Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
udarnik35

#26 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by udarnik35 »

Suska se po Ministarstvu za boracka pitanja o dizanju skolarina. :run:
Sunrise00

#27 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Sunrise00 »

atko wrote:
Sunrise00 wrote:znam da ce sad biti drvlje i kamenje na mene, ali ako se to uradi razumno, nece uopce biti lose. Prvo sto ce fakulteti imati vise para da uloze u opremu i tako to. Drugo sto ne bi bilo ovoliko studenata koji fakultet upisuju samo da bi studirali. Ako placas, vece su sanse da ces uciti :D Ali naravno da se ne moze uvesti da se odjednom sve placa, nego opcija studentski krediti i to, koji se otplacuju kad zavrsis fakultet i zaposlis se :D eh sad, drugi je problem sto su kod nas svi lopovi i sto bi te pare bile potrosene na sve osim na unapredjenje uslova za ucenje na fakultetu :D
uvijek ima ono ali ... sve to fino zvuci ALI te pare ce se potrositi na desetine cistacica, domara, djecu assistente. mame i tate profesore ... to su jednostavno plemenske zajednice.

Drzava prvo treba strategiju kakvih i koliko kadrova, pa onda treba reorganizacija fakulteta i privatnih i drzavnih, za sve to opet treba zakonska regulativa sto opet potrazuje drzavu sa pocetka ove recenice ... a to nemamo ... i tu se krug zatvara...

U ovom momentu podici skolarinu znaci opljackaju koga mozes, djeca sehida invalida ce dobiti popust, djeca guzonja studiraju po kembridzima i oksfordima ... placace neka srednja klasa koja izumire jer je pljackaju gdje god stignu da bi se pokrpila crna rupa zvana drzavni aparat :roll:
upravo, spomenula sam taj problem :D nego hocu da kazem da stvarno ima logike da se to uradi :D
Emilija Kovačev

#28 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Emilija Kovačev »

Zadnjih godina se postepeno školarina i povećavala, to je vidljivo. Sve manje je studenata koji prolaze u one baš, baš redovne. Raste broj samofinansirajućih/paralelnih, kao i vanrednih. To je i logičan slijed, kad pogledate, svugdje u svijetu je to tako. "Znanje je skupo."
Neko spomenu sistem u Švedskoj, hm. Daleko smo mi od Švedske, ali mora se krenut od nekud. Isto, kad student shvati da je potegao u džep, onda će ponekad i sjesti, pa naučiti, a ne samo štovati onu drugu strana studentskog života. :wink:

Ako do ovog zaista dođe, da se toliko cijene podignu, bit će interesantno vidjeti one koji imaju ono čudno mišljenje o privatnim fakultetima, kad kažu:"Tamo dadnu parice, a začas prime diplomicu." Vidjet će da možda i nije sve tako. Ljudi jednostavno trebaju shvatiti da je to najbolja investicija, i da je svugdje u svijetu tako (Pogledajte univerzitete u Americi, Britaniji, EU). Druga je tema što smo mi po svim aspektima miljama daleko od pomenutih saveza/zemalja, i evidentno je da kod nas ljudi ipak ne mogu izdvajati novac za nešto, što na kraju i nije obavezno. :roll:
Sad, ako do ovog dođe, da li će se i kod nas vraćati novac, kako vi kažete kao u Irskoj, Švedskoj, to je već teško pitanje. :-D Ja mislim da ne. A, da je sve ovo žalosno, to jest.
Gray

#29 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Gray »

Toto wrote:
Gray wrote:
Sunrise00 wrote:
Vani se fakulteti placaju, i to poprilicno puno cak i za njihove standarde ali ljudi i dalje studiraju. I da, rijetko kome roditelji placaju studiranje, nego studenti rade dok studiraju, ako se bas isticu dobiju stipendije, dignu studentske kredite koje ne moraju otplacivati dok ne zaradjuju odredjenu sumu novca godisnje i tako dalje. I da, ne pricam napamet, nego znam kako jeste :D

Kako gdje, ovdje (Švedska) su svi univerziteti besplatni i još svi studenti imaju pravo na nekih 250 € mjesečno bespovratno od države i mogu uzeti još oko 500 € kredita mjesečno, koji dobiju na 25 godina sa kamatom oko 2% čini mi se (ali nisam 100% siguran za kamatu).
Koliki je "PDV" u sveckoj koji placaju oni koji zavrse fakultete...jel 50% ili 60%

PDV? Ovisi od proizvoda, 25%, 12% ili 6%.

Ako misliš porez na dohodak (plate) onda je od 29% do 60%, ovisno od visine plate. Zašto?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#30 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Toto »

Gray wrote:
Toto wrote:
Gray wrote:

Kako gdje, ovdje (Švedska) su svi univerziteti besplatni i još svi studenti imaju pravo na nekih 250 € mjesečno bespovratno od države i mogu uzeti još oko 500 € kredita mjesečno, koji dobiju na 25 godina sa kamatom oko 2% čini mi se (ali nisam 100% siguran za kamatu).
Koliki je "PDV" u sveckoj koji placaju oni koji zavrse fakultete...jel 50% ili 60%

Ako misliš porez na dohodak (plate) onda je od 29% do 60%, ovisno od visine plate. Zašto?
u kapitalizmu pa i ovom socijalistickom sveckog tipa "nejma dzabe rucka", pa tako nema ni besplatnog obrazovanja.. ako studenti ne placaju obrazovanje.. placa drzava, a drzava uzima od nekoga... kako se spomenu: 30 % od limara i sobarica sa zanatom, a 60 % od onih sa fakultetskim diploma, jer su oni sa fakultetom radnici koji imaju najvisa primanja, pa ispada da visoko obrazovanje u Sveckoj placaju visokobrazovani
Gray

#31 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Gray »

Toto wrote:
Gray wrote:
Toto wrote:

u kapitalizmu pa i ovom socijalistickom sveckog tipa "nejma dzabe rucka", pa tako nema ni besplatnog obrazovanja.. ako studenti ne placaju obrazovanje.. placa drzava, a drzava uzima od nekoga... kako se spomenu: 30 % od limara i sobarica sa zanatom, a 60 % od onih sa fakultetskim diploma, jer su oni sa fakultetom radnici koji imaju najvisa primanja, pa ispada da visoko obrazovanje u Sveckoj placaju visokobrazovani

Pa u svakoj se državi plaćaju porezi, negdje više negdje manje, uključujući i kod nas, pa je rijetko gdje svo obrazovanje besplatno.

Naravno da uvijek mora neko platiti, kao i sve, ali je zato obrazovanje besplato za studente, tako da svako ko želi može studirati, makar nemao ni marke, jer su davanja države + kredit dovoljni da odseli od kuće i izdržava se za vrijeme studiranja.

I kod nas su porezi visoki pa opet od toga nemaš države.
vjesticanametli

#32 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by vjesticanametli »

da ne citiram slazem se sa zelenasicom :thumbup: uostalom sad masa studira da eto mogu reci studiram :-) bilo je prodaj par ovcica i haj sinko na fax e sad prodaji cijelo stado :mrgreen: pa ako se ĐŽetic zeza i trazi socijalu prodaces i kucu na kraju :D
Bloo
Globalna šefica

#33 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Bloo »

vjesticanametli wrote:da ne citiram slazem se sa zelenasicom :thumbup: uostalom sad masa studira da eto mogu reci studiram :-) bilo je prodaj par ovcica i haj sinko na fax e sad prodaji cijelo stado :mrgreen: pa ako se ĐŽetic zeza i trazi socijalu prodaces i kucu na kraju :D
prilicno degutantan komentar

pa tako su i nasi preci dosli u grad, prodali par ovcica

ima siromasnih porodica koje su ulozile mnogo da njihova djeca studiraju, i ta djeca su se pokazala kao dobri studenti :)

ima porodica koje, uz sve napore, ne mogu da si priuste da njihovo dijete studira :)
vjesticanametli

#34 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

ma nisam to mislila al hajd
zelenashica

#35 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by zelenashica »

Bloo wrote:
vjesticanametli wrote:da ne citiram slazem se sa zelenasicom :thumbup: uostalom sad masa studira da eto mogu reci studiram :-) bilo je prodaj par ovcica i haj sinko na fax e sad prodaji cijelo stado :mrgreen: pa ako se ĐŽetic zeza i trazi socijalu prodaces i kucu na kraju :D
prilicno degutantan komentar

pa tako su i nasi preci dosli u grad, prodali par ovcica

ima siromasnih porodica koje su ulozile mnogo da njihova djeca studiraju, i ta djeca su se pokazala kao dobri studenti :)

ima porodica koje, uz sve napore, ne mogu da si priuste da njihovo dijete studira :)
Država je ta koja treba da priušti studiranje svakom učeniku/studentu koji ima kvalitet --->čitaj znanje i ispunjava kritejerije potrebnih za neki određeni studij.
Ali isto tako država je ta koja treba da "zabrani" studiranje onih koji samo troše budžetski novac a ne daju rezultate.Čak treba da ograniči i vrijeme studiranje onih koji žele studirati i za svoj vlasiti novac.
Najveći je promašaj dozvoljavati da se obnavlja jedna te ista godina godinama.
Od takvog studiranja i znanja slaba fajda.Na kraju se svede opet na štetu društva.Stoga društvo treba takvo studiranje da "zabrani".
addy_sa

#36 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by addy_sa »

nažalost, polako i kod nas dolazi negativna selekcija studenata..biće studiraj ko ima da plati.. budućnost je u jačanju privatnih fakulteta koji će barem za to što se plati nešto i pružiti.. a država da omogući kredite onima koji ne mogu da plate i to je to..i, naravno, studij uz rad.. ja kad vidim ove današnje studente, čast izuzecima, šta radiš: studiraaam.. pa dobro šta još radiš osim što studiraš..
vjesticanametli

#37 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

pa studiraju godinama joj tebe :-)

zelenasice :thumbup: to je to
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#38 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by ladyblue18 »

Sunrise00 wrote:znam da ce sad biti drvlje i kamenje na mene, ali ako se to uradi razumno, nece uopce biti lose. Prvo sto ce fakulteti imati vise para da uloze u opremu i tako to. Drugo sto ne bi bilo ovoliko studenata koji fakultet upisuju samo da bi studirali. Ako placas, vece su sanse da ces uciti :D Ali naravno da se ne moze uvesti da se odjednom sve placa, nego opcija studentski krediti i to, koji se otplacuju kad zavrsis fakultet i zaposlis se :D eh sad, drugi je problem sto su kod nas svi lopovi i sto bi te pare bile potrosene na sve osim na unapredjenje uslova za ucenje na fakultetu :D
Sama si rekla u zadnjoj recenici sve.

I normalno da se ne slazem sa ovim mogucim potezom jer sve i kada bi odlicni ucenici bili finansirani od drzave to nista ne znaci, jer ocjena nikada nije bila mjerilo znanja, pa bi tako puno ucenika koji nemaju sredstva a koji imaju volju i zelju i znanje a nisu bili odlicni ostalo uskraceno za obrazovanje.

Nek dignu cijene kad budemo imali standard kao bar skandinavske zemlje, do tada...kako ih stid nije uopste pisati o toj mogucnosti. Ali koga ce pljackati ako nece nas, srednju klasu.
Gray

#39 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Gray »

ladyblue18 wrote:

I normalno da se ne slazem sa ovim mogucim potezom jer sve i kada bi odlicni ucenici bili finansirani od drzave to nista ne znaci, jer ocjena nikada nije bila mjerilo znanja, pa bi tako puno ucenika koji nemaju sredstva a koji imaju volju i zelju i znanje a nisu bili odlicni ostalo uskraceno za obrazovanje.

Nek dignu cijene kad budemo imali standard kao bar skandinavske zemlje, do tada...kako ih stid nije uopste pisati o toj mogucnosti. Ali koga ce pljackati ako nece nas, srednju klasu.

Da je takav standard bilo bi besplatno, kao u Skandinaviji.
zelenashica

#40 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by zelenashica »

ladyblue18 wrote:

Ako ocjene nisu mjerilo znanja onda jesu prijemni ispiti.
Ili ćemo i tu reći: štelilo se ba,trema me spucala,na tren zaboravio,.... :-)

Ps.(imaju volju i zelju)Imam i ja volju da budem milionerka al ne ide sele tako lako..... :roll:
pss.Znanje sam već rekla kako je moguće provjeriti. ;-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#41 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by ladyblue18 »

zelenashica wrote: Ako ocjene nisu mjerilo znanja onda jesu prijemni ispiti.

Ps.(imaju volju i zelju)Imam i ja volju da budem milionerka al ne ide sele tako lako..... :roll:
Koji se lagano pocinju ukidati, evo danas vijest izasla da filozofski u Sa ukida prijemne od ove godine.
A i na prijemnom bez obzira koliko se dobro pokaze tesko ce vrlodobar ucenik upasti u redovne i samim tim dobiti privilegiju da ga drzava finansira.
Samir90

#42 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Samir90 »

ladyblue18 wrote:
zelenashica wrote: Ako ocjene nisu mjerilo znanja onda jesu prijemni ispiti.

Koji se lagano pocinju ukidati, evo danas vijest izasla da filozofski u Sa ukida prijemne od ove godine.
A i na prijemnom bez obzira koliko se dobro pokaze tesko ce vrlodobar ucenik upasti u redovne i samim tim dobiti privilegiju da ga drzava finansira.

Nema djece, jos mozda dvije generacije da ce imati ono full! To ti je ona dejtonska godina, kad se narod od dragosti kreso, al ovamo pa nadalje, nema slabo. Pogledaj da se u srednje i osnovne skole upisuje po 2 do 3 odjeljenja!
Sunrise00

#43 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Sunrise00 »

zelenashica wrote:
ladyblue18 wrote:

Ako ocjene nisu mjerilo znanja onda jesu prijemni ispiti.

joj, izvinut cete, ali sto se ocjena tice, razumijem da od 12 predmeta recimo 2,3 ocjene od tih nisu mjerilo znanja nego je profesor ovakav ili onakav, ali niko mene ne moze ubijediti da neko ko je prosao vrlodobrim ima isto znanje kao neko ko ima prosjek recimo 5.0, jednostavno ne ide. Mislim, govorim iz iskustva, kad god sam nesto odlicno naucila takvu sam i ocjenu dobila, mozda sam samo nekoliko puta u toku skolovanja dobila ocjenu mnooogo manju nego sto sam zasluzila, ali kad se sve sabere i oduzme, 99% ocjena su u vrijeme kad sam ih dobila bile mjerilo mog znanja. Jebiga, ako nisu ocjene pokazatelj znanja, sta je, nesto mora biti. eh, tu dolaze prijemni :D mislim da je kombinacija prosjecnih ocjena i prijemnog ispita poprilicno dobar pokazatelj znanja..tako da definitivno nisam za ukidanje prijemnih ispita da ko sta ne pomisli :D cak me ljuti i ovo novo pravilo da se za upis u srednju skolu ne mora dobiti onaj minimalni broj bodova iz svakog predmeta, jer mislim da to bas i ne djeluje dobro na ucenike.. mislim, bukvalno mogu odustati od pripremanja uopce ako imaju prosjek 5.0 svih 8 godina osnovne skole :-? tako da mogu upisati srednju skolu bez da recimo znaju rijesiti jednacinu. Prijemni je tu ipak s razlogom i vazno je da se pripreme jer ce im to znanje trebati u srednjoj skoli..
atko

#44 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by atko »

Sunrise00 wrote:
joj, izvinut cete, ali sto se ocjena tice, razumijem da od 12 predmeta recimo 2,3 ocjene od tih nisu mjerilo znanja nego je profesor ovakav ili onakav, ali niko mene ne moze ubijediti da neko ko je prosao vrlodobrim ima isto znanje kao neko ko ima prosjek recimo 5.0, jednostavno ne ide...
Vrlo vrlo cesto su odlikasi samo streberi koji bubaju na pamet dok ne nabubaju odredjenu kolicinu teksta za koju ce dobiti 5 ... problem je sto i sistem i roditelji podupiru takav nacin ... i to postaje mjerilo - a nije

I da si uporedila dovoljan i odlican pa hajd ... ali vrlodobar i odlican ... pa tu skoro da nema razlike ... u stavri obicno je vrlodobar onaj ko nsto nauci s razumjevanjem i svojim rjecima pa dobije 4 jer je ispustio 3 rjeci ... za razliku od odlikasa koji je "mehanicki" sve fino izbiflo ... al ne daj boze da ga prekinu u pola :D
emirbey_7

#45 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by emirbey_7 »

Doduse, podizu i kvalitet skolovanja, zasto ne bi i cijene... :zzzz:
Sunrise00

#46 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Sunrise00 »

atko wrote:
Sunrise00 wrote:
joj, izvinut cete, ali sto se ocjena tice, razumijem da od 12 predmeta recimo 2,3 ocjene od tih nisu mjerilo znanja nego je profesor ovakav ili onakav, ali niko mene ne moze ubijediti da neko ko je prosao vrlodobrim ima isto znanje kao neko ko ima prosjek recimo 5.0, jednostavno ne ide...
Vrlo vrlo cesto su odlikasi samo streberi koji bubaju na pamet dok ne nabubaju odredjenu kolicinu teksta za koju ce dobiti 5 ... problem je sto i sistem i roditelji podupiru takav nacin ... i to postaje mjerilo - a nije

I da si uporedila dovoljan i odlican pa hajd ... ali vrlodobar i odlican ... pa tu skoro da nema razlike ... u stavri obicno je vrlodobar onaj ko nsto nauci s razumjevanjem i svojim rjecima pa dobije 4 jer je ispustio 3 rjeci ... za razliku od odlikasa koji je "mehanicki" sve fino izbiflo ... al ne daj boze da ga prekinu u pola :D
dobro, dovoljan bi bilo realisticnije :D zavisi gdje se skolujes :D :D
ovo sto se tice ispustanja 3 rijeci, na to sam mislila kad sam rekla da je dobio losiju ocjenu iz ovog ili onog razloga a u biti zna gradivo :D vamo gdje sam ja isla u skolu, 99% stvari su se MORALE razumjeti da dobijes 5 :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#47 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Toto »

atko wrote:
Sunrise00 wrote:

promasio si temu :D :D :D
ovo vazi za tehnicke fakuletete
za samo jednu petoljetku ce u seheru ostat samo filozofski fakulet ..
ostali ce na dobos a djeca ce u pecelbu - da nauce kako se u garazama prave milijarde....
bimbokaposzta

#48 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by bimbokaposzta »

Ne mogu da vjerujem da je na ovoj temi ovako malo postova.
Ako bagri koja je naumila podići cijene studiranja, prođe ova "inicijativa", neće proći puno vremena kada će cijene biti još više podignute a doći će i vrijeme kada više neće biti redovnih, odnosno studenata koji ne plaćaju. Fakulteti svakako nastoje što više povećati broj studenata koji plaćaju studije.

Neko pravi poređenje sa cijenama studiranja na fakultetima na zapadu. Zaboravlja se da su domaći fakulteti napravljeni od naših para. Naši roditelji i mi smo napravili ove zgrade, odškolovali kadar koji predaje po fakultetima i kupili opremu. I dalje to isto finansiramo kroz razne doprinose i poreze.
Sada isti oni koji su se dugo godina školovali besplatno žele dodatno opteretiti roditelje sadašnjih i budućih studenata.

Studenti najbolje znaju sa kakvim uslovima studiranja se sreću na fakultetima.
Oprema kao da je ratna odšteta iz WW 2. Predavanja pojedinih profesora su ista kao i osamdesetih, kao da svijet nije otišao ni korak naprijed. Titule se štancaju kao na traci a obrazovanje generalno tone iz dana u dan.
I šta nude kao rješenje? Povećanje cijene studiranja. Zaboli njih što roditelji studenata ostaju bez posla ili rade bez plate. Pojedini umovi su umislili da su za (čast izuzecima) svoje skromno znanje premalo plaćeni i da bi ih studenti i njihovi roditelji trebali dodatno pogurati.
Bambi_na_kofeinu

#49 Re: Fakulteti traze da se cijene skolarina enormno dignu!

Post by Bambi_na_kofeinu »

Ne znam o kakvom masovnom studiranju se priča, pa daleko smo ispod evropskog prosjeka akademski obrazovanih a i ispod prosjeka onih koji studiraju.

To što imamo problem hiperprodukcije određenih kadrova je drugi par rukava.
Ma koliko neko bio sjajan student recimo pedagoške akademije to neće previše smanjiti mogućnost da će poslije diplomiranja završiti na birou, stvar prezasićenja.
Post Reply