Federalna vlada i zakon o policiji
- Better Man
#26 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Protiv sam bilo kakve mogucnosti da politicari, tj. ministar mogu imenovati i smjenjivati direktora FUP-a! Ocito je da se nekom sprema hapsana i da se zeli na sve moguce nacine to sprijeciti, a prvi je da se FUP stavi pod kontrolu politike i da se smjeni Lukac i postavi neko podoban!
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#27 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Što baš je super zakon. Otpustiće Lukača i staviti svog čovjeka, ali će tako kreirati jedno radno mjesto od obećanih 100000000000000000.
- stochar
#28 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
da prenesem post sa druge teme, ovdje je primjereniji:
stochar wrote:OHR kaze da zakon ne valja
EUPM kaze da zakon ne valja
Venecijanska komisija kaze da zakon ne valja
Na raspravi u Skupstini KS veliki broj poslanika (ukljucujuci i jednog iz SDP) kazu kako zakon ne valja
SDP, Avaz i FTV kazu da valja
meni tu nesto ne stima, da jebe rak raka. samo oni pametni? sta li? da se razumijemo: mislim da trenutni zakon treba biti bolji, ali mislim i da su predlozene izmjene samo korak unazad. vec sam to pisao ali da ponovim: sve i da je najsavrseniji zakon na svijetu, nece znaciti nista bez temeljne reforme pravosudnog sistema, s obzirom da je i do sada policija bila najjaca karika u sistemu (oni uhapse, ovi ih puste, i ukrug). ali jok, oni krenuli u promjene, i odma' da sebi preuzmu policiju, i uz kvaran ostatak sistema imali bi punu moc. fino su oni to smislili...
-
mimoza33
#29 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Meni nije jasan ovaj narod. Pa Zlaja hoce da uzme pod svoje policiju i nadleznost policijskih organa time sto im je ministar iz reda MUP. sve vise idemo ka komunizmu jednoj pariji, jednom sistemu gdje ce Zlaja svirati a mi svi jadni igrati. Previse je radikalan da bi radio nesto a da nema vlasititi interes..
- Corto Maltese
#30 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Sasvim_Obican wrote:Ako treba pasti zbog ovog zakona, neka pada. Izbacite SDA, dovesti SBB i nastaviti gdje se stalo.
Zamjena je upravo u toku, Sreća pa nije ofirno
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/ ... /120125045
-
za-NAROD
#31 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Ma ljudi ja se pitam,,kao i onaj forumas prije mene sto je post ostavi...ZASTO OVAJ ZAKON O POLICIJI NEODGOVARA TIHICU I KAZE DA SE OVIM ZAKONOM VRACA U KOMUNIZAM????? Ja mislim da je zakon dobar cim Tihicu teletabisu neodgovara.....Mnogi zakoni se opstruisu i sprecava se donosenje nekih zakona a na kojima insistira i Evropska Unija odnosno Brisel....Umjesto da nam olaksjau put ka EU oni se zatezu iako znaju da su u krivu...sta raditi i na koji nacin rastjerati bagru....stvarno neznam al sam strasno umoran od svih ovih zatezanja od RS-a do Federacije!!!! 
-
StupskaBitanga
#32 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Nakon onakvog priloga na FTV meni dovoljno jasno da se kuha nešto protiv zvaničnika SDP i da se to želi brže bolje zaustaviti
Sama potvrda dolazi i od Lukača u izjavi za Al-J
Evo vam sa Al-J gdje je sve rečeno
http://balkans.aljazeera.net/video/nacr ... ovima-fbih
Sama potvrda dolazi i od Lukača u izjavi za Al-J
Evo vam sa Al-J gdje je sve rečeno
http://balkans.aljazeera.net/video/nacr ... ovima-fbih
- CaCO3
#33 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Jedne prilike je tadasnji ministar policije USK-a, a sadasnji poslanik Federalnog parlamenta ispred SDA Edham Veladzic na TV-u izjavio "Ja kao ministar policije samo slijedim upute stranke" i nakon 5 dana OHR ga je smijenio, to je bilo prije donosenja sadasnjeg zakona i nastanka komesara i cilj ovog sada zakona je da se stanje vrati na tadasnje 
-
sanaman
#34 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Forumasi se pitaju zasto je SDA protiv, sto je na kraju najmanje bitno. Jer ako zako prodje u ovom obliku i oni sutra dodju na vlast i oni ce ga moci primjenivati. Tako da je stranacka pripadnost apsolutno nebitna.
Nisu se zapitali sta o tome misli sama policija, sindikat policje, OHR, EUPM i kakv je stav Venecijanske komisije a da ne pricam da to misljenje nisu ni procitali.
Apsolutno ne kontaju tezinu toga, da ako zakon prodje, ministar vladi moze podnijeti zahtjev za smjenu direktora policije i ovo se pitanje prema zakonu rjesava u roku 10 dana. A sada nagradno pitanje koliko vremena treba tj. koliko vremena bi trebalo Nezavisnom odboru da smijeni direktora?
A jos manje ljudi razumiju da je ministar/vlada politika i da direktora policije ne smije politka smjenjivati.
P.S takodjer je problem sto forumasi promtraju zakon kroz imena (pa jedni brane/drugi kritikuju)...imena su nebitna danas ovaj sutra onaj...ovdje se radi sitemskom rjesenju, ovo treba apstraktno promatrati kao zakon koji ima ocigledne propuste.
Nisu se zapitali sta o tome misli sama policija, sindikat policje, OHR, EUPM i kakv je stav Venecijanske komisije a da ne pricam da to misljenje nisu ni procitali.
Apsolutno ne kontaju tezinu toga, da ako zakon prodje, ministar vladi moze podnijeti zahtjev za smjenu direktora policije i ovo se pitanje prema zakonu rjesava u roku 10 dana. A sada nagradno pitanje koliko vremena treba tj. koliko vremena bi trebalo Nezavisnom odboru da smijeni direktora?
A jos manje ljudi razumiju da je ministar/vlada politika i da direktora policije ne smije politka smjenjivati.
P.S takodjer je problem sto forumasi promtraju zakon kroz imena (pa jedni brane/drugi kritikuju)...imena su nebitna danas ovaj sutra onaj...ovdje se radi sitemskom rjesenju, ovo treba apstraktno promatrati kao zakon koji ima ocigledne propuste.
Last edited by sanaman on 25/01/2012 12:36, edited 1 time in total.
- CaCO3
#35 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Ne moze se provoditi kad na drzavnom novu nema MUP ,nema policije, nema komesara ni direktora policije.micki125 wrote:pa kažu da se sve što je određeno novim zakonom već provodi na državnom nivou, kao i u drugim državama. zašto se sada oko ovoga pravi problem samo u fbih?
-
mimoza33
#36 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Zapravo tako, ne vidim razloga da se dize ovoliki haus oko izmjene zakona UP. Jer svake izbore dolaze novi i mijenjaju kako im je cejf. Nervira me samo radikalizam evo npr. OHR-a koji uzima pare od BiH a nece nista da poduzme ili ne vidi da polika zeli u policiju uzeti pod svoje. Cak mislim da je politicki smjesno mijesati policiju sa svojim ciljevima. Hebem ti SDP ko ga postavi. ova drzava treba NEZAVISNU POLICIJU, nikako politicki nadziranu.
-
sanaman
#37 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
pa procitaj kako je rijeseno na drzavnom nivou, ko npr. kako i kada moze smijeniti direktore sipa-e i gb bih. i moze li se takvo nesto desiti u roku od 10 dana.micki125 wrote:ima ministarstvo sigurnosti (što je isto kao mup), imaju direktori policija i agencija (što je isto kao komesar).CaCO3 wrote:Ne moze se provoditi kad na drzavnom novu nema MUP ,nema policije, nema komesara ni direktora policije.micki125 wrote:pa kažu da se sve što je određeno novim zakonom već provodi na državnom nivou, kao i u drugim državama. zašto se sada oko ovoga pravi problem samo u fbih?
- Adriatic
#38 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Čuj nezavisna policija haha
Svašta.
Svašta.
-
sanaman
#39 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
micki125 wrote:ma kad je bila nezavisna, misliš da je sada nezavisna? nezavisno odbor je samo teoretski nezavisan, a ustvari je zavisan i to dobro. kada se raspiše konkurs za članove mora neko vršiti selekciju, isto ako i za posao.. pokušaj konkurisati za člana odbora pa će ti sve biti jasno. u svakom slučaju mislim da odbore treba ukinuti i umanjiti nepotrebnu i skupu birokratiju.mimoza33 wrote:Zapravo tako, ne vidim razloga da se dize ovoliki haus oko izmjene zakona UP. Jer svake izbore dolaze novi i mijenjaju kako im je cejf. Nervira me samo radikalizam evo npr. OHR-a koji uzima pare od BiH a nece nista da poduzme ili ne vidi da polika zeli u policiju uzeti pod svoje. Cak mislim da je politicki smjesno mijesati policiju sa svojim ciljevima. Hebem ti SDP ko ga postavi. ova drzava treba NEZAVISNU POLICIJU, nikako politicki nadziranu.
-
Pedja Kojovic
#40 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
pozdrav svima
Kako smo/sam spomenuti imam potrebu da razjasnim nas stav o ovom nacrtu.
Nasa kljucna zamjerka ovom zakonu je sto nam (gradjanima FBiH) nece, za pare koje placamo, dati najbolju policiju koju mozemo imati.
Prvi i najveci problem u ovom nacrtu, kako su neki od forumasa vec istakli, je konceptualne prirode i odnosi se na teitorijalnu i nadleznu iscjepkanost. Upravo ta rascjepkanost dovodi do toga da je policijski sistem nesrazmjerno skup, finansijski tesko odrziv. To uzrokuje neefikasnost sistema, smanjuje profesionalne standarde i ugrozava operativnu nezavisnost policije.
Ova konceptualna zamjerka nacrtu mogla bi biti prevazidjena samo sustinskim ustavnim promjenama u FBiH za koju mi mislimo da je u ovom odnosu politickih snaga nerealna i da cemo ako budemo cekali na to, cekati jos jako,jako, dugo na zakon o policiji koji bi barem malo unaprijedio sadasnje izuzetno lose stanje.
Drugi problem, odnosno, grupa problema odnosi se na pojedina normotehnicka rjesenja. Ima ih mnogo i ja cu ovdje iznijeti samo neke, nadam se one najbitinije.
Policijski sistemi najbolje funkcionisu kada svi nivoi neposredno doprinose i koriste zajednicku bazu podataka. Razmjena informacija ne smije biti opcija nego obaveza. Preuzimanje slucaja od strane federalnih organa, kada se utvrdi da se radi o federalnoj nadleznosti mora ici po automatizmu i mandatorno zahtijevati sve do tada prikupljenje cinjenice.
Rjesenja koja se nalazi u nacrtu ne rjesavaju ta pitanja na, po nama, adekvatan nacin.
Takodje, nerealno je ocekivati da se federalna policija u prikupljanju cinjenica o federalnom krivicnom djelu oslanja na kantonalnu policiju, odnosno, njen detektivski rad. Federalna policija mora imati kadrove i ovlastenja da sama prikuplja cinjenice.
Da ipak skratim...i preskocim ostale zamjerke poput one da zakon ne propisiuje da sva komunikacija izmedju ministra i direktora bude u pisanoj formi ili to sto ne predvidja da neko iz grupe Ostalih bude u rukovodstvu policije.
Politizacija...
Ukratko, i da se ne ponavljam, mislim da je ovaj dio iz naseg saopstenja prilicno jasan:
Naša stranka smatra kako bi usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH okončalo period od skoro 20 godina tokom kojih je politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije (SDA). Njihovo čvrsto odbijanje zakona koji kontrolu nad policijom vraća demokratski izabranim predstavnicima i izvršnoj vlasti potez je koji se mogao predvidjeti.
"Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana", kaže Predrag Kojović, delegate Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Mi, generalno, stojimo na stanovistu da politicka opcija koja dobije povjerenje gradjanki i gradjana na izborima mora imati mogucnost da sprovodi - obecane - politike.
Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Vlada za svoj izbor tih kadrova i rezultate koji su postigli odgovara direktno gradjanima, na izborima.
I na kraju, sta znaci "NS podrzava zakon..."
Na sjednici Doma naroda ( ili na Skupstini KS) se nece glasati o zakonu o policiji nego o upucivanju nacrta zakona u javnu raspravu.
Javna rasprava je proces u kome politicke stranke, profesionalna lica, udruzenja, kojih se zakon tice, i gradjanke i gradjani mogu steci uvid u predlozena rjesenja i predloziti njihove izmjene. Vlada se mora ocitovati o svim prijedlozima koji su dati na propisani nacin. Moze ih prihvatiti ili odbiti uz obrazlozenje. Tada nacrt postaje prijedlog zakona i ide na usvajanje u Skupstinu. (Nas zahtjev ce biti da se proces javne rasprave provede u znatno duzoj i po ucesnicima siroj javnoj raspravi od one koja je uobicajena)
Nas konacan stav o prijedlogu zakona zavisit ce o izmjenama koje ce ovaj nacrt pretrpjeti tokom javne rasprave.
Nadam se da sam bar malo razjasnio nasu poziciju.
p.k.
Kako smo/sam spomenuti imam potrebu da razjasnim nas stav o ovom nacrtu.
Nasa kljucna zamjerka ovom zakonu je sto nam (gradjanima FBiH) nece, za pare koje placamo, dati najbolju policiju koju mozemo imati.
Prvi i najveci problem u ovom nacrtu, kako su neki od forumasa vec istakli, je konceptualne prirode i odnosi se na teitorijalnu i nadleznu iscjepkanost. Upravo ta rascjepkanost dovodi do toga da je policijski sistem nesrazmjerno skup, finansijski tesko odrziv. To uzrokuje neefikasnost sistema, smanjuje profesionalne standarde i ugrozava operativnu nezavisnost policije.
Ova konceptualna zamjerka nacrtu mogla bi biti prevazidjena samo sustinskim ustavnim promjenama u FBiH za koju mi mislimo da je u ovom odnosu politickih snaga nerealna i da cemo ako budemo cekali na to, cekati jos jako,jako, dugo na zakon o policiji koji bi barem malo unaprijedio sadasnje izuzetno lose stanje.
Drugi problem, odnosno, grupa problema odnosi se na pojedina normotehnicka rjesenja. Ima ih mnogo i ja cu ovdje iznijeti samo neke, nadam se one najbitinije.
Policijski sistemi najbolje funkcionisu kada svi nivoi neposredno doprinose i koriste zajednicku bazu podataka. Razmjena informacija ne smije biti opcija nego obaveza. Preuzimanje slucaja od strane federalnih organa, kada se utvrdi da se radi o federalnoj nadleznosti mora ici po automatizmu i mandatorno zahtijevati sve do tada prikupljenje cinjenice.
Rjesenja koja se nalazi u nacrtu ne rjesavaju ta pitanja na, po nama, adekvatan nacin.
Takodje, nerealno je ocekivati da se federalna policija u prikupljanju cinjenica o federalnom krivicnom djelu oslanja na kantonalnu policiju, odnosno, njen detektivski rad. Federalna policija mora imati kadrove i ovlastenja da sama prikuplja cinjenice.
Da ipak skratim...i preskocim ostale zamjerke poput one da zakon ne propisiuje da sva komunikacija izmedju ministra i direktora bude u pisanoj formi ili to sto ne predvidja da neko iz grupe Ostalih bude u rukovodstvu policije.
Politizacija...
Ukratko, i da se ne ponavljam, mislim da je ovaj dio iz naseg saopstenja prilicno jasan:
Naša stranka smatra kako bi usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH okončalo period od skoro 20 godina tokom kojih je politička kontrola nad policijom pripadala Stranci demokratske akcije (SDA). Njihovo čvrsto odbijanje zakona koji kontrolu nad policijom vraća demokratski izabranim predstavnicima i izvršnoj vlasti potez je koji se mogao predvidjeti.
"Smatramo apsurdnom činjenicu da to rade uz obrazloženje da se bore protiv politizacije. S druge strane, obzirom na istoriju, obim i stranačku strukturu državnog kriminala njihova zabrinutost je vjerovatno i opravdana", kaže Predrag Kojović, delegate Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Mi, generalno, stojimo na stanovistu da politicka opcija koja dobije povjerenje gradjanki i gradjana na izborima mora imati mogucnost da sprovodi - obecane - politike.
Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Vlada za svoj izbor tih kadrova i rezultate koji su postigli odgovara direktno gradjanima, na izborima.
I na kraju, sta znaci "NS podrzava zakon..."
Na sjednici Doma naroda ( ili na Skupstini KS) se nece glasati o zakonu o policiji nego o upucivanju nacrta zakona u javnu raspravu.
Javna rasprava je proces u kome politicke stranke, profesionalna lica, udruzenja, kojih se zakon tice, i gradjanke i gradjani mogu steci uvid u predlozena rjesenja i predloziti njihove izmjene. Vlada se mora ocitovati o svim prijedlozima koji su dati na propisani nacin. Moze ih prihvatiti ili odbiti uz obrazlozenje. Tada nacrt postaje prijedlog zakona i ide na usvajanje u Skupstinu. (Nas zahtjev ce biti da se proces javne rasprave provede u znatno duzoj i po ucesnicima siroj javnoj raspravi od one koja je uobicajena)
Nas konacan stav o prijedlogu zakona zavisit ce o izmjenama koje ce ovaj nacrt pretrpjeti tokom javne rasprave.
Nadam se da sam bar malo razjasnio nasu poziciju.
p.k.
- O'zone
- Globalni moderator
#41 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
SDP hoće vlast nad policijom da zaštiti svoje guzice za buduća djela.
SDA protiv zakona jer se boji za svoje guzice iz prošlih djela.
Zato su jedni za drugi protiv.
SDA protiv zakona jer se boji za svoje guzice iz prošlih djela.
Zato su jedni za drugi protiv.
- CaCO3
#42 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Ma ni blizu, a ni slicnomicki125 wrote:ima ministarstvo sigurnosti (što je isto kao mup), imaju direktori policija i agencija (što je isto kao komesar).CaCO3 wrote:
Ne moze se provoditi kad na drzavnom novu nema MUP ,nema policije, nema komesara ni direktora policije.
- CaCO3
#43 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Cijeli odgovor tvoj, treba da razlikujes policijske sluzbenike i one koji to nisu, pa onda da se krene u poredjenje drzavnog nivoa koji nema apsolutno nikekve ni veze ni ingerencije nad federalnim, a pogotovo kantonalnim, kao sto je i federalni nivo skoro pa protokolarni.micki125 wrote:
koji dio tačno?
- Corto Maltese
#44 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Promašaj u sami centar! Ministra unutrašnjih poslova je politička ličnost. Direktor policije to nije, čak ni po novom zakonu nepolitičnost direktora policije nije upitna. Upitno je samo da li se smije politici, u liku ministra, dozvoliti da direktno smjenjuje i postavlja nekoga čiji rad se mjeri profesionalnim, a ne političkim mjerilima.Pedja Kojovic wrote: Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Zbog toga i postoje nezavisni odbori, kao tampon zona između politike i profesionalizma.
Last edited by Corto Maltese on 25/01/2012 13:49, edited 1 time in total.
- CaCO3
#45 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
U USK-u ministar vec godinu dana nelegalno imenuje, smjenjuje, unapredjuje, zaposljava i protjeruje, koga zeli i kako zeli, a komesar ne postoji vec godinu danaCorto Maltese wrote:Promašaj u sami centar! Ministra unutrašnjih poslova je politička ličnost. Direktor policije to nije, čak ni po novom zakonu, nepolitičnost direktora policije uopšte nije upitna. Upitno je samo da li se smije politici, u liku ministra, dozvoliti da direktno smjenjuje i postavlja nekoga čiji rad se mjeri profesionalnim, a ne političkim mjerilima.Pedja Kojovic wrote: Direktore - i jos neke kljucne pozicije - svih drzavnih institucija smatramo politickim pozicijama za ciji moralni i poslovni rezultat snose oni koji su ih postavili na ta mjesta.
Zbog toga i postoje nezavisni odbori, kao tampon zona između politike i profesionalizma.
Ovo sto napisao si apsolutno u pravu. Ovdje vecina ne razumije sta su to policijski sluzbenici.
-
Pedja Kojovic
#46 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
CaCo3
Samo zato sto se zove "nezavisni odbor" ne znaci da jeste.
Teza da je po ovom nacrtu direktora moguce smjeniti "onako" je netacna.
p.k.
p.k.
-
disney
#47 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
[quote="Pedja Kojovic"]CaCo3
p.k.[/quote
Ok, zasto ga onda ne zovete "zavisni odbor" i istovremeno nas informirate o kome zavisi
A sto se tice "onako" smijeniti, "onako" tvrditi, pisati, odvec puno stvari je "onako", dok mi lutamo ka guske u magli...
p.k.[/quote
Ok, zasto ga onda ne zovete "zavisni odbor" i istovremeno nas informirate o kome zavisi
A sto se tice "onako" smijeniti, "onako" tvrditi, pisati, odvec puno stvari je "onako", dok mi lutamo ka guske u magli...
- CaCO3
#48 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Neka se doradi definicija "nadzorni odbor" jer su svi saglasni da je to usko grlo, ali prebacivati nadleznosti tog tijela na ministra kojeg postavlja politika i davanja njemu u ruke necega sto ne smije imati je neprihvatljivo.Pedja Kojovic wrote:CaCo3
p.k.
Znamo mi svi koliko je sati u slucaju ovog zakona, a sad politikanstvo i te stvari su nesto drugo.
Prema novom zakonu ga je jos lakse smijeniti od "onako" s tim da ga se nece ni smijeniti "onako" jer ce postojati mogucnost da se postave "svoji" ljudi.
- Corto Maltese
#49 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
Jasno. Ironija je da je "nezavisni odbor" bio pod velikim utjecajem SDP kada je postavljao Lukača. Ali nejse, to je druga tema.Pedja Kojovic wrote: Samo zato sto se zove "nezavisni odbor" ne znaci da jeste.
Moja malenkost, a bogme i Venecijanska Komisija, se boje da je tačna:Pedja Kojovic wrote: Teza da je po ovom nacrtu direktora moguce smjeniti "onako" je netacna.
p.k.
61. The Minister can also submit a proposal for removal directly, bypassing the Independent
Board. According to Article 58 of the Federation Draft, the Minister “shall submit proposal,
referred to in paragraph 1 of this Article, if Director of Police, incorrectly performs tasks referred
to in Article 32 of this Law and fails to achieve appropriate results or fails to act in line with
obligations referred to in Article 44, item 16 of this Law”. The grounds for removal provide the
Minister with a very large degree of discretion in proposing removal.
Last edited by Corto Maltese on 25/01/2012 14:04, edited 1 time in total.
-
sanaman
#50 Re: Federalna vlada i zakon o policiji
kako objanjavate sljedecu situacij.Pedja Kojovic wrote:CaCo3
p.k.
NO ima mogucnost da imenuje direktora, ovome se mogu protiviti ministar i vlada ALI to ne prolazi i bice izabran onaj kanditat koji se nasao na listi tj. neko ko je predlozen od strane NO. Zasto onda i NO ne odlucuje o smjeni, vec Vlada...koje se vec ranije recimo protivila predlozenom kandidatu?
Zasto postupak smjene direktora kada ga pokrene ministar traje 10 dana a kada ga porene NO moze trajati vise i od 40 dana?
Kome se direktor moze zaliti na smjenu?
Na kraju kako zamisljate da direktor moze biti slobodan u svom odlucivanju ako ministar u svakom momentu moze prokrenuti proceduru njegove smjene ako nije zadovoljan radom. Takodjer bi me zanimalo koji su to kriteriji za "los" rad? Statistika, subjetivni osjecaj gradjanja ili kako ce mjeriti?
Hvala.