FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Koaliciju ce ciniti po mom misljenju sljedeca koalicija:

SDA-HDZ-SBiH-HDZ90
5
7%
SBiH-SDP-HDZ90-HSP
6
8%
SDP-SDA-NSRZB-HDZ90-HSP
4
6%
SDA-SDP-HDZ90-HSP
4
6%
SDA-HDZ-SDP
3
4%
SDP-BPS-HDZ90-HSP
6
8%
BPS-SBB-SBiH-HDZ-HSS/NHI
7
10%
SDP-NS-NSRZB-HDZ90-HSP
27
38%
neka druga (navedite)
9
13%

Total votes: 71

Better Man

#26 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Better Man »

sammo wrote:SDP-NSRZB-NS bi bila dobra kombinacija, ali opet nacionalisti su jaki...
Ne dobra, već najbolja kombinacija! Neko spominje mogučnost koaliranja Fahre sa SDA. Od te koalicije nema ništa, jer su iz SDA izričito rekli da mogu sa svima, ali sa Fahrinom strankom ni pod razno. Lično bih volio kad bi SDP osvojio apsolutnu večinu i da mogu sami da urade određene stvari bez da ih iko može uslovljavati i ucjenjivati, ali to je nerealno očekivati. I bilo bi dobro kad bi Dodik izgubio izbore ili barem ako ne izgubi da osvoji manje glasova nego na prošlim i da ne može sam formirati vlastu RS-u, kao i da za formiranje državne vlasti ne bude moguće samo sa njegovim poslanicima iz RS-a.
cyprus

#27 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by cyprus »

ajdin.kahrovic wrote:U svijetu generalno lijeve stranke koaliraju sa lijevim, a desne sa desnim pa ko vise glasova dobije. Kod nas je upravo suprotno: dvije lijeve stranke se medjusobno krve ko ce uzeti lijevo orjentisane glasace dok se na one desne glasce uopce ne osvrcu. Isto vazi i obrnuto. Upravo zbog toga su puno vjerovatnije lijevo-desne koalicije.
Oni koji sigurno nece koalirati:
SDA-SBB, Fahro svoju kampanju zasniva na pljuvanju SDA i njenog vrha (a posebno Tihica), cime je ova koalicija nemoguca
SDP-NS, pokusaj ove koalicije je bio u Gradskom vijecu Grada Sarajeva, pa je nakon nekoliko mjeseci neslavno propao. I jedni i drugi optuzuju druge da su losa ljevica i krve se oko glasaca.

SDA-HDZ je vrlo vjerovatna koalicija, mada ne sumnjam da ako SBB bude imao vise glasova od SDA (sto je malo vjerovatno) da ce HDZ rado koalirati sa njima.
Ono sto je moje predvidjanje je jos da ukoliko obje stranke osvoje veliki broj glasova, da bi SDA i SDP mogle uci u koaliciju. Uz zaokret SDA u narodnu stranku na kongresu 2003., stavovi ove stranke se jako cesto poklapaju sa stavovima SDPa (primjer: Aprilski paket). Takodjer, cini mi se da Tihic i Lagumdzija nemaju los odnos. Iako bi ova koalicija znacila odlazak clanstva iz jedne i iz druge stranke, mislim da je vrlo moguca.
SBiH ce vrl orado loariati sa svima, ali mislim da nije previse dobrodosla u koaliciji sa SDA. Takodjer, ako se slucajno progura, HDZ1990 je vjerovatnija opcija.

Generalno, po mom misljenju, postoje dvije moguce koalicije:
1. SDA-SDP-HDZ
2. SBB-SBiH-HDZBiH/HDZ1990
Mislim da je prva u svakom slucaju vjerovatnija, cisto zbog podrske glasaca ovim strankama, mada ne sumnjam da bi obje varijante zahtjevale podrsku stranaka kao sto je BPS npr.
Dobra analiza, ali se ipak nadam da ćeš fulit u boldiranom
StupskaBitanga

#28 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by StupskaBitanga »

Koalicija SDP-SDA ne da je nemoguca vec granici sa SF filmom
Jer drug Zlaja je otvoreno rekao
Nece SDP u koaliciju ni sa jednom sada vladajucom strankom
Tako da to zaboravite
i naravno njima dodajtte SBB

SDP bi jedino mogao sa NSRzB i ovim manjim strankama
Suti i trpi

#29 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Suti i trpi »

StupskaBitanga wrote:Koalicija SDP-SDA ne da je nemoguca vec granici sa SF filmom
Tako da to zaboravite

Nebi se kladio, ali se nadam da si u pravu. Nakon izbora cemo vidjet kakvi su principi kod stranki, ako ih uopste imaju...
cyprus

#30 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by cyprus »

StupskaBitanga wrote:Koalicija SDP-SDA ne da je nemoguca vec granici sa SF filmom
Tako da to zaboravite

Jebiga, ako se ostane u ovome dosljedan, SDP će opet u opoziciju :sad:
vivaldi

#31 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by vivaldi »

Avatar kao vrhunski SF film je snimljen za 200-300 miliona dolara. Budzet Federacije je 1,7 milijardi KM x 4 godine to je cca 7 milijardi. Za te pare je moguce gledati novu sezonu Zvjezdanih staza, a ne SF film....

Ogromna je to lova i izvor bogastva za onoga ko je kontrolishe.
Socijalista

#32 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Socijalista »

Ukoliko SDP bude u prilici da postavi premijera onda treba da iskoristi tu sansu i da pokrene proces promjena. Uvjeren sam u to, da ce SDP poslije sljedecih izbora predvoditi jaku koaliciju.
StupskaBitanga

#33 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by StupskaBitanga »

cyprus wrote:
Tako da to zaboraviteHDZ

Jebiga, ako se ostane u ovome dosljedan, SDP će opet u opoziciju :sad:
pa nazalost ako stvarno ostanu dosljedni tomu vrlo vjerovatno ce to i biti
Jedino ako stvarno SDP ne ostvari boom na izborima tj da mu samo malo fali da formira vlast

SDP necete moci vidjeti ni u kombinaciji sa SDA ni sa SBiH ni sa SBB a kamo li sa HDZ
E jedino ako stvarno Zlaja bas bas pod svaku cijenu zeli na vlast e onda je sve moguce pa cak i da pobije svoje ranije izjave
cyprus

#34 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by cyprus »

Ja bih Zlatku halalio sve, osim koalicije sa zabihovcima :-)
StupskaBitanga

#35 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by StupskaBitanga »

cyprus wrote:Ja bih Zlatku halalio sve, osim koalicije sa zabihovcima :-)

ja mu ne bi halalio sa covicem vala nikad
palermo

#36 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by palermo »

Pa kad gledaš istupe hareta i komšića imaš utisak da su oni već u koaliciji.

Morat će sa nekim u koaliciju? Uvjeren sam da će SDP biti pojedinačno najjača stranka, a ako kao pojedinačno najjača stranka odbiju da učestvuju u vlasti i odbiju da preuzmu odgovornost onda to nije ništa drugo nego izdaja birača. A za razliku od cyprusa, meni je SBIH najprihvatljivi (ne govorim sada o nerealnim koalicijama tipa SDP-NS-BPS,ne zato što su meni neprihvatljivi, nego što neće biti dovoljni)

Dakle, SDP-SBiH-BPS(ili NS)-HDZ1990-HSP......bio bih zadovoljan....manje više.....
Better Man

#37 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Better Man »

palermo wrote:
Pa kad gledaš istupe hareta i komšića imaš utisak da su oni već u koaliciji.

Morat će sa nekim u koaliciju? Uvjeren sam da će SDP biti pojedinačno najjača stranka, a ako kao pojedinačno najjača stranka odbiju da učestvuju u vlasti i odbiju da preuzmu odgovornost onda to nije ništa drugo nego izdaja birača. A za razliku od cyprusa, meni je SBIH najprihvatljivi (ne govorim sada o nerealnim koalicijama tipa SDP-NS-BPS,ne zato što su meni neprihvatljivi, nego što neće biti dovoljni)

Dakle, SDP-SBiH-BPS(ili NS)-HDZ1990-HSP......bio bih zadovoljan....manje više.....
SBiH ne moze biti prihvatljiva ni pod razno, jer su se u Alijansi ponasali kao kurva! nisu dali da se skinu pojedini korumpirani direktori, stalno su nesto opstruirali i svaljivali na druge. Po nekim pricama mogla bi se desiti koalicija SDP i SBB, ako ovi drugi osvoje znacajniji broj glasova, a takva koalicija bi bila u reziji medjunarodne zajednice.
cyprus

#38 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by cyprus »

Već sam negdje napiso, al da ponovim: radije Fahrini, nego Harisovi (opet) :roll:
palermo

#39 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by palermo »

cyprus wrote:Već sam negdje napiso, al da ponovim: radije Fahrini, nego Harisovi (opet) :roll:
Radije , mnogo, mnogo radije Haris nego Fahro....a sad Haretovi ili Fahrini pa slika stranke je obično slika lidera.......
cyprus

#40 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:Već sam negdje napiso, al da ponovim: radije Fahrini, nego Harisovi (opet) :roll:
Radije , mnogo, mnogo radije Haris nego Fahro....a sad Haretovi ili Fahrini pa slika stranke je obično slika lidera.......
Ja Harisa smatram za glavnog od više krivaca zašto se kod nas ništa ne pomiče od 2006. godine. Prema tome, ne bih podnio da SDP koalira s njim. A i bez toga, njegova stranka je bila u svim sastavima vlada dosad, nek odmore, makar malo, a nadam se i zauvjek :)
kokakolas

#41 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by kokakolas »

Ja ipak mislim da će SDP i SBB pokupiti najviše glasova u federaciji :thumbup:
Lično bih volio da SDP koalira sa BPS, a preostale stranke za vladajuču koaliciju nek izaberu po kriteriju "manjeg zla"... Pa da konačno poteče med i mlijeko federacijom, kad već povodljive "ovce" u manjem entitetu glasaju za diktaturu tolike godine...

Dokažimo da smo barem malo skontali neke stvari... :bih: :thumbup:
StupskaBitanga

#42 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by StupskaBitanga »

SBB FR ce po najnovim anketama jedino biti jak u K.Sarajeevo
a za ostale nivoe pa klimavo stoje
vidjecemo
a da Fahro ude sa Zlajom u kolo
Pa to je isto kao da i Zlaja i Fahro pojedu govno
Anes Tesanj

#43 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Anes Tesanj »

Sumnjam da će SDP, NS, NSRZB. LDS i ostale opozicione stranke biti u vlasti, očekujem (nažalost) stara lica, SDA-SBIH/SBB-HDZ-HDZ1990, mada mislim da će gore navedene osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima....
BSn

#44 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by BSn »

StupskaBitanga wrote:SBB FR ce po najnovim anketama jedino biti jak u K.Sarajeevo
a za ostale nivoe pa klimavo stoje
vidjecemo
a da Fahro ude sa Zlajom u kolo
Pa to je isto kao da i Zlaja i Fahro pojedu govno

inace je kanton sarajevo najradikalniji i jos je jedino tu zabih na vlasti (tu su mahom dali potporu ublehi 100% bih). tu samo spomeni ugrozbu, bosnjacke naci-interese, centralizaciju i na konju, tj. na vlasti, si.
MuaDib

#45 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by MuaDib »

Buduća koalicija u Federaciji če nejizvjesnije biti:

SDP-BPS-SBB-HDZ1990-HSP-NSRzB-NS 8)
zavrzlama

#46 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by zavrzlama »

iako me stranke nikad nisu zanimale, da dam svoju projekciju....

koalicija SDP-SBIH-Lijanovici-HSP-BPS ...

cilj izbora treba biti skidanje SDA sa vlasti,jer su korumpirani/ucijenjeni i od EU i od sumljivih arapskih emisara i od velikosrpskih faktora...

zelja mi je da ne gledam ocima vise onog malog iz "Lord of Rings" :D
bingov buraz

#47 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by bingov buraz »

SDP i BPS nije realno ali bih ove stranke volio vidjeti na vlasti
Bitte_Halt_ja_ja

#48 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

jedini od vecih stranaka koji bi isli u koaliciju sa fahrom je mozda SDP. Ocito preko decenije pljuvanja i pisanja po SDP-u nije razlog zlaji da ga odhebe. Na kraju krajeva zlatko je kriv sto avaz uopste jos i postoji...bar sa fahrom na celu. NE zaboravimo milione maraka koje mu je oprostio u 2 godine vladanja.

Ja licno cu dati glas nasoj stranci iako su daleko od toga da kazem da su solidna opcija. NAcionalisti ne dolaze ni pod razno kao ni SDP, koji je usput odavno dokazao da su ista go*na kao sda/hdz/snsd a naginju da premase sda ako vec i nisu.

Ovo je najzalosnije u cijeloj drzavi, sto nam je lijeva strana premasila desnu kako u nacionalizmu(snsd) tako i u kriminalu (sdp/snsd)
nuraH

#49 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by nuraH »

Tema se zove: ''FBiH - realne koalicijske zelje forumasa''
a ova koalicija ''SDP-NS-NSRZB-HDZ90-HSP'' je totalno ne realna!!!

Konkluzija: ''Forumasi su ne realni!!!'' il'ti ga, ''Želje forumaša su ne realne!!!''
StupskaBitanga

#50 Re: FBiH - realne koalicijske zelje forumasa :)

Post by StupskaBitanga »

nuraH
zasto je nerelana?
Post Reply