Alfa Kentaur wrote:I dok nas FTV vec duze vrijeme obasipa partizanskim filmovima u kojima se Bata Zivoinovic(kasnije dokazani cetnik) hrabro bori i gine za lazno bratstvo i jedistvo, sa druge strane ne pamtim kada je FTV poslednji puta pustila u eter neki dokumentarac o Armiji BiH, Zajki, Boli, Nanicu, Hasetu, Isovicu, Dudakovicu, i ostalim herojima koji su branili i odbranili ovu drzavu!!
Sta nam FTV time porucuje??
Jesu li heroji ABiH definitivno zaboravljeni na FTV-u? Jesu li se partizani borili za pravu stvar a borci ABiH nisu? Jel' se to oni stide ABiH?
P.S. Cesto opravdano kritikujemo politicare koji su zaboravili najbolje sinove Bosne, ali je li FTV nesto bolja od politicara...?

Već duže vrijeme se kanim napisati nešto o ovim partizanskim filmovima na FTV-u. Lično ih sa uživanjem gledam. Bata Živojinović, žao mi je zbog njegovih stavova u ratu i poslije rata. On i Ljubiša samardžić definitivno nešto što se sa uživanjem gledalo prije rata. Svaki film od Valter brani sarajevo, Bitka na Neretvi, Most... ej ljudi to su nezaboravni filmovi.
Bio sam pripadnik Armije RBiH nešto više od dvije godine, pojma nemam kakav bi to film mogao da se napravi o toj Armiji. Mislim, može ono izvadit se neki događaj, neki heroj iz rata i snimiti film, ali prošli rat je završen bez pobjednika, onda dosta tih mračnih strana se izdešavalo. Od kalkulacija sa Bosna cijela ili u pola, pa do posljeratne pljačke države. Partizanski filmovi znaš kakav kraj filma bude, onda bode u oči ta odlučnost jednog partizana koja krasi svaki Krvavcev film. Recimo u Mostu gdje čovjek baca bombu na najboljeg prijatelja jer Most se mora srušiti po svaku cijenu. Mislim takvih je primjera u partizanskim filmovima na pretek. Taj kult borbe i požrtvovanosti je prikazan tako jasno i nedvosmisleno. Ili je Krvavac malo pretjerao ili su ljudi zaista bili onakvi, vjerovatno ima i jednog i drugog.
Za Armiju RBiH ako bi se već snimao film o tim vojnicima, mogao bi biti zanimljiv ali u skroz drugom kontekstu, jer tu borba i požrtvovanost jednostavno nije na prvom mjestu. Onda kakav kraj filma bi bio. Vesele se borci Armije RBiH Dejtonskom sporazumu? Ili, vojnik konstatuje ''pobjedili smo, samo u Srebrenici je bio Genocid'' ili ''Alija potpisuj pa makar bila kao avlija''.