Fasizam vs Komunizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Defender

Post by Defender »

"Ja ti fino napisah da nije jedan a ti opet. U svim relevantnim politickim teorijama marksizam se klasificira na

- klasicni marksizam
- dogmatski, ortodoksni ili dijalekticki marksizam
- western, modern ili neo-marxism"

I ja fino napisah da je samo jedan marksizam a isto vazi i za fasizam.

To sto neko pokusava da se uci na greskama je veoma pohvalno. :D
Ali vjerujte isto tako rade i kolege fasisti... :D
victory

Post by victory »

Defender wrote:"Ja ti fino napisah da nije jedan a ti opet. U svim relevantnim politickim teorijama marksizam se klasificira na

- klasicni marksizam
- dogmatski, ortodoksni ili dijalekticki marksizam
- western, modern ili neo-marxism"

I ja fino napisah da je samo jedan marksizam a isto vazi i za fasizam.

To sto neko pokusava da se uci na greskama je veoma pohvalno. :D
Ali vjerujte isto tako rade i kolege fasisti... :D
Ah zaboravio sam, tu je i analiticki marksizam
zlata

Post by zlata »

Ako cemo o fasizmu...onda je Hitlerov nacizam bio...MRAK covjecanstva. Covjek je iznad svega bio bolestan, racista...koji je i u vihoru rata, odvajao drzavne resurse za ljudske klaonice..logore..cija je jedina svrha bila unistavanje...paljenje...LJUDI, naroda. Nikad prije u historiji covjecanstva..niko nije odlucno nakanio tako nesto odvratno..grozno.

Tito nije bjela lala..ali..ljudi..kakve veze ima Auschwitz, sa Golim Otokom?

Sto se tice ove toboznje demokracije..kojom se kurce Bush i Major, nisam sigurna da zivim u demokraciji. Najprije...nemam vremena za politicke debate..niti aktivno sudijelovanje u politici..jer sam prezauzeta borbom za opstanak...i zenskim poslovima. Znaci..vec tu sam marginalizirana.

Osim toga...kad mi budu bezplatni i zubarsko, i zdravstveno i skolovanje...kad ni jedno poduzece ne bude bog i batina moje sudbine..i jos kad moj sin i sin Bill Gates-a, naslijede istih $1 000, onda mozemo razgovarati o nekakvoj ravnopravnosti, i mogucoj demokraciji.

Inace..sto je i Marx prokuzio..a svi bogati, I SIROMASNI znadu..MONEY TALKS, BULLSHIT WALKS.

Novac GOVORI, a drek hoda? To nam je danasnja demokracija.
winetou

Post by winetou »

Evo za pocetak se obrati nekim od ovih marksista oopsss fasista da se malo spuste u bazu.

Peter Sloterdijk
Jurgen Habermas
Charles Taylor
Herbert Marcuse
Martin Jay
Paul Farmer
..............................................
Teoreticari :zzzz:
Bismarcku nisu ni do clanka.
winetou

Post by winetou »

Zlato zaradi pa ostavi sinu koji milion :D
nisu ni gatesu pare sa neba pale :roll:
victory

Post by victory »

winetou wrote:Evo za pocetak se obrati nekim od ovih marksista oopsss fasista da se malo spuste u bazu.

Peter Sloterdijk
Jurgen Habermas
Charles Taylor
Herbert Marcuse
Martin Jay
Paul Farmer
..............................................
Teoreticari :zzzz:
Bismarcku nisu ni do clanka.
Vidim ja da si ti pristalica ovih zestokih momaka, jal' crnokosuljasa jal' onih sto su im prethodili.

Nego zaboravio sam i ovu najfriskiju postmodernisticku marksisticku teoriju .
zlata

Post by zlata »

Winetou

Ne boj se. Moj sin ce sigurno naslijediti...mozda ne bilijune...ALI ODGOJ, obraz, karakter, osjecaj srama, milosti i PRAVDE.

Ja sam ti najobicniji sitni burzuj. Zivila sam u Jugoslaviji, ali sistem moje "sredine" je bio kapitalizam. Svi smo radili i trgovali. Niko nije prim'o boracku. Niko nije bio partijas, ali, brzo smo skuzili..da se i komunisti mogu, KUPITI. Jes'nam valjo Tito..i bezplatne skole, zdravstveno, i sve ostalo...ali zato nismo uzivali ostale privilegije "komunisticke" elite.

Drugim rijecima...ne zavidim ja Bill-u na njegovim bilijunima...i svi znamo da ih nije bas najpostenije zaradio..ALI..NEMA demokracije kad njegov sin moze postati guverner...ZATO...sto mu je caca bilijuner.

Zar kapitalizam nije konkurencija najsposobnijih? A demokracija najravnopravnije natijecanje ideja, ljudi, i njihovih politickih stavova? U biti..takav ideoloski kapitalizam danas postoji, samo za nas sitne jadnike..kad konkurisemo za poslove. U medjuvrmenu..svjetski monopoli su svakodnevnica. A ta demokracija..samo za elitu...koja ima absolutan pristup sistemu...i koja svojerucno kroji ideoloske-politicke pravce nasih (toboze demokratskih) drzava.
Harrys

#58 Re: Fasizam vs Komunizam

Post by Harrys »

Defender wrote:Da zapocnem sa jednim citatom sa teme "Fasizam" ...

Fire Life:

"Fasizam i kako ga prepoznati medju nama:

- Da li ste ikada bili vrijedjani zbog toga sto ste razliciti ?

- Da li ste ikada bili iskljucivani iz vaseg okruzenja samo zato sto ste razliciti ?

- Da li ste ikad bili fizicki ugrozeni samo zato sto pripadate nepozeljnoj grupaciji ?

- Da li vam je iko prijetio iskorijenjivanjem takvih kao sto ste vi ?

- Da li vas iko ne podnosi (mrzi) samo zato sto niste kao "oni" ?

Ako je samo na jedno od ovih pitanja odgovor pozitivan vi drugari zivite u fasistickom okruzenju !!

Fasizam vs komunizam?
Princip je isti sve ostalo su nijanse !
Defender,trebao bi ubuduce da pazljivije citas postove.Faire Life nije imao namjere da povede filozofsku diskusiju o fasizmu/komunizmu.To se vidi iz naslova koji je napisao.
Fasizam i kako ga prepoznati medju nama.Naglasavam ovo -medju nama-.
To je sasvim logicno jer danas skoro svi zivimo u zemljama gdje vlada "truli"kapitaliza(osim par zemalja koje su nebitne za ovu diskusiju).Pa posto u kapitalizmu vlada demokratija i sloboda ima i pojedinaca i grupa koji su orijentisani od ultra lijevice do ekstremne desnice,pa prema tome i u nasem okruzenju.
I jedno zapazanje.postavio si temu fasizam vs komunizam i dao odgovor "princip je isti,sve ostalo su nijanse".U tvojim postovima poslije iskljucivo si antikomunisticki orijentisan i izgleda profasisticki.
St.Germain

Post by St.Germain »

kako dati razuman odgovor na temu kad je autor iste zadojen (da bas zadojen, nije greska u odabiru odgovarajuceg pojma) ociglednim zabludama sto se same definicije tice a kamoli izlaganja...

bez uvrede weasel, stvarno nista protiv tebe licno, ali ovo je uf... :D

ma odusevljen sam ovim argumentima ala moj babo kazo...
zlata

Post by zlata »

St.Germain

Mislim da trebamo "prevoditi" nauku na taj nivo..."moj babo kazo". I onako nam vecina naroda glasa za babe, dide, i slicne.

I jos kad uzmes u obzir nasilje neokonzervativaca, i domacih i uvoznih, (cesto u saveznistvu sa bivsim komunistima-oportunistima)..koji iskoristavaju drustvenopliticki vakum u bivsim komunistickim zemljama..da bi narod "osvjestili" express demokracijom i kapitalizmom, nacionalizmom... kako bi drugacije preveo naucnu teoriju...na nivo opceg pucanstva?

Sta mi vrijedi drzati tribine o vrlinama Marksovih teza, ili nedostatcima Hajekovih, ako vecina ljudi TO ne kuzi...ALI kuzi da treba platiti i lijecnika i zubara, i skolovanje..a da prije NIJE PLACALA. I kuzi da nesto SMRDI..ako mu je dojucerasnji susjed, kum, prijatelj, danas smrtni neprijatelj.
Engram

Post by Engram »

Defender wrote:Nevjerovatno,ali mene ipak ne cudi.

Cuj ja zasluzujem nekakve psovke a on k'o fol fino odgojen????

Na osnovu cega?Sto mislim drugacije?

Ovo je cisti primjer za "produkt" totalitarnog rezima i kucnog odgoja..
ne ulazeci u kucni (ne)odgoj cinjenica je da je takav sistem i stvarao generaciju idealista ili bolje utopista bez rezona, ciji je pogled dosezao do pive a misao do korica kakve komunisticke knjige...ili...manje
mrmot

Post by mrmot »

Arbeit an und fur sich!

Arbeit an sich....
supersonic

Post by supersonic »

znate li vi razlik eizmeđu socijalizma i komunizma ili kontate da je to isto :?
u jugi nije bilo komunizma. juga je bila jedina zamlja sa cijim pasosom si mogao ici gdje si htio i jos da ti ljube dupe. a sad te nabiju nogom u guzicu kad dođes na granicu :shock: . al neka mi imamo demokraciju ili nemamo :?
koji su osnovni elementi demokracije? al hajd nije to tema. u zemljama gdje je bio komunizam nije se bas moglo setati po svijetu.
sad ce neki reci da je bio komunizam u ex drzavi, al nesto mi je bio drazi od ove demokratije. sto li? :)
Fair Life

Post by Fair Life »

FASIZAM = KOMUNIZAM ??

Takva razmisljanja su odbacili i najveci mrzitelji komunizma ! Ali ako se cita ova literatura kod slabijih poznavaoca moze doci do zabune jer se oba sistema trpaju u jedan kos "totalitarizma"... http://www.objectivistcenter.org/articl ... ianism.asp

http://web.jjay.cuny.edu/~ehanlon/clas.htm

Pokusacu da napravim malu slikovnu usporedbu izmedju fasizma i komunizma i jos kojecega:

ImageImage
ImageImage
ImageImage
Fair Life

#65 Re: Fasizam vs Komunizam

Post by Fair Life »

Harrys wrote:... U tvojim postovima poslije iskljucivo si antikomunisticki orijentisan i izgleda profasisticki.
Nisam ni pomislio da cu temom Fasizam i kako ga prepoznati medju nama posluziti nekome kao "divizijski ostrac handzara"
Last edited by Fair Life on 17/06/2004 02:27, edited 1 time in total.
Engram

Post by Engram »

:shock: OOooo kakav se velikan u tebi krije

:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Engram wrote:OOooo kakav se velikan u tebi krije
Image
Uvijek ces ostati "mali od palube".
winetou

Post by winetou »

supersonic wrote:znate li vi razlik eizmeđu socijalizma i komunizma ili kontate da je to isto :?
u jugi nije bilo komunizma. juga je bila jedina zamlja sa cijim pasosom si mogao ici gdje si htio i jos da ti ljube dupe. a sad te nabiju nogom u guzicu kad dođes na granicu :shock: . al neka mi imamo demokraciju ili nemamo :?
koji su osnovni elementi demokracije? al hajd nije to tema. u zemljama gdje je bio komunizam nije se bas moglo setati po svijetu.
sad ce neki reci da je bio komunizam u ex drzavi, al nesto mi je bio drazi od ove demokratije. sto li? :)
Sto ja volim ljevicare koji su (a uglavnom svi su) slabo nacitani :D
Reci cu ti samo da je socijalizam samo korak do konacnog sna tj. komunizma :D
Nijedna zemlja na svijetu nije bila komunisticka. SSSR je skracenica od Savez Sovjetskih SOCIJALISTICKIH Republika.
karanana

Post by karanana »

"Komunizam nije podrazumijevao demokratiju. U Jugoslaviji je to bio pokret protiv fasizma, jedna kontraideologija, koja je sa svoje strane bila takodjer totalitarna. Protiv crnog, podigao se crveni totalitarizam.

Alija Izetbegovic
Autobiografija
Defender

Post by Defender »

Harrys:

“Defender,trebao bi ubuduce da pazljivije citas postove.Faire Life nije imao namjere da povede filozofsku diskusiju o fasizmu/komunizmu.To se vidi iz naslova koji je napisao.
Fasizam i kako ga prepoznati medju nama.Naglasavam ovo -medju nama-.
To je sasvim logicno jer danas skoro svi zivimo u zemljama gdje vlada "truli"kapitaliza(osim par zemalja koje su nebitne za ovu diskusiju).Pa posto u kapitalizmu vlada demokratija i sloboda ima i pojedinaca i grupa koji su orijentisani od ultra lijevice do ekstremne desnice,pa prema tome i u nasem okruzenju.”

Defender:
Harrys to je upravo ono sto me brine.Povratak u nazad!Ili su ljevicari ekstremisti ili desnicari ekstremisti.Malo je normalnih ljudi,a to moze biti veoma opasno za buducnost To se vidi I na ovom forumu.Zato sam I pokrenuo ovu raspravu o poredjenju dvije ideologije koje su stvorile diktatorske nedemokratske totalitarne rezime.Znam da Fair Life nije imao namjeru da povede filozofsku diskusiju o fasizmu/komunizmu ,ali zato sam to ucinio ja.
Nemoj misliti da sam ja zadojeni branitelj kapitalizma.Daleko od toga,ja samo razmisljam slobodno bez ikakvih predrasuda.

A komunizam I fasizam svakako imaju velikih slicnosti.Zamjeni samo pojam “radnicka klasa” u definicijam sa pojmom “rasa” I “nacija” I vidjeces da je sve isto…

komunizam i kako ga prepoznati medju nama:

- Da li ste ikada bili iskljucivani iz vaseg okruzenja samo zato sto ste razliciti ?

- Da li ste ikad bili fizicki ugrozeni samo zato sto pripadate nepozeljnoj grupaciji ?

Ako je samo na jedno od ovih pitanja odgovor pozitivan vi drugari zivite u fasistickom okruzenju !!

Post by Defender »

St.Germain wrote:kako dati razuman odgovor na temu kad je autor iste zadojen (da bas zadojen, nije greska u odabiru odgovarajuceg pojma) ociglednim zabludama sto se same definicije tice a kamoli izlaganja...

bez uvrede weasel, stvarno nista protiv tebe licno, ali ovo je uf... :D

ma odusevljen sam ovim argumentima ala moj babo kazo...

:lol:

a da ti nisi malo zadojen komunizmom?Ili ti mozda fali koja daska u glavi?
Defender

#72 Re: Fasizam vs Komunizam

Post by Defender »

Fair Life wrote:
Harrys wrote:... U tvojim postovima poslije iskljucivo si antikomunisticki orijentisan i izgleda profasisticki.
Nisam ni pomislio da cu temom Fasizam i kako ga prepoznati medju nama posluziti nekome kao "divizijski ostrac handzara"

Ohohooo,pa promakao mi je ovaj post ???

Harry,na osnovu cega zakljucujes da sam ja profasisticki orijentisan?Na osnovu toga sto kritikujem komunizam?Ali ja kritikujem i fasizam i povlacim paralelu izmedju dva totalitarizma...

Fir Life rece:
"Nisam ni pomislio da cu temom Fasizam i kako ga prepoznati medju nama posluziti nekome kao "divizijski ostrac handzara"

Ma bogati?Eto jos jedan od dokaza kako vase JEDNOUMLJE ne trpi kritiku.Odmah su svi neprijatelji,fasisti,naciji a samo ste vi u pravu.

Daleko vam kuca od moje i vase jednoumlje sto dalje to bolje...
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

"Fasizam i kako ga prepoznati medju nama:

Ne zavlacimo glavu u ramena ! "

Fasizam vs demokratija?

pitaj ljude koji trunu u Guantanamo bay koncentracionom logoru, bez podignute optuznice vec godinama bilo koje od ovih pitanja pa ces vidjeti da, ako cemo vec izjednacavati stvari, izmedju fasizma i demokratije (kakvu ti ocito totalno nekriticki glorifikujes) stoji znak jednakosti.... :x

p.s. da ne spominjemo zatvor Abu Ghraib i demokratski nacin postupanja prema zatvorenicima....
Last edited by silence_is_sexy on 17/06/2004 10:35, edited 1 time in total.
zili

Post by zili »

Defender,

nešto si me bio pitao čini mi se tamo negdje na str. 2, ali do sad sam već zaboravila. NIje ni bitno jer, kao što ti je dinash rekao, s tobom je bespredmetno razgovarati, brkas termine, nisi dovoljno upucen, uhvatio si se jednog jedinog površnog zaključka do kojeg si vjerovatno sam dosao (ipak otkrivaš toplu vodu, socio-antropolozi su to davno protabirili, ali ti ih očito nisi čitao).

U jednu ruku je to dobro jer pokazuje da si bar na tom nekom površnom nivou u stanju samostalno razmišljati. Loše je jer već na tom nivou odustaješ od daljeg razmišljanja, odbijaš da produbiš svoju kako-tako započetu analizu i zadovoljavaš se sitnim svađalačkim ubjeđivanjem.

ps. kad napišeš "vs." što je skraćenica od versus to označava opoziciju, suprotnost, tako da već u naslovu teme ti pobijaš sopstvenu tezu (shvataš sad šta ljudi misle kad ti pričaju o nenačitanosti?). To jesu sitne greške, ali te odaju :roll:
Defender

Post by Defender »

"ps. kad napišeš "vs." što je skraćenica od versus to označava opoziciju, suprotnost, tako da već u naslovu teme ti pobijaš sopstvenu tezu (shvataš sad šta ljudi misle kad ti pričaju o nenačitanosti?). To jesu sitne greške, ali te odaju "

Versus,izmedju ostalog, znaci i naspram i koristi se prilikom poredjenja dvije stvari...

Sta li te´be sada odaje?? :D
Post Reply