FAKULTETI U SARAJEVU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Duhovni Vođa

#26 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Duhovni Vođa »

kiki-miki wrote:Ne generalizujem ja
nego ti je to tako samo zavisi koji student to tako posmatra
uvijek se nađe neki student koji misli da je njegov fakultet cirkus
a naravno uvijek hvala i čestitam izuzecima
ja ekonomiju ne smatram cirkusom nego ozbiljnim fakultetom, a posebno u zadnjih 5-6 godina. sto se ne moze reci za pravni fakultet.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#27 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

duhovni-pravo je i ozbiljno i neozbiljno.
neozbiljno po pitanju da ass. kriminilogije ostavi 300,400 a mozda i vise indexa sa ocjenama upisanim na klupu u hodniku, i onda nastane opsti rat jer svako pokusava naci svoj i tako to traje nekoliko sati, korida je mila majko za to :-)
neozbiljno da na predavanjima na naucis nista, sto nema u knjizi sto je veliki minus.
neozbiljno da na predavanjima bude i do 200,300 ljudi pa pola stoji, sjedi na prozorima, puse unutar kabineta...
Ali meni je krajnje ozbiljan svaki predmet koji ucim, pa bio prof ozbiljan ili ne.
Lucic se izivljava na studentima, Karcic ocekuje da naucimo njegovu knjigu od a do ž jer je u istu ulozio bogatstvo, ali ima i krajnje fer i korektnih profesora, sto sam ja bar za sada na prvoj vidjela.
Znaci nije ti pravo nista puno ozbiljnije a ni neozbiljnije od ostalih fakulteta na nasem univerzitetu.
Sve je to u 5 deka :)
latinalover

#28 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by latinalover »

ekonomija je ok sto se tice organizacije..sad su regulisali i podjelu indeksa ..ne morasvise traziti u gomilama..nego kazes im ime i prezime i oni ti daju...

mjesec dana prije znamo kad je ispit..sad ispite prijavljujemo preko isss.

jedino sto su komisijski poskupili sa 30 na 60KM

e sad da cujemo misljenja studenata od drugim faksovima..

@lady blue rekoh za tebe da kazes za fpn ,jer si ti najmjerodavnija..

meni pojedinci govore kako je to faks number 1 u svijetu...najtrazeniji... :mrgreen:
ladyblue18

#29 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

latinalover wrote:ekonomija je ok sto se tice organizacije..sad su regulisali i podjelu indeksa ..ne morasvise traziti u gomilama..nego kazes im ime i prezime i oni ti daju...

mjesec dana prije znamo kad je ispit..sad ispite prijavljujemo preko isss.

jedino sto su komisijski poskupili sa 30 na 60KM

e sad da cujemo misljenja studenata od drugim faksovima..

@lady blue rekoh za tebe da kazes za fpn ,jer si ti najmjerodavnija..

meni pojedinci govore kako je to faks number 1 u svijetu...najtrazeniji... :mrgreen:
najmjerodavnija nisam jer nemam nikakvih dodirnih tacaka sa fpn-om, srecom na vrijeme odustala od upisa na isti :mrgreen:
ali vec sam rekla da poznajem dosta ljudi, odlicnih studenata na drugim fakultetima vec sada, koji su pobjegli sa fpn-a, zbog svega o cemu sam pricala na temi o istom isl... :mrgreen:

nego mi uvijjek znamo na pravu ispite mjesec ranije, komisijski su svi 60km, a isss iako smo dali 20km na pocetku, jos hajra od njega nismo vidjeli :mrgreen: :x
Sociolog

#30 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Sociolog »

lady blue koji fax ti studiras?
ladyblue18

#31 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

Sociolog wrote:lady blue koji fax ti studiras?
pa pisem sve vrijeme o pravu, znaci pravo, PFSA :D
elmeidn

#32 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by elmeidn »

E DAL IMA NEKO REGISTROVAN NA OVOM SITE_U DA IDE NA ETF SARAJEVO.
elmeidn

#33 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by elmeidn »

ZNALI NEKO KAKVI SU ZADACI NA PRIJEMNOM "ETF SARAJEVO"...

DALI JE NEKO ZNA DALI SE ISPLATI NA ETF_u STO IMA PRIPREMA ZA PRIJEMNI ISPIT STO KOSTA 200KM...DALI JE TO GLUPOST ILI SE NA TOME STVARNO NESTO NAUCI .....?
Zejnil

#34 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Zejnil »

Pripreme za prijemni imaš na većini tehničkih fakulteta i nisu bezveze, ako ništa ponovit ćeš kvalitetno matematiku (ko i ne bi sa Azemom :-))
Generalno gledajući Univerzitet je problem o lošem kvalitetu školovanja. Danas ti predaje ko treba (a malo ih je) i ko ne treba. Ja mislim da svi koji čitaju ovo i sa različitih su fakulteta mogu nabrojati minimalno 5 takvih profesora na svom fakultetu. Zato naš sistem propada. Zato naši studenti nisu kvalitetni. Nema kvalitetne nastave. Ne postoji profesor koji radi projekte. I ako ih radi, radi ih u svojoj privatnoj firmi. Studenti izlaze sa fakulteta gluplji nego pametniji zbog načina školovanja. Profesor te motiviše da prepisuješ a istovremeno ti to izričito zabranjuje. A ovo sve navedeno je rezultat našeg javnog života. Štela. Kako divna riječ koja se uvukla u svaku moguću poru našeg ambijenta. Sređujemo ispite a zapravo uskraćujemo sami sebi znanje. I šta izađe na kraju...akademski obrazovana osoba koja nije spremna na život. Neko ko se diči završenim fakultetom a istovremeno ne shvaća njegovo pravo značenje.
Samo pitanje mada je možda pogrešna tema: Kako se zaposliti u BH Telecom-u bez štele ili u RAK-u ili bilo kojoj državnoj instituciji

Hvala što vas upeglah.
adis083

#35 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by adis083 »

dali iko zna kolika je skolarina za vanredne studente na Kriminalistici,ili ti ga Fakultetu Kriminalistickih Nauka????tnx unaprijed
huble2007

#36 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by huble2007 »

adis083 wrote:dali iko zna kolika je skolarina za vanredne studente na Kriminalistici,ili ti ga Fakultetu Kriminalistickih Nauka????tnx unaprijed
Priče o pojedinim profesorima sa Sarajevskog univerziteta - koji će za nešto novca i najvećoj neznalici upisati u indeks šesticu, a za malo više i sedmicu - iz studentskih su kuloara u posljednje vrijeme prešle i u one akademske zajednice BiH.

O mitu na Medicinskom, Farmaceutskom, Pravnom, Fakultetu političkih nauka ... do sada se toliko pričalo da i ptice na grani znaju za cjenike pojedinaca. O cijenama ispita pričaju i profesori.

Tvrde da je od 500 do 1.000 maraka dovoljno da se bez imalo znanja položi i najteži ispit na Medicinskom fakultetu.

Sličan cjenik imaju neki profesori s Pravnog, a na Fakultetu političkih nauka moguće je proći malo jeftinije.
Kako je potkupljivih profesora uvijek bilo, ali su tek sada postali tema razgovora među profesorima, čini se da je korupcija izašla iz okvira "podnošljivog".

Ili je, pak, akademska zajednica zabrinuta zbog pojedinaca koji više ne uzimaju mito nego su se počeli baviti iznudom.

Naime, studenti kažu da su neki profesori u posljednje vrijeme postali toliko zahtjevni da je prije izlaska na njihov ispit obavezno nekome od već poznatih posrednika uručiti kovertu s novcem.

Isti su posrednici uzimali čak 2.000 eura, kolika je "dopunska" cijena upisa na jedan od fakulteta u Sarajevu, a diplome postdiplomskog studija dijele se tako da nikome od "regularnih" profesora nije jasno kada je magistar upisao magistarski, a kamoli ugrijao stolicu i položio ispit.

Profesori Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za sada samo pričaju o kriminalu kojim su okruženi. Studenti se ne usuđuju reći kome su dali novac, jer ih niko neće štititi od gnjeva kriminalca koji "pokriven" profesorom vrši otimačinu.

Nadležni nemaju način da riješe ovaj problem. Uključivanje u europski akademski prostor, treba se nadati, rezultirat će time da nam ovakve pojave ne postanu posve normalne.

:lol: :lol:
sarajevonekad

#37 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by sarajevonekad »

Zna li neko nesto vise o kvalitetu IUS-a (International University of Sarajevo)?

poz.
S.
sarajevonekad

#38 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by sarajevonekad »

Pa super nam rade kad nemamo ni minimum dostojanstva i kad smo tolke kuklje da ih se bojimo....
nismo bolje ni zasluzili u tom slucaju sigurno
huble2007 wrote:
adis083 wrote:dali iko zna kolika je skolarina za vanredne studente na Kriminalistici,ili ti ga Fakultetu Kriminalistickih Nauka????tnx unaprijed
Priče o pojedinim profesorima sa Sarajevskog univerziteta - koji će za nešto novca i najvećoj neznalici upisati u indeks šesticu, a za malo više i sedmicu - iz studentskih su kuloara u posljednje vrijeme prešle i u one akademske zajednice BiH.

O mitu na Medicinskom, Farmaceutskom, Pravnom, Fakultetu političkih nauka ... do sada se toliko pričalo da i ptice na grani znaju za cjenike pojedinaca. O cijenama ispita pričaju i profesori.

Tvrde da je od 500 do 1.000 maraka dovoljno da se bez imalo znanja položi i najteži ispit na Medicinskom fakultetu.

Sličan cjenik imaju neki profesori s Pravnog, a na Fakultetu političkih nauka moguće je proći malo jeftinije.
Kako je potkupljivih profesora uvijek bilo, ali su tek sada postali tema razgovora među profesorima, čini se da je korupcija izašla iz okvira "podnošljivog".

Ili je, pak, akademska zajednica zabrinuta zbog pojedinaca koji više ne uzimaju mito nego su se počeli baviti iznudom.

Naime, studenti kažu da su neki profesori u posljednje vrijeme postali toliko zahtjevni da je prije izlaska na njihov ispit obavezno nekome od već poznatih posrednika uručiti kovertu s novcem.

Isti su posrednici uzimali čak 2.000 eura, kolika je "dopunska" cijena upisa na jedan od fakulteta u Sarajevu, a diplome postdiplomskog studija dijele se tako da nikome od "regularnih" profesora nije jasno kada je magistar upisao magistarski, a kamoli ugrijao stolicu i položio ispit.

Profesori Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za sada samo pričaju o kriminalu kojim su okruženi. Studenti se ne usuđuju reći kome su dali novac, jer ih niko neće štititi od gnjeva kriminalca koji "pokriven" profesorom vrši otimačinu.

Nadležni nemaju način da riješe ovaj problem. Uključivanje u europski akademski prostor, treba se nadati, rezultirat će time da nam ovakve pojave ne postanu posve normalne.

caniggia

#39 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by caniggia »

A zna li iko ista o Fakultetu za javnu upravu?
clansman

#40 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by clansman »

Duhovni Vođa wrote:
ladyblue18 wrote:
Duhovni Vođa wrote:
zar je pravo fakultet?

:D
nije :roll:
ajde sta se ljutis odma, ajde evo izvini, eto nek ti bude, povlacim sve sto sam rekao- pravo jest fakultet. :thumbup: :thumbup:

p.s.

kako položi saltagu ziva bila? :D

pa vjerovatno nagu***** se...:D:D:D:D:D:D
drama

#41 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by drama »

huble2007 wrote:

ovo je istina ako se pomnozi sa 5x :D

ne znam koliki su udjeli profesora a koliki posrednika al' nijedan ozbijlniji ispit ne mozes
zavrsit' ispod 3 milje...

valjda se razmislja 'kad mogu svi, sto ne bi' i ja...'
al' opet nisu problem prof koji uzimaju pare, nego oni koji norme. npr
izadje 20 ljudi na ispit, 3-5 platilo, od onih ' regularnih ' 15ak samo petero moze polozit...
uzimaj pare al' kad ti dodje neko ko zna, neka polozi...
uciteljica

#42 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by uciteljica »

ZDRAVO!Studentica sam IV godine na PA, i nikada do sada nisam imala situaciju da kupim,ispit.Nisam upoznata sa cijenama ispita na faxu,ali sve je to upakovano i ususkano.Skoro je jeadn prof.otisao u penziju da ne bi bio otkrivne zbog mita i korupcije.A on Gospodin Vleikan,predavao na 5 fakulteta u Sarajevu.Kako su samo jadni ti ljudi!!!!!!!!!!!!A mi jos gori zato sto sve znamo i kao nesto se sve krije!!!!!!!!!!! :x
illuminated

#43 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by illuminated »

elmeidn wrote:ZNALI NEKO KAKVI SU ZADACI NA PRIJEMNOM "ETF SARAJEVO"...

DALI JE NEKO ZNA DALI SE ISPLATI NA ETF_u STO IMA PRIPREMA ZA PRIJEMNI ISPIT STO KOSTA 200KM...DALI JE TO GLUPOST ILI SE NA TOME STVARNO NESTO NAUCI .....?
ugasi caps.

nadji neke zadatke sa prijemnog pa probaj sam uraditi. ako uspijes, nemoj ici na pripreme.
Bullet Tooth Tony

#44 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Bullet Tooth Tony »

TESKI SU ZADACI NA PRIJEMNOM "ETF SARAJEVO"
Dioda

#45 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Dioda »

A jesi li razmisljao da upises filozofski fakultet,smjer bosanski jezik ? Image
Jed1217

#46 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Jed1217 »

Svašta sam googlala ali nikako ne mogu da nadjem gdje se u Sa( na kojem fakultetu) studira logopedija.I pitam se postoji li to uopće kod nas? :-)
Ko zna bilo šta,bujrum? :mrgreen:
alica.k

#47 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by alica.k »

jed, to je ono sa govornim manama jel?
mozda psihologija? logopedija kao sama...sumnjam da ima.
Jed1217

#48 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Jed1217 »

Ma da,govorne mane...Ali čudilo bi me da nema kod nas a ima u Zagrebu i Beogradu...Pa nije valjda da smo toliko zaostali? Gdje li su se školovali bh. logopedi? :roll:
Daphna

#49 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by Daphna »

Jed1217 wrote:Svašta sam googlala ali nikako ne mogu da nadjem gdje se u Sa( na kojem fakultetu) studira logopedija.I pitam se postoji li to uopće kod nas? :-)
Ko zna bilo šta,bujrum? :mrgreen:
Logopedija je odsjek na defektološkom. A defektološki je u sklopu... E to već ne zanm, ali znam da postoji odsjek na tuzlanskom univerzitetu!
alica.k

#50 Re: FAKULTETI U SARAJEVU

Post by alica.k »

Jed1217 wrote:Ma da,govorne mane...Ali čudilo bi me da nema kod nas a ima u Zagrebu i Beogradu...Pa nije valjda da smo toliko zaostali? Gdje li su se školovali bh. logopedi? :roll:
u zagrebu i beogradu hehe :D
Post Reply