Federacija ili kraj

mescha

Post by mescha »

PetiKorpus wrote:
Kakav narod, takvi i politicari.
Ovo jeste tačno, međutim narod je posljedica političara. Znaš kako kaže Tunjo NAROD JE APSTRAKCIJA, NE MOŽEŠ REĆI JA VOLIM NAROD OVAJ ILI ONAJ, i u pravu je, jer kako ti zamišljaš da 100000 hiljada ili više ljudi se nešto dogovori. To je nešto nemoguće.

Ovakav narod je samo posljedica djelovanja tzv. elita. Ovakvim "elitama" koje danas kroje društvene pojave se mogu suprostaviti samo neke druge, dobro organizovane i naravno, dobronamjerne grupe.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

mescha wrote:
PetiKorpus wrote:
Ovo jeste tačno, međutim narod je posljedica političara. Znaš kako kaže Tunjo NAROD JE APSTRAKCIJA, NE MOŽEŠ REĆI JA VOLIM NAROD OVAJ ILI ONAJ, i u pravu je, jer kako ti zamišljaš da 100000 hiljada ili više ljudi se nešto dogovori. To je nešto nemoguće.

Ovakav narod je samo posljedica djelovanja tzv. elita. Ovakvim "elitama" koje danas kroje društvene pojave se mogu suprostaviti samo neke druge, dobro organizovane i naravno, dobronamjerne grupe.
Nazalost, nije bas tako (volio bih da si u potpunosti u pravu i da je narod dobar).

U narodu su (pogotovo u ratu i nakon rata) uzasno poremecene moralne vrijednosti. Jasno da jos uvijek postoje visokomoralni ljudi, ali su oni u manjini (u politici ih nema), cak se u nekim sredinama smatraju naivnim, u nekim drugim sredinama im se ne vjeruje, jer "zasto bi neko danas bio posten".

Uzmi uzorak ljudi iz kruga svojih radnih (ako radis), skolskih (ako se skolujes) kolega. Ljudi koji rade (zbog opceg nedostatka posla) koriste danas sve metode da ostanu zaposleni, cak se prema svojim radnim kolegama cesto odnose na najgori nacin (jasno je sta bi to znacilo). Oni koji se skoluju, koriste sve nacine da sa sto manje znanja dodju do papira.

Anonimno sam ovdje, mogao bih napisati sta god mi volja (a da ne prekrsim pravila koristenja), ali znam (za sebe) i nastojim da nikad i ni prema kome ne napravim nesto sto bi na bilo koji nacin toj osobi predstavljalo problem. Priznajem da sam imao i probleme zbog toga, ali ne namjeravam se ni pod koju cijenu mijenjati. Moje dobro ne smijem stvarati na nacin da unistim sve oko sebe. Ako i postoji takmicenje u zivotu ono bi moralo biti fer.

U Blagojevicevoj emisiji na FTV, pitanje je bilo "Da li biste kupili fakultetsku diplomu?" Pitanje ne smatram dobro zamisljenim jer ce se (vecim dijelom) javiti samo osobe koje to nikad ne bi napravile.

Ovo pitanje i ovakva pitanja na televiziji ne govore toliko o padu morala politicara, nego o moralnom padu naroda.
mescha

Post by mescha »

PetiKorpus wrote:
mescha wrote:
PetiKorpus wrote:

Nazalost, nije bas tako (volio bih da si u potpunosti u pravu i da je narod dobar).

U narodu su (pogotovo u ratu i nakon rata) uzasno poremecene moralne vrijednosti. Jasno da jos uvijek postoje visokomoralni ljudi, ali su oni u manjini (u politici ih nema), cak se u nekim sredinama smatraju naivnim, u nekim drugim sredinama im se ne vjeruje, jer "zasto bi neko danas bio posten".

Uzmi uzorak ljudi iz kruga svojih radnih (ako radis), skolskih (ako se skolujes) kolega. Ljudi koji rade (zbog opceg nedostatka posla) koriste danas sve metode da ostanu zaposleni, cak se prema svojim radnim kolegama cesto odnose na najgori nacin (jasno je sta bi to znacilo). Oni koji se skoluju, koriste sve nacine da sa sto manje znanja dodju do papira.

Anonimno sam ovdje, mogao bih napisati sta god mi volja (a da ne prekrsim pravila koristenja), ali znam (za sebe) i nastojim da nikad i ni prema kome ne napravim nesto sto bi na bilo koji nacin toj osobi predstavljalo problem. Priznajem da sam imao i probleme zbog toga, ali ne namjeravam se ni pod koju cijenu mijenjati. Moje dobro ne smijem stvarati na nacin da unistim sve oko sebe. Ako i postoji takmicenje u zivotu ono bi moralo biti fer.

U Blagojevicevoj emisiji na FTV, pitanje je bilo "Da li biste kupili fakultetsku diplomu?" Pitanje ne smatram dobro zamisljenim jer ce se (vecim dijelom) javiti samo osobe koje to nikad ne bi napravile.

Ovo pitanje i ovakva pitanja na televiziji ne govore toliko o padu morala politicara, nego o moralnom padu naroda.
Slažem se ja sa tobom da je narod onakav, kakva je i njegova vlast. Ja se trudim da ostanem pošten, da ne činim nekome nepravdu. Isto činiš i ti. Tako čini još mnogo pojedinaca. Ali mi smo samo pojedinci. Pitanje je kako promjeniti bitan dio onoga što se zove narod?

Kako mogu stotine hiljada pojedinaca sami doći na isti stav?
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

mescha wrote:
PetiKorpus wrote:
mescha wrote: Ovo jeste tačno, međutim narod je posljedica političara. Znaš kako kaže Tunjo NAROD JE APSTRAKCIJA, NE MOŽEŠ REĆI JA VOLIM NAROD OVAJ ILI ONAJ, i u pravu je, jer kako ti zamišljaš da 100000 hiljada ili više ljudi se nešto dogovori. To je nešto nemoguće.

Slažem se ja sa tobom da je narod onakav, kakva je i njegova vlast. Ja se trudim da ostanem pošten, da ne činim nekome nepravdu. Isto činiš i ti. Tako čini još mnogo pojedinaca. Ali mi smo samo pojedinci. Pitanje je kako promjeniti bitan dio onoga što se zove narod?

Kako mogu stotine hiljada pojedinaca sami doći na isti stav?
Tema ove diskusije je direktno vezana za Dodikov stav prema unutrasnjem uredjenju BiH.

Evo, pokusacu da razmisljam glasno, zasto bi te stotine hiljada pojedinaca iz reda srpskog naroda u RS-u podrzavale sve ono sto Dodik trazi.

1. Mozda je ono sto Dodik trazi identicno onome sto traze Srbi iz RS-a. Postavlja se pitanje da li je Dodik znao sta Srbi zele, sam je Srbin, ili je mozda uspostavio kod Srba razmisljanje - "upravo ovo nam treba".

2. Mozda vecina Srba ima bliske rodjake, prijatelje, koji su pocinili zlocine, a u dubini duse se sa tim zlocinima slaze (ne bih volio da je ovo tacno, ali postoje razlozi zasto je to moguce). To znaci da (iako Dodik svaki dan po pet puta izgalami na sve one koji kod Srba pokrecu pitanje kolektivne krivice) su Srbi, u svom odbijanju da se pojedini zlocini i zlocinci osude, u stvari svjesno pristali na kolektivnu odgovornost.

3. Sta za Srbe (vecinu) predstavlja uspjeh? Da li je uspjeh biti dobar sa svojim susjedima? Da li je uspjeh pomagati susjedima i - ocekivati pomoc kad zatreba? U ratu sam se cesto pitao, je li moguce da u srpskom narodu nema dovoljno snaga koje ce postaviti otvoreno pitanje: "Zelimo li mi Srbi da se samoizolujemo? Jer, kako ocekivati lijepu rijec sa druge strane ako svakoga za sve napadamo i niko osim nas nije u pravu?"

4. Uvjeren sam da Dodik, u svojoj glavi ima vrlo slicne nacine razmisljanja kao Kostunica kad kaze da ne zna gdje su ratni zlocinci. Dodik jednostavno ne zeli da preda Karadzica, jer, prakticno, Karadzic je (u krvi) napravio RS i ostavio je Dodiku u nasljedstvo. Dodik Karadzica u tom slucaju posmatra kao srpskog heroja, drzavotvorca.

5. U bicu vecine Srba postoje mitovi, koje je Milosevic svjesno probudio. Zato je tesko ocekivati da ce se naci Srbin na vlasti u Srbiji ili RS, koji ce:
- predati ratne zlocince (prevedeno na velikosrpski jezik: heroji);
- potpisati nezavisnost Kosova.

Dodikova prica o Federaciji je samo jos jedan od pokazatelja kohezije srpskih mitova koji postoje u srpskom narodu i vjeste manipulacije tim orudjem (oruzjem) koje - izmedju ostalih, koristi i Dodik.
Maraschino

Post by Maraschino »

PetiKorpus,
Tema ove diskusije je direktno vezana za Dodikov stav prema unutrasnjem uredjenju BiH.

Evo, pokusacu da razmisljam glasno, zasto bi te stotine hiljada pojedinaca iz reda srpskog naroda u RS-u podrzavale sve ono sto Dodik trazi.

1. Mozda je ono sto Dodik trazi identicno onome sto traze Srbi iz RS-a. Postavlja se pitanje da li je Dodik znao sta Srbi zele, sam je Srbin, ili je mozda uspostavio kod Srba razmisljanje - "upravo ovo nam treba".

On je probudio vec potisnuta radikalna razmisljanja Srba s"time sto se stavio na celo kao najveci Srbin medju njima iako mozda mnogi to nisu od njega ni ocekivali.
2. Mozda vecina Srba ima bliske rodjake, prijatelje, koji su pocinili zlocine, a u dubini duse se sa tim zlocinima slaze (ne bih volio da je ovo tacno, ali postoje razlozi zasto je to moguce). To znaci da (iako Dodik svaki dan po pet puta izgalami na sve one koji kod Srba pokrecu pitanje kolektivne krivice) su Srbi, u svom odbijanju da se pojedini zlocini i zlocinci osude, u stvari svjesno pristali na kolektivnu odgovornost.

Tako nekako,jer da je drugacije oni bi suradjivali na otkrivanju svih onih koji su pocinili zlocine a ne bi cutali.
3. Sta za Srbe (vecinu) predstavlja uspjeh? Da li je uspjeh biti dobar sa svojim susjedima? Da li je uspjeh pomagati susjedima i - ocekivati pomoc kad zatreba? U ratu sam se cesto pitao, je li moguce da u srpskom narodu nema dovoljno snaga koje ce postaviti otvoreno pitanje: "Zelimo li mi Srbi da se samoizolujemo? Jer, kako ocekivati lijepu rijec sa druge strane ako svakoga za sve napadamo i niko osim nas nije u pravu?"

Nije moguce da niko ne valja samo oni dobri.Gdje su oni tu su i problemi (Slovenija,Hrvatska,BiH,Crna Gora,Kosovo) ali ako pogledate,ko god je sa njima rascistio racune ili ih postavio tamo gdje im je mjesto,odjednom krene u napredak (Slovenija,Hrvatska,Crna Gora).Znaci nije do nas.
4. Uvjeren sam da Dodik, u svojoj glavi ima vrlo slicne nacine razmisljanja kao Kostunica kad kaze da ne zna gdje su ratni zlocinci. Dodik jednostavno ne zeli da preda Karadzica, jer, prakticno, Karadzic je (u krvi) napravio RS i ostavio je Dodiku u nasljedstvo. Dodik Karadzica u tom slucaju posmatra kao srpskog heroja, drzavotvorca.

Dok god ga tako dozivljava (a dozivljava) od hapsenja nema nista.Ja cak mislim da on s'vremena na vrijeme popije i kafu sa njim.Otvoreno priznati da ide u posjetu osobi(BIljana Plavsic) koja je priznala da je ucesvovala u zlocinima u BiH je isto sto i podrzavati zlocin.
5. U bicu vecine Srba postoje mitovi, koje je Milosevic svjesno probudio. Zato je tesko ocekivati da ce se naci Srbin na vlasti u Srbiji ili RS, koji ce:
- predati ratne zlocince (prevedeno na velikosrpski jezik: heroji);
- potpisati nezavisnost Kosova.

Dodikova prica o Federaciji je samo jos jedan od pokazatelja kohezije srpskih mitova koji postoje u srpskom narodu i vjeste manipulacije tim orudjem (oruzjem) koje - izmedju ostalih, koristi i Dodik.
tech10

Post by tech10 »

zavrzlama wrote: Unitarna drzava nije ako se trazi BIH policija....ukidanje jednonacionalnih obiljezja u drzavi tri konstutivna naroda.....prvi sam protiv centralizacije drzave....ali sam i prvi za jacanje institucija drzave u odnosu na plemenske i nacionalisticke i separatisticke elemente u drustvu...

Dodika treba pitati sto srpski politicari nisu trazili dijalog i potezali pitanje federalizacije BIH 90-tih godina....nego tenkove,artiljeriju, razjularene paravojne i legalne ssnage iz Srbije pa kolji i pali po BIH..ocisti 70% BIH od nesrba...i vidi vraga sad se nakon toga Dodik sjetio da trazi da taj entitet bude federalna jedinica......moze Dodo...pod tri uslova..

1. Teritorijalna reorganizacija BIH po popisu iz 1991 godine....

2. federalne jedinice nemaju pravo referenduma za odvajanje od BIH.

3. Federalne jedinice moraju odslikavati ravnopravnu zastupljenost konstutivnih naroda..znaci nema boze pravde za himnu te federalne jedinice..nema naziva toj federalnoj jedinici po jednom narodu....

Ako Dodik pristane na ovo sto sam naveo napravit cemo deset federalnih jedinica ako treba....
Podrzavam ovu ideju i smatram da bi to trebala biti nasa opcija ispod koje se ne bi trebalo ici. U prilogu i ta etnicka mapa iz 1991. godine jer bi sve ostalo predstavlja pobjedu nasilja i fasisma. A kada bi Srbima koji zele odcjepljenje pripao teritorij prema ovoj mapi gdje su vecina, brzo bi zaboravili na tu ideju, jer je logicnije da su konstitutivni narod na cijeloj teritoriji BiH nego na parcetu koji bi im ovako pripao.

Image
jeza u ledja

#32 Re: Federacija ili kraj

Post by jeza u ledja »

Marco-x wrote:
Jastreb35 wrote:
Kao sto je vise puta receno, separatisti ne mogu zauvijek odrzati kontrolu nad srpskim narodom u BiH, a progresivni elementi u srpskom korpusu koji su protiv aparthejda, ce smoci snage da se suprotstave segregaciji za dvije ili za dvadeset godina. U oba slucaja, doci ce do reintegracije drustva, uz ocuvanje potrebnog srednjeg nivoa vlasti, a bez postojece diskriminacije.

Separatisti su svjesni toga, te zato Dodikova ucjena. Medjutim, do federalizacije nece doci, a za rat, kojeg bi izazvao pobunom, nema potencijal. Gradjani manjeg entiteta ce s vremenom shvatiti da postojanje plemenske policije nije vaznije od ekonomske stabilizacije koja bi uslijedila evropskim integracijama. U tom im konstruktivnim djelovanjem trebaju pomoci svi drzavi lojalni gradjani.
Hajdemo da riješimo nešto. Je li po tebi zahtjev za federalizacijom BiH nelegitiman?

A ova opterećenost Bošnjaka sa RS-om, postaje nam svima u BiH sve veći balast. Stalno RS, RS, Dodik, pa opet RS, svaki drugi post, na temi o nogometu, o kulturi, o politici da ne govorim. Umjesto da se posveti pozornost, da se u RS postiže stalna ravnopravnost svih naroda, poštivanje ljudskih prava (pomaci su ipak sve veći) i da se usporedo sa ekonomskim i sveopćim razvojem društva, stalno radi na procesuiranju ratnih zločinaca i stalnim istraživanjem mračne prošlosti pojedinaca - naredbodavaca i izvršitelja zločina, koji su jedno vrijeme visoko kotirali među svojim sunarodnjacima, ovdje sve teme idu u pogrešnom smjeru. Svako inzistiranje od strane Bošnjaka (koji su tek jedan od konstitutivnih naroda i nikakvi jedini donositelji odluke o budućnosti BiH) za ukidanje RS, s druge strane dovodi do sve većeg homogeniziranja srpskog naroda u BiH.

To je sve veći teret svima nama u ovoj državi. Ako su separatisti bili nešto najpogubnije devedesetih, ova opterećenost Bošnjaka RS-om će nam biti sve veći i veći problem u narednim periodima.
Na ovoj temi će vam Hare i Tihić dobivati izbore još pedeset godina, a minimum pomaka će se u stvarnosti napraviti, odnosno može napraviti, jer će se i Srbe sasvim ravnopravno pitati kakvu BiH žele, a za sada i još budućih pedeset godina, ne vidim neke značajnije promjene raspoloženja.

Naravno da se mogu ovdje mogu postati želje, maštanja, Branko Kockica priče, što su omiljene zanimacije pojedinih forumaša, ali stanje na terenu je drugo...
Slazem se s tobom u potpunosti. :thumbup:
PetiKorpus

#33 Re: Federacija ili kraj

Post by PetiKorpus »

jeza u ledja wrote:
Marco-x wrote:
Jastreb35 wrote:
Kao sto je vise puta receno, separatisti ne mogu zauvijek odrzati kontrolu nad srpskim narodom u BiH, a progresivni elementi u srpskom korpusu koji su protiv aparthejda, ce smoci snage da se suprotstave segregaciji za dvije ili za dvadeset godina. U oba slucaja, doci ce do reintegracije drustva, uz ocuvanje potrebnog srednjeg nivoa vlasti, a bez postojece diskriminacije.

Separatisti su svjesni toga, te zato Dodikova ucjena. Medjutim, do federalizacije nece doci, a za rat, kojeg bi izazvao pobunom, nema potencijal. Gradjani manjeg entiteta ce s vremenom shvatiti da postojanje plemenske policije nije vaznije od ekonomske stabilizacije koja bi uslijedila evropskim integracijama. U tom im konstruktivnim djelovanjem trebaju pomoci svi drzavi lojalni gradjani.
Hajdemo da riješimo nešto. Je li po tebi zahtjev za federalizacijom BiH nelegitiman?

A ova opterećenost Bošnjaka sa RS-om, postaje nam svima u BiH sve veći balast. Stalno RS, RS, Dodik, pa opet RS, svaki drugi post, na temi o nogometu, o kulturi, o politici da ne govorim. Umjesto da se posveti pozornost, da se u RS postiže stalna ravnopravnost svih naroda, poštivanje ljudskih prava (pomaci su ipak sve veći) i da se usporedo sa ekonomskim i sveopćim razvojem društva, stalno radi na procesuiranju ratnih zločinaca i stalnim istraživanjem mračne prošlosti pojedinaca - naredbodavaca i izvršitelja zločina, koji su jedno vrijeme visoko kotirali među svojim sunarodnjacima, ovdje sve teme idu u pogrešnom smjeru. Svako inzistiranje od strane Bošnjaka (koji su tek jedan od konstitutivnih naroda i nikakvi jedini donositelji odluke o budućnosti BiH) za ukidanje RS, s druge strane dovodi do sve većeg homogeniziranja srpskog naroda u BiH.

To je sve veći teret svima nama u ovoj državi. Ako su separatisti bili nešto najpogubnije devedesetih, ova opterećenost Bošnjaka RS-om će nam biti sve veći i veći problem u narednim periodima.
Na ovoj temi će vam Hare i Tihić dobivati izbore još pedeset godina, a minimum pomaka će se u stvarnosti napraviti, odnosno može napraviti, jer će se i Srbe sasvim ravnopravno pitati kakvu BiH žele, a za sada i još budućih pedeset godina, ne vidim neke značajnije promjene raspoloženja.

Naravno da se mogu ovdje mogu postati želje, maštanja, Branko Kockica priče, što su omiljene zanimacije pojedinih forumaša, ali stanje na terenu je drugo...
Evo da razmotrimo dvije mogucnosti.

1. Slazem se u potpunosti. Ne treba biti opterecen sa RS, neka ostane RS, neka opstane policija RS. Neka, zbog mira u kuci. Oprosticemo, a to je vec prva stepenica na putu u zaborav. Zaboravicemo, jer je tako bolje. U obaveznim skolskim citankama ce se pisati da su sve vojske i svi borci bili pravedni, isto pravedni. Izbjegavacemo rijec "genocid" jer ta rijec smeta nasim odnosima sa Srbima. Nije nam bitno ni to da li je Karadzic priveden u Hag, jer i to bi smetalo nasim odnosima sa Srbima.

2. Ne slazem se u potpunosti. Istini treba pogledati u oci. Desilo se sto se desilo. Da li su lideri Srba u Bosni i Hercegovini, pa i vecina Srba koji su slijedili tu politiku (samo da sad neko ne kaze da je manjina Srba podrzavala Karadzica) razmisljali u vremenu rata da to sto rade nikako nije dobro, jer ce tri naroda i kasnije morati zivjeti na ovim terenima. Moj utisak je tada (u ratu) bio da vecina Srba nije razmisljala o buducem suzivotu, jer su mislili (vjerovali Karadzicu), da SUZIVOTA NECE BITI. MUSLIMANI (tadasnji naziv) PO KARADZICU NE BI PREZIVJELI RAT (to je otvoreno rekao vis puta), A HRVATA IMA MALO I SA NJIMA BI SE (BOBANOM) DOGOVORILI, A KASNIJE I NJIHOVO PREUZELI. Boban je mislio da Karadzic "pregovara" s njim. Prvorazredni naivac.

Ako bude po 1. tada ce se svijet zapitati (opravdano) JESU LI BOSNJACI NORMALNI. Jer, 62 godine nakon II svetskog rata, holokausta, Zidovi traze one koji su odgovorni za genocid, Zidovi docekuju njemacke delegacije koje se i danas izvinjavaju za sve sto je III rajh napravio Zidovima, najmanja greska u izjavi, lapsus, koji bi mogao imati nezgodne asocijacije, u svijetu se proglasava antisemitizmom i najostrije osudjuje, a onaj ko je to izgovorio u nekim zemljama i sudi i osudjuje na sudu. Sta se Bosnjacima treba dogoditi (a da se u ovom ratu vec nije dogodilo)?

Ako bude kao pod 1. imacemo lazni mir, pri cemu smo slagali sami sebe, ali i sve mrtve, poginule, nestale, maltretirane, protjerane Bosnjake.

Ako bude kao pod 2. to ce predstavljati jasnu poruku liderima Srba u BiH, da nece nikad vise, u buducnosti napraviti to sto su napravili. Nema guranja pod tepih.

Odluka je na Bosancima i Hercegovcima. Kakva god da bude, imace dugorocne posljedice.
Šandor

Post by Šandor »

tech10 wrote:Image
Neko te dobro zajebo s ovom mapom. :roll: Nije tačna. :D
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Šandor wrote:
tech10 wrote:Image
Neko te dobro zajebo s ovom mapom. :roll: Nije tačna. :D
Koliko se ja sjećam ova mapa je bila u prodaji početkom 1991 i pokazuje rezultate popisa stanovništva po opštinama i kao takva je tačna i u skladu sa podatcima zavoda za statistiku. Mana joj što ne pokazuje važne detalje kao na primjer taj da je u gradu Foči relativna muslimanska a u okolini Srpska večina, da su sjeverno od grada Kupresa Srbi, a južno Hrvati u dvotrečinskoj večini i slično. Ali sa aspekta stanja u opštinama i u Gradu Sarajevu koji je prikazan kao cjelina mapa je tačna.
Hantraga

Post by Hantraga »

Slazem se da je ova mapa tacna od popisa iz 1991, jel je se sjecam, posto sam istu imao na zidu u kuci prije rata...

Takodje se slazem da je jedina mana ove mape sto prikazuje stanje odnosa stanovnistva po opstinama, mada bi bilo puno bolje da se napravi mapa koja ce imati boje odnosa po mjesnim zajednicama...

TAd cemo imati bolju sliku, u kojim djelovima opstine su koji n arodi imali vecinu...
Šandor

Post by Šandor »

CortoMaltese wrote:Koliko se ja sjećam ova mapa je bila u prodaji početkom 1991 i pokazuje rezultate popisa stanovništva po opštinama i kao takva je tačna i u skladu sa podatcima zavoda za statistiku. Mana joj što ne pokazuje važne detalje kao na primjer taj da je u gradu Foči relativna muslimanska a u okolini Srpska večina, da su sjeverno od grada Kupresa Srbi, a južno Hrvati u dvotrečinskoj večini i slično. Ali sa aspekta stanja u opštinama i u Gradu Sarajevu koji je prikazan kao cjelina mapa je tačna.
Navest ću samo jedan argument jer mislim da je dovoljan da diskredituje mapu.

Na mapi je ucrtan grad Banja Luka tako da ne moram ucrtavat ništa da bih pokazao šta želim reći.
Iznad Banja Luke sve je cool. Bosanska Gradiška obojena je kako treba. Međutim, kad kreneš desno od Banja Luke i Gradiške nailazimo na tri većinske srpske opštine.

-Srbac
-Laktaši
-Ćelinac
(odozgo prema dole)

OK, Nadam se da si locirao Laktaše. Desno od Laktaša (zbijena između 3 navedene opštine nalazi se pozamašna opština Prnjavor.

OK, o čemu se ovdje radi? Je li trebam ići ljekaru ili je Prnjavor zaista prikazan kao većinska hrvatska opština?
Prema popisu iz 1991. godine u Prnjavoru je bilo preko 67% Srba.

U tom trenutku prestao sam obraćati pažnju na ostatak mape. Međutim, upravo sam primijetio još jednu katastrofalnu grešku. Ne daje mi se da editujem mapu pa ću pokušat riječima da te navodim do opštine Orašje.

OK, nadam se da znaš naći na mapi Bijeljinu, Ugljevik i Lopare. To su tri većinske srpske opštine prema pomenutom popisu. Locirane su sjeveroistočno od Tuzle (gore->desno). Tuzla je ucrtana na mapi.

Gore->lijevo od 3 pomenute opštine nalazi se blagom zelenom obojena opština Brčko. Tu možeš vidjeti slova S i C. Sad ide potop.

Gore lijevo ide bordo bojom obojena opština Orašje. Dakle, prema mapi Srba je u opštini Orašje bilo preko 90%.

Podsjećam, Hrvata je bilo preko 67%.

Upravo sam uočio i treću grešku.

Dole-lijevo od Banja Luke. Imaš malo m ucrtano na prostoru opštine Ključ. Prema boji Srba je bilo preko 50%. Međutim, iako nabrojniji bili su ispod 50%.

Vjerovatno ima još grešaka ali ne da mi se da dalje kužim mapu na kojoj sam već pronašao 3 greške.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Šandor wrote:
CortoMaltese wrote:Koliko se ja sjećam ova mapa je bila u prodaji početkom 1991 i pokazuje rezultate popisa stanovništva po opštinama i kao takva je tačna i u skladu sa podatcima zavoda za statistiku. Mana joj što ne pokazuje važne detalje kao na primjer taj da je u gradu Foči relativna muslimanska a u okolini Srpska večina, da su sjeverno od grada Kupresa Srbi, a južno Hrvati u dvotrečinskoj večini i slično. Ali sa aspekta stanja u opštinama i u Gradu Sarajevu koji je prikazan kao cjelina mapa je tačna.

Na mapi je ucrtan grad Banja Luka tako da ne moram ucrtavat ništa da bih pokazao šta želim reći.
Iznad Banja Luke sve je cool. Bosanska Gradiška obojena je kako treba. Međutim, kad kreneš desno od Banja Luke i Gradiške nailazimo na tri većinske srpske opštine.

-Srbac
-Laktaši
-Ćelinac
(odozgo prema dole)

OK, Nadam se da si locirao Laktaše. Desno od Laktaša (zbijena između 3 navedene opštine nalazi se pozamašna opština Prnjavor.

OK, o čemu se ovdje radi? Je li trebam ići ljekaru ili je Prnjavor zaista prikazan kao većinska hrvatska opština?

U tom trenutku prestao sam obraćati pažnju na ostatak mape. Međutim, upravo sam primijetio još jednu katastrofalnu grešku. Ne daje mi se da editujem mapu pa ću pokušat riječima da te navodim do opštine Orašje.

OK, nadam se da znaš naći na mapi Bijeljinu, Ugljevik i Lopare. To su tri većinske srpske opštine prema pomenutom popisu. Locirane su sjeveroistočno od Tuzle (gore->desno). Tuzla je ucrtana na mapi.

Gore->lijevo od 3 pomenute opštine nalazi se blagom zelenom obojena opština Brčko. Tu možeš vidjeti slova S i C. Sad ide potop.

Gore lijevo ide bordo bojom obojena opština Orašje. Dakle, prema mapi Srba je u opštini Orašje bilo preko 90%.

Dole-lijevo od Banja Luke. Imaš malo m ucrtano na prostoru opštine Ključ. Prema boji Srba je bilo preko 50%. Međutim, iako nabrojniji bili su ispod 50%.

Vjerovatno ima još grešaka ali ne da mi se da dalje kužim mapu na kojoj sam već pronašao 3 greške.
Mapa je vrlo neozbiljno napravljena, realno ima previse gresaka da bi se razmatrala. Na zalost ona pokazuje jednu cinjenicu da su se neki (ne svi) strani pregovaraci, koristili neprovjerenim i nepreciznim podacima u (vjerovatno odlucujucim) odlukama koje su donosili.

Imam (upravo ih gledam) kumulativne rezultate popisa 1991, po opcinama, statisticke podatke vezane za opcine, za naselja, za zemljisno vlasnistvo, i druge, ali moram reci da su razlike u podacima JOS drasticnije nego u postu koji sam citirao.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Šandor wrote:

-Srbac
-Laktaši
-Ćelinac
(odozgo prema dole)

U pravu si. Kada sam ugledao mapu, prepoznao sam je kao tu predratnu tako da više nisam obraćao pažnju na detalje. Ima još par grešaka, nadam se da su štamparska.
Maraschino

Post by Maraschino »

KLIZIŠTE
Piše: Hamza BAKŠIĆ ([email protected])
23/03/07

Predozirao

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik je prošle sedmice ovako opisao stanje u BiH nakon haške presude: “Bošnjaci su htjeli da se okrivi Srbija koja bi im platila deset milijardi, a oni da sjede u Sarajevu i troše te pare i da ništa ne rade, kao što ni sada ništa ne rade.”

Turci izjelice.

Mnogo toga je kazao Dodik u jednoj jedinoj rečenici, još više je prećutao. Bez ikakvog nametanja kolektivne odgovornosti istorija će naći aršin - Dodika treba podsjetiti da je Sarajevo bilo mjesto najdužeg obruča u vojnoj historiji, treba ga podsjetiti na broj mrtvih i ranjenih, na sarajevske ulice zalivene dječijom krvlju. S tim, naravno, kako Dodik kaže, institucije RS nemaju veze, odgovorni su pojedinci. Hajde nek’ bude tako, ima li tu mjesta nekom pijetetu? Ništa nismo radili, samo smo besposleni sjedili u obruču...

Ako ostaje pri tvrdnji da je Republika Srpska prvi primjer bezgrešnog začeća u politici, Dodik bi, naprimjer, mogao da se izjasni – kako nadoknaditi štetu koju su vlasti njegovog entiteta nakon Dejtona nanijele privredi u Vogošći, demolirajući pogone? Tu bi se mogla naći neka od onih deset milijardi koje Dodik pominje, za koje smo mislili naručiti piva i meze, kad već ništa ne radimo.

Vlada RS, nakon Dejtona, u vrijeme reintegracije nekih opština u Federaciju, pravila je mitinge na kojima je mještanima objašnjavano kako je u Sarajevu pobijeno trideset hiljada Srba i da dolaze Alijini policajci sa zelenim čalmama. I sad se nađe neki bubnjar ili telal, neki promotor nacionalne netrpeljivosti tipa Rajka Vasića, koji će žaliti da je Sarajevo etnički čisto... I sad se steže ručna komisiji za Sarajevo. U međuvremenu, svako može pričati šta mu padne na pamet. Osobito priče o iskonskoj i viševjekovnoj nataloženoj mržnji među ovdašnjim narodima.

Srbi su iz Vogošće i Ilijaša odvedeni na prevaru, možda i u dogovoru sa Strankom demokratske akcije u okviru tajne nagodbe o Srebrenici. Nekadašnji žitelji istočne Bosne su ovdje došli bježeći ispred ognja i mača. Njihove kuće su velikim dijelom spaljene, ne mogu ih prodati, sretni su ako dobiju desetak hiljada maraka donacije, dok sarajevski Srbi koji su otišli ili još odlaze uzimaju dovoljno novaca da počnu nov život. Nije kakav, zna se, a gdje jeste? Sarajevo time gubi, i to se zna, ali šta se može?

Bošnjačke stranke nastoje uvezati institucionalnu odgovornost od početka rata do danas. Teza koja bolje stoji načelno nego faktografski. Nisam, naime, spreman u nekom policajcu koji zaustavlja vozače kod Doboja vidjeti nasljednika policije koja je sudjelovala u srebreničkom pokolju ili zatvarala oči pred zločinima u Prijedoru ili pred nasiljem na Grbavici.

Podrška islamskog svijeta je sijanje političkih opsjena. Taj svijet nije u stanju ozbiljno sudjelovati u razgovorima o budućnosti Bosne i Hercegovine. Stekao je stigmu terorizma ili mu je vješto namještena. Razbucan je, neefikasan, dovoljno se sjetiti učinka islamske pomoći nesretnim Palestincima. Bošnjačke stranke nisu činile dovoljno da Dodikovim biračima kažu kako inviktiv što ga izriču ne zahvata cio narod niti podrazumijeva kolektivnu odgovornost naroda. Ili im je, možda, nedorečenost potrebna, jer održava temperaturu.

Slaba tačka pozicije bošnjačkih stranaka je odnos snaga. Međunarodna zajednica nije spremna na odlučne korake, kakav bi bilo ukidanje entiteta. Ostaviće Bosance i Hercegovce da se krčkaju u loncu vlastitog izbora. I da izvuku pouku kako političarima ne treba vjerovati dok obećavaju lijepe stvari, dok zavređuju potpuno povjerenje kad obećavaju konfrontacije ili koju drugu vrstu nevolja.

Dodik i Silajdžić su Milošević i Tuđman bosanskohercegovačke krize u kojoj će sutra biti jako teško učiniti što se danas moglo bez velikih napora. Dodik sprema eskalaciju, grupa pravnih eksperata iz Beograda i Banje Luke priprema koncept trodjelne federativne Bosne i Hercegovine. Igra sa poslovnom tajnom u ugovoru o prodaji Refinerije je sistemska, ona govori i o federalnoj Bosni i Hercegovini. Političari su se pozabavili velikim pitanjima, sistemom. Vrte se kolosalne cifre, Dodik spominje nove milijarde dolara, istina za energetske objekte koji ne otvaraju radna mjesta. Od konkretnih prijedloga vezanih na osjetljive tačke, govori o putu Srebrenica – Skelani i svojoj odlučnosti da na sljedećim izborima u Srebrenici Srbi izađu kao jedinstven blok. Nije teško štivo. Dodik, inače, nije težak za čitanje, osim visokom predstavniku kojem ostaje samo da vjeruje u svemoć parlamentarne demokratije.

Međunarodna zajednica došla je na ovo tlo u uniformama evropskih bijelih posmatrača. Nastavila je sa Unprforovim bijelim kolima. Ukoliko se prihvati prijedlog Dodikovog trbuhozborca Rajka Vasića da se rasprave o ustavu i policiji odgode do odlaska visokog predstavnika, otići će s bijelim zastavama.
mnogo toga receno :sad:
cyprus

Post by cyprus »

Vezano za ove karte, kad ih već prikazujete: na ovoj karti gore vidimo da nema ni blizu 49% teritorije crvene. A kad se pregovaralo u Dejtonu nisam čuo da su se Alija i kompanija bunili protiv podjele 51-49 (ne znam možda i griješim) već su je objeručke prihvatili iako je tadašnja situacija na terenu bila dosta povoljna. Objektivno, da sam ja već moro potpisat legalizaciju RS-a (a nisam siguran daje Alija baš 100% moro) ne bih realno dao ništa više od podjele 65-35 i nikako povezan teritorij. Volio bi da mi neko ko zna više od mene o ovome, to malo bolje objasni.
klaher & garbit

#42 Re: Federacija ili kraj

Post by klaher & garbit »

jeza u ledja wrote:
Marco-x wrote:
Jastreb35 wrote:

Jeza otraga , Marku vatreni poljubac pauka ......ti si sexualno nastran :P :D :-D
P.S. Za Marco-x .Ja znam da ti nisi opterecen tzv rs ali ima neko ko jeste.Ako ti se ne slusa napuni usi vatom .Mada bi i tebi bilo bolje da genocidnu tvorevinu rusis nego da joj licmjerno puses u krila nadajuci se da jos jedna takva osvanuti u Grudama.
Prpa.ba

#43 Re: Federacija ili kraj

Post by Prpa.ba »

klaher & garbit wrote: nadajuci se da jos jedna takva osvanuti u Grudama.

Kako je Hare vatreno krenuo u ukidanje entiteta, nije daleko od mogucega 8-)
klaher & garbit

#44 Re: Federacija ili kraj

Post by klaher & garbit »

Prpa.ba wrote:
klaher & garbit wrote: nadajuci se da jos jedna takva osvanuti u Grudama.

Kako je Hare vatreno krenuo u ukidanje entiteta, nije daleko od mogucega 8-)
Ko bi je potpisao ? Dodik i pokojni Mate Boban 8)
Post Reply