Ex-Yu fudbalska rivalstva

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Tvrtko II Kotromanić

#26 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dino84 wrote:Rijetko pisem jer nemam bas vremena zadnjih par mjeseci ali evo da napisem koju,pogotovo kada mi nesto povuce zivac...

Samo spominjanje imena Sirokog Brijega u kontekstu nekog rivalstva je gadljivo,otuzno,jadno,da ne kazem sta gore...Nas sugradjanin je ubijen prije skoro dvije godine i za to ubistvo jos niko nije odgovarao.Ne mislim pricu prebacivati na politiku,niti generalizovati stvari mada bi se o malom mjestascu sa 5000 stanovnika koje ima spomenike i kipove Franji Tudjmane i Gojka Suska te fudbalski tim ciji se navijaci zovu po pecinama u kojima su se pripadnici ustaskog pokreta skrivali po zavrsetku Drugog svjetskog rata imalo poprilicno sta kazati.Na stranu to sto ce prije pasti snijeg na Kubi nego u ovom klubu zaigrati neko ko nije katolik,Hrvat,sta vec...
Sirokom Brijegu rival moze biti samo citlucko Brotnjo ili neki slican kolektiv,ako uopste mogu imati rivala u navijackom kontekstu,jer po tradiciji ne pripadaju nigdje,pa niti nekom vjestackom navodnom animozitetu sa Ultrasima koji takdojer imaju jedva dvocifrenu istoriju djelovanja kluba.
Dakle,spominjanje uopste samog imena SB u kontekstu bilo akkavog rivalstva sa bilo kim na drzavnom nivou je smijesno,a pogotovo u istoj recenici sa Sarajevom.Ostaje zal sto ce u buducnosti uvijek biti jedna od prvih asocijacija kada budu dueli ovih timova Vedranovo ubistvo,nadam se da to nece vjecno biti tako,bio bih najsretniji kada bi taj klub bio totalno ignorisan osim tih 90 min na terenu.

Dalje...Pokretac teme je navijac Celika koliko znam.Celik je klub sa dugom tradicijom,bivsi stabilan prvoligas u bivsoj Jugoslaviji,klub koji ima ogroman broj navijaca,infrastrukturu,ima i trofeje,evropske utakmice...Sve super,sve za pet.Medjutim,opet neka prica o rivalstvu ili nekoj tradiciji rivalstva sa sarajevskim klubovima mi je smijesna.Ja kao Zeljin bolesnik nikada ali bas nikada nisam na mec protiv Celika gledao kao bilo sta drugo osim mec za tri boda.Ne mogu nikakvi navijacki sukobi na to uticati niti to promijeniti.A sada,zasto je doslo do animoziteta medju gradovima poslije rata to ne znam...Neki Zenicani misle da u Sarajevo "idu sve pare",da se nas grad gradi i na njihovoj muci i radu,da na racun nase ratne tragedije imamo mozda nesto sto oni nemaju itd. Na uvrede iz Zenice dodju kontrauvrede iz Sarajeva da im u ratu nije palo 5 granata,da rata nisu osjetili,da su kompleksasi i to je to.Medjutim to su vec neke druge stvari.Kada bi Zenica dozivjela ekonomski bum,kada bi bila Svica u malom,grad se razvio do besvijesti,nezaposlenost pala na nulu itd. mislim da bi to sve automatski nestalo jer bi se ljudi jednostvano okrenuli sami sebi.Dakle,da zakljucim,mec sa Celiko mi uvijek moze biti samo derbi kola po eventualnoj poziciji na tabeli,a inace mi ne moze biti derbi bilo koje vrste.

Zeljo - Sarajevo...Ne znam sta reci...Imali smo derbi koji je bio jedinstven u svijetu,sada ga vise nemamo.Jos prije 10 godina navijaci i jedne i druge ekipe su isli zajedno na utakmice,njegovali smo i cuvali tu tradiciju zajebancije i ispijanja krvi na slamku kada ti protivnik izgubi,sada to vise nemamo.Za to su krivi balavci od po dvadesetak godina koji su se okrenuli nasilju i slicnim furkama nakon par odgledanih navijackih filmova tipa Green Street itd. a dobar dio okoline to prihvatio.Neka mi niko ne govorio da je u pitanju tezak socijalni aspekt bal bla.pa prije 10 godina i poslije rata je bilo 50 puta teze i gore pa su stadioni bili puni bez najmanjeg incidenta.Lako bi se to moglo iskorijeniti da imamo d od drzave,ali nemamo.Kazem opet,imali smo nesto sa cime smo mogli biti biti ponosni,sada svi poslije derbija stavljamo dukseve i salove u ruksake po izlasku sa stadiona da ne bi fasovali noz u vrat u tramvaju,na ulici itd.Kraj price.

Dinamo Zagreb...Najjaci su mi ovi zg gostujuci nickovi koji nalete pa pocnu o dvojbenim sudackim odlukama u bivsoj Jugoslaviji i hrvatstvu pojedinih klubova.
Dinamo Zagreb je klub koji je unistio bukvalno citav hrvatski fudbal na celu sa bracom Mamic koji su od kluba napravili privatnu prciju za svoje bogacenje preko prodaje najboljih igraca uz pomoc i zastitu hercegovackog lobija koji vlada u Zagrebu.Ljudi koji kupuju sve zivo i nezivo samo da ne bi neko drugi kupio (evo komsijama se vraca Pandza,a da je on jedini bilo bi dobro,Pandzi je milion),ljudi koji su kupovinom i stimanjem prvenstava ucinili da na proslavi sto i jedne uzastopne titule na stadionu bude 1000 ljudi kojima jos moraju dati majicu,sal i kapu.Piju i slikaju se sa sudijama koji sude derbije,kada su izbori u Savezu veceraju i poklanjanju automobile skupstinarima koji trebaju glasati za njihove favorite,svako par godina preimenuju klub radi pravnih zackoljica tako da ispadne da im najbolji strijelac i istoriji klub Igor Cvitanovic nikada nije niti igrao za njih pa mu ne duguju ni feninga,jednostavno pred ocima citave javnosti rade kriminalne stvari i niko im nista ne moze.
Prije njih je vladao takodjer desetogodisnji mrak pod vladavinom Tudjmana kojem je klub bio omiljena igracka.Ima nas druze zagrebacki koji znamo kako je zavrsilo prvenstvo 99g.Do tada ne znam da li je bilo animoziteta na relaciji Rijeka-Zg,ali znam sta je bilo od tada...I kome Dinamo Zagreb moze biti rival,mozda cijeloj Hrvatskoj jedino.Spominjanje Hajduka u kontekstu eventualno rezimskog kluba?Presmijesno.

Trenutno na HRT-u ide Velo misto,a ove godine nakon stogodisnjice Hajduka je bio serijal dokumentaraca,o ljudima se sve zna,studenti donijeli loptu iz Praga,prije stotinu godina formirali klub koji nikada nije mijenjao ime niti ikada ispao iz prve lige u svim drzavama koje su se mijenjale na ovim prostorima.Iskreno receno,to je klub koji najvise postujem u citavom regionu,jer tim ljudima dole Hajduk nije sve,ali je bukvalno barometar raspolozenja,kada je Hajduku lose,lose je i njima,i obrnuto.A ono sto su uradili zimus kada su slavili sto godina je bespredmetno komentarisati uopste,miljama su ispred svih navijaca na ovim prostorima htio to neko priznati ili ne.
bravo majstore za sve :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#27 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

-LIBERO- wrote:Ma ko god zna koji je rivalitet i stalna borba za prestiz sarajevskih mahala,taj rivalitet Vratnik vs. Vrbanjusa uopste nije neocekivano nesto.
Samo mogu zamisliti da recimo Bistrik ( jesu oni ikada imali f.k?)ima klub,i da su se igrale i da se igraju tekme sa Vratnikom.... :D
E tek bi to derbi bio grada ,skoro k'o ovaj trenutni :D . Jer svi znamo koji je rivalitet bistricana i vratnicana :dance:
E to bi vec bilo nesto :D
Koliko ja znam mi sa memli strane nismo nikad imali taj mahalski klub, iznad nas :D ima Hrid, ali fakat mogu mislit na sta bi to licilo kada bi se taj animozitet izmedju prelijepe memli strane i bezveznog Vratnika :D prenio na fudbalski teren
bolton93

#28 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by bolton93 »

dino84 wrote:,miljama su ispred svih navijaca na ovim prostorima htio to neko priznati ili ne.
:lol: :lol: :lol:
Eborg

#29 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

@dino84: E druže, sad ga i ti navalja. Obrati pažnju na uvodni post, fino sam rekao da se uzimaju u obzir i navijači i klubovi što generira ukupnu situaciju. Rivalstvo ne povlači samo borbu za prestiž već i napetosti iz raznih razloga. Tom tvojom logikom onda u BiH postoje samo dva rivalstva/derbija i to Željezničar-Sarajevo i Velež-Zrinjski. Sve ostalo buranija. Niđe veze stvarno.

Što se tiče Sarajeva i Širokog Brijega, atmosfera nikada više neće biti normalna između njihovih navijača upravo zbog pokojnog Vedrana a to će konsekvetno utjecati na klubove. Šta onda reći za utakmice Liverpool-Juventus i slične? Situacija je jako slična i uvijek će biti napeta, barem dok je ove generacije. Da sad potpiše Dalibor Šilić za Sarajevo uvjeren sam da bi bio jedan od najjačih igrača FK Sarajevo čak i sa svojih 32-33 kuke. Ali sam isto tako uvjeren da bi imao spremljenu poparu kao što ju je dobio i Neuer dolaskom u Bayern.

Dalje, Čelik vs. sarajevski klubovi. Opet niđe veze priča. Slažem se za to oko navijača, svaka čast. Međutim, ako ovo nije rivalstvo i klubova i navijača, šta onda jeste? Da se razumijemo, nisam dijete neko pa da će moj klub biti veći zato što ga mrze Sarajlije i obratno. Ja sam Zeničanin i zakleti navijač Čelika koji živi u Sarajevu i usudio bih se reći da imam malo bolji uvid u cijelu situaciju, ti vidiš samo jednu stranu medalje. Ja jedini imam zajebanciju sa navijačima oba kluba o tome koliko smo vas naguzili ili koliko ste vi nas (nažalost, u posljednje vrijeme ovo drugo malo češće :D ) dok ostali likovi koji isto tako zagriženo navijaju za Slobodu, Velež ili neku drugu ekipu nemaju tu vrstu "tenzija" (ovo mislim u najpozitivnijem smislu). Imam osjećaj kao da je ovo neka priča kako smo mi tako mali da nas ne primjećujete, niđe veze. Ako ovo nije rivalstvo na negradskom nivou onda ne znam zašto su ovo ubjedljivo najbrojnija gostovanja na uzajamnom nivou ako izuzmemo geografsku blizinu. Zašto se Čelik spominje u Željinoj himni Zabranjenog pušenja ili što je veća hajka bila nad finalom kupa Željezničar-Čelik nego Željezničar-Borac? Ako misliš da su iste utakmice Sarajevo-Zvijezda Gradačac i Sarajevo-Čelik onda stvarno ne znaš realno sagledavati stvari.

Ja bih volio da je više rivalstava, čini ligu zanimljivom. Ali to poricati kao da je sramota stvarno nema logike. Rivalitet znači da će osim zdravog podjebavanja (a to baš i nije svojstveno za "derbi" Sloboda-Zrinjski ili Velež-Borac, izuzmimo nacionalne tenzije) i sami igrači daju više upravo jer se takve utakmice željno iščekuju i više prate.
pirmin

#30 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by pirmin »

Stvarno je vic u bilo kakvom kontekstu spominjati klubove poput Sirokog Brijega u temi pod ovim naslovom.

:facepalm: jos jaci od onoga iz "Boze Petra" :-) :D
dino84

#31 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by dino84 »

@eborg

Nisam navaljao druze,nego sam samo rekao stvari iz mog ugla vidjenja,ti imas drugacija osjecanja i to je to. :thumbup:

Samo grijesis kada kazes da vidim samo jednu stranu medalje,vjeruj da nije tako.Samo je meni smijesno pricati o drugoj strani medalje koju poznajem i kojoj sam svjedok kada mi kolega sa fakulteta koji je Celikovac kaze da se u Zenici ostre nozevi prije gostovanja sarajevskih klubova.Kakva je to prica uopste,kakva je to medalja.Ti u svom odgovoru kazes da je meni osim ova dva navedena rivalstva sve ostalo buranija.To nije istina,imam ogromno postovanje za stare klubove sa tradicijom pa cak i ne samo njih u ovoj fildzan ligi ali ovaj drugi podatak je opet iskljucujuci za ovu pricu,bar po meni...A to je da meni ni Velez-Zrinjski nije rivalstvo.Pazi,cak niti vjestacki stvoreno rivalstvo.Prijeratni igraci Veleza poput Gorana Jurica koji je odigrao 200-300 utakmica za Velez kada dodje u Mostar kaze da se dosao odmoriti preko ljeta i pogledati koji mec svog Zrinjskog,Jadranko Topic takodjer bivsi igrac Veleza poziva u ratu preko radija svoje sugradjane na predaju,znaci svoje sugradjane koji bivaju odvedeni na stadion na kojem je Velez pisao istoriju grada,taj stadion postaje koncentraciono mjesto za zarobljenike prije nego ce ih odvesti na drugu lokaciju...Obnavljanje tradicije Zrinjskog koja vjeruj mi nije bezveze ukinuta svojevremeno i eto nekih petnaestak godina tradicije...U gradu svi stariji clanovi familija momaka koji navijaju za Zrinjski poznaju samo Velez,Velezu stadion i dan danas dalek ko Kina,i o kojem onda mi tu rivalstvu onda pricamo...

Meni nije sve osim Zelje i Sarajeva buranija,ali mi je smijesno vjestacki stvarati rivalstvo,kao da ce klub za koji navijas biti po nekom automatizmu veci ili poznatiji.Smijesno mi je i kada igraju Celik i Travnik pa u izvjestajima pisu o duelu starih rivala...Kojih ba rivala...Iskreno da ti kazem bez uvijanja,nisam nikakav Celikomrzac ili iz nekog slicnog filma,animozitet Sa Ze mi sto je najgore nije smijesan jer se belaji desavaju,ali konkretno an sportskom planu mislim da je stvoren sa jedne strane i to bas na silu,jer je ta strana htjela da ima rivala.To je moje misljnje sa kojim se ti ne moras sloziti.Znam da ova "nasa strana" to sigurno nije bila,a ta brojnija gostovanja u Zenici su vise proizvod desavanja mimo terena,i to sam znas...

Ja sam skontao kojim si se kriterijima vodio kada si otvorio temu,ali tu se onda moze iskopati rivalstvo medju skoro svim klubovima u zemlji,ako se gledaju neke stavke koje nemaju veze sa tradicijom,istorijom itd. Recimo,siguran sam da niti jedan stariji navijac Veleza ne moze smisliti tuzlansku Slobodu jer je po njima bila vjecno Zvezdina filijala koja je radila za nju i koja je zeznula Velez za titulu osamdeset i neke,87-a je cini mi se bila u pitanju ali nisam siguran...I onda su Velez i Sloboda rivali,jesu malo sutra...Ne znam u cemu je problem ne imati velikog rivala i biti klub koji gleda da bude sto bolji imajuci sve ostale klubove kontra sebe u istoj ravni...

Recimo,cak je i rivalstvo Hajduka i Dinama vjestacki stvoreno...Mozes se smijati ovome,ali kada je Hajduk sedamdesetih razvaljivao sa Tomislavom Ivicem koji je tada u bivsoj Jugi uvodio totalni fudbal i u tih deset godina osvojio 9 domacih titula,njima je bilo svejedno gdje ce uvaliti sesticu nekom,ili u Zagrebu ili u Beogradu ili Sarajevu...Onda su poslije dosle te gluposti,sjever jug,najvise tek posijel ovog rata,itd...

Biti bez rivala nije grozna stvar,opusteno :thumbup:
Max Bunker

#32 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Max Bunker »

Eborg wrote:@dino84: E druže, sad ga i ti navalja. Obrati pažnju na uvodni post, fino sam rekao da se uzimaju u obzir i navijači i klubovi što generira ukupnu situaciju. Rivalstvo ne povlači samo borbu za prestiž već i napetosti iz raznih razloga. Tom tvojom logikom onda u BiH postoje samo dva rivalstva/derbija i to Željezničar-Sarajevo i Velež-Zrinjski. Sve ostalo buranija. Niđe veze stvarno.

Što se tiče Sarajeva i Širokog Brijega, atmosfera nikada više neće biti normalna između njihovih navijača upravo zbog pokojnog Vedrana a to će konsekvetno utjecati na klubove. Šta onda reći za utakmice Liverpool-Juventus i slične? Situacija je jako slična i uvijek će biti napeta, barem dok je ove generacije. Da sad potpiše Dalibor Šilić za Sarajevo uvjeren sam da bi bio jedan od najjačih igrača FK Sarajevo čak i sa svojih 32-33 kuke. Ali sam isto tako uvjeren da bi imao spremljenu poparu kao što ju je dobio i Neuer dolaskom u Bayern.

Dalje, Čelik vs. sarajevski klubovi. Opet niđe veze priča. Slažem se za to oko navijača, svaka čast. Međutim, ako ovo nije rivalstvo i klubova i navijača, šta onda jeste? Da se razumijemo, nisam dijete neko pa da će moj klub biti veći zato što ga mrze Sarajlije i obratno. Ja sam Zeničanin i zakleti navijač Čelika koji živi u Sarajevu i usudio bih se reći da imam malo bolji uvid u cijelu situaciju, ti vidiš samo jednu stranu medalje. Ja jedini imam zajebanciju sa navijačima oba kluba o tome koliko smo vas naguzili ili koliko ste vi nas (nažalost, u posljednje vrijeme ovo drugo malo češće :D ) dok ostali likovi koji isto tako zagriženo navijaju za Slobodu, Velež ili neku drugu ekipu nemaju tu vrstu "tenzija" (ovo mislim u najpozitivnijem smislu). Imam osjećaj kao da je ovo neka priča kako smo mi tako mali da nas ne primjećujete, niđe veze. Ako ovo nije rivalstvo na negradskom nivou onda ne znam zašto su ovo ubjedljivo najbrojnija gostovanja na uzajamnom nivou ako izuzmemo geografsku blizinu. Zašto se Čelik spominje u Željinoj himni Zabranjenog pušenja ili što je veća hajka bila nad finalom kupa Željezničar-Čelik nego Željezničar-Borac? Ako misliš da su iste utakmice Sarajevo-Zvijezda Gradačac i Sarajevo-Čelik onda stvarno ne znaš realno sagledavati stvari.

Ja bih volio da je više rivalstava, čini ligu zanimljivom. Ali to poricati kao da je sramota stvarno nema logike. Rivalitet znači da će osim zdravog podjebavanja (a to baš i nije svojstveno za "derbi" Sloboda-Zrinjski ili Velež-Borac, izuzmimo nacionalne tenzije) i sami igrači daju više upravo jer se takve utakmice željno iščekuju i više prate.
Ja ti isto mogu potvrditi da masa raje koju ja znam ( a ni meni licno ) utakmica sa Celikom nije derbi.
Kao sto ti napisa @dino84, ako je Celik pri vrhu tabele, tada bude malo vece interesovanje za utakmicu i to je to.
Jeste bilo nekih navijackih prepucavanja, ali ta prepucavanja se vise vezu za par utakmica ( jbg. onda po toj logici mozes reci da postoji rivalstvo i da je derbi utakmica, utakmica izmedju FK Sarajevo i FK Turbina iz Jablanice ).

Derbi su utakmice Sarajeva i Zeljeznicara a nakon nje protiv Veleza i protiv Borca.
Arma-Sarma

#33 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Arma-Sarma »

Eborg wrote:to je veća hajka bila nad finalom kupa Željezničar-Čelik nego Željezničar-Borac?
Ne znam kako si došao do tog zaključka. Očigledno nisi gledao utakmicu sa Borcem na Grbavici.
ČikaJosip

#34 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by ČikaJosip »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
dino84 wrote:Rijetko pisem jer nemam bas vremena zadnjih par mjeseci ali evo da napisem koju,pogotovo kada mi nesto povuce zivac...

Samo spominjanje imena Sirokog Brijega u kontekstu nekog rivalstva je gadljivo,otuzno,jadno,da ne kazem sta gore...Nas sugradjanin je ubijen prije skoro dvije godine i za to ubistvo jos niko nije odgovarao.Ne mislim pricu prebacivati na politiku,niti generalizovati stvari mada bi se o malom mjestascu sa 5000 stanovnika koje ima spomenike i kipove Franji Tudjmane i Gojka Suska .... kjdalkjdsakjd slakdsalkmfdsaf kjhlkj ....
bravo majstore za sve :thumbup:

:-)

Inače, ta rivalstva ne bi bila ništa loše da se u mnogim djelovima svijeta napose na Balkanu ne pretvaraju u mržnju i nasilje. Bogu hvala samo jednoga manjeg dijela ljudi. Ako se mogu nazivati ljudima.
Eborg

#35 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

@dino84: Pod "drugom stranom medalje" sam mislio da sam aktivno u oba grada, teško da se relevantan zaključak može izvesti na osnovu kolege s fakulteta. :) Sad, da se oštre noževi je pretjerivanje, ali da izazove interes veći nego ostale utakmice - da. Eto, ja ću to priznati pa neka ostane na tome, meni je pobjeda protiv Željezničara ili Sarajeva (Olimpica i Slavije i ne baš :lol: ) slađa od ostalih. :) BTW, što se tiče Zrinjskog i Veleža - nema vještačkih rivalstava. Zrinjski jeste klub na silu ali ako New York Red Bull i Chicago Fire mogu imati rivalitet ( :lol: ) mogu imati i oni - uvjeren sam da i igrači i navijači žele pobjedu u tim tekmama više nego u svim drugim utakmicama.

@Max Bunker: Je li govoriš o FKS ili i o FKŽ? Ajde Velež i shvatam ali Borac baš i ne - to su prijeratni ili neki drugi računi?

@Arma-Sarma: Nisam, gledao sam je na TV-u. Opet, jača je bila posjeta u ovom finalu.
gost iz ZG

#36 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by gost iz ZG »

@dino84:
Zagrepčanin sam, da, ali nisam hardcore Dinamovac kakvim me smatraš. :D. samo sam iznio svoje mišljenje na pitanje o rivalstvu Din-CZvezda - ak se to smije
Nema potrebe za pjenjenjem - jer, ono što si ti napisao ... 99% si u pravu; mislim na stanje u današnjem HR nogometu (i Dinamo i Mamić i krađa protiv Rijeke i na kraju, Hajduk-klub koji ima dušu)
Za ostala navedena rivalstva, ne bi se htjel mješati, pojma nemam-druga država
pozz. :thumbup:
M10A4EVER

#37 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by M10A4EVER »

Ovdje je veoma jasna diskutabilna stvar na relaciji Dino-Eborg... Dino smatra da Zelji utakmica sa Celikom nije nista drugo do prvenstvena (znaci bodovno bitna, nista pretjerano vise), dok drugi tvrdi da je tu rivalstvo na mnogim osnovama i ja to razumijem! Zeljo ce uvijek "imati Sarajevo", a shodno s tim i svoj derbi, svoj rivalitet, neovisno ni o stanju na tabeli, svoju utakmicu sezone! Celik nema takvog konkurenta i sasvim je razumljivo da ga nekako "trazi", a pronasao ga je prije svega u oba sarajevska kluba. Znaci, obojica su u pravu... Jedni te duele dozivljavaju ta jedan, drugi na sasvim drugi nacin. ;-)
Eborg

#38 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

:thumbup:
M10A4EVER

#39 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by M10A4EVER »

Evo savrsen primjer ovoga o cemu sam govorio: Vojvodina vs Crvena zvezda/Partizan. Zvezdi i Partizanu je jasno sta je i ko je to "derbi i rivalitet", sve drugo je ispod toga, dok novosadjani imaju dva takva (u oba kluba), mada ih ovi ne dozivljavaju kao takve, jasno k'o dan! Isti do bola je slucaj "Celik vs Zeljeznicar/Sarajevo" :-D
LSD

#40 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by LSD »

Realno govoreci, jedino pravo rivalstvo je sa zvrkovima i tako ce ostati tako do Sudnjeg dana...ovo govorim iz neke svoje perspektive kao željovca.
Ovo ostalo zavisi od stanja na tabeli i važnosti utakmice...npr. je li tekma za titulu, jeli finale kupa ili neki derbi kola itd....dakle, dosta nekih faktora koji se moraju poklopiti.
Eborg

#41 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

A jesu li Vratnik i Vrbanjuša naklonjeniji Sarajevu ili Željezničaru ako uopće mogu biti?

Uvijek mi je nekako Vrbanjuša vukla Pitarima a Vratnik Košpicarima, ne znam je li Braco Gumena glava jedini razlog. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#42 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Tomahawk11 »

@dino84, dobar post, malo nabijen frustracijom, ali razumljivo, u kakvom okruzenju zivimo, nije ni cudo. Cudi me da te jos niko nije napao sa tema Zeljeznicar/Sarajevo, lutajucih hercegovackih junaka ili istocnih komsija. Edit:evo vidim idu reakcije :D
Tema svakako ima prostora, sad sta ko shvata kao rivalstvo, da li se pod tim samo podrazumjevaju derbi utakmice ili sta vec...rivalstva tipa ''ne mogu one iz Sarajeva'' i ''oni su ubili naseg sugradjanina'' i nisu bas zdrava za sport. Timovi kao Siroki Brijeg i Igokea postoje zahvaljujuci dobro poznatim razlozima, ti klubovi (ili sportska drustva) nemaju prirodnu podlogu da budu veliki, a da ne govorimo o nekom rivalitetu. Ali, eto, u kakvoj drzavi zivimo, ovo je sasvim normalno...
Tvrtko II Kotromanić

#43 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Eborg wrote:A jesu li Vratnik i Vrbanjuša naklonjeniji Sarajevu ili Željezničaru ako uopće mogu biti?

Uvijek mi je nekako Vrbanjuša vukla Pitarima a Vratnik Košpicarima, ne znam je li Braco Gumena glava jedini razlog. :D
Za Vrbanjusu ne znam, al Vratnik je vazda bio pretezno pitarska mahala
haubica_i_to_teshka

#44 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by haubica_i_to_teshka »

Derbi je derbi, ali GRADSKI derbi e, to je neshto posebno !

U bivshoj nam drzavi samo beograd i Sarajevo ( ponekad i Zagreb) su imali draz

Dinamo, nikada nije dopushtao N.K. Zagreb da ojaca i postane ozbiljan suparnik

Hajduk jeste veliki, ali zahvaljujuci mnogo cemu, ne samo sportu (necemo se lagati). Citava Dalmacija, vishe od pola Hercegovine + ostalo uvijek iza ledza.., finansijski dobro "pokriveni" kao i Dinamo (ap. zvijezda i partizan)

Sarajevo u radijusu 0d 100-tinjak k Sarajevo, zeljo, Velez, Celik, Sloboda, Borac .

Da je u Sarajevu (i tom radijusu) bio samo jedan klub, sa finansijskom pomucu kakvu su imali zvijezda, partizan, dinamo ili hajduk, (primjer iz tog perida KK Bosna :dance: ) ne bi bila velika cetvorka.... :-)
Arma-Sarma

#45 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Arma-Sarma »

Eborg wrote: @Arma-Sarma: Nisam, gledao sam je na TV-u. Opet, jača je bila posjeta u ovom finalu.
Ma kakvi. Ne mogu se porediti. Rekao bih da je duplo više ljudi bilo protiv Borca nego protiv Čelika.
Eborg

#46 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

Dobro, ipak je to bila sezona u kojoj je Željezničar bio šampion i igrao daleko bolje nego ove sezone.
Max Bunker

#47 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Max Bunker »

Eborg wrote:A jesu li Vratnik i Vrbanjuša naklonjeniji Sarajevu ili Željezničaru ako uopće mogu biti?

Vratnik vazda bio nasa ( pitarska ) mahala. Za Vrbanjusu fakat ne znam, ali nekom logikom da je raja iz starog grada pretezno na strani Sarajeva, onda vjerovatno i da je Vrbanjusa nasa.
Sto se tice klubova, Braco je vazda isticao da je KLUB VRATNIK blizi Zeljeznicaru a Vrbanjusa Sarajevu.

@eborg-Ja govorim kao navijac FK Sarajevo. Sto se tice Borca, ima tu niz faktora ( drugi najveci grad u BiH je Banja Luka, uvijek je bio taj neki rivalitet izmedju Sarajeva i Banja Luke, pogotovo sada, kada se promijenila struktura stanovnistva u BL, pa i Borac je klub sa historijom i tradicijom itd. ).
Eborg

#48 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Eborg »

Ma i ja sam mislio na klubove, ne na mahale. Ipak je Vrbanjuša često trenirala na pomoćnom stadionu FKS.

Nisam znao to fakat za Borac, sa strane nikad nisam stekao utisak o tome da je to neka bitna tekma osim po stanju na tabeli u tom momentu. :thumbup:
Obuca9

#49 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by Obuca9 »

Na Vratniku se još i nađe poneki Željovac, ali na Vrbanjuši, Boga mi, teško. :D

Inače Vratnik i Vrbanjuša, kao mahale, su FK Sarajevo dale mnoge igrače, svakako najpoznatiji predstavnici vratničke škole su Hase i Čala, dok je recimo s Vrbanjuše Džemica Berberović.
shalla

#50 Re: Ex-Yu fudbalska rivalstva

Post by shalla »

hz__semir wrote:

Na Vratniku se još i nađe poneki Željovac, ali na Vrbanjuši, Boga mi, teško. :D

Inače Vratnik i Vrbanjuša, kao mahale, su FK Sarajevo dale mnoge igrače, svakako najpoznatiji predstavnici vratničke škole su Hase i Čala, dok je recimo s Vrbanjuše Džemica Berberović.
Džemo nije sa Vrbanjuše već sa Sedrenika (ulica Rogina, par kuća od mog badže) :wink:
Ja sam sa Vrbanjuše, jesi li to znao? :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply