Crveni križ upozorava: Lažne humanitarne akcije na ulicama Sarajeva
29. januar 2014. u 11:46
Crveni križ Kantona Sarajevo uputio je saopštenje u kojem navodi da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu bojanku ili slikovnicu. U saopštenju se navodi da volonteri Crvenog križa na ovaj način ne vrše prikupljanje novca.
“Obaviješteni smo da je 28.1.2014.g. na lokalitetu Ciglana u Općini Centar, osoba sa akreditacijom Crvenog križa po imenu Nedžma, prodavala bojanke/slikovnice, pod izgovorom da na taj način prikuplja novac za Crveni križ. Bojanku/slikovnicu je kupila osoba, čija kćerka volontira u Crvenom križu, ne znajući da se radi o prevari” navodi se u saopštenju.
Prema informacijama koje je Crveni križ dobio, ove bojanke/slikovnice su se prodavale i kod Arhitektonskog fakulteta.
Volonteri organizacija Crvenog križa u Kantonu Sarajevo prikupljaju priloge od građana samo za dvije vrste markica, a to su markice "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" u septembru, te markice "Nedjelje Crvenog križa" u maju, za koje se dobiju odobrenja od nadležnih organa, navode iz Crvenog križa.
“Molimo građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa” apeluju u saopštenju, te dodaju da su sve njihove akcije transparentne i da o njima putem sredstava informisanja, blagovremeno obavještavaju širu javnost.
Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
- OkoMeneBelo
- O'zone
- Globalni moderator
#252 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
-
artime
#253 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Ma meni dosadan ko uš. Gdje god ja, on tu. I haj pored te ofirne priče mogao je dosada nešto pristojno raditi. Čula sam neke priče, nigdje veze, pusti ga on nema za hljeba, ali sve mi se čini da dok njemu nije mrsko grad obići s olovkama da mu se ipak isplati. Ali bezobrazan je max. Sta je ovo niko neće da radi. Ja žena, pa sam svašta predeverala.Bambi_na_kofeinu wrote:Ja svaki put "padnem" na priču kako je baš taj dan Dan invalida/paraplegičara/autista/ljubitelja delfina...artime wrote:Boga vam koja je priča onog lika što prodaje olovke??
-
julisiz es grant
#254 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Bio je neki lik koji prodaje košpe, momčić nekakav. Prije jedno 2 godine vidio ga u McDonaldsu, ide od stola do stola, i samo ti gurne pod nos onaj fišek (valjda nijem, ili glumi, ko će mu ga znati). Ali najveća mi je šega što se lik pravo, ali baš ono pravo iznervira ako nećeš da mu kupiš 
-
mefistofilis
#255 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
sjedim ja u jednoj ljetnoj basti nailazi taj isti lik i za stolom do moga nudi liku olovku, lik nece. kaze mu ovaj lik sto prodaje jarane nemoj tako, bit ces mi danas prvi koji nije kupio, ali i ovaj gost neki maher pa ga to bas i ne dotace. nego kako prodavac krenu dalje od stola do stola ovaj maher sve dobacuje eto ga drugi, treci...artime wrote:Ma meni dosadan ko uš. Gdje god ja, on tu. I haj pored te ofirne priče mogao je dosada nešto pristojno raditi. Čula sam neke priče, nigdje veze, pusti ga on nema za hljeba, ali sve mi se čini da dok njemu nije mrsko grad obići s olovkama da mu se ipak isplati. Ali bezobrazan je max. Sta je ovo niko neće da radi. Ja žena, pa sam svašta predeverala.Bambi_na_kofeinu wrote:Ja svaki put "padnem" na priču kako je baš taj dan Dan invalida/paraplegičara/autista/ljubitelja delfina...artime wrote:Boga vam koja je priča onog lika što prodaje olovke??
i ovaj tu odustade i izade iz kafane
- JThomas
#256 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
sve od čega ljudi ne odustanu u roku od nekoliko mjeseci (a nisu digli kredit u tu svrhu) se isplati. a on godinama i godinama "radi"...
- Bloo
- Globalna šefica
#257 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
meni su njegove olovke donosile srecu na faksu 
-
SundanceKid
#258 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Kako mene taj covjek nervira to je cudo. On je sebi umislio da je "raja" sa cijelim gradom, i da ti tu olovku (koja je usput uzasne kvalitete) jednostavno svi moraju kupit. Onda ga redovno vidis kako izlazi iz kladionice...siromah... Ali od svega me najvise nervira to sto ti pridje i pruzi ruku, a uopste covjeka ne znas. Na pocetku kontam, ne mogu ga bas hladno iscoolirat, al opet, kad mi nampadne s koliko se ljudi taj lik rukovo zivot mi se zgadi, trci peri ruke poslije...
No ja sam ga se rijesio, jednom sjedim na kafi, kazem uljudno hvala ne treba mi olovka, a onda on prokomentarise nesto tipa - on je borac, kako mene nije stid ne pomoc mu a pijem kafu...onda ja naravno poludim, i onako klosarski ga upitam - staaa si tooo rekoooo
nakon cega se covjek odalji i evo do sad me nije peglo vise...uzas..
No ja sam ga se rijesio, jednom sjedim na kafi, kazem uljudno hvala ne treba mi olovka, a onda on prokomentarise nesto tipa - on je borac, kako mene nije stid ne pomoc mu a pijem kafu...onda ja naravno poludim, i onako klosarski ga upitam - staaa si tooo rekoooo
- VenomousV
#259 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci
Bloo wrote:meni su njegove olovke donosile srecu na faksu
to je postalo urbana legenda