Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
moke_31
Posts: 1880
Joined: 18/05/2011 14:54

#1 Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by moke_31 »

Upravo sam pročitao ovaj članak ispod i ostao zatečen dokle se ide progonom svih onih koji misle drugačije. Znam da mnogi ne vole Alispahića ali ovo što se desilo na Filozofskom je otišlo predaleko.

Da li je u redu i da li igdje u svijetu postoji praksa da se na osnovu ličnih predrasuda o nečijoj moralnoj podobnosti odbije pravo na izradu doktorata toj dotičnoj osobi?

Mislim da je Lovrenović pokazao svoje pravo lice a o ublehi Kazazu i Ivi Komšiću nemam riječi.


Nastavno-naučno vijeće Filozofskog fakulteta u Sarajevu proglasilo je Fatmira Alispahića, novinara i publicistu, nepodobnim za stjecanje doktorata. Na dramatičnoj sjednici održanoj 9. maja Dubravko Lovrenović, prodekan za nastavu na ovom fakultetu, za Alispahića je, navodno, rekao da je rasista i pobornik ksenofobije, govora mržnje i nacionalizma te da kao takav ne može steći doktorat iz humanističkih nauka, prenosi Dnevni avaz

fatmir alispahic

Pozitivna ocjena

Prema tvrdnjama izvora Avaza, u ovim stavovima Lovrenovića je podržalo još 20 profesora, među kojima i dekan Ivo Komšić te profesor Enver Kazaz. Alispahić i njegova tema pod nazivom "Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti" dobili su saglasnost i pozitivnu ocjenu Odsjeka za književnosti naroda BiH o podobnosti i kandidata, o čemu je izvještaj podnio profesor Fahrudin Rizvanbegović. Pozitivno je glasalo još 50 profesora, ali Alispahić nije dobio odobrenje, jer su, prema tvrdnjama izvora Avaza, nedostajala još četiri glasa.

Avaza saznaje da je Alispahićevu temu podržao i profesor Ugo Vlaisavljević, koji se snažno usprotivio uvredljivim riječima te rekao da se, očigledno, radi o lovu na vještice i povratku zagovaranja moralno-političke podobnosti, karakteristične za totalitarne sisteme.

Teške riječi

Dekan Ivo Komšić jučer nije htio govoriti o teškim riječima koje su pale na sjednici najvišeg tijela ove visokoškolske ustanove, uz konstataciju da se sjednice Nastavno-naučnog vijeća ne komentiraju. Za razgovor "na daljinu" nije bio raspoložen ni profesor Dubravko Lovrenović, piše Avaz.

- Ne mogu razgovarati jer sam u romingu, možemo se čuti kada se vratim u zemlju, u nedjelju - kazao je Lovrenović.

Novinari Avaza su pokušali dobiti komentar i od profesora Envera Kazaza, ali on jučer nije odgovarao na telefonske pozive.

Rizvanbegović: Rasprava o moralnoj podobnosti historijski presedan

Profesor Fahrudin Rizvanbegović je za Avaz potvrdio da je Lovrenović na Alispahićev račun izrekao niz uvredljivih riječi te da je u ovom slučaju napravljen svojevrstan presedan.

- Ovo je prvi put u historiji fakulteta da se takvo nešto dogodilo, da se govori o moralnoj podobnosti kandidata, a ne o temi. I dalje smatram da je tema dobra i da kandidat ispunjava sve uvjete - rekao je Rizvanbegović.

Alispahić: Ovo je diskriminacija

Fatmir Alispahić kaže da ga je ova odluka Filozofskog fakulteta, na kojem je on ranije diplomirao i magistrirao, zatekla.

- Ovo je diskriminacija. Nisam ni rasista ni fašista i nijedan sud me nije proglasio takvim, što mi neki žele prišiti. Mislim da je problem i u temi kojom se želim baviti. Bošnjačko iseljeničko iskustvo prvi put bi se našlo u književnosti, a ono podrazumijeva i bavljenje genocidom nad Bošnjacima, što određeni krugovi ne žele da bude tema na Filozofskom fakultetu u Sarajevu - kaže Alispahić i dodaje da će ustrajati u nastojanju da doktorira u Sarajevu.

Avaz/** No links ** PORTAL - BLIN/a.k.
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#2 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by cyprus »

Sramota!!! Ja predlažem proteste u Centru grada... ako se ne iskupi bar 50-tak hiljada ljudi, ništa smo... Treba pokazati tim cionističko-ustaško-četničkim fašistima i islamofobima u liku ogavnih pojavai moralnih spodoba Kazaza, Lovrenovića i Komšića, da istina mora izaći na vidjelo i da je oni neće vječno moći zataškivati... Jer Fatmir je istina!!! Svi smo mi Fatmir!!!

:x :x :x




















































:mrgreen:
dragonz
Posts: 1791
Joined: 20/09/2008 13:12

#3 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by dragonz »

ja predlažem ovim crvenim kada čitaju da prikopčaju mozak i razum na isti kabal
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#4 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by cyprus »

dragonz wrote:ja predlažem ovim crvenim kada čitaju da prikopčaju mozak i razum na isti kabal
Tako je!!! Izađimo na ulice i pokažimo crvenoj gamadi gdje im je mjesto!!!

:x :x

PS Pripomognuće valjda i Švrakić...
User avatar
Pitar s Kariba
Posts: 856
Joined: 01/06/2007 09:34
Location: Karibi

#5 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Pitar s Kariba »

Šta god neko mislio o Fatmiru, ovo je sramotno!!

A to je onaj D.Lovrenović što je izganjao da stećci budu zajedničko kulturno naslijeđe Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Dobro je i nas ugurao u ovu grupu, svaka mu čast!
guruman
Posts: 295
Joined: 27/05/2011 12:39

#6 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by guruman »

Inaće je školstvo u BiH jedna svaštara,odraz teškog nerada i nesređenosti društva,pa ovo sa Fatmirom je očekivano.Koliko ima "Fatmira" kojima je ovaj sistem nametnuo "veži agu gdje ti konji kažu".Ja očekujem da će mi na pijaci uskoro prodavati umjesto onoga što bog zapovjeda sljedeće artikle (izraženo u Kg ili tonama): filozofija,set zakona koji nikom ne trebaju,paket od deset politologa,mladi pravnici za rasad,agencije za kontrolu ptičjih letova po kvartovima,psihologija za dnevnu upotrebu,ispuhana literatura za školarce (jer još ništa ne kontaju),ekonomske fore sa agresivnim marketingom "uzmi sve ,ne daj ništa",PR i HR menađere na komad,izmišljena zanimanja za familijarno zapošljavanje iz važne oblasti "Nepotizam" sa praktičnim primjerima itd. Gdje je taj MMF ,videl oni gladno se ,nema pemzija a bogami i plate se drmaju mada su sistemski utemeljene u budget.Sramota mi napravili sve a oni nedaju pare.Dokle?
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#7 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by harač »

iako je fatmir protofašista, odluka fakulteta je licemjerna (OSIM ukoliko Vijeće nema diskreciju da odbije rad ne iz razloga suštine - tema nema veze sa širenjem rasističke ideologije - već iz razloga lične prirode autora; ne znam da sam u pravilima univerziteta pročitao nešto slično), jer dolazi od, aman-zaman, širokogrudne ustanove u kojoj je diplomu kupilo pola države
User avatar
drndalo
Posts: 22825
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#8 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by drndalo »

Cujes li da sta pucketa ??? E to meni puca za Fatmira... :x

On je odavno u tom kolu, ako je znao da ce nekada zavisiti od njihovog misljenja, sto se kacio s njima ? Sto bi njemu bilo bolje nego ostalim studentima ? Zato sto je "poznat" ? Kako ono kaze stara mudrost ? Koga je moliti, nije ga srditi ???

Elem, ne mora svako doktorirati, a bogami ni na tom fakultetu... Ako opet ima osnova da ih tuzi sudu zbog povrede nekog zakona, i dobije, opet dobro, nek' malo i oni kusaju svoje corbe... :evil:
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#9 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Chisum »

E jebem ti.... ugledah samo dio naslova teme, "Fatmir proglasen...", pa uletih sav sretan, reko', konacno ga proglasili i klinicki ludim, kad ono shtani... doktorat, ovo, ono...

Jebes doktorat... to je ovdje, nakon rata, svaki piljar kupio. Mogli su, vala, dati i ovoj budali.
User avatar
kadinica
Posts: 871
Joined: 04/05/2012 12:46

#10 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by kadinica »

I ti ?

Ova vijest uopšte ne iznenađuje. Fatmir je, kakav god da je, svoj. Misli svojom glavom.
I zašto ne bi doktorirao na istom fakultetu gdje je diplomirao i magistrirao?
User avatar
Altsa
Posts: 7346
Joined: 19/03/2004 18:31

#11 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Altsa »

Fatmira treba protjerati iz BiH pa vjerojatno ne bi ni razmislajo o doktoratu...takvih fasista imamo i preko glave...mene najvise ljuti sto je iz mog naroda, a i meni nesto puca...puca mi prsluk za ovim nadobudnim kreten-intelektualcem
Last edited by Altsa on 11/05/2012 12:52, edited 2 times in total.
User avatar
kadinica
Posts: 871
Joined: 04/05/2012 12:46

#12 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by kadinica »

Altsa wrote:Fatmira treba protjerati iz BiH pa vjerojatno ne bi ni razmislajo o doktoratu...takvih fasista imamo i preko glave
imamo, gdje god se okreneš...makar 2/3
donBeton
Posts: 615
Joined: 02/01/2007 23:52

#13 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by donBeton »

drndalo wrote:Cujes li da sta pucketa ??? E to meni puca za Fatmira... :x

On je odavno u tom kolu, ako je znao da ce nekada zavisiti od njihovog misljenja, sto se kacio s njima ? Sto bi njemu bilo bolje nego ostalim studentima ? Zato sto je "poznat" ? Kako ono kaze stara mudrost ? Koga je moliti, nije ga srditi ???

Elem, ne mora svako doktorirati, a bogami ni na tom fakultetu... Ako opet ima osnova da ih tuzi sudu zbog povrede nekog zakona, i dobije, opet dobro, nek' malo i oni kusaju svoje corbe... :evil:
A što bi mu bilo gore. Čovječe, ne može se akademska politika svoditi na "znao je da će od njih zavisiti", "trebao je paziti", "ne mora svako doktorirati". Ovdje nije riječ ni o kakvom izostanku ustupka njemu nego o mahalaškom licemjerstvu, ali i neprofesionalnosti ljudi sa FFa.
Last edited by donBeton on 11/05/2012 12:53, edited 3 times in total.
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#14 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Chisum »

kadinica wrote:I ti ?

Ova vijest uopšte ne iznenađuje. Fatmir je, kakav god da je, svoj. Misli svojom glavom.
I zašto ne bi doktorirao na istom fakultetu gdje je diplomirao i magistrirao?

Dupe i glava nisu isto.

A posto znamo kakva je velika vecina ovih posljeratnih "doktora nauka" u Bosni ( :-) ), to sto neko misli dupetom treba nagraditi doktoratom, ako nista - a ono da ne bi bilo odstupanja od prakse koja je odavno prihvacena.

U tom smislu, trazim da se Fatmir nagradi doktoratom!
User avatar
Donau
Posts: 112
Joined: 09/05/2012 23:24

#15 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Donau »

:lol: :lol: :lol:

Filozofski nastavlja da bude dno dna. 8-)
User avatar
kadinica
Posts: 871
Joined: 04/05/2012 12:46

#16 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by kadinica »

Chisum wrote:
kadinica wrote:I ti ?

Ova vijest uopšte ne iznenađuje. Fatmir je, kakav god da je, svoj. Misli svojom glavom.
I zašto ne bi doktorirao na istom fakultetu gdje je diplomirao i magistrirao?

Dupe i glava nisu isto.

A posto znamo kakva je masa ovih posljeratnih "doktora nauka" u Bosni, to sto neko misli dupetom treba nagraditi doktoratom, ako nista - a ono da ne bi bilo odstupanja od prakse koja se odavno prati.
O kojim ti doktoratima pričaš?
I po čemu se neko nagrađuje doktoratom?

Ti bi trebao u naučno vijeće, da određuješ ko je podoban za doktora nauka, a ko ne :roll:
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#17 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Chisum »

kadinica wrote:
Chisum wrote:
kadinica wrote:I ti ?

Ova vijest uopšte ne iznenađuje. Fatmir je, kakav god da je, svoj. Misli svojom glavom.
I zašto ne bi doktorirao na istom fakultetu gdje je diplomirao i magistrirao?

Dupe i glava nisu isto.

A posto znamo kakva je masa ovih posljeratnih "doktora nauka" u Bosni, to sto neko misli dupetom treba nagraditi doktoratom, ako nista - a ono da ne bi bilo odstupanja od prakse koja se odavno prati.
O kojim ti doktoratima pričaš?
I po čemu se neko nagrađuje doktoratom?

Ti bi trebao u naučno vijeće, da određuješ ko je podoban za doktora nauka, a ko ne :roll:
Zemlja zove Mars...

Ti izgleda zivis u nekom paralelnom svijetu.

I ptice na grani znaju kakvi sve mediokriteti setaju diplome i doktorate u ovoj zemlji. Kad oni mogu, moze i ova fasioidna budala, zasto da ne?
Kad je bal, nek i hala gori.
User avatar
kadinica
Posts: 871
Joined: 04/05/2012 12:46

#18 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by kadinica »

Uredu, kupuju se diplome, magisteriji i doktorati.

Što onda ne kupiš i ti? Ili si pametan i bez toga.
manki
Posts: 2075
Joined: 24/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#19 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by manki »

Ova vijest mi je uljepsala dan! Sto neko rece gore u komentarima, jos ludim da ga proglase, i mirna Bosna. :thumbup: :bih:
manki
Posts: 2075
Joined: 24/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#20 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by manki »

Altsa wrote:Fatmira treba protjerati iz BiH pa vjerojatno ne bi ni razmislajo o doktoratu...takvih fasista imamo i preko glave...mene najvise ljuti sto je iz mog naroda, a i meni nesto puca...puca mi prsluk za ovim nadobudnim kreten-intelektualcem
:thumbup:
User avatar
Chisum
Posts: 4685
Joined: 12/02/2009 13:25
Location: SARAJEVO

#21 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Chisum »

kadinica wrote:Uredu, kupuju se diplome, magisteriji i doktorati.

Što onda ne kupiš i ti? Ili si pametan i bez toga.

Ovo neki humoristicki pobacaj, ili?

Nadam se da ne boli.
Last edited by Chisum on 11/05/2012 13:08, edited 1 time in total.
User avatar
drndalo
Posts: 22825
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#22 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by drndalo »

donBeton wrote:Čovječe, ne može se akademska politika svoditi na "znao je da će od njih zavisiti", "trebao je paziti", "ne mora svako doktorirati".
Ne bi trebalo da se svodi, ali je tako, i svi to znamo, pa i Fatmir... Kako je odavno dio "vezi konja gdje ti Aga kaze" kruzoka, ili nek' igra po pravilima, ili nek' ih promijeni, ili nek' mu FAhro napravi "Novi FF", pa i Dekan da bude...
User avatar
Donau
Posts: 112
Joined: 09/05/2012 23:24

#23 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by Donau »

Upućeniji znaju da je ovdje Fatmir najmanje bitan. Ovo je samo sukob dvaju struja na Filozofskom...
User avatar
kadinica
Posts: 871
Joined: 04/05/2012 12:46

#24 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by kadinica »

Chisum wrote:
kadinica wrote:Uredu, kupuju se diplome, magisteriji i doktorati.

Što onda ne kupiš i ti? Ili si pametan i bez toga.

Ovo neki humoristicki pobacaj, ili?

Nadam se da ne boli.
Ne, ozbiljna sam.

I ovdje je izgleda jedino bitno nekoga degradirati, omalovažiti, popljuvati.
Fatmir je kolateralna šteta.

Kad smo kod doktorata - kad može Suljagić biti doktor nauka, može i Fatmir.
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#25 Re: Fatmir Alispahić proglašen nepodobnim za doktorat

Post by harač »

Chisum wrote:
kadinica wrote:Uredu, kupuju se diplome, magisteriji i doktorati.

Što onda ne kupiš i ti? Ili si pametan i bez toga.

Ovo neki humoristicki pobacaj, ili?

Nadam se da ne boli.
:lol: :lol:
Locked