Fasizam vs Komunizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sayed

Post by Sayed »

Prag wrote:43. na obroncima iznad Neretve na jednoj strani Njemci (fasisti) na drugoj partizani (komunisti). Krece se u napad. Sa jedne strane jurisni podvik "Naprijed komunistiiiii !". Sa druge, "Naprijed fasistiiiii !".
Dok je dolinom Neretve odjekivao eho "isti... isti.... isti"
:lol: :lol:
Defender

Post by Defender »

"Svaki totalitarizam jeste pogrešan, ali njega ne prave ideologije/religije. LJUDI željni moći manipulišu ideologijama/religijama da bi napravili totlitarni režim. "

Par pitanja za zili...

Znaci li to da je Tito sa drugovima manipulisao komunistickom ideologijom?

Ili nasa draga zili tvrdi da rezim nije bio totalitarni?

Da li je Nikolaj Chausesku dosao do zeljenog cilja,proglasivsi komunizam u Rumuniji?
dinash

Post by dinash »

Defender wrote:"Svaki totalitarizam jeste pogrešan, ali njega ne prave ideologije/religije. LJUDI željni moći manipulišu ideologijama/religijama da bi napravili totlitarni režim. "

Par pitanja za zili...

Znaci li to da je Tito sa drugovima manipulisao komunistickom ideologijom?

Ili nasa draga zili tvrdi da rezim nije bio totalitarni?

Da li je Nikolaj Chausesku dosao do zeljenog cilja,proglasivsi komunizam u Rumuniji?

ti izbacujesh stvari iz konteksta ... zato i postavljash glupa pitanja ... :-? :-?
Defender

Post by Defender »

dinash,prijatelju... :D

copy/paste ne vazi,jerbo ja sada mogi copy/paste kilometar teksta da ubacim koji upravo govori o jednakosti izmedju fasizma i komunizma...
dinash

Post by dinash »

------
Last edited by dinash on 16/06/2004 16:12, edited 2 times in total.
Defender

Post by Defender »

"ti izbacujesh stvari iz konteksta ... zato i postavljash glupa pitanja"

Pitanje je na mjestu,a sada ako neko ima mali mozak pa slabije kapira to je drugo...

Jednostavno pitanje:

Da li su rezimi u CCCp-u,Rumuniji,Bugarskoj,Poljskoj,Cehoslovackoj,Madjarskoj,Albaniji,SFRJ bili totalitarni?

Da ili ne?

Jednostavno odgovoriti samo dva slova napises... :D
dinash

Post by dinash »

napravi to niko ti ne brani ... mogu i ja citirati jos par enciklopedija, filozofa i filozofskih skola. ali, cemu?

ja odoh na pivu, a ti gruntaj i dalje da li se pravilno kaze irak ili iran ...
dinash

Post by dinash »

Defender wrote:"ti izbacujesh stvari iz konteksta ... zato i postavljash glupa pitanja"

Pitanje je na mjestu,a sada ako neko ima mali mozak pa slabije kapira to je drugo...

Jednostavno pitanje:

Da li su rezimi u CCCp-u,Rumuniji,Bugarskoj,Poljskoj,Cehoslovackoj,Madjarskoj,Albaniji,SFRJ bili totalitarni?

Da ili ne?

Jednostavno odgovoriti samo dva slova napises... :D
navedeni rezimi nisu isti ... nema jednostavnog odgovora na pitanje koje postavljash. a i ne da mi se razgovarati s osobom kojoj je (ocito) diskusija sinonim za ubjedjivanje.
Defender

Post by Defender »

Ne zelis ili ne znas? :D

A sto se tice ubjedjivanja ne pada mi na pamet da radim Sizifov posao :lol:
dinash

Post by dinash »

Defender wrote:Ne zelis ili ne znas? :D

whatever. tebi je isto ...
Defender

Post by Defender »

"navedeni rezimi nisu isti ... nema jednostavnog odgovora na pitanje koje postavljash."

Ima odgovor i zna se koji je.Navedeni rezimi su isti jer su zasnovani na istim osnovama.A Karl Marx je i jednim i drugim bio svetinja.Sad sto su se malo sporeckali oko toga ko ce cime vladati vec ulazi u domen nacionalizma... :lol:
dinash

Post by dinash »

Defender wrote:"navedeni rezimi nisu isti ... nema jednostavnog odgovora na pitanje koje postavljash."

Ima odgovor i zna se koji je.Navedeni rezimi su isti jer su zasnovani na istim osnovama.A Karl Marx je i jednim i drugim bio svetinja.Sad sto su se malo sporeckali oko toga ko ce cime vladati vec ulazi u domen nacionalizma... :lol:

karl marx je i dan danas svetinja (mnogim).

uzmi procitaj pa onda seri.
Defender

Post by Defender »

A mozda je neko nekoga izdao 1948? :roll:
Defender

Post by Defender »

"uzmi procitaj pa onda seri"

Divno izrazavanje za osobu koja drugu osobu sa suprotnim stavovima smatra za nekoga "ko ne zeli da diskutuje nego da ubjedjuje"

:D
winetou

Post by winetou »

Fasizam i komnizam....
Da sad ipak ne spominjemo rat i ratne zlocine u cemu su i komunizam i fasizam nenadjebivi :D

Cinjenica je da su Italijani i Nijemci za vrijeme fasizma i nacional socijalizma dostigli veci zivotni standard nego zemlje istocnog bloka i Jugoslavije za punih 45 godina.
dinash

Post by dinash »

Defender wrote:"uzmi procitaj pa onda seri"

Divno izrazavanje za osobu koja drugu osobu sa suprotnim stavovima smatra za nekoga "ko ne zeli da diskutuje nego da ubjedjuje"

ja sam fino odgojeno dijete. rijeci koje zasluzujes ipak necu napisati.
Defender

Post by Defender »

dinash wrote:
Defender wrote:"uzmi procitaj pa onda seri"

ja sam fino odgojeno dijete. rijeci koje zasluzujes ipak necu napisati.
NA OSNOVU CEGA JA ZASLUZUJEM TAKVE RIJECI? :x
NA OSNOVU MOJIH STAVOVA KOJI SU SUPROTNI OD TVOJIH GLUPIH IDIOTSKIH KVAZIKOMUNISTICKIH STAVOVA?

Osim toga napisao si takve rijeci vec na temi :"sedam cuda bivseg rezima"
Defender

Post by Defender »

Sin komunistickog tajkuna,reci ti meni samo jos ovo

Sto ste se posvadjali na 14.Kongresu SKJ-u i sve razvalili?
Defender

Post by Defender »

Nevjerovatno,ali mene ipak ne cudi.

Cuj ja zasluzujem nekakve psovke a on k'o fol fino odgojen????

Na osnovu cega?Sto mislim drugacije?

Ovo je cisti primjer za "produkt" totalitarnog rezima i kucnog odgoja..
victory

Post by victory »

Sayed wrote:
Prag wrote:43. na obroncima iznad Neretve na jednoj strani Njemci (fasisti) na drugoj partizani (komunisti). Krece se u napad. Sa jedne strane jurisni podvik "Naprijed komunistiiiii !". Sa druge, "Naprijed fasistiiiii !".
Dok je dolinom Neretve odjekivao eho "isti... isti.... isti"
:lol: :lol:
Ovo nije smjesno, nego je bijedno i uvrijedljivo prema svim onim zrtvama, prvenstveno antifasistickim borcima koji su pali u borbi protiv fasistickog zla.
Istorija se ne moze tako lako falsifikovati.

Porediti marksizam sa fasizmom je velika glupost i totalno pogresno pojednostavljivanje.

Sto se tice marksizma kao teoretskog sistema, on je neuporedivo slozeniji i vitalniji od ovoga kako je ovdje predstavljen.
Ovdje se samo insistira na tzv. dogmatskom, ortodoksnom ili dijalektickom marksizmu koji je je nastao u sovjetskoj rusiji i kasnije, pod represijom, instaliran po zemljama istocne evrope.

Medjutim postoji i jedan drugi marksizam koji se cesto klasificira kao western, modern ili neo-marxism i koji jos uvijek vitalan i koji privlaci paznju svih onih kojima nije mrsko da se, politickim sredstvima, bore za socijalnu pravdu i za druge razlicite oblike ravnopravnosti.

Naime, da skratim, preduga bi bila lista svih onih uglednih mislilaca i teoreticara, koji na ovaj ili onaj nacin, obitavaju unutar ovog neo-marksistickog diskursa.
Defender

Post by Defender »

Izvinjavam se ali marksizam je jedan, ato sto ti kazes podsjeca me na religiju i podjelu crkve ...

"Porediti marksizam sa fasizmom je velika glupost i totalno pogresno pojednostavljivanje"

Daleko od toga da je glupost jer u praksi se pokazalo da obije ideologije grade totalitarne rezime
victory

Post by victory »

Defender wrote:Izvinjavam se ali marksizam je jedan, ato sto ti kazes podsjeca me na religiju i podjelu crkve ...

"Porediti marksizam sa fasizmom je velika glupost i totalno pogresno pojednostavljivanje"

Daleko od toga da je glupost jer u praksi se pokazalo da obije ideologije grade totalitarne rezime
Ja ti fino napisah da nije jedan a ti opet. U svim relevantnim politickim teorijama marksizam se klasificira na

- klasicni marksizam
- dogmatski, ortodoksni ili dijalekticki marksizam
- western, modern ili neo-marxism
winetou

Post by winetou »

Medjutim postoji i jedan drugi marksizam koji se cesto klasificira kao western, modern ili neo-marxism i koji jos uvijek vitalan i koji privlaci paznju svih onih kojima nije mrsko da se, politickim sredstvima, bore za socijalnu pravdu i za druge razlicite oblike ravnopravnosti.

Naime, da skratim, preduga bi bila lista svih onih uglednih mislilaca i teoreticara, koji na ovaj ili onaj nacin, obitavaju unutar ovog neo-marksistickog diskursa.
---------------------------------------------------

Temelje socijalne zastite radnika i socijalne ravnopravnosti je udario kancelar Otto von Bismarck. Mislim da bi ugledni mislioci trebali proucavati i razvijati ideje covjeka koji je zapravo nesto ucinio i u praksi :-?
morti

Post by morti »

Ovo nije smjesno, nego je bijedno i uvrijedljivo prema svim onim zrtvama, prvenstveno antifasistickim borcima koji su pali u borbi protiv fasistickog zla.
Istorija se ne moze tako lako falsifikovati.

Porediti marksizam sa fasizmom je velika glupost i totalno pogresno pojednostavljivanje.

Sto se tice marksizma kao teoretskog sistema, on je neuporedivo slozeniji i vitalniji od ovoga kako je ovdje predstavljen.
Ovdje se samo insistira na tzv. dogmatskom, ortodoksnom ili dijalektickom marksizmu koji je je nastao u sovjetskoj rusiji i kasnije, pod represijom, instaliran po zemljama istocne evrope.

bravo

defenderu...ajd reci ti nama šta je komunizam,a poslije toga nam reci šta je fašizam i onda fino uporedi definicuje i odmakni se od monitora,malo pogledaj,uzmi tastić i udaraj ga o glavu,ponovi to nekoliko puta i onda napiši novi post...

fašizam=komunizam-----------DA LI SI TI DOBRO,BRINEŠ ME?!
victory

Post by victory »

winetou wrote:Medjutim postoji i jedan drugi marksizam koji se cesto klasificira kao western, modern ili neo-marxism i koji jos uvijek vitalan i koji privlaci paznju svih onih kojima nije mrsko da se, politickim sredstvima, bore za socijalnu pravdu i za druge razlicite oblike ravnopravnosti.

---------------------------------------------------

Temelje socijalne zastite radnika i socijalne ravnopravnosti je udario kancelar Otto von Bismarck. Mislim da bi ugledni mislioci trebali proucavati i razvijati ideje covjeka koji je zapravo nesto ucinio i u praksi :-?
Evo za pocetak se obrati nekim od ovih marksista oopsss fasista da se malo spuste u bazu.

Peter Sloterdijk
Jurgen Habermas
Charles Taylor
Herbert Marcuse
Martin Jay
Paul Farmer
Post Reply