@danas
Prihvatljivo mi je da se sa mnom ne slazes u bilo cemu, ali fakat ne razumijem znacenje tvoje ironije
No, evo da probam dati odgovore...
danas wrote:nije mi jasno zasto ti je naziv problematican? jer ce se ravnogorci mozda osjecati neugodno?
Svako moje razumijevanje tolerancije podrazumijeva toleranciju prema umjereno do pretezno normalnim ljudima. Ultrasi brdsko-planinsko-ravnogorskog tipa ne spadaju u pomenute, pa me oni u tom smislu i ne interesuju...
danas wrote:kako bi ti nazvao muzej -- muzej bratstva i jedinstva?
Ne znam kako bih ga nazvao, ali znam kako ne bih. A i to je nesto od cega se moze krenuti. Recimo, ne bih ga nazvao "muzej bratstva i jedinstva", "muzej genocida" itd...
danas wrote:ako postoji holokaust memorijal u berlinu, ako postoje muzej holokausta ili muzej robovlasnistva u USA, zasto ne i muzej genocida u sarajevu ili srebrenici?
Evo da se zadrzim na Svabama... Razlika je u tome da je 2WW imao pobjednika. Taj pobjednik je sebi mogao dozvoliti takav luksuz da u potpunosti pise istoriju. Vjerovatno veliki narodi u takvim situacijama imaju prednost nad nama malima...
danas wrote:nijemac moze da napravi mauzolej da ovjekovjeci sopstveno zlodjelo -- holokaust
"Nijemac"? Koji Nijemac? Je li mislis da su nacisti dosli tobe, pa iz samilosti napravili mauzolej? Mislis da su se sljedbenici nacista ikad slozili sa tim da se gradi tako nesto? Ima ih koji jesu, ali sigurno mnogi nisu.
Meni je zaista morbidna ideja da kod nas desnicari grade spomenike i muzeje dijelu svog naroda kojem su prilicno pomogli da ode pod zemlju.
Kad vec oni zele da grade takvo nesto onda je naziv "genocid" u funkciji mrznje o kojoj sam vec iznio svoje misljenje.
Nije Hitler podigao spomenik holokaustu, nego oni koji su i za Hitlerove vladavine bili njegovi protivnici.
Ako ti je to bezvezan podatak onda ne znam zasto bismo nastavili pricu dalje...
Ja ne zelim da razmisljam na nacin ultradesnicara. Zlo koje se dogodilo treba pritefteriti, ali samo budale mogu zivjeti u iluziji da ce to bitno pomoci na izmjeni toka ovdasnje istorije u narednom vijeku.
Imace efekta samo kratkorocno, tj. pomoci ce samo u sirenju mrznje a time i prezivljavanju njihove ideologije.
I partizani su potrosili mermera i mermera, granita i granita, celuloze i celuloze... samo da bi objasnili sta se desilo, pa da se ne bi ponovilo... ali dzaba im bilo...
Jos za kraj da te pitam:
zasto se Titova ulica i Sarajevski aerodrom ne zovu "Alije Izetbegovica"?