krajisnika koji ne znaju ko su i sta su, ali jedno sigurno jesu - autonomasi.
A sto se tice fetve, popisaj je, ko jos normalan to uzima za ozbiljno.
===========================================
Ubice Alagića, Tutića, Begića i Abdagićeve nikada nisu procesuirane
10.02. (13:40) - (san) - Četverostruko hladnokrvno ubistvo koje se dogodilo 20. jula ratne 1993. godine u ispred kafane "Paviljon" u samom centru Bihaća do danas je ostalo nerješiva enigma za pravosudne organe u ovom gradu. Iako se zna ko je ubio trojicu policajaca Rasima Alagića, Adema Tutića, Arifa Begića i nesretnu Nisretu Abdagić, ubice ni nakon 14 godina nisu procesuirane i kažnjene. Naime, osobe koje su još tadašnji pravosudni organi u opkoljenom Bihaću osumnjičili za ovo četverostruko ubistvo su Emin Pivić, Safet Vardić, Muharem Tutić, Mehmed Ćehić i Fikret Seferagić. Međutim, istraga koju je još 1993. godine pokrenulo tadašnje Tužilaštvo u Bihaću, a koju je poslije rata preuzelo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona još nije okončana. Članovi porodice ubijenih se pitaju ko zataškava ubistvu i krije ubice četvero Bišćana. - Istraga o ovom slučaju je još u toku i zbog toga nije podignuta nikakva optužnica od strane Tužilaštva USK-a - kratko je za "San" kazao Idriz Begić, potparol Tužilaštva. Šta se zaista dešavalo kobnog 20. jula 1993. godine pored kafane "Paviljon" u centru Bihaća, malo ko zna. A, o motivima i razlozima ubistva ispričano je mnogo verzija. Tako jedna priča govori da se ubistvo dogodilo u periodu kada se u tadašnjem bihaćkom okrugu pojavila inicijativa o proglašenju autonomije, koju su tada prihvatili i mnogi Bišćani, pa se sumnja da su upravo zbog podrške inicijativi i smaknuti. Neslužbeno sa priča i da je ubistvo zapravo klasični mafijaški obračun. Izvor "Sana", koji je zbog svoje sigurnosti želio ostati anoniman, ispričao je detalje nakon ubistva za koje tvrdi da su jedini vjerodostojni. Isti izvor tvrdi da je prizor četiri izrešetane osobe na malom riječnom otočiću u centru Bihaća bio stravičan i jeziv. - Sve trojica ubijenih bili su pripadnici policije i to Odjela za zaštitu objekata i lica. Djevojka koja je nastradala našla se u "pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu". Njihova tijela su bila izrešetana mecima iz automatskog oružja, kao i službeno vozilo. Jedini je Arif Begić, kada su ga pronašli, davao znake života. Imao je 35 rana od metaka. Nažalost, od zadobijenih povreda podlegao je osam sati kasnije u bolnici, a sve što je uspio reći je samo prezime Pivić - priča jedan od očevidaca koji je bio na licu mjesta nakon ubistva. Nakon ovog masakra, policija je pokrenula potjeru. Isti očevidac priča da su napadači vojnim džipom koji je koristila komanda 5. korpusa prošli sve policijske punktove i preko Gate i Cazina pobjegli u Bužim. Nakon dvadesetak dana skrivanja po kućama u bužimskim selima, napadače su uhapsili pripadnici Vojne policije 505. Viteške brigade iz Bužima. Nakon sprovođenja u bihaćki zatvor, pokrenuta je istraga, a svi osumnjičeni su kako se neslužbeno doznaje pušteni na slobodu za vrijeme srpske ofanzive na Bihać početkom 1994. godine. Tada je u Bihaću proglašena opća mobilizacija, a kako je grad bio pred padom angažirane su sve vojno sposobne osobe. - U zatvoru su bili šest do sedam mjeseci i imali su sve blagodati koje je tada mogao imati zatvorenik. Donosili su im hranu od kuće, a čak su imali i agregat za televizor. Kako su i zašto pušteni to je velika tajna - kaže izvor "Sana", koji je želio ostati anoniman. Emin Pivić, uspješni privatnik poduzetnik , za vrije rata bio je jedan od komadanata bataljona u 502. Viteškoj brigadi i bataljonu Vojne policije 5. korpusa , a za iskazanu hrabrost nagrađen je i najvećim ratnim priznanjem - « Zlatnim ljiljanom «. Poslije rata pokrenuo je ugostiteljskih biznis. Emin Pivić se do sada dva puta nalazio na optuženičkoj klupi. U prvom slučaju Kantonalni sud u Bihaću nepravomoćno ga je osudio zbog krivičnog djela razbojničke krađe na tri godine. Optužnica ga je teretila da je 13. oktobra 1996. godine u kafiću Ismar u Ulici bihaćkih branilaca, u pokušaju iznude 200 hiljada maraka Nedžadu Bajriću nanio teške tjelesne povrede. U drugom slučaju Pivić je oslobođen optužbi da je zajedno sa još trojicom prijatelja u novembru mjesecu 1993. godine u Bihaću nakon navodnog premlaćivanja oduzeo od Hajrudina Keškića oko preko 130.000 KM. Drugoosumnjičeni Safet Vardić, poginuo je kasnije u ratu, dok Muharem Tutić, Mehmed Ćehić i Fikret Seferagić danas žive u Bihaću.
-------------------------------------------------------------------
ovo su djela allahovih bojovnika.kad ocistite svoju avliju onda imate pravo nekog optuzivati.
Post Reply