Pozdravsamke.il wrote:Zalosno, ali i ja sam sve vise svjestan toga, zanemarimo to sto nema posla, i sto nema para, ali ovo sto se doselilo i kakvu kulturu provode, i najgore sto ne zele da se asimiliraju ovi dosljaci, ma fuuj, to je sada jos jedna tema oko koje bi se moglo raspravljati danima, sta reci nego muka mi dodje svaki dan kada cujem naglaske i vidim face, ali kao sto rekoh skroz jedna druga temasema911s wrote:sory drug al ovo vise nije nas grad,.,
Tvoje je samo ono sto je upisano na tvoje ime u katastru. Sve ostalo je....tude. Pomiri se s tim i prestani sa tim fasiszmom. Pored toga, danas od 100 rodenih beba na svijetu samo njih 7 su europljani. S globalizacijom je doslo i dolazi do sve vecih migracija tako da je pitanje vremena kad ce ti okruzenje ciniti kinezi, pakistanci, kurdi,rusi, brazilci ili oni iz Konga, Norveske ili pitaj Boga odakle. Ako nisi spreman/spremna na to onda ti je bolje da uzmes dva metra konopca i objesis se o prvo drvo.
Sto se mene tice imam prijatelje i okruzenje iz Spanije, Maroka, Izraela, Belgije, Francuske, Ruande, Obale Slonovace, Kameruna, Japana, Kine, Singapura, SAD, Slovenije, Njemacke, Poljske, Slovacke, Portugala, Rusije, Alzira, Italije. I ovdje ne pricam o nasim ljudima koji zive u tim drzavama. Jednostavno prihvatam te ljude kakvi jesu a ne kako bih zelio da budu. Prihvatam ih s njihovom bojom koze, jezikom, naglaskom, manirima, tradicijom itd.
Sto se tice same teme. Problem lezi u tome sto ste se pretvorili u sadaku naciju. Kukanje, kukanje i samo kukanje. Od jutra do sutra. Ne mozes jedan dan otvoriti novine kako se neko nije slikao i trazi pare za operaciju, kucu, kravu, dres ibrahimovica ili nesto trece. Doslo se do jedne tacke koja se moze nazvati ciganizacijom nacije.
Da zivot nije lahak. Da neko ce umrijeti od leukemije ili neke druge bolesti. Da neko ne moze imati sopstvenu kucu i mora zivjeti kao podstanar. Da neko ko je zavrsio fakultet nece odmah naci posao. Da kao u svakoj pa i u ekonomski najrazvijenijoj drzavi.
Bas sam prije 3 sedmice imao "zestoku" raspravu s dajdzom. Oni su tzv povratnici. Dobili su donaciju za kucu koja je obnovljena, prokopan im je bolji put nego sto su imali prije rata, dobili frezu, dva agregata, 15 ovaca(koje je ubrzo prodao) i jos nekih stvari. I sad mi se opet zali na nekog covjeka u opcini koji mu ne govori kad dolaze donacije. Pa dobro hocemo li i 20 godina kukati i pricati o donacijama? Ljudi sami sebe prave socijalnim slucajem a to uopste nisu. To je vise uslo u krv.
Takvih je previse.
Mediji snose ogromnu krivicu jer stalno plasiraju te price. Razna pisma citalaca i zalopojke.
Dosta s tim