Federalna vlada i zakon o policiji

sanaman

#51 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by sanaman »

micki125 wrote:
CaCO3 wrote:
micki125 wrote:
koji dio tačno?
Cijeli odgovor tvoj, treba da razlikujes policijske sluzbenike i one koji to nisu, pa onda da se krene u poredjenje drzavnog nivoa koji nema apsolutno nikekve ni veze ni ingerencije nad federalnim, a pogotovo kantonalnim, kao sto je i federalni nivo skoro pa protokolarni.
gle, nadržavnom nivou postoji sipa, gp, direkcija za koordinaciju. sve one su u sastavvu ministarstva sigurnosti kao samostalne upravne jedinice. sve one zapošljavaju izmeđuostalih i policijske službenike. dakle, policija isto kao i federalna, svaka ima svoje nadležnosti. e ako neka rješenja funkcionišu kod njih, u čemu je problem da funkcionišu i u federaciji?
i kako se u navedenim institucijama smjenjuju direktori..procitaj, citiraj i postaj.
Pedja Kojovic

#52 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by Pedja Kojovic »

corto maltese

Svako, ko je procitao nacrt - a pogotovo i misljenje VK - naravno ima pravo na svoj stav.
Nezavisni su odbori u FBiH vec dvije decenije pod netransparentnom kontrolom SDA grupe za sigurnost, po mom misljenju.
Ovaj zakon bi taj odnos ucinio transparentnim,a u konacnici glasacima omogucio da odluce da li je politicka opcija zloupotrijebila vlast.

Od svih problema u ovom zakonu ovaj je najlakse rijesiti amandmanom i mi cemo ga predloziti.
Reci su samo da ce nas amandman u ovaj proces (smjene direktora) ukljuciti i parlament/Skupstinu.

Ipak,
mislim da je kljuc u dijelu recenice, "if Director of Police, incorrectly performs tasks referred
to in Article 32 of this Law and fails to achieve appropriate results or fails to act in line with
obligations referred to in Article 44, item 16 of this Law..."

Sto se naseg, pa i mog licno stava o podrsci prijedlogu zakona, on ce, kao sto sam i rekao upravo i zavisiti od
korekcija koje ce biti predlozene/usvojene u javnoj raspravi. Odgadjanjem pustanja ovog nacrta u proceduru javne rasprave odgadjamo- bilo kakvu - reformu policije za duze vrijeme.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 25/01/2012 14:17, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#53 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by Prpa.ba »

Zbilja nisam upucen u ovu temu, ali me interesuje ako neko zna, koja je npr. procedura smjene ravnatelja policije u Hrvatskoj? Da li i tamo postoje "nezavisni odbori"? :D
sanaman

#54 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by sanaman »

Pedja Kojovic wrote:corto maltese

Svako, ko je procitao nacrt - a pogotovo i misljenje VK - naravno ima pravo na svoj stav.
Nezavisni su odbori u FBiH vec dvije decenije pod netransparentnom kontrolom SDA grupe za sigurnost, po mom misljenju.
Ovaj zakon bi taj odnos ucinio transparentnim,a u konacnici glasacima omogucio da odluce da li je politicka opcija zloupotrijebila vlast.

Od svih problema u ovom zakonu ovaj je najlakse rijesiti amandmanom i mi cemo ga predloziti.
Reci su samo da ce nas amandman u ovaj proces (smjene direktora) ukljuciti i parlament/Skupstinu.

Ipak,
mislim da je kljuc u dijelu recenice, "if Director of Police, incorrectly performs tasks referred
to in Article 32 of this Law and fails to achieve appropriate results or fails to act in line with

Sto se naseg, pa i mog licno stava o podrsci prijedlogu zakona, on ce, kao sto sam i rekao upravo i zavisiti od
korekcija koje ce biti predlozene/usvojene u javnoj raspravi. Odgadjanjem pustanja ovog nacrta u proceduru javne rasprave odgadjamo- bilo kakvu - reformu policije za duze vrijeme.

p.k.
ja bih na Vase citiranje dodao i ostatak misljena iz istog izvjestaja, koje po meni baca drugacije svjetlo:

The grounds for removal provide the Minister with a very large degree of discretion in proposing removal.

Diskrecione odluke u ovoj oblasti se pom mom misljenu nebi smjele donisiti. Radi se o instituciji koja radi po jasno definisanim zakonima i pravilima, iz toga prozilazi da i oni imaju pravo na jasna pravila a ne diskreciona.
sanaman

#55 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by sanaman »

micki125 wrote:
sanaman wrote:[q

i kako se u navedenim institucijama smjenjuju direktori..procitaj, citiraj i postaj.
(4) Vijeće ministara imenuje i razrješava direktora, zamjenika direktora, pomoćnika direktora za
Kriminalističko-istražni odjel i pomoćnika direktora za Odjel za unutrašnju kontrolu prema uslovima i
u postupku u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH.
(5) Direktor je za svoj rad i rad SIPA-e, te za situaciju na područjima iz nadležnosti SIPA-e odgovoran
ministru nadležnom za sigurnost BiH (u daljnjem tekstu: ministar) i Vijeću ministara.
(6) Direktor podnosi izvještaje o radu SIPA-e ministru.
Samo si pola odgovorio, naime VM ga IMENUJE i SMJENUJE...prema nacrtu je moguce da NO direktora imenuje iako se ministar i vlada ne slazu sa predlozenim kanditatom. A isto tako ga ministra predlozi vladi za smjenu i ovi ga smijene preskocivsi NO koji ga je imenovao. Imas dva tijela, nije ispostovan princip da te smejnjue onaj ko te je i imenovao. U ovom slucaju se teoretski moze desiti da te smijeni onaj ko se protivio tvom imenovanju a da onaj ko te je imenovao to ne moze sprijeciti.

A sada moras odgovoriti i na drugi dio. kada VM razjesava duznosti direktora?
Corto Maltese

#56 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote:corto maltese

Svako, ko je procitao nacrt - a pogotovo misljenje VK, naravno ima pravo na svoj stav.
Nezavisni su odbori u FBiH vec dvije decenije pod kontrolom SDA grupe za sigurnost, po mom misljenju.

Ipak,

p.k.
Đavo je u detalju. Na primjer, zakon o boračkim knjižicama je donio poneko dobro borcima, ali pozadina je bila da Ganić (i još mnoštvo"Ganića") za certifikate kupi vilu u centru grada.
Zadnji partijski kongres SDP je završio gromoglasnim rezolucija, od kojih bih većinu i sam potpisao, ali sva ta pompa je služila da se tiho provuče produženje predsjednikovog mandata za još dvije godine.
Prijedlozi zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i KS, imaju niz dobrih rješenja, koja se prije ili kasnije moraju usvojiti, ali stvarna namjera je zamjena Ćosića i Lukača poslušnijim igračima (dok se još može).

A kontrole SDA nad policijom u KS i FBiH je završila prije najmanje 8 godina, i to zahvaljujući zakonu koji je sada na snazi. Otkud Zlatko Miletić u dva mandata na čelu Federalne policije, otkud Himzo Selimović u prethodnom mandatu u KS, i... otkud Dragan Lukač?
Pedja Kojovic

#57 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by Pedja Kojovic »

corto maltese

Ja nemam sposobnost da citam misli i znam sta je "stvarna namjera" predlagaca.
Ovaj, kao uostalom i sve, zakon posmatram neovisno o stranci koja je trenutno na vlasti.
Na kraju krajeva, opsti zakljucak VK je da je nacrt u okviru EU standarda i prakse.

Mislim da ste u vasem prethodnom postu pogodili u sustinu stvar- a to je stepen diskrecione vlasti.
On a se moze i treba suziti novim rjesenjima u javnoj raspravi.
Meni je drago da se upravo oko ovog aspekta - vec - povela javna rasprava i da se cini da je gradjanima to pitanje vrlo vazno. Cini mi se da je Vladu i ministra prebacen teret dokazivanja da ne zele politicki uticaj na policiju - sto je dobro i nadam se da ce ta paznja i fokus medija i javnosti biti trajna kategorija.

S druge strane, zao mi je sto se o ostalim losim aspektima nacrta, pogotovo onom koji sam nazvao "prvim" i "konceptualnim" manje razgovara.

Moja namjera nije da branim ovaj nacrt.
Kako se bas ja nadjem u situaciji da branim SDP - gluho bilo. :)
Napokon, nismo ga mi ni predlozili.
Mi, jednostavno, smatramo, da su trenutno stanje i odnosi u policiji losi i da ovaj nacrt predstavlja dovoljno dobru osnovu za pokretanje javne rasprave.
Bez korekcija nacrta, o kojima prica i VK i mi ovdje, prijedlog ce biti, bojim se, nedovoljno dobar.

p.k.
mimoza33

#58 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by mimoza33 »

Zaista mi nije jasno kako se mogu donositi i mijenjati zakoni onako kako to pojedina politicka struja nalaze. Evo za sljedece izbore ce doci novi i opet mogu raditi sa zakonima sta hoce. Ministar ne smije imati ovlastenja rada nad policijom. Nadleznosti policije se ne smiju podudarati sa politickim ciljevima.Pa kako onda uopce mozemo pricati o demokratiji ako nam je policija ovisna o politici. Evo kao i primjer sa NVO. Citav nevladin sektor je u rukama SDP-a, evo i link za neupucene
http://www.kip.ba/2012/01/19/protestima ... ktivirali/
ko koga pravi ludim?
etovidis

#59 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by etovidis »

Zbog zakona o policiji, ali i zbog dogovora s dva HDZ-a na drzavnom nivou, 'Platforma' bi mogla imati ozbiljnih problema a mozda se i raspasti.
HM 2011

#60 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by HM 2011 »

Pedja Kojovic wrote:pozdrav svima

Kako smo/sam spomenuti imam potrebu da razjasnim nas stav o ovom nacrtu.

Nasa kljucna zamjerka ovom zakonu je sto nam (gradjanima FBiH) nece, za pare koje placamo, dati najbolju policiju koju mozemo imati.
Prvi i najveci problem u ovom nacrtu, kako su neki od forumasa vec istakli, je konceptualne prirode i odnosi se na teitorijalnu i nadleznu iscjepkanost. Upravo ta rascjepkanost dovodi do toga da je policijski sistem nesrazmjerno skup, finansijski tesko odrziv. To uzrokuje neefikasnost sistema, smanjuje profesionalne standarde i ugrozava operativnu nezavisnost policije.
Ova konceptualna zamjerka nacrtu mogla bi biti prevazidjena samo sustinskim ustavnim promjenama u FBiH za koju mi mislimo da je u ovom odnosu politickih snaga nerealna i da cemo ako budemo cekali na to, cekati jos jako,jako, dugo na zakon o policiji koji bi barem malo unaprijedio sadasnje izuzetno lose stanje.

Drugi problem, odnosno, grupa problema odnosi se na pojedina normotehnicka rjesenja. Ima ih mnogo i ja cu ovdje iznijeti samo neke, nadam se one najbitinije.
Policijski sistemi najbolje funkcionisu kada svi nivoi neposredno doprinose i koriste zajednicku bazu podataka. Razmjena informacija ne smije biti opcija nego obaveza. Preuzimanje slucaja od strane federalnih organa, kada se utvrdi da se radi o federalnoj nadleznosti mora ici po automatizmu i mandatorno zahtijevati sve do tada prikupljenje cinjenice.
Rjesenja koja se nalazi u nacrtu ne rjesavaju ta pitanja na, po nama, adekvatan nacin.
Takodje, nerealno je ocekivati da se federalna policija u prikupljanju cinjenica o federalnom krivicnom djelu oslanja na kantonalnu policiju, odnosno, njen detektivski rad. Federalna policija mora imati kadrove i ovlastenja da sama prikuplja cinjenice.
Da ipak skratim...i preskocim ostale zamjerke poput one da zakon ne propisiuje da sva komunikacija izmedju ministra i direktora bude u pisanoj formi ili to sto ne predvidja da neko iz grupe Ostalih bude u rukovodstvu policije.

Politizacija...

Ukratko, i da se ne ponavljam, mislim da je ovaj dio iz naseg saopstenja prilicno jasan:

Naša stranka smatra kako bi usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH okončalo period od skoro 20 godina tokom kojih je politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije (SDA). Njihovo čvrsto odbijanje zakona koji kontrolu nad policijom vraća demokratski izabranim predstavnicima i izvršnoj vlasti potez je koji se mogao predvidjeti.
"Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana", kaže Predrag Kojović, delegate Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Mi, generalno, stojimo na stanovistu da politicka opcija koja dobije povjerenje gradjanki i gradjana na izborima mora imati mogucnost da sprovodi - obecane - politike.
Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Vlada za svoj izbor tih kadrova i rezultate koji su postigli odgovara direktno gradjanima, na izborima.

I na kraju, sta znaci "NS podrzava zakon..."

Na sjednici Doma naroda ( ili na Skupstini KS) se nece glasati o zakonu o policiji nego o upucivanju nacrta zakona u javnu raspravu.
Javna rasprava je proces u kome politicke stranke, profesionalna lica, udruzenja, kojih se zakon tice, i gradjanke i gradjani mogu steci uvid u predlozena rjesenja i predloziti njihove izmjene. Vlada se mora ocitovati o svim prijedlozima koji su dati na propisani nacin. Moze ih prihvatiti ili odbiti uz obrazlozenje. Tada nacrt postaje prijedlog zakona i ide na usvajanje u Skupstinu. (Nas zahtjev ce biti da se proces javne rasprave provede u znatno duzoj i po ucesnicima siroj javnoj raspravi od one koja je uobicajena)

Nas konacan stav o prijedlogu zakona zavisit ce o izmjenama koje ce ovaj nacrt pretrpjeti tokom javne rasprave.
Nadam se da sam bar malo razjasnio nasu poziciju.

p.k.
Konkretno, neka iz FUP-a postave po jednog ili više inspektora za svaku Policijsku upravu i neka ti inspektori idu na teren po pozivu iz raznih oblasti i zajedno sa Kantonalnim policijskim organima utiču na rasplet događaja u sferi suprotstavljanja kriminalu i operativnim radnjama na terenu...

Kancelarija za njih bi lako mogla biti dodjeljena, između ostalog bili bi oči FUP-a na terenu i u stanicama, odgovarali bi direktno FUP-u dostavljajući izvještaje svakog radnog dana, uz sve ostalo što bi trebalo da rade...

Takođe se u vandrednim situacijama mogu starati o provođenju određenih mjera, inovacija itd...

-----------

Politička kontrola jeste tekovina od prije rata koja se zbog činjenice rata zadržala na ovim prostorima i to ne samo u BiH nego u čitavom regionu. Iz kojeg god aspekta da se problematika sagleda politička kontrola uvjek postoji jer uvjek je tu neko ko inzistira da se nešto malo više pritisne....

Takođe ako je jedina kontrola koja stoji nad Policijom Zakon, odnosno organi reda i mira koji se staraju da Policija provodi zakon - onda bi prilikom svih mogućih i nemogućih reformi trebalo obratiti pažnju i na tu činjenicu - odnosno unutrašnja kontrola rada policije mora biti ojačana, odvojena od kolektiva i nezavisna od političkihj uticaja... Zakonodavstvo koje nije puno rupa i koje ne pravi kompromise je prvi korak u lancu....

Prava kontrola u smislu idealnog Demokratskog društva teško da ikada može biti uspostavljena, jer ako nije policija ta koja je produžena ruka politike, onda je to tajna služba za unutrašnje poslove sa kojom policija mora sarađivati i kojoj je policija dužna prepustiti slučaj - kao višoj hijerarhijskoj instanci - bez ikakvih opterećivanja o raspletu događaja jer je to u interesu daljih bezbjednosnih aktivnosti....

Od reforme Policije ne očekujem i smatram da niko ne bi trebao očekivati proganjanje problema iz daleke prošlosti, nego proganjanje problema iz sadašnjosti i iskorjenjivanje istih u budućnosti !
jon_jovi

#61 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by jon_jovi »

Reforma znači da nešto ili neko, mislim na to što se reformira ne valja. Reči da policija ne valja jeste reči da sistem ilitiga sustav ne funkcionira a što onda vodi konskvencijama koje su vlo radikalne. Onda se mora zaključiti da država uopće ne postoji u pravom smislu te riječi. Nigdje u svijetu nije zapamčeno nešto ovako. Svugdje je policija zaseban entitet gdje upliv politike ne dolazi u obzir pai bilo kakve reforme.
CuraGrbavica

#62 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by CuraGrbavica »

Pedja Kojovic wrote:pozdrav svima

Kako smo/sam spomenuti imam potrebu da razjasnim nas stav o ovom nacrtu.

Nasa kljucna zamjerka ovom zakonu je sto nam (gradjanima FBiH) nece, za pare koje placamo, dati najbolju policiju koju mozemo imati.
Prvi i najveci problem u ovom nacrtu, kako su neki od forumasa vec istakli, je konceptualne prirode i odnosi se na teitorijalnu i nadleznu iscjepkanost. Upravo ta rascjepkanost dovodi do toga da je policijski sistem nesrazmjerno skup, finansijski tesko odrziv. To uzrokuje neefikasnost sistema, smanjuje profesionalne standarde i ugrozava operativnu nezavisnost policije.
Ova konceptualna zamjerka nacrtu mogla bi biti prevazidjena samo sustinskim ustavnim promjenama u FBiH za koju mi mislimo da je u ovom odnosu politickih snaga nerealna i da cemo ako budemo cekali na to, cekati jos jako,jako, dugo na zakon o policiji koji bi barem malo unaprijedio sadasnje izuzetno lose stanje.

Drugi problem, odnosno, grupa problema odnosi se na pojedina normotehnicka rjesenja. Ima ih mnogo i ja cu ovdje iznijeti samo neke, nadam se one najbitinije.
Policijski sistemi najbolje funkcionisu kada svi nivoi neposredno doprinose i koriste zajednicku bazu podataka. Razmjena informacija ne smije biti opcija nego obaveza. Preuzimanje slucaja od strane federalnih organa, kada se utvrdi da se radi o federalnoj nadleznosti mora ici po automatizmu i mandatorno zahtijevati sve do tada prikupljenje cinjenice.
Rjesenja koja se nalazi u nacrtu ne rjesavaju ta pitanja na, po nama, adekvatan nacin.
Takodje, nerealno je ocekivati da se federalna policija u prikupljanju cinjenica o federalnom krivicnom djelu oslanja na kantonalnu policiju, odnosno, njen detektivski rad. Federalna policija mora imati kadrove i ovlastenja da sama prikuplja cinjenice.
Da ipak skratim...i preskocim ostale zamjerke poput one da zakon ne propisiuje da sva komunikacija izmedju ministra i direktora bude u pisanoj formi ili to sto ne predvidja da neko iz grupe Ostalih bude u rukovodstvu policije.

Politizacija...

Ukratko, i da se ne ponavljam, mislim da je ovaj dio iz naseg saopstenja prilicno jasan:

Naša stranka smatra kako bi usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH okončalo period od skoro 20 godina tokom kojih je politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije (SDA). Njihovo čvrsto odbijanje zakona koji kontrolu nad policijom vraća demokratski izabranim predstavnicima i izvršnoj vlasti potez je koji se mogao predvidjeti.
"Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana", kaže Predrag Kojović, delegate Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Mi, generalno, stojimo na stanovistu da politicka opcija koja dobije povjerenje gradjanki i gradjana na izborima mora imati mogucnost da sprovodi - obecane - politike.
Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Vlada za svoj izbor tih kadrova i rezultate koji su postigli odgovara direktno gradjanima, na izborima.

I na kraju, sta znaci "NS podrzava zakon..."

Na sjednici Doma naroda ( ili na Skupstini KS) se nece glasati o zakonu o policiji nego o upucivanju nacrta zakona u javnu raspravu.
Javna rasprava je proces u kome politicke stranke, profesionalna lica, udruzenja, kojih se zakon tice, i gradjanke i gradjani mogu steci uvid u predlozena rjesenja i predloziti njihove izmjene. Vlada se mora ocitovati o svim prijedlozima koji su dati na propisani nacin. Moze ih prihvatiti ili odbiti uz obrazlozenje. Tada nacrt postaje prijedlog zakona i ide na usvajanje u Skupstinu. (Nas zahtjev ce biti da se proces javne rasprave provede u znatno duzoj i po ucesnicima siroj javnoj raspravi od one koja je uobicajena)

Nas konacan stav o prijedlogu zakona zavisit ce o izmjenama koje ce ovaj nacrt pretrpjeti tokom javne rasprave.
Nadam se da sam bar malo razjasnio nasu poziciju.

p.k.
Funny...strukturalne promjene 11 policijskih struktura u FBiH moraju ići u korak s Ustavnim uređenjem FBiH. Da će KMUP-ovi pristat na opciju da "nestanu"? - malo vjerovatno. Dakle, 10 KMUP-ova znači 10 država, koje imaju svoje pare, svoje komesare/ministre itd. e sad, koliki je čiji pokrivač, tako se i pokrivaju...(npr. plata policajca u Orašju čini mi se oko 400 KM, što je smješno...i žalosno). Elem, FUP je koliko me pamćenje služi, za upravo taj rad u kantonima otvorio detašmane kako bi djelovali van sjedišta. Suštinski problem je što nedostaje koordinacije na nivou FBiH jer se sve rješava "dobrom voljom". FUP nema zakonsku nadležnost da naredi ili nadzire rad KMUP-ova pa samim time niti odgovornost za mnogo stvari koje se dešavaju. Ali ako se većina prijedloga zakona (koji nisam imala priliku da vidim) odnosi na kako ćemo postaviti, kako ćemo smjeniti komesara ili direktora, onda je to van svake pameti...uostalom, mijenja li se suštinski više od 50% važećeg zakona? Ako ne, onda nema potrebe donositi novi, već dopuniti i izmjeniti postojeći :run:
CuraGrbavica

#63 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by CuraGrbavica »

jon_jovi wrote:Reforma znači da nešto ili neko, mislim na to što se reformira ne valja. Reči da policija ne valja jeste reči da sistem ilitiga sustav ne funkcionira a što onda vodi konskvencijama koje su vlo radikalne. Onda se mora zaključiti da država uopće ne postoji u pravom smislu te riječi. Nigdje u svijetu nije zapamčeno nešto ovako. Svugdje je policija zaseban entitet gdje upliv politike ne dolazi u obzir pai bilo kakve reforme.
:thumbup:
jon_jovi

#64 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by jon_jovi »

Da, sama vlast koja stoji na čelu države kaže da ta sama država ne valja. To može samo kod nas.
jon_jovi

#66 Re: Federalna vlada i zakon o policiji

Post by jon_jovi »

Murija im štrajkuje hahahaha
Post Reply