@ Real Khan, mogu li info o toj politckoj zaledjini, bas bi tema postala pravo interesantnaReal Khan wrote:Jašta nego ga je pričepio...ma nije to nikakva tajna... Mišković ovih dana ubrzano radi na definitvnom preuzimanju "Vranice" DD Sarajevo (tačnije zanima ga nekoliko najatraktivnijih lokacija u Sarajevu u vlasništvu "Vranice"). Pored zgrade Direkcije "Vranice" DD u strogom centru grada (kod Kantonalnog Suda i Centralnog zatvora), Mišković želi da preuzme i nekoliko desetina duluma zemlje na Stupu (uz glavnu džadu), gdje planira izgraditi ogromne trgovačke centre Delte i ostalih svojih firmi. Istovremeno, Miškovićeva konkurencija, hrvatski "Konzum", je kupio salon namještaja "Dalas" na Stupu i Otoci i planiraju tamo graditi svoje objekte...Da skratim i ne idem u više detalja: Trenutno se odigrava velika borba oko (vele)trgovačkog kolača između "Konzuma", "Delte", "Mercatora" i Selimovićevog "MIMS"-a ("Merkura"), s tim da Selimović ipak ima najveći kolač, a nije na Miškovićevoj strani...zagazaga wrote:ovo gore što sam citirala je sinoć bilo na dnevniku rtrs, odmah poslije informacije o ubistvu onog momka u Sa
nisam mogla vjerovati.......kad ono'na svim srpskim stranicama sa vijestima' a jutros ovo
prolup'o skroz.......il' ga je neko dobro pričepio1. Fahro porucuje da nece dopustiti cenzuru IZ i Rijaseta.
2. Takodjer tvrdi da su Bosnjaci ugrozeni od hrvata u fbih jer su hrvati toboze ekonomski poklopili bosnjake.
S obzirom na činjenicu da je Fahro, najblaže rečeno u dubokoj finansijskoj krizi, otišao je "na kamate" kod Miškovića, a Miškoviću treba medijska podrška za poslovne poduhvate unutar Federacije BiH (RS već kontrolira uz pomoć Dodika). Ta medijska podrška ima za cilj tihu eliminaciju Miškovićeve glavne konkurencije -- dakle Selimovića kao glavnog konkurenta br. 1, i hrvatski "Konzum" glavnog konkurenta br. 2 (i usput da povali nekoliko banaka sa velikim hrvatskim kapitalom, čisto da se Fahro osveti za odbijanje njegovih "poslovnih ponuda")... Zato nije ni čudo što Fahro već nekoliko godina najviše piše o: 1) "kriminalu Selimovića" (a da je Selimović na Miškovićevoj strani, bio bi OK), 2) bankarskoj mafiji (koja to i jeste samo što se Fahro "sjetio" toga kada su ga odjebali u UniCredit Banci), i odnedavno 3) Fahro piše i o "hrvatskoj kontroli nad Bošnjacima", što ima za cilj potkopavanje pozicije "Konzuma"...
Joj, kada bih vam počeo pričati o političkoj zaleđini, tj. koji politički igrači stoje iza, onda bi vam se sve smučilo...
Fahrin formalni ulazak u politiku - miniSTAR nebezbednosti
- Novi_Nick
#26 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
-
popajic
#27 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
spokojan wrote:formalni Panticu ... formalni ...popajic wrote:Postao/la mima dana 14/08/2009 10:37
Ostani ti meni spokojan i ne sekiraj se.........Fahro je vec duboko u politiKi[
![]()
uspokoji se...neformalno
- Real Khan
#28 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Naravno da možeš dobiti info, ali bi ta "usluga" bila jako skupa jer je plod detaljne i dugotrajne analize koja je zahtjevala mnogo truda, ekspertize, novca, vremena (a opet, vrijeme je novac)...jesi li još uvijek zainteresiran?Novi_Nick wrote:@ Real Khan, mogu li info o toj politckoj zaledjini, bas bi tema postala pravo interesantnaReal Khan wrote:
Jašta nego ga je pričepio...ma nije to nikakva tajna... Mišković ovih dana ubrzano radi na definitvnom preuzimanju "Vranice" DD Sarajevo (tačnije zanima ga nekoliko najatraktivnijih lokacija u Sarajevu u vlasništvu "Vranice"). Pored zgrade Direkcije "Vranice" DD u strogom centru grada (kod Kantonalnog Suda i Centralnog zatvora), Mišković želi da preuzme i nekoliko desetina duluma zemlje na Stupu (uz glavnu džadu), gdje planira izgraditi ogromne trgovačke centre Delte i ostalih svojih firmi. Istovremeno, Miškovićeva konkurencija, hrvatski "Konzum", je kupio salon namještaja "Dalas" na Stupu i Otoci i planiraju tamo graditi svoje objekte...Da skratim i ne idem u više detalja: Trenutno se odigrava velika borba oko (vele)trgovačkog kolača između "Konzuma", "Delte", "Mercatora" i Selimovićevog "MIMS"-a ("Merkura"), s tim da Selimović ipak ima najveći kolač, a nije na Miškovićevoj strani...
S obzirom na činjenicu da je Fahro, najblaže rečeno u dubokoj finansijskoj krizi, otišao je "na kamate" kod Miškovića, a Miškoviću treba medijska podrška za poslovne poduhvate unutar Federacije BiH (RS već kontrolira uz pomoć Dodika). Ta medijska podrška ima za cilj tihu eliminaciju Miškovićeve glavne konkurencije -- dakle Selimovića kao glavnog konkurenta br. 1, i hrvatski "Konzum" glavnog konkurenta br. 2 (i usput da povali nekoliko banaka sa velikim hrvatskim kapitalom, čisto da se Fahro osveti za odbijanje njegovih "poslovnih ponuda")... Zato nije ni čudo što Fahro već nekoliko godina najviše piše o: 1) "kriminalu Selimovića" (a da je Selimović na Miškovićevoj strani, bio bi OK), 2) bankarskoj mafiji (koja to i jeste samo što se Fahro "sjetio" toga kada su ga odjebali u UniCredit Banci), i odnedavno 3) Fahro piše i o "hrvatskoj kontroli nad Bošnjacima", što ima za cilj potkopavanje pozicije "Konzuma"...
Joj, kada bih vam počeo pričati o političkoj zaleđini, tj. koji politički igrači stoje iza, onda bi vam se sve smučilo...
- osa
#29 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
znači nema izvora informacija.
- Real Khan
#30 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Izvor informacije koju sam gore napisao sam ja, jer sam lično obavio istraživanje. Ja se rijetko pozivam na tuđe izvore jer odavno ne vjerujem domaćim (a boga mi ni stranim) medijima...Zašto? Pa zato što iza svakog medija stoji ili pojedinac ili interesna grupa koja ima svoje interese, potrebe, ciljeve itd. Zato ja lijepo (u okviru svog redovnog posla) obavim istraživanje na terenu i razgovaram sa konkretnim likovima (protagonistima), odbacim standarnu šuplju priču (koji ti svi žele uvaliti) i dođem do objektivnih zaključaka koje je lako provjeriti i potvrditi kao utemeljene činjenice...Uh, opet ja počeo "soliti pamet" i držati predavanja ljudima na forumu o tome kako se dolazi do pouzdanih informacija i kako se analizira politička situacija..., a znam da to raja ne gotivi...ipak je raji lakše za 1 KM kupiti "Avaz" i tamo pročitati sve "izanalizirano" do bola...osa wrote:znači nema izvora informacija.
-
spokojan
#31 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
nema tu jasno i trajno definiranih teorija zavjere. fahrina konstanta je samo ekonomski interes, a s kim ga postize i na koji nacin je veoma promjenjivo. danas nekoga ili nesto hvali, sutra kudi, a prekosutra opet hvali.
fahro je u ovom momentu dobar s bakirom izetbegovicem, reisom cericem, zijom blekicem i jos nekolicinom ... a sta ce biti sutra tko zna ...
fahro je u ovom momentu dobar s bakirom izetbegovicem, reisom cericem, zijom blekicem i jos nekolicinom ... a sta ce biti sutra tko zna ...
- osa
#32 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
i istraživanja se rade iz određenih izvora, uglavnom iz medija, današnje obavještajne službe 80-90% informacija crpe iz dostupnih izvora, naravno da ih prije toga obradi analitika, koja je danas najvažniji dio tih institucija, tako da u tvoje riječi o osobnom istraživanju baš i ne vjerujem.Real Khan wrote:Izvor informacije koju sam gore napisao sam ja, jer sam lično obavio istraživanje. Ja se rijetko pozivam na tuđe izvore jer odavno ne vjerujem domaćim (a boga mi ni stranim) medijima...Zašto? Pa zato što iza svakog medija stoji ili pojedinac ili interesna grupa koja ima svoje interese, potrebe, ciljeve itd. Zato ja lijepo (u okviru svog redovnog posla) obavim istraživanje na terenu i razgovaram sa konkretnim likovima (protagonistima), odbacim standarnu šuplju priču (koji ti svi žele uvaliti) i dođem do objektivnih zaključaka koje je lako provjeriti i potvrditi kao utemeljene činjenice...Uh, opet ja počeo "soliti pamet" i držati predavanja ljudima na forumu o tome kako se dolazi do pouzdanih informacija i kako se analizira politička situacija..., a znam da to raja ne gotivi...ipak je raji lakše za 1 KM kupiti "Avaz" i tamo pročitati sve "izanalizirano" do bola...osa wrote:znači nema izvora informacija.
-
blackepeace
#33 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Dobra metodologija ali podložna greškama.Real Khan wrote:Izvor informacije koju sam gore napisao sam ja, jer sam lično obavio istraživanje. Ja se rijetko pozivam na tuđe izvore jer odavno ne vjerujem domaćim (a boga mi ni stranim) medijima...Zašto? Pa zato što iza svakog medija stoji ili pojedinac ili interesna grupa koja ima svoje interese, potrebe, ciljeve itd. Zato ja lijepo (u okviru svog redovnog posla) obavim istraživanje na terenu i razgovaram sa konkretnim likovima (protagonistima), odbacim standarnu šuplju priču (koji ti svi žele uvaliti) i dođem do objektivnih zaključaka koje je lako provjeriti i potvrditi kao utemeljene činjenice...Uh, opet ja počeo "soliti pamet" i držati predavanja ljudima na forumu o tome kako se dolazi do pouzdanih informacija i kako se analizira politička situacija..., a znam da to raja ne gotivi...ipak je raji lakše za 1 KM kupiti "Avaz" i tamo pročitati sve "izanalizirano" do bola...

Tako da je ipak pametnije kupiti Avaz. Bar ih neko demantuje ako pogriješe.
- Real Khan
#34 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
osa wrote:i istraživanja se rade iz određenih izvora, uglavnom iz medija, današnje obavještajne službe 80-90% informacija crpe iz dostupnih izvora, naravno da ih prije toga obradi analitika, koja je danas najvažniji dio tih institucija, tako da u tvoje riječi o osobnom istraživanju baš i ne vjerujem.Real Khan wrote:Izvor informacije koju sam gore napisao sam ja, jer sam lično obavio istraživanje. Ja se rijetko pozivam na tuđe izvore jer odavno ne vjerujem domaćim (a boga mi ni stranim) medijima...Zašto? Pa zato što iza svakog medija stoji ili pojedinac ili interesna grupa koja ima svoje interese, potrebe, ciljeve itd. Zato ja lijepo (u okviru svog redovnog posla) obavim istraživanje na terenu i razgovaram sa konkretnim likovima (protagonistima), odbacim standarnu šuplju priču (koji ti svi žele uvaliti) i dođem do objektivnih zaključaka koje je lako provjeriti i potvrditi kao utemeljene činjenice...Uh, opet ja počeo "soliti pamet" i držati predavanja ljudima na forumu o tome kako se dolazi do pouzdanih informacija i kako se analizira politička situacija..., a znam da to raja ne gotivi...ipak je raji lakše za 1 KM kupiti "Avaz" i tamo pročitati sve "izanalizirano" do bola...osa wrote:znači nema izvora informacija.
- osa
#35 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
ljudi koji rade takva istraživanja obično ne istupaju u javnosti, to uglavnom radi netko drugi, osim ako rade za neke nevladine organizacije, a i njih kako kažeš netko financira i stoji iza njih, uvijek je u igri nečiji kapital, inače bi ti taj posao radio volonterski, ovako kao ja na netu.
- Real Khan
#36 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Pa zar ja ovdje istupam u javnosti...? Nije valjda da mi znaš pravi identitetosa wrote:ljudi koji rade takva istraživanja obično ne istupaju u javnosti, to uglavnom radi netko drugi, osim ako rade za neke nevladine organizacije, a i njih kako kažeš netko financira i stoji iza njih, uvijek je u igri nečiji kapital, inače bi ti taj posao radio volonterski, ovako kao ja na netu.
- osa
#37 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
ne znam, a niti me zanima, ali kad bi netko htio saznati tvoj identitet, mislim od službi, zar misliš da bi to bio veliki problem.Real Khan wrote:Pa zar ja ovdje istupam u javnosti...? Nije valjda da mi znaš pravi identitetosa wrote:ljudi koji rade takva istraživanja obično ne istupaju u javnosti, to uglavnom radi netko drugi, osim ako rade za neke nevladine organizacije, a i njih kako kažeš netko financira i stoji iza njih, uvijek je u igri nečiji kapital, inače bi ti taj posao radio volonterski, ovako kao ja na netu.![]()
I za tvoju informaciju: ne radim u nevladinom sektoru whatsoever...
... a što se tiče volonterizma, ja od svoje 15. godine ne radim ništa volonterski.
- Real Khan
#38 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
osa wrote:ne znam, a niti me zanima, ali kad bi netko htio saznati tvoj identitet, mislim od službi, zar misliš da bi to bio veliki problem.Real Khan wrote:Pa zar ja ovdje istupam u javnosti...? Nije valjda da mi znaš pravi identitetosa wrote:ljudi koji rade takva istraživanja obično ne istupaju u javnosti, to uglavnom radi netko drugi, osim ako rade za neke nevladine organizacije, a i njih kako kažeš netko financira i stoji iza njih, uvijek je u igri nečiji kapital, inače bi ti taj posao radio volonterski, ovako kao ja na netu.![]()
I za tvoju informaciju: ne radim u nevladinom sektoru whatsoever...
... a što se tiče volonterizma, ja od svoje 15. godine ne radim ništa volonterski.
EDIT: Ja sam mislio da je tema Fahro i pokušaj formalnog ulaska istog u politiku...
-
musac
#39 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
E jebiga Real Khan, ti nam serviraš desetku s lukom, i mi taman da se krenemo davit, a ti nam ih odneseš. Pa ne može to tako...
-
zimomor
#40 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
ali zato ovg dijela intervjua nema u nadasnjem ''bastionu Bosnjastva"zagazaga wrote:fahro svasta porucuje,
13. avgust 2009. | 15:50 | Izvor: Srna
Čitaj mi!
SARAJEVO - Ekonomski rezultat rada premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika je vidljiv i on u mnogim segmentima prestiže nekada superiornu Federaciju BiH, izjavio je osnivač kompanije "Avaz" i vlasnik tog lista Fahrudin Radončić.
"Druga je stvar što mi u Federaciji svu nesposobnost naših vlasti aboliramo preko kritika na račun Dodika", rekao je Radončić u intervjuu sarajevskom nedeljniku "Global".
On je naveo da Dodik jeste napravio zgradu Vlade RS od 17 spratova, dok je istovremeno, kako je rekao, nesposobna federalna Vlada već punih 15 godina "podstanar kod Zlatka Lagumdžije".
Nova zgrada Radio-televizije Republike Srpske
"Takođe, on pravi novu zgradu RTRS-a, a zgrada naših dvaju televizija - državne i FTV - građevinski se raspada. Uz to, RTRS u svom poslovanju beleži profit, a naša FTV enormne gubitke.
Dodik završava autoput, a mi naš gradimo kao sporovozni feljton u mesečnoj štampi", naglasio je vlasnik "Avaza". On je istakao da u Federaciji traje "opšta trka u pljuvanju" na Dodikov račun.
"Ali, mislim da se njegovo ime neretko politikantski i providno zloupotrebljava u medijskom namicanju lažnog patriotizma pred Bošnjacima, kako bi se onda lakše udaralo po reisu Ceriću ili nekom drugom unutar Federacije", ocenio je Radončić.
On je istakao da Dodiku politički "ne može i ne želi verovati", ali da smatra lošim da mu se u Sarajevu ili u Sipi montiraju kriminal i korupcija.
"To Dodika neće privlačiti ka pravljenju zajedničke države, već naprotiv, samo će ga terati iz nje, što neki, verovatno, i hoće. Imam pravo da sumnjam zašto nekima toliko smeta što je Dodik tobože ukrao, inače neverovatnih, 500 miliona KM u Banjaluci, a istovremeno im uopšte ne smeta što su Selimovići stvarno ukrali milijardu KM usred Sarajeva", kaže Radončić.
On je rekao da se boji scenarija u kojem se Dodik na svaki način pokušava planski izludeti korupcijskim dosjeima, kako bi, u strahu od eventualnog procesuiranja, pobegao u separatizam.
"Od ovoga ne bi imali koristi ni Srbi, ni Bošnjaci, ni BiH. Koristi ne bi imali ni pojedini ekstremni velikohrvatski krugovi, čiji se prsti mogu prepoznati u taktici da BiH treba mudro srušiti na način da je to tobožnja posledica Dodikovih sukoba sa Sarajevom i OHR-om, odnosno, Bošnjacima koji su u svemu veliki operativci i navijači", ocenio je Radončić.
Razvoj
Vrlo je indikativno, kaže on, da ti ekstremisti smatraju kako bi se tada lako Dodik i Bošnjaci optužili kao glavni krivci za raspad i podelu BiH, a "mirni" Hrvati bili bi nagrađeni reaktiviranjem Vašingtonskog sporazuma i dobijanjem na poklon cele Federacije.
"Ipak, ma koliko Dodika separatistički svrbeli prsti, verujem da on ne sme preuzeti takvu odgovornost na sebe i treba ga pustiti da RS ekonomski razvija i da se ona što iskrenije reintegrira unutar BiH", rekao je on.
Prema njegovim rečima, vlasti u Sarajevu moraju znati da, ako hoće celu i zajedničku BiH, onda treba da navijaju da se svaki njen deo ekonomski razvija i da taj razvoj ne kriminalizuju.
"Uz to, ako hoćemo da živimo sa Srbima u istoj državi, moramo uvažavati njihovo pravo da sami biraju političke vođe, ma koliko se oni nama ne dopadali", poručio je vlasnik "Avaza".
jadni mi sa ovim udbasem koji nam kroji kapu
- Real Khan
#41 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
musac wrote:E jebiga Real Khan, ti nam serviraš desetku s lukom, i mi taman da se krenemo davit, a ti nam ih odneseš. Pa ne može to tako...
Ma hajde, ukratko ću reći za raju sa sa-x foruma:
Fahro je ispušio na svim frontovima jer para nema, Mišković također zglajzao finansijski i hitno mu treba nešto vrijedno (a jeftino) da hajruje u Federaciji, tačnije u Sarajevu gdje još uvijek ima brdo novca, dok je RS je već opuhana do krajnjih granica održivosti (zadnji "poduhvat" im je bila "prodaja" robne kuće Boska u BL i to je to). Obruč oko Dodika se steže i svaka transakcija mu je pod velikom lupom, tako da se sve manje može zafrkavati...veliki je to pritisak čak i za grmalja poput Dodika...
Mišković je vidio da to "vrijedno-a-jeftino" može hajrovati preko Vranice DD, koja je sistematski upala u finansijsku dubiozu, ali su mu se tu umiješali pojedini kadrovi SDA, SBiH i SDP, od kojih jedni traže svoj tal, a drugi mu ne daju prolaz ni pod razno, jer su već u talu sa Selimovićem... Mišković je doslovice popizdio pa je nagazio Fahru, koji mu duguje brdo para, da "to tamo sredi na političkom planu u Sarajevu", jer smatraju da Avaz ima "bezgranični uticaj u Bosni i među Bošnjacima"...ali su zaboravili sljedeće činjenice:
1) da je Fahro tradicionalno donji u odnosu na SDP, jer znamo i mi i Kantonalni sud koliko se on i Lagumdžija vole
2) Tihićeva struja u SDA bi tu rado pomogla Miškoviću (jer je Tihić na platnom spisku BG), ali se plaše da potpuno pokopaju svoj i onako loš rejting (da se razumijemo, Tihića je na čelo SDA zadržalo isključivo Bidenovo izlaganje u Parlamentu BiH, ali objektivno, Tihić definitivno NEMA toliku podršku unutar stranke...a Bakir I. vreba prvu priliku da mu dohaka)...
3) a SBiH (Haris Silajdžić) otvoreno stoji iza Selimovića, s druge strane Avaz već godinama mezi Heću i Silajdžića (saga o elektro-energetskoj mafiji) pa tako Mišković puši i kod SBiH...
Postavlja se sad opravdano pitanje: Šta Mišković može uraditi da ipak hajruje ono što hoće a da se ove stranke smuntaju ili barem ne izofiraju?
Jako je zanimljivo pratiti razvoj situacije oko posljednje Fahrine izjave... Fahro tu kao savjetuje bošnjačke političare da se ugledaju na "ekonomske uspjehe" u RS-u, tako da postanu dobrodošli i Mišković i njegov navodni kapital u Sarajevu (u tom slučaju SDA bi mogla automatski aminovati tu transakciju jer ne bi bilo pritiska javnosti), a drugi cilj je da se olabavi pritisak na Dodika i njegov kapital koji je prijeko potreban Miškoviću... Ako bi se skinuo pritisak sa Dodika, on bi se "odužio" i Fahri i "bošnjačkim političarima"... Fahro bi tako dobio keš da pokrije finansijsku dubiozu, a ostalima bi pomogao kroz svoju predizbornu kampanju, jer koga Dodik počne pljuvati u svojoj predizbornoj kampanji, taj će pobijediti unutar Bošnjaka... Ukratko: vukovi će biti siti, ovce će i dalje biti (skoro) na broju, a narod garantovano ostaje gladan...
Napominjem, ovo je ukratko napisano za raju sa sa-x foruma...a prava analiza je puno opširnija, detaljnija, i napisana ozbiljnijim (stručnim) žargonom...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
koje je godište taj Farho...
-
blackepeace
#43 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Zar nije nedavno bila informacija na TV kako Delta uskoro treba početi gradnju poslovnog toranja u BL i najvećeg trgovačkog centra u regionu ?Real Khan wrote:Fahro je ispušio na svim frontovima jer para nema, Mišković također zglajzao finansijski i hitno mu treba nešto vrijedno (a jeftino) da hajruje u Federaciji, tačnije u Sarajevu gdje još uvijek ima brdo novca, dok je RS je već opuhana do krajnjih granica održivosti (zadnji "poduhvat" im je bila "prodaja" robne kuće Boska u BL i to je to). Obruč oko Dodika se steže i svaka transakcija mu je pod velikom lupom, tako da se sve manje može zafrkavati...veliki je to pritisak čak i za grmalja poput Dodika...
Dodo zida RTV dom u nebesa a Fahrin toranj se vidi iz Pariza.
Sirotinja...
- nezavisni
#44 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Hehe, pa ako ovako stoje stvari, onda se to moze fino iskoristiti. Mislim, zrtvujmo Vranicu da pomognemo Miskovicu (a i Fahru), a oni onda nek nagaze Dodika, koji ce da bi prezivio, morati pristati na ustupke po pitanju ustavnih promjena. I tek tada bi se moglo reci: vukovi siti, ovce na broju...Real Khan wrote: Ma hajde, ukratko ću reći za raju sa sa-x foruma:
Fahro je ispušio na svim frontovima jer para nema, Mišković također zglajzao finansijski i hitno mu treba nešto vrijedno (a jeftino) da hajruje u Federaciji, tačnije u Sarajevu gdje još uvijek ima brdo novca, dok je RS je već opuhana do krajnjih granica održivosti (zadnji "poduhvat" im je bila "prodaja" robne kuće Boska u BL i to je to). Obruč oko Dodika se steže i svaka transakcija mu je pod velikom lupom, tako da se sve manje može zafrkavati...veliki je to pritisak čak i za grmalja poput Dodika...
Mišković je vidio da to "vrijedno-a-jeftino" može hajrovati preko Vranice DD, koja je sistematski upala u finansijsku dubiozu, ali su mu se tu umiješali pojedini kadrovi SDA, SBiH i SDP, od kojih jedni traže svoj tal, a drugi mu ne daju prolaz ni pod razno, jer su već u talu sa Selimovićem... Mišković je doslovice popizdio pa je nagazio Fahru, koji mu duguje brdo para, da "to tamo sredi na političkom planu u Sarajevu", jer smatraju da Avaz ima "bezgranični uticaj u Bosni i među Bošnjacima"...ali su zaboravili sljedeće činjenice:
1) da je Fahro tradicionalno donji u odnosu na SDP, jer znamo i mi i Kantonalni sud koliko se on i Lagumdžija vole, s druge strane Selimović drži konkurentski list "Oslobođenje" u kojem je podosta SDP kadra, tako da od SDP Miškoviću ide šipak...
2) Tihićeva struja u SDA bi tu rado pomogla Miškoviću (jer je Tihić na platnom spisku BG), ali se plaše da potpuno pokopaju svoj i onako loš rejting (da se razumijemo, Tihića je na čelo SDA zadržalo isključivo Bidenovo izlaganje u Parlamentu BiH, ali objektivno, Tihić definitivno NEMA toliku podršku unutar stranke...a Bakir I. vreba prvu priliku da mu dohaka)...
3) a SBiH (Haris Silajdžić) otvoreno stoji iza Selimovića, s druge strane Avaz već godinama mezi Heću i Silajdžića (saga o elektro-energetskoj mafiji) pa tako Mišković puši i kod SBiH...
Postavlja se sad opravdano pitanje: Šta Mišković može uraditi da ipak hajruje ono što hoće a da se ove stranke smuntaju ili barem ne izofiraju?
Jako je zanimljivo pratiti razvoj situacije oko posljednje Fahrine izjave... Fahro tu kao savjetuje bošnjačke političare da se ugledaju na "ekonomske uspjehe" u RS-u, tako da postanu dobrodošli i Mišković i njegov navodni kapital u Sarajevu (u tom slučaju SDA bi mogla automatski aminovati tu transakciju jer ne bi bilo pritiska javnosti), a drugi cilj je da se olabavi pritisak na Dodika i njegov kapital koji je prijeko potreban Miškoviću... Ako bi se skinuo pritisak sa Dodika, on bi se "odužio" i Fahri i "bošnjačkim političarima"... Fahro bi tako dobio keš da pokrije finansijsku dubiozu, a ostalima bi pomogao kroz svoju predizbornu kampanju, jer koga Dodik počne pljuvati u svojoj predizbornoj kampanji, taj će pobijediti unutar Bošnjaka... Ukratko: vukovi će biti siti, ovce će i dalje biti (skoro) na broju, a narod garantovano ostaje gladan...
Napominjem, ovo je ukratko napisano za raju sa sa-x foruma...a prava analiza je puno opširnija, detaljnija, i napisana ozbiljnijim (stručnim) žargonom...
- Novi_Nick
#45 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
@ Real dobre info. Nego nesto mi ovdje nije jasno. Kazes da je Fahro (Avaz) duzan ogromnu lovu Miskovicu, ako je tako zar se vise ne isplati Miskovicu da Fahra potope da propadne jer onda Miskovic dolazi do svih Fahrinih nekretnina po Federaciji?Real Khan wrote:musac wrote:E jebiga Real Khan, ti nam serviraš desetku s lukom, i mi taman da se krenemo davit, a ti nam ih odneseš. Pa ne može to tako...Može, može... Znam kako ti je...ali i u ćevabdžinici moraš platiti tu "desetku sa lukom"...Što bi rek'o naš narod: "Nema džabe ni u stare babe"
![]()
Ma hajde, ukratko ću reći za raju sa sa-x foruma:
1) da je Fahro tradicionalno donji u odnosu na SDP, jer znamo i mi i Kantonalni sud koliko se on i Lagumdžija vole, s druge strane Selimović drži konkurentski list "Oslobođenje" u kojem je podosta SDP kadra, tako da od SDP Miškoviću ide šipak...
- Novi_Nick
#46 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
@ Real Khan,
Koliko vidim sve se igre vode oko toga da pojedine stranke i politicari uniste masu vrijednih firmi/preduzeca/fabrika/kompanija/ po Bosni i Hercegovini da bi onda mogli doci jeftino do nekretnina tih unistenih firmi, znaci nekretnina koje su jako vrijedne ili ce biti jako vrijedne kada Bosna i Hercegovina jednog dana unidje u EU.
Koliko vidim sve se igre vode oko toga da pojedine stranke i politicari uniste masu vrijednih firmi/preduzeca/fabrika/kompanija/ po Bosni i Hercegovini da bi onda mogli doci jeftino do nekretnina tih unistenih firmi, znaci nekretnina koje su jako vrijedne ili ce biti jako vrijedne kada Bosna i Hercegovina jednog dana unidje u EU.
Last edited by Novi_Nick on 14/08/2009 19:30, edited 1 time in total.
-
musac
#47 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Fala ti, Khane. Zanimljive informacije... Ali mi nije jasno zasto je Fahro u tolikoj finansijskoj krizi... Pa sve novine mu se dobro prodaju? Dobro radi Radon Plaza? Jedino Twist Tower mu je propala investicija od nekih 60-ak miliona, ali valjda ce to moci vratiti?
-
spokojan
#48 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
real khan i ostali
fahro nije u financijskim problemima vjerujte. jedini financijski problebi ovog (ne)covjeka su to sto je prije 2 godine mislio da ce do kraja 2009. godine biti tezak 200 mln eura, a tezak je 100.
Njegov sustinski problem je isprepletenost struktura i ako je on uvezan s nekom strukturom koja trenutno nije u milosti recimo amera, a iz te isprepletenosti se tesko izlazi. u toj poziciji stisne ga dervisevic iz financijske policije i fahro zna da za njega lako sloze hrpu inkriminirajucih dokaza. to su njegovi problemi, a ne nedostatak novca.
fahro nije u financijskim problemima vjerujte. jedini financijski problebi ovog (ne)covjeka su to sto je prije 2 godine mislio da ce do kraja 2009. godine biti tezak 200 mln eura, a tezak je 100.
Njegov sustinski problem je isprepletenost struktura i ako je on uvezan s nekom strukturom koja trenutno nije u milosti recimo amera, a iz te isprepletenosti se tesko izlazi. u toj poziciji stisne ga dervisevic iz financijske policije i fahro zna da za njega lako sloze hrpu inkriminirajucih dokaza. to su njegovi problemi, a ne nedostatak novca.
- vivaldi
#49 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Nije ti bas nesto spektakularna ova analiza. Ispade po ovome da ce Miskovica (i Fahru) od propasti spasiti kupovine Vranice koja je i sama u finansijskoj dubioziReal Khan wrote:Fahro je ispušio na svim frontovima jer para nema, Mišković također zglajzao finansijski i hitno mu treba nešto vrijedno (a jeftino) da hajruje u Federaciji, tačnije u Sarajevu gdje još uvijek ima brdo novca, dok je RS je već opuhana do krajnjih granica održivosti (zadnji "poduhvat" im je bila "prodaja" robne kuće Boska u BL i to je to). Obruč oko Dodika se steže i svaka transakcija mu je pod velikom lupom, tako da se sve manje može zafrkavati...veliki je to pritisak čak i za grmalja poput Dodika...
Mišković je vidio da to "vrijedno-a-jeftino" može hajrovati preko Vranice DD, koja je sistematski upala u finansijsku dubiozu,
Da se razumijemo, Miskovic pravi godisnji promet od 1,5 -2 MILIJARDE eura. Ima apsolutni monopol u srbiji, kupio je dobar dio u rs-u (lanac Tropic, Bosku..) , u podgorici je napravio ogroman shopping mall, a ima x manjih objekata kao i u makedoniji, dok je u bugarskoj kupio po velicini drugi ili treci maloprodajni lanac (pikadili ili tako nesto). Njegov kapital (nista spektakularno) je vec u sarajevu, ali ne ne njegovo (delta) ime.
Medjutim, kriza njega (a ni fahru) nije ni blizu unistila vec bi najbolja definicija bila "usporila" planove ekspanzije (npr. plan za federaciju je bio investiranje 200 do 300 miliona eura u trgovine), a najbolji primjer su Stozice u sloveniji gdje je prije recesije pobjedio na tenderu za shopping mall i stadion u vrijednosti od oko 260 miliona eura, ali je nedavno istekao i posljednji rok za pocetak radova pa je ugovor raskinut - ocigledno miskovic u uslovima recesije nema namjeru da od banaka uzima milonske kredite pa se samim tim nece "zavaljivat" ni kad je federacija u pitanju bar dok se ekonomija malo ne oporavi. Mozda eventualno kupi ponegdje nesto "sitno" za ono kesha sto ima u dzepu, ali je u principu sva velika lova vec investirana pa bez kredita nema vecih akvizicija.
I fahro je u slicnoj sitauciji samo je naravno rijec o manjim ciframa, ali covjek koji je prije mjesec-dva ulozio milion KM u nagradnu igru je daleko od propasti.
-
zonbirile
#50 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku
Fahro,KOS-ovog kodnog imena Ščepo,nikad ne objasni što je i kako došao u Bosnu i po čijem naređenju.Ne objasni kako je bilo biti izvršni sekretar SKJ Titograda,pod palicom Mila Đukanovića.E da je ovakvih prelazaka bilo u drugim ratovima ne znam,a da je sve odigrano,neka objasni kako je stekao BiH državljanstvo.Pa oženio bosanku Azru,samo ima detalj,nije razveden od Sniježane iz Titograda.To bi njemu u pravnoj državi bio problem,ovde je ionako na zadatku.Toliko o Fahrinom razvojnom putu,a spominjati narod u Bosni on kao naturalizovani Bosanac falš ženidbom,može samo ovde.