EZAN

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:...a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...
...definicija grijeha iz perspektive teiste i ateiste nije ista.....

...ovo gore usput....nego nešto drugo je bio razlog javljanja.....ja sve očekujem da čujem da si tobe došla....ozbiljno....
addo888

Post by addo888 »

...a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...
A ko si ti? drvena Marija ? kako moze bit iko a da ne grijesi.Ne moze"!
Pearl

Post by Pearl »

Haqqani wrote:
addo888 wrote:Kako znam jedna od Dine Merlinovih pjesmama sadrzi ezan :-) :roll:
Koja pjesma ???
ja se ne sjecam Dinine, ali je bila jedna ratna, stvarno se ne sjecam imena, gdje se u pjesmi cuju ezan i crkvena zvona...

u tom kontekstu mislim da je upotreba ezana bila sasvim ok, jer pjesma konkretno govori o suzivotu ...

muhi, uzmi primjer new age i ambijentalne muzike.. iznenadio bi se koliko cesto se ezan ili dijelovi ezana koriste, jer veliki broj pjesama je sa arapskim melosom.. predivne pjesme, gdje se ezan samo uklapa, imas osjecaj kao da si negdje vani, gdje slusas muziku a u pozadini se cuje ezan - obicno je tako ukomponovano... takve melodije mogu ici samo uz intermezzo, a ne uz golisave tete... :) a opet, posto su ti autori vecinom muslimani, ne vjerujem da bi oni koristili ezan ako ne bi trebali..
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:...a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...
...definicija grijeha iz perspektive teiste i ateiste nije ista.....

...ovo gore usput....nego nešto drugo je bio razlog javljanja.....ja sve očekujem da čujem da si tobe došla....ozbiljno....
definicija grijeha nije ista ni sa gledista razlicitih religija. tebi je popiti jednu ljutu sa nogu grijeh; katoliku ili pravoslavcu ne samo da nije grijeh, nego se da i proporuciti... tebi je jesti krmetinu grijeh, a nekome drugom nije... ti imas pravo u okviru svojeg braka da planiras broj djece, ili da se razvedes ako hoces, dok katolici recimo te konkretne stvari smatraju velikim grijehom. nekome je eto imati 4 komada hanuma grijeh, a tebi -- according to your religion -- nije :wink:

dakle, kad prokomentarisah oko 'grijeha', valjda se dalo naslutiti da govorim o nekim velikim, univerzalnim grijehovima, koji nisu limitirani ili definisani iskljucivo tvojom (ili bilo cijom) vjerom ili mojom nevjerom... zato i spomenuh osamu, busha, karadzica i slicne likove... koji se mole i vjeruju, a pritome nista manje zla ne cine... u poredjenju sa njima (pazi 'vamo @addo888) vecina nevjernika danasnjice je zaista manje-vise bezgrijesna cak i ako nisi drvena marija...

PS moj dragi avicena, prije ces ti preci u moj tabor, u ateiste nego sto cu ja doc tobe :D neJma tog boga pred kojim ce se moja glava sagnuti, pa cak i da mi se sutra doticni ukaze sa nebesa... :D ja sam ti onaj najgori tip kjafirke, koja je svjesno odabrala da to bude :D meni ni sam pejgamber nem're pomoc :D :D :D :-) :-) :-) :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
definicija grijeha nije ista ni sa gledista razlicitih religija. tebi je popiti jednu ljutu sa nogu grijeh; katoliku ili pravoslavcu ne samo da nije grijeh, nego se da i proporuciti... tebi je jesti krmetinu grijeh, a nekome drugom nije... ti imas pravo u okviru svojeg braka da planiras broj djece, ili da se razvedes ako hoces, dok katolici recimo te konkretne stvari smatraju velikim grijehom. nekome je eto imati 4 komada hanuma grijeh, a tebi -- according to your religion -- nije :wink:

dakle, kad prokomentarisah oko 'grijeha', valjda se dalo naslutiti da govorim o nekim velikim, univerzalnim grijehovima, koji nisu limitirani ili definisani iskljucivo tvojom (ili bilo cijom) vjerom ili mojom nevjerom... zato i spomenuh osamu, busha, karadzica i slicne likove... koji se mole i vjeruju, a pritome nista manje zla ne cine... u poredjenju sa njima (pazi 'vamo @addo888) vecina nevjernika danasnjice je zaista manje-vise bezgrijesna cak i ako nisi drvena marija...

PS moj dragi avicena, prije ces ti preci u moj tabor, u ateiste nego sto cu ja doc tobe :D neJma tog boga pred kojim ce se moja glava sagnuti, pa cak i da mi se sutra doticni ukaze sa nebesa... :D ja sam ti onaj najgori tip kjafirke, koja je svjesno odabrala da to bude :D meni ni sam pejgamber nem're pomoc :D :D :D :-) :-) :-) :-)
....na tu relativnost koju ti šire opisa i ja sam mislio.....islamski pristup dijeli grijehe na one učinjene prema Bogu, prema drugima i prema sebi....poslije pažljivije analize ne može se baš u potpunosti isključiti i kauzalni odnos......

PS.....zato ja i kažem da te vidim kao h. Omera....od trenutno isukane sablje protiv......do takve transformacije koju danas često koristimo kao primjer pravednosti i pobožnosti......
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
PS.....zato ja i kažem da te vidim kao h. Omera....od trenutno isukane sablje protiv......do takve transformacije koju danas često koristimo kao primjer pravednosti i pobožnosti......
moj avicena... :shock:
ma kakav omer, pa kad sam ja ugnjetavala i proganjala koga, kakve isukane sablje, sta ti je...
pa prema tome, ne mogu se ni transformisati tako radikalno, jer nikad nisam ni bila ko omer... :wink:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
moj avicena... :shock:
ma kakav omer, pa kad sam ja ugnjetavala i proganjala koga, kakve isukane sablje, sta ti je...
pa prema tome, ne mogu se ni transformisati tako radikalno, jer nikad nisam ni bila ko omer... :wink:
...ma h.Omer je isukao sablju da se konačno obračuna sa Poslanikom i "zarazom" koju je širio.....i...bi šta bi.....e da li je ugnjetavao ili nije toliko ne znam i nije bitno za poentu.....
danas

Post by danas »

odosmo sa teme.... :-)

kao sto rekoh, meni 'zaraza' ne smeta, niti je vidim kao 'zarazu'. samo branim svoj pogled na svijet, a niti koga navracam da bude kao ja, niti koga odvracam od onoga sto je on/ona odlucio/la da bude. prema tome, nisam kao halif omer, koji je ostro progonio i ugnjetavao muslimane sve dok i sam nije presao na islam... :wink:

PS njegova prica postoji u skoro svakoj vjeri. kod hriscana je to saul/paul (tj. pavle po naski) -- neko ko se od ostrog protivnika i ugnjetavaca pretvorio u stub vjere koju je ranije progonio i utirao, te onda sluzi kao primjer ostalima.
a kao sto rekoh -- ja nikad nisam utirala, niti mi to pada na pamet... :-) :-) :-)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:odosmo sa teme.... :-)
...sumnjam da će se neko naljutiti što smo malo....
....ne navraćam ja tebe nego nešto intuicija mi govori.....al' insan k'o insan......može i da se prevari u procjeni....ali džaba, mene nekakav osjećaj drži i dalje .....
Haqqani

Post by Haqqani »

Pearl wrote:
Haqqani wrote:
addo888 wrote:Kako znam jedna od Dine Merlinovih pjesmama sadrzi ezan :-) :roll:
Koja pjesma ???
ja se ne sjecam Dinine, ali je bila jedna ratna, stvarno se ne sjecam imena, gdje se u pjesmi cuju ezan i crkvena zvona...

u tom kontekstu mislim da je upotreba ezana bila sasvim ok, jer pjesma konkretno govori o suzivotu ...

muhi, uzmi primjer new age i ambijentalne muzike.. iznenadio bi se koliko cesto se ezan ili dijelovi ezana koriste, jer veliki broj pjesama je sa arapskim melosom.. predivne pjesme, gdje se ezan samo uklapa, imas osjecaj kao da si negdje vani, gdje slusas muziku a u pozadini se cuje ezan - obicno je tako ukomponovano... takve melodije mogu ici samo uz intermezzo, a ne uz golisave tete... :) a opet, posto su ti autori vecinom muslimani, ne vjerujem da bi oni koristili ezan ako ne bi trebali..

Ja sam zavrsio sa ovom temom . Rekao sam covjeku svoje misljenje i preporuku , vi ste rekli svoje , pa on neka poslusa koga hoce ...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
Evo i ova rasprava je dovela do Osame... drzi-ne daj i odjednom iskrsne taj lik iz magle, ubica i terorista i svako ko ima iole "stav" koji ne lezi necijim principima, odjednom dobije bar neku slicnost s njim... Bez obzira sto se rasprave ovog tipa, kada je u pitanju ezan, ticu uglavnom samo vjernika - muslimana...

Pitam se gdje je granica te nase slicnosti s Osamom... Bojim se, da nase poricanje slicnosti s Osamom ne pije vode i moze sezati samo do tacke kada se budemo "morali" odreci Boga i islama, jer eto i on se poziva na to da je musliman... Predramaticno, mozda...al, ljudi, nije nam dobro...
uh, jel' ovo bilo meni?

pa ovako... da, teoretski si u pravu -- rasprave ovog tipa bi se trebale ticati samo muslimana vjernika. na zalost, to u praksi ni najmanje nije tako -- ono sto treba da se tice samo vjernika se cesto razbije nekom drugom o glavu. pa bilo to glede muslimanske zabrane prikazivanja poslanikovog lika (koje valjda treba samo da se muslimani pridrzavaju, ali eto, ocekuje se i od onijeh anamo da to postuju?), pa do pokrivanja mene nevjernice kad odem u rijad poslom (sta se mene tice kakvi su propisi odjevanja muslimanskih vjernica i zasto bih se ja trebala tako odjevati?), pa do toga da ce mi se sutra lik poput haqqanija napakovati na kosti ako ja obradim ezan u nekoj melodiji ili ce cak zahvaljivati dragom allahu sto me je prigodno kaznio i ubio u saobracajnoj nesreci jer sam se drznuo to uciniti... elem... lijepo bi bilo da se ove rasprave ticu samo muslimana, ali to -- kao sto rekoh -- nije tako u praksi...

glede spominjanja osame... priznajem, skenuh sa teme, ali morala sam prokomentarisati citat koji je haqqani okacio (iako njega ne citam otkad je prestao svaki post zapocinjati sa bismilom :D :D :D )... elem, taj citat mi je zaista dao znacajn uvid u mentalitet i psihologiju vjernika koji crkose moleci se bogu sve dok kolju i ubijaju -- pa bio taj vjernik osama, bush, karadzic, artukovic, pinochet, ili bilo ko drugi... prokomentarisala sam konkretno za osamu, jer citat se ipak odnosio (tj. bio je namjenjen) muslimanima vjernicima, a osama to jeste ma sta ti mislila -- on ateista sigurno nije. dakle, to sto se ti stidis osame ne znaci da on nije vjernik musliman, da ne vjeruje u boga, i da ga ja ovdje ne trebam spominjati ako to nadjem za shodno i prigodno.
Samo ti...shiroko ti polje..
Znam i ja da registrovanje "malih" napada na privatnost jeste prevencija "vecih"...
...ali, mene prevencija smori...jer kako ti rece u praksi se sve to meni obije o glavu...
Profil Osama i inih nazalost tesko ces prepoznati ovdje... ma koliko bilo jednostavnije da nas se moze tako profilirati (ne kazem da bi ti bilo drago, ali bi bilo jednostavnije) ...da ih ima, punile bi novinske clanke o "zeni" i inim kako dizu u zrak neke kuce i ljude po drugom entitetu, a i ovom, zbog namirivanja teskih i bolnih dugova...

Nema tih profila ovdje, ma koliko ih neki zeljeli... ali ima "babaroga"...

I da, o stidu... Ne znam sta bih ti rekla, da li se trebam stidjeti necega sto je neki "Osama-profil" radio ili radi? ...pa, stidim se, isto toliko koliko se i svaki covjek stidi drugog covjeka koji cini zlodjela...zato sto isti taj pripada ljudskoj vrsti....
danas

Post by danas »

zena wrote:
Samo ti...shiroko ti polje..
Znam i ja da registrovanje "malih" napada na privatnost jeste prevencija "vecih"...
...ali, mene prevencija smori...jer kako ti rece u praksi se sve to meni obije o glavu...
Profil Osama i inih nazalost tesko ces prepoznati ovdje... ma koliko bilo jednostavnije da nas se moze tako profilirati (ne kazem da bi ti bilo drago, ali bi bilo jednostavnije) ...da ih ima, punile bi novinske clanke o "zeni" i inim kako dizu u zrak neke kuce i ljude po drugom entitetu, a i ovom, zbog namirivanja teskih i bolnih dugova...

Nema tih profila ovdje, ma koliko ih neki zeljeli... ali ima "babaroga"...

I da, o stidu... Ne znam sta bih ti rekla, da li se trebam stidjeti necega sto je neki "Osama-profil" radio ili radi? ...pa, stidim se, isto toliko koliko se i svaki covjek stidi drugog covjeka koji cini zlodjela...zato sto isti taj pripada ljudskoj vrsti....
odakle ti da je iko prepoznao profil osame ovdje (za "ovdje" pretpostavljam da smatras ovaj forum)? samo sam odgovorila na konkretan citat, koji mi je -- kao sto vec gore rekoh -- dao uvid u ponasanje i rezonovanje vjernika koji se zdusno moli bogu a istovremeno najvise zla cini. "radi sta hoces, sve ti je oprosteno (valjda dok se molis bogu)" je za mene bio zaista informativan detalj glede razumijevanja pojedinih vjernika -- to je sve sto sam mislila, i to je sve sto sam rekla.

a o prepoznavanju i uporedjivanju osame sa bilo kime ovdje , ili nekakvo "profiliranje" koje spominjes, nekakvi novinski citati... nemam pojma odakle ti to, niti na sta ciljas... nidje veze... :?
CiCiban

Post by CiCiban »

samo sam odgovorila na konkretan citat, koji mi je -- kao sto vec gore rekoh -- dao uvid u ponasanje i rezonovanje vjernika koji se zdusno moli bogu a istovremeno najvise zla cini. "radi sta hoces, sve ti je oprosteno (valjda dok se molis bogu)" je za mene bio zaista informativan detalj glede razumijevanja pojedinih vjernika
ovo je ustvari tvoje razumijevanje datog citata..ili, ako hoces, uvid u tvoje rezonovanje
:P

ili..mozemo zaviriti u njegovo, recimo
Ako se ne varam - taj sistem važi sve dok se kaješ iskreno i sa uvjerenjem da ćeš dati sve od sebe da tu stvar više ne ponoviš, jer se sljedeći put broji kao "dupli"(veći) grijeh...

Druga stvar je kako to neki likovi shvate - nešto kao odrecituj 20 "zdravomarija" i go in peace, ovdje je pokaj se i sve ok...
tueg

Post by tueg »

Pearl wrote:
ztluhcs wrote:
danas wrote: :shock:
napokon shvatih motive bin-ladena, terorista i slicnih karikatura... dok vjerujes u boga i molis ga za oprost, radi sta hoces... jer bog te i dalje voli i oprasta ti, jer u svemu ovome je najbitnije ne sta ti radis nego da li mu se molis...
a bog eto ne voli nas koji niti vjerujemo niti grijesimo (ni slucajno ni namjerno) jer eto, ne molimo gospodara za oprost grijeha koje nikada nismo ni pocinili...

ma odlicno...
:roll: :roll: :roll:
Ako se ne varam - taj sistem važi sve dok se kaješ iskreno i sa uvjerenjem da ćeš dati sve od sebe da tu stvar više ne ponoviš, jer se sljedeći put broji kao "dupli"(veći) grijeh...

Druga stvar je kako to neki likovi shvate - nešto kao odrecituj 20 "zdravomarija" i go in peace, ovdje je pokaj se i sve ok...

Problem je što svako instrumentalizira vjeru onako kako mu treba u trenutku u kojem mu treba...

Izoluj napisanu riječ od razuma i razmišljanja o pisanoj riječi i imaš problem sa ekstremima svih vrsta...
20 zdravo marija izrecenih samo za oprost sa namjerom da se grijesi i dalje ima apsoluto istu "vrijednost" kao i stalno grijesenje u islamu uz pomisao da ce ti bog sve oprostiti, ako ga zamolis...

razlika je jedino u broju ponavljanja molitve - 1:20

i sto se neki hvataju za broj molitvi i otkupljenje grijeha - negativno u hriscanstvu i time opravdavaju postupke odrjesenja grijeha u svojoj vjeri...
20 avemarija nije nimalo gore od obecanja dzenneta sa 200 hurija za bombase ubice koji umru na Allahovom putu
wow, koja neinformisanost izbija iz tvog govora. ko to obećava hurije za ubistva nevinih??? Bog? Islam? ili neki neuki ljudi koje ti hoćeš da čuješ? neznanje je izvor svakog zla. stvarno bi bilo bolje informisati se prvo, jer čovjek lako ispadne budala kad ovako trabunja
tueg

Post by tueg »

a također je interesantno kako se usplahiriš kad se zdravomarija spomene. odmah se rukavice skidaju (a i maske)
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:
samo sam odgovorila na konkretan citat, koji mi je -- kao sto vec gore rekoh -- dao uvid u ponasanje i rezonovanje vjernika koji se zdusno moli bogu a istovremeno najvise zla cini. "radi sta hoces, sve ti je oprosteno (valjda dok se molis bogu)" je za mene bio zaista informativan detalj glede razumijevanja pojedinih vjernika
ovo je ustvari tvoje razumijevanje datog citata..ili, ako hoces, uvid u tvoje rezonovanje
:P

ili..mozemo zaviriti u njegovo, recimo

evo datog citata ponovo...
Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenio od Uzvišenog Allaha: "Covjek ucini grijeh pa zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Covjek ponovno ucini grijeh i zamoli: Gospodaru moj, oprosti mi grijeh! Uzvišeni Allah odgovori: Moj rob ucini grijeh, a zna da ima Gospodara koji za grijeh oprašta ili za grijeh kažnjava. Cini šta hoceš vec sam ti oprostio!" Bilježe Muslim (i Buhari).
dakleM :D -- ovdje nema nista o iskrenom kajanju onoga koji je pocinio grijeh, niti o njegovom trudu da taj grijeh vise ne pocini, niti o iducem grijehu koji se broji duplo... ima samo o ponovnom grijehu i trazenju oprosta, i o preemptivnom bozjem oprastanju svima onima koji u njega vjeruju, pa cak i ako neprestano grijese... a rijec kajanje se ni ne spominje, samo trazenje oprosta...

elem, ja shvatam bas onako kako je napisano, a neko shvata onako kako mu pase...

8-)
blenta

Post by blenta »

danas wrote:
dakleM :D -- ovdje nema nista o iskrenom kajanju onoga koji je pocinio grijeh, niti o njegovom trudu da taj grijeh vise ne pocini, niti o iducem grijehu koji se broji duplo... ima samo o ponovnom grijehu i trazenju oprosta, i o preemptivnom bozjem oprastanju svima onima koji u njega vjeruju, pa cak i ako neprestano grijese... a rijec kajanje se ni ne spominje, samo trazenje oprosta...

elem, ja shvatam bas onako kako je napisano, a neko shvata onako kako mu pase...

8-)
a ima li tu, mozhda, o tome da se treba vjerovati u Bozhije poslanike? i znachi li to shto nema, da u njih ne treba vjerovati?
postulati svake vjere se podrazumijevaju u chesticama svoje razrade i prozhimaju ih.
svako ko bi htio pretendovati da tefsiri islam i islamske upute, bi morao znati, ako ne iz islama, onda iz elementarne logike, da nijedan zakon niti podzakonski akt ne mozhe biti u kontradikciji sa ustavom, kao i to da je on parametar za njihova tumachenja, onda kad se oni javljaju van konteksta. on je taj kontekst.
tako se treba znati da u kur'anu Allah dz.sh., kroz ajete:
"-i svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono shto zhelite!"
i
"-a oni koji se ne pokaju-sami sebi chine nepravdu (zulum)"
sve ljude dijeli na dvije vrste-oni koji se za svoje grijehe kaju i oni che posthichi ono shto zhele i na one koji se ne kaju, koji sebi nepravdu (zulum) chine.
u tom kontekstu, tvoje tumachenje datog hadisa predstavlja ili neinformisanost ili zlonamjernost.
za svaku dovu, a molba za oprost grijeha je u ravni dove, je nuzhna iskrenost, a iskrenost podrazumijeva pokajanje za uchinjeni grijeh, odnosno odustajanje od daljnjeg chinjenja grijeha i chvrsta odluka da se to vishe nikada neche ponoviti.
danas

Post by danas »

eto, svasta saznah na ovom forumu, pa i to da je kuran ustav a hadisi zakoni... :-)

uzmimo da je tako... zasto spominjati vjerovanje u poslanike u diskusiji vezanoj za kaznu ili pokajanje? dati citat ne spominje, dakle niti negira niti potvrdjuje vjeru u poslanika i o tome se nema sta diskutovati niti se ikakvi zakljuci glede vjerovanja u poslanike moze izvesti iz datog citata.

dalje, zasto bi "ustav" bio relevantan, ako ne daje kontekst vezan za konkretno, vrlo specificno pitanje? to sto je neka drzava X paralamentarna demokratija ili monarhija nece biti previse bitno u raspravi glede konkretnog kaznenog zakona te drzave. a da zakon i ustav mogu cesto biti neusaglaseni, vidimo svaki dan: recimo, po "ustavu" su zene ravnopravne, ali po "zakonu" ne mogu da glasaju i voze automobil :D ili uzmimo originalni ustav sjednijenih drzava, po kojem su "all men created equal" ali su crnci i dalje bili manje vrijedni od bijelaca po specificnim zakonima...

i za kraj, zlonamjernost mi je omiljena osobina :D taki smo ti mi bezboznici :D :D :D
blenta

Post by blenta »

danas wrote: eto, svasta saznah na ovom forumu, pa i to da je kuran ustav a hadisi zakoni... :-)
a na forumu ne mozhesh saznati shta je analogija? :)
iskreno me chudi da to ranije nisi znala
zakoni predstavljaju razradu ustava, a hadisi to svakako, a posebno oni koji se doslovno odnose na tumachenje kur'anskih ajeta, koje je muhamed a.s. pruzhao, jesu.
danas wrote: uzmimo da je tako... zasto spominjati vjerovanje u poslanike u diskusiji vezanoj za kaznu ili pokajanje? dati citat ne spominje, dakle niti negira niti potvrdjuje vjeru u poslanika i o tome se nema sta diskutovati niti se ikakvi zakljuci glede vjerovanja u poslanike moze izvesti iz datog citata.
pa, zato shto, valjda je to ochigledno, ti u tom hadisu jednako, odnosno, nimalo, vidish i spominjanja poslanika i spominjanja pokajanja. ne znam zashto ga sad spominjesh ;)
danas wrote:dalje, zasto bi "ustav" bio relevantan, ako ne daje kontekst vezan za konkretno, vrlo specificno pitanje? to sto je neka drzava X paralamentarna demokratija ili monarhija nece biti previse bitno u raspravi glede konkretnog kaznenog zakona te drzave. a da zakon i ustav mogu cesto biti neusaglaseni, vidimo svaki dan: recimo, po "ustavu" su zene ravnopravne, ali po "zakonu" ne mogu da glasaju i voze automobil :D ili uzmimo originalni ustav sjednijenih drzava, po kojem su "all men created equal" ali su crnci i dalje bili manje vrijedni od bijelaca po specificnim zakonima...
pa, morash znati da u pravu i ono shto se zove lex specialis mora biti usaglasheno sa ustavom, iako detaljnije tretira neku oblast, koju ustav tretira samo nachelno. medjutim, ovdje se ne radi o tome, vech o tome da je to pitanje vech rjesheno u "ustavu", kao i u mnoshtvu drugih "podzakonskih akata" i medju pravnicima nema dvojbe oko toga. zato i jesam tvoju neinformisanost navela kao moguchnost takvog pisanja. jer, nijedan islamski pravnik neche hadis koji si ti mimo konteksta i suprotno kur'anu i brojnim drugim hadisima protumachila, tako tumachiti. to je neshto oko chega postoji konsenzus i uopshte nije sporno. kao shto je npr. bilo sporno nekim zakonodavcima dugo vremena to da li su crnci ljudi ili stvari. :)
danas wrote:i za kraj, zlonamjernost mi je omiljena osobina :D taki smo ti mi bezboznici :D :D :D
ja mislim da i ti imash osjechaj kad se tvoja pisanja zasnivaju na retorici, a kad na argumentima ;)
danas

Post by danas »

blenta wrote:
danas wrote: eto, svasta saznah na ovom forumu, pa i to da je kuran ustav a hadisi zakoni... :-)
a na forumu ne mozhesh saznati shta je analogija? :)
iskreno me chudi da to ranije nisi znala
zakoni predstavljaju razradu ustava, a hadisi to svakako, a posebno oni koji se doslovno odnose na tumachenje kur'anskih ajeta, koje je muhamed a.s. pruzhao, jesu.
hvala ti sto me prosvjetli...
blenta wrote:
danas wrote: uzmimo da je tako... zasto spominjati vjerovanje u poslanike u diskusiji vezanoj za kaznu ili pokajanje? dati citat ne spominje, dakle niti negira niti potvrdjuje vjeru u poslanika i o tome se nema sta diskutovati niti se ikakvi zakljuci glede vjerovanja u poslanike moze izvesti iz datog citata.
pa, zato shto, valjda je to ochigledno, ti u tom hadisu jednako, odnosno, nimalo, vidish i spominjanja poslanika i spominjanja pokajanja. ne znam zashto ga sad spominjesh ;)
ja ne spominjem poslanike, vec ti. ja se drzim konkretnog citata, koji se dotjece kazne i oprosta. ti uvodis dodatne nebitne elemente u cilju skretanja sa teme.
blenta wrote:
danas wrote:dalje, zasto bi "ustav" bio relevantan, ako ne daje kontekst vezan za konkretno, vrlo specificno pitanje? to sto je neka drzava X paralamentarna demokratija ili monarhija nece biti previse bitno u raspravi glede konkretnog kaznenog zakona te drzave. a da zakon i ustav mogu cesto biti neusaglaseni, vidimo svaki dan: recimo, po "ustavu" su zene ravnopravne, ali po "zakonu" ne mogu da glasaju i voze automobil :D ili uzmimo originalni ustav sjednijenih drzava, po kojem su "all men created equal" ali su crnci i dalje bili manje vrijedni od bijelaca po specificnim zakonima...
pa, morash znati da u pravu i ono shto se zove lex specialis mora biti usaglasheno sa ustavom, iako detaljnije tretira neku oblast, koju ustav tretira samo nachelno. medjutim, ovdje se ne radi o tome, vech o tome da je to pitanje vech rjesheno u "ustavu", kao i u mnoshtvu drugih "podzakonskih akata" i medju pravnicima nema dvojbe oko toga. zato i jesam tvoju neinformisanost navela kao moguchnost takvog pisanja. jer, nijedan islamski pravnik neche hadis koji si ti mimo konteksta i suprotno kur'anu i brojnim drugim hadisima protumachila, tako tumachiti. to je neshto oko chega postoji konsenzus i uopshte nije sporno. kao shto je npr. bilo sporno nekim zakonodavcima dugo vremena to da li su crnci ljudi ili stvari. :)
i dalje ne cuh nista glede ustavnog prava zena, a zakonske zabrane glasanja ili vozenja automobila. a to je tumacenje islamskih legalista, a ne moje. dalje, crnci su smatrani ljudima a ne stvarima, i po tom ustavu su bili vrijedni (koliko se sjecam tacne cifre) 2/3 bijelog covjeka. dakle, stoji direktna kontradikcija, da su svi ljudi jednaki ali su neki ljudi manje vrijedni, tj. vrijedni 2/3 drugih ljudi...

i za kraj, sad znam kako da tumacim citate i hadise citirane solo -- kao onaj koji se cesto spominje kao dokaz tolerancije ("meni moja vjera a tebi tvoja" ili tako nekako) i slicno. znaci, uvijek se treba vratiti na osnovicu i siri kontekst (oliti ustav :D) , a to je da se protiv nevjernika treba boriti svim silama, i da iste ceka zasluzena kazna kad tad, i da se sa istima ne treba druziti (da ne nabrajam dalje)... jos jednom hvala -- kontekst vise necu zaboraviti... :D
blenta wrote:
danas wrote:i za kraj, zlonamjernost mi je omiljena osobina :D taki smo ti mi bezboznici :D :D :D
ja mislim da i ti imash osjechaj kad se tvoja pisanja zasnivaju na retorici, a kad na argumentima ;)
likewise :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

danasice :D

tuche tomson kalasnjikov a i papovkaaaaaaa
baci bombu goni bandu izvan sarajevaaa :D :D :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Naprðivanje in progress...

173 years 10 months 12 days 10 hours 2 minutes 43 seconds to go..
CiCiban

Post by CiCiban »

danas wrote: elem, ja shvatam bas onako kako je napisano, a neko shvata onako kako mu pase...

8-)
gOOd lord, pa upravo smo odslusali cijelu tiradu o ''onima'' koji shvataju bas kao ti... zdravo za gotovo:? :-)
oHH :shock: cini mi se da...
...:cry:
sophie's-grandmama-kolac-od-jabuka :-) gorrriiiiii :cry:
:sad:
Pearl

Post by Pearl »

wow, koja neinformisanost izbija iz tvog govora. ko to obećava hurije za ubistva nevinih??? Bog? Islam? ili neki neuki ljudi koje ti hoćeš da čuješ? neznanje je izvor svakog zla. stvarno bi bilo bolje informisati se prvo, jer čovjek lako ispadne budala kad ovako trabunja
obecavaju isti oni koji obecavaju i oprost grijeha ako se izrecitira 20 avemarija..ne budi bukvalac, nisam rekla da to tako treba.. to se zove manipulacija, u ovom kontekstu manipulacija vjerom.. u bibliji nigdje ne pise da mozes otkupiti novcem grijehe pa se to u srednjem vijeku radilo, niti u Kur'anu pise da ce samoubice imati sva blaga onog svijeta, pa se to koristi da bi se neki okurazili na takav korak.. ako nikad nisi cuo za to, to je tvoj problem.. informiraj se, kako si meni lijepo predlozio..
tueg wrote:a također je interesantno kako se usplahiriš kad se zdravomarija spomene. odmah se rukavice skidaju (a i maske)
:lol: :lol: :lol: ne da si fulio.. nego si dooooobro fulio...
nidje veze... ja napadoh i recitiranje avemarija SAMO da bi se rijesio grijeha (isto tako s namjerom da se grijeh ponovi) a on misli da ih branim..zato sam i rekla:
20 zdravo marija izrecenih samo za oprost sa namjerom da se grijesi i dalje ima apsolutno istu "vrijednost" kao i stalno grijesenje u islamu uz pomisao da ce ti bog sve oprostiti, ako ga zamolis...
napad je najbolja odbrana.. fuj.. kad ti ponestane argumenata, onda opali iz svih oruzja... po mogucnosti se ne trudi da citas sta sagovornik pise, nego shvati post po zelji, da mozes da ga napadnes sto bolje.. :-)
Custos Morum

Post by Custos Morum »

CiCiban wrote:oHH :shock: cini mi se da...
...:cry:
sophie's-grandmama-kolac-od-jabuka :-) gorrriiiiii :cry:
:sad:
:lol: :-)
Locked