EZAN

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Koja je ¹teta?
Haqqani wrote:Ahmede , koja je korist stavljanja ezana u muziku???
Haqqani

Post by Haqqani »

Steta je velika.

Ljudi u kafani ce se oglusiti na ezan , i zaraditi jos vecu kaznu...

Jel nam to zelja ???
DONY

Post by DONY »

Sa zadovoljstvom,Profesore.Imas moju punu podrsku.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

E, Haqqani, sad ću baš da pretjeram :)

A koja je korist od ezana sa džamije, ako mu se niko ne odaziva, ako mu se ljudi oglušuju?

I ne znam šta je problem sa ezanom u kafani, u kojoj se ne konzumira alkohol? A zamisli, na ovom svijetu postoje i takve kafane! Kad je vrijeme namaza, čuješ ezan, ostaviš kaficu, odeš obaviš namaz i opet se vratiš u kafanu!
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmede , u koliko mezheba je muzika dozvoljena ?
nexo

Post by nexo »

samo naprijed...e.g. Kamelot, Nights of Arabia...
fantasticno zvuci...normalno, sve zavisi od produkcije, a takodje bi bilo lijepo da pjesma ima vezu sa Islamsko-Arapskom kulturom, kao ova iz primjera.
Licno sam istu pjesmu vise puta pustao kada testiram sistem u arapskim zemljama i nikada mi niko nije nista prigovorio.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani wrote:Ahmede , u koliko mezheba je muzika dozvoljena ?

Haqqani, pa ti reče da se baviš muzikom, pa bi nam mogao ponuditi odgovor na to pitanje!

I sa ovim tvojim pitanjima, osjećam se kao u mektebu, pred hodžom....
Podsjetio si me na dane djetinjstva :) :-)
Haqqani

Post by Haqqani »

Ahmmed wrote:

Haqqani, pa ti reče da se baviš muzikom, pa bi nam mogao ponuditi odgovor na to pitanje!

:):):)

Volio bih da cujem od tebe odgovor na ovo pitanje .

Jedno je ciniti haram , a skroz drugo je ohalaliti haram...
DONY

Post by DONY »

Ahmmede,Ti bi trebao poceti naplacivati ova predavanja. Koji ti je broj racuna ??.. :) :)
black

Post by black »

Muzika, kao i ostale umjetnosti duhovnog karaktera, proizašla iz svijeta tišine, iz praizvora, te u tom smislu odražava tiho i mitsko otkrivanje vječne Istine..otkivanje vječne Istine u sistemu zvukova, koji pripadaju, ustvari, svijetu forme i pojave, i mada je Istina iznad svake pojave i forme određenosti i djeljivosti.....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani wrote:
Ahmmed wrote:

:):):)

Volio bih da cujem od tebe odgovor na ovo pitanje .

Jedno je ciniti haram , a skroz drugo je ohalaliti haram...

Haqqani, otišli smo predaleko, počinjemo zamarati ljude, jer i sam znaš, koliko se i na koji način, može govoriti i pisati o muzici u islamu.
Ja sam ovdje , u nekoliko prethodnih postova, iznio svoj stav o ovoj temi, pokušavši naći zdravorazumsko pojašnjenje, a koje je po mom mišljenju u punom skladu sa islamom.

Na kraju krajeva, i ezan je vrsta muzike. Meni posebno draga, još kad je u izvedbi mujezina kojeg je Bog podario lijepim glasom i mjerom u jačini. Ništa ljepše od toga.....

I da: Meni je ezan poziv na namaz. Ja ga tako i doživljavam.

Ipak,dozvoli da je nekim ljudima ezan i nešto drugo. Možda poticaj za razmišljanje, možda nešto što stvara neopisiv osjećaj ugode, dok slušaju: Allahu ekber.....
Možda ih ezan neće potaknuti da odu na namaz....A možda i hoće....sa muzičkom podlogom ili bez nje....
Haqqani

Post by Haqqani »

...
ragib

Post by ragib »

Ahmmede
Kako komentarises činjenicu da ima doktora hadisa koji su stava da je muzika haram ali isto tako ima doktora koji kazu da je dozvoljeno.
Obadvojica su znaci jako obrazovani sto se tiče hadisa.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani,

Ostahod ti dužan ono za haram.....

Trudim se da ga ne činim, a još manje da ga ohalaljujem....

Ja samo želim pokazati da ima puno, puno praznog prostora u islamu, koji se može popuniti,kako u skladu s vremenom u kojem živimo, tako i u skladu sa islamskim principima. A tako se volimo pohvaliti univerzalnošću, svevremenošću i suvremenošću islamskih principa, jel tako??
Ahmmed

Post by Ahmmed »

ragib wrote:Ahmmede
Kako komentarises činjenicu da ima doktora hadisa koji su stava da je muzika haram ali isto tako ima doktora koji kazu da je dozvoljeno.

Rgibe, tim bi doktorima, za početak, preporučio da se ozbiljnije pozabave ,recimo, zekjatom. Znaš li za podatak, da bi, kada bi svi muslimani koji su obavezni plaćati zekjat, to i činili,nestalo gladi u ČITAVOM svijetu?

Neka malo slože prioritete!
Saraswati

Post by Saraswati »

Ahmmed wrote:Rgibe, tim bi doktorima, za početak, preporučio da se ozbiljnije pozabave ,recimo, zekjatom. Znaš li za podatak, da bi, kada bi svi muslimani koji su obavezni plaćati zekjat, to i činili,nestalo gladi u ČITAVOM svijetu?
Ovo je mocno :)
ragib

Post by ragib »

Ahmmed wrote:
ragib wrote:Ahmmede

Rgibe, tim bi doktorima, za početak, preporučio da se ozbiljnije pozabave ,recimo, zekjatom. Znaš li za podatak, da bi, kada bi svi muslimani koji su obavezni plaćati zekjat, to i činili,nestalo gladi u ČITAVOM svijetu?

Znam taj podatak. Pošto je bila tema o muzici radi toga samo ovo napisao. Svakako da se slazem da treba odrediti prioritete.
Stitch__

Post by Stitch__ »

ahmede svaka ti dala ;) :D

ne, fakat, od ovih kvazivjernika na forumu, izgovora za muslimane i sl, jedini si kojeg mogu citat bez da mu se smijem ili da ga zalim. da su svi vjernici na svijetu kao ti, puno bi manje problema mucilo danasnje covjecanstvo :)
Haqqani

Post by Haqqani »

Prekomjerna srdžba donosi strah, a neumjesna ljubaznost odnosi poštovanje. Ne budi toliko strog da te se zasite, a ni toliko blag da postanu drski prema tebi.

Širazi.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Haqqani wrote:Prekomjerna srdžba donosi strah, a neumjesna ljubaznost odnosi poštovanje. Ne budi toliko strog da te se zasite, a ni toliko blag da postanu drski prema tebi.

Širazi.

Meni je od Širazija draži Poslanik a.s.
addo888

#71 Re: EZAN

Post by addo888 »

Goa wrote:može li se koristiti u remixu pjesme?
ako nisi vjernik boli te briga..mozes,ali ako si vjernik onda valjda vjerujes u svetost ezana i to neces uraditi
addo888

Post by addo888 »

Saraswati wrote:
Ahmmed wrote:Rgibe, tim bi doktorima, za početak, preporučio da se ozbiljnije pozabave ,recimo, zekjatom. Znaš li za podatak, da bi, kada bi svi muslimani koji su obavezni plaćati zekjat, to i činili,nestalo gladi u ČITAVOM svijetu?
Ovo je mocno :)
Islam je perfektan ali mi muslimani smo daleko od toga-rijeci Alije Izetbegovica
Stitch__

#73 Re: EZAN

Post by Stitch__ »

addo888 wrote:
Goa wrote:može li se koristiti u remixu pjesme?
ako nisi vjernik boli te briga..mozes,ali ako si vjernik onda valjda vjerujes u svetost ezana i to neces uraditi
zasto ezan uz muziku krshi njegovu svetost?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Haqqani wrote: Ljudi u kafani ce se oglusiti na ezan , i zaraditi jos vecu kaznu...
©ta znaèi oglu¹iti se na ezan?
Haqqani

Post by Haqqani »

ztluhcs wrote:
Haqqani wrote: Ljudi u kafani ce se oglusiti na ezan , i zaraditi jos vecu kaznu...
Šta znači oglušiti se na ezan?

Ezan je poziv na namaz.
Locked