Federacije?

Bosnolog

#51 Re: Federacije?

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Bosnolog wrote:Stvar je sto Rusija sve vise gubi kontrolu svog teritorija,iscrpljuje se i gubi ljudstvo i resurse,zelim reci da se diktaturom i represijm ne mogu drzati narodi nti tlaciti cizmom a pogotovu brutalnoscu kakvom su Rusi skloni a sto su pokazali u Afganistanu,i Ceceniji,....Proguglaj malo pa ces vidjeti slicnost ponasanja Rusije i Srbije samo sto smo mi blize Evropi a Srbija izolovanija i kontrolisanija zbog okruzenja i odnosa snaga u regionu....
na kavkazu se ne dešava ništa različito nego na drugim mjestima gdje se "sudaraju" različite kulture, pogledaj spoj indije i pakistana, južne filipinske otoke, sudan, nigerija, zapad kine, balkan, bliski istok, sve su to krajevi gdje različite kulture imaju spoj s islamom, zanimljivo, ili ipak slučajnost.
Svaki teror represije djeluje sistemom akcije i reakcije,...Dijalog medu religijama,kulturama i civilizacijama je put rijesenja i suzivota sa jakim zakonskim i jednakopravednim normama za sve po receptu Amerike koja je najvise rasno i vjerski izmjesana zemlja svijeta ali i sa najvisim pravima sloboda,.....tvoj mi stav lici na onaj nedavno izjavljen od strane novoizabranog Patrijarha SPC kada je uvrijedio sve muslimane ,sasvim slucajno ili ne poznavanje okolnosti ili ne razmisljenjem onim sto izjavis ,......ili je problem zilavost onih koje su navikli da tlace i ugnjetavaju decenijama pa su poceli da dizu glavu jer su procentualno postali veci broj, Sta je rijesenej osa,... Krstaski ratovi ili Ruska osvetnicka odmazda i jos jedan genocid po uzoru na Ceceniju ??????.....

Vjerski ili nacionalni ekstremizam i fanatizma nije dobar niti je bilo kome donio dobro,...svaka dalja brutalnost prema Kavkazu ce imati radikalizaciju odnosa i sukoba tako u krug,......
osa

#52 Re: Federacije?

Post by osa »

Bosnolog wrote:
osa wrote:
Bosnolog wrote:Stvar je sto Rusija sve vise gubi kontrolu svog teritorija,iscrpljuje se i gubi ljudstvo i resurse,zelim reci da se diktaturom i represijm ne mogu drzati narodi nti tlaciti cizmom a pogotovu brutalnoscu kakvom su Rusi skloni a sto su pokazali u Afganistanu,i Ceceniji,....Proguglaj malo pa ces vidjeti slicnost ponasanja Rusije i Srbije samo sto smo mi blize Evropi a Srbija izolovanija i kontrolisanija zbog okruzenja i odnosa snaga u regionu....
na kavkazu se ne dešava ništa različito nego na drugim mjestima gdje se "sudaraju" različite kulture, pogledaj spoj indije i pakistana, južne filipinske otoke, sudan, nigerija, zapad kine, balkan, bliski istok, sve su to krajevi gdje različite kulture imaju spoj s islamom, zanimljivo, ili ipak slučajnost.
Svaki teror represije djeluje sistemom akcije i reakcije,...Dijalog medu religijama,kulturama i civilizacijama je put rijesenja i suzivota sa jakim zakonskim i jednakopravednim normama za sve po receptu Amerike koja je najvise rasno i vjerski izmjesana zemlja svijeta ali i sa najvisim pravima sloboda,.....tvoj mi stav lici na onaj nedavno izjavljen od strane novoizabranog Patrijarha SPC kada je uvrijedio sve muslimane ,sasvim slucajno ili ne poznavanje okolnosti ili ne razmisljenjem onim sto izjavis ,......ili je problem zilavost onih koje su navikli da tlace i ugnjetavaju decenijama pa su poceli da dizu glavu jer su procentualno postali veci broj, Sta je rijesenej osa,... Krstaski ratovi ili Ruska osvetnicka odmazda i jos jedan genocid po uzoru na Ceceniju ??????.....

Vjerski ili nacionalni ekstremizam i fanatizma nije dobar niti je bilo kome donio dobro,...svaka dalja brutalnost prema Kavkazu ce imati radikalizaciju odnosa i sukoba tako u krug,......

nisam ni razmišljao ni pisao o uzrocima, ali upalo mi je u oči da u svim krajevima u kojima islam ima spoj s drugim kulturama ima problema, da li je uzrok ugnjetavanje jednih ili drugih ne znam, ali mislim da je moja konstatacija točna, šta je rješenje također ne znam, ne znam da li čak i postoji, jer predugo ti problemi traju, da ono ako postoji već ne bi bilo konzumirano.
bosnolog, svijet nije amerika, nije ni nastao kao amerika, nema povijest kao amerika a u islamskom svijetu baš i ne vole ameriku.
i ovo nije moj stav, nego konstatacija, da li sam u pravu....
Bosnolog

#53 Re: Federacije?

Post by Bosnolog »

Nije samo problem sukoba islama i drugih ,.....sjeverna irska i englezi i juzna i sjeverna koreja,juzna osetija i gruzija,tajvan i kina,a da ne govoirim o evropi iz 19 vijeka i medusobne ratove kao i uloga vatikana u svem tome...stoga ti je tvrdnja zlonamjerna tendeciozna i selektivna,....od kuda sukobi hrvata i srba ,hoces reci da svijet treba etnicki i vjerski ograditi kako bi se sprijecile vjersko etnicke tenzije i sukobi,....u kakvom mentalnom svijetu ti zivis,.pitam se koliko si puta bio van Hrvatske u svom zivotu i sto si vidio kada tao razmisljas,.....Sta imas reci o neonacistima i fasisoidnim pokretima kao i ultra desnicarskim strankama evope i svijeta kao i onog ausrijskog fasiste Hajdena sto je nedavno poginuo u saobracajnij nesreci nakon sto je mrtav pijan sijo za volan i tim cinom postao potencijalni ubica na putu, kao i terorisanje Spanaca od Ete ,

Jevreji su prvi Englezima pravili samoubilacke napade,...Japanci imali svoje Kamikaze itd, a da ne govorimo o sektama i kultovima.skini crno bijele naocale osa mozda progledas ili je paturologija ucinaila svoje :mrgreen: ....
klixober

#54 Re: Federacije?

Post by klixober »

osa wrote:
Nekad su se i u cijeloj Americi spajale kulture i religije,sada nema sta da se spaja.Zasto?

Da ne bude zabune,nisam musliman,samo ukazujem na licemjernost posta.
hercegovac_pravi

#55 Re: Federacije?

Post by hercegovac_pravi »

Bosnolog wrote:....,hoces reci da svijet treba etnicki i vjerski ograditi kako bi se sprijecile vjersko etnicke tenzije i sukobi,........
Da, ukoliko imaš dovoljno dobar želudac da pročitaš njegove postove to je upravo ono što osa@ propagira. :zzzz:
cyprus

#56 Re: Federacije?

Post by cyprus »

Bosnolog wrote:Izgleda da se Putinov genocidn na Cecenima vrca kao bumerang zla a izjava Medvjeda najavljuje belaje,...
Ejs genocid? :roll: :roll:
osa

#57 Re: Federacije?

Post by osa »

Bosnolog wrote:Nije samo problem sukoba islama i drugih ,.....sjeverna irska i englezi i juzna i sjeverna koreja,juzna osetija i gruzija,tajvan i kina,a da ne govoirim o evropi iz 19 vijeka i medusobne ratove kao i uloga vatikana u svem tome...stoga ti je tvrdnja zlonamjerna tendeciozna i selektivna,....od kuda sukobi hrvata i srba ,hoces reci da svijet treba etnicki i vjerski ograditi kako bi se sprijecile vjersko etnicke tenzije i sukobi,....u kakvom mentalnom svijetu ti zivis,.pitam se koliko si puta bio van Hrvatske u svom zivotu i sto si vidio kada tao razmisljas,.....Sta imas reci o neonacistima i fasisoidnim pokretima kao i ultra desnicarskim strankama evope i svijeta kao i onog ausrijskog fasiste Hajdena sto je nedavno poginuo u saobracajnij nesreci nakon sto je mrtav pijan sijo za volan i tim cinom postao potencijalni ubica na putu, kao i terorisanje Spanaca od Ete ,

Jevreji su prvi Englezima pravili samoubilacke napade,...Japanci imali svoje Kamikaze itd, a da ne govorimo o sektama i kultovima.skini crno bijele naocale osa mozda progledas ili je paturologija ucinaila svoje :mrgreen: ....
tendenciozan si, gdje sam ja napisao da nema problema recimo u irskoj i sl., ima, žalosno ali istinito, ja konstatirah da definitivno problema ima gdje god islam graniči s drugim kulturama, u njemačkoj recimo imaš sudar vjera kao u irskoj pa problema nema, sad što si se ti našao pogođen mojom tvrdnjom, vjerojatno iz vjerskih razloga, to je drugi par cipela, ali to ne mjenja na stvari da je istina ono što sam ustvrdio...
buzzer

#58 Re: Federacije?

Post by buzzer »

osa wrote:
interesantan je srpsko-hrvatski final solution. naime, te dvije drevne mirotvorne kulture svoje su duboke povijesne nesporazume rjesili karadjordjevskim dogovorom da ispremjestaju svoja dva, ali i treci - zloglasni bosnjacki narod kojeg su prvo zajednickim snagama dobrano prorijedili, pa su mu jos i oteli najveci dio zivotnog prostora. i onda dolaze mali huntingtonchichi da izvaljuju nacisticke teorije o sukobu civilizacija.

osa vrijeme je da u susjednoj popovachi potrazis pomoc. jest, allaha mi. :D
osa

#59 Re: Federacije?

Post by osa »

buzzer wrote:
osa wrote:
interesantan je srpsko-hrvatski final solution. naime, te dvije drevne mirotvorne kulture svoje su duboke povijesne nesporazume rjesili karadjordjevskim dogovorom da ispremjestaju svoja dva, ali i treci - zloglasni bosnjacki narod kojeg su prvo zajednickim snagama dobrano prorijedili, pa su mu jos i oteli najveci dio zivotnog prostora. i onda dolaze mali huntingtonchichi da izvaljuju nacisticke teorije o sukobu civilizacija.

ako ima neistine u ovome što si citirao, ispričavam se za to i povlačim napisano, ako pak istina boli, tu ti ne mogu pomoći...
buzzer

#60 Re: Federacije?

Post by buzzer »

osa wrote:
buzzer wrote:
osa wrote:na kavkazu se ne dešava ništa različito nego na drugim mjestima gdje se "sudaraju" različite kulture, pogledaj spoj indije i pakistana, južne filipinske otoke, sudan, nigerija, zapad kine, balkan, bliski istok, sve su to krajevi gdje različite kulture imaju spoj s islamom, zanimljivo, ili ipak slučajnost.

ako ima neistine u ovome što si citirao, ispričavam se za to i povlačim napisano, ako pak istina boli, tu ti ne mogu pomoći...
nepotpuna istina jednaka je sto i laz. ako si namjeravao dokazati da postoje sukobi svuda gdje se civilizacije sudaraju sa islamom, bio si, u cilju vjerodostojnosti, obavezan navesti sva mjesta spojeva "razlicitih kultura" sa (mrskim i dekadentnim) islamom, pa onda izbrojati koliko tih spojeva je trusno, a koliko stabilno i mirno. no posto te poodavno znam, ne ocekujem objektivnost, jos manje korektnost. samo ti ne dam da trunis bez da ti se replicira.
ispricaj se ti sa doktorima u popovachi, ali ja tipove koji milijarde ljudi generalno posmatraju bilo kako - lose ili dobro, smatram poremecenim.
osa

#61 Re: Federacije?

Post by osa »

buzzer wrote:
osa wrote:
buzzer wrote:

nepotpuna istina jednaka je sto i laz. ako si namjeravao dokazati da postoje sukobi svuda gdje se civilizacije sudaraju sa islamom, bio si, u cilju vjerodostojnosti, obavezan navesti sva mjesta spojeva "razlicitih kultura" sa (mrskim i dekadentnim) islamom, pa onda izbrojati koliko tih spojeva je trusno, a koliko stabilno i mirno. no posto te poodavno znam, ne ocekujem objektivnost, jos manje korektnost. samo ti ne dam da trunis bez da ti se replicira.
ispricaj se ti sa doktorima u popovachi, ali ja tipove koji milijarde ljudi generalno posmatraju bilo kako - lose ili dobro, smatram poremecenim.

ako bi pažljivo čitao diskusiju pa vidio otkud je počela, možda bi shvatio kontekst napisa, što se tiče kostatacije o "broju spojeva koji su trusni", ne trebaš ih brojiti svi su više ili manje trusni, a sad glavu u pijesak, lakše je....
bingov buraz

#62 Re: Federacije?

Post by bingov buraz »

osa wrote: ja konstatirah da definitivno problema ima gdje god islam graniči s drugim kulturama
''Problema ima tamo gdje druge kulture granice sa islamom jer te druge kulture ne zele da tolerisu islam''

Malo iskarikirano i naravno neistinito,jednako kao i tvoja tvrdnja.
BaileyS

#63 Re: Federacije?

Post by BaileyS »

Ruski okupatori vode politiku identicnu onoj koju je provodila Srbija na Kosovu tj. pod plastom borbe kontra separatista vode rat protiv cijelih naroda. Razlika je jedino u tome sto je Rusija svjetska sila pa nikad nece platiti istu cijenu koju je zaplatila Srbija na Kosovu.

Naravno da bi bilo bolje uzimati druge izvore a ne islamisticke stranice poput ove kavkaz ali problem je sto je Rusija ugusila ili pobila sve nezavisne novinare i listove koji su se odvazili baviti drzavnim nasiljem koje provodi Rusija na Kavkazu. Silovanja, ubijanja, otmice, ucjene, porodice nasilno odvedenih su prisiljene placati ruskim zapovjednicima otkupninu za tijela svojih najmilijih itd.itd. Zamislite da je na ovaj nacin npr. Britanija stitila "svoj" drzavni integritet u Sjevernoj Irskoj. To poredjenje govori da Rusija nije sposobna makar se pretvarati da su svi njeni gradjani isti pred zakonom i jednako vrijedni.

Kavkaz kao i slicni problemi na Balkanu, Bliskom istoku i drugim problematicnim podrucjima su uglavnom zaostavstina rezultata Prvog svjetskog rata. Da je taj rat za kolonije i prevlast u svijetu zavrsen bez pobjednika danas bi bilo puno manje problema.
klixober

#64 Re: Federacije?

Post by klixober »

@osa
Nisi mi odgovorio....nekada je cijela Amerika,sjeverna,srednja,juzna,bila mjesto razlicitih kultura,civilizacija,religija,sve do jednom....sta se onda desilo,Islam dosao?
buzzer

#65 Re: Federacije?

Post by buzzer »

osa wrote:
buzzer wrote:
osa wrote:ako ima neistine u ovome što si citirao, ispričavam se za to i povlačim napisano, ako pak istina boli, tu ti ne mogu pomoći...

ako bi pažljivo čitao diskusiju pa vidio otkud je počela, možda bi shvatio kontekst napisa, što se tiče kostatacije o "broju spojeva koji su trusni", ne trebaš ih brojiti svi su više ili manje trusni, a sad glavu u pijesak, lakše je....
mozes ti sad vrdati koliko ti dusa (karadjordjevska) hoce, ali ostaje zapisano da smatras "slucajnim ili...?" da je frka gdjegod se neka civilizacija sudara sa islamom, cime impliciras da je islam generalno problematican. ni najpjaniji ti to ne mogu halaliti, te, bas zato sto ne guram glavu u pjesak, na te, kao podlog susjeda opasnih namjera, upozoravam.
Bosnolog

#66 Re: Federacije?

Post by Bosnolog »

cyprus wrote:
Bosnolog wrote:Izgleda da se Putinov genocidn na Cecenima vrca kao bumerang zla a izjava Medvjeda najavljuje belaje,...
Genocid je ono sto su Cecenima uradili ruski fasisti,....gradove su ravnali .Grozni je bio mnogo gore sravnjen od Vukovara ,civil ubijali kidnapovali nista durgacije od onog sto je Karadzic cinio po Bi,....... sada sto je Rusija pod okrivljem zastite drzave od seperatista ubijala Cecene masovno i brutalno ne vodeci racuna da li ubija pobunjenike ili civile jer vojnika nije ni vidjela vec su uglavno bili pobunjenici koji su se zeljeli otarasiti zlocinacke tiranije Ruske cizme ugnjetavanja prava i sloboda cecenskog naroda,...Sto nikada Rusija nije stavljena na optuzenicku klupu i presudena je zahaljujuci tome sto je vojna sila i sto ima pravo veta u vijecu sigurnosti,.....Inace svi izvjestaji iz Ceecnije potvrduju moju teoriju da je tamo nacinjen planski genocid nad Cecenima a svi novinari i svjedoci iz Rusije koji su o toe pisali su se lose proveli a neki pogubljeni kao i sve nevladine organizacije koje je Putin dekretom ukinuo,i postavio svoje poslusnike iz Cecenskih sluga tipa Sulje Tihica ..Rusija misli da je rijesila pitanje Cecenije,....naprotiv on ce se povratiti i povrca se sada na mnogim dijelovima Rusije a posebno Kavkaza,.....Stoga i izjava Medvedeva je upraov ubiranje plodovoa posijanih cecenskim zlocinackom avanturom od strane Putina koji je na njemu izgradio svoj politicku karijeru,....U Rusiji ce se svasta desavati u buducnosti,i ona ce se suociti sa svojim jednoumljem i diktaturom koja se sprovodi posljednjih desetak godina od strane Putina i Medveda.....
Bosnolog

#67 Re: Federacije?

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Bosnolog wrote:Nije samo problem sukoba islama i drugih ,.....sjeverna irska i englezi i juzna i sjeverna koreja,juzna osetija i gruzija,tajvan i kina,a da ne govoirim o evropi iz 19 vijeka i medusobne ratove kao i uloga vatikana u svem tome...stoga ti je tvrdnja zlonamjerna tendeciozna i selektivna,....od kuda sukobi hrvata i srba ,hoces reci da svijet treba etnicki i vjerski ograditi kako bi se sprijecile vjersko etnicke tenzije i sukobi,....u kakvom mentalnom svijetu ti zivis,.pitam se koliko si puta bio van Hrvatske u svom zivotu i sto si vidio kada tao razmisljas,.....Sta imas reci o neonacistima i fasisoidnim pokretima kao i ultra desnicarskim strankama evope i svijeta kao i onog ausrijskog fasiste Hajdena sto je nedavno poginuo u saobracajnij nesreci nakon sto je mrtav pijan sijo za volan i tim cinom postao potencijalni ubica na putu, kao i terorisanje Spanaca od Ete ,

tendenciozan si, gdje sam ja napisao da nema problema recimo u irskoj i sl., ima, žalosno ali istinito, ja konstatirah da definitivno problema ima gdje god islam graniči s drugim kulturama, u njemačkoj recimo imaš sudar vjera kao u irskoj pa problema nema, sad što si se ti našao pogođen mojom tvrdnjom, vjerojatno iz vjerskih razloga, to je drugi par cipela, ali to ne mjenja na stvari da je istina ono što sam ustvrdio...
Upravo si ti svoje postove iznijo kao sto ih iznosis i na drugim temama ,.... tendecionalno i zlonamjerno politicki podlim kostatacijama i generalizacijma ,..poput ovog u kojem iznosis da je problem svijeta islam i netolerantnost istog spram drugih vjera i naroda a potom drugim postovima kroz optuzbe drugih koji su prepoznali tvoj cinizam koji kao i obicno pravdas jos podlije sa vise cinizma cime samo dodatno potvrdujes ono sto sam odavno o tebi rekao,nista novo osinjak je isti odakle got u njega dirnes isto reaguje :mrgreen: ,....
michio

#68 Re: Federacije?

Post by michio »

Zaista ne vidim niti jedan razlog zasto ne daju Ceceniji nezavisnost. Pa onoliki Kazahstan je nezavisan. Rusi i logika ne idu jedno sa drugim a dobri su u sahu.
cyprus

#69 Re: Federacije?

Post by cyprus »

Bosnolog wrote:
cyprus wrote:
Genocid je ono sto su Cecenima uradili ruski fasisti,....gradove su ravnali .Grozni je bio mnogo gore sravnjen od Vukovara ,civil ubijali kidnapovali nista durgacije od onog sto je Karadzic cinio po Bi,....... sada sto je Rusija pod okrivljem zastite drzave od seperatista ubijala Cecene masovno i brutalno ne vodeci racuna da li ubija pobunjenike ili civile jer vojnika nije ni vidjela vec su uglavno bili pobunjenici koji su se zeljeli otarasiti zlocinacke tiranije Ruske cizme ugnjetavanja prava i sloboda cecenskog naroda,...Sto nikada Rusija nije stavljena na optuzenicku klupu i presudena je zahaljujuci tome sto je vojna sila i sto ima pravo veta u vijecu sigurnosti,.....Inace svi izvjestaji iz Ceecnije potvrduju moju teoriju da je tamo nacinjen planski genocid nad Cecenima a svi novinari i svjedoci iz Rusije koji su o toe pisali su se lose proveli a neki pogubljeni kao i sve nevladine organizacije koje je Putin dekretom ukinuo,i postavio svoje poslusnike iz Cecenskih sluga tipa Sulje Tihica ..Rusija misli da je rijesila pitanje Cecenije,....naprotiv on ce se povratiti i povrca se sada na mnogim dijelovima Rusije a posebno Kavkaza,.....Stoga i izjava Medvedeva je upraov ubiranje plodovoa posijanih cecenskim zlocinackom avanturom od strane Putina koji je na njemu izgradio svoj politicku karijeru,....U Rusiji ce se svasta desavati u buducnosti,i ona ce se suociti sa svojim jednoumljem i diktaturom koja se sprovodi posljednjih desetak godina od strane Putina i Medveda.....
Ruska vojska je činila zločine u čečenskom ratu. Istina. Niko objektivan to ne poriče. Mnogi od tih zločina su bili strašni. Ali znaš li ti šta je genocid? Koja je razlika između genocida, ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti, kršenja običaja ratovanja i prekomjerne upotrebe sile? Tebi je to sve isto izgleda? Ti izgleda pripadaš onom tipu ljudi koji nazivaju genocidom nad muslimanima svaki ratni sukob u kojem su muslimani učestvovali :-) :-) . Pa, dokle više tolika relativizacija pojma genocid?

Čečeni i dan danas imaju svoju autonomnu republiku u okviru Ruske Federacije u kojoj živi oko milion Čečena. Da je bio sproveden genocid, zar se ne bi etnička slika i status autonomije bitno izmjenio? :-) :-)

A što se tiče samog čečenskog rata, valjda je jasno ko ga je počeo i koja je to jedina autonomna republika u Rusiji mislila da ima pravo na nezavisnost. Ako porediš čečenski rat sa ratom u BiH, onda paravojsku Čečenskih separatista (postoji i značajan broj Čečena lojalnih Moskvi) možeš poredit samo sa VRS. Dobro je što spominješ ruske zločine, ali što nijednom riječju nisi osudio ratne zločine pobunjenika i čečenskih terorista, nego separatizam i terorizam nazivaš "borbom za slobodu". Vidim objektivan si pravo :-)
michio

#70 Re: Federacije?

Post by michio »

Ljudi prave jednu gresku i u vezi Jugoslavije i u vezi SSSR. Naime u tim drzavama republike su imale samo formalno pravo na nezavisnost. Da je ijedna republika trazila nezavisnost 1975 u obe drzave ne bi je dobila niti bi od svijeta bila priznata. Do nezavisnosti je doslo samo nakon raspada tih drzava. Cecenija tu ne bi trebala biti izuzetak. Na drugoj strani postoji Bjelorusija koja cak ozbiljno namjerava da se ponovo ujedini sa Rusijom.
BaileyS

#71 Re: Federacije?

Post by BaileyS »

A po cemu je neobjektivno nazvati borbom za slobodu ako jedan narod u velikoj vecini zeli slobodu od okupatora i koja su to mjerila koja govore koji narodi ce biti suvereni a koji se trebaju zadovoljiti autonomijom?

Rusi nemaju sta da traze na Kavkazu jer oni tamo ne zive niti su ikad zivjeli (osim onih koji su naseljeni kao sto su naseljeni npr. u Estoniju a u Estoniji nemaju pravo ni na jezik). To sto su se neki dijelovi zvali republikama a drugi autonomnim oblastima vise ima veze sa politikom nego sa pravom i pravdom.

Rusija je okupirala Kavkaz a ako ti Cyprus imas neke druge dokaze koji tvrde suprotno, prosvijetli i nas.

Ja znam da ti ponekad imas prilicno bukvalna shvatanja, ono medjunarodno pravo = pravda, kao npr. u slucaju Kipra, Kosova ili Cecenije ali ipak moras imati i neke argumente jer da su se svi vodili tvojom logikom mi bi i dan danas zivjeli u Rimskom carstvu protiv kojeg se niko ne bi bunio iz razloga sto su oni prva legalna drzava i time bogom dani.
pengpeng

#72 Re: Federacije?

Post by pengpeng »

michio wrote:Zaista ne vidim niti jedan razlog zasto ne daju Ceceniji nezavisnost. Pa onoliki Kazahstan je nezavisan. Rusi i logika ne idu jedno sa drugim a dobri su u sahu.
Cecenija je bila skoro nezavisna posle provog cecenskog rata. Postignut je sporazum sa Rusijom o primirju, povlacenju ruske vojske i dogovoren je prelazni period od 3 godine. Medjutim u Ceceniji su uveli serijat i htjeli to prosiriti na ostale ruske republike (u sastavu ruske federacije), prije svega na Dagestan. Prilikom toga dolazi do sukoba sa Rusijom i gubitka mogucnosti nezavisnosti. Time pocinje drugi cecenski rat, i trenutno je relativno mirno tamo, cecenske trupe lojalne Moskvi osiguravaju stabilnost.
michio

#73 Re: Federacije?

Post by michio »

Rusi su sami zabrljali ubistvom Dudajeva i izgubili time pregovaraca na drugoj strani. On je uzivao veliko postovanje medju Cecenima.
pengpeng

#74 Re: Federacije?

Post by pengpeng »

michio wrote:Rusi su sami zabrljali ubistvom Dudajeva i izgubili time pregovaraca na drugoj strani. On je uzivao veliko postovanje medju Cecenima.
To se desilo prije potpisivanja primirja u 1. cecenskom ratu.
michio

#75 Re: Federacije?

Post by michio »

pengpeng wrote:
michio wrote:Rusi su sami zabrljali ubistvom Dudajeva i izgubili time pregovaraca na drugoj strani. On je uzivao veliko postovanje medju Cecenima.
To se desilo prije potpisivanja primirja u 1. cecenskom ratu.
A jeste nije da nije. eto slucajno je ispalo da je nakon Dudajeva nastao haos.
Post Reply